• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Ovesné sušenky s kokosem

29 ledna, 2021 od elikatesy

Už jste někdy slyšeli o sušenkách Anzac? Mně název připomíná Mexiko, kamarádka tipovala Blízký východ. Ve skutečnosti zkratka ANZAC odkazuje na Austrálii a Nový Zéland a jejich vojáky. Zkratka ANZAC (Australian and New Zealand Army Corps). 🙂 A já se jimi inspirovala a upekla tyto ovesné sušenky s kokosem.

ovesné sušenky s kokosem

K sušenkám se pojí se dva možné příběhy. Buď že ženy posílaly tyto sušenky svým mužům do války. Tyto sušenky jsou totiž trvanlivé a vydrží dlouhé převozy. Druhý možný příběh je, že ženy tyto sušenky prodávaly ve válečných časech. Vybrané peníze byly pak posílaly na podporu vojáků. Co z toho je pravda (nebo víc pravda) asi není až tak podstatné. 🙂

ovesné sušenky s kokosem

A jednoduché! Potřebujete jen pár ingrediencí a asi půl hodinky času. Já jsem recept na tyto sušenky trochu přizpůsobila, tak, aby byly vegan, bez lepku a jen s trochou přírodního cukru. Aby byly opravdu bez lepku je potřeba použít certifikované bezlepkové vločky. Krom vloček už pak potřebujete vlastně jen kokos, vybrané sladidlo a jedlou sodu.

Kokos použijete ve dvou formách, ve formě strouhaného kokosu a kokosového másla. Jako už tolikrát, velmi oroduju za šťavnatý bio kokos, rozdíl opravdu poznáte. Věřte mi. A ten klasický dusivý kokos ze supermarketu prostě přestaňte kupovat. Váš život bude s bio kokosem mnohem šťastnější. 🙂 Kokosové máslo seženete třeba ve vietnamských nebo arabských obchodech (hledejte “creamed coconut”) nebo ve zdravé výživě. Já jej naposled kupovala tady. Pan prodávající mi dal dokonce tři za stovku. 🙂

Ve zdravé výživě najdete i sucanat, který jsem použila k oslazení a taky bezlepkové ovesné vločky (nebo mrkněte do DM, tam mají jemné vločky bez lepku). A když na to přijde, tak ve zdravé výživě a DM najdete i ovesnou mouku. Ale tu kupujte pouze pokud doma nemáte mixér. Jinak stačí vločky prohnat mixérem a simsala bim! Máte ovesnou mouku. 🙂

Tyto ovesné sušenky s kokosem jsem zkoušela čtyřikrát. Proč? První verze byla super, ale neměla jsem úplně vychytaný postup. V další verzi jsem chtěla zkusit místo kokosového másla kokosový olej, protože je dostupnější a místo sucanatu kokosový cukr, protože jako hahaha, bude to celé kokosové. No… skončila jsem s jednou velkou sušenkou (úplně se rozjely). Navíc byly trochu mastné a díky kokosovému cukru trošku chuťově výraznější, což není špatně, ale se sucanatem byly za mě prostě lepší. Ve třetí verzi jsem použila hrubé vločky a upravila poměry a sice nebyly špatné, ale první verzi se zkrátka nevyrovnaly… A tak jsem se v poslední, čtvrté verzi víceméně vrátila k prvnímu receptu a jen trochu upravila a doladila postup.

Co z toho vyplývá krom, jak se v angličtině říká, “if it ain’t broke don’t fix it”? I to, že můžete použít jak jemné, tak hrubé vločky a taky téměř jakýkoliv sypký cukr. Jen musíte počítat s různými výsledky. 🙂

ovesné sušenky s kokosem

Tisk

Ovesné sušenky s kokosem

Počet porcí: 20 sušenek

Ingredience

  • 100 g ovesné mouky
  • 85 g jemných ovesných vloček
  • 85 g bio kokosu
  • 85 g sucanatu nebo jiného cukru
  • 200 g kokosového másla
  • 1 lžička jedlé sody
  • špetka soli
  • špetka vanilky a skořice
  • 30-50 ml vody

Postup přípravy

  • Připravte si dva plechy a vyložte je pečícím papírem. Troubu rozehřejte na 180°C (160°C horkovzduch)
  • Pokud si ovesnou mouku připravujete sami, dejte do mixéru 100g ovesných vloček a přidejte i cukr. Rozmixujte najemno. Pokud máte ovesnou mouku z obchodu, namelte jen cukr.
  • Do větší mísy dejte ovesnou mouku, cukr, ovesné vločky, kokos, vanilku, skořici a sůl. Promíchejte. V rendlíku rozpusťte kokosové máslo. Jedlou sodu dejte do malé misky a přilijte 30ml vroucí vody.
  • K suchým ingrediencím v míse přilijte kokosové máslo a sodu rozmíchanou ve vodě. Rukou zpracujte a pokud se těsto nechce spojit přilijte trošku vody.
  • Z těsta odebírejte kousky o velikosti vlašského ořechu, vytvarujte kuličky a sázejte je na plech. Každou kuličku rozplácněte dlaní nebo třeba skleničkou na tenkou sušenku.
  • Sušenky pečte asi 6-9 minut. Záleží na velikosti, tloušťce, ale i tom, jak vykřupavělé si je přejete. 🙂 Nechte vychladnout na mřížce.

Kam dál?

  • Mrkvové ovesné sušenkyMrkvové ovesné sušenky
  • Pohankové sušenkyPohankové sušenky
  • Ovesné sušenky se semínkyOvesné sušenky se semínky
  • Domácí müsli tyčinky s datlemi a oříškyDomácí müsli tyčinky s datlemi a oříšky
  • Kokosové muffiny s kešuKokosové muffiny s kešu
  • Domácí bountyDomácí bounty

Rubriky: Recepty, Sušenky, cukroví a drobné sladkosti, Vegan a raw Štítky: bezlepkové, kokos, kokosový cukr, ovesné vločky, vegan

Předchozí článek « Scones s vlašskými ořechy a datlemi
Další článek: Čokoládové košíčky s arašídovým máslem »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

V té záplavě mousse a cremeux posledních týdn V té záplavě mousse a cremeux posledních týdnů se mi zastesklo po obyčejném kynutém. 😊
A tak jsem připravila dvojitou dávku nejlepšího kynutého, naplnila voňavou ořechovou náplní a zamotala do malých pletenců.
Recept na těsto najdete na blogu ("nejlepší kynuté"😉), z dávky z 300g mouky vyjde 12 pletenců. Odkaz na recept a způsob pletení vám hodím do stories.  Na náplň:
75g změklého másla 
65g třtinového cukru
100g mletých vlašských ořechů (doporučuju  předem spařit a opražit)
2 lžičky cejlonské skořice 
1 lžička kardamomu 
Kůra z 1 bio pomeranče  Mimochodem, druhá fotka je původní, neupravená. Pořád mě fascinuje, co dokáže pár tahů v Lightroomu. 😊  #foodblog #foodphotography #foodstyling #foodstagram #foodfluffer #czechfoodblog #cinnamonrolls #briochebun #walnuts #kynutetesto #sladkerecepty #dnespecu
Další úkol z cukrářského maratonu, čokolád Další úkol z cukrářského maratonu, čokoládový entremet Clementine od @tortykatulienka. V originále s mandarinkou, já použila pomeranč. Lehounká čokoládová mousse, karamelové cremeux s pomerančem, pomerančové želé, kakaový crumble a medový korpus madelaine. Ač nejsem velký fanda kombinace čokolády a citrusů, tak musím říct, že tohle byl moc příjemný dezert. 😊 
Díky @topcakestudio za organizaci a @pastry.cz za sponzorování soutěže. 
#topcakemaraton4 #topcakemaraton4_katarina #moussecake #entremet #frenchpatisserie #chocolatemousse #chocolatedessert #chocolatedecoratins
První úkol cukrářského maratonu, dezert IKA o První úkol cukrářského maratonu, dezert IKA od @vladryasnyy. Kombinace lehounké citronové mousse, hruškového coulis a compoté s jasmínovým čajem a pistáciového moelleux a cremeux byla vážně skvělá, svěží a perfektně vyvážená. Díky za super recept a díky taky Julii @topcakestudio za organizaci. Účastním se už klasicky jen jako divák, ale tohle jsem si nemohla nechat ujít. 😊  #topcakemaraton4_vlad #topcakemaraton4 #foodblog #foodphotography #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #moussedessert
Tenhle entremet jsem měla v hlavě už hrozně dl Tenhle entremet jsem měla v hlavě už hrozně dlouho. Od minulého roku, kdy jsem Sofi nosila v šátku a já denně chodila alespoň dvě hodiny se spícím miminkem spící přírodou. A říkala jsem si, že by to bylo super téma na dort. Ta příroda, ne miminko. 😄 A teď, po roce, kdy jaro už skoro klepe na vrátka, jsem se k němu konečně dokopala. 😊
Každý správný entremet musí mít francouzský název, to dá rozum, tenhle jsem proto nazvala Sol de la forêt. 😊 Dekoraci tvoří to, co najdete v lese... hlína, mech, větvičky, kameny. Všechno samozřejmě jedlé. 😊
Vnitřek dortu tvoří kořeněný kakaový financier, čokoládové cremeux, pistáciové cremeux, pistáciový crunch s pomerančem a pistáciová mousse s vanilkou. Ale právě vnitřní část chci ještě trochu doladit, hlavně výšku jednotlivých vrstev a tak recept zatím nesdílím. Ale určitě se na něj můžete v (snad blízké) budoucnosti těšit. 😊
Edible forest floor entremet. Inside pistachio mousse, pistachio and chocolate cremeux, pistachio crunch and spiced chocolate financier. Decorated with chocolate soil, pistachio moss, chocolate twigs and chocolate stones. 🍃
#foodphotography
#foodblog #frenchpatisserie #entremet #moussecake #soldelaforêt #edibleforest #cake #dessert #francouzskacukrarina #chocolatedecoratins #chocolate #pistachio #čokoláda #pistacie
Tak konečně. 🥳 Článek o bílé čokoláděh Tak konečně. 🥳 Článek o bílé čokoláděh  je na blogu. Vyzkoušela jsem 23 druhů čokolád, od běžných z obchodu, přes řemeslné až po profi. Bylo to několik velmi sladkých dnů. 😄
Zajímalo mě složení, obsah kakaového másla, sladkost, fluidita, cena a samozřejmě především chuť. Částečně jsou tedy v článku objektivní informace, částečně samozřejmě čistě subjektivní hodnocení. Veškeré srovnání a další povídání o bílé čokoládě najdete na blogu, odkaz ve stories a v biu. 😊
#foodblog
#foodphotography #czechfoodblog #whitechocolate #comparison #bilacokolada #srovnavacka
Jedno odpalované těsto, tři různé výsledky. Jedno odpalované těsto, tři různé výsledky. Jaká byla proměnná? Teplota těsta před pečením. 
Minulý týden, když jsem pekla věnečky jsem si řekla, že udělám malý pokus. Pár věnečků jsem upekla rovnou, pár po nastříkání zamrazila a zbytek těsta jsem dala do lednice a věnečky pak stříkala z vychlazeného těsta. Všechny jsem pekla na stejnou teplotu (200°C), asi 20-25minut.
Stříkala jsem přes šablonu, takže před pečením byly velikostně relativně stejné. 😊
Na všech fotkách je zleva doprava těsto pečené hned, vychlazené těsto a zmražené těsto. 
Na fotkách to možná není až tak markantní, ale určitého rozdílu si určitě všimnete. Ve skutečnosti byl rozdíl ještě výraznější. Suverénně nejlepší výsledek byl z vychlazeného těsta. Těsto si nejlíp podrželo tvar, šlo nejvíc do výšky, zářezy zůstaly nejostřejší ap nerozpily se a navíc byly věnečky po upečení krásně lesklé. Dobrého výsledků dosáhnete i pokud těsto upečete rovnou, ale pokud máte čas, určitě doporučuju odpalované těsto před pečením vychladit. 😊
Left to right, same choux pastry baked immediately, after chilling and after freezing. 
#foodblog #foodphotography #chouxpastry #choux #bakingcomparison #dnespecu #odpalovanetesto
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy