Sem tam se stane, že mám zkrátka chuť upéct dort. Ideální je, když se tato touha sejde s nějakou příležitostí. A to se nedávno stalo. Nad tímto dortem jsem už nějakou dobu přemýšlela a když jsme pak měly parádní valentýnskou dámskou jízdu, kde se sešlo deset skvělých holek, řekla jsem si, tak teď! 🙂 A upekla jsem tento čokoládový dort s karamelovým krémem, hruškami a lískáči. Slyšíte to? Představujete si to? Čokoláda, karamel, hrušky a lískové ořechy… Mmmm… To přece nemůže být jiné, než naprosto dokonalé… 🙂
Dort se skládá z vláčného kakaového korpusu posypaného lískovými ořechy, karamelového krému z mascarpone a hrušek pošírovaných v karamelu. Je korunován celkem efektní čokoládovou ozdobou, která ale vůbec není tak složitá, jak by to na první pohled mohlo vypadat.
Korpus má tu výhodu, že je velmi jednoduchý, žádné šlehání másla nebo vajec, prostě jen smícháte suché a mokré zvlášť, pak dohromady a pak přilijete horkou vodu a naposled zamícháte. Vím, zní to možná trochu divně, ale právě tento krok zajistí extra vláčný korpus. Možná se vám zdá zvláštní i to, že se korpus sype nasekanými ořechy, ale poslední dobou jsem si sypání korpusu, ať už ořechy nebo třeba drobenkou moc oblíbila. Dodá to extra šmrnc a křup. 🙂
Jako u každého dortu, je dobré si přípravu rozdělit do dvou dnů. Den předem upečete korpusy, připravíte karamel a napošírujete hrušky. Vše z toho totiž musí zcela vychladnout a to chvíli trvá. Můžete si navíc i připravit čokoládovou dekoraci. Já se ji naučila ve škole a je to fajn trik. Potřebujete k tomu širší škrabku nebo kovovou kartu. Malířská škrabka (asi něco takového) většinou vyjde o dost levněji…
Já tento čokoládový dort s karamelovým krémem dělala klasicky jako naháče, to už je tak trochu můj signature. 🙂 A myslím, že u tohoto dortu, kde po stranách vykukují lískáče, to vypadá obzvlášť hezky. Dort měl u holek velký úspěch, prý nebyl přeslazený a korpus byl skvěle vláčný. A když už to doporučuje 10 z 10 foodie koček, tak veřte, že opravdu stojí za vyzkoušení. 😉
Čokoládový dort s karamelovým krémem, hruškami a lískáči
Ingredience
Korpus
- 390 g hladké mouky
- 120 g kvalitního kakaa
- 1,5 lžičky jedlé sody
- 1 lžička kypřicího prášku
- špetka soli
- 350 g podmáslí
- 200 g oleje
- 3 vejce
- 350 g krupicového cukru
- 250 g vroucí vody
- 150 g lískových ořechů
Krém
- 250 g krupicového cukru
- 250 g 30% smetany
- 1 kg mascarpone
- velká špetka soli
Pošírované hrušky
- 100 g krupicového cukru
- 100 g vody
- 5-6 hrušek
- špetka soli
- 1/2 lžičky skořice
- kvalitní rum dle chuti
Dekorace
- 300 g tmavé čokolády
Postup přípravy
- Přípravu dortu si v optimálním případě rozdělte do dvou dnů. Den předem si připravte smetanový karamel, pošírované hrušky a upečte korpus, případně si i připravte čokoládovou dekoraci. V den podávání si pak jen připravíte krém a dort sestavíte. Brnkačka 🙂
- Na korpus si vytáhněte podmáslí a vajíčka v dostatečném předstihu z lednice, aby měly pokojovou teplotu. Připravte si lískové ořechy. Pokud máte ořechy se slupkami, tak je dejte na 10 minut do trouby vyhřáté na 160°C a pak je vsypte do čisté utěrky a promněte, abyste se slupek zbavili. Nechte vychladnout a nasekejte nahrubo. Pokud máte ořechy blanšírované (bez slupek), tak je jen opražte, a po vychladnutí pak rovnou nasekejte.
- Troubu vyhřejte na 155°C, připravte si dvě formy o velikosti 18cm a dno vyložte pečicím papírem. Do velké mísy prosejte mouku, kakao, pečicí prášek, sodu a sůl. V jiné míse důkladně prošlehejte vejce, podmáslí, cukr a olej. Vlijte k suché směsi a důkladně promíchejte metličkou. Přilijte vroucí vodu a znovu promíchejte. Rozdělte do připravených forem, posypte nasekanými opraženými lískovými ořechy a vložte do trouby. Pečte asi 60-70minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Pokud vaše trouba nepeče rovnoměrně, raději plech v průběhu pečení otočte. Upečené korpusy nechte chvilku zchladnout ve formě, pak vyřízněte a přesuňte na mřížku. Nechte zcela vychladnout, zabalte do folie a uložte do lednice.
- Připravte si smetanový karamel na krém. Do čistého rendlíku dejte cukr, přidejte trochu vody, promíchejte a pak zahřívejte, dokud cukr není tmavě zlatý. Odstavte, přidejte ohřátou smetanu, promíchejte a přidejte pořádnou špetku soli. Vraťte na plotnu a zvolna zahřívejte, dokud se hmota nespojí. Nechte vychladnout.
- Připravte si pošírované hrušky. Hrušky oloupejte, zbavte jadřinců a nakrájejte na menší kostičky. Z cukru si připravte karamel, zalijte horkou vodou a rozmíchejte. Do tohoto karamelového sirupu vložte hrušky, přidejte špetku soli a skořici a zvolna duste, dokud hrušky nejsou měkké, ale stále drží tvar a nerozpadají se. Přelijte do čisté misky a nechte vychladnout.
- Na čokoládovou dekoraci si rozpusťte čokoládu (buď v mikrovlnce nebo na vodní lázni) a troubu rozehřejte na 50°C. Připravte si dva rovné, čisté plechy (můžete vydezinfikovat a odmastit rumem). Dejte je na 2 minuty do trouby a pak na ně stěrkou rozetřete v tenké vrstvě čokoládu (asi 1-2mm). Dejte na 30 minut do lednice. Po 30 minutách vytáhněte jeden plech a nechte zhruba 5-10 minut v pokojové teplotě. Při tvoření ozdoby je lepší pracovat v gumových rukavicích, ať ji nemáte "oťapanou"). Zkuste stěrkou, zda jde čokoláda dobře seškrábnout a je tvárná (neláme se, ale ani vám neteče v rukou). Pokud je ještě tuhá, nechte ji dalších pár minut, pokud už se s ní nedá pracovat, vraťte ji do lednice. Stěrkou seškrabujte asi 4 cm široké pruhy a postupně je stočte a namotávejte do vějíře. Hotový vějíř nechte ztuhnout v lednici. Z tohoto množství byste vytvořili i dva vějíře, ale přijde mi lepší mít víc materiálu. Co nespotřebujete můžete rozpustit a použít v jiném receptu.
- Další den si připravte krém. Smetanový karamel promixujte tyčovým mixérem, přidejte k mascarpone, nejprve promíchejte stěrkou a pak opatrně vyšlehejte. Bude to chvilka, maximálně minutu při nízkých otáčkách. Krém si přendejte do cukrářského pytlíku. Oba korpusy prokrojte na poloviny. Pošírované hrušky sceďte a scezený karamelový sirup smíchejte dle chuti s rumem. Příprava je hotová a teď už jen dort sestavit. 🙂
- Na talíř položte rovnou část korpusu (bez ořechů), řeznou stranou nahoru. Potřete rumovým karamelem. Po okraji si vytvořte ráfek z krému a vyplňte polovinou pošírovaných hrušek. Potřete krémem. Část korpusu s ořechy potřete na řezné straně sirupem a položte na základ dortu, ořechy nahoru. Potřete krémem a na něj položte dalším ořechovým korpusem (ořechy dolů, řezná strana nahoru). Potřete sirupem, vytvořte ráfek z krému, vyplňte zbytkem hrušek a překryjte krémem. Na ten položte poslední část korpusu, řezem dolů (nezapomeňte jej potřít sirupem), rovnou stranou nahoru. Celý dort potřete zbylým krémem a zarovnejte kartou.
- Dort nechte alespoň hodinu ztuhnout v lednici. Čokoládovou dekoraci posypte kakaem a položte na vršek dortu. Tadá! Hotovo. 🙂
Čokoládový dort s karamelovým krémem, hruškami a lískáči
Upekla jsem dort na narozeniny kamarádce a ohlas skvělý, opravdu jim MOC chutnal. Jen tedy musím říct, že mě dost potrápilo, že se mi během pečení vyboulily korpusy. Ne že by to bylo něco neobvyklého, ale když jsou na tom ořechy, které tam potřebuji, tak jsem se pak s tím prala. A nejspíš i v rámci tohoto problému mi pak pochyběl krém. Ale nakonec vše dobře dopadlo a úspěch veliký, takže moc děkuji 😍
elikatesy
Moc děkuju za komentář a za odvahu se do dortu pustit. Vypouklý korpus umí pěkně potrápit a mívá to většinou jednu ze dvou příčin. Příliš mnoho kypřidla (lžičky by měly být zarovnané, ne vrchovaté) nebo příliš vysoká teplota pečení. Proto se tento dort peče na opravdu nízkou teplotu. Možná Vaše trouba peče trochu rychleji a můžete příště zkusit teplotu ještě snížit. Nebo korpusy péct v jiné pozici v troubě (níž). Každopádně nejdůležitější stejně je, že kamarádce chutnal. 🙂 Ještě jednou moc děkuji.
Pomer ingredienci pro mensi dort
Dobry den, dneska bych chtela dort zkusit upect, zatim jen korpus, ale chtela bych udelat klasickou velikost, 2x promazanou. Myslim tim ne tak vysoky. Jak mam upravit pomer ingredienci? Udelat treba 2/3 nebo rovnou polovicni davku? Dekuji predem za odpoved! Martina
elikatesy
Dobrý den, pokud chcete udělat dort promazaný jen dvakrát, tak bych udělala 2/3 dávku a upekla 2/3 těsta v jedné formě a 1/3 těsta ve druhé formě, lískáči můžete posypat jen jeden nebo oba korpusy. Menší dávka bude určitě upečená rychleji, musíte to kontrolovat. Tím pádem budete mít pořád dvě hezké rovné plochy na spodek a na vršek dortu. 🙂 Krému bych taky udělala 2/3, polovina by možná stačila, ale já vždy krému připravuji raději trochu víc. Lepší, když trochu zbude, než když chybí. 🙂 Držím palce.
Pája
Dobrý den, mohu se zeptat, kolik porcí dortu je z této dávky? Nevím, jestli jsem špatně četla, ale mám pocit, že to není řečeno. Děkuji za odpověď, už se těším, až jej vyzkouším!
elikatesy
Dobrý den,
to je těžko říct, záleží pro jaké jedlíky dort pečete. 🙂 Je to na průměr menší dort, ale zase je vysoký. Osm porcí je minimálně, ale nakrájíte z něj určitě i dvanáct menších kousků.
Anet
Dobry den, chtela bych delat tento dort, ale bohuzel mam jen klasickou formu prumer 24cm myslim, kolik kremu byste udelala pokud ho nechci delat naked, ale vylozene kremovy z venku. Nechala byste plnou davku dle receptu? Dort bude vetsi, ale nizsi. Dekuji za radu 😇
elikatesy
Dobrý den, to je těžko odhadnout. Pokud budete z tohoto množství těsta dělat 24cm, možná jej nebudete ani prokrajovat, jak bude nízký. V tom případě by asi stačilo méně krému. Ale já raději vždy připravuji krému více, lepší když trochu zbyde, než když při finálním obmazávání zjistím, že mi dvě tři lžíce chybí. 🙂
Adéla
Dobrý den, dokážete prosím odhadnout, jak cca byl tento dort (nebo alespoň korpus vysoký?) Je mi jasné, že už je to dlouho, ale jestli jej pečete opakovaně.. Dělala jsem nedávno svatební dort s čokoládovým korpusem, který byl chutově výborný, ale poměrně nízký (korpus standartně rozkrajuju na 4x, tady to šlo jen na 3x). Spodní patro mělo i s krémem cca 9cm, mně se více líbí vyšší dorty. Když jsem se koukla na gramáž dle receptu (nebyl od Vás), který jsem pekla, gramáž surovin vycházela cca na 1140g na pr. 25cm (složení: mouka, cukr, káva, mléko, vejce, pdp, kakao,..), což u Vašeho receptu mi vychází cca 1470g na 18cm korpus. Nedokážu si tedy představit, jak moc vysoký korpus bude, když je tam oproti předešlému receptu mnohem větší množství surovin, a to na menší průměr. Moc děkuji za rady, podle Vašich receptů peču moc ráda a vždy výtvory všem chutnají 🙂
elikatesy
Dobrý den, já většinou peču ve dvou ráfcích a každý korpus proříznu jen jednou. Ale dorty taky dělám spíš vyšší. Myslím, že dort měl kolem 25cm na výšku, ale samozřejmě vám to už přesně neřeknu. U tohoto korpusu je ovšem třeba si uvědomit, že v něm není žádné mechanické kypření (tření másla nebo šlehání vajec/bílků), takže se těsto zvedne jen trochu. 🙂
Lenka
Dobrý den, stále peču Váš malinový dort a rozhodla jsem se pro změnu a zkusím tento. Mám ale jen dvě formy průměr 20 cm. Bude to o.k. nebo mám použít na korpus 2x tolik ingrediencí? Moc děkuji.
elikatesy
Použijte množství ingrediencí krát 1,25. 🙂
Tereza
Dobrý den,
jak dlouho prosím vydrží smetanový karamel v lednici, abych ho mohla připravit trochu víc předem?
Také se chci zeptat, jestli se ke kombinaci čokolády a karamelu hodí i jiné ovoce, např. višně nebo maliny?
Předem děkuji, T.
elikatesy
Dobrý den, karamel můžete mít v lednici klidně týden, i déle. Ke kombinaci čokolády a karamelu se podle mě kyselé ovoce nehodí, krom hrušek maximálně jablka nebo banány.