Banánový chlebíček byl jedním z prvních receptů, co jsem na blog přidávala. Vyšel tehdy i ve článku na Egu!. Banány jsou mé oblíbené a na pečení asi nejuniverzálnější ovoce. Chuťově pasují takřka ke všemu a na pečení jsou úplně super. Ti z vás, kdo občas zavítáte sem na blog už jistě víte, že z nich peču moc ráda, protože těsto krásně zvláční a mohou nahradit část cukru i tuku. Už jsme si upekli chlebíček s vlašskými ořechy, muffiny s datlemi a ořechy, bábovičky s karamelem i flapjacky s arašídovým máslem. A dnes tu pro vás mám druhý chlebíček, který je perfektní jako základ super zdravé snídaně. Je celozrnný, jen minimálně slazený, obsahuje spoustu vlákniny a bílkovin a je velmi univerzální. Můžete ho jíst na nekonečno způsobů, na této fotce vidíte jen pár nápadů. 🙂
Já si ho raději dávám otoastovaný, ale není to nutné, je dobrý i jen tak. Vzhledem k tomu, že není moc sladký, poslouží jako ideální podklad pro další dobroty. Můžete zkusit máslo nebo krémový sýr s medem nebo džemem, tvaroh či hustý jogurt s džemem či ovocem (další banány, fíky, broskve, jahody, borůvky, …), arašídové či jiné oříškové máslo nebo domácí čokoládovou pomazánku. Třeba avokádovou, jako je ta na obrázku. Jednoduše rozmixujete jedno avokádo, dvě lžíce medu a lžíci kvalitního kakaa a pokud je směs příliš hustá, přilijete lžíci vody. Požitek můžete povýšit o posypku v podobě granoly, nasekaných oříšků nebo sušeného ovoce.
Tento chlebíček zkrátka můžete snídat každé ráno od pondělí do neděle a přitom mít pokaždé jinou snídani. 🙂
Chlebíček jsem pekla za poslední týden dvakrát, protože mě hned po upečení prvního napadla jedna vychytávka a to smíchání vloček a lněných semínek s jogurtem předem, což jsem v první verzi nedělala. A dopadlo to skvěle, vše se krásně nasáklo a spojilo a struktura těsta se tímto jednoduchým krokem výrazně zlepšila. Takže tento krok rozhodně doporučuju. 🙂
A teď už konečně pojďme na recept… 🙂
Banánový chlebíček s lněným semínkem
Ingredience
- 200 g špaldové celozrnné mouky
- 50 g ovesných vloček hrubých
- 25 g lněného semínka drceného
- 1 lžička skořice
- 1 lžička kypřicího prášku
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 2 banány přezrálé
- 2 vejce
- 150 g bílého jogurtu
- 50 g másla
- 50 g medu
Postup přípravy
- Smíchejte drcená lněná semínka, ovesné vločky a jogurt a nechte alespoň hodinku odležet, aby se semínka a vločky nasákly. Z lednice vytáhněte vajíčka a rozpusťte máslo (případně i med, pokud jej máte trochu zcukernatělý).
- Troubu předehřejte na 180°C (160°horkovzduch). Připravte si chlebíčkovou formu a vymažte máslem nebo vyložte pečicím papírem. Banány rozmačkejte vidličkou.
- Ve větší míse smíchejte špaldovou mouku, kypřicí prášek, sodu, sůl a skořici. Prošlehejte vejce, med a rozpuštěné máslo a promíchejte s jogurtovo-vločkovou směsí a přidejte rozmačkané banány. Přelijte k mouce a zlehka promíchejte, dokud se vše nespojí.
- Těsto přesuňte do formy a povrch trochu uhlaďte (dobře to jde namočenou stěrkou nebo lžící). Vložte do trouby a pečte zhruba 40-50minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte asi 10 minut chladnout ve formě, pak vyklopte a přesuňte na mřížku.
- Uchovávejte v lednici (vydrží asi 5 dní) nebo nakrájené zamrazte.
Blanka
Opravdu nerada “rýpu”, ale pořád nemohu najít nikde v postupu přidání banánů…
elikatesy
Vidíte to, člověk to po sobě může číst třeba desetkrát a to, že zapomněl přidat základní surovinu mu i tak unikne… 😀 Omlouvám se a děkuji za upozornění, recept už je opraven.