Tento kokosový dort s mangem jsem před nedávnem pekla pro svého kolegu a kamaráda, který vaří tu nejlepší seafood pastu. 🙂 Šli jsme spolu na večeři a já mu chtěla přinést dort, protože měl pár dnů předtím narozeniny. Chtěla jsem, aby mu dort opravdu chutnal a udělal radost, proto jsem “nenápadně” sondovala, jaké má rád dezerty. Dal mi pár bodů, od kterých jsem se mohla odpíchnout. Žádné cukrové bomby. Spíš ovocné. Má rád kokos. Nemá rád krémy (super informace, když se chystáte péct dort). Dobře tedy kokos jako základ. A co dál? Jaký krém, jaké ovoce? Po chvíli přemýšlení bylo jasno. Pokud v zimě ovoce, tak leda exotické a ke kokosu se vyloženě nabízí mango. A tak vznikl tento kokosový dort s mangem.
Dort se skládá z kokosového korpusu posypaného kokosovou drobenkou a prolitého Malibu, mangového kompotu, kokosového mascarpone krému a je zdobený čerstvým mangem, kokosem a mátou. Je jasné, že výsledná chuť tohoto dortu je tedy závislá zejména na dvou surovinách. Mangu a kokosu. Pokud to půjde, kupte mango tzv. “ready to eat”, tedy měkké, zralé mango. Neboli mango mang. 🙂 S nezralým, tvrdým a bezbarvým mangem tady moc parády neuděláte.
Kokos do korpusu a na drobenku určitě kupte v bio kvalitě. Už jsem to tady na blogu psala několikrát, ale rozdíl mezi obyčejným a bio kokosem je opravdu velmi výrazný. Ten první je spíš dusivý a chuti v něm moc nenajdete. Bio kokos je naopak vláčný, sladký a voňavý. Když je vysypete vedle sebe, rozdíl je patrný na první pohled. Bio kokos seženete v jakékoliv zdravé výživě.
V receptu najdete také kokosovou smetanu, což je tuhá část z kokosového mléka. Kokosové mléko v konzervě či terapaku dejte do lednice, pak otevřete a seberte tuhou část. Vodu, co zbude použijte třeba do smoothie nebo v ní uvařte rýži (nasladko nebo ke kari). Na tento dort jsem koupila litrové balení bio kokosového mléka v tetrapaku od Aroy-D a vyšlo mi to akorát. Je na něm fajn, že narozdíl od většiny konzerv kokosového mléka, neobsahuje žádné přidané látky a konzervaanty. Seženete ve zdravé výživě, v asijských obchodech nebo třeba na Rohlíku. Pokud budete kupovat konzervy, doporučuju raději tři, ať máte trochu rezervu.
Na blogu už jeden naháč s kokosovým mascarpone krémem je, ale chtěla jsem vyzkoušet i jiný postup na krém, protože kokosové mléko je přece jen dostupnější, než kokosové máslo. Navíc je díky němu krém mnohem jemnější, kokosové máslo je přece jen trošku hrubší. Tento dort je lehký, svěží, není moc sladký a potěší všechny milovníky exotických chutí. Kamarád kuchař i celý ansábl kuchyně restaurace, kam jsem zbytek dortu poslala, potvrzují. 😉
Kokosový dort s mangem
Ingredience
Korpus
- 275 g hladké mouky
- 1 lžička kypřicího prášku
- ½ lžičky jedlé sody
- 75 g bio kokosu
- špetka soli
- 170 g másla
- 200 g cukru krupice
- 250 g kokosové smetany
- 100 g kysané smetany
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 5 bílků
Kokosová drobenka
- 100 g hladké mouky
- 75 g bio kokosu
- 50 g cukru krupice
- 75 g másla
Krém
- 500 g kokosové smetany
- 500 g mascarpone
- 2 lžíce moučkového cukru
Mangový kompot
- ořez z manga
- ½ lžičky agaru
Na sestavení a ozdobení
- 2 manga
- čerstvý kokos
- máta
- Malibu dle chuti
Postup přípravy
- Přípravu dortu si v ideálním případě rozdělte do dvou dnů. Den předem si upečte korpusy a připravte mangový kompot a v den podávání dort sestavte a ozdobte.
- Ingredience na korpus si hodinu předem vytáhněte z lednice. Troubu si předehřejte na 160°C a připravte si dvě 20cm formy a dna jim vyložte pečícím papírem. Připravte si kokosovou drobenku. Změklé máslo, cukr, mouku a kokos smíchejte a zpracujte konečky prstů.
- Prosejte mouku s práškem do pečiva, sodou a špetkou soli a přimíchejte kokos. Máslo a polovinu cukru šlehejte do pěny, přidejte kokosovou smetanu a znovu prošlehejte. Přidejte zakysanou smetanu a vanilkový extrakt a stěrkou promíchejte. V čisté míse začněte šlehat bílky, postupně přisypejte zbytek cukru a vyšlehejte do pevného sněhu. K máslovému základu dortu přidejte suché ingredience, promíchejte stěrkou a pak natřikrát zlehka zatřete sníh.
- Těsto rozdělte do dvou forem, povrch posypejte kokosovou drobenkou a pečte asi 45-50 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte vychladnout na mřížce a zabalte do fólie.
- Na mangový kompot oloupejte manga, odkrojte část, kterou si schováte na ozdobu a zbytek nakrájejte na kostičky. Vložte do kastrůlku, podlijte lžící vody a pomalu duste doměkka. Můžete trochu dosladit, ale pokud je mango hezky zralé, nemělo by to být potřeba. Přidejte agar, přiveďte znovu k varu, minutku povařte a přelijte do čisté misky. Přetáhněte fólií, nechte vychladnout a vložte do lednice.
- Další den si připravte krém. Tuhou kokosovou smetanu vyšlehejte s cukrem, přidejte mascarpone a opatrně společně prošlehejte. Korpusy si rozkrojte na dva pláty. Mangový kompot promíchejte a připravte si Malibu.
- Jednu část korpusu (bez drobenky) položte na servírovací talíř, řezem vzhůru. Pokropte Malibu (já používám štětec a dorty potírám), potřete tenčí vrstvou krému a po okraji si z krému vytvořte ráfek (nejlépe to půjde, když si krém dáte do cukrářského sáčku) a vyplňte jej polovinou mangového kompotu. Druhou polovinu korpusu (tu s drobenkou) pokropte po řezné straně Malibu a drobenkou nahoru položte na dort.
- Drobenku potřete silnější vrstvou krému a na něj položte další část korpusu, drobenkou dolů. Pokropte Malibu a zopakujte postup jako u první vrstvy (tenká vrstva krému, ráfek po okraji, zbytek kompotu). Poslední část korpusu pokropte po řezné straně Malibu a řeznou stranou dolů přiklopte. Celý dort potřete zbytkem krému, zarovnejte kartou a nechte ztuhnout v lednici.
- Těsně před podáváním ozdobte tenkými plátky manga a čerstvého kokosu (ten nakrouhejte škrabkou na zeleninu) a lístky máty.
Napsat komentář