• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Čokoládový koláč s hruškami

28 října, 2018 od elikatesy

A jak jsem v předchozím článku slíbila, tak i činím. Po zdravých muffinech je tady recept na opravdu ultra čokoládový koláč s hruškami. V koláči není žádná mouka, jen mleté lískové oříšky (nebo můžete použít mandlovou mouku) a koláč je díky tomu opravdu velmi hutný a vláčný a samozřejmě i bezlepkový. Pokud nemáte rádi čokoládu nebo máte rádi suché buchty, tak vám tento moučník chutnat nebude. 😀

čokoládový koláč s hruškami

Pokud ale čokoládu rádi máte a preferujete moučníky typu brownies, pak je toto přesně pro vás. Použijte pokud možno co nejkvalitnější čokoládu a kakao, na chuti se to opravdu projeví. Já mám ráda Callebaut, která není ani zdaleka tak drahá jako Valrhona, ale pracuje se s ní moc dobře a i chuťově je skvělá. Prodává se na internetu v 1kg nebo 2,5kg baleních (třeba tady). Ale samozřejmě poslouží i jiná vysokoprocentní čokoláda, kterou koupíte běžně v obchodě.

Hrušky můžete nakrájet na měsíčky, dát celé poloviny (to se ale trochu hůř jí) nebo poloviny naříznout a roztáhnout do vějířku. Hrušky můžete navíc posypat nasekanými lískovými oříšky nebo plátky mandlí.

Tento čokoládový koláč s hruškami je to sice maličký, ale věřte mi, malý kousek úplně stačí… 🙂 Doporučuju koláč servírovat s neslazenou šlehačkou ušlehanou do měkkých špiček, případně zakysanou smetanou, crème fraîche nebo vanilkovou zmrzlinou.

Tisk

Čokoládový koláč s hruškami

Ingredience

  • 110 g tmavé čokolády
  • 110 g másla
  • 100 g lískových ořechů blanšírovaných
  • 30 g kakaa
  • 4 vejce
  • 100 g krupicového cukru
  • 3 hrušky

Postup přípravy

  • Vejce si z lednice vytáhněte asi hodinu před přípravou. Připravte si 23cm kulatou formu, vymažte máslem a dno vyložte pečicím papírem. Troubu rozehřejte na 170°C (150°C horkovzduch). 
  • Čokoládu a máslo společně rozpusťte nad vodní párou a nechce zchladnout. Lískové ořechy umelte v robotu najemno, přidejte kakao a pár pulsy spojte dohromady. Hrušky oloupejte, rozpulte, zbavte jadřinců, a pokud chcete, částečně nařízněte.
  • Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Žloutky utřete s polovinou cukru a lžící horké vody do světlé pěny, trvá to asi 5 minut. Vmíchejte čokoládovo-máslovou směs a prošlehejte, dokud se obě hmoty nespojí. Vsypte lískové ořechy s kakaem a stěrkou promíchejte.
  • Ve zcela čisté, odmaštěné míse (můžete ji pro jistotu vytřít trochou octa nebo citronové šťávy) začnete šlehat bílky, jakmile jsou lehce zpěněné, začněte přisypávat zbylý cukr. Šlehejte dál, dokud nemáte krásně lesklý a tuhý sníh. Ten po třetinách zlehka vmíchejte do čokoládového těsta. Těsto vlijte do formy a poklaďte hruškami. Vložte do trouby a pečte asi 45 minut až hodinu, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
  • Nechte částečně vychladnout, vyjměte z formy a nechte zcela vychladnout na mřížce. Před podáváním zlehka pocukrujte, a podávejte dle chuti se šlehačkou či vanilkovou zmrzlinou.

čokoládový koláč s hruškami

 

Kam dál?

  • Hruškový koláč s ořechyHruškový koláč s ořechy
  • Čokoládový dort s karamelovým krémem, hruškami a lískáčiČokoládový dort s karamelovým krémem, hruškami a lískáči
  • Čokoládový koláč s řepou a avokádovým krémemČokoládový koláč s řepou a avokádovým krémem
  • Hruškové tartaletky s karamelem a lískovými ořechyHruškové tartaletky s karamelem a lískovými ořechy
  • Veganský čokoládový cheesecakeVeganský čokoládový cheesecake
  • Sušenky SamoasSušenky Samoas

Rubriky: Koláče, řezy, bábovky, Recepty Štítky: bezlepkové, čokoláda, hrušky, koláč, lískové ořechy

Předchozí článek « Hruškové muffiny s ořechovou drobenkou
Další článek: Banánové arašídové flapjacky »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Moje oblíbené kynuté těsto jsem společně s c Moje oblíbené kynuté těsto jsem společně s chlebem zadělala prakticky hned potom, co mi zapojili troubu. 😆 Upekla jsem skořicové motance, protože to je vždycky dobrý nápad, ale protože jsem zadělala dvojitou dávku, chtěla jsem vyzkoušet i nějakou novou variaci. Pořád se teď cpu arašídovým máslem, tak padla volba právě na něj. A k němu samozřejmě nejlepší kámoš, čokoláda. 🤎 
Ach, snídat po třech měsících bez kuchyně čerstvé sladké pečivo... to vám bylo bájo.
Recept najdete na blogu, odkaz v biu a ve stories. 😉
#foodblog #czechfoodblog #foodstagram #foodphotography #foodstyling #foodfluffer #kynutetesto #peanutbutter #arasidovemaslo #dnespecu
První úkol cukrářského maratonu je tato čoko První úkol cukrářského maratonu je tato čokoládová bomba sestávající z brownies, ganache, praline čokolády, šlehané ganache, čoko polevy s lískovými ořechy a čokoládové ozdoby. Dezert pro opravdové čokoholiky. 😊
Pekla jsem v silikonové formě, vytahovala zmrzlé. V polevě oráchala třikrát, to abych zbylou nesnědla jen tak na posezení lžičkou. 🤣🙈
První úkol připravila Linda z @59_sweets
#topcakemaraton3_linda 
#cukrarskymaraton3 #topcakemaraton_3 #cokolada #patisserie #pastry #pastrychef #chocolatedessert
O rok starší. A o pořádný kus šťastnější O rok starší. A o pořádný kus šťastnější. ❤️
Kuchyň pořád nemám, ale jeden recept jsem měl Kuchyň pořád nemám, ale jeden recept jsem měla ještě v záloze. Adamův narozeninový dort. 😊 Entremet tropical je dort z mousse z bílé čokolády s mangovým insertem (v podobě kompot a cremeux) a kokosovým dacquoise. Recept jsem odpíchla od tropických mini cheesecaků, které Adamovi moc chutnaly. Co si budem, kombinace bílé čokolády, kokosu, manga a vanilky... To je prostě ❤
Recept najdete na blogu, odkaz dávám do bia a do stories.
Entremet tropical🥥🥭 White chocolate mousse, mango compoté, mango cremeux and coconut dacquoise. 
#foodblog #foodphotography #foodstyling #foodstagram #foodblogger #foodfluffer #frenchpatisserie #patisserie #pastrychef #entremet #moussecake #dnespecu #francouzskacukrarina #mango #coconut #whitechocolate
Tak pistáciové roládky jsou na blogu. 🙂 Vláč Tak pistáciové roládky jsou na blogu. 🙂 Vláčný pistáciový piškot joconde, nadýchaná mousse, hedvábně jemná namelaka a sexy stékající pistáciová emulze. 😋 
Taky máte pořád trochu zažitou představu, že pistácie jsou zářivě zelené? 🤣 No nejsou, jsou spíš lehce dohněda... Pokud chcete maximálně zelené, pořiďte ty loupané. Mají je třeba na @dianacompanycz, kde kupuju pistácie ve všech možných tvarech a skupenstvích. 😊
Recept najdete na blogu, odkaz v biu a ve stories. 
Pistachio roulade petit gateau 😋
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #patisserie #pastrychef #frenchpatisserie #pistachiodessert #pistachio #francouzskacukrarina #dnespecu
Když jsem nakupovala výbavičku pro malou, tuši Když jsem nakupovala výbavičku pro malou, tušila jsem, že koupím i pár zbytečností. Ale že to bude zrovna postýlka a kočár, to mě teda nenapadlo. 😄 Neplánovala jsem, že budu až tak moc nosit, ale plánovala jsem maximálně naslouchat miminku. Nošení prostě vyplynulo a Sofinka si řekla sama. 
Od začátku usnula jen při nošení na rukou a postupně to začalo být celkem vyčerpávající. Navíc se stejně po odložení do postýlky vzbudila. Takže nakonec spí přes den v šátku a večer s námi. Ani se mnou neusne hned, popláče si a většinou musíme i chvilku houpat na míči. Ale jen krátce a spí pak od 8 do 7. A to je fakt výhra. 💪 Při odkládání do postýlky jsme uspávali třeba 4 hodiny a padali na hubu... A i v noci jsem pak musela treba hodinu uhoupávat. Přes den nejlíp usne u hudby (konkrétně Sto zvířat, dala jsem na kamarádovo doporučení a fakt je to na uklidnění dětí naprostý zázrak) 🤣
No a chození s kočárem... To, že plakala, když jsem jí tam dávala, to jsem si říkala, že je ještě celkem normální. Ostatně, hned po vyjetí ven usnula. Ale když se pak vzbudila a začala znovu plakat, bylo to pro mě hrozné, protože v prosincové zimě jsem to třítýdenní miminko nemohla vytáhnout a utěšit. Tak jsem s kočárem lomcovala a přejížděla pangejty, dokud chudinka znovu neusla. Ale byl to zbytečný stres pro nás pro obě. No a pak už v kočárku přestala i usínat. A tak jsem přešla na šátek i venku a jsme obě mnohem šťastnější. 🥰 Ale upřímně řečeno, pořád doufám, že na jaře, až z kočárku i něco uvidí, jej vezme na milost. 😅 Že se ovšem přesune do vlastní postýlky, s tím v dohledné době nepočítám.
Sranda je, ač člověk z některých stran často poslouchá takové to "to sis zavařila", tak mi zároveň skoro každá máma v okolí přiznala, že s nimi miminko spí taky. A na ulici mě zastavují starší paní a říkají "ach jo, to je taková škoda, že to nošení v šátku za nás nebylo". 
A i já jsem ráda, že ji mám u sebe a že se můžeme celý den i celou noc tulit. ❤ Protože je mi jasné, že to uteče až moc rychle...
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2022 · Elikatesy