Tenhle recept je takové sladké porníčko, jinak se to snad ani říct nedá. 😀 Křupavá sušenka, slaný karamel, čokoláda a ořechy v různých podobách a strukturách tvoří dohromady něco opravdu neuvěřitelného… Jestli si chcete trochu zahřešit, tyto makadamové řezy s karamelem a čokoládou vás rozhodně nezklamou.
Při tvoření tohoto receptu jsem se inspirovala tzv. milionářskou sušenkou, ale tohle je ještě o level víš. 🙂 Základ tvoří sušenka s makadamovými ořechy. Pak následuje vrstva slaného karamelu s vanilkou a dále pak vrstva čokoládové ganache. Vše je obaleno v čokoládové polevě a dozdobeno šlehanou ganache s makadamovým praline a makadamovými ořechy.
Sušenka v těchto řezech je z křehkého těsta, hodně máslového a tentokrát bez žloutků. Je opravdu extra křehká a doslova se rozplývá na jazyku. Díky absenci žloutků tolik nehrozí přepracování. 🙂 Na toto těsto se hodí třená metoda, tedy tření změklého másla s cukrem a následné přidání mouky. Pak už ale nemíchejte dlouho, jen dokud se vše nespojí.
V tomto receptu budete vyrábět vlastní praline, pro recept můžete mrknout sem.
Karamel budete pak vařit ještě jednou, na náplň. Při vaření karamelu vždycky radím hlavně neodcházet. 🙂 Já vařím karamel skoro vždy „mokrou“ metodou. To znamená že k cukru přidám před vařením trochu vody. Je to jednodušší a karamel se vaří rovnoměrněji. Raději jej nemíchejte, jen rendlíkem sem tam zakružte. Míchejte až poté, co přidáte smetanu. Ta dost vybublá, tak na to myslete a vyberte dostatečně velký rendlík, aby vám směs nepřetekla.
Dvakrát taky budete připravovat ganache, jednou klasickou a podruhé šlehanou. Často se v receptu ganache připravuje tak, že se čokoláda přelije vroucí smetanou. Za mě to není ideální postup. Raději se ganache naučte připravovat tak, že čokoládu rozpustíte a pak pomalu přimícháváte smetanu ohřátou na stejnou teplotu. Tímto způsobem můžete ganache připravit v jakémkoliv poměru, čokoládu nevystavujete příliš vysoké teplotě a postupným mícháním vytvoříte kvalitnější emulzi. Ganache je na závěr vždy dobré promixovat tyčovým mixérem.
U šlehané ganache dávejte pozor, ať ji nepřešleháte, šlehejte ji dostatečně vychlazenou a myslete na to, že vám ještě trochu zpevní promícháním stěrkou a přendáním do zdobícího pytlíku.
Pokud nejste milovníci makadamových ořechů, klidně použijte blanšírované lískové ořechy. V klasických obchodech můžou být trochu hůře sehnatelné, ale mají je třeba tady na Dianě.
Naopak pokud jste milovníci čokolády a karamelu, tenhle recept byste rozhodně měli vyzkoušet. Makadamové řezy s karamelem a čokoládou si určitě zamilujete. 😉
Makadamové řezy s karamelem a čokoládou
Potřebné vybavení
- posuvný obdélníkový ráfek
Ingredience
Makadamová sušenky
- 150 g hladké mouky
- 50 g mletých makadamových ořechů
- 120 g másla 60
- 60 g moučkového cukru
Slaný karamel
- 125 g cukru krupice
- 60 g glukózy
- 30 g vody
- 125 g 30% smetany
- 60 g másla
- vanilka
- 3-5 g fleur de sel
Ganache
- 170 g tmavé čokolády Callebaut (54%)
- 160 g 30% smetany
- 10 g glukózy
Makadamové praline
- 50 g makadamových ořechů
- 50 g blanšírovaných mandlí
- 100 g cukru krupice
- špetka soli
Šlehaná ganache s praline
- 80 g mléčné čokolády Power Callebaut
- 50 g mléka
- 60 g makadamového praline
- 160 g 35% smetany
- 1 plátek (2,5g) želatiny
Čokoládová poleva
- 300 g tmavé čokolády Callebaut (54%)
- 30 g neutrálního oleje (nebo kakaového másla pro křupavější polevu)
Na ozdobu
- makadamové ořechy (pokud chcete, karamelizované)
Postup přípravy
- Nejdřív si připravte makadamovou sušenku. Změklé máslo a cukr utřete do pěny a pak přidejte mouku a mleté makadamy. Krátce zpracujte a dejte ztuhnout do lednice. Vyválejte do ráfku 20x25cm, propíchejte a dejte opět ztuhnout. Upečte na 175°C, do světle zlatavé barvy. Pečte na airmat podložce nebo před pečením zatižte.
- Sušenku nechte vychladnout a mezitím připravte karamel. Cukr, glukózu a vodu utavte na světle zlatý karamel, mimo plotýnku přidejte ohřátou smetanu, vanilku a sůl a promíchejte. Přidejte máslo, vraťte na plotýnku a vařte do 116-118°C. Karamel nalijte na sušenku, rozlijte do všech stran a pak nechte vychladnout.
- Připravte ganache. Čokoládu rozpusťte. Smetanu ohřejte s glukózou zhruba na 50°C a postupně vmíchejte k čokoládě. Promixujte a nalijte na vychladlý karamel. Dejte zamrazit.
- Připravte praline. Makadamy a mandle opražte v troubě (160°C) do zlatova. Z cukru utavte karamel, nalijte na silikonovou podložku a nechte vychladnout. Karamel a ořechy rozmixujte na hladkou pastu.
- Připravte šlehanou praline ganache. Čokoládu rozpusťte. Želatinu nechte nabobtnat v ledové vodě, mléko ohřejte zhruba na 60°C a želatinu v něm rozpusťte. K mléku přidejte praline, promíchejte a pak postupně zašlehejte k čokoládě. Nakonec přidejte studenou smetanu, promixujte a přetáhněte na kontakt potravinářskou fólií. Dejte zkrystalizovat do lednice. Před použitím opatrně vyšlehejte a přesuňte do cukrářského sáčku.
- Na polevu rozpusťte čokoládu s olejem nebo kakaovým máslem. Zmrzlé řezy rozkrájejte na 16 kusů a každý namočte do polevy. Nechte ztuhnout. Pak ozdobte šlehanou ganache, zbylým praline a makadamovými ořechy (nakrájenými a/nebo nastrouhanými).
Napsat komentář