• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Veganský cheesecake

23 července, 2020 od elikatesy

Konečně jsem se k tomuto receptu dostala! Kdo trochu blog sledujete a četli jste články ze “zdravé série”, tak víte, že upečený a nafocený jej mám už nějaký čas. A i vy, co jste články nečetli to můžete vidět dle sotva rozkvetlých šeříků, kterými je tento veganský cheesecake ozdoben. 🙂

veganský cheesecake

Veganský cheesecake. Ano, sýrový dort bez sýra, přesně to je dnešní recept. Proč? Prostě proto, že si myslím, že je fajn občas vyzkoušet něco nového. 🙂 Jsou mezi námi i tací, kteří mléčné výrobky jíst nechtějí nebo ani nemohou. A není důvod se ochuzovat o krásně krémovou lahodnou dobrotu, kterou cheesecake bezpochyby je? Věřte nebo ne, opravdu to jde i bez philadephie. A budete zírat, jak skvělý cheesecake to je! 🙂

veganský cheesecake

Nedá se říct, že by v tomto receptu byla nějaká “tajná ingredience”. Tento cheesecake skvěle funguje díky kombinaci několika ingrediencí. Kešu ořechů, hedvábného tofu a veganské bílé čokolády. Kešu seženete prakticky všude, hedvábné tofu mají ve větších supermarketech nebo v některých vietnamských samoškách a veganskou bílou čokoládu najdete třeba ve zdravé výživě. Nebo na eshopu Petry Stahlové. Jak veganskou bílou čokoládu (ale pouze s mandlemi nebo kokosem), tak hedvábné tofu a dokonce i veganské “máslové” sušenky seženete i na Rohlíku. Uznávám, tyto ingredience neseženete vedle ve večerce, musíte trochu pohledat, ale určitě se to dá. 😉

Já i každý, kdo tento dezert ochutnal jsme byli nadšení a tak rozhodně radím, jděte do toho! A pokud tento veganský cheesecake upečete, tak předsudkářům  v žádném případě neprozraďte, že je to “tofu dort” (mrk sem). Nikdo nic nepozná a všichni si opravdu pochutnají. To vám garantuju. 😉

Tak co? Zaujal vás veganský cheesecake? Vyzkoušíte? Jestli ano, tak už se teď můžete těšit i na další příspěvek. V tom si ukážeme, jak na mini cheesecaky v raw variantě. Ty jsou na přípravu a ingredience dokonce méně náročné. A navíc jsou na horké léto naprosto ideální dezert! 🙂

Tisk

Veganský cheesecake

Počet porcí: 12 porcí

Ingredience

Korpus

  • 120 g veganských sušenek
  • 30-40 g kokosového oleje

Krém

  • 200 g kešu ořechů
  • 150 g veganské bílé čokolády
  • 1 citron
  • 340 g hedvábného tofu
  • 75 g cukru
  • 50 g kokosového oleje
  • 1 vanilkový lusk

Postup přípravy

  • Den před přípravou cheesecaku zalijte kešu ořechy vodou a nechte přes noc nasáknout.
  • Další den si připravte formu velikosti 18-20cm a dno vyložte pečicím papírem, případně obalte alobalem (pokud vaše forma netěsní nebo používáte ráfek). Sušenky nadrťte a smíchejte s rozpuštěným kokosovým olejem tak, aby směs připomínala vlhký písek. Upěchujte na dno formy a odložte do lednice. Troubu rozehřejte na 110°C a na spod dejte prázdný plech.
  • Připravte si krém. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni či opatrně v mikrovlnce. Z citronu ostrouhejte kůru a vymačkejte šťávu. Z vanilkového lusku vyškrábněte semínka. Kešu ořechy slijte a společně s tofu, cukrem, rozpuštěným kokosovým olejem, vanilkou a citronovou šťávou i kůrou rozmixujte v blenderu zcela dohladka. Přidejte čokoládu a ještě jednou promixujte.
  • Krém nalijte na sušenkový základ, vložte do trouby, do plechu nalijte asi 100ml vody, zavřete a pečte 80 minut. Cheesecake by se měl ve středu stále trochu třást. Troubu vypněte, pootevřete a nechte vychladnout. Pak cheesecake nechte minimálně 2 hodiny chladit v lednici.
  • Okraje objeďte nožem, vyjměte z formy a podávejte nejlépe s drobným lesním ovocem.

Kam dál?

  • Tvarohový dort s jahodami a bílou čokoládou ala FraisierTvarohový dort s jahodami a bílou čokoládou ala Fraisier
  • Amaretto cheesecake s meruňkamiAmaretto cheesecake s meruňkami
  • Kokosové muffiny s kešuKokosové muffiny s kešu
  • Citronový chlebíček s kokosemCitronový chlebíček s kokosem
  • Jahodové drobenkové řezyJahodové drobenkové řezy
  • Veganská čokoládová pěnaVeganská čokoládová pěna

Rubriky: Dorty, cupcaky a cheesecaky, Recepty, Vegan a raw Štítky: bílá čokoláda, cheesecake, kešu, tofu, vegan

Předchozí článek « Banánový dort s arašídovým krémem
Další článek: Raw cheesecake košíčky »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Co pečete na víkend? U nás budou jahodové cupc Co pečete na víkend? U nás budou jahodové cupcaky.🍓🧁 Vláčné těsto s mandlemi, vanilkou a citronovou kůrou, jahodový rozvar a jahodový mascarpone krém. Jednoduchý dezert ve kterém slaďoučké a šťavnaté jahody skvěle vyniknou. Recept sepíšu přes víkend a v pondělí snad hodím na blog. 😊
Cupcakes with strawberry filling and strawberry mascarpone cream. 🍓😊
#foodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #czechfoodblog #cupcakes #strawberries #jahody #dnespecu
Když už jsem připravovala plundrové těsto, ta Když už jsem připravovala plundrové těsto, tak jsem rovnou připravila i listové na druhý úkol z cukrářského maratonu, Xavierovo malinové mille feuille. Máslové překládané těsto a temperování čokolády, prostě ideální dezert na přípravu do tohoto počasí. 🤣 Ale bylo to moc moc dobrý, maliny dodaly svěžest a dezert byl moc skvěle vyladěný. Křehké listové, jemný krém, nakyslý gel a finální křupnutí v podobě ozdoby z temperované čokolády... Super kombinace, díky za recept! 😋🤗
#topcakemaraton3 #topcakemaraton3_xavier 
#foodblog #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #millefeuille #raspberries #chocolatedessert
Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se o Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se opravdu těšila. 😊 Překládané těsto připravuju moc ráda, začalo to kdysi listovým, které už bych dnes nekoupila a pokračovalo plundrovým, se kterým jsem sice nějaký čas bojovala, ale teď už jsme kamarádi. Teda většinou. 😅 
Ovšem stejně jako do makronek jsem se ani do plundrového těsta od porodu nepouštěla, protože přece jen není úplně časově flexibilní. Ale výzva je výzva a nakonec to šlo celkem hladce. 😊
Teda... časově to sice hladce šlo, ale pár zádrhelů se přece jen vyskytlo. 🙈 To jsem tak založila máslo a válím první překlad, když mě napadlo, že to těsto v lednici moc nenakynulo. Neměla jsem už staré droždí? No... měla. 🤦‍♀️ Vzhledem k tomu, že už jsem založila máslo, rozhodla jsem se v práci pokračovat, ale neočekávala jsem moc valný výsledek. A jaké překvapení, těsto se nakonec vzchopilo a krásně nakynulo. 🤩
Druhý zádrhel byl, že mi večer došlo, že vlastně doma nemám moc věcí, čím bych mohla danishe naplnit. Zachránily mě Sofinčiny meruňky a loňské borůvky v mrazáku. 😄 
První danishe jsou plněné vanilkovým krémem, meruňkami a sekanými pistáciemi a druhé citronovým mascarpone (kdybych měla doma tvaroh, dala bych raději ten), borůvkami a mandlemi. 
Moc díky, Aleši @mouka_voda_sul za super výzvu, ráno dnes bylo sladké a voňavé... ☀️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_ales #plundrovetesto #danishpastry #laminateddough #foodblog #foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #foodstagram #foodfluffer #dnespecu
Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrá Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrářského maratonu, mousse dort s  jahodami, pistáciemi a mangem. Dezert jsem udělala ve formě monoporcí a trošku přeházela pořadí náplní. Zbyl mi pistáciový krém, tak jsem k němu přidala trochu bílé čokolády a použila jej na ozdobu. 
Dezert sklidil velký úspěch, kombinace pistácií, jahod a mangové mousse byla skvělá. ❤️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_tomas #foodblog #foodstagram #foodphotography #frenchpatisserie #moussedessert #francouzskacukrarina #mousse #strawberries #pistachio #mango
Sablé breton aneb něco mezi velkou máslovou sušenkou a křehkým koláčem. 🙂 Toto je vylepšeno mandlovou drobenkou (drobenka vylepší skoro všechno...) a doplněno bezinkovým vanilkovým créme diplomate (cukrářský krém odlehčený ušlehanou smetanou), jahodový gelem, čerstvým ovocem a bezem. 
Svěží a voňavá jarní variace. 🍓🌼
Recept na blogu, odkaz v biu a ve stories. 😊
Sablé breton with almond streusel, eldeflower and vanilla créme diplomate, strawberry gel, berries and eldeflowers.
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #frenchpatisserie #frenchbaking #sablebreton #eldeflower #berries #francouzskacukrarina #dnespecu #krehketesto #jahody #bezinky
Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financier Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financieru, ananasového compoté a mousse z bílé čokolády. 😊
Zdobeno vanilkovou kokosovou namelakou, kandovaným ananasem a korálovou oplatkou. 
Recept i s podrobnými informacemi najdete na blogu, odkaz dávám do bia a do stories. 😉
Piňa Colada petit gateaux. Moist coconut financier, pineapple compoté and white chocolate mousse, decirated with vanilla coconut namelaka, candied pineapple and coral tuile. 
#foodblog #foodstyling #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #czechfoodblog #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #cukrarina #pinacolada
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2022 · Elikatesy