A jak jsem v předchozím článku slíbila, tak i činím. Po zdravých muffinech je tady recept na opravdu ultra čokoládový koláč s hruškami. V koláči není žádná mouka, jen mleté lískové oříšky (nebo můžete použít mandlovou mouku) a koláč je díky tomu opravdu velmi hutný a vláčný a samozřejmě i bezlepkový. Pokud nemáte rádi čokoládu nebo máte rádi suché buchty, tak vám tento moučník chutnat nebude. 😀
Pokud ale čokoládu rádi máte a preferujete moučníky typu brownies, pak je toto přesně pro vás. Použijte pokud možno co nejkvalitnější čokoládu a kakao, na chuti se to opravdu projeví. Já mám ráda Callebaut, která není ani zdaleka tak drahá jako Valrhona, ale pracuje se s ní moc dobře a i chuťově je skvělá. Prodává se na internetu v 1kg nebo 2,5kg baleních (třeba tady). Ale samozřejmě poslouží i jiná vysokoprocentní čokoláda, kterou koupíte běžně v obchodě.
Hrušky můžete nakrájet na měsíčky, dát celé poloviny (to se ale trochu hůř jí) nebo poloviny naříznout a roztáhnout do vějířku. Hrušky můžete navíc posypat nasekanými lískovými oříšky nebo plátky mandlí.
Tento čokoládový koláč s hruškami je to sice maličký, ale věřte mi, malý kousek úplně stačí… 🙂 Doporučuju koláč servírovat s neslazenou šlehačkou ušlehanou do měkkých špiček, případně zakysanou smetanou, crème fraîche nebo vanilkovou zmrzlinou.
Čokoládový koláč s hruškami
Ingredience
- 110 g tmavé čokolády
- 110 g másla
- 100 g lískových ořechů blanšírovaných
- 30 g kakaa
- 4 vejce
- 100 g krupicového cukru
- 3 hrušky
Postup přípravy
- Vejce si z lednice vytáhněte asi hodinu před přípravou. Připravte si 23cm kulatou formu, vymažte máslem a dno vyložte pečicím papírem. Troubu rozehřejte na 170°C (150°C horkovzduch).
- Čokoládu a máslo společně rozpusťte nad vodní párou a nechce zchladnout. Lískové ořechy umelte v robotu najemno, přidejte kakao a pár pulsy spojte dohromady. Hrušky oloupejte, rozpulte, zbavte jadřinců, a pokud chcete, částečně nařízněte.
- Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Žloutky utřete s polovinou cukru a lžící horké vody do světlé pěny, trvá to asi 5 minut. Vmíchejte čokoládovo-máslovou směs a prošlehejte, dokud se obě hmoty nespojí. Vsypte lískové ořechy s kakaem a stěrkou promíchejte.
- Ve zcela čisté, odmaštěné míse (můžete ji pro jistotu vytřít trochou octa nebo citronové šťávy) začnete šlehat bílky, jakmile jsou lehce zpěněné, začněte přisypávat zbylý cukr. Šlehejte dál, dokud nemáte krásně lesklý a tuhý sníh. Ten po třetinách zlehka vmíchejte do čokoládového těsta. Těsto vlijte do formy a poklaďte hruškami. Vložte do trouby a pečte asi 45 minut až hodinu, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
- Nechte částečně vychladnout, vyjměte z formy a nechte zcela vychladnout na mřížce. Před podáváním zlehka pocukrujte, a podávejte dle chuti se šlehačkou či vanilkovou zmrzlinou.
Napsat komentář