A jak jsem v předchozím článku slíbila, tak i činím. Po zdravých muffinech je tady recept na opravdu ultra čokoládový koláč s hruškami. V koláči není žádná mouka, jen mleté lískové oříšky (nebo mandlová mouka). Koláč je díky tomu opravdu velmi hutný a vláčný a samozřejmě i bezlepkový. Nemáte rádi čokoládu? Máte rádi suché buchty? Tak to vám tento moučník chutnat nebude. 😀
Pokud ale čokoládu rádi máte a preferujete moučníky typu brownies, pak je toto přesně pro vás. Použijte kvalitní čokoládu, na chuti se to opravdu projeví. Já mám ráda Callebaut, která není ani zdaleka tak drahá jako Valrhona, ale pracuje se s ní moc dobře a i chuťově je moc dobrá. Prodává se na internetu v 1kg nebo 2,5kg baleních (třeba tady).
Hrušky můžete, ale nemusíte loupat, záleží na stupni zralosti a tvrdosti slupky. Můžete je nakrájet na měsíčky, dát celé poloviny (to se ale trochu hůř jí) nebo poloviny naříznout a roztáhnout do vějířku. Těsto kolem hrušek můžete navíc posypat nasekanými lískovými oříšky nebo plátky mandlí.
Tento čokoládový koláč s hruškami je velmi intenzivní a sytý a malý kousek úplně stačí… 🙂 Doporučuju koláč servírovat s neslazenou šlehačkou ušlehanou do měkkých špiček, případně zakysanou smetanou, crème fraîche nebo kvalitní vanilkovou zmrzlinou.
Čokoládový koláč s hruškami
Ingredience
- 110 g kvalitní tmavé čokolády
- 110 g másla
- 110 g mletých lískových ořechů
- 4 vejce
- 80 g krupicového cukru
- 3 hrušky
- špetka soli
Postup přípravy
- Vejce si z lednice vytáhněte asi hodinu před přípravou. Připravte si 22cm kulatou formu, vymažte a dno vyložte pečicím papírem. Troubu rozehřejte na 170°C.
- Čokoládu a máslo společně rozpusťte nad vodní párou a nechce zchladnout. Hrušky oloupejte (nebo ne, pokud je slupka měkká), rozpulte, zbavte jadřinců, a pokud chcete, částečně nařízněte.
- Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Žloutky vmíchejte k čokoládovo-máslové směsi a prošlehejte. Vsypte mleté lískové ořechy a stěrkou promíchejte.
- Ve zcela čisté, odmaštěné míse (můžete ji pro jistotu vytřít trochou octa nebo citronové šťávy) začnete šlehat bílky se špetkou soli. Jakmile jsou lehce zpěněné, začněte přisypávat cukr. Šlehejte dál, dokud nemáte krásně lesklý sníh s měkkými špičkami. Ten po třetinách zlehka vmíchejte do čokoládového těsta. Těsto vlijte do formy a poklaďte hruškami. Vložte do trouby a pečte asi 45-50 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
- Nechte částečně vychladnout, vyjměte z formy a nechte zcela vychladnout na mřížce. Před podáváním zlehka pocukrujte, a podávejte dle chuti se šlehačkou či vanilkovou zmrzlinou.
Napsat komentář