• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Banánový dort s arašídovým krémem

14 července, 2020 od elikatesy

Nedávno jsem měla kurz Anatomie dortu v Laboratoriu. Tento kurz vyžaduje z mé strany poměrně náročnou přípravu. Na samotném kurzu pečeme malý dortík, ale hlavně si o dortech a jejich přípravě hodně povídáme. A ochutnáváme. Osm korpusů a devět krémů, které připravuju předem. Což je samozřejmě hezkých pár hodin práce v kuchyni. A já si tak v Labku pár hodin peču a šlehám a po této přípravě přijdu domů a… peču a šlehám a zdobím dort. 🙂 Konkrétně banánový dort s arašídovým krémem.

banánový dort s arašídovým krémemKamarád Marek měl totiž narozeniny a když má někdo narozeniny a je tak fajn jako Mára, tak si dort zkrátka zaslouží. 🙂 Přesto, že jsem brutálně nestíhala a sama sebe opět zbytečně vystresovala, ta jeho radost prostě stála za to.

Dort se skládá z vláčného banánového korpusu a arašídového krému a je prolitý trochou rumu a dozdobený karamelizovanými arašídy a banány. Banánový korpus vychází z tohoto banánového chlebíčku, jen je samozřejmě upravené množství ingrediencí a teplota pečení. Teplota proto, že pokud pečete při teplotě 170 a výš, korpus většinou hodně vyběhne a praskne. U chlebíčku super, to chcete, ale u dortového korpusu je to nežádoucí. Jasně, pokud příliš vyběhne, můžete ho seříznout, ale proč zbytečně plýtvat…

Krém je z mascarpone, krémového sýra a arašídového másla, slazený medem nebo agáve. Arašídové máslo určitě použijte jemné, já používám 100% arašídové, neemulgované (poznáte to tak, že na povrchu je vrstvička oleje). Třeba toto nebo toto. Šlehejte jen velmi zlehka a opatrně, ať se mascarpone nesrazí.

No a karamelizované oříšky… to je zkrátka skvělý vynález. Tato metoda je úplně jednoduchá a jediné úskalí spočívá v tom je nespálit. 🙂 Dají se použít jakékoliv ořechy, mandle, lískáče, vlašáky… Nebo třeba pekany, těmi jsem zdobila čokoládovo-karamelové tartaletky.

Dort můžete připravit klidně den předem, ale jak banány, tak arašídy dejte na dort až těsně před podáváním. Banány na vzduchu hnědnou a arašídy by zbytečně zvlhly. Ale jinak dort samozřejmě v lednici den, dva, tři vydrží… My jsme ale raději dali zbylou porci personálu v bistru, kde jsme Márovi narozeniny slavili. Sladké je zkrátka od toho, aby se sdílelo. A tento banánový dort s arašídovým krémem je ke sdílení jako dělaný. 🙂

Tisk

Banánový dort s arašídovým krémem

Ingredience

Korpus

  • 310 g celozrnné špaldové mouky
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g třtinového cukru
  • 250 g másla
  • 5 vajec
  • 650 g přezrálých banánů
  • 165 g zakysané smetany
  • 12 g kypřicího prášku
  • 6 g jedlé sody
  • špetka soli
  • vanilka (1/2 lžičky extraktu nebo semínka z 1/2 lusku)

Krém

  • 250 g mascarpone
  • 500 g krémového sýra
  • 200 g jemného arašídového másla
  • 75 g medu nebo agáve sirupu

Karamelizované arašídy

  • 100 g nesolených arašídů
  • 100 g cukru
  • 100 g vody

Na dokončení a ozdobu

  • kvalitní třtinový rum
  • banán

Postup přípravy

  • Začněte přípravou karamelizovaných arašídů. Vodu a cukr smíchejte v malém rendlíku, přiveďte k varu a přidejte arašídy. Stáhněte na minimum a vařte asi 20 minut. Zceďte, rozložte na plech a pečte asi 10 minut na 160°C. Kontrolujte, snadno se spálí. Hotové karamelizované arašídy nechte vychladnout a skladujte ve vzduchotěsné nádobě.
  • Pokračujte přípravou korpusu. Nejprve si připravte hnědé máslo. Máslo rozpusťte v rendlíku a pomalu vařte, dokud se neopaří všechna voda a mléčné bílkoviny nezkaramelizují. Máslo se pak rozvoní jako lískové oříšky. Neodcházejte, máslo se snadno spálí. Jakmile je hotovo, přelijte do kovové misky a nechte zchladnout. Z lednice si vytáhněte vejce a zakysanou smetanu.
  • Připravte si dva ráfky o velikosti 18cm a dna vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 160°C. Ve velké míse smíchejte obě mouky, kypřicí prášek, jedlou sodu a sůl. Ve jiné míse rozmixujte banán, cukr, vejce, zakysanou smetanu, vanilku a hnědé máslo. Do směsi prosejte moučnou směs a zlehka promíchejte.
  • Těsto rovnoměrně rozdělte do obou forem, uhlaďte, vložte do trouby a pečte asi 60 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte trochu zchladnout, vyřízněte z formy a na mřížce nechte zcela vychladnout. Můžete nechat vychladit v lednici.
  • Na krém jednoduše smíchejte všechny ingredience ve větší míse a opatrně vyšlehejte do pevného hladkého krému. Trvá to jen chvilku. Část krému si dejte do zdobicího pytlíku s řezanou špičkou.
  • Každý korpus rozkrojte na polovinu. Všechny rozkrojené plochy pokapejte rumem. Vrstvěte střídavě s krémem tak, že dáte první korpus spodkem dolů a zakončíte druhým korpusem spodkem nahoru. Celý dort obmažte zbytkem krému a zarovnejte kartou.
  • Po krajích dortu nastříkejte pusinky z krému a ozdobte nakrájeným banánem a karamelizovanými arašídy.

Kam dál?

  • Mrkvový dortMrkvový dort
  • Kokosový dort s mangemKokosový dort s mangem
  • Čokoládový dort s karamelovým krémem, hruškami a lískáčiČokoládový dort s karamelovým krémem, hruškami a lískáči
  • Malinový dortMalinový dort
  • Jahodový dort s kokosovým krémemJahodový dort s kokosovým krémem
  • Citronový dort s borůvkami a rozmarýnemCitronový dort s borůvkami a rozmarýnem

Rubriky: Dorty, cupcaky a cheesecaky, Recepty Štítky: arašídové máslo, banány, celozrnné, dort, mascarpone

Předchozí článek « Tuky
Další článek: Veganský cheesecake »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Pistáciové Paris-Brest. 💚 Jó, tohle je velký porno, víc myslím ani není třeba říct... 😅  ~Odpalované těsto~
80g vody
80g mléka 
65g másla 
95g hladké mouky
Špetka soli a cukru 
160g vajec  ~Craquelin~
68g másla
77g hladké mouky
77g cukru krupice  ~Pistáciová praline pasta~
170g cukru krupice
170g blanšírovaných pistácií
Semínka z 1 vanilkového lusku 
1g soli  ~Pistáciový mousseline krém~
525g mléka
Prázdný vanilkový lusk
75g cukru krupice 
120g žloutků
40g kukuřičného škrobu
20g hladké mouky 
300g másla (ideálně 84% tuku)
150g pistáciového praline  ~K dokončení~
50g pistáciového másla 
100g drcených blanšírovaných pistácií  1) Připravte craquelin. Změklé máslo smíchejte s moukou a cukrem. Vyválejte mezi dvěma archy pečicího papíru co nejtenčí to jde. Nechte ztuhnout v lednici. Vykrájejte 7cm kolečka a dejte do mrazáku.  2) Na odpalované těsto v rendlíku rozpusťte máslo, přidejte vodu a mléko, cukr a sůl a přiveďte k varu. Naráz vsypte všechnu prosátou mouku a odpalujte dokud se na dně rendlíku nevytvoří bílá vrstvička a těsto není kompaktní.  3) Těsto přesuňte do robotu s flexi metlou a začněte pomalu míchat. Jakmile trochu zchladne, postupně přidejte vejce a ke konci kontrolujte konzistenci.  4) Těsto přesuňte do cukrářského sáčku s francouzskou řezanou špičkou vel.12. Na airmat podložku nastříkejte 12 věnečků. Na věnečky položte craquelin a vložte do trouby vyhřáté na 180°C. Pečte asi 20-25minut (neotvírejte dvířka).  5) Na praline pastu utavte z cukru středně tmavý karamel. Nalijte na silikonovou podložku a nechte vychladnout. Pak nalámejte na kusy a společně s pistáciemi, vanilkou a solí rozmixujte na pastu.  6) Uvařte cukrářský krém. Mléko ohřejte s polovinou cukru a vanilkovým luskem. Žloutky prošlehejte s cukrem, přidejte škrob a mouku a promíchejte. Na směs nalijte polovinu mléka a prošlehejte. Vraťte do rendlíku a za stálého míchání metličkou uvařte hustý krém (musí se provařit). Nalijte do misky, potáhněte na kontakt fólií a nechte vychladnout.  Pokračování v komentáři...
Vím, vím, už není úplně sezóna borůvek, al Vím, vím, už není úplně sezóna borůvek, ale já na tyto borůvkové koláče s tvarohem a drobenkou dostala takovou chuť... Naštěstí mrazák sezónu nezná a borůvky v něm mám vždycky. 😊
Vláčné kynuté, svěží tvaroh, kyselkavé borůvky a spousta drobenky... Myslím, že je to asi můj nejoblíbenější koláč vůbec. 😍
Recept je na blogu, odkaz najdete ve stories. 😉
#foodblog #foodphotography #czechfoodblog #dnespecu #kynutetesto #boruvky #boruvkovykolac #drobenka
Konec srpna, konec prázdnin, konec léta... To to Konec srpna, konec prázdnin, konec léta... To to zase uteklo, co? 🙈 Do školy už sice nějaký pátek nechodím, ale pořád koncem srpna cítím určitou lítost... A tak jsem si na spravení nálady upekla buchtu. Je přesně jako toto období, je to takový přechod mezi létem a podzimem... Pro letnější variantu jsem do těsta přidala citron a do drobenky vanilku a mandlové plátky. Pro podzimnější variantu můžete do těsta přidat pomeranč a do drobenky skořici a vlašské ořechy. 😊  🥧Těsto🥧
400g hladké mouky 
250g celozrnné špaldové mouky
300g mléka 
2 vejce
100g krupicového cukru 
30g droždí 
200g másla 
Sůl
Kůra z 1 citronu  V trošce teplého mléka (max 40°C) rozpusťte droždí, přidejte špetku cukru a nechte vzejít. Ve zbytku mléka rozmíchejte cukr a vejce. Mouky a špetku soli dejte do mísy robotu, přidejte kvásek a tekutou směs a několik minut hněťte na minimální otáčky. Jakmile těsto začne být hezky pružné, postupně zapracujte velmi lehce povolené máslo (stačí vytáhnout asi 15 minut před použitím). Vypracuje hladké a nelepivé těsto. Nechte asi hodinu kynout. Těsto lehce vyválejte a přeneste na vymazaný plech (nebo vyložte papírem), roztáhněte až k okrajům.  🥧Náplň🥧
Asi 1kg švestek  Švestky omyjte, vypeckujte a nakrájejte na poloviny. Pokud chcete použít víc švestek, nakrájejte je na čtvrtiny a skládejte těsně vedle sebe.  🥧Drobenka🥧
180g celozrnné špaldové mouky 
120g másla 
120g cukru moučka 
50g mandlovych plátků
Vanilka  Máslo nechte změknout a pak vše prsty zpracujte v sypkou drobenku.  Švestky posypte drobenkou a pečte na 180°C asi 35-40 minut. Nechte vychladnout.  Nejlepší je koláč samozřejmě čerstvý, ale pokud zbyde (je to velký plech, tak asi zbyde...), tak jej uchovávejte v lednici (ovocné koláče celkem rychle kvasí) a před podáváním nechte dojít pokojové teploty nebo ohřejte v troubě.  #foodblog #czechfoodblog #foodstagram #foodstyling #foodphotography #dnespecu #svestkovykolac #drobenka #svestky #plumcrumblecake #podzimnirecepty
Dnes jsem pro vás připravila nový recept, tento Dnes jsem pro vás připravila nový recept, tentokrát ve spolupráci s @dianacompanycz @dianacompanysk. Jejich eshop mám moc ráda a nakupuji tam opravdu často. Mají samozřejmě nepřeberné množství oříšků a oříškových past, ale i spoustu věcí pro cukráře, třeba ovocná pyré nebo čokolády. I takové, které jinde neseženete. Ve stories vám ukážu, které produkty jsem použila na tyto tartaletky. 😊  Jahodové cheesecake tartaletky s kokosem 
(6 tartaletek vel. 8cm)  🍓Křehké těsto
125g hladké mouky
42g mandlové mouky
95g másla
35g moučkového cukru 
25g žloutků
Špetka soli 
1/2 vanilkového lusku  🍓Kokosový frangipane
35g másla 
35g cukru krupice
35g vajec
18g mandlové mouky
7g hladké mouky 
25g bio kokosu 
Kůra z 1/2 bio citronu  🍓Jahodové cremeux
100g Valrhona Fraise Inspiration 
45g jahodového pyré
3/4 listů stříbrné želatiny 
100g 35% smetany  🍓Jahodove compote
100g jahod 
17g jahodového pyré
6g citronové šťávy 
17g cukru 
1,2g pektinu NH
0,2g kyseliny citronové  🍓Cheesecake mousse
250g cream cheese
85g mascarpone
90g cukrového sirupu 
(uvařeného s 1/2 vanilkového lusku a kůrou z 1/2 bio citronu) 
3 listy želatiny 
130g 35% smetany  🍓Na dokončení
Malibu likér
Bílý velvet sprey
Bílá čokoláda
Bio kokos 
Jahody 
Bylinky  1) Na křehké těsto dejte do robotu obě mouky, cukr, studené máslo, vanilková semínka a špetku soli. Zpracujte v sypkou drobenku. Přidejte žloutky a rychle zapracujte. Hotové těsto zabalte a nechte odpočinout v lednici. 
Vyložte tartaletkové ráfky (8cm) a vraťte do lednice. 
2) Na frangipane utřete změklé máslo s cukrem, přidejte vejce. Zatřete mouku, mandlovou mouku, kokos a citronovou kůru. Frangipane nastříkejte do tartaletek a dejte péct na 175°C asi 15minut, pak stáhněte ráfky a dopečte dle potřeby. Nechte vychladnout. 
3) Na cremeux namočte želatinu do ledové vody. Čokoládu rozpusťte. Pyré ohřejte, rozpusťte v něm želatinu a vmíchejte k čokoládě. Přidejte studenou smetanu a promixujte tyčovým mixérem. Frangipane pokapejte Malibu a do tartaletek nalijte cremeux. Nechte ztuhnout.  (zbytek postupu v komentáři)
A dezert, který jsem nazvala Paradis je hotový! A dezert, který jsem nazvala Paradis je hotový! 😊
Mango, mučenka, kokos a vanilka v dokonalé harmonii. 🤤 Podrobný recept samozřejmě sepíšu na blog i se všemi tipy, ale pro nedočkavce přidávám stručný recept sem. 😊  🏝Tekutý střed🏝
100g mango pyré
50g mučenka pyré
10g cukru krupice
0,5g xantany  Pyré dejte do vyšší nádoby, cukr smíchejte s xantanou, přidejte k pyré a promixujte. Nalijte do osmi důlků formy SF027 a dejte zamrazit. Zmrzlé vyloupněte a namočte do rocher polevy.  🏝Mousse🏝
120g mango pyré
100g mučenka pyré
75g cukrového sirupu
3 plátky želatiny 
185g 35% smetany  Želatinu nechte nabobtnat, cukrový sirup ohřejte a rozpusťte v něm želatinu. Přidejte k pyré a když má směs asi 30°C, vmíchejte do měkkých špiček ušlehanou smetanu. Z části naplňte formu Essenziale 80, roztáhněte po stranách, vložte střed a doplňte zbylou mousse. Dejte zamrazit. Zmrzlé vyloupněte a namočte do rocher polevy.  🏝Kokosová rocher poleva🏝
100g Passion Inspiration Valrhona
100g bílé čokolády 
75g neutrálního oleje
50g bio kokosu  Čokolády rozpusťte s olejem a vmíchejte kokos.  🏝Kokosová namelaka🏝
135g bílé čokolády
70g kokosového mléka
1 plátek želatiny
70g kokosového mléka + 50g 35% smetany 
20g kokosového másla 
1 vanilka  Želatinu nechte nabobtnat, čokoládu rozpusťte a první část kokosového mléka ohřejte. V mléce rozpusťte želatinu a postupně vmíchejte k čokoládě. Přidejte studené kokosové mléko a smetanu, rozpuštěné kokosové máslo a vanilku a promixujte. Potáhněte fólií a nechte zkrystalizovat v lednici.  🏝Mango mučenka gel🏝
60g mango pyré 
20g mučenka pyré 
5g cukru krupice 
0,9g agaru  V cukru rozmíchejte agar, přidejte k pyré a přiveďte k varu. Potáhněte fólií a nechte ztuhnout. Rozmixujte.  🏝Sestavení🏝
Mousse nechte rozmrazit v lednici. Nahoru nastříkejte namelaku a dovnitř dejte na kostičky nakrájené mango smíchané s trochou gelu. Dozdobte bylinkou.  Formy, želatinu a pyré koupíte na @pastry.cz 
Čokoládu Valrhona Inspiration, bio kokos, pyré, xantanu a agar koupíte na @dianacompanycz  #foodphotography #foodstyling #frenchpatisserie  #francouzskacukrarina #foodblog #czechfoodblog #moussedessert #silikomart #mango #coconut #passiofruit
Tyhle ovocné tartaletky z loňska vám musím př Tyhle ovocné tartaletky z loňska vám musím připomenout. Ovocné tartaletky jsou totiž snad můj nejoblíbenější dezert. 😊 A tyhle jsou vážně vyladěné, křehké mandlové těsto, hedvábný vanilkový cukrářský krém, svěží ovocné cremeux a k tomu spousta čerstvého ovoce. 🤤
Odkaz vám hodím do stories nebo googlete "ovocné tartaletky elikatesy". 😉
Fresh berries tartlets. Crispy páté sucree, smooth vanilla créme pat, berry cremeux and fresh fruit. 🍓🫐
#foodblog #czechfoodblog #foodphotography #foodstyling #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #tartaletky #tartlets #letnidezert #dnespecu #berrytartlets
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy