• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Banánové arašídové flapjacky

8 listopadu, 2018 od elikatesy

To, že se u mě nevyhazují přezrálé banány už určitě víte. Pokud mám v košíku nahnědlé banány žadonící o pozornost, neříkám si “ach jo”, ale “super, bude se péct”. Třeba banánový chlebíček, banánové bábovičky nebo banánové muffiny. Banány v těstech mají hned několik výhod. Dodají sladkost a vláčnost a můžete tedy použít méně cukru a tuku. Ve veganských receptech často fungují i  jako pojidlo místo vajíčka. Skoro by se zdálo, že si vystačíte  i se samotným banánem. A je to vlastně pravda. 🙂 Když necháte přezrálý banán zmrznout a následně rozmixujete dostanete tu nejjednodušší a nejzdravější zmrzlinu na světě. Pokud k rozmačkanému banánu přidáte ovesné vločky a z těsta upečete malé placičky, dostanete ty nejjednodušší a nejzdravější sušenky na světě. A když k banánům a vločkám přidáte ještě arašídové máslo a trochu medu, dostanete tyto skvělé banánové arašídové flapjacky. 🙂

Flapjacky jsou super, když ráno spěcháte a nestíháte si k snídani sednout. Můžete si je vzít s sebou na výlet do baťůžku a nebo do práce na svačinu. V uzavřené krabici vydrží určitě alespoň pět dnů, ale dají se klidně i zamrazit. A navíc jsou super jednoduché a rychlé na přípravu. Takže až na vás budou z košíku smutně koukat starší banány, neváhejte a připravte si tuto jednoduchou a zdravou dobrotu. 🙂

banánovo-arašídové flapjacky

Vločky použijte klasické hrubé, arašídové máslo raději přírodní (tedy neemulgované, poznáte jej tak, že se mu nahoře odděluje tuk), jestli hladké či křupavé, to už je na vás. Med raději světlejší, s jemnou chutí. Pokud si chcete trochu dopřát, pocákejte upečené a vychladlé banánové arašídové flapjacky ještě hořkou čokoládou. A nebo můžete čokoládové čočky či nasekanou čokoládu přidat rovnou do těsta.

Tisk

Banánové arašídové flapjacky

Ingredience

  • 3 menší přezrálé banány
  • 200 g arašídového másla
  • 50 g medu
  • 250 g hrubých ovesných vloček
  • špetka skořice nebo vanilky
  • čokoláda na pocákání (volitelné)

Postup přípravy

  • Připravte si menší formu, vymažte máslem a vyložte ji pečicím papírem (lépe to půjde, když jej zmačkáte a namočíte). Troubu rozehřejte na 175°C (155°C horkovzduch). 
  • Med a arašídové máslo zlehka rozehřejte (v rendlíku na slabém ohni nebo v mikrovlnce) a promíchejte dohladka. Oloupané banány vložte do větší mísy, rozmačkejte vidličkou a přidejte arašídové máslo s medem, koření a ovesné vločky. Vše pořádně promíchejte v kompaktní hmotu. Ochutnejte (je to totiž strašně dobrý). 
  • Přesuňte do formy, uhlaďte a vložte do trouby. Pečte asi 30-35 minut, až okraje zezlátnou. Nechte zcela vychladnout a ostrým nožem nakrájejte na 9-12 řezů.
  • Pokud chcete, pocákejte rozpuštěnou čokoládou. 

Kam dál?

  • Domácí snickers tyčinkyDomácí snickers tyčinky
  • Banánové muffiny s arašídovým máslemBanánové muffiny s arašídovým máslem
  • Banánový dort s arašídovým krémemBanánový dort s arašídovým krémem
  • Domácí müsli tyčinky s datlemi a oříškyDomácí müsli tyčinky s datlemi a oříšky
  • Banánové muffiny s borůvkamiBanánové muffiny s borůvkami
  • Banánový chlebíček s lněným semínkemBanánový chlebíček s lněným semínkem

Rubriky: Recepty, Sušenky, cukroví a drobné sladkosti Štítky: arašídové máslo, banány, med, ovesné vločky

Předchozí článek « Čokoládový koláč s hruškami
Další článek: Pečené mrkve s fetou, pistáciemi a granátovým jablkem »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Co pečete na víkend? U nás budou jahodové cupc Co pečete na víkend? U nás budou jahodové cupcaky.🍓🧁 Vláčné těsto s mandlemi, vanilkou a citronovou kůrou, jahodový rozvar a jahodový mascarpone krém. Jednoduchý dezert ve kterém slaďoučké a šťavnaté jahody skvěle vyniknou. Recept sepíšu přes víkend a v pondělí snad hodím na blog. 😊
Cupcakes with strawberry filling and strawberry mascarpone cream. 🍓😊
#foodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #czechfoodblog #cupcakes #strawberries #jahody #dnespecu
Když už jsem připravovala plundrové těsto, ta Když už jsem připravovala plundrové těsto, tak jsem rovnou připravila i listové na druhý úkol z cukrářského maratonu, Xavierovo malinové mille feuille. Máslové překládané těsto a temperování čokolády, prostě ideální dezert na přípravu do tohoto počasí. 🤣 Ale bylo to moc moc dobrý, maliny dodaly svěžest a dezert byl moc skvěle vyladěný. Křehké listové, jemný krém, nakyslý gel a finální křupnutí v podobě ozdoby z temperované čokolády... Super kombinace, díky za recept! 😋🤗
#topcakemaraton3 #topcakemaraton3_xavier 
#foodblog #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #millefeuille #raspberries #chocolatedessert
Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se o Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se opravdu těšila. 😊 Překládané těsto připravuju moc ráda, začalo to kdysi listovým, které už bych dnes nekoupila a pokračovalo plundrovým, se kterým jsem sice nějaký čas bojovala, ale teď už jsme kamarádi. Teda většinou. 😅 
Ovšem stejně jako do makronek jsem se ani do plundrového těsta od porodu nepouštěla, protože přece jen není úplně časově flexibilní. Ale výzva je výzva a nakonec to šlo celkem hladce. 😊
Teda... časově to sice hladce šlo, ale pár zádrhelů se přece jen vyskytlo. 🙈 To jsem tak založila máslo a válím první překlad, když mě napadlo, že to těsto v lednici moc nenakynulo. Neměla jsem už staré droždí? No... měla. 🤦‍♀️ Vzhledem k tomu, že už jsem založila máslo, rozhodla jsem se v práci pokračovat, ale neočekávala jsem moc valný výsledek. A jaké překvapení, těsto se nakonec vzchopilo a krásně nakynulo. 🤩
Druhý zádrhel byl, že mi večer došlo, že vlastně doma nemám moc věcí, čím bych mohla danishe naplnit. Zachránily mě Sofinčiny meruňky a loňské borůvky v mrazáku. 😄 
První danishe jsou plněné vanilkovým krémem, meruňkami a sekanými pistáciemi a druhé citronovým mascarpone (kdybych měla doma tvaroh, dala bych raději ten), borůvkami a mandlemi. 
Moc díky, Aleši @mouka_voda_sul za super výzvu, ráno dnes bylo sladké a voňavé... ☀️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_ales #plundrovetesto #danishpastry #laminateddough #foodblog #foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #foodstagram #foodfluffer #dnespecu
Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrá Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrářského maratonu, mousse dort s  jahodami, pistáciemi a mangem. Dezert jsem udělala ve formě monoporcí a trošku přeházela pořadí náplní. Zbyl mi pistáciový krém, tak jsem k němu přidala trochu bílé čokolády a použila jej na ozdobu. 
Dezert sklidil velký úspěch, kombinace pistácií, jahod a mangové mousse byla skvělá. ❤️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_tomas #foodblog #foodstagram #foodphotography #frenchpatisserie #moussedessert #francouzskacukrarina #mousse #strawberries #pistachio #mango
Sablé breton aneb něco mezi velkou máslovou sušenkou a křehkým koláčem. 🙂 Toto je vylepšeno mandlovou drobenkou (drobenka vylepší skoro všechno...) a doplněno bezinkovým vanilkovým créme diplomate (cukrářský krém odlehčený ušlehanou smetanou), jahodový gelem, čerstvým ovocem a bezem. 
Svěží a voňavá jarní variace. 🍓🌼
Recept na blogu, odkaz v biu a ve stories. 😊
Sablé breton with almond streusel, eldeflower and vanilla créme diplomate, strawberry gel, berries and eldeflowers.
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #frenchpatisserie #frenchbaking #sablebreton #eldeflower #berries #francouzskacukrarina #dnespecu #krehketesto #jahody #bezinky
Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financier Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financieru, ananasového compoté a mousse z bílé čokolády. 😊
Zdobeno vanilkovou kokosovou namelakou, kandovaným ananasem a korálovou oplatkou. 
Recept i s podrobnými informacemi najdete na blogu, odkaz dávám do bia a do stories. 😉
Piňa Colada petit gateaux. Moist coconut financier, pineapple compoté and white chocolate mousse, decirated with vanilla coconut namelaka, candied pineapple and coral tuile. 
#foodblog #foodstyling #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #czechfoodblog #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #cukrarina #pinacolada
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2022 · Elikatesy