Už jste někdy slyšeli o sušenkách Anzac? Mně název připomíná Mexiko, kamarádka tipovala Blízký východ. Ve skutečnosti zkratka ANZAC odkazuje na Austrálii a Nový Zéland a jejich vojáky. Zkratka ANZAC (Australian and New Zealand Army Corps). 🙂 A já se jimi inspirovala a upekla tyto ovesné sušenky s kokosem.
K sušenkám se pojí se dva možné příběhy. Buď že ženy posílaly tyto sušenky svým mužům do války. Tyto sušenky jsou totiž trvanlivé a vydrží dlouhé převozy. Druhý možný příběh je, že ženy tyto sušenky prodávaly ve válečných časech. Vybrané peníze byly pak posílaly na podporu vojáků. Co z toho je pravda (nebo víc pravda) asi není až tak podstatné. 🙂
A jednoduché! Potřebujete jen pár ingrediencí a asi půl hodinky času. Já jsem recept na tyto sušenky trochu přizpůsobila, tak, aby byly vegan, bez lepku a jen s trochou přírodního cukru. Aby byly opravdu bez lepku je potřeba použít certifikované bezlepkové vločky. Krom vloček už pak potřebujete vlastně jen kokos, vybrané sladidlo a jedlou sodu.
Kokos použijete ve dvou formách, ve formě strouhaného kokosu a kokosového másla. Jako už tolikrát, velmi oroduju za šťavnatý bio kokos, rozdíl opravdu poznáte. Věřte mi. A ten klasický dusivý kokos ze supermarketu prostě přestaňte kupovat. Váš život bude s bio kokosem mnohem šťastnější. 🙂 Kokosové máslo seženete třeba ve vietnamských nebo arabských obchodech (hledejte “creamed coconut”) nebo ve zdravé výživě. Já jej naposled kupovala tady. Pan prodávající mi dal dokonce tři za stovku. 🙂
Ve zdravé výživě najdete i sucanat, který jsem použila k oslazení a taky bezlepkové ovesné vločky (nebo mrkněte do DM, tam mají jemné vločky bez lepku). A když na to přijde, tak ve zdravé výživě a DM najdete i ovesnou mouku. Ale tu kupujte pouze pokud doma nemáte mixér. Jinak stačí vločky prohnat mixérem a simsala bim! Máte ovesnou mouku. 🙂
Tyto ovesné sušenky s kokosem jsem zkoušela čtyřikrát. Proč? První verze byla super, ale neměla jsem úplně vychytaný postup. V další verzi jsem chtěla zkusit místo kokosového másla kokosový olej, protože je dostupnější a místo sucanatu kokosový cukr, protože jako hahaha, bude to celé kokosové. No… skončila jsem s jednou velkou sušenkou (úplně se rozjely). Navíc byly trochu mastné a díky kokosovému cukru trošku chuťově výraznější, což není špatně, ale se sucanatem byly za mě prostě lepší. Ve třetí verzi jsem použila hrubé vločky a upravila poměry a sice nebyly špatné, ale první verzi se zkrátka nevyrovnaly… A tak jsem se v poslední, čtvrté verzi víceméně vrátila k prvnímu receptu a jen trochu upravila a doladila postup.
Co z toho vyplývá krom, jak se v angličtině říká, “if it ain’t broke don’t fix it”? I to, že můžete použít jak jemné, tak hrubé vločky a taky téměř jakýkoliv sypký cukr. Jen musíte počítat s různými výsledky. 🙂
Ovesné sušenky s kokosem
Ingredience
- 100 g ovesné mouky
- 85 g jemných ovesných vloček
- 85 g bio kokosu
- 85 g sucanatu nebo jiného cukru
- 200 g kokosového másla
- 1 lžička jedlé sody
- špetka soli
- špetka vanilky a skořice
- 30-50 ml vody
Postup přípravy
- Připravte si dva plechy a vyložte je pečícím papírem. Troubu rozehřejte na 180°C (160°C horkovzduch)
- Pokud si ovesnou mouku připravujete sami, dejte do mixéru 100g ovesných vloček a přidejte i cukr. Rozmixujte najemno. Pokud máte ovesnou mouku z obchodu, namelte jen cukr.
- Do větší mísy dejte ovesnou mouku, cukr, ovesné vločky, kokos, vanilku, skořici a sůl. Promíchejte. V rendlíku rozpusťte kokosové máslo. Jedlou sodu dejte do malé misky a přilijte 30ml vroucí vody.
- K suchým ingrediencím v míse přilijte kokosové máslo a sodu rozmíchanou ve vodě. Rukou zpracujte a pokud se těsto nechce spojit přilijte trošku vody.
- Z těsta odebírejte kousky o velikosti vlašského ořechu, vytvarujte kuličky a sázejte je na plech. Každou kuličku rozplácněte dlaní nebo třeba skleničkou na tenkou sušenku.
- Sušenky pečte asi 6-9 minut. Záleží na velikosti, tloušťce, ale i tom, jak vykřupavělé si je přejete. 🙂 Nechte vychladnout na mřížce.
Napsat komentář