Dnes mám pro vás recept na fajn zdravou svačinku, ořechové müsli tyčinky. Do tohoto receptu můžete spotřebovat přebytky ořechů či ořechových másel, které vám doma překáží třeba od Vánoc. Ty už jsou dávno za námi a zima se vždycky koncem března zdá už nekonečně dlouhá, tak pojďme přivolávat jaro třeba i úklidem ve spíži. 🙂
Müsli tyčinky lze připravovat v pečené i nepečené verzi, já preferuji tu pečenou. Asi proto, že mi nikdy moc nechutnaly syrové ovesné vločky. A taky proto, že mají většinou lepší strukturu. Kvůli optimální struktuře taky v tomto receptu kombinuju jemné a hrubé ovesné vločky.
Müsli tyčinky jsou na přípravu jednoduché a největší vopruz je asi krájení, protože můžou mít tendenci se trochu drobit. Doporučuju krájet vychladlé, můžete je dát i do lednice. A opravdu ostrým nožem.
Já jsem v tomto receptu použila lískové ořechy, mandle a javorový sirup, ale jak už jsem psala v úvodu, toto je skvělý recept na upotřebení jakýchkoliv ořechů, ořechového másla a sladidla, co vám doma přebývá. Klidně použijte jen jeden druh nebo kombinujte, můžete použít i arašídy, vlašáky, pekany nebo přidat semínka, třeba slunečnicová nebo dýňová. To samé platí pro oříškové máslo, použijte klidně arašídové, mandlové, pekanové nebo kokosové. Jednodruhové nebo míchané. Místo javorového sirupu klidně med, agáve nebo rýžový sirup (samozřejmě s některými sladidly budou tyčinky méně sladké). Na doladění vanilku, skořici, perníkové koření nebo třeba pomerančovou kůru. Podle použitých oříšků a vaší chuti můžete na pocákání použít tmavou, mléčnou nebo karamelovou čokoládu. Čokoládu můžete samozřejmě i vynechat, ale proč byste to dělali? 😀
Já jak ořechy, tak ořechová másla, sladidla i čokoládu kupuju na Dianě.
Hotové tyčinky uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě v lednici. Vydrží poměrně dlouho a můžete je postupně odebírat na svačinu do školy, do práce, či na výlet.
Myslím, že se vždycky hodí mít doma zásobu zdravých svačinek, zvlášť pokud máte děti nebo sami bojujete s neodolatelnými chutěmi na sladké. Tyto ořechové müsli tyčinky plné vlákniny a zdravých tuků vás zachrání. 😉
Na blogu jsou i další recepty na jednoduché a zdravé tyčinky, třeba tady a tady, tak můžete mrknout. 🙂
Ořechové müsli tyčinky
Potřebné vybavení
- posuvný obdélníkový ráfek
Ingredience
- 150 g hrubých ovesných vloček
- 100 g jemných ovesných vloček
- 80 g neloupaných mandlí
- 80 g blanšírovaných lískových oříšků
- 125 g tekutého sladidla (med, javorový sirup, agáve sirup)
- 200 g 100% ořechové pasty (lískové, mandlové,...)
- 100 g vody
- vanilka
- špetka soli
- čokoláda na obalení/pocákání
Postup přípravy
- Ořechovou pastu, sladidlo a vodu dejte do rendlíku a pomalu zahřívejte, dokud se vše nespojí. Přidejte vanilku a sůl.
- Ořechy nasekejte nahrubo.
- Směs nalijte na vločky, promíchejte a přidejte nasekané ořechy.
- Směs natlačte do ráfku (asi 30x20cm), položeném na pečicí papír a uhlaďte (dobře to jde lehce namočenými prsty). Směs můžete nechat hodinu odstát, vločky se nasáknou a tyčinky budou lépe držet.
- Pečte na 175°C asi 25-30 minut, dokud okraje nezezlátnou. Nechte vychladnout a nakrájejte na tyčinky.
- Pokud chcete, namočte či pocákejte čokoládou.
Napsat komentář