• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Čokoládové košíčky s arašídovým máslem

22 února, 2021 od elikatesy

Čokoládové košíčky s arašídovým máslem jsou v Americe známy pod názvem Reese’s. Dnes se dají Reese’s sehnat bez problémů i u nás. Ale já tyto košíčky poprvé ochutnala před sedmnácti lety v Americe a tehdy to pro mě bylo naprosté zjevení. Už vůbec objev arašídového másla byla pecka (ani to tehdy u nás k dostání skoro nebylo), ale arašídové máslo obalené čokoládou? Líp už to prostě nejde. Dnes pro vás proto mám domácí verzi této dobroty.

čokoládové košíčky s arašídovým máslem

Říkáte si proč se pouštět do domácí verze, když už se u nás Reese’s koupit dají? Důvody jsou v podstatě dva. Zaprvé, máte plnou kontrolu nad množstvím cukru a složením vůbec. Možná se budete po přečtení složení  divit, že i do něčeho tak jednoduchého, jako je čokoládový košíček s arašídovým máslem, dokážou v průmyslové výrobě  přisypat pár naprosto zbytečných éček. To se vám doma určitě nestane. 🙂 Navíc můžete použít kvalitní čokoládu a ne nějakou pofiderní čokoládovou polevu. A zadruhé, a to především, příprava těchto košíčků je mimořádně snadná a rychlá. Skoro bych řekla rychlejší, než je jít shánět do obchodu. 🙂

Potřebujete jen pár surovin. Čokoládu, arašídové máslo, tekuté sladidlo (med, javorový sirup, agáve…) a lahůdkové droždí. Znáte? Neznáte? Jestli ne, tak to musíte rychle napravit, je to totiž naprosto boží vychytávka.

Lahůdkové droždí je inaktivované droždí. Toto droždí se tedy nedá použít na kynutí těsta, ale zato má výborné výživové hodnoty a je skvělé na dochucování. Obsahuje spoustu bílkovin a vitamínů skupiny B a taky minerální látky a stopové prvky (třeba chrom). Chuť je plná umami a jen těžko popsatelná. Až vám řeknu na co se používá nejčastěji, možná se podivíte, že tuto ingredienci používám do sladkosti. Ale zkrátka mi budete muset věřit. 🙂

Lahůdkové droždí se většinou používá do slané veganské kuchyně, skvěle totiž napodobí sýrovou chuť. Třeba smíchané s nadrcenými oříšky či semínky a pořádnou špetkou soli nahradí parmezán. Nebo jej můžete použít do veganských pomazánek. Ale boží je i na posypání  chleba s máslem (zde mají vegani smůlu). A opět hezky posolit. To je totiž to zásadní. Sýrovou chuť z lahůdkového droždí vytáhnete právě solí. Lahůdkové droždí seženete ve zdravých výživách.

Čokoládu použijte jakou máte rádi, já ale určitě doporučuju tmavou. Můžete použít “zmrzlinovou” čokoládu Callebaut, o které jsem vám říkala už v receptu na snickersky. Nebo můžete svou oblíbenou čokoládu naředit trochou kakaového másla, aby byla fluidnější a líp se vám s ní pracovalo.

Tyto čokoládové košíčky s arašídovým máslem doporučuju konzumovat v pokojové teplotě a ne studené z lednice. Čokoláda by neměla být tvrdá a studená. Zaprvé nevynikne její chuť a zadruhé se to blbě jí. 🙂

čokoládové košíčky s arašídovým máslem

Tisk

Čokoládové košíčky s arašídovým máslem

Počet porcí: 14 košíčků

Ingredience

  • 400-500 g tmavé čokolády
  • 150 g arašídového másla
  • 35 g medu, javorového nebo agáve sirupu
  • 30 g lahůdkového droždí
  • špetka soli
  • vločková sůl nebo drcené arašídy na ozdobu není nutné

Postup přípravy

  • Připravte si papírové košíčky na muffiny a vložte je do formy. V menší misce smíchejte arašídové máslo, vybrané sladidlo a lahůdkové droždí. Nechte alespoň půl hodiny odpočinout.
  • Rozpusťte čokoládu. Do košíčků kápněte čokoládu. Arašídovou náplň rozdělte na 14 kousků a vyválejte z nich kuličky. Zploštěte a položte na čokoládu. Zalijte zbylou čokoládou. S formou trochu klepněte, abyste se zbavili vzduchových bublinek a pokud chcete, ozdobte špetkou vločkové soli nebo nadrcenými arašídy.

Kam dál?

  • Cizrnové blondiesCizrnové blondies
  • Veganský čokoládový cheesecakeVeganský čokoládový cheesecake
  • Sušenky SamoasSušenky Samoas
  • Domácí snickers tyčinkyDomácí snickers tyčinky
  • Veganské browniesVeganské brownies
  • Banánové muffiny s arašídovým máslemBanánové muffiny s arašídovým máslem

Rubriky: Recepty, Sušenky, cukroví a drobné sladkosti, Vegan a raw Štítky: arašídové máslo, bezlepkové, čokoláda, vegan

Předchozí článek « Ovesné sušenky s kokosem
Další článek: Sušenky Samoas »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

V té záplavě mousse a cremeux posledních týdn V té záplavě mousse a cremeux posledních týdnů se mi zastesklo po obyčejném kynutém. 😊
A tak jsem připravila dvojitou dávku nejlepšího kynutého, naplnila voňavou ořechovou náplní a zamotala do malých pletenců.
Recept na těsto najdete na blogu ("nejlepší kynuté"😉), z dávky z 300g mouky vyjde 12 pletenců. Odkaz na recept a způsob pletení vám hodím do stories.  Na náplň:
75g změklého másla 
65g třtinového cukru
100g mletých vlašských ořechů (doporučuju  předem spařit a opražit)
2 lžičky cejlonské skořice 
1 lžička kardamomu 
Kůra z 1 bio pomeranče  Mimochodem, druhá fotka je původní, neupravená. Pořád mě fascinuje, co dokáže pár tahů v Lightroomu. 😊  #foodblog #foodphotography #foodstyling #foodstagram #foodfluffer #czechfoodblog #cinnamonrolls #briochebun #walnuts #kynutetesto #sladkerecepty #dnespecu
Další úkol z cukrářského maratonu, čokolád Další úkol z cukrářského maratonu, čokoládový entremet Clementine od @tortykatulienka. V originále s mandarinkou, já použila pomeranč. Lehounká čokoládová mousse, karamelové cremeux s pomerančem, pomerančové želé, kakaový crumble a medový korpus madelaine. Ač nejsem velký fanda kombinace čokolády a citrusů, tak musím říct, že tohle byl moc příjemný dezert. 😊 
Díky @topcakestudio za organizaci a @pastry.cz za sponzorování soutěže. 
#topcakemaraton4 #topcakemaraton4_katarina #moussecake #entremet #frenchpatisserie #chocolatemousse #chocolatedessert #chocolatedecoratins
První úkol cukrářského maratonu, dezert IKA o První úkol cukrářského maratonu, dezert IKA od @vladryasnyy. Kombinace lehounké citronové mousse, hruškového coulis a compoté s jasmínovým čajem a pistáciového moelleux a cremeux byla vážně skvělá, svěží a perfektně vyvážená. Díky za super recept a díky taky Julii @topcakestudio za organizaci. Účastním se už klasicky jen jako divák, ale tohle jsem si nemohla nechat ujít. 😊  #topcakemaraton4_vlad #topcakemaraton4 #foodblog #foodphotography #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #moussedessert
Tenhle entremet jsem měla v hlavě už hrozně dl Tenhle entremet jsem měla v hlavě už hrozně dlouho. Od minulého roku, kdy jsem Sofi nosila v šátku a já denně chodila alespoň dvě hodiny se spícím miminkem spící přírodou. A říkala jsem si, že by to bylo super téma na dort. Ta příroda, ne miminko. 😄 A teď, po roce, kdy jaro už skoro klepe na vrátka, jsem se k němu konečně dokopala. 😊
Každý správný entremet musí mít francouzský název, to dá rozum, tenhle jsem proto nazvala Sol de la forêt. 😊 Dekoraci tvoří to, co najdete v lese... hlína, mech, větvičky, kameny. Všechno samozřejmě jedlé. 😊
Vnitřek dortu tvoří kořeněný kakaový financier, čokoládové cremeux, pistáciové cremeux, pistáciový crunch s pomerančem a pistáciová mousse s vanilkou. Ale právě vnitřní část chci ještě trochu doladit, hlavně výšku jednotlivých vrstev a tak recept zatím nesdílím. Ale určitě se na něj můžete v (snad blízké) budoucnosti těšit. 😊
Edible forest floor entremet. Inside pistachio mousse, pistachio and chocolate cremeux, pistachio crunch and spiced chocolate financier. Decorated with chocolate soil, pistachio moss, chocolate twigs and chocolate stones. 🍃
#foodphotography
#foodblog #frenchpatisserie #entremet #moussecake #soldelaforêt #edibleforest #cake #dessert #francouzskacukrarina #chocolatedecoratins #chocolate #pistachio #čokoláda #pistacie
Tak konečně. 🥳 Článek o bílé čokoláděh Tak konečně. 🥳 Článek o bílé čokoláděh  je na blogu. Vyzkoušela jsem 23 druhů čokolád, od běžných z obchodu, přes řemeslné až po profi. Bylo to několik velmi sladkých dnů. 😄
Zajímalo mě složení, obsah kakaového másla, sladkost, fluidita, cena a samozřejmě především chuť. Částečně jsou tedy v článku objektivní informace, částečně samozřejmě čistě subjektivní hodnocení. Veškeré srovnání a další povídání o bílé čokoládě najdete na blogu, odkaz ve stories a v biu. 😊
#foodblog
#foodphotography #czechfoodblog #whitechocolate #comparison #bilacokolada #srovnavacka
Jedno odpalované těsto, tři různé výsledky. Jedno odpalované těsto, tři různé výsledky. Jaká byla proměnná? Teplota těsta před pečením. 
Minulý týden, když jsem pekla věnečky jsem si řekla, že udělám malý pokus. Pár věnečků jsem upekla rovnou, pár po nastříkání zamrazila a zbytek těsta jsem dala do lednice a věnečky pak stříkala z vychlazeného těsta. Všechny jsem pekla na stejnou teplotu (200°C), asi 20-25minut.
Stříkala jsem přes šablonu, takže před pečením byly velikostně relativně stejné. 😊
Na všech fotkách je zleva doprava těsto pečené hned, vychlazené těsto a zmražené těsto. 
Na fotkách to možná není až tak markantní, ale určitého rozdílu si určitě všimnete. Ve skutečnosti byl rozdíl ještě výraznější. Suverénně nejlepší výsledek byl z vychlazeného těsta. Těsto si nejlíp podrželo tvar, šlo nejvíc do výšky, zářezy zůstaly nejostřejší ap nerozpily se a navíc byly věnečky po upečení krásně lesklé. Dobrého výsledků dosáhnete i pokud těsto upečete rovnou, ale pokud máte čas, určitě doporučuju odpalované těsto před pečením vychladit. 😊
Left to right, same choux pastry baked immediately, after chilling and after freezing. 
#foodblog #foodphotography #chouxpastry #choux #bakingcomparison #dnespecu #odpalovanetesto
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy