• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Kokosový dort s mangem

18 února, 2020 od elikatesy

Tento kokosový dort s mangem jsem před nedávnem pekla pro svého kolegu a kamaráda, který vaří tu nejlepší seafood pastu. 🙂 Šli jsme spolu na večeři a já mu chtěla přinést dort, protože měl pár dnů předtím narozeniny. Chtěla jsem, aby mu dort opravdu chutnal a udělal radost, proto jsem “nenápadně” sondovala, jaké má rád dezerty. Dal mi pár bodů, od kterých jsem se mohla odpíchnout. Žádné cukrové bomby. Spíš ovocné. Má rád kokos. Nemá rád krémy (super informace, když se chystáte péct dort). Dobře tedy kokos jako základ. A co dál? Jaký krém, jaké ovoce? Po chvíli přemýšlení bylo jasno. Pokud v zimě ovoce, tak leda exotické a ke kokosu se vyloženě nabízí mango. A tak vznikl tento kokosový dort s mangem.

kokosový dort

Dort se skládá z kokosového korpusu posypaného kokosovou drobenkou a prolitého Malibu, mangového kompotu, kokosového mascarpone krému a je zdobený čerstvým mangem, kokosem a mátou. Je jasné, že výsledná chuť tohoto dortu je tedy závislá zejména na dvou surovinách. Mangu a kokosu. Pokud to půjde, kupte mango tzv. “ready to eat”, tedy měkké, zralé mango. Neboli mango mang. 🙂 S nezralým, tvrdým a bezbarvým mangem tady moc parády neuděláte.

Kokos do korpusu a na drobenku určitě kupte v bio kvalitě. Už jsem to tady na blogu psala několikrát, ale rozdíl mezi obyčejným a bio kokosem je opravdu velmi výrazný. Ten první je spíš dusivý a chuti v něm moc nenajdete. Bio kokos je naopak vláčný, sladký a voňavý. Když je vysypete vedle sebe, rozdíl je patrný na první pohled. Bio kokos seženete v jakékoliv zdravé výživě.

V receptu najdete také kokosovou smetanu, což je tuhá část z kokosového mléka. Kokosové mléko v konzervě či terapaku dejte do lednice, pak otevřete a seberte tuhou část. Vodu, co zbude použijte třeba do smoothie nebo v ní uvařte rýži (nasladko nebo ke kari). Na tento dort jsem koupila litrové balení bio kokosového mléka v tetrapaku od Aroy-D a vyšlo mi to akorát. Je na něm fajn, že narozdíl od většiny konzerv kokosového mléka, neobsahuje žádné přidané látky a konzervaanty. Seženete ve zdravé výživě, v asijských obchodech nebo třeba na Rohlíku. Pokud budete kupovat konzervy, doporučuju raději tři, ať máte trochu rezervu.

Na blogu už jeden naháč s kokosovým mascarpone krémem je, ale chtěla jsem vyzkoušet i jiný postup na krém, protože kokosové mléko je přece jen dostupnější, než kokosové máslo. Navíc je díky němu krém mnohem jemnější, kokosové máslo je přece jen trošku hrubší. Tento dort je lehký, svěží, není moc sladký a potěší všechny milovníky exotických chutí. Kamarád kuchař i celý ansábl kuchyně restaurace, kam jsem zbytek dortu poslala, potvrzují. 😉

Tisk

Kokosový dort s mangem

Ingredience

Korpus

  • 275 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 75 g bio kokosu
  • špetka soli
  • 170 g másla
  • 200 g cukru krupice
  • 250 g kokosové smetany
  • 100 g kysané smetany
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 5 bílků

Kokosová drobenka

  • 100 g hladké mouky
  • 75 g bio kokosu
  • 50 g cukru krupice
  • 75 g másla

Krém

  • 500 g kokosové smetany
  • 500 g mascarpone
  • 2 lžíce moučkového cukru

Mangový kompot

  • ořez z manga
  • ½ lžičky agaru

Na sestavení a ozdobení

  • 2 manga
  • čerstvý kokos
  • máta
  • Malibu dle chuti

Postup přípravy

  • Přípravu dortu si v ideálním případě rozdělte do dvou dnů. Den předem si upečte korpusy a připravte mangový kompot a v den podávání dort sestavte a ozdobte.
  • Ingredience na korpus si hodinu předem vytáhněte z lednice. Troubu si předehřejte na 160°C a připravte si dvě 20cm formy a dna jim vyložte pečícím papírem. Připravte si kokosovou drobenku. Změklé máslo, cukr, mouku a kokos smíchejte a zpracujte konečky prstů.
  • Prosejte mouku s práškem do pečiva, sodou a špetkou soli a přimíchejte kokos. Máslo a polovinu cukru šlehejte do pěny, přidejte kokosovou smetanu a znovu prošlehejte. Přidejte zakysanou smetanu a vanilkový extrakt a stěrkou promíchejte. V čisté míse začněte šlehat bílky, postupně přisypejte zbytek cukru a vyšlehejte do pevného sněhu. K máslovému základu dortu přidejte suché ingredience, promíchejte stěrkou a pak natřikrát zlehka zatřete sníh.
  • Těsto rozdělte do dvou forem, povrch posypejte kokosovou drobenkou a pečte asi 45-50 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte vychladnout na mřížce a zabalte do fólie.
  • Na mangový kompot oloupejte manga, odkrojte část, kterou si schováte na ozdobu a zbytek nakrájejte na kostičky. Vložte do kastrůlku, podlijte lžící vody a pomalu duste doměkka. Můžete trochu dosladit, ale pokud je mango hezky zralé, nemělo by to být potřeba. Přidejte agar, přiveďte znovu k varu, minutku povařte a přelijte do čisté misky. Přetáhněte fólií, nechte vychladnout a vložte do lednice.
  • Další den si připravte krém. Tuhou kokosovou smetanu vyšlehejte s cukrem, přidejte mascarpone a opatrně společně prošlehejte. Korpusy si rozkrojte na dva pláty. Mangový kompot promíchejte a připravte si Malibu.
  • Jednu část korpusu (bez drobenky) položte na servírovací talíř, řezem vzhůru. Pokropte Malibu (já používám štětec a dorty potírám), potřete tenčí vrstvou krému a po okraji si z krému vytvořte ráfek (nejlépe to půjde, když si krém dáte do cukrářského sáčku) a vyplňte jej polovinou mangového kompotu. Druhou polovinu korpusu (tu s drobenkou) pokropte po řezné straně Malibu a drobenkou nahoru položte na dort.
  • Drobenku potřete silnější vrstvou krému a na něj položte další část korpusu, drobenkou dolů. Pokropte Malibu a zopakujte postup jako u první vrstvy (tenká vrstva krému, ráfek po okraji, zbytek kompotu). Poslední část korpusu pokropte po řezné straně Malibu a řeznou stranou dolů přiklopte. Celý dort potřete zbytkem krému, zarovnejte kartou a nechte ztuhnout v lednici.
  • Těsně před podáváním ozdobte tenkými plátky manga a čerstvého kokosu (ten nakrouhejte škrabkou na zeleninu) a lístky máty.

Kam dál?

  • Citronový dort s borůvkami a rozmarýnemCitronový dort s borůvkami a rozmarýnem
  • Jahodový dort s kokosovým krémemJahodový dort s kokosovým krémem
  • Mrkvový dortMrkvový dort
  • Perníkový dort s brusinkamiPerníkový dort s brusinkami
  • Tvarohovo-citronová bábovka s kokosemTvarohovo-citronová bábovka s kokosem
  • Borůvkový koláč s mandlemi a kokosemBorůvkový koláč s mandlemi a kokosem

Rubriky: Dorty, cupcaky a cheesecaky, Recepty Štítky: dort, kokos, mango, mascarpone

Předchozí článek « Dýňový koláč s krémovým sýrem
Další článek: Čokoládový dort s karamelovým krémem, hruškami a lískáči »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Slíbené éclairs jsou na blogu. 😊 Jsou plněn Slíbené éclairs jsou na blogu. 😊
Jsou plněné jahodovo-malinovým compote s pomerančem a šlehanou mascarpone ganache s vanilkou a bezem. Svěží dezert pro brzké léto, ideální po obědě na terase nebo na grilovačku. 😉
Odkaz dávám do bia a do stories. 😊
Éclairs with strawberry and raspberry compote and vanilla and eldeflower whipped ganache. 🍓🌸
#foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #foodstagram #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #dnespecu #eclairs #strawberries #raspberries #eldeflower
Profiterolky Paris Brest, nový recept na blogu. 😊
Já vím, slíbila jsem éclair, jsou v procesu, nebojte, ale tyhle profiterolky byly dýl, mnohem dýl... 🙈
Odpalované těsto s craquelin a mousseline krém s praline, to je zaručená kombinace, která vždy potěší. Minimálně u nás doma. 😊
Na blogu najdete recept, jako vždy i s mnoha tipy, třeba na to, jak správně připravit odpalované těsto.
Odkaz dávám do bia a do stories.
Profiteroles Paris brest, choux pastry with craquelin, praline mousseline cream and praline emulsion. ❤️🌰
#foodblog
#czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #frenchpatisserie #patisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #dnespecu #parisbrest
Éclairs s jahodovo-malinovým rozvarem s pomerančem a vanilkovo-bezovou šlehanou ganache s mascarpone. Minulý týden jsem přemýšlela nad nějakým novým receptem a napadlo mě toto. U nás už je bez totiž zhruba z poloviny rozkvetlý, tak jsem jej hned chtěla využít do nějakého receptu. O víkendu jsem se pustila do realizace a je to krásně svěží kombinace brzkého léta... 
Šeříky už jsou tady na jižní Moravě ale bohužel pryč... 😥 Co u vás, kterou omamnou vůni si právě užíváte?
Recept sepíšu a během týdne bude na blogu. 😉
Strawberry and raspberry éclairs with eldeflower and vanilla mascarpone whipped ganache. 🍓🌸
#foodblog
#foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #chouxpastry #odpalovanetesto #eclairs #summerdessert #eldeflower #strawberries #raspberries #dnespecu
Veděli jste, že mé oblíbené skořicové motan Veděli jste, že mé oblíbené skořicové motance dodnes nebyly na blogu? Tak konečně byla tato nekázeň napravena! 😄
A trvalo to jen pár let. Loni už se mi dokonce povedlo na jaře vyfotit úvodní fotku a na podzim napsat článek, ale ještě dalšího půl roku mi trvalo nafotit postup. 🙈
Peču je často, peču je ráda a taky je ráda jím. Nejen já. Když jsem je pekla naposle, Sofi přiběhla a začala radostně výskat "Buta! Papat!" (slovo "motanec" jsem ji zatím neučila, zatím je vše sladké pečené "buchta", ale vzhledem k tomu, že včera řekla "kombajn" a dneska "kvas", tak ji to asi brzy naučím 🤣). 
No nic, zkrátka, motance jsou na blogu, odkaz dám do bia a do stories. 😊✌️
P.S. Mám nafocený i postup ořechových pletenců, tak třeba do roka... 😆
#foodblog #foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #czechfoodblogger #cinnamonrolls #cinnamonknots #skoricoverolky #skoricovemotance #dnespecu #totovoni
Říkala jsem si, že by bylo fajn mít nějaké h Říkala jsem si, že by bylo fajn mít nějaké hezké fotky z kuchyně a tak jsem připravila pár dezertů a poprosila naši "vrchní fotografku" @photostoryjitka @ingofbaking, jestli by to nepřišla vyblejsknout. 😊
Tady je výsledek (teda první várka, ještě jich mám pár v zásobě 😁) a já musím říct, že z nich mám velkou radost. 
Děkuji ❤️ 
#foodblog #foodphotography #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #pastrychef #dnespecu
100% malina je na blogu 😍 Recept na krásně le 100% malina je na blogu 😍 Recept na krásně lehounký, svěží a příjemně kyselkavý dezert jsem dnes konečně dopsala a vy se tak do něj můžete pustit taky. 😉
Tekutý malinový střed, lehká malinová mousse, malinová glazura a zdobení? Samozřejmě taky malinové. 😄
Odkaz na recept najdete v biu a ve stories. 
Byl to jeden z receptů, co jsem připravovala na focení s Jíťou @ingofbaking @photostoryjitka. Vyšly z toho moc hezké fotky, o které se s vámi brzy taky podělím. 😊
100% Raspberry, raspberry liquid centre, raspberry mousse, raspberry glaze, raspberry namelaka and fresh raspberries. ❤️
#foodblog #foodstyling #foodphotography #francouzskacukrarina #frenchpatisserie #patisserie #raspberries #raspberrymousse #petitgateau
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy