Čokoládové košíčky s arašídovým máslem jsou v Americe známy pod názvem Reese’s. Dnes se dají Reese’s sehnat bez problémů i u nás. Ale já tyto košíčky poprvé ochutnala před sedmnácti lety v Americe a tehdy to pro mě bylo naprosté zjevení. Už vůbec objev arašídového másla byla pecka (ani to tehdy u nás k dostání skoro nebylo), ale arašídové máslo obalené čokoládou? Líp už to prostě nejde. Dnes pro vás proto mám domácí verzi této dobroty.
Říkáte si proč se pouštět do domácí verze, když už se u nás Reese’s koupit dají? Důvody jsou v podstatě dva. Zaprvé, máte plnou kontrolu nad množstvím cukru a složením vůbec. Možná se budete po přečtení složení divit, že i do něčeho tak jednoduchého, jako je čokoládový košíček s arašídovým máslem, dokážou v průmyslové výrobě přisypat pár naprosto zbytečných éček. To se vám doma určitě nestane. 🙂 Navíc můžete použít kvalitní čokoládu a ne nějakou pofiderní čokoládovou polevu. A zadruhé, a to především, příprava těchto košíčků je mimořádně snadná a rychlá. Skoro bych řekla rychlejší, než je jít shánět do obchodu. 🙂
Potřebujete jen pár surovin. Čokoládu, arašídové máslo, tekuté sladidlo (med, javorový sirup, agáve…) a lahůdkové droždí. Znáte? Neznáte? Jestli ne, tak to musíte rychle napravit, je to totiž naprosto boží vychytávka.
Lahůdkové droždí je inaktivované droždí. Toto droždí se tedy nedá použít na kynutí těsta, ale zato má výborné výživové hodnoty a je skvělé na dochucování. Obsahuje spoustu bílkovin a vitamínů skupiny B a taky minerální látky a stopové prvky (třeba chrom). Chuť je plná umami a jen těžko popsatelná. Až vám řeknu na co se používá nejčastěji, možná se podivíte, že tuto ingredienci používám do sladkosti. Ale zkrátka mi budete muset věřit. 🙂
Lahůdkové droždí se většinou používá do slané veganské kuchyně, skvěle totiž napodobí sýrovou chuť. Třeba smíchané s nadrcenými oříšky či semínky a pořádnou špetkou soli nahradí parmezán. Nebo jej můžete použít do veganských pomazánek. Ale boží je i na posypání chleba s máslem (zde mají vegani smůlu). A opět hezky posolit. To je totiž to zásadní. Sýrovou chuť z lahůdkového droždí vytáhnete právě solí. Lahůdkové droždí seženete ve zdravých výživách.
Čokoládu použijte jakou máte rádi, já ale určitě doporučuju tmavou. Můžete použít „zmrzlinovou“ čokoládu Callebaut, o které jsem vám říkala už v receptu na snickersky. Nebo můžete svou oblíbenou čokoládu naředit trochou kakaového másla, aby byla fluidnější a líp se vám s ní pracovalo.
Tyto čokoládové košíčky s arašídovým máslem doporučuju konzumovat v pokojové teplotě a ne studené z lednice. Čokoláda by neměla být tvrdá a studená. Zaprvé nevynikne její chuť a zadruhé se to blbě jí. 🙂
Čokoládové košíčky s arašídovým máslem
Ingredience
- 400-500 g tmavé čokolády
- 150 g arašídového másla
- 35 g medu, javorového nebo agáve sirupu
- 30 g lahůdkového droždí
- špetka soli
- vločková sůl nebo drcené arašídy na ozdobu není nutné
Postup přípravy
- Připravte si papírové košíčky na muffiny a vložte je do formy. V menší misce smíchejte arašídové máslo, vybrané sladidlo a lahůdkové droždí. Nechte alespoň půl hodiny odpočinout.
- Rozpusťte čokoládu. Do košíčků kápněte čokoládu. Arašídovou náplň rozdělte na 14 kousků a vyválejte z nich kuličky. Zploštěte a položte na čokoládu. Zalijte zbylou čokoládou. S formou trochu klepněte, abyste se zbavili vzduchových bublinek a pokud chcete, ozdobte špetkou vločkové soli nebo nadrcenými arašídy.
Napsat komentář