Tento jednoduchý banánový chlebíček si upečte, až vám v košíku začnou hnědnou banány a nebudete stíhat je sníst jen tak. V tomto chlebíčku vám udělají velkou parádu. Je zdravý, rychlý, vláčný a není zbytečně sladký. Voní v něm skořice a křupou ořechy a je to prostě úplně ideální snídaně!
Chlebíček je celozrnný, je v něm špaldová mouka a ovesné vločky. O sladkost se postará především banán a pak už jen trocha medu. Není v něm ani moc tuku, protože banány samy o sobě se postarají o perfektní vláčnost. Místo vlašských ořechů můžete použít i nasekanou čokoládu nebo to samozřejmě můžete nakombinovat. 😉
Recept na tento banánový chlebíček původně vyšel ve článku na online verzi magazínu Ego! Ve článku se dozvíte proč se vždycky vyplatí mít doma banány a k čemu všemu je můžete při pečení využít. Dokonce je z nich dokonalá nejjednodušší a nejzdravější zmrzka!
A teď už k samotnému receptu. 🙂
Banánový chlebíček
Ingredience
- 4 zralé banány
- 100g medu
- 2 vejce
- 60g másla
- 60g řeckého jogurtu
- 175g špaldové mouky
- 75g jemných ovesných vloček
- ½ lžičky jedlé sody
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička skořice
- Špetka soli
- Nasekané vlašské ořechy nebo čokoláda dle chuti
Postup
Banány rozmixujeme s medem. Přidáme vejce, jogurt a rozpuštěné máslo a prošleháme. V jiné míse smícháme prosátou mouku, ovesné vločky, sodu, prášek do pečiva, skořici a sůl. Vsypeme k banánové směsi a promícháme. Pokud chceme, přidáme nasekané ořechy či čokoládu. Přelijeme do formy na chlebíček (pokud není nepřilnavá, tak nejdřív vymažeme a vysypeme moukou) a pečeme na 175°C asi 50-60minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde skoro čistá, jen s pár vlhkými drobečky. Z těsta můžeme upéct i muffiny, v tom případě je ale pečeme jen asi 20-30minut.
Bára
Eli, jak velkou formu mám na chlebíček použít?
elikatesy
Ahojky. Byla to menší chlebíčková, myslím 20cm. 🙂