Původně jsem tento dort připravovala pro kolegu z práce, ale po pár letech jsem si jej zopakovala, abych mohla ke článku přidat i fotku řezu. V únoru má narozeniny i Adam, který má rád podobné chutě, takže ideální příležitost. 🙂 Když jsem tehdy pekla dort pro kolegu, tak jsem pár dní předem “nenápadně” sondovala, jaké má rád dezerty. Dal mi pár bodů, od kterých jsem se mohla odpíchnout. Žádné cukrové bomby. Spíš ovocné. Má rád kokos. Nemá rád krémy (super informace, když se chystáte péct dort). Dobře tedy kokos jako základ. A co dál? Jaký krém, jaké ovoce? Po chvíli přemýšlení bylo jasno. Pokud v zimě ovoce, tak leda exotické a ke kokosu se vyloženě nabízí mango. A tak vznikl tento kokosový dort s mangem.
Dort se skládá z kokosového korpusu prolitého Malibu, kokosového crunche, mangového kompotu, kokosového mascarpone krému, zarovnán švýcarským máslovým krémem a je zdobený čerstvým mangem, kokosem a mátou.
Je asi jasné, že výsledná chuť tohoto dortu velmi závisí zejména na kvalitě dvou surovin. Mangu a kokosu. Pokud to půjde, kupte mango tzv. “ready to eat”, tedy měkké, zralé mango. S nezralým, tvrdým a bezbarvým mangem tady moc parády neuděláte.
Kokos do korpusu a na drobenku určitě kupte v bio kvalitě. Už jsem to tady na blogu psala několikrát, ale rozdíl mezi obyčejným a bio kokosem je opravdu velmi výrazný. Ten první je spíš dusivý a chuti v něm moc nenajdete. Bio kokos je naopak vláčný, sladký a voňavý. Když je vysypete vedle sebe, rozdíl je patrný na první pohled. Bio kokos seženete v jakékoliv zdravé výživě nebo třeba na Dianě.
V receptu najdete také kokosovou smetanu, což je tuhá část z kokosového mléka. Kokosové mléko v konzervě či terapaku dejte do lednice, pak otevřete a seberte tuhou část. Vodu, co zbude použijte třeba do smoothie nebo v ní uvařte rýži (nasladko nebo ke kari). Na tento dort jsem koupila litrové balení bio kokosového mléka v tetrapaku od Aroy-D a vyšlo mi to akorát. Seženete ve zdravé výživě, v asijských obchodech nebo třeba na Rohlíku. Pokud budete kupovat konzervy, doporučuju raději tři, ať máte trochu rezervu. Bohužel, kokosová mléka bývají různé kvality a to i od jedné značky. Pokud se vám náhodou stane, že konzerva v lednici neztuhne, nezoufejte, recept je upravený tak, aby krém ztuhl i tak. Jen možná bude po vyšlehání potřebovat nějaký čas v lednici. I pokud krém v konzervě úplně neztuhne, snažte se brát tu horní, hustější část.
Na kompot potřebujete krom manga i mangové pyré. Koupíte v Makru nebo v cukrářských obchodech nebo taky na Dianě. Můžete tam koupit i pektin NH, na Pastry.cz ho mají i v menším balení.
Crunch je vlastně jen drobenka obalená čokoládou. Ale je to super vychytávka, díky čokoládě zůstane drobenka v dortu perfektně křupavá.
Dort jsem potáhla švýcarským máslovým krémem, za mě je to nejlepší krém na obmaz, je stabilní a dobře se s ním pracuje. Pohlídejte si aby byl všechen cukr rozpuštěný, než bílky začněte šlehat. A pak aby byl sníh dokonale studený, než do něj začnete zašlehávat máslo. Jinak se máslo rozpustí a nevyšlehá. A nebojte se pokud se krém v průběhu šlehání srazí. Šlehejte dál, chce to jen trochu trpělivosti. 😉
Tento dort je lehký, svěží, není moc sladký a potěší všechny milovníky exotických chutí.
P.S. 2024: Na blogu byl původně trochu jiný mangovo-kokosový dort, ale postupně se snažím znovu upéct a pak přefotit dorty, kterým chyběl řez. A při té příležitosti je většinou i trochu upgraduju. Základ je ale stejný a proto jej nechávám v původním článku. 🙂
Kokosový dort s mangem
Potřebné vybavení
- 2 18cm ráfky
- 2 16cm ráfky
Ingredience
Korpus
- 275 g hladké mouky
- 1 lžička kypřicího prášku
- ½ lžičky jedlé sody
- 75 g bio kokosu
- špetka soli
- 170 g másla
- 50 g kokosového oleje
- 200 g cukru krupice
- 150 g kokosové smetany
- 100 g kysané smetany
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 5 bílků
Kokosový crunch
- 65 g hladké mouky
- 25 g cukru krupice
- 50 g másla
- 50 g bio kokosu
- 50 g bílé čokolády
Mangový kompot
- 300 g čerstvého manga
- 250 g mangového pyré
- 25 g cukru krupice
- 4 g pektinu NH
- 3 listy (7,5g) želatiny
Kokosový krém
- 350 g kokosové smetany
- 600 g mascarpone
- 30 g cukru krupice
- 4 listy (10g) želatiny
- vyškrábnutá semínka z vanilkového lusku
Imbibage
- 50 g vody
- 50 g cukru krupice
- prázdný vanilkový lusk
- 50 g Malibu
Švýcarský máslový krém
- 100 g bílků
- 100 g cukru krupice
- velká špetka soli
- 250 g másla
Na ozdobení
- mango
- čerstvý kokos
- máta
- bio kokos
Postup přípravy
- Přípravu dortu si v ideálním případě rozdělte do dvou dnů. Den předem si upečte korpusy a připravte kokosový crunch a mangový kompot. Další den dort sestavte a ozdobte.
- Ingredience na korpus si hodinu předem vytáhněte z lednice. Troubu si předehřejte na 155°C a připravte si dvě 18cm formy a dna jim vyložte pečícím papírem.
- Prosejte mouku s práškem do pečiva, sodou a špetkou soli a přimíchejte kokos. Máslo a polovinu cukru šlehejte do pěny, přidejte kokosový olej, kokosovou smetanu a znovu prošlehejte. Přidejte zakysanou smetanu a vanilkový extrakt a stěrkou promíchejte. V čisté míse začněte šlehat bílky, postupně přisypejte zbytek cukru a vyšlehejte do pevného sněhu. K máslovému základu dortu přidejte suché ingredience, promíchejte stěrkou a pak natřikrát zlehka zatřete sníh.
- Těsto rozdělte do obou forem a pečte asi 45-50 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte vychladnout na mřížce a zabalte do fólie. Nechte do dalšího dne v lednici.
- Na mangový kompot oloupejte manga, odkrojte část, kterou si schováte na ozdobu a zbytek nakrájejte na kostičky. Vložte do kastrůlku, přidejte pyré a pomalu poduste doměkka. Cukr smíchejte s pektinem NH, přidejte k mangu a přiveďte znovu k varu, minutku povařte a pak přidejte želatinu, kterou jste předem nechali nabobtnat v ledové vodě. Kompot nechte chvíli vychladnout a zatím si připravte dva 16cm ráfky a dna potáhněte fólií. Vychladlý kompot rozdělte do ráfků a dejte zamrazit.
- Připravte si crunch. Změklé máslo, mouku a cukr promněte, dokud se nevytvoří sypká drobenka. Vysypte na plech vyložený papírem či podložkou a pečte na 160°C (horkovzduch) do zlatova. Na poslední minutu přidejte kokos (jen ať se prohřeje). Přesypte do misky, přidejte bílou čokoládu a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Přesypte na podložku a nechte vychladnout.
- Další den připravte kokosový krém. Želatinu dejte nabobtnat do ledové vody. Malou část kokosové smetany odeberte, ohřejte a želatinu v ní rozpusťte. Přidejte ke zbylé kokosové smetaně (ta by měla být tuhá) a společně s cukrem vyšlehejte. Přidejte mascarpone a opět opatrně společně prošlehejte. Pokud by krém byl stále řídký, nechte ho před použitím ztuhnout v lednici.
- Připravte imbibage. Vodu, cukr a vanilkový lusk vložte do rendlíku a přiveďte k varu. Odstavte a přidejte Malibu.
- Dort sestavte. Krém přesuňte do cukrářského sáčku. Oba korpusy si rozkrojte na dva pláty. Mangový kompot uvolněte z ráfků a připravte si kokosový crunch.
- Jednu část korpusu položte na servírovací talíř, řezem vzhůru. Pokropte imbibage (já používám štětec a dorty potírám), potřete tenčí vrstvou krému a po okraji si z krému vytvořte ráfek. Doprostřed vložte jeden plát mangového kompotu. Zakryjte krémem. Druhou polovinu korpusu pokropte po řezné straně imbibage a řezem dolů položte na krém. Nyní dejte krém, crunch a opět krém, přiklopte třetím plátem (řeznou stranou nahoru, opět pokropte). Nyní krém, kompot, krém a na závěr poslední část korpusu (řez dolů, pokropte). Celý dort zarovnejte zbylým krémem a dejte alespoň na dvě hodiny ztuhnout do lednice.
- Připravte si švýcarský máslový krém. Bílky a cukr zahřívejte na vodní lázni dokud se všechen cukr nerozpustí. Přesuňte do robotu, přidejte velkou špetku soli a vyšlehejte pevný studený sníh. Postupně zašlehejte mírně změklé máslo. Krémem obmažte ztuhlý dort a dejte opět alespoň na půlhodiny do lednice.
- Těsně před podáváním ozdobte tenkými plátky manga a čerstvého kokosu (ten nakrouhejte škrabkou na zeleninu) a lístky máty. Po stranách můžete posypat kokosem.
Adéla
Dobrý den, šel by tento dort udělat i v bezlaktózové verzi? Resp. nevíte čím nahradit mascarpone? Moc děkuji 🤗
elikatesy
Dobrý den, pokud jde jen o to, aby to bylo bezlaktózové, tak existuje i mascarpone bez laktózy. Nebo existují recepty na veganské mscarpone, ale s tím zkušenost nemám. Ale tím, že recepty na veganské mascarpone obsahují často kokosové mléko, by to nakonec mohlo být ještě kokosovější. 🙂
Adéla
Moc děkuji 🙂 Klasické máslo v korpusu byste nahradila stejnou gramáží máslem bez laktózy? 🙂
elikatesy
Přiznám se, že z bezlaktózovým máslem nemám zkušenost, ale předpokládám, že stejná gramáž by měla fungovat. 🙂
Zuzana
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat kde, jakou kokosovou smetanu kupujete?
Tereza
Dobrý den,
kokosová smetana na krém se šlehá vychlazená z lednice? Zůstaly mi v krému hrudky, které nešly rozšlehat. Když už jsem i zašlehala mascarpone, je možné to nějak napravit?
Předem děkuji,
Tereza
elikatesy
Dobrý den, kokosová smetana ano, určitě z lednice, ale před přidáním mascarpone by měla být rozšlehaná dohladka. Zkuste třít stěrkou, ale opatrně, mascarpone by se mohlo srazit.