• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Kokosový dort s mangem

18 února, 2020 od elikatesy

Tento kokosový dort s mangem jsem před nedávnem pekla pro svého kolegu a kamaráda, který vaří tu nejlepší seafood pastu. 🙂 Šli jsme spolu na večeři a já mu chtěla přinést dort, protože měl pár dnů předtím narozeniny. Chtěla jsem, aby mu dort opravdu chutnal a udělal radost, proto jsem “nenápadně” sondovala, jaké má rád dezerty. Dal mi pár bodů, od kterých jsem se mohla odpíchnout. Žádné cukrové bomby. Spíš ovocné. Má rád kokos. Nemá rád krémy (super informace, když se chystáte péct dort). Dobře tedy kokos jako základ. A co dál? Jaký krém, jaké ovoce? Po chvíli přemýšlení bylo jasno. Pokud v zimě ovoce, tak leda exotické a ke kokosu se vyloženě nabízí mango. A tak vznikl tento kokosový dort s mangem.

kokosový dort

Dort se skládá z kokosového korpusu posypaného kokosovou drobenkou a prolitého Malibu, mangového kompotu, kokosového mascarpone krému a je zdobený čerstvým mangem, kokosem a mátou. Je jasné, že výsledná chuť tohoto dortu je tedy závislá zejména na dvou surovinách. Mangu a kokosu. Pokud to půjde, kupte mango tzv. “ready to eat”, tedy měkké, zralé mango. Neboli mango mang. 🙂 S nezralým, tvrdým a bezbarvým mangem tady moc parády neuděláte.

Kokos do korpusu a na drobenku určitě kupte v bio kvalitě. Už jsem to tady na blogu psala několikrát, ale rozdíl mezi obyčejným a bio kokosem je opravdu velmi výrazný. Ten první je spíš dusivý a chuti v něm moc nenajdete. Bio kokos je naopak vláčný, sladký a voňavý. Když je vysypete vedle sebe, rozdíl je patrný na první pohled. Bio kokos seženete v jakékoliv zdravé výživě.

V receptu najdete také kokosovou smetanu, což je tuhá část z kokosového mléka. Kokosové mléko v konzervě či terapaku dejte do lednice, pak otevřete a seberte tuhou část. Vodu, co zbude použijte třeba do smoothie nebo v ní uvařte rýži (nasladko nebo ke kari). Na tento dort jsem koupila litrové balení bio kokosového mléka v tetrapaku od Aroy-D a vyšlo mi to akorát. Je na něm fajn, že narozdíl od většiny konzerv kokosového mléka, neobsahuje žádné přidané látky a konzervaanty. Seženete ve zdravé výživě, v asijských obchodech nebo třeba na Rohlíku. Pokud budete kupovat konzervy, doporučuju raději tři, ať máte trochu rezervu.

Na blogu už jeden naháč s kokosovým mascarpone krémem je, ale chtěla jsem vyzkoušet i jiný postup na krém, protože kokosové mléko je přece jen dostupnější, než kokosové máslo. Navíc je díky němu krém mnohem jemnější, kokosové máslo je přece jen trošku hrubší. Tento dort je lehký, svěží, není moc sladký a potěší všechny milovníky exotických chutí. Kamarád kuchař i celý ansábl kuchyně restaurace, kam jsem zbytek dortu poslala, potvrzují. 😉

Tisk

Kokosový dort s mangem

Ingredience

Korpus

  • 275 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 75 g bio kokosu
  • špetka soli
  • 170 g másla
  • 200 g cukru krupice
  • 250 g kokosové smetany
  • 100 g kysané smetany
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 5 bílků

Kokosová drobenka

  • 100 g hladké mouky
  • 75 g bio kokosu
  • 50 g cukru krupice
  • 75 g másla

Krém

  • 500 g kokosové smetany
  • 500 g mascarpone
  • 2 lžíce moučkového cukru

Mangový kompot

  • ořez z manga
  • ½ lžičky agaru

Na sestavení a ozdobení

  • 2 manga
  • čerstvý kokos
  • máta
  • Malibu dle chuti

Postup přípravy

  • Přípravu dortu si v ideálním případě rozdělte do dvou dnů. Den předem si upečte korpusy a připravte mangový kompot a v den podávání dort sestavte a ozdobte.
  • Ingredience na korpus si hodinu předem vytáhněte z lednice. Troubu si předehřejte na 160°C a připravte si dvě 20cm formy a dna jim vyložte pečícím papírem. Připravte si kokosovou drobenku. Změklé máslo, cukr, mouku a kokos smíchejte a zpracujte konečky prstů.
  • Prosejte mouku s práškem do pečiva, sodou a špetkou soli a přimíchejte kokos. Máslo a polovinu cukru šlehejte do pěny, přidejte kokosovou smetanu a znovu prošlehejte. Přidejte zakysanou smetanu a vanilkový extrakt a stěrkou promíchejte. V čisté míse začněte šlehat bílky, postupně přisypejte zbytek cukru a vyšlehejte do pevného sněhu. K máslovému základu dortu přidejte suché ingredience, promíchejte stěrkou a pak natřikrát zlehka zatřete sníh.
  • Těsto rozdělte do dvou forem, povrch posypejte kokosovou drobenkou a pečte asi 45-50 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte vychladnout na mřížce a zabalte do fólie.
  • Na mangový kompot oloupejte manga, odkrojte část, kterou si schováte na ozdobu a zbytek nakrájejte na kostičky. Vložte do kastrůlku, podlijte lžící vody a pomalu duste doměkka. Můžete trochu dosladit, ale pokud je mango hezky zralé, nemělo by to být potřeba. Přidejte agar, přiveďte znovu k varu, minutku povařte a přelijte do čisté misky. Přetáhněte fólií, nechte vychladnout a vložte do lednice.
  • Další den si připravte krém. Tuhou kokosovou smetanu vyšlehejte s cukrem, přidejte mascarpone a opatrně společně prošlehejte. Korpusy si rozkrojte na dva pláty. Mangový kompot promíchejte a připravte si Malibu.
  • Jednu část korpusu (bez drobenky) položte na servírovací talíř, řezem vzhůru. Pokropte Malibu (já používám štětec a dorty potírám), potřete tenčí vrstvou krému a po okraji si z krému vytvořte ráfek (nejlépe to půjde, když si krém dáte do cukrářského sáčku) a vyplňte jej polovinou mangového kompotu. Druhou polovinu korpusu (tu s drobenkou) pokropte po řezné straně Malibu a drobenkou nahoru položte na dort.
  • Drobenku potřete silnější vrstvou krému a na něj položte další část korpusu, drobenkou dolů. Pokropte Malibu a zopakujte postup jako u první vrstvy (tenká vrstva krému, ráfek po okraji, zbytek kompotu). Poslední část korpusu pokropte po řezné straně Malibu a řeznou stranou dolů přiklopte. Celý dort potřete zbytkem krému, zarovnejte kartou a nechte ztuhnout v lednici.
  • Těsně před podáváním ozdobte tenkými plátky manga a čerstvého kokosu (ten nakrouhejte škrabkou na zeleninu) a lístky máty.

Kam dál?

  • Citronový dort s borůvkami a rozmarýnemCitronový dort s borůvkami a rozmarýnem
  • Jahodový dort s kokosovým krémemJahodový dort s kokosovým krémem
  • Mrkvový dortMrkvový dort
  • Perníkový dort s brusinkamiPerníkový dort s brusinkami
  • Tvarohovo-citronová bábovka s kokosemTvarohovo-citronová bábovka s kokosem
  • Borůvkový koláč s mandlemi a kokosemBorůvkový koláč s mandlemi a kokosem

Rubriky: Dorty, cupcaky a cheesecaky, Recepty Štítky: dort, kokos, mango, mascarpone

Předchozí článek « Dýňový koláč s krémovým sýrem
Další článek: Čokoládový dort s karamelovým krémem, hruškami a lískáči »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Moje oblíbené kynuté těsto jsem společně s c Moje oblíbené kynuté těsto jsem společně s chlebem zadělala prakticky hned potom, co mi zapojili troubu. 😆 Upekla jsem skořicové motance, protože to je vždycky dobrý nápad, ale protože jsem zadělala dvojitou dávku, chtěla jsem vyzkoušet i nějakou novou variaci. Pořád se teď cpu arašídovým máslem, tak padla volba právě na něj. A k němu samozřejmě nejlepší kámoš, čokoláda. 🤎 
Ach, snídat po třech měsících bez kuchyně čerstvé sladké pečivo... to vám bylo bájo.
Recept najdete na blogu, odkaz v biu a ve stories. 😉
#foodblog #czechfoodblog #foodstagram #foodphotography #foodstyling #foodfluffer #kynutetesto #peanutbutter #arasidovemaslo #dnespecu
První úkol cukrářského maratonu je tato čoko První úkol cukrářského maratonu je tato čokoládová bomba sestávající z brownies, ganache, praline čokolády, šlehané ganache, čoko polevy s lískovými ořechy a čokoládové ozdoby. Dezert pro opravdové čokoholiky. 😊
Pekla jsem v silikonové formě, vytahovala zmrzlé. V polevě oráchala třikrát, to abych zbylou nesnědla jen tak na posezení lžičkou. 🤣🙈
První úkol připravila Linda z @59_sweets
#topcakemaraton3_linda 
#cukrarskymaraton3 #topcakemaraton_3 #cokolada #patisserie #pastry #pastrychef #chocolatedessert
O rok starší. A o pořádný kus šťastnější O rok starší. A o pořádný kus šťastnější. ❤️
Kuchyň pořád nemám, ale jeden recept jsem měl Kuchyň pořád nemám, ale jeden recept jsem měla ještě v záloze. Adamův narozeninový dort. 😊 Entremet tropical je dort z mousse z bílé čokolády s mangovým insertem (v podobě kompot a cremeux) a kokosovým dacquoise. Recept jsem odpíchla od tropických mini cheesecaků, které Adamovi moc chutnaly. Co si budem, kombinace bílé čokolády, kokosu, manga a vanilky... To je prostě ❤
Recept najdete na blogu, odkaz dávám do bia a do stories.
Entremet tropical🥥🥭 White chocolate mousse, mango compoté, mango cremeux and coconut dacquoise. 
#foodblog #foodphotography #foodstyling #foodstagram #foodblogger #foodfluffer #frenchpatisserie #patisserie #pastrychef #entremet #moussecake #dnespecu #francouzskacukrarina #mango #coconut #whitechocolate
Tak pistáciové roládky jsou na blogu. 🙂 Vláč Tak pistáciové roládky jsou na blogu. 🙂 Vláčný pistáciový piškot joconde, nadýchaná mousse, hedvábně jemná namelaka a sexy stékající pistáciová emulze. 😋 
Taky máte pořád trochu zažitou představu, že pistácie jsou zářivě zelené? 🤣 No nejsou, jsou spíš lehce dohněda... Pokud chcete maximálně zelené, pořiďte ty loupané. Mají je třeba na @dianacompanycz, kde kupuju pistácie ve všech možných tvarech a skupenstvích. 😊
Recept najdete na blogu, odkaz v biu a ve stories. 
Pistachio roulade petit gateau 😋
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #patisserie #pastrychef #frenchpatisserie #pistachiodessert #pistachio #francouzskacukrarina #dnespecu
Když jsem nakupovala výbavičku pro malou, tuši Když jsem nakupovala výbavičku pro malou, tušila jsem, že koupím i pár zbytečností. Ale že to bude zrovna postýlka a kočár, to mě teda nenapadlo. 😄 Neplánovala jsem, že budu až tak moc nosit, ale plánovala jsem maximálně naslouchat miminku. Nošení prostě vyplynulo a Sofinka si řekla sama. 
Od začátku usnula jen při nošení na rukou a postupně to začalo být celkem vyčerpávající. Navíc se stejně po odložení do postýlky vzbudila. Takže nakonec spí přes den v šátku a večer s námi. Ani se mnou neusne hned, popláče si a většinou musíme i chvilku houpat na míči. Ale jen krátce a spí pak od 8 do 7. A to je fakt výhra. 💪 Při odkládání do postýlky jsme uspávali třeba 4 hodiny a padali na hubu... A i v noci jsem pak musela treba hodinu uhoupávat. Přes den nejlíp usne u hudby (konkrétně Sto zvířat, dala jsem na kamarádovo doporučení a fakt je to na uklidnění dětí naprostý zázrak) 🤣
No a chození s kočárem... To, že plakala, když jsem jí tam dávala, to jsem si říkala, že je ještě celkem normální. Ostatně, hned po vyjetí ven usnula. Ale když se pak vzbudila a začala znovu plakat, bylo to pro mě hrozné, protože v prosincové zimě jsem to třítýdenní miminko nemohla vytáhnout a utěšit. Tak jsem s kočárem lomcovala a přejížděla pangejty, dokud chudinka znovu neusla. Ale byl to zbytečný stres pro nás pro obě. No a pak už v kočárku přestala i usínat. A tak jsem přešla na šátek i venku a jsme obě mnohem šťastnější. 🥰 Ale upřímně řečeno, pořád doufám, že na jaře, až z kočárku i něco uvidí, jej vezme na milost. 😅 Že se ovšem přesune do vlastní postýlky, s tím v dohledné době nepočítám.
Sranda je, ač člověk z některých stran často poslouchá takové to "to sis zavařila", tak mi zároveň skoro každá máma v okolí přiznala, že s nimi miminko spí taky. A na ulici mě zastavují starší paní a říkají "ach jo, to je taková škoda, že to nošení v šátku za nás nebylo". 
A i já jsem ráda, že ji mám u sebe a že se můžeme celý den i celou noc tulit. ❤ Protože je mi jasné, že to uteče až moc rychle...
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2022 · Elikatesy