• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Banánový chlebíček s lněným semínkem

9 ledna, 2019 od elikatesy

Banánový chlebíček byl jedním z prvních receptů, co jsem na blog přidávala. Vyšel tehdy i ve článku na Egu!. Banány jsou mé oblíbené a na pečení asi nejuniverzálnější ovoce. Chuťově pasují takřka ke všemu a na pečení jsou úplně super. Ti z vás, kdo občas zavítáte sem na blog už jistě víte, že z nich peču moc ráda, protože těsto krásně zvláční a mohou nahradit část cukru i tuku. Už jsme si upekli chlebíček s vlašskými ořechy, muffiny s datlemi a ořechy, bábovičky s karamelem i flapjacky s arašídovým máslem. A dnes tu pro vás mám druhý chlebíček, který je perfektní jako základ super zdravé snídaně. Je celozrnný, jen minimálně slazený, obsahuje spoustu vlákniny a bílkovin a je velmi univerzální. Můžete ho jíst na nekonečno způsobů, na této fotce vidíte jen pár nápadů. 🙂

banánový chlebíček

Já si ho raději dávám otoastovaný, ale není to nutné, je dobrý i jen tak. Vzhledem k tomu, že není moc sladký, poslouží jako ideální podklad pro další dobroty. Můžete zkusit máslo nebo krémový sýr s medem nebo džemem, tvaroh či hustý jogurt s džemem či ovocem (další banány, fíky, broskve, jahody, borůvky, …), arašídové či jiné oříškové máslo nebo domácí čokoládovou pomazánku. Třeba avokádovou, jako je ta na obrázku. Jednoduše rozmixujete jedno avokádo, dvě lžíce medu a lžíci kvalitního kakaa a pokud je směs příliš hustá, přilijete lžíci vody. Požitek můžete povýšit o posypku v podobě granoly, nasekaných oříšků nebo sušeného ovoce.

Tento chlebíček zkrátka můžete snídat každé ráno od pondělí do neděle a přitom mít pokaždé jinou snídani. 🙂

Chlebíček jsem pekla za poslední týden dvakrát, protože mě hned po upečení prvního napadla jedna vychytávka a to smíchání vloček a lněných semínek s jogurtem předem, což jsem v první verzi nedělala. A dopadlo to skvěle, vše se krásně nasáklo a spojilo a struktura těsta se tímto jednoduchým krokem výrazně zlepšila. Takže tento krok rozhodně doporučuju. 🙂

A teď už konečně pojďme na recept… 🙂

Tisk

Banánový chlebíček s lněným semínkem

Ingredience

  • 200 g špaldové celozrnné mouky
  • 50 g ovesných vloček hrubých
  • 25 g lněného semínka drceného
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 2 banány přezrálé
  • 2 vejce
  • 150 g bílého jogurtu
  • 50 g másla
  • 50 g medu

Postup přípravy

  • Smíchejte drcená lněná semínka, ovesné vločky a jogurt a nechte alespoň hodinku odležet, aby se semínka a vločky nasákly. Z lednice vytáhněte vajíčka a rozpusťte máslo (případně i med, pokud jej máte trochu zcukernatělý). 
  • Troubu předehřejte na 180°C (160°horkovzduch). Připravte si chlebíčkovou formu a vymažte máslem nebo vyložte pečicím papírem. Banány rozmačkejte vidličkou.
  • Ve větší míse smíchejte špaldovou mouku, kypřicí prášek, sodu, sůl a skořici. Prošlehejte vejce, med a rozpuštěné máslo a promíchejte s jogurtovo-vločkovou směsí a přidejte rozmačkané banány. Přelijte k mouce a zlehka promíchejte, dokud se vše nespojí. 
  • Těsto přesuňte do formy a povrch trochu uhlaďte (dobře to jde namočenou stěrkou nebo lžící). Vložte do trouby a pečte zhruba 40-50minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte asi 10 minut chladnout ve formě, pak vyklopte a přesuňte na mřížku. 
  • Uchovávejte v lednici (vydrží asi 5 dní) nebo nakrájené zamrazte.  

Kam dál?

  • Banánovo-arašídové flapjackyBanánovo-arašídové flapjacky
  • Banánový chlebíčekBanánový chlebíček
  • Banánovo-datlové muffiny s vlašskými ořechyBanánovo-datlové muffiny s vlašskými ořechy
  • Špaldový chlebíček s datlemi a vlašskými ořechyŠpaldový chlebíček s datlemi a vlašskými ořechy
  • Veganský banánový chlébVeganský banánový chléb
  • Banánové muffiny s arašídovým máslemBanánové muffiny s arašídovým máslem

Rubriky: Muffiny a rychlé chlebíčky, Recepty Štítky: banány, bez cukru, celozrnné, lněné semínko, ovesné vločky

Předchozí článek « Jak a proč začít péct chleba
Další článek: Kouign Amann »

Reader Interactions

Comments

  1. Blanka

    26 února, 2019 at 9:07 pm

    Opravdu nerada “rýpu”, ale pořád nemohu najít nikde v postupu přidání banánů…

    Odpovědět
    • elikatesy

      27 února, 2019 at 8:44 am

      Vidíte to, člověk to po sobě může číst třeba desetkrát a to, že zapomněl přidat základní surovinu mu i tak unikne… 😀 Omlouvám se a děkuji za upozornění, recept už je opraven.

      Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

V té záplavě mousse a cremeux posledních týdn V té záplavě mousse a cremeux posledních týdnů se mi zastesklo po obyčejném kynutém. 😊
A tak jsem připravila dvojitou dávku nejlepšího kynutého, naplnila voňavou ořechovou náplní a zamotala do malých pletenců.
Recept na těsto najdete na blogu ("nejlepší kynuté"😉), z dávky z 300g mouky vyjde 12 pletenců. Odkaz na recept a způsob pletení vám hodím do stories.  Na náplň:
75g změklého másla 
65g třtinového cukru
100g mletých vlašských ořechů (doporučuju  předem spařit a opražit)
2 lžičky cejlonské skořice 
1 lžička kardamomu 
Kůra z 1 bio pomeranče  Mimochodem, druhá fotka je původní, neupravená. Pořád mě fascinuje, co dokáže pár tahů v Lightroomu. 😊  #foodblog #foodphotography #foodstyling #foodstagram #foodfluffer #czechfoodblog #cinnamonrolls #briochebun #walnuts #kynutetesto #sladkerecepty #dnespecu
Další úkol z cukrářského maratonu, čokolád Další úkol z cukrářského maratonu, čokoládový entremet Clementine od @tortykatulienka. V originále s mandarinkou, já použila pomeranč. Lehounká čokoládová mousse, karamelové cremeux s pomerančem, pomerančové želé, kakaový crumble a medový korpus madelaine. Ač nejsem velký fanda kombinace čokolády a citrusů, tak musím říct, že tohle byl moc příjemný dezert. 😊 
Díky @topcakestudio za organizaci a @pastry.cz za sponzorování soutěže. 
#topcakemaraton4 #topcakemaraton4_katarina #moussecake #entremet #frenchpatisserie #chocolatemousse #chocolatedessert #chocolatedecoratins
První úkol cukrářského maratonu, dezert IKA o První úkol cukrářského maratonu, dezert IKA od @vladryasnyy. Kombinace lehounké citronové mousse, hruškového coulis a compoté s jasmínovým čajem a pistáciového moelleux a cremeux byla vážně skvělá, svěží a perfektně vyvážená. Díky za super recept a díky taky Julii @topcakestudio za organizaci. Účastním se už klasicky jen jako divák, ale tohle jsem si nemohla nechat ujít. 😊  #topcakemaraton4_vlad #topcakemaraton4 #foodblog #foodphotography #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #moussedessert
Tenhle entremet jsem měla v hlavě už hrozně dl Tenhle entremet jsem měla v hlavě už hrozně dlouho. Od minulého roku, kdy jsem Sofi nosila v šátku a já denně chodila alespoň dvě hodiny se spícím miminkem spící přírodou. A říkala jsem si, že by to bylo super téma na dort. Ta příroda, ne miminko. 😄 A teď, po roce, kdy jaro už skoro klepe na vrátka, jsem se k němu konečně dokopala. 😊
Každý správný entremet musí mít francouzský název, to dá rozum, tenhle jsem proto nazvala Sol de la forêt. 😊 Dekoraci tvoří to, co najdete v lese... hlína, mech, větvičky, kameny. Všechno samozřejmě jedlé. 😊
Vnitřek dortu tvoří kořeněný kakaový financier, čokoládové cremeux, pistáciové cremeux, pistáciový crunch s pomerančem a pistáciová mousse s vanilkou. Ale právě vnitřní část chci ještě trochu doladit, hlavně výšku jednotlivých vrstev a tak recept zatím nesdílím. Ale určitě se na něj můžete v (snad blízké) budoucnosti těšit. 😊
Edible forest floor entremet. Inside pistachio mousse, pistachio and chocolate cremeux, pistachio crunch and spiced chocolate financier. Decorated with chocolate soil, pistachio moss, chocolate twigs and chocolate stones. 🍃
#foodphotography
#foodblog #frenchpatisserie #entremet #moussecake #soldelaforêt #edibleforest #cake #dessert #francouzskacukrarina #chocolatedecoratins #chocolate #pistachio #čokoláda #pistacie
Tak konečně. 🥳 Článek o bílé čokoláděh Tak konečně. 🥳 Článek o bílé čokoláděh  je na blogu. Vyzkoušela jsem 23 druhů čokolád, od běžných z obchodu, přes řemeslné až po profi. Bylo to několik velmi sladkých dnů. 😄
Zajímalo mě složení, obsah kakaového másla, sladkost, fluidita, cena a samozřejmě především chuť. Částečně jsou tedy v článku objektivní informace, částečně samozřejmě čistě subjektivní hodnocení. Veškeré srovnání a další povídání o bílé čokoládě najdete na blogu, odkaz ve stories a v biu. 😊
#foodblog
#foodphotography #czechfoodblog #whitechocolate #comparison #bilacokolada #srovnavacka
Jedno odpalované těsto, tři různé výsledky. Jedno odpalované těsto, tři různé výsledky. Jaká byla proměnná? Teplota těsta před pečením. 
Minulý týden, když jsem pekla věnečky jsem si řekla, že udělám malý pokus. Pár věnečků jsem upekla rovnou, pár po nastříkání zamrazila a zbytek těsta jsem dala do lednice a věnečky pak stříkala z vychlazeného těsta. Všechny jsem pekla na stejnou teplotu (200°C), asi 20-25minut.
Stříkala jsem přes šablonu, takže před pečením byly velikostně relativně stejné. 😊
Na všech fotkách je zleva doprava těsto pečené hned, vychlazené těsto a zmražené těsto. 
Na fotkách to možná není až tak markantní, ale určitého rozdílu si určitě všimnete. Ve skutečnosti byl rozdíl ještě výraznější. Suverénně nejlepší výsledek byl z vychlazeného těsta. Těsto si nejlíp podrželo tvar, šlo nejvíc do výšky, zářezy zůstaly nejostřejší ap nerozpily se a navíc byly věnečky po upečení krásně lesklé. Dobrého výsledků dosáhnete i pokud těsto upečete rovnou, ale pokud máte čas, určitě doporučuju odpalované těsto před pečením vychladit. 😊
Left to right, same choux pastry baked immediately, after chilling and after freezing. 
#foodblog #foodphotography #chouxpastry #choux #bakingcomparison #dnespecu #odpalovanetesto
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy