• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Kokosový dort s mangem

18 února, 2020 od elikatesy

Tento kokosový dort s mangem jsem před nedávnem pekla pro svého kolegu a kamaráda, který vaří tu nejlepší seafood pastu. 🙂 Šli jsme spolu na večeři a já mu chtěla přinést dort, protože měl pár dnů předtím narozeniny. Chtěla jsem, aby mu dort opravdu chutnal a udělal radost, proto jsem “nenápadně” sondovala, jaké má rád dezerty. Dal mi pár bodů, od kterých jsem se mohla odpíchnout. Žádné cukrové bomby. Spíš ovocné. Má rád kokos. Nemá rád krémy (super informace, když se chystáte péct dort). Dobře tedy kokos jako základ. A co dál? Jaký krém, jaké ovoce? Po chvíli přemýšlení bylo jasno. Pokud v zimě ovoce, tak leda exotické a ke kokosu se vyloženě nabízí mango. A tak vznikl tento kokosový dort s mangem.

kokosový dort

Dort se skládá z kokosového korpusu posypaného kokosovou drobenkou a prolitého Malibu, mangového kompotu, kokosového mascarpone krému a je zdobený čerstvým mangem, kokosem a mátou. Je jasné, že výsledná chuť tohoto dortu je tedy závislá zejména na dvou surovinách. Mangu a kokosu. Pokud to půjde, kupte mango tzv. “ready to eat”, tedy měkké, zralé mango. Neboli mango mang. 🙂 S nezralým, tvrdým a bezbarvým mangem tady moc parády neuděláte.

Kokos do korpusu a na drobenku určitě kupte v bio kvalitě. Už jsem to tady na blogu psala několikrát, ale rozdíl mezi obyčejným a bio kokosem je opravdu velmi výrazný. Ten první je spíš dusivý a chuti v něm moc nenajdete. Bio kokos je naopak vláčný, sladký a voňavý. Když je vysypete vedle sebe, rozdíl je patrný na první pohled. Bio kokos seženete v jakékoliv zdravé výživě.

V receptu najdete také kokosovou smetanu, což je tuhá část z kokosového mléka. Kokosové mléko v konzervě či terapaku dejte do lednice, pak otevřete a seberte tuhou část. Vodu, co zbude použijte třeba do smoothie nebo v ní uvařte rýži (nasladko nebo ke kari). Na tento dort jsem koupila litrové balení bio kokosového mléka v tetrapaku od Aroy-D a vyšlo mi to akorát. Je na něm fajn, že narozdíl od většiny konzerv kokosového mléka, neobsahuje žádné přidané látky a konzervaanty. Seženete ve zdravé výživě, v asijských obchodech nebo třeba na Rohlíku. Pokud budete kupovat konzervy, doporučuju raději tři, ať máte trochu rezervu.

Na blogu už jeden naháč s kokosovým mascarpone krémem je, ale chtěla jsem vyzkoušet i jiný postup na krém, protože kokosové mléko je přece jen dostupnější, než kokosové máslo. Navíc je díky němu krém mnohem jemnější, kokosové máslo je přece jen trošku hrubší. Tento dort je lehký, svěží, není moc sladký a potěší všechny milovníky exotických chutí. Kamarád kuchař i celý ansábl kuchyně restaurace, kam jsem zbytek dortu poslala, potvrzují. 😉

Tisk

Kokosový dort s mangem

Ingredience

Korpus

  • 275 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 75 g bio kokosu
  • špetka soli
  • 170 g másla
  • 200 g cukru krupice
  • 250 g kokosové smetany
  • 100 g kysané smetany
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 5 bílků

Kokosová drobenka

  • 100 g hladké mouky
  • 75 g bio kokosu
  • 50 g cukru krupice
  • 75 g másla

Krém

  • 500 g kokosové smetany
  • 500 g mascarpone
  • 2 lžíce moučkového cukru

Mangový kompot

  • ořez z manga
  • ½ lžičky agaru

Na sestavení a ozdobení

  • 2 manga
  • čerstvý kokos
  • máta
  • Malibu dle chuti

Postup přípravy

  • Přípravu dortu si v ideálním případě rozdělte do dvou dnů. Den předem si upečte korpusy a připravte mangový kompot a v den podávání dort sestavte a ozdobte.
  • Ingredience na korpus si hodinu předem vytáhněte z lednice. Troubu si předehřejte na 160°C a připravte si dvě 20cm formy a dna jim vyložte pečícím papírem. Připravte si kokosovou drobenku. Změklé máslo, cukr, mouku a kokos smíchejte a zpracujte konečky prstů.
  • Prosejte mouku s práškem do pečiva, sodou a špetkou soli a přimíchejte kokos. Máslo a polovinu cukru šlehejte do pěny, přidejte kokosovou smetanu a znovu prošlehejte. Přidejte zakysanou smetanu a vanilkový extrakt a stěrkou promíchejte. V čisté míse začněte šlehat bílky, postupně přisypejte zbytek cukru a vyšlehejte do pevného sněhu. K máslovému základu dortu přidejte suché ingredience, promíchejte stěrkou a pak natřikrát zlehka zatřete sníh.
  • Těsto rozdělte do dvou forem, povrch posypejte kokosovou drobenkou a pečte asi 45-50 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte vychladnout na mřížce a zabalte do fólie.
  • Na mangový kompot oloupejte manga, odkrojte část, kterou si schováte na ozdobu a zbytek nakrájejte na kostičky. Vložte do kastrůlku, podlijte lžící vody a pomalu duste doměkka. Můžete trochu dosladit, ale pokud je mango hezky zralé, nemělo by to být potřeba. Přidejte agar, přiveďte znovu k varu, minutku povařte a přelijte do čisté misky. Přetáhněte fólií, nechte vychladnout a vložte do lednice.
  • Další den si připravte krém. Tuhou kokosovou smetanu vyšlehejte s cukrem, přidejte mascarpone a opatrně společně prošlehejte. Korpusy si rozkrojte na dva pláty. Mangový kompot promíchejte a připravte si Malibu.
  • Jednu část korpusu (bez drobenky) položte na servírovací talíř, řezem vzhůru. Pokropte Malibu (já používám štětec a dorty potírám), potřete tenčí vrstvou krému a po okraji si z krému vytvořte ráfek (nejlépe to půjde, když si krém dáte do cukrářského sáčku) a vyplňte jej polovinou mangového kompotu. Druhou polovinu korpusu (tu s drobenkou) pokropte po řezné straně Malibu a drobenkou nahoru položte na dort.
  • Drobenku potřete silnější vrstvou krému a na něj položte další část korpusu, drobenkou dolů. Pokropte Malibu a zopakujte postup jako u první vrstvy (tenká vrstva krému, ráfek po okraji, zbytek kompotu). Poslední část korpusu pokropte po řezné straně Malibu a řeznou stranou dolů přiklopte. Celý dort potřete zbytkem krému, zarovnejte kartou a nechte ztuhnout v lednici.
  • Těsně před podáváním ozdobte tenkými plátky manga a čerstvého kokosu (ten nakrouhejte škrabkou na zeleninu) a lístky máty.

Kam dál?

  • Citronový dort s borůvkami a rozmarýnemCitronový dort s borůvkami a rozmarýnem
  • Jahodový dort s kokosovým krémemJahodový dort s kokosovým krémem
  • Mrkvový dortMrkvový dort
  • Perníkový dort s brusinkamiPerníkový dort s brusinkami
  • Tvarohovo-citronová bábovka s kokosemTvarohovo-citronová bábovka s kokosem
  • Borůvkový koláč s mandlemi a kokosemBorůvkový koláč s mandlemi a kokosem

Rubriky: Dorty, cupcaky a cheesecaky, Recepty Štítky: dort, kokos, mango, mascarpone

Předchozí článek « Dýňový koláč s krémovým sýrem
Další článek: Čokoládový dort s karamelovým krémem, hruškami a lískáči »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

A na blogu už je i druhý slibovaný recept, Roch A na blogu už je i druhý slibovaný recept, Rocher. Neboli smrt čokoládou. 😄 
Rocher, to jsou oříšky s čokoládou a přesně to je i tento dezert. Čokoládová mousse, krémová praline vrstva, křupavá praline vrstva, čokoládový piškot, čokoládová poleva s maximálním množstvím oříšků, šlehaná ganache a karamelizované lískáče. Víc čokolády ani oříšků už tam fakt dostat nešlo. 😄
Recept s podrobným postupem a spoustou tipů najdete na blogu, odkaz v biu a ve stories. 😊
Chocolate and hazelnut "rocher" dessert. GF chocolate sponge, crunchy praline layer, creamy praline layer, chocolate mousse, rocher coating, whipped ganache and caramelized hazelnuts. 🍫🌰
#foodblog #foodphotography
#foodstyling #foodstagram #czechfoodblog
#frenchpatisserie #pastrychef #rocher #callebaut #chocolate #chocolatemousse #francouzskacukrarina #cokolada
Včera jsem u @mouka_voda_sul zjistila, že je mez Včera jsem u @mouka_voda_sul zjistila, že je mezinárodní den croissantů. A náhoda tomu chtěla, že jsem je zrovna asi po roce upekla.
Receptů je spousta, i na blogu jej najdete, ale za ty roky, co jsem s nimi se střídavými úspěchy bojovala, mám pro vás několik tipů.
1) Použijte opravdu super máslo, v ideálním případě se vypravte do Makra a kupte 2kg blok suchého másla přímo na croissanty (má 84%tuku a je proto pevnější).
2) Máslo do těsta nezakládejte přímo z lednice, mělo by jít ohnout, aniž by se zlomilo. Příliš studené máslo se vám může při vyvalování začít lámat a laminace bude nepravidelná. Stejně tak těsto nenechávejte v lednici příliš dlouho mezi jednotlivými překlady. Záleží na teplotě u vás doma, kvalitě másla a rychlosti, s jakou pracujete, ale bude to něco mezi 30 a 60 minutami. 
3) Důkladně těsto podsypávejte moukou, aby se nelepilo, ale před každým překladem těsto pořádně oprašte štětečkem (mám klasický malířský asi 10cm široký, samozřejmě pořízený jen pro toto použití)
4) Při rozkrajování použijte pravítko. Ne, neodhadnete to. 😆
5) Nechte croissanty opravdu dobře nakynout. Pokud máte doma zimu, může to trvat klidně i déle než tři hodiny. V knížce Antonia Bachoura je uvedeno 2,5hod při 28°C. V Oh la la 3hod v kynárně na 28-30°C. Nedokynuté croissanty vám v troubě pustí máslo a budou se ze spodu spíš smažit. Než je dáte péct, měly by zdvojnásobit objem a doslova se do trouby třást. 😊 Pokud je necháváte kynout na vzduchu, přikryjte je igelitem, utěrka nestačí.
6) Dopečte je. Může se zdát, že už jsou na povrchu hotové, ale pokud nejsou důkladně upečené i zevnitř, tak se po vytažení z trouby uvnitř jakoby zhroutí. A je fakt škoda, když se vše povede a pak se to po... v cílové rovince. Bachour píše na 170°C (bude to horkovzduch) 18min, Oh la la 180-200°C 16min.  #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #foodstagram #boulangerie #croissants #croissanty #domacicroissanty #maslojelaska #dnespecu
🍫Brownies🍫 Uklízela jsem svoji čokoládovo 🍫Brownies🍫
Uklízela jsem svoji čokoládovou skříňku (jojo, mám čokoládovou skříňku 😄) a našla jsem zbytky čokolády, co jsem používala na obalování. Znáte to, zbytek je vám líto vyhodit, tak to vylijete na papír, necháte ztuhnout a pak na to zapomenete... 
A tak jsem se rozhodla, že než na to zapomenu znova, upeču raději brownies. Extra čokoládové brownies. 😊  INGREDIENCE 
300g tmavé čokolády
300g másla 
200g s světlého cukru muscovado
4 vajíčka
110g hladké mouky
40g kakaa
Velká špetka soli
1 lžička vanilkového extraktu 
100g vlašských ořechů
100g mléčné čokolády (ideálně Power od Callebaut)  POSTUP 
Čokoládu a máslo rozpustíme a necháme zchladnout. Vajíčka, cukr, sůl a vanilkový extrakt prošleháme, dokud se cukr nerozpustí (není potřeba šlehat až do pevné pěny). Mouku a kakao prosejeme. Vaječnou směs prošleháme s čokoládou a pak opatrně vmícháme mouku s kakaem. Nakonec zamícháme mléčnou čokoládu a vlašské ořechy (doporučuju předem namočit a opražit). Menší plech vyložíme pečicím papírem, nalijeme do něj těsto a pečeme na 180°C asi 25-30 minut. Nemá smysl zkoušet špejlí, brownies musí být trochu nedopečené. Před krájením nechte vychladnout, pokud chcete ostré řezy jako na fotce, tak i vychladit. Ale podávejte určitě v pokojové teplotě. 😊  #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #instafood #foodphotography #foodstyling #foodstagram #brownies #chocolate #callebaut #dnespecu #cokolada #cokoladovydezert
☕️ Kořeněné muffiny s kávou a ořechy☕️
Snídám prakticky jen sladké, ale snažím se, aby to mělo i nějakou vyživovou hodnotu a cukru spíš míň, než víc. 😊 A tak točím granolu, kaše, celozrnné lívance a sem tam nějaké to zdravější snídaňové pečivo. 😊
Tyto muffiny jsou bez lepku, neobsahují moc cukru (ve formě javorového sirupu) a krásně voní kávou a kořením. 
Co nejraději snídáte vy? Jste tým sladké 🥐🧇🥞 nebo slané 🍞🥓🍳?  INGREDIENCE 
150g ovesné mouky
100g mandlové mouky
15g kukuřičného škrobu 
3 lžičky chai koření (nebo perníkového)
1,5 lžičky bio kypřicího prášku
0,5 lžičky jedlé sody
125g jogurtu
1 vejce
50g rozpuštěného másla
80g javorového sirupu 
60g espressa (pokud chcete silnější kávovou chuť, můžete přidat ještě 1-2 lžíce mleté kávy)
Špetka soli 
75g vlašských ořechů  POSTUP
Všechny ingredience si předem vytáhněte z lednice. Doporučuju vlašské ořechy zalít vroucí vodou, nechat alespoň 10 minut odstát, pak propláchnout a opražit v troubě nebo na pánvi. Zbavíte se trpkosti a zvýrazníte jejich chuť. 
Pak už je to jednoduché, v jedné misce metličkou promíchejte všechny suché ingredience, v druhé misce pak jogurt, vejce, rozpuštěné zchladlé máslo, javorový sirup a espresso.
Tuto směs přilijte k suchým ingrediencí a promíchejte. Ne moc, jen dokud se vše nespojí. Pak přidejte nasekané ořechy a znovu krátce promíchejte. Těsto rozdělte do muffinové formy vyložené papírovými košíčky a pokud chcete, posypte drobenkou (30g jemných ovesných vloček, 20g ovesné mouky, 20g mandlové mouky, 20g třtinového cukru, 20g másla).
Vložte do trouby rozehřáté na 200°C, snižte na 180°C a pečte 15-20 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. 
Nechte vychladnout na mřížce  #foodblog #foodphotography
#czechfoodblog #czechfoodblogger #muffins #muffiny #sladkerecepty #dnespecu #sladkasnidane #zdravepeceni
Mangové tartaletky s kokosem právě přistály n Mangové tartaletky s kokosem právě přistály na blogu.🥭🥥😊 Křehké mandlové těsto, voňavý kokosový frangipane, mangové compoté a cremeux a kokosová namelaka, to je dohromady fakt moc příjemná a svěží kombinace. 
Tartaletky jsem dělala už na Sofiiny narozeniny, ale v prosinci samozřejmě nebyl čas a i ten leden je teď jakýsi divoký (zuby, virózy... s podrobnostmi vás nebudu zdržovat, ale jistě si to dokážete představit 🙈). Ale snažím se, snažím a tak tady máte první recept z naší oslavy. A druhý (čokoládově  čokoládová bomba) bude následovat.
Recept je na blogu jako vzdy i s podrobným postupem a spoustou tipů. ❤️
Mango and coconut tartlets. Almond pate sucree, coconut frangipane, mango compote, glazed mango cremeux and coconut namelaka. 🥭🥥
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #patisserie #pastrychef #frenchpatisserie #tartlets #mangotartlets #coconut #francouzskacukrarina #cukrarina #dnespecu
A jakou první věc jste v tomto roce upekli vy? 😊
Já klasicky na Vánoce neodhadla množství ovoce a tak jsem hned po Silvestru pekla banánový chlebíček. 😄
Na blogu už spousta receptů z přezrálých banánů je, toto ale byla taková improvizace a moc se povedla, tak se o ni tady podělím. Velmi vláčný, ne moc sladký, s kousky čokolády a vlašských ořechů... Mňam 😋  🍌Banánový chlebíček🍌
3 přezrálé banány
100g cukru (použila jsem rapaduru a datlový, třtinového by stačilo i míň)
2 vajíčka 
100g jogurtu
100g rozpuštěného másla
100g jemných ovesných vloček
100g ovesné mouky
150g špaldové celozrnné mouky 
1 lžička skořice
1,5 lžičky bio kypřicího prášku
0,5 lžičky jedlé sody
špetka soli 
Hrst vlašských ořechů a hrst čokoládových čoček  Vše v předstihu vytáhnout z lednice, aby mělo pokojovou teplotu. Banány rozmačkat, rozšlehat s vajíčky, jogurtem, cukrem a máslem. 
Suché promíchat, pak společně s ořechy a čokoládou vmíchat do mokré směsi stěrkou, jen dokud se vše nespojí. 
180°C asi 50-60min (zkusit jehlou).  #foodblog #foodphotography #foodstyling #czechfoodblog #czechfoodblogger #instafood #dnespecu #bananabread #bananovychlebicek
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy