• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Čokoládové košíčky s arašídovým máslem

22 února, 2021 od elikatesy

Čokoládové košíčky s arašídovým máslem jsou v Americe známy pod názvem Reese’s. Dnes se dají Reese’s sehnat bez problémů i u nás. Ale já tyto košíčky poprvé ochutnala před sedmnácti lety v Americe a tehdy to pro mě bylo naprosté zjevení. Už vůbec objev arašídového másla byla pecka (ani to tehdy u nás k dostání skoro nebylo), ale arašídové máslo obalené čokoládou? Líp už to prostě nejde. Dnes pro vás proto mám domácí verzi této dobroty.

čokoládové košíčky s arašídovým máslem

Říkáte si proč se pouštět do domácí verze, když už se u nás Reese’s koupit dají? Důvody jsou v podstatě dva. Zaprvé, máte plnou kontrolu nad množstvím cukru a složením vůbec. Možná se budete po přečtení složení  divit, že i do něčeho tak jednoduchého, jako je čokoládový košíček s arašídovým máslem, dokážou v průmyslové výrobě  přisypat pár naprosto zbytečných éček. To se vám doma určitě nestane. 🙂 Navíc můžete použít kvalitní čokoládu a ne nějakou pofiderní čokoládovou polevu. A zadruhé, a to především, příprava těchto košíčků je mimořádně snadná a rychlá. Skoro bych řekla rychlejší, než je jít shánět do obchodu. 🙂

Potřebujete jen pár surovin. Čokoládu, arašídové máslo, tekuté sladidlo (med, javorový sirup, agáve…) a lahůdkové droždí. Znáte? Neznáte? Jestli ne, tak to musíte rychle napravit, je to totiž naprosto boží vychytávka.

Lahůdkové droždí je inaktivované droždí. Toto droždí se tedy nedá použít na kynutí těsta, ale zato má výborné výživové hodnoty a je skvělé na dochucování. Obsahuje spoustu bílkovin a vitamínů skupiny B a taky minerální látky a stopové prvky (třeba chrom). Chuť je plná umami a jen těžko popsatelná. Až vám řeknu na co se používá nejčastěji, možná se podivíte, že tuto ingredienci používám do sladkosti. Ale zkrátka mi budete muset věřit. 🙂

Lahůdkové droždí se většinou používá do slané veganské kuchyně, skvěle totiž napodobí sýrovou chuť. Třeba smíchané s nadrcenými oříšky či semínky a pořádnou špetkou soli nahradí parmezán. Nebo jej můžete použít do veganských pomazánek. Ale boží je i na posypání  chleba s máslem (zde mají vegani smůlu). A opět hezky posolit. To je totiž to zásadní. Sýrovou chuť z lahůdkového droždí vytáhnete právě solí. Lahůdkové droždí seženete ve zdravých výživách.

Čokoládu použijte jakou máte rádi, já ale určitě doporučuju tmavou. Můžete použít “zmrzlinovou” čokoládu Callebaut, o které jsem vám říkala už v receptu na snickersky. Nebo můžete svou oblíbenou čokoládu naředit trochou kakaového másla, aby byla fluidnější a líp se vám s ní pracovalo.

Tyto čokoládové košíčky s arašídovým máslem doporučuju konzumovat v pokojové teplotě a ne studené z lednice. Čokoláda by neměla být tvrdá a studená. Zaprvé nevynikne její chuť a zadruhé se to blbě jí. 🙂

čokoládové košíčky s arašídovým máslem

Tisk

Čokoládové košíčky s arašídovým máslem

Počet porcí: 14 košíčků

Ingredience

  • 400-500 g tmavé čokolády
  • 150 g arašídového másla
  • 35 g medu, javorového nebo agáve sirupu
  • 30 g lahůdkového droždí
  • špetka soli
  • vločková sůl nebo drcené arašídy na ozdobu není nutné

Postup přípravy

  • Připravte si papírové košíčky na muffiny a vložte je do formy. V menší misce smíchejte arašídové máslo, vybrané sladidlo a lahůdkové droždí. Nechte alespoň půl hodiny odpočinout.
  • Rozpusťte čokoládu. Do košíčků kápněte čokoládu. Arašídovou náplň rozdělte na 14 kousků a vyválejte z nich kuličky. Zploštěte a položte na čokoládu. Zalijte zbylou čokoládou. S formou trochu klepněte, abyste se zbavili vzduchových bublinek a pokud chcete, ozdobte špetkou vločkové soli nebo nadrcenými arašídy.

Kam dál?

  • Cizrnové blondiesCizrnové blondies
  • Veganský čokoládový cheesecakeVeganský čokoládový cheesecake
  • Sušenky SamoasSušenky Samoas
  • Domácí snickers tyčinkyDomácí snickers tyčinky
  • Veganské browniesVeganské brownies
  • Banánové muffiny s arašídovým máslemBanánové muffiny s arašídovým máslem

Rubriky: Recepty, Sušenky, cukroví a drobné sladkosti, Vegan a raw Štítky: arašídové máslo, bezlepkové, čokoláda, vegan

Předchozí článek « Ovesné sušenky s kokosem
Další článek: Sušenky Samoas »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Když už jsem připravovala plundrové těsto, ta Když už jsem připravovala plundrové těsto, tak jsem rovnou připravila i listové na druhý úkol z cukrářského maratonu, Xavierovo malinové mille feuille. Máslové překládané těsto a temperování čokolády, prostě ideální dezert na přípravu do tohoto počasí. 🤣 Ale bylo to moc moc dobrý, maliny dodaly svěžest a dezert byl moc skvěle vyladěný. Křehké listové, jemný krém, nakyslý gel a finální křupnutí v podobě ozdoby z temperované čokolády... Super kombinace, díky za recept! 😋🤗
#topcakemaraton3 #topcakemaraton3_xavier 
#foodblog #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #millefeuille #raspberries #chocolatedessert
Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se o Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se opravdu těšila. 😊 Překládané těsto připravuju moc ráda, začalo to kdysi listovým, které už bych dnes nekoupila a pokračovalo plundrovým, se kterým jsem sice nějaký čas bojovala, ale teď už jsme kamarádi. Teda většinou. 😅 
Ovšem stejně jako do makronek jsem se ani do plundrového těsta od porodu nepouštěla, protože přece jen není úplně časově flexibilní. Ale výzva je výzva a nakonec to šlo celkem hladce. 😊
Teda... časově to sice hladce šlo, ale pár zádrhelů se přece jen vyskytlo. 🙈 To jsem tak založila máslo a válím první překlad, když mě napadlo, že to těsto v lednici moc nenakynulo. Neměla jsem už staré droždí? No... měla. 🤦‍♀️ Vzhledem k tomu, že už jsem založila máslo, rozhodla jsem se v práci pokračovat, ale neočekávala jsem moc valný výsledek. A jaké překvapení, těsto se nakonec vzchopilo a krásně nakynulo. 🤩
Druhý zádrhel byl, že mi večer došlo, že vlastně doma nemám moc věcí, čím bych mohla danishe naplnit. Zachránily mě Sofinčiny meruňky a loňské borůvky v mrazáku. 😄 
První danishe jsou plněné vanilkovým krémem, meruňkami a sekanými pistáciemi a druhé citronovým mascarpone (kdybych měla doma tvaroh, dala bych raději ten), borůvkami a mandlemi. 
Moc díky, Aleši @mouka_voda_sul za super výzvu, ráno dnes bylo sladké a voňavé... ☀️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_ales #plundrovetesto #danishpastry #laminateddough #foodblog #foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #foodstagram #foodfluffer #dnespecu
Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrá Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrářského maratonu, mousse dort s  jahodami, pistáciemi a mangem. Dezert jsem udělala ve formě monoporcí a trošku přeházela pořadí náplní. Zbyl mi pistáciový krém, tak jsem k němu přidala trochu bílé čokolády a použila jej na ozdobu. 
Dezert sklidil velký úspěch, kombinace pistácií, jahod a mangové mousse byla skvělá. ❤️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_tomas #foodblog #foodstagram #foodphotography #frenchpatisserie #moussedessert #francouzskacukrarina #mousse #strawberries #pistachio #mango
Sablé breton aneb něco mezi velkou máslovou sušenkou a křehkým koláčem. 🙂 Toto je vylepšeno mandlovou drobenkou (drobenka vylepší skoro všechno...) a doplněno bezinkovým vanilkovým créme diplomate (cukrářský krém odlehčený ušlehanou smetanou), jahodový gelem, čerstvým ovocem a bezem. 
Svěží a voňavá jarní variace. 🍓🌼
Recept na blogu, odkaz v biu a ve stories. 😊
Sablé breton with almond streusel, eldeflower and vanilla créme diplomate, strawberry gel, berries and eldeflowers.
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #frenchpatisserie #frenchbaking #sablebreton #eldeflower #berries #francouzskacukrarina #dnespecu #krehketesto #jahody #bezinky
Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financier Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financieru, ananasového compoté a mousse z bílé čokolády. 😊
Zdobeno vanilkovou kokosovou namelakou, kandovaným ananasem a korálovou oplatkou. 
Recept i s podrobnými informacemi najdete na blogu, odkaz dávám do bia a do stories. 😉
Piňa Colada petit gateaux. Moist coconut financier, pineapple compoté and white chocolate mousse, decirated with vanilla coconut namelaka, candied pineapple and coral tuile. 
#foodblog #foodstyling #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #czechfoodblog #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #cukrarina #pinacolada
Makronky z třetího úkolu z #topcakemaraton_3. J Makronky z třetího úkolu z #topcakemaraton_3. Jsem moc ráda, že jsem se po delší době dokopala k makronkám, vyzkoušela novou troubu a dobře to dopadlo (145°C 20min byly nejlepší). Jedu si svou osvědčenou italskou metodu, jinak bych to už asi ani neuměla. 🙈 Mouku používám vždy x-fine od @dianacompanycz, ale ještě ji projedu v robotu s cukrem, jsem už tak zvyklá a líp poznám macaronage... Bílky používám pasterované. Tyto makronky jsou barvené přírodně, o zelenou se postarala matcha, hnědou kakao a koření a žluté jsou barveny kurkumou. Náplně byly skvělé, obzvlášť orient. I matcha s jägerem mě velmi příjemně překvapila. 😊
Moc díky Vladi @vladryasnyy za skvělou výzvu a top recepty. ❤️
#topcakemaraton3_vlad 
#makronky #macarons #frenchpatisserie#francouzskacukrarina #frenchbaking #foodstyling #foodfluffer #foodstagram #naturalcolours #pastrychef
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2022 · Elikatesy