• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Ovesné sušenky s kokosem

29 ledna, 2021 od elikatesy

Už jste někdy slyšeli o sušenkách Anzac? Mně název připomíná Mexiko, kamarádka tipovala Blízký východ. Ve skutečnosti zkratka ANZAC odkazuje na Austrálii a Nový Zéland a jejich vojáky. Zkratka ANZAC (Australian and New Zealand Army Corps). 🙂 A já se jimi inspirovala a upekla tyto ovesné sušenky s kokosem.

ovesné sušenky s kokosem

K sušenkám se pojí se dva možné příběhy. Buď že ženy posílaly tyto sušenky svým mužům do války. Tyto sušenky jsou totiž trvanlivé a vydrží dlouhé převozy. Druhý možný příběh je, že ženy tyto sušenky prodávaly ve válečných časech. Vybrané peníze byly pak posílaly na podporu vojáků. Co z toho je pravda (nebo víc pravda) asi není až tak podstatné. 🙂

ovesné sušenky s kokosem

A jednoduché! Potřebujete jen pár ingrediencí a asi půl hodinky času. Já jsem recept na tyto sušenky trochu přizpůsobila, tak, aby byly vegan, bez lepku a jen s trochou přírodního cukru. Aby byly opravdu bez lepku je potřeba použít certifikované bezlepkové vločky. Krom vloček už pak potřebujete vlastně jen kokos, vybrané sladidlo a jedlou sodu.

Kokos použijete ve dvou formách, ve formě strouhaného kokosu a kokosového másla. Jako už tolikrát, velmi oroduju za šťavnatý bio kokos, rozdíl opravdu poznáte. Věřte mi. A ten klasický dusivý kokos ze supermarketu prostě přestaňte kupovat. Váš život bude s bio kokosem mnohem šťastnější. 🙂 Kokosové máslo seženete třeba ve vietnamských nebo arabských obchodech (hledejte “creamed coconut”) nebo ve zdravé výživě. Já jej naposled kupovala tady. Pan prodávající mi dal dokonce tři za stovku. 🙂

Ve zdravé výživě najdete i sucanat, který jsem použila k oslazení a taky bezlepkové ovesné vločky (nebo mrkněte do DM, tam mají jemné vločky bez lepku). A když na to přijde, tak ve zdravé výživě a DM najdete i ovesnou mouku. Ale tu kupujte pouze pokud doma nemáte mixér. Jinak stačí vločky prohnat mixérem a simsala bim! Máte ovesnou mouku. 🙂

Tyto ovesné sušenky s kokosem jsem zkoušela čtyřikrát. Proč? První verze byla super, ale neměla jsem úplně vychytaný postup. V další verzi jsem chtěla zkusit místo kokosového másla kokosový olej, protože je dostupnější a místo sucanatu kokosový cukr, protože jako hahaha, bude to celé kokosové. No… skončila jsem s jednou velkou sušenkou (úplně se rozjely). Navíc byly trochu mastné a díky kokosovému cukru trošku chuťově výraznější, což není špatně, ale se sucanatem byly za mě prostě lepší. Ve třetí verzi jsem použila hrubé vločky a upravila poměry a sice nebyly špatné, ale první verzi se zkrátka nevyrovnaly… A tak jsem se v poslední, čtvrté verzi víceméně vrátila k prvnímu receptu a jen trochu upravila a doladila postup.

Co z toho vyplývá krom, jak se v angličtině říká, “if it ain’t broke don’t fix it”? I to, že můžete použít jak jemné, tak hrubé vločky a taky téměř jakýkoliv sypký cukr. Jen musíte počítat s různými výsledky. 🙂

ovesné sušenky s kokosem

Tisk

Ovesné sušenky s kokosem

Počet porcí: 20 sušenek

Ingredience

  • 100 g ovesné mouky
  • 85 g jemných ovesných vloček
  • 85 g bio kokosu
  • 85 g sucanatu nebo jiného cukru
  • 200 g kokosového másla
  • 1 lžička jedlé sody
  • špetka soli
  • špetka vanilky a skořice
  • 30-50 ml vody

Postup přípravy

  • Připravte si dva plechy a vyložte je pečícím papírem. Troubu rozehřejte na 180°C (160°C horkovzduch)
  • Pokud si ovesnou mouku připravujete sami, dejte do mixéru 100g ovesných vloček a přidejte i cukr. Rozmixujte najemno. Pokud máte ovesnou mouku z obchodu, namelte jen cukr.
  • Do větší mísy dejte ovesnou mouku, cukr, ovesné vločky, kokos, vanilku, skořici a sůl. Promíchejte. V rendlíku rozpusťte kokosové máslo. Jedlou sodu dejte do malé misky a přilijte 30ml vroucí vody.
  • K suchým ingrediencím v míse přilijte kokosové máslo a sodu rozmíchanou ve vodě. Rukou zpracujte a pokud se těsto nechce spojit přilijte trošku vody.
  • Z těsta odebírejte kousky o velikosti vlašského ořechu, vytvarujte kuličky a sázejte je na plech. Každou kuličku rozplácněte dlaní nebo třeba skleničkou na tenkou sušenku.
  • Sušenky pečte asi 6-9 minut. Záleží na velikosti, tloušťce, ale i tom, jak vykřupavělé si je přejete. 🙂 Nechte vychladnout na mřížce.

Kam dál?

  • Mrkvové ovesné sušenkyMrkvové ovesné sušenky
  • Pohankové sušenkyPohankové sušenky
  • Ovesné sušenky se semínkyOvesné sušenky se semínky
  • Domácí müsli tyčinky s datlemi a oříškyDomácí müsli tyčinky s datlemi a oříšky
  • Kokosové muffiny s kešuKokosové muffiny s kešu
  • Domácí bountyDomácí bounty

Rubriky: Recepty, Sušenky, cukroví a drobné sladkosti, Vegan a raw Štítky: bezlepkové, kokos, kokosový cukr, ovesné vločky, vegan

Předchozí článek « Scones s vlašskými ořechy a datlemi
Další článek: Čokoládové košíčky s arašídovým máslem »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Když už jsem připravovala plundrové těsto, ta Když už jsem připravovala plundrové těsto, tak jsem rovnou připravila i listové na druhý úkol z cukrářského maratonu, Xavierovo malinové mille feuille. Máslové překládané těsto a temperování čokolády, prostě ideální dezert na přípravu do tohoto počasí. 🤣 Ale bylo to moc moc dobrý, maliny dodaly svěžest a dezert byl moc skvěle vyladěný. Křehké listové, jemný krém, nakyslý gel a finální křupnutí v podobě ozdoby z temperované čokolády... Super kombinace, díky za recept! 😋🤗
#topcakemaraton3 #topcakemaraton3_xavier 
#foodblog #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #millefeuille #raspberries #chocolatedessert
Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se o Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se opravdu těšila. 😊 Překládané těsto připravuju moc ráda, začalo to kdysi listovým, které už bych dnes nekoupila a pokračovalo plundrovým, se kterým jsem sice nějaký čas bojovala, ale teď už jsme kamarádi. Teda většinou. 😅 
Ovšem stejně jako do makronek jsem se ani do plundrového těsta od porodu nepouštěla, protože přece jen není úplně časově flexibilní. Ale výzva je výzva a nakonec to šlo celkem hladce. 😊
Teda... časově to sice hladce šlo, ale pár zádrhelů se přece jen vyskytlo. 🙈 To jsem tak založila máslo a válím první překlad, když mě napadlo, že to těsto v lednici moc nenakynulo. Neměla jsem už staré droždí? No... měla. 🤦‍♀️ Vzhledem k tomu, že už jsem založila máslo, rozhodla jsem se v práci pokračovat, ale neočekávala jsem moc valný výsledek. A jaké překvapení, těsto se nakonec vzchopilo a krásně nakynulo. 🤩
Druhý zádrhel byl, že mi večer došlo, že vlastně doma nemám moc věcí, čím bych mohla danishe naplnit. Zachránily mě Sofinčiny meruňky a loňské borůvky v mrazáku. 😄 
První danishe jsou plněné vanilkovým krémem, meruňkami a sekanými pistáciemi a druhé citronovým mascarpone (kdybych měla doma tvaroh, dala bych raději ten), borůvkami a mandlemi. 
Moc díky, Aleši @mouka_voda_sul za super výzvu, ráno dnes bylo sladké a voňavé... ☀️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_ales #plundrovetesto #danishpastry #laminateddough #foodblog #foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #foodstagram #foodfluffer #dnespecu
Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrá Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrářského maratonu, mousse dort s  jahodami, pistáciemi a mangem. Dezert jsem udělala ve formě monoporcí a trošku přeházela pořadí náplní. Zbyl mi pistáciový krém, tak jsem k němu přidala trochu bílé čokolády a použila jej na ozdobu. 
Dezert sklidil velký úspěch, kombinace pistácií, jahod a mangové mousse byla skvělá. ❤️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_tomas #foodblog #foodstagram #foodphotography #frenchpatisserie #moussedessert #francouzskacukrarina #mousse #strawberries #pistachio #mango
Sablé breton aneb něco mezi velkou máslovou sušenkou a křehkým koláčem. 🙂 Toto je vylepšeno mandlovou drobenkou (drobenka vylepší skoro všechno...) a doplněno bezinkovým vanilkovým créme diplomate (cukrářský krém odlehčený ušlehanou smetanou), jahodový gelem, čerstvým ovocem a bezem. 
Svěží a voňavá jarní variace. 🍓🌼
Recept na blogu, odkaz v biu a ve stories. 😊
Sablé breton with almond streusel, eldeflower and vanilla créme diplomate, strawberry gel, berries and eldeflowers.
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #frenchpatisserie #frenchbaking #sablebreton #eldeflower #berries #francouzskacukrarina #dnespecu #krehketesto #jahody #bezinky
Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financier Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financieru, ananasového compoté a mousse z bílé čokolády. 😊
Zdobeno vanilkovou kokosovou namelakou, kandovaným ananasem a korálovou oplatkou. 
Recept i s podrobnými informacemi najdete na blogu, odkaz dávám do bia a do stories. 😉
Piňa Colada petit gateaux. Moist coconut financier, pineapple compoté and white chocolate mousse, decirated with vanilla coconut namelaka, candied pineapple and coral tuile. 
#foodblog #foodstyling #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #czechfoodblog #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #cukrarina #pinacolada
Makronky z třetího úkolu z #topcakemaraton_3. J Makronky z třetího úkolu z #topcakemaraton_3. Jsem moc ráda, že jsem se po delší době dokopala k makronkám, vyzkoušela novou troubu a dobře to dopadlo (145°C 20min byly nejlepší). Jedu si svou osvědčenou italskou metodu, jinak bych to už asi ani neuměla. 🙈 Mouku používám vždy x-fine od @dianacompanycz, ale ještě ji projedu v robotu s cukrem, jsem už tak zvyklá a líp poznám macaronage... Bílky používám pasterované. Tyto makronky jsou barvené přírodně, o zelenou se postarala matcha, hnědou kakao a koření a žluté jsou barveny kurkumou. Náplně byly skvělé, obzvlášť orient. I matcha s jägerem mě velmi příjemně překvapila. 😊
Moc díky Vladi @vladryasnyy za skvělou výzvu a top recepty. ❤️
#topcakemaraton3_vlad 
#makronky #macarons #frenchpatisserie#francouzskacukrarina #frenchbaking #foodstyling #foodfluffer #foodstagram #naturalcolours #pastrychef
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2022 · Elikatesy