• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Čokoládový dort s karamelovým krémem, hruškami a lískáči

4 března, 2020 od elikatesy

Sem tam se stane, že mám zkrátka chuť upéct dort. Ideální je, když se tato touha sejde s nějakou příležitostí. A to se nedávno stalo. Nad tímto dortem jsem už nějakou dobu přemýšlela a když jsme pak měly parádní valentýnskou dámskou jízdu, kde se sešlo deset skvělých holek, řekla jsem si, tak teď! 🙂 A upekla jsem tento čokoládový dort s karamelovým krémem, hruškami a lískáči. Slyšíte to? Představujete si to? Čokoláda, karamel, hrušky a lískové ořechy… Mmmm… To přece nemůže být jiné, než naprosto dokonalé… 🙂čokoládový dort s karamelovým krémem

Dort se skládá z vláčného kakaového korpusu posypaného lískovými ořechy, karamelového krému z mascarpone a hrušek pošírovaných v karamelu. Je korunován celkem efektní čokoládovou ozdobou, která ale vůbec není tak složitá, jak by to na první pohled mohlo vypadat.

Korpus má tu výhodu, že je velmi jednoduchý, žádné šlehání másla nebo vajec, prostě jen smícháte suché a mokré zvlášť, pak dohromady a pak přilijete horkou vodu a naposled zamícháte. Vím, zní to možná trochu divně, ale právě tento krok zajistí extra vláčný korpus. Možná se vám zdá zvláštní i to, že se korpus sype nasekanými ořechy, ale poslední dobou jsem si sypání korpusu, ať už ořechy nebo třeba drobenkou moc oblíbila. Dodá to extra šmrnc a křup. 🙂

Jako u každého dortu, je dobré si přípravu rozdělit do dvou dnů. Den předem upečete korpusy, připravíte karamel a napošírujete hrušky. Vše z toho totiž musí zcela vychladnout a to chvíli trvá. Můžete si navíc i připravit čokoládovou dekoraci. Já se ji naučila ve škole  a je to fajn trik. Potřebujete k tomu širší škrabku nebo kovovou kartu. Malířská škrabka (asi něco takového) většinou vyjde o dost levněji…

Já tento čokoládový dort s karamelovým krémem dělala klasicky jako naháče, to už je tak trochu můj signature. 🙂 A myslím, že u tohoto dortu, kde po stranách vykukují lískáče, to vypadá obzvlášť hezky. Dort měl u holek velký úspěch, prý nebyl přeslazený a korpus byl skvěle vláčný. A když už to doporučuje 10 z 10 foodie koček, tak veřte, že opravdu stojí za vyzkoušení. 😉

Tisk
5 from 1 vote

Čokoládový dort s karamelovým krémem, hruškami a lískáči

Ingredience

Korpus

  • 390 g hladké mouky
  • 120 g kvalitního kakaa
  • 1,5 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • špetka soli
  • 350 g podmáslí
  • 200 g oleje
  • 3 vejce
  • 350 g krupicového cukru
  • 250 g vroucí vody
  • 150 g lískových ořechů

Krém

  • 250 g krupicového cukru
  • 250 g 30% smetany
  • 1 kg mascarpone
  • velká špetka soli

Pošírované hrušky

  • 100 g krupicového cukru
  • 100 g vody
  • 5-6 hrušek
  • špetka soli
  • 1/2 lžičky skořice
  • kvalitní rum dle chuti

Dekorace

  • 300 g tmavé čokolády

Postup přípravy

  • Přípravu dortu si v optimálním případě rozdělte do dvou dnů. Den předem si připravte smetanový karamel, pošírované hrušky a upečte korpus, případně si i připravte čokoládovou dekoraci. V den podávání si pak jen připravíte krém a dort sestavíte. Brnkačka 🙂
  • Na korpus si vytáhněte podmáslí a vajíčka v dostatečném předstihu z lednice, aby měly pokojovou teplotu. Připravte si lískové ořechy. Pokud máte ořechy se slupkami, tak je dejte na 10 minut do trouby vyhřáté na 160°C a pak je vsypte do čisté utěrky a promněte, abyste se slupek zbavili. Nechte vychladnout a nasekejte nahrubo. Pokud máte ořechy blanšírované (bez slupek), tak je jen opražte, a po vychladnutí pak rovnou nasekejte.
  • Troubu vyhřejte na 155°C, připravte si dvě formy o velikosti 18cm a dno vyložte pečicím papírem. Do velké mísy prosejte mouku, kakao, pečicí prášek, sodu a sůl. V jiné míse důkladně prošlehejte vejce, podmáslí, cukr a olej. Vlijte k suché směsi a důkladně promíchejte metličkou. Přilijte vroucí vodu a znovu promíchejte. Rozdělte do připravených forem, posypte nasekanými opraženými lískovými ořechy a vložte do trouby. Pečte asi 60-70minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Pokud vaše trouba nepeče rovnoměrně, raději plech v průběhu pečení otočte. Upečené korpusy nechte chvilku zchladnout ve formě, pak vyřízněte a přesuňte na mřížku. Nechte zcela vychladnout, zabalte do folie a uložte do lednice.
  • Připravte si smetanový karamel na krém. Do čistého rendlíku dejte cukr, přidejte trochu vody, promíchejte a pak zahřívejte, dokud cukr není tmavě zlatý. Odstavte, přidejte ohřátou smetanu, promíchejte a přidejte pořádnou špetku soli. Vraťte na plotnu a zvolna zahřívejte, dokud se hmota nespojí. Nechte vychladnout.
  • Připravte si pošírované hrušky. Hrušky oloupejte, zbavte jadřinců a nakrájejte na menší kostičky. Z cukru si připravte karamel, zalijte horkou vodou a rozmíchejte. Do tohoto karamelového sirupu vložte hrušky, přidejte špetku soli a skořici a zvolna duste, dokud hrušky nejsou měkké, ale stále drží tvar a nerozpadají se. Přelijte do čisté misky a nechte vychladnout.
  • Na čokoládovou dekoraci si rozpusťte čokoládu (buď v mikrovlnce nebo na vodní lázni) a troubu rozehřejte na 50°C. Připravte si dva rovné, čisté plechy (můžete vydezinfikovat a odmastit rumem). Dejte je na 2 minuty do trouby a pak na ně stěrkou rozetřete v tenké vrstvě čokoládu (asi 1-2mm). Dejte na 30 minut do lednice. Po 30 minutách vytáhněte jeden plech a nechte zhruba 5-10 minut v pokojové teplotě. Při tvoření ozdoby je lepší pracovat v gumových rukavicích, ať ji nemáte "oťapanou"). Zkuste stěrkou, zda jde čokoláda dobře seškrábnout a je tvárná (neláme se, ale ani vám neteče v rukou). Pokud je ještě tuhá, nechte ji dalších pár minut, pokud už se s ní nedá pracovat, vraťte ji do lednice. Stěrkou seškrabujte asi 4 cm široké pruhy a postupně je stočte a namotávejte do vějíře. Hotový vějíř nechte ztuhnout v lednici. Z tohoto množství byste vytvořili i dva vějíře, ale přijde mi lepší mít víc materiálu. Co nespotřebujete můžete rozpustit a použít v jiném receptu.
  • Další den si připravte krém. Smetanový karamel promixujte tyčovým mixérem, přidejte k mascarpone, nejprve promíchejte stěrkou a pak opatrně vyšlehejte. Bude to chvilka, maximálně minutu při nízkých otáčkách. Krém si přendejte do cukrářského pytlíku. Oba korpusy prokrojte na poloviny. Pošírované hrušky sceďte a scezený karamelový sirup smíchejte dle chuti s rumem. Příprava je hotová a teď už jen dort sestavit. 🙂
  • Na talíř položte rovnou část korpusu (bez ořechů), řeznou stranou nahoru. Potřete rumovým karamelem. Po okraji si vytvořte ráfek z krému a vyplňte polovinou pošírovaných hrušek. Potřete krémem. Část korpusu s ořechy potřete na řezné straně sirupem a položte na základ dortu, ořechy nahoru. Potřete krémem a na něj položte dalším ořechovým korpusem (ořechy dolů, řezná strana nahoru). Potřete sirupem, vytvořte ráfek z krému, vyplňte zbytkem hrušek a překryjte krémem. Na ten položte poslední část korpusu, řezem dolů (nezapomeňte jej potřít sirupem), rovnou stranou nahoru. Celý dort potřete zbylým krémem a zarovnejte kartou.
  • Dort nechte alespoň hodinu ztuhnout v lednici. Čokoládovou dekoraci posypte kakaem a položte na vršek dortu. Tadá! Hotovo. 🙂

Kam dál?

  • Mrkvový dortMrkvový dort
  • Citronový dort s borůvkami a rozmarýnemCitronový dort s borůvkami a rozmarýnem
  • Jahodový dort s kokosovým krémemJahodový dort s kokosovým krémem
  • Čokoládový koláč s řepou a avokádovým krémemČokoládový koláč s řepou a avokádovým krémem
  • Čokoládový koláč s hruškamiČokoládový koláč s hruškami
  • Čokoládový věnec s lískovými oříškyČokoládový věnec s lískovými oříšky

Rubriky: Dorty, cupcaky a cheesecaky, Recepty Štítky: čokoláda, dort, hrušky, karamel, lískové ořechy, mascarpone

Předchozí článek « Kokosový dort s mangem
Další článek: Špaldový irský chléb »

Reader Interactions

Comments

  1. Čokoládový dort s karamelovým krémem, hruškami a lískáči

    14 března, 2020 at 7:01 am

    5 stars
    Upekla jsem dort na narozeniny kamarádce a ohlas skvělý, opravdu jim MOC chutnal. Jen tedy musím říct, že mě dost potrápilo, že se mi během pečení vyboulily korpusy. Ne že by to bylo něco neobvyklého, ale když jsou na tom ořechy, které tam potřebuji, tak jsem se pak s tím prala. A nejspíš i v rámci tohoto problému mi pak pochyběl krém. Ale nakonec vše dobře dopadlo a úspěch veliký, takže moc děkuji 😍

    Odpovědět
    • elikatesy

      15 března, 2020 at 12:41 am

      Moc děkuju za komentář a za odvahu se do dortu pustit. Vypouklý korpus umí pěkně potrápit a mívá to většinou jednu ze dvou příčin. Příliš mnoho kypřidla (lžičky by měly být zarovnané, ne vrchovaté) nebo příliš vysoká teplota pečení. Proto se tento dort peče na opravdu nízkou teplotu. Možná Vaše trouba peče trochu rychleji a můžete příště zkusit teplotu ještě snížit. Nebo korpusy péct v jiné pozici v troubě (níž). Každopádně nejdůležitější stejně je, že kamarádce chutnal. 🙂 Ještě jednou moc děkuji.

      Odpovědět
  2. Pomer ingredienci pro mensi dort

    29 dubna, 2020 at 7:03 am

    Dobry den, dneska bych chtela dort zkusit upect, zatim jen korpus, ale chtela bych udelat klasickou velikost, 2x promazanou. Myslim tim ne tak vysoky. Jak mam upravit pomer ingredienci? Udelat treba 2/3 nebo rovnou polovicni davku? Dekuji predem za odpoved! Martina

    Odpovědět
    • elikatesy

      29 dubna, 2020 at 7:37 am

      Dobrý den, pokud chcete udělat dort promazaný jen dvakrát, tak bych udělala 2/3 dávku a upekla 2/3 těsta v jedné formě a 1/3 těsta ve druhé formě, lískáči můžete posypat jen jeden nebo oba korpusy. Menší dávka bude určitě upečená rychleji, musíte to kontrolovat. Tím pádem budete mít pořád dvě hezké rovné plochy na spodek a na vršek dortu. 🙂 Krému bych taky udělala 2/3, polovina by možná stačila, ale já vždy krému připravuji raději trochu víc. Lepší, když trochu zbude, než když chybí. 🙂 Držím palce.

      Odpovědět
  3. Pája

    24 ledna, 2021 at 7:33 am

    Dobrý den, mohu se zeptat, kolik porcí dortu je z této dávky? Nevím, jestli jsem špatně četla, ale mám pocit, že to není řečeno. Děkuji za odpověď, už se těším, až jej vyzkouším!

    Odpovědět
    • elikatesy

      24 ledna, 2021 at 7:36 pm

      Dobrý den,
      to je těžko říct, záleží pro jaké jedlíky dort pečete. 🙂 Je to na průměr menší dort, ale zase je vysoký. Osm porcí je minimálně, ale nakrájíte z něj určitě i dvanáct menších kousků.

      Odpovědět
  4. Anet

    21 března, 2021 at 8:33 pm

    Dobry den, chtela bych delat tento dort, ale bohuzel mam jen klasickou formu prumer 24cm myslim, kolik kremu byste udelala pokud ho nechci delat naked, ale vylozene kremovy z venku. Nechala byste plnou davku dle receptu? Dort bude vetsi, ale nizsi. Dekuji za radu 😇

    Odpovědět
    • elikatesy

      22 března, 2021 at 7:39 am

      Dobrý den, to je těžko odhadnout. Pokud budete z tohoto množství těsta dělat 24cm, možná jej nebudete ani prokrajovat, jak bude nízký. V tom případě by asi stačilo méně krému. Ale já raději vždy připravuji krému více, lepší když trochu zbyde, než když při finálním obmazávání zjistím, že mi dvě tři lžíce chybí. 🙂

      Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

A na blogu už je i druhý slibovaný recept, Roch A na blogu už je i druhý slibovaný recept, Rocher. Neboli smrt čokoládou. 😄 
Rocher, to jsou oříšky s čokoládou a přesně to je i tento dezert. Čokoládová mousse, krémová praline vrstva, křupavá praline vrstva, čokoládový piškot, čokoládová poleva s maximálním množstvím oříšků, šlehaná ganache a karamelizované lískáče. Víc čokolády ani oříšků už tam fakt dostat nešlo. 😄
Recept s podrobným postupem a spoustou tipů najdete na blogu, odkaz v biu a ve stories. 😊
Chocolate and hazelnut "rocher" dessert. GF chocolate sponge, crunchy praline layer, creamy praline layer, chocolate mousse, rocher coating, whipped ganache and caramelized hazelnuts. 🍫🌰
#foodblog #foodphotography
#foodstyling #foodstagram #czechfoodblog
#frenchpatisserie #pastrychef #rocher #callebaut #chocolate #chocolatemousse #francouzskacukrarina #cokolada
Včera jsem u @mouka_voda_sul zjistila, že je mez Včera jsem u @mouka_voda_sul zjistila, že je mezinárodní den croissantů. A náhoda tomu chtěla, že jsem je zrovna asi po roce upekla.
Receptů je spousta, i na blogu jej najdete, ale za ty roky, co jsem s nimi se střídavými úspěchy bojovala, mám pro vás několik tipů.
1) Použijte opravdu super máslo, v ideálním případě se vypravte do Makra a kupte 2kg blok suchého másla přímo na croissanty (má 84%tuku a je proto pevnější).
2) Máslo do těsta nezakládejte přímo z lednice, mělo by jít ohnout, aniž by se zlomilo. Příliš studené máslo se vám může při vyvalování začít lámat a laminace bude nepravidelná. Stejně tak těsto nenechávejte v lednici příliš dlouho mezi jednotlivými překlady. Záleží na teplotě u vás doma, kvalitě másla a rychlosti, s jakou pracujete, ale bude to něco mezi 30 a 60 minutami. 
3) Důkladně těsto podsypávejte moukou, aby se nelepilo, ale před každým překladem těsto pořádně oprašte štětečkem (mám klasický malířský asi 10cm široký, samozřejmě pořízený jen pro toto použití)
4) Při rozkrajování použijte pravítko. Ne, neodhadnete to. 😆
5) Nechte croissanty opravdu dobře nakynout. Pokud máte doma zimu, může to trvat klidně i déle než tři hodiny. V knížce Antonia Bachoura je uvedeno 2,5hod při 28°C. V Oh la la 3hod v kynárně na 28-30°C. Nedokynuté croissanty vám v troubě pustí máslo a budou se ze spodu spíš smažit. Než je dáte péct, měly by zdvojnásobit objem a doslova se do trouby třást. 😊 Pokud je necháváte kynout na vzduchu, přikryjte je igelitem, utěrka nestačí.
6) Dopečte je. Může se zdát, že už jsou na povrchu hotové, ale pokud nejsou důkladně upečené i zevnitř, tak se po vytažení z trouby uvnitř jakoby zhroutí. A je fakt škoda, když se vše povede a pak se to po... v cílové rovince. Bachour píše na 170°C (bude to horkovzduch) 18min, Oh la la 180-200°C 16min.  #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #foodstagram #boulangerie #croissants #croissanty #domacicroissanty #maslojelaska #dnespecu
🍫Brownies🍫 Uklízela jsem svoji čokoládovo 🍫Brownies🍫
Uklízela jsem svoji čokoládovou skříňku (jojo, mám čokoládovou skříňku 😄) a našla jsem zbytky čokolády, co jsem používala na obalování. Znáte to, zbytek je vám líto vyhodit, tak to vylijete na papír, necháte ztuhnout a pak na to zapomenete... 
A tak jsem se rozhodla, že než na to zapomenu znova, upeču raději brownies. Extra čokoládové brownies. 😊  INGREDIENCE 
300g tmavé čokolády
300g másla 
200g s světlého cukru muscovado
4 vajíčka
110g hladké mouky
40g kakaa
Velká špetka soli
1 lžička vanilkového extraktu 
100g vlašských ořechů
100g mléčné čokolády (ideálně Power od Callebaut)  POSTUP 
Čokoládu a máslo rozpustíme a necháme zchladnout. Vajíčka, cukr, sůl a vanilkový extrakt prošleháme, dokud se cukr nerozpustí (není potřeba šlehat až do pevné pěny). Mouku a kakao prosejeme. Vaječnou směs prošleháme s čokoládou a pak opatrně vmícháme mouku s kakaem. Nakonec zamícháme mléčnou čokoládu a vlašské ořechy (doporučuju předem namočit a opražit). Menší plech vyložíme pečicím papírem, nalijeme do něj těsto a pečeme na 180°C asi 25-30 minut. Nemá smysl zkoušet špejlí, brownies musí být trochu nedopečené. Před krájením nechte vychladnout, pokud chcete ostré řezy jako na fotce, tak i vychladit. Ale podávejte určitě v pokojové teplotě. 😊  #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #instafood #foodphotography #foodstyling #foodstagram #brownies #chocolate #callebaut #dnespecu #cokolada #cokoladovydezert
☕️ Kořeněné muffiny s kávou a ořechy☕️
Snídám prakticky jen sladké, ale snažím se, aby to mělo i nějakou vyživovou hodnotu a cukru spíš míň, než víc. 😊 A tak točím granolu, kaše, celozrnné lívance a sem tam nějaké to zdravější snídaňové pečivo. 😊
Tyto muffiny jsou bez lepku, neobsahují moc cukru (ve formě javorového sirupu) a krásně voní kávou a kořením. 
Co nejraději snídáte vy? Jste tým sladké 🥐🧇🥞 nebo slané 🍞🥓🍳?  INGREDIENCE 
150g ovesné mouky
100g mandlové mouky
15g kukuřičného škrobu 
3 lžičky chai koření (nebo perníkového)
1,5 lžičky bio kypřicího prášku
0,5 lžičky jedlé sody
125g jogurtu
1 vejce
50g rozpuštěného másla
80g javorového sirupu 
60g espressa (pokud chcete silnější kávovou chuť, můžete přidat ještě 1-2 lžíce mleté kávy)
Špetka soli 
75g vlašských ořechů  POSTUP
Všechny ingredience si předem vytáhněte z lednice. Doporučuju vlašské ořechy zalít vroucí vodou, nechat alespoň 10 minut odstát, pak propláchnout a opražit v troubě nebo na pánvi. Zbavíte se trpkosti a zvýrazníte jejich chuť. 
Pak už je to jednoduché, v jedné misce metličkou promíchejte všechny suché ingredience, v druhé misce pak jogurt, vejce, rozpuštěné zchladlé máslo, javorový sirup a espresso.
Tuto směs přilijte k suchým ingrediencí a promíchejte. Ne moc, jen dokud se vše nespojí. Pak přidejte nasekané ořechy a znovu krátce promíchejte. Těsto rozdělte do muffinové formy vyložené papírovými košíčky a pokud chcete, posypte drobenkou (30g jemných ovesných vloček, 20g ovesné mouky, 20g mandlové mouky, 20g třtinového cukru, 20g másla).
Vložte do trouby rozehřáté na 200°C, snižte na 180°C a pečte 15-20 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. 
Nechte vychladnout na mřížce  #foodblog #foodphotography
#czechfoodblog #czechfoodblogger #muffins #muffiny #sladkerecepty #dnespecu #sladkasnidane #zdravepeceni
Mangové tartaletky s kokosem právě přistály n Mangové tartaletky s kokosem právě přistály na blogu.🥭🥥😊 Křehké mandlové těsto, voňavý kokosový frangipane, mangové compoté a cremeux a kokosová namelaka, to je dohromady fakt moc příjemná a svěží kombinace. 
Tartaletky jsem dělala už na Sofiiny narozeniny, ale v prosinci samozřejmě nebyl čas a i ten leden je teď jakýsi divoký (zuby, virózy... s podrobnostmi vás nebudu zdržovat, ale jistě si to dokážete představit 🙈). Ale snažím se, snažím a tak tady máte první recept z naší oslavy. A druhý (čokoládově  čokoládová bomba) bude následovat.
Recept je na blogu jako vzdy i s podrobným postupem a spoustou tipů. ❤️
Mango and coconut tartlets. Almond pate sucree, coconut frangipane, mango compote, glazed mango cremeux and coconut namelaka. 🥭🥥
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #patisserie #pastrychef #frenchpatisserie #tartlets #mangotartlets #coconut #francouzskacukrarina #cukrarina #dnespecu
A jakou první věc jste v tomto roce upekli vy? 😊
Já klasicky na Vánoce neodhadla množství ovoce a tak jsem hned po Silvestru pekla banánový chlebíček. 😄
Na blogu už spousta receptů z přezrálých banánů je, toto ale byla taková improvizace a moc se povedla, tak se o ni tady podělím. Velmi vláčný, ne moc sladký, s kousky čokolády a vlašských ořechů... Mňam 😋  🍌Banánový chlebíček🍌
3 přezrálé banány
100g cukru (použila jsem rapaduru a datlový, třtinového by stačilo i míň)
2 vajíčka 
100g jogurtu
100g rozpuštěného másla
100g jemných ovesných vloček
100g ovesné mouky
150g špaldové celozrnné mouky 
1 lžička skořice
1,5 lžičky bio kypřicího prášku
0,5 lžičky jedlé sody
špetka soli 
Hrst vlašských ořechů a hrst čokoládových čoček  Vše v předstihu vytáhnout z lednice, aby mělo pokojovou teplotu. Banány rozmačkat, rozšlehat s vajíčky, jogurtem, cukrem a máslem. 
Suché promíchat, pak společně s ořechy a čokoládou vmíchat do mokré směsi stěrkou, jen dokud se vše nespojí. 
180°C asi 50-60min (zkusit jehlou).  #foodblog #foodphotography #foodstyling #czechfoodblog #czechfoodblogger #instafood #dnespecu #bananabread #bananovychlebicek
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy