• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Čokoládový dort s karamelovým krémem, hruškami a lískáči

4 března, 2020 od elikatesy

Sem tam se stane, že mám zkrátka chuť upéct dort. Ideální je, když se tato touha sejde s nějakou příležitostí. A to se nedávno stalo. Nad tímto dortem jsem už nějakou dobu přemýšlela a když jsme pak měly parádní valentýnskou dámskou jízdu, kde se sešlo deset skvělých holek, řekla jsem si, tak teď! 🙂 A upekla jsem tento čokoládový dort s karamelovým krémem, hruškami a lískáči. Slyšíte to? Představujete si to? Čokoláda, karamel, hrušky a lískové ořechy… Mmmm… To přece nemůže být jiné, než naprosto dokonalé… 🙂čokoládový dort s karamelovým krémem

Dort se skládá z vláčného kakaového korpusu posypaného lískovými ořechy, karamelového krému z mascarpone a hrušek pošírovaných v karamelu. Je korunován celkem efektní čokoládovou ozdobou, která ale vůbec není tak složitá, jak by to na první pohled mohlo vypadat.

Korpus má tu výhodu, že je velmi jednoduchý, žádné šlehání másla nebo vajec, prostě jen smícháte suché a mokré zvlášť, pak dohromady a pak přilijete horkou vodu a naposled zamícháte. Vím, zní to možná trochu divně, ale právě tento krok zajistí extra vláčný korpus. Možná se vám zdá zvláštní i to, že se korpus sype nasekanými ořechy, ale poslední dobou jsem si sypání korpusu, ať už ořechy nebo třeba drobenkou moc oblíbila. Dodá to extra šmrnc a křup. 🙂

Jako u každého dortu, je dobré si přípravu rozdělit do dvou dnů. Den předem upečete korpusy, připravíte karamel a napošírujete hrušky. Vše z toho totiž musí zcela vychladnout a to chvíli trvá. Můžete si navíc i připravit čokoládovou dekoraci. Já se ji naučila ve škole  a je to fajn trik. Potřebujete k tomu širší škrabku nebo kovovou kartu. Malířská škrabka (asi něco takového) většinou vyjde o dost levněji…

Já tento čokoládový dort s karamelovým krémem dělala klasicky jako naháče, to už je tak trochu můj signature. 🙂 A myslím, že u tohoto dortu, kde po stranách vykukují lískáče, to vypadá obzvlášť hezky. Dort měl u holek velký úspěch, prý nebyl přeslazený a korpus byl skvěle vláčný. A když už to doporučuje 10 z 10 foodie koček, tak veřte, že opravdu stojí za vyzkoušení. 😉

Tisk
5 from 1 vote

Čokoládový dort s karamelovým krémem, hruškami a lískáči

Ingredience

Korpus

  • 390 g hladké mouky
  • 120 g kvalitního kakaa
  • 1,5 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • špetka soli
  • 350 g podmáslí
  • 200 g oleje
  • 3 vejce
  • 350 g krupicového cukru
  • 250 g vroucí vody
  • 150 g lískových ořechů

Krém

  • 250 g krupicového cukru
  • 250 g 30% smetany
  • 1 kg mascarpone
  • velká špetka soli

Pošírované hrušky

  • 100 g krupicového cukru
  • 100 g vody
  • 5-6 hrušek
  • špetka soli
  • 1/2 lžičky skořice
  • kvalitní rum dle chuti

Dekorace

  • 300 g tmavé čokolády

Postup přípravy

  • Přípravu dortu si v optimálním případě rozdělte do dvou dnů. Den předem si připravte smetanový karamel, pošírované hrušky a upečte korpus, případně si i připravte čokoládovou dekoraci. V den podávání si pak jen připravíte krém a dort sestavíte. Brnkačka 🙂
  • Na korpus si vytáhněte podmáslí a vajíčka v dostatečném předstihu z lednice, aby měly pokojovou teplotu. Připravte si lískové ořechy. Pokud máte ořechy se slupkami, tak je dejte na 10 minut do trouby vyhřáté na 160°C a pak je vsypte do čisté utěrky a promněte, abyste se slupek zbavili. Nechte vychladnout a nasekejte nahrubo. Pokud máte ořechy blanšírované (bez slupek), tak je jen opražte, a po vychladnutí pak rovnou nasekejte.
  • Troubu vyhřejte na 155°C, připravte si dvě formy o velikosti 18cm a dno vyložte pečicím papírem. Do velké mísy prosejte mouku, kakao, pečicí prášek, sodu a sůl. V jiné míse důkladně prošlehejte vejce, podmáslí, cukr a olej. Vlijte k suché směsi a důkladně promíchejte metličkou. Přilijte vroucí vodu a znovu promíchejte. Rozdělte do připravených forem, posypte nasekanými opraženými lískovými ořechy a vložte do trouby. Pečte asi 60-70minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Pokud vaše trouba nepeče rovnoměrně, raději plech v průběhu pečení otočte. Upečené korpusy nechte chvilku zchladnout ve formě, pak vyřízněte a přesuňte na mřížku. Nechte zcela vychladnout, zabalte do folie a uložte do lednice.
  • Připravte si smetanový karamel na krém. Do čistého rendlíku dejte cukr, přidejte trochu vody, promíchejte a pak zahřívejte, dokud cukr není tmavě zlatý. Odstavte, přidejte ohřátou smetanu, promíchejte a přidejte pořádnou špetku soli. Vraťte na plotnu a zvolna zahřívejte, dokud se hmota nespojí. Nechte vychladnout.
  • Připravte si pošírované hrušky. Hrušky oloupejte, zbavte jadřinců a nakrájejte na menší kostičky. Z cukru si připravte karamel, zalijte horkou vodou a rozmíchejte. Do tohoto karamelového sirupu vložte hrušky, přidejte špetku soli a skořici a zvolna duste, dokud hrušky nejsou měkké, ale stále drží tvar a nerozpadají se. Přelijte do čisté misky a nechte vychladnout.
  • Na čokoládovou dekoraci si rozpusťte čokoládu (buď v mikrovlnce nebo na vodní lázni) a troubu rozehřejte na 50°C. Připravte si dva rovné, čisté plechy (můžete vydezinfikovat a odmastit rumem). Dejte je na 2 minuty do trouby a pak na ně stěrkou rozetřete v tenké vrstvě čokoládu (asi 1-2mm). Dejte na 30 minut do lednice. Po 30 minutách vytáhněte jeden plech a nechte zhruba 5-10 minut v pokojové teplotě. Při tvoření ozdoby je lepší pracovat v gumových rukavicích, ať ji nemáte "oťapanou"). Zkuste stěrkou, zda jde čokoláda dobře seškrábnout a je tvárná (neláme se, ale ani vám neteče v rukou). Pokud je ještě tuhá, nechte ji dalších pár minut, pokud už se s ní nedá pracovat, vraťte ji do lednice. Stěrkou seškrabujte asi 4 cm široké pruhy a postupně je stočte a namotávejte do vějíře. Hotový vějíř nechte ztuhnout v lednici. Z tohoto množství byste vytvořili i dva vějíře, ale přijde mi lepší mít víc materiálu. Co nespotřebujete můžete rozpustit a použít v jiném receptu.
  • Další den si připravte krém. Smetanový karamel promixujte tyčovým mixérem, přidejte k mascarpone, nejprve promíchejte stěrkou a pak opatrně vyšlehejte. Bude to chvilka, maximálně minutu při nízkých otáčkách. Krém si přendejte do cukrářského pytlíku. Oba korpusy prokrojte na poloviny. Pošírované hrušky sceďte a scezený karamelový sirup smíchejte dle chuti s rumem. Příprava je hotová a teď už jen dort sestavit. 🙂
  • Na talíř položte rovnou část korpusu (bez ořechů), řeznou stranou nahoru. Potřete rumovým karamelem. Po okraji si vytvořte ráfek z krému a vyplňte polovinou pošírovaných hrušek. Potřete krémem. Část korpusu s ořechy potřete na řezné straně sirupem a položte na základ dortu, ořechy nahoru. Potřete krémem a na něj položte dalším ořechovým korpusem (ořechy dolů, řezná strana nahoru). Potřete sirupem, vytvořte ráfek z krému, vyplňte zbytkem hrušek a překryjte krémem. Na ten položte poslední část korpusu, řezem dolů (nezapomeňte jej potřít sirupem), rovnou stranou nahoru. Celý dort potřete zbylým krémem a zarovnejte kartou.
  • Dort nechte alespoň hodinu ztuhnout v lednici. Čokoládovou dekoraci posypte kakaem a položte na vršek dortu. Tadá! Hotovo. 🙂

Kam dál?

  • Mrkvový dortMrkvový dort
  • Citronový dort s borůvkami a rozmarýnemCitronový dort s borůvkami a rozmarýnem
  • Jahodový dort s kokosovým krémemJahodový dort s kokosovým krémem
  • Čokoládový koláč s řepou a avokádovým krémemČokoládový koláč s řepou a avokádovým krémem
  • Čokoládový koláč s hruškamiČokoládový koláč s hruškami
  • Čokoládový věnec s lískovými oříškyČokoládový věnec s lískovými oříšky

Rubriky: Dorty, cupcaky a cheesecaky, Recepty Štítky: čokoláda, dort, hrušky, karamel, lískové ořechy, mascarpone

Předchozí článek « Kokosový dort s mangem
Další článek: Špaldový irský chléb »

Reader Interactions

Comments

  1. Čokoládový dort s karamelovým krémem, hruškami a lískáči

    14 března, 2020 at 7:01 am

    5 stars
    Upekla jsem dort na narozeniny kamarádce a ohlas skvělý, opravdu jim MOC chutnal. Jen tedy musím říct, že mě dost potrápilo, že se mi během pečení vyboulily korpusy. Ne že by to bylo něco neobvyklého, ale když jsou na tom ořechy, které tam potřebuji, tak jsem se pak s tím prala. A nejspíš i v rámci tohoto problému mi pak pochyběl krém. Ale nakonec vše dobře dopadlo a úspěch veliký, takže moc děkuji 😍

    Odpovědět
    • elikatesy

      15 března, 2020 at 12:41 am

      Moc děkuju za komentář a za odvahu se do dortu pustit. Vypouklý korpus umí pěkně potrápit a mívá to většinou jednu ze dvou příčin. Příliš mnoho kypřidla (lžičky by měly být zarovnané, ne vrchovaté) nebo příliš vysoká teplota pečení. Proto se tento dort peče na opravdu nízkou teplotu. Možná Vaše trouba peče trochu rychleji a můžete příště zkusit teplotu ještě snížit. Nebo korpusy péct v jiné pozici v troubě (níž). Každopádně nejdůležitější stejně je, že kamarádce chutnal. 🙂 Ještě jednou moc děkuji.

      Odpovědět
  2. Pomer ingredienci pro mensi dort

    29 dubna, 2020 at 7:03 am

    Dobry den, dneska bych chtela dort zkusit upect, zatim jen korpus, ale chtela bych udelat klasickou velikost, 2x promazanou. Myslim tim ne tak vysoky. Jak mam upravit pomer ingredienci? Udelat treba 2/3 nebo rovnou polovicni davku? Dekuji predem za odpoved! Martina

    Odpovědět
    • elikatesy

      29 dubna, 2020 at 7:37 am

      Dobrý den, pokud chcete udělat dort promazaný jen dvakrát, tak bych udělala 2/3 dávku a upekla 2/3 těsta v jedné formě a 1/3 těsta ve druhé formě, lískáči můžete posypat jen jeden nebo oba korpusy. Menší dávka bude určitě upečená rychleji, musíte to kontrolovat. Tím pádem budete mít pořád dvě hezké rovné plochy na spodek a na vršek dortu. 🙂 Krému bych taky udělala 2/3, polovina by možná stačila, ale já vždy krému připravuji raději trochu víc. Lepší, když trochu zbude, než když chybí. 🙂 Držím palce.

      Odpovědět
  3. Pája

    24 ledna, 2021 at 7:33 am

    Dobrý den, mohu se zeptat, kolik porcí dortu je z této dávky? Nevím, jestli jsem špatně četla, ale mám pocit, že to není řečeno. Děkuji za odpověď, už se těším, až jej vyzkouším!

    Odpovědět
    • elikatesy

      24 ledna, 2021 at 7:36 pm

      Dobrý den,
      to je těžko říct, záleží pro jaké jedlíky dort pečete. 🙂 Je to na průměr menší dort, ale zase je vysoký. Osm porcí je minimálně, ale nakrájíte z něj určitě i dvanáct menších kousků.

      Odpovědět
  4. Anet

    21 března, 2021 at 8:33 pm

    Dobry den, chtela bych delat tento dort, ale bohuzel mam jen klasickou formu prumer 24cm myslim, kolik kremu byste udelala pokud ho nechci delat naked, ale vylozene kremovy z venku. Nechala byste plnou davku dle receptu? Dort bude vetsi, ale nizsi. Dekuji za radu 😇

    Odpovědět
    • elikatesy

      22 března, 2021 at 7:39 am

      Dobrý den, to je těžko odhadnout. Pokud budete z tohoto množství těsta dělat 24cm, možná jej nebudete ani prokrajovat, jak bude nízký. V tom případě by asi stačilo méně krému. Ale já raději vždy připravuji krému více, lepší když trochu zbyde, než když při finálním obmazávání zjistím, že mi dvě tři lžíce chybí. 🙂

      Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Slíbené éclairs jsou na blogu. 😊 Jsou plněn Slíbené éclairs jsou na blogu. 😊
Jsou plněné jahodovo-malinovým compote s pomerančem a šlehanou mascarpone ganache s vanilkou a bezem. Svěží dezert pro brzké léto, ideální po obědě na terase nebo na grilovačku. 😉
Odkaz dávám do bia a do stories. 😊
Éclairs with strawberry and raspberry compote and vanilla and eldeflower whipped ganache. 🍓🌸
#foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #foodstagram #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #dnespecu #eclairs #strawberries #raspberries #eldeflower
Profiterolky Paris Brest, nový recept na blogu. 😊
Já vím, slíbila jsem éclair, jsou v procesu, nebojte, ale tyhle profiterolky byly dýl, mnohem dýl... 🙈
Odpalované těsto s craquelin a mousseline krém s praline, to je zaručená kombinace, která vždy potěší. Minimálně u nás doma. 😊
Na blogu najdete recept, jako vždy i s mnoha tipy, třeba na to, jak správně připravit odpalované těsto.
Odkaz dávám do bia a do stories.
Profiteroles Paris brest, choux pastry with craquelin, praline mousseline cream and praline emulsion. ❤️🌰
#foodblog
#czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #frenchpatisserie #patisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #dnespecu #parisbrest
Éclairs s jahodovo-malinovým rozvarem s pomerančem a vanilkovo-bezovou šlehanou ganache s mascarpone. Minulý týden jsem přemýšlela nad nějakým novým receptem a napadlo mě toto. U nás už je bez totiž zhruba z poloviny rozkvetlý, tak jsem jej hned chtěla využít do nějakého receptu. O víkendu jsem se pustila do realizace a je to krásně svěží kombinace brzkého léta... 
Šeříky už jsou tady na jižní Moravě ale bohužel pryč... 😥 Co u vás, kterou omamnou vůni si právě užíváte?
Recept sepíšu a během týdne bude na blogu. 😉
Strawberry and raspberry éclairs with eldeflower and vanilla mascarpone whipped ganache. 🍓🌸
#foodblog
#foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #chouxpastry #odpalovanetesto #eclairs #summerdessert #eldeflower #strawberries #raspberries #dnespecu
Veděli jste, že mé oblíbené skořicové motan Veděli jste, že mé oblíbené skořicové motance dodnes nebyly na blogu? Tak konečně byla tato nekázeň napravena! 😄
A trvalo to jen pár let. Loni už se mi dokonce povedlo na jaře vyfotit úvodní fotku a na podzim napsat článek, ale ještě dalšího půl roku mi trvalo nafotit postup. 🙈
Peču je často, peču je ráda a taky je ráda jím. Nejen já. Když jsem je pekla naposle, Sofi přiběhla a začala radostně výskat "Buta! Papat!" (slovo "motanec" jsem ji zatím neučila, zatím je vše sladké pečené "buchta", ale vzhledem k tomu, že včera řekla "kombajn" a dneska "kvas", tak ji to asi brzy naučím 🤣). 
No nic, zkrátka, motance jsou na blogu, odkaz dám do bia a do stories. 😊✌️
P.S. Mám nafocený i postup ořechových pletenců, tak třeba do roka... 😆
#foodblog #foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #czechfoodblogger #cinnamonrolls #cinnamonknots #skoricoverolky #skoricovemotance #dnespecu #totovoni
Říkala jsem si, že by bylo fajn mít nějaké h Říkala jsem si, že by bylo fajn mít nějaké hezké fotky z kuchyně a tak jsem připravila pár dezertů a poprosila naši "vrchní fotografku" @photostoryjitka @ingofbaking, jestli by to nepřišla vyblejsknout. 😊
Tady je výsledek (teda první várka, ještě jich mám pár v zásobě 😁) a já musím říct, že z nich mám velkou radost. 
Děkuji ❤️ 
#foodblog #foodphotography #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #pastrychef #dnespecu
100% malina je na blogu 😍 Recept na krásně le 100% malina je na blogu 😍 Recept na krásně lehounký, svěží a příjemně kyselkavý dezert jsem dnes konečně dopsala a vy se tak do něj můžete pustit taky. 😉
Tekutý malinový střed, lehká malinová mousse, malinová glazura a zdobení? Samozřejmě taky malinové. 😄
Odkaz na recept najdete v biu a ve stories. 
Byl to jeden z receptů, co jsem připravovala na focení s Jíťou @ingofbaking @photostoryjitka. Vyšly z toho moc hezké fotky, o které se s vámi brzy taky podělím. 😊
100% Raspberry, raspberry liquid centre, raspberry mousse, raspberry glaze, raspberry namelaka and fresh raspberries. ❤️
#foodblog #foodstyling #foodphotography #francouzskacukrarina #frenchpatisserie #patisserie #raspberries #raspberrymousse #petitgateau
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy