• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Perníkový dort s brusinkami

6 ledna, 2020 od elikatesy

Na většině míst na vás teď nejspíš vyskakují články o novoročních dietách, reklamy na prostředky na hubnutí a recepty na jídla “která vás vrátí do formy”. A tak jsem si říkala, ať to není tak jednotvárné, že pro vás do začátku roku upeču dort. No není to lepší, než otravné povánoční diety? 🙂 Za mě rozhodně, a tak je tady první elikatesní recept pro rok 2020, perníkový dort s brusinkovým krémem.
perníkový dort

Nápad na podobný dort jsem měla už delší dobu a koncem roku se mi sešly ideální podmínky. Mamka mi přivezla spoustu sladkého koření, které jsem používala třeba na spekulatius. Z Rohlíku mi místo světlého cukru muscovado, který používám hodně často (třeba do těchto skvělých sušenek), přivezli tmavý, který má kvůli velmi vysokému obsahu melasy o dost omezenější způsob použití (hodí se především právě do perníků, ale i některých čokoládových receptů nebo do slaných receptů, třeba na bbq marinády). A poslední důvod byl, že jsem šla po měsíci do Finestry a tak jsem si říkala, že bych klukům mohla donést něco dobrého. A proto jsem upekla tento perníkový dort. 🙂

perníkový dort

Koření, které je v něm použité jsem objednávala od Antonína, pokud tento obchod neznáte, určitě mrkněte, má všechno koření, co si jen lze představit a větší balení jsou v moc pěkných dózičkách. Tmavý cukr muscovado seženete ve většině obchodů se zdravou výživou.

Příprava korpusu je trochu netradiční, je to opravdu perník z litého těsta. Tedy nikoliv třené nebo piškotové těsto, které bývá u dortů běžné. Chuť je intenzivní po koření, melase a pomeranči. Krém je tzv. švýcarský máslový krém. To je krém, jehož základ tvoří nahřátý bílkový sníh, do něhož se postupně zašlehává máslo. Možná jste si všimli, že máslové krémy moc často nedělám, preferuju lehčí krémy, třeba z mascarpone. Ale k perníkovému korpusu se mi mascarpone krém zkrátka nehodil. Tak jsem zvolila tento běloučký a nadýchaný krém. Na mě osobně je samotný krém trochu sladší, ale v kombinaci s nepříliš sladkým korpusem a nakyslými brusinkami je celková chuť příjemná. A je taky opravdu důležité přidat pořádnou špetku soli, aby se sladkost cukru trochu vybalancovala.

Pokud nechcete korpus prolívat rumem (nechápu, ale proti gustu…), tak korpus pokapejte pomerančovou šťávou. Ale určitě jej něčím pokapejte, bude pak vláčnější. Co se zdobení týče, vše, co jsem použila já je prakticky nejedlé. Tedy, není to jedovaté, ale asi si nechcete kousnout do hvězdičky badyánu. 🙂 Takže nic z toho určitě není nutné a je to čistě pro inspiraci. Dort můžete ozdobit zcela dle libosti, hezky by vypadaly třeba perníčky nebo kandovaná pomerančová kůra (recept najdete zde).

Na fotce vidíte, že jsem si trochu vyhrála s prokládáním korpusů, ale to rozhodně není nutné, dort můžete sestavit zcela klasickým způsobem. Nepřikládám proto ani postup, řez jsem fotila spíše proto, abyste viděli, jak hezkou barvu dodají krému brusinky.

Tak vzhůru do pečení. Přeji Vám všem krásný Nový rok. Ať je sladký!

Tisk

Perníkový dort s brusinkami

Ingredience

Korpus

  • 175 g másla
  • 350 g vařící vody
  • 1 lžička jedlé sody
  • 250 g tmavého cukru muscovado
  • 100 g medu
  • 500 g mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 4 lžičky perníkového koření nebo 2 lžičky skořice, ½ lžičky kardamomu a na špičku nože hřebíčku, pepře, anýzu, muškátového ořechu, badyánu a nového koření
  • špetka soli
  • 4 vejce
  • kůra z 1 pomeranče

Krém

  • 3 bílky
  • 200 g krupicového cukru
  • 300 g másla
  • špetka soli
  • šťáva z 1 pomeranče
  • 2-3 lžíce brusinkového kompotu okapaného
  • kvalitní třtinový rum dle chuti

Na ozdobu - inspirace

  • rozmarýn, celá skořice a badyán
  • brusinky, bílek a krupicový cukr na ojínělé brusinky

Postup přípravy

  • Začněte přípravou korpusu, nejlépe den předem. Připravte si dvě formy o velikosti 20cm a dno vyložte pečicím papírem. Vejce vytáhněte z lednice (ideálně hodinu před přípravou), máslo rozpusťte a smíchejte s prosejte mouku, kypřicí prášek, sůl a veškeré koření. Troubu předehřejte na 160°C (140°C horkovzduch).
  • Do mísy nasypte cukr muscovado a sodu a přilijte vroucí vodu. Důkladně rozmíchejte metličkou. Přidejte med, rozpuštěné máslo a pomerančovou kůru a opět promíchejte. Vyzkoušejte, jestli směs není příliš horká a případně nechte ještě trochu zchladnout, než přidáte vejce.
  • Nakonec ke směsi přisypte mouku a stěrkou zpracujte v kompaktní těsto. Nepřemíchejte. Těsto rovnoměrně rozdělte mezi formy, vložte do trouby a pečte asi 45 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
  • Po vytažení z trouby nechte korpusy chvilku zchladnout, pak vyřízněte z forem a nechte zcela vychladnout na mřížce. Zabalte do alobalu či folie a uložte přes noc do lednice.
  • Den předem si můžete připravit i ojínělé brusinky. Jednoduše je štětečkem potřete bílkem, posypte cukrem a nechte uschnout (minimálně dvě hodiny, ale klidně i přes noc).
  • Další den si připravte krém. Máslo si z lednice vytáhněte minimálně hodinu předem, nakrájejte na kostičky a nechte změknout. Bílky a cukr nahřívejte na vodní lázni za občasného promíchání stěrkou, dokud se cukr zcela nerozpustí. Přelijte do mísy robotu, přidejte větší špetku soli a na střední rychlost šlehejte, dokud sníh nezpevní a zcela nevychladne. Postupně zašlehejte máslo a dál šlehejte, dokud krém není krásně nadýchaný, klidně i 10-15 minut. Pokud se v průběhu přidávání másla zdá krém sražený, nebojte se, je to jen fáze. Šlehejte dál a krém se krásně spojí. Pokud náhodou příliš zřídne, je možné, že sníh byl ještě teplý. V tom případě dejte mísu na chvíli do lednice a pak zkuste znovu vyšlehat.
  • Z hotového krému si odeberte zhruba třetinu na obmazání a do zbytku přidejte pomerančovou šťávu a brusinkový kompot. Oba korpusy prořízněte, aby vám vznikly dohromady čtyři pláty. Každý plát pokapejte na řezné straně štědře rumem. Na podložku postavte jeden plát, řezem nahoru, a potřete třetinou krému. Neroztírejte až do krajů. Na něj položte druhý plát, opět řezem nahoru a potřete další třetinou krému. Opět korpus řeznou stranou nahoru a poslední třetina krému. Na něj položte poslední plát, tentokrát řezem dolů. Celý dort obmažte bílým krémem, zarovnejte cukrářskou kartou a ozdobte dle chuti. Dejte alespoň na dvě hodiny do lednice, aby se chutě propojily. Před podáváním nechte opět chvilku povolit, aby krém nebyl úplně tuhý.

 

Kam dál?

  • Mrkvový dortMrkvový dort
  • Citronový dort s borůvkami a rozmarýnemCitronový dort s borůvkami a rozmarýnem
  • Jahodový dort s kokosovým krémemJahodový dort s kokosovým krémem
  • Perníkový štrúdl s povidly a vlašskými ořechyPerníkový štrúdl s povidly a vlašskými ořechy
  • SpekulatiusSpekulatius
  • Kořeněné ořechové řezyKořeněné ořechové řezy

Rubriky: Dorty, cupcaky a cheesecaky, Recepty Štítky: brusinky, dort, koření, perník

Předchozí článek « Vánočka
Další článek: Dýňový koláč s krémovým sýrem »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Včera jsem u @mouka_voda_sul zjistila, že je mez Včera jsem u @mouka_voda_sul zjistila, že je mezinárodní den croissantů. A náhoda tomu chtěla, že jsem je zrovna asi po roce upekla.
Receptů je spousta, i na blogu jej najdete, ale za ty roky, co jsem s nimi se střídavými úspěchy bojovala, mám pro vás několik tipů.
1) Použijte opravdu super máslo, v ideálním případě se vypravte do Makra a kupte 2kg blok suchého másla přímo na croissanty (má 84%tuku a je proto pevnější).
2) Máslo do těsta nezakládejte přímo z lednice, mělo by jít ohnout, aniž by se zlomilo. Příliš studené máslo se vám může při vyvalování začít lámat a laminace bude nepravidelná. Stejně tak těsto nenechávejte v lednici příliš dlouho mezi jednotlivými překlady. Záleží na teplotě u vás doma, kvalitě másla a rychlosti, s jakou pracujete, ale bude to něco mezi 30 a 60 minutami. 
3) Důkladně těsto podsypávejte moukou, aby se nelepilo, ale před každým překladem těsto pořádně oprašte štětečkem (mám klasický malířský asi 10cm široký, samozřejmě pořízený jen pro toto použití)
4) Při rozkrajování použijte pravítko. Ne, neodhadnete to. 😆
5) Nechte croissanty opravdu dobře nakynout. Pokud máte doma zimu, může to trvat klidně i déle než tři hodiny. V knížce Antonia Bachoura je uvedeno 2,5hod při 28°C. V Oh la la 3hod v kynárně na 28-30°C. Nedokynuté croissanty vám v troubě pustí máslo a budou se ze spodu spíš smažit. Než je dáte péct, měly by zdvojnásobit objem a doslova se do trouby třást. 😊 Pokud je necháváte kynout na vzduchu, přikryjte je igelitem, utěrka nestačí.
6) Dopečte je. Může se zdát, že už jsou na povrchu hotové, ale pokud nejsou důkladně upečené i zevnitř, tak se po vytažení z trouby uvnitř jakoby zhroutí. A je fakt škoda, když se vše povede a pak se to po... v cílové rovince. Bachour píše na 170°C (bude to horkovzduch) 18min, Oh la la 180-200°C 16min.  #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #foodstagram #boulangerie #croissants #croissanty #domacicroissanty #maslojelaska #dnespecu
🍫Brownies🍫 Uklízela jsem svoji čokoládovo 🍫Brownies🍫
Uklízela jsem svoji čokoládovou skříňku (jojo, mám čokoládovou skříňku 😄) a našla jsem zbytky čokolády, co jsem používala na obalování. Znáte to, zbytek je vám líto vyhodit, tak to vylijete na papír, necháte ztuhnout a pak na to zapomenete... 
A tak jsem se rozhodla, že než na to zapomenu znova, upeču raději brownies. Extra čokoládové brownies. 😊  INGREDIENCE 
300g tmavé čokolády
300g másla 
200g s světlého cukru muscovado
4 vajíčka
110g hladké mouky
40g kakaa
Velká špetka soli
1 lžička vanilkového extraktu 
100g vlašských ořechů
100g mléčné čokolády (ideálně Power od Callebaut)  POSTUP 
Čokoládu a máslo rozpustíme a necháme zchladnout. Vajíčka, cukr, sůl a vanilkový extrakt prošleháme, dokud se cukr nerozpustí (není potřeba šlehat až do pevné pěny). Mouku a kakao prosejeme. Vaječnou směs prošleháme s čokoládou a pak opatrně vmícháme mouku s kakaem. Nakonec zamícháme mléčnou čokoládu a vlašské ořechy (doporučuju předem namočit a opražit). Menší plech vyložíme pečicím papírem, nalijeme do něj těsto a pečeme na 180°C asi 25-30 minut. Nemá smysl zkoušet špejlí, brownies musí být trochu nedopečené. Před krájením nechte vychladnout, pokud chcete ostré řezy jako na fotce, tak i vychladit. Ale podávejte určitě v pokojové teplotě. 😊  #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #instafood #foodphotography #foodstyling #foodstagram #brownies #chocolate #callebaut #dnespecu #cokolada #cokoladovydezert
☕️ Kořeněné muffiny s kávou a ořechy☕️
Snídám prakticky jen sladké, ale snažím se, aby to mělo i nějakou vyživovou hodnotu a cukru spíš míň, než víc. 😊 A tak točím granolu, kaše, celozrnné lívance a sem tam nějaké to zdravější snídaňové pečivo. 😊
Tyto muffiny jsou bez lepku, neobsahují moc cukru (ve formě javorového sirupu) a krásně voní kávou a kořením. 
Co nejraději snídáte vy? Jste tým sladké 🥐🧇🥞 nebo slané 🍞🥓🍳?  INGREDIENCE 
150g ovesné mouky
100g mandlové mouky
15g kukuřičného škrobu 
3 lžičky chai koření (nebo perníkového)
1,5 lžičky bio kypřicího prášku
0,5 lžičky jedlé sody
125g jogurtu
1 vejce
50g rozpuštěného másla
80g javorového sirupu 
60g espressa (pokud chcete silnější kávovou chuť, můžete přidat ještě 1-2 lžíce mleté kávy)
Špetka soli 
75g vlašských ořechů  POSTUP
Všechny ingredience si předem vytáhněte z lednice. Doporučuju vlašské ořechy zalít vroucí vodou, nechat alespoň 10 minut odstát, pak propláchnout a opražit v troubě nebo na pánvi. Zbavíte se trpkosti a zvýrazníte jejich chuť. 
Pak už je to jednoduché, v jedné misce metličkou promíchejte všechny suché ingredience, v druhé misce pak jogurt, vejce, rozpuštěné zchladlé máslo, javorový sirup a espresso.
Tuto směs přilijte k suchým ingrediencí a promíchejte. Ne moc, jen dokud se vše nespojí. Pak přidejte nasekané ořechy a znovu krátce promíchejte. Těsto rozdělte do muffinové formy vyložené papírovými košíčky a pokud chcete, posypte drobenkou (30g jemných ovesných vloček, 20g ovesné mouky, 20g mandlové mouky, 20g třtinového cukru, 20g másla).
Vložte do trouby rozehřáté na 200°C, snižte na 180°C a pečte 15-20 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. 
Nechte vychladnout na mřížce  #foodblog #foodphotography
#czechfoodblog #czechfoodblogger #muffins #muffiny #sladkerecepty #dnespecu #sladkasnidane #zdravepeceni
Mangové tartaletky s kokosem právě přistály n Mangové tartaletky s kokosem právě přistály na blogu.🥭🥥😊 Křehké mandlové těsto, voňavý kokosový frangipane, mangové compoté a cremeux a kokosová namelaka, to je dohromady fakt moc příjemná a svěží kombinace. 
Tartaletky jsem dělala už na Sofiiny narozeniny, ale v prosinci samozřejmě nebyl čas a i ten leden je teď jakýsi divoký (zuby, virózy... s podrobnostmi vás nebudu zdržovat, ale jistě si to dokážete představit 🙈). Ale snažím se, snažím a tak tady máte první recept z naší oslavy. A druhý (čokoládově  čokoládová bomba) bude následovat.
Recept je na blogu jako vzdy i s podrobným postupem a spoustou tipů. ❤️
Mango and coconut tartlets. Almond pate sucree, coconut frangipane, mango compote, glazed mango cremeux and coconut namelaka. 🥭🥥
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #patisserie #pastrychef #frenchpatisserie #tartlets #mangotartlets #coconut #francouzskacukrarina #cukrarina #dnespecu
A jakou první věc jste v tomto roce upekli vy? 😊
Já klasicky na Vánoce neodhadla množství ovoce a tak jsem hned po Silvestru pekla banánový chlebíček. 😄
Na blogu už spousta receptů z přezrálých banánů je, toto ale byla taková improvizace a moc se povedla, tak se o ni tady podělím. Velmi vláčný, ne moc sladký, s kousky čokolády a vlašských ořechů... Mňam 😋  🍌Banánový chlebíček🍌
3 přezrálé banány
100g cukru (použila jsem rapaduru a datlový, třtinového by stačilo i míň)
2 vajíčka 
100g jogurtu
100g rozpuštěného másla
100g jemných ovesných vloček
100g ovesné mouky
150g špaldové celozrnné mouky 
1 lžička skořice
1,5 lžičky bio kypřicího prášku
0,5 lžičky jedlé sody
špetka soli 
Hrst vlašských ořechů a hrst čokoládových čoček  Vše v předstihu vytáhnout z lednice, aby mělo pokojovou teplotu. Banány rozmačkat, rozšlehat s vajíčky, jogurtem, cukrem a máslem. 
Suché promíchat, pak společně s ořechy a čokoládou vmíchat do mokré směsi stěrkou, jen dokud se vše nespojí. 
180°C asi 50-60min (zkusit jehlou).  #foodblog #foodphotography #foodstyling #czechfoodblog #czechfoodblogger #instafood #dnespecu #bananabread #bananovychlebicek
Perníkové lanýže už jsou i na blogu. Krom toh Perníkové lanýže už jsou i na blogu. Krom toho, že tam recept pozděj snáz dohledáte, obsahuje článek samozřejmě i podrobnější informace k postupu. 😊
Tak vzhůru do nového roku, ať je sladký a pohodový. 🥳
Gingerbread truffles from gold chocolate. 
#foodblog #czechfoodblog #foodphotography #instafood #chocolatetruffles #gingerbread #goldchocolate #dnesnepecu #cokoladovelanyze #vanocnicukrovi #pernicky
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy