To, že se u mě nevyhazují přezrálé banány už určitě víte. Pokud mám v košíku nahnědlé banány žadonící o pozornost, neříkám si „ach jo“, ale „super, bude se péct“. Třeba banánový chlebíček, banánové bábovičky nebo banánové muffiny. Banány v těstech mají hned několik výhod. Dodají sladkost a vláčnost a můžete tedy použít méně cukru a tuku. Ve veganských receptech často fungují i jako pojidlo místo vajíčka. Skoro by se zdálo, že si vystačíte i se samotným banánem. A je to vlastně pravda. 🙂 Když necháte přezrálý banán zmrznout a následně rozmixujete dostanete tu nejjednodušší a nejzdravější zmrzlinu na světě. Pokud k rozmačkanému banánu přidáte ovesné vločky a z těsta upečete malé placičky, dostanete ty nejjednodušší a nejzdravější sušenky na světě. A když k banánům a vločkám přidáte ještě arašídové máslo a trochu medu, dostanete tyto skvělé banánové arašídové flapjacky. 🙂
Flapjacky jsou super, když ráno spěcháte a nestíháte si k snídani sednout. Můžete si je vzít s sebou na výlet do baťůžku a nebo do práce na svačinu. V uzavřené krabici vydrží určitě alespoň pět dnů, ale dají se klidně i zamrazit. A navíc jsou super jednoduché a rychlé na přípravu. Takže až na vás budou z košíku smutně koukat starší banány, neváhejte a připravte si tuto jednoduchou a zdravou dobrotu. 🙂
Vločky použijte klasické hrubé, arašídové máslo raději přírodní (tedy neemulgované, poznáte jej tak, že se mu nahoře odděluje tuk), jestli hladké či křupavé, to už je na vás. Med raději světlejší, s jemnou chutí. Pokud si chcete trochu dopřát, pocákejte upečené a vychladlé banánové arašídové flapjacky ještě hořkou čokoládou. A nebo můžete čokoládové čočky či nasekanou čokoládu přidat rovnou do těsta.
Banánové arašídové flapjacky
Ingredience
- 3 menší přezrálé banány
- 200 g arašídového másla
- 50 g medu
- 250 g hrubých ovesných vloček
- špetka skořice nebo vanilky
- čokoláda na pocákání (volitelné)
Postup přípravy
- Připravte si menší formu, vymažte máslem a vyložte ji pečicím papírem (lépe to půjde, když jej zmačkáte a namočíte). Troubu rozehřejte na 175°C (155°C horkovzduch).
- Med a arašídové máslo zlehka rozehřejte (v rendlíku na slabém ohni nebo v mikrovlnce) a promíchejte dohladka. Oloupané banány vložte do větší mísy, rozmačkejte vidličkou a přidejte arašídové máslo s medem, koření a ovesné vločky. Vše pořádně promíchejte v kompaktní hmotu. Ochutnejte (je to totiž strašně dobrý).
- Přesuňte do formy, uhlaďte a vložte do trouby. Pečte asi 30-35 minut, až okraje zezlátnou. Nechte zcela vychladnout a ostrým nožem nakrájejte na 9-12 řezů.
- Pokud chcete, pocákejte rozpuštěnou čokoládou.
Napsat komentář