Dnes mám pro vás recept na malinový dort. Na narozeninový malinový dort. Dort jsem pekla pro… mě. 🙂 A i pro mamku a pro bráchu, protože jsme všichni dubnoví a slavíme společně. Ale výběr byl na mě, takže je to dort přesně podle mého gusta. Tyto dorty peču moc ráda. Na rozdíl od dortů, co peču pro naše děti, neteř Marušku a synovce Kubíka (hrady, ostrovy pokladů, princezny, pikachu, jednorožci,…), se u dospěláckých dortů můžu držet svého oblíbeného minimalistického nahatého stylu a soustředit se na chuť. A tato kombinace vláčného mandlového korpusu, malinového mascarpone krému s bílou čokoládou, a lehkého šmrncnutí pomeranče a vanilky se opravdu povedla. Zcela neskromně. 🙂
Nejedná se o nijak složitý recept a byla jsem ráda, že jsem si vymyslela jednoduchý dortík, protože jsem krom toho připravovala celý oběd sestávající z consommé a nočků z kuřecí pěny, pečeného kuřete, nádivky s medvědím česnekem, chřestu, fazolek a hrášku a pečených brambor. Samozřejmě mi pomáhala mamka, ale ta dostala jako hlavní úkol jít někam naloupit třešňové květy na ozdobu a tak většina kuchyňské práce zůstala na mně…
Přípravu dortu jsem si samozřejmě rozdělila do dvou dnů, tak to je vždycky lepší. Den předem jsem upekla korpusy a připravila malinovou ganache a další den ušlehala krém a dort sestavila. Takže to nebyla práce víc, než na hodinku. Zaplaťpánbů. 🙂
Mandlový korpus jsem oproti původnímu receptu trochu upravila a navíc ovoněla pomerančovou kůrou a vanilkou. A je tak krásně vláčný, že ani nepotřebuje prolévat. Samozřejmě se ale prolít může, nejlépe pomerančovou šťávou nebo cukrový sirupem. Ten je úplně jednoduchý. 100g cukru a 100g vody svaříte a dochutíte alkoholem, třeba amarettem, rumem, grand marnier nebo malibu. Korpusy jsem před pečením navíc posypala mandlovými plátky, pro příjemný kontrast textur. Nějaké to křupnutí je vždycky fajn. 🙂
Na krém jsem použila mascarpone, které jsem vyšlehala s malinovou ganache. Malinovou ganache jsem připravila z malinového pyré, které se jmenuje Ponthier a prodávají jej třeba v Makru nebo si je můžete objednat na XO Foods. Ganache, emulzi čokolády, možná klasicky znáte spíše se smetanou, ale dá se připravit z jakékoliv tekutiny, třeba právě z pyré. Pyré neobsahuje tuk, což je vlastně výhoda, protože se ganache méně sráží a když ji prošleháte tyčovým mixérem, bude krásně hladká.
Zdobení je na vás, já jsem použila zbytek krému, maliny a třešňové květy. Fajn by byly i zlomky bílé čokolády, opražené mandlové plátky nebo jakékoliv jedlé květy či máta.
Tento malinový dort je opravdu krásně vláčný s jemným křupnutím mandlových plátků a jeho vanilková sladkost krásně kontrastuje s kyselkavostí malin a vůní pomeranče. A navíc je opravdu docela jednoduchý. Oslavenci rozhodně udělal radost. 🙂
Malinový dort
Ingredience
Mandlový korpus
- 250 g másla
- 200 g krupicového cukru
- 5 vajec 3 celé a 2 rozdělit na žloutky a bílky
- 2 další bílky
- 200 g mandlové mouky
- 100 g hladké mouky
- 1 lžička (5g) kypřicího prášku
- kůra z 1 pomeranče
- vanilka
- 50 g mandlových plátků
- špetka soli
Malinový mascarpone krém
- 1 kg mascarpone
- 300 g bílé čokolády
- 350 g malinového pyré 250g do ganache, 100g do hotového krému
- 50 g pomerančové šťávy
Na dokončení a ozdobení
- 300 g maliny
- pomerančová šťáva nebo cukrový sirup s grand marnier nebo amarettem na pokapání není nutné
- jedlé květy, mandlové plátky či máta
Postup přípravy
- Přípravu dortu si rozložte do dvou dnů. Den předem si připravte korpus a ganache a další den si připravte krém, dort sestavte a dle vlastní chuti a fantazie ozdobte.
- Suroviny na přípravu korpusu, tedy vejce a máslo, si z lednice vytáhněte hodinu až dvě předem. Navažte a připravte si i ostatní suroviny, obě mouky, špetku soli a kypřicí prášek prosejte. Připravte si dvě 20cm dortové formy a dno jim vyložte pečicím papírem. Troubu rozehřejte na 160°C.
- Máslo a 100g cukru ušlehejte do světlé pěny, asi 5 minut a pak postupně, po jednom zašlehejte 3 vejce a 2 žloutky. Ze 4 bílků a zbylého cukru ušlehejte pevný sníh. K máslové směsi přidejte pomerančovou kůru a vanilku a zatřete směs mouky. Nakonec zlehka vmíchejte sníh z bílků. Těsto přesuňte do forem, posypte plátky mandlí a pečte asi 40 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte vychladnout na mřížce, zabalte do fólie a uložte do lednice.
- Na malinovou ganache si připravte do misky 300g nasekané čokolády (nebo peciček) a v rendlíku přiveďte k varu 250g malinového pyré. Horkým pyré přelijte čokoládu, nechte minutu odležet a metličkou promíchejte dohladka. Přidejte pomerančovou šťávu, promixujte tyčovým mixérem, následně přikryjte a odložte přes noc do lednice.
- Další den si připravte krém. Jednoduše smíchejte mascarpone, malinovou ganache a zbytek malinového pyré, nejprve stěrkou a následně opatrně vyšlehejte. Trvá to opravdu jen malou chviličku.
- Maliny omyjte a ty nejhezčí si schovejte na ozdobu. Zbytek rozpulte. Korpusy prokrojte. Sestavte dort. První část korpusu (část bez mandlí) položte rovnou stranou na podložku. Pokud chcete, pokapte pomerančovou šťávou nebo sirupem. Naneste trochu krému, na něj vyskládejte maliny, potřete dalším krémem a přiklopte druhou polovinou korpusu, mandlemi nahoru. Na korpus naneste další vrstvu krému a položte část korpusu s mandlemi, řeznou stranou nahoru. Opět pokapat, potřít krémem, vyskládat maliny, další krém a nakonec poslední část korpusu, řeznou stranou dolů.
- Celý dort potřete zbylým krémem a zarovnejte kartou. Ozdobte dle chuti, třeba pusinkami zbylého krému, celými či rozpůlenými malinami, plátky mandlí nebo květy.
To vypadá úžasné. Dotaz, šla by něčím částečně nahradit bílá čokoláda? Bohužel ji moje mamka moc nesmí
Dobrý den. V tom případě bych asi udělala jen čistě malinové mascarpone. 700g pyré bych svařila na polovinu, osladila cca 100g cukru, nechala vychladnout a další den smíchala s 1,2 kg mascarpone a trochou pomerančové šťávy, ochutnala a případně dosladila. A pak opatrně vyšlehala, většinou stačí opravdu chvilička. 🙂
Eliško,vypadá nádherně, ale to nedám. Jinak díky za recepty, mnohé jsem vyzkoušela a moc chutnaly
Moc děkuju. 🙂
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, nemám možnost si pyré koupit ani vyrobit z malin. Potřebovala bych dort udělat na příští týden a nemohu si ho proto ani objednat? Myslíte si, ze by šlo udělat z pyré ovocných kapsicek ? napr. Ovocnak ? Bojím se , abych tímto dost nepokazila zbytečně.
Děkuji za odpověď .
Dobrý den, myslím, že jsme si psaly už na instagramu, ale třeba se bude odpověď hodit i někomu jinému. 🙂 Doporučuju koupit mražené maliny (např. v Lidlu) a pyré si udělat doma. Ovoce chvíli povařit, pak promixovat a propasírovat. Hotové pyré zvážit a přidat 10% cukru.
Ahoj Eli, parádní recept a nádherný dort, úplně přesně podle mého gusta. Jsi moc šikovná. Chtěla jsem se zeptat, bylo by možné do krému místo mascarpone použít smetanu ke šlehání 33 nebo 40%? Drželo by to? Dodatečně přeji všechno nejlepší k narozeninám :). Sestřenice Soňa
Ahoj Soni, moc děkuju. 🙂 Myslím, že čistě ze smetany by to moc dobře nedrželo a dort by se ti špatně obmazával. Mascarpone je určitě jistější. Pokud smetanu, tak určitě 40% a přidala bych želatinu, tak 3-4 listy. Klidně už do pyré na ganache. A možná bych to zkusila ještě jinak, jako šlehanou ganache. Takže připravit ganache ze 450g čokolády a 300g pyré (nebo 270g a 30g pomerančové šťávy), přidat 3-4 listy želatiny a pak 900g studené 40% smetany, nechat do dalšího dne vychladit a opatrně vyšlehat. To by snad mělo fungovat. 🙂
Zkoušela jste tu šlehanou malinovou ganache? Celý dort vypadá báječně..
A malinové pyré doma svařené, by neměl být problém, ne?? Moc děkuji za odpověď. 🙂
Dobrý den, na tento dort jsem ji nezkoušela, preferuju mascarpone krémy, protože je to taková jistota, ale pokud zkusíte, určitě dejte vědět, jak to dopadlo. 🙂
Pokud to jen trochu jde, zkuste si sehnat hotové pyré. Je mírně slazené, opravdu hladké, ale hlavně je pasterované. Domácí pyré by se mohlo víc rozpojovat.
Dobrý den, Eliško, dort je parádní a mamka psala, že byl super, tak mě to navnadilo. Chci zeptat na ingredience, kde je u náplně 2x uvedeno 300 g bílé čokolády, ale v návodu vidím jen 300 g v ganache, dalších 300 g už nevidím.
Chtěla bych udělat čokoládový dort a ganache z tmavé čokolády, máte s tím zkušenost, že byste mohla poradit? Jana F.
Dobrý den, Jano, moc děkuju za upozornění, nechápu, že mi to uniklo, čokoláda tam má být jen jednou, už jsem to v ingrediencích opravila. 🙂
Na čokoládový dort bych doporučovala mrknout na recept na čokoládový dort s karamelovým krémem, ten korpus je můj oblíbený. Krém, pokud chcete mascarpone, tak opět nejdřív ganache a pak opatrně smíchat s mascarpone a vyšlehat. Použila bych 200g tmavé čokolády, 200g smetany a 1kg mascarpone.
Dobrý den,
bude fungovat stejný poměr také s bílou čokoládou?
Na kolik porcí tento dort vychází?
Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, ano, bude to fungovat i s bílou čokoládou, ale volte nějakou kvalitní, s vyšším obsahem kakaového másla. Počet porcí dost záleží na tom, jaké krájíte porce, ale minimálně 12 by jich mělo vyjít. 🙂
Díky, Eliško, za tip a za radu.. Karamelový krém mě napadl, přemýšlela jsem, jak bude chutnat v čokoládovém dortu. Čokodorty jsem dřív nedělala, zkouším je v poslední době, obvykle sklidí úspěch, tak ráda vyzkouším váš recept.
Čokoláda s karamelem chutná skvěle! Není vůbec zač, kdyby cokoliv, klidně pište. 🙂
Dobrý den 🙂 prosím Vás,čím to je,že mi korpus poté co jsem jej vytáhla z trouby, nahoře zcvrknul a není tolik nadýchaný ? Podle špejle pěkně upečený ale nechápu proč se zdeformoval. Pěna z másla a cukru má být úplně hladká až do úplného rozpuštění cukru???
Děkuji za radu a odpověď 🙂
Dobrý den, korpus nejčastěji propadne protože je nedopečený, ale pokud dopečený byl, může to mít několik dalších důvodů. Špatná kvalita či množství kypřicího prášku, může to být i celkově špatně zváženými surovinami. Může to být i špatnou teplotou v troubě nebo příliš brzo/často otvíranými dvířky trouby.
Pěna z másla a cukru nikdy není úplně hladká, to až při postupném zašlehání vajec. A je taky možné, že bylo těsto po přidání mouky přemíchané. Já vím, je to hodně alternativ, ale snad v tom najdete možný problém. 🙂
Dobrý den,
pokud tento dort peču na sobotní oslavu, měla bych si přípravu korpusu atd. naplánovat na pátek a v sobotu dort sestavit? Nebo je lepší připravit korpusy už ve čtvrtek a v pátek dost sestavit a do soboty nechat ztuhnout? Potřebuji ho v sobotu cca půl hodiny převážet.
Děkuji Vám za odpověď,
Lucka S.
Dobrý den, já bych v pátek upekla korpusy a připravila ganache a sestavovala v pátek ráno. Tento dort nepotřebuje nijak extra odležet ani zatuhnout, je dobrý hned. 🙂 Ale protože jej budete přednášet, je samozřejmě dobré jej po sestavení alespoň chvíli zachladit, proto bych jej připravovala hned ráno. Držím palce ať se hezky povede. Eli
Zdravím, dort vypadá nádherně. Chystám se ho upéct na svou oslavu tento víkend, ale nejsem moc zběhlá v pečení. Mám otázku, když mám formu 23 cm, mám přidat nějaké suroviny? Díky
Dobrý den, pokud pečete ve formě jiné velikosti je většinou potřeba přidat surovin, aby měl dort stejnou výšku. Pokud byste na množství nepřidala, korpusy by byly nízké, možná by ani nešly prokrojit. To se ale těžko odhaduje. Doporučuju mrknout na tuto stránku, snad to pomůže. 🙂
https://www.cookipedia.co.uk/recipes_wiki/Cake_tin_conversion_charts
Moc děkuji! 🙂
Díky moc za recept na dort a pro mě úžasný krém. Lepší jsem zatím neměla. Neměla jsem bílou čokoládu, ale ruby. Všichni olizovali až za ušima a největší chvála byla právě na krém 🙂
To zní skvěle, s ruby to mohlo být snad i lepší! 🙂
Dobrý den, recept mě moc zaujal a rozhodla jsem se dort upéct synovi na oslavu narozenin…chtela jsem se zeptat ohledně toho malinoveho pyré, které už určitě nestihnu koupit, můžu ho nějak připravit z mražených malin?…rikala jsem si, svarit maliny s trochou cukru a propasirovat přes cedník, aby tam nebyla zrnicka?…co myslíte? Případně nějakou radu nemáte? Moc dekuji
Dobrý den, ano, pokud nemáte možnost koupit hotové pyré, nejlepší možnou alternativou je svařit maliny, propasírovat, zvážit a znovu svařit s 10% cukru. Povařte zhruba 5 minut na mírném ohni. Mělo by to fungovat. 🙂
Dobrý den, chtěla bych zkusit tento krém. Rozvar (pyré) bych si udělala doma, jen se chci zeptat zda jste zkoušela i z jiného ovoce, třeba ostružin…? Děkuju
Dobrý den, ne, nezkoušela, ale ostružiny určitě fungovat budou. V receptu je počítáno s kupovaným pyré, které má 10% cukru, ale pokud si jej budete dělat doma, bez cukru se v tomto případě obejdete, čokoláda krém osladí dostatečně.
Dobrý den, dělala jsem dort úplně poprvé a vybrala jsem si ten váš. Chtěla bych se zeptat, vajíčka se zašlehávají šlehačem a mouka se tam přimíchává vařečkou? A když vyndáte korpusy z trouby, tak je necháte chladnout ve formách a ve formách dáte do lednice? Jste skvělá, korpusy se mi dobře povedly. A jakou výšku by měly po upečení mít? Asi je mám nižší než Vy. Děkuji. Zdraví Lenka
Zdravím, ano ano, vajíčka šlehačem/metlou, mouka vařečkou/stěrkou. 🙂 Já nechávám většinou chladnout v ráfku, ale sundám spodní papír a dám je na mřížku. Pak klidně ve formách i do lednice nebo korpusy vyříznu, obojí funguje. Po upečení je výška jednoho korpusu asi 5cm. Doufám, že se dort povedl dle představ. 🙂
Dobrý den, není dort s pomerančem dost sladký? Chtěla bych dělat zrcadlovou polevu, která je z další bílé čokolády a salka, tak aby to nebylo moc. Bylo by lepší vynechat trochu cukru v korpusu a nebo nahradit pomeranč citrónem? Moc děkuji
Dobrý den, pomeranč tomuto dortu až tak moc sladkosti nepřidá. Ale nevím, jak chcete použít zrcadlovou polevu. Ta se hodí spíše na mousse (dezert musí být zmrzlý), na tento dort s korpusem a mascarpone krémem se moc nehodí. Pokud chcete použít jen korpus a přidat ho k nějaké mousse, tak korpus je většinou jen tenčí část, víc záleží na sladkosti mousse či dalších vkladů. Jinak ale citron místo pomeranče do korpusu samozřejmě klidně použít můžete, do mascarpone krému bych to nedělala. 🙂