Nedávno jsem měla kurz Anatomie dortu v Laboratoriu. Tento kurz vyžaduje z mé strany poměrně náročnou přípravu. Na samotném kurzu pečeme malý dortík, ale hlavně si o dortech a jejich přípravě hodně povídáme. A ochutnáváme. Osm korpusů a devět krémů, které připravuju předem. Což je samozřejmě hezkých pár hodin práce v kuchyni. A já si tak v Labku pár hodin peču a šlehám a po této přípravě přijdu domů a… peču a šlehám a zdobím dort. 🙂 Konkrétně banánový dort s arašídovým krémem.
Kamarád Marek měl totiž narozeniny a když má někdo narozeniny a je tak fajn jako Mára, tak si dort zkrátka zaslouží. 🙂 Přesto, že jsem brutálně nestíhala a sama sebe opět zbytečně vystresovala, ta jeho radost prostě stála za to.
Dort se skládá z vláčného banánového korpusu a arašídového krému a je prolitý trochou rumu a dozdobený karamelizovanými arašídy a banány. Banánový korpus vychází z tohoto banánového chlebíčku, jen je samozřejmě upravené množství ingrediencí a teplota pečení. Teplota proto, že pokud pečete při teplotě 170 a výš, korpus většinou hodně vyběhne a praskne. U chlebíčku super, to chcete, ale u dortového korpusu je to nežádoucí. Jasně, pokud příliš vyběhne, můžete ho seříznout, ale proč zbytečně plýtvat…
Krém je z mascarpone, krémového sýra a arašídového másla, slazený medem nebo agáve. Arašídové máslo určitě použijte jemné, já používám 100% arašídové, neemulgované (poznáte to tak, že na povrchu je vrstvička oleje). Třeba toto nebo toto. Šlehejte jen velmi zlehka a opatrně, ať se mascarpone nesrazí.
No a karamelizované oříšky… to je zkrátka skvělý vynález. Tato metoda je úplně jednoduchá a jediné úskalí spočívá v tom je nespálit. 🙂 Dají se použít jakékoliv ořechy, mandle, lískáče, vlašáky… Nebo třeba pekany, těmi jsem zdobila čokoládovo-karamelové tartaletky.
Dort můžete připravit klidně den předem, ale jak banány, tak arašídy dejte na dort až těsně před podáváním. Banány na vzduchu hnědnou a arašídy by zbytečně zvlhly. Ale jinak dort samozřejmě v lednici den, dva, tři vydrží… My jsme ale raději dali zbylou porci personálu v bistru, kde jsme Márovi narozeniny slavili. Sladké je zkrátka od toho, aby se sdílelo. A tento banánový dort s arašídovým krémem je ke sdílení jako dělaný. 🙂
Banánový dort s arašídovým krémem
Ingredience
Korpus
- 310 g celozrnné špaldové mouky
- 250 g hladké mouky
- 250 g třtinového cukru
- 250 g másla
- 5 vajec
- 650 g přezrálých banánů
- 165 g zakysané smetany
- 12 g kypřicího prášku
- 6 g jedlé sody
- špetka soli
- vanilka (1/2 lžičky extraktu nebo semínka z 1/2 lusku)
Krém
- 250 g mascarpone
- 500 g krémového sýra
- 200 g jemného arašídového másla
- 75 g medu nebo agáve sirupu
Karamelizované arašídy
- 100 g nesolených arašídů
- 100 g cukru
- 100 g vody
Na dokončení a ozdobu
- kvalitní třtinový rum
- banán
Postup přípravy
- Začněte přípravou karamelizovaných arašídů. Vodu a cukr smíchejte v malém rendlíku, přiveďte k varu a přidejte arašídy. Stáhněte na minimum a vařte asi 20 minut. Zceďte, rozložte na plech a pečte asi 10 minut na 160°C. Kontrolujte, snadno se spálí. Hotové karamelizované arašídy nechte vychladnout a skladujte ve vzduchotěsné nádobě.
- Pokračujte přípravou korpusu. Nejprve si připravte hnědé máslo. Máslo rozpusťte v rendlíku a pomalu vařte, dokud se neopaří všechna voda a mléčné bílkoviny nezkaramelizují. Máslo se pak rozvoní jako lískové oříšky. Neodcházejte, máslo se snadno spálí. Jakmile je hotovo, přelijte do kovové misky a nechte zchladnout. Z lednice si vytáhněte vejce a zakysanou smetanu.
- Připravte si dva ráfky o velikosti 18cm a dna vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 160°C. Ve velké míse smíchejte obě mouky, kypřicí prášek, jedlou sodu a sůl. Ve jiné míse rozmixujte banán, cukr, vejce, zakysanou smetanu, vanilku a hnědé máslo. Do směsi prosejte moučnou směs a zlehka promíchejte.
- Těsto rovnoměrně rozdělte do obou forem, uhlaďte, vložte do trouby a pečte asi 60 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte trochu zchladnout, vyřízněte z formy a na mřížce nechte zcela vychladnout. Můžete nechat vychladit v lednici.
- Na krém jednoduše smíchejte všechny ingredience ve větší míse a opatrně vyšlehejte do pevného hladkého krému. Trvá to jen chvilku. Část krému si dejte do zdobicího pytlíku s řezanou špičkou.
- Každý korpus rozkrojte na polovinu. Všechny rozkrojené plochy pokapejte rumem. Vrstvěte střídavě s krémem tak, že dáte první korpus spodkem dolů a zakončíte druhým korpusem spodkem nahoru. Celý dort obmažte zbytkem krému a zarovnejte kartou.
- Po krajích dortu nastříkejte pusinky z krému a ozdobte nakrájeným banánem a karamelizovanými arašídy.
Napsat komentář