• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Cizrnové blondies

29 června, 2020 od elikatesy

Jestli je toto poprvé, co slyšíte o cizrnových blondies, dost možná si trochu klepete na čelo a říkáte si, jestli jsem se už úplně nezbláznila. Já vím, já vím, poslední dobou je to tady samé vegan, bez cukru, bez lepku,… Ale ne, opravdu nezbláznila. A pokud se necháte zlákat a tyto cizrnové blondies vyzkoušíte, zaručuju vám, že pochopíte. Tyto blondies jsou totiž taková dobrota, že neuvěříte, že jsou vegan, bez cukru a bez lepku. 🙂 Vlastně v nich najdete jen samé dobré a zdravé věci. Můžete zkonzumovat půl pekáčku a je to skoro to samé, jako byste si šli zaběhat… 😉

cizrnové blondies

V těchto blondies najdete cizrnu, arašídové máslo a javorový sirup. Já vím, to nezní jako běžný základ blondies. Ale když tyto tři ingredience promixujete a upečete, vzniknou vám ultra vláčná, lehounce sladká oříškovo-čokoládová dobrota. Škoda, že v češtině neexistuje pořádný ekvivalent slova “fudgy”. Protože přesně takové jsou tyto cizrnové blondies. Kousnete do zlatavé popraskané krustičky a blondies se vám doslova rozplynou na jazyku.

Teoreticky se dá použít jakékoliv ořechové máslo. Hodně zajímavá by mohla být i varianta s tahini. Ale stejně si myslím, že s arašídovým máslem jsou opravdu nejlepší. Je mnohem výraznější, než třeba mandlové nebo kešu máslo a skvěle doplní trochu mdlou cizrnu. Ovšem to, že je cizrna mdlá je samozřejmě výhoda. Nikdo nechce v dezertu cítit luštěniny.  A navíc! Technicky vzato i arašídy patří mezi luštěniny, takže když snídáte tyto cizrnové blondies s arašídovým máslem, tak vlastně snídáte dvojitou dávku luštěnin! Přitom v neskutečně lahodné slaďoučké dobrotě! A to zkrátka chceš… 🙂

cizrnové blondies

Recept by ani nemohl být jednodušší. Scedíte cizrnu (nálev nevylévat! hned v dalším článku vám ukážu, co s ním), promixujete s arašídovým máslem, javorovým sirupem, špetkou soli a vanilky a trochou kypřicího prášku a jedlé sody. Ochutnáte a v tento moment se možná rozhodnete, že nic péct nebudete a celou misku této sladké ségry hummusu sníte na posezení. A nebo přidáte nasekanou čokoládu (případně čokoládové čočky) a upečete. Ochutnáte a nebudete si jistí, jestli je lepší pečená nebo nepečená varianta. A tak příště rovnou uděláte dvojitou dávku. 🙂 Pokud už dopředu víte, že chcete raději sníst samotné “těsto”, tak vynechte kypřicí prášek (ale sodu použijte).

Hotové upečené blondies vydrží zhruba týden v lednici, ale moc bych na to nesázela. Myslím, že maximálně za dva dny budou pryč. 🙂 Mně nejvíc chutnají ještě teplé, nebo trošku ohřáté (asi 20 vteřin v mikrovlnce), aby se čokoláda znovu rozpustila…

cizrnové blondies

Pokud jste sladkosti z cizrny ještě nezkoušeli, rozhodně doporučuju to napravit! Budete opravdu mile překvapeni. 🙂

Tisk

Cizrnové blondies

Počet porcí: 12 menších řezů

Ingredience

  • 1 konzerva cizrny
  • 100 g arašídového másla
  • 75 g javorového sirupu
  • ¼ lžičky kypřicího prášku
  • ¼ lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • na špičku nože mleté vanilka nebo ½ lžičky extraktu
  • 100 g nasekané čokolády nebo čokoládových čoček

Postup přípravy

  • Troubu předehřejte na 170°C a připravte si malý pekáček 20x15 cm (nebo menší kruhovou dortovou formu) a dno vyložte pečicím papírem.
  • Cizrnu sceďte (tekutinu si schovejte do jiného receptu), vložte do mixéru se sekacím nádstavcem a přidejte všechny ingredience krom čokolády. Rozmixujte do hladkého krému.
  • Přidejte čokoládu, promíchejte stěrkou a rozetřete do připravené formy. Vložte do trouby a pečte asi 20 minut dozlatova. Nechte vychladnout a až poté nakrájejte. Před podáváním můžete znovu trochu ohřát.

Kam dál?

  • Pohankové sušenkyPohankové sušenky
  • Nejlepší arašídové sušenkyNejlepší arašídové sušenky
  • Domácí müsli tyčinky s datlemi a oříškyDomácí müsli tyčinky s datlemi a oříšky
  • Banánovo-arašídové flapjackyBanánovo-arašídové flapjacky
  • Čokoládový koláč s řepou a avokádovým krémemČokoládový koláč s řepou a avokádovým krémem
  • Bezlepkové cheesecake brownies s třešněmiBezlepkové cheesecake brownies s třešněmi

Rubriky: Koláče, řezy, bábovky, Recepty, Vegan a raw Štítky: arašídové máslo, bezlepkové, cizrna, čokoláda, javorový sirup, vegan

Předchozí článek « Kokosové muffiny s kešu
Další článek: Veganská čokoládová pěna »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Včera jsem u @mouka_voda_sul zjistila, že je mez Včera jsem u @mouka_voda_sul zjistila, že je mezinárodní den croissantů. A náhoda tomu chtěla, že jsem je zrovna asi po roce upekla.
Receptů je spousta, i na blogu jej najdete, ale za ty roky, co jsem s nimi se střídavými úspěchy bojovala, mám pro vás několik tipů.
1) Použijte opravdu super máslo, v ideálním případě se vypravte do Makra a kupte 2kg blok suchého másla přímo na croissanty (má 84%tuku a je proto pevnější).
2) Máslo do těsta nezakládejte přímo z lednice, mělo by jít ohnout, aniž by se zlomilo. Příliš studené máslo se vám může při vyvalování začít lámat a laminace bude nepravidelná. Stejně tak těsto nenechávejte v lednici příliš dlouho mezi jednotlivými překlady. Záleží na teplotě u vás doma, kvalitě másla a rychlosti, s jakou pracujete, ale bude to něco mezi 30 a 60 minutami. 
3) Důkladně těsto podsypávejte moukou, aby se nelepilo, ale před každým překladem těsto pořádně oprašte štětečkem (mám klasický malířský asi 10cm široký, samozřejmě pořízený jen pro toto použití)
4) Při rozkrajování použijte pravítko. Ne, neodhadnete to. 😆
5) Nechte croissanty opravdu dobře nakynout. Pokud máte doma zimu, může to trvat klidně i déle než tři hodiny. V knížce Antonia Bachoura je uvedeno 2,5hod při 28°C. V Oh la la 3hod v kynárně na 28-30°C. Nedokynuté croissanty vám v troubě pustí máslo a budou se ze spodu spíš smažit. Než je dáte péct, měly by zdvojnásobit objem a doslova se do trouby třást. 😊 Pokud je necháváte kynout na vzduchu, přikryjte je igelitem, utěrka nestačí.
6) Dopečte je. Může se zdát, že už jsou na povrchu hotové, ale pokud nejsou důkladně upečené i zevnitř, tak se po vytažení z trouby uvnitř jakoby zhroutí. A je fakt škoda, když se vše povede a pak se to po... v cílové rovince. Bachour píše na 170°C (bude to horkovzduch) 18min, Oh la la 180-200°C 16min.  #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #foodstagram #boulangerie #croissants #croissanty #domacicroissanty #maslojelaska #dnespecu
🍫Brownies🍫 Uklízela jsem svoji čokoládovo 🍫Brownies🍫
Uklízela jsem svoji čokoládovou skříňku (jojo, mám čokoládovou skříňku 😄) a našla jsem zbytky čokolády, co jsem používala na obalování. Znáte to, zbytek je vám líto vyhodit, tak to vylijete na papír, necháte ztuhnout a pak na to zapomenete... 
A tak jsem se rozhodla, že než na to zapomenu znova, upeču raději brownies. Extra čokoládové brownies. 😊  INGREDIENCE 
300g tmavé čokolády
300g másla 
200g s světlého cukru muscovado
4 vajíčka
110g hladké mouky
40g kakaa
Velká špetka soli
1 lžička vanilkového extraktu 
100g vlašských ořechů
100g mléčné čokolády (ideálně Power od Callebaut)  POSTUP 
Čokoládu a máslo rozpustíme a necháme zchladnout. Vajíčka, cukr, sůl a vanilkový extrakt prošleháme, dokud se cukr nerozpustí (není potřeba šlehat až do pevné pěny). Mouku a kakao prosejeme. Vaječnou směs prošleháme s čokoládou a pak opatrně vmícháme mouku s kakaem. Nakonec zamícháme mléčnou čokoládu a vlašské ořechy (doporučuju předem namočit a opražit). Menší plech vyložíme pečicím papírem, nalijeme do něj těsto a pečeme na 180°C asi 25-30 minut. Nemá smysl zkoušet špejlí, brownies musí být trochu nedopečené. Před krájením nechte vychladnout, pokud chcete ostré řezy jako na fotce, tak i vychladit. Ale podávejte určitě v pokojové teplotě. 😊  #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #instafood #foodphotography #foodstyling #foodstagram #brownies #chocolate #callebaut #dnespecu #cokolada #cokoladovydezert
☕️ Kořeněné muffiny s kávou a ořechy☕️
Snídám prakticky jen sladké, ale snažím se, aby to mělo i nějakou vyživovou hodnotu a cukru spíš míň, než víc. 😊 A tak točím granolu, kaše, celozrnné lívance a sem tam nějaké to zdravější snídaňové pečivo. 😊
Tyto muffiny jsou bez lepku, neobsahují moc cukru (ve formě javorového sirupu) a krásně voní kávou a kořením. 
Co nejraději snídáte vy? Jste tým sladké 🥐🧇🥞 nebo slané 🍞🥓🍳?  INGREDIENCE 
150g ovesné mouky
100g mandlové mouky
15g kukuřičného škrobu 
3 lžičky chai koření (nebo perníkového)
1,5 lžičky bio kypřicího prášku
0,5 lžičky jedlé sody
125g jogurtu
1 vejce
50g rozpuštěného másla
80g javorového sirupu 
60g espressa (pokud chcete silnější kávovou chuť, můžete přidat ještě 1-2 lžíce mleté kávy)
Špetka soli 
75g vlašských ořechů  POSTUP
Všechny ingredience si předem vytáhněte z lednice. Doporučuju vlašské ořechy zalít vroucí vodou, nechat alespoň 10 minut odstát, pak propláchnout a opražit v troubě nebo na pánvi. Zbavíte se trpkosti a zvýrazníte jejich chuť. 
Pak už je to jednoduché, v jedné misce metličkou promíchejte všechny suché ingredience, v druhé misce pak jogurt, vejce, rozpuštěné zchladlé máslo, javorový sirup a espresso.
Tuto směs přilijte k suchým ingrediencí a promíchejte. Ne moc, jen dokud se vše nespojí. Pak přidejte nasekané ořechy a znovu krátce promíchejte. Těsto rozdělte do muffinové formy vyložené papírovými košíčky a pokud chcete, posypte drobenkou (30g jemných ovesných vloček, 20g ovesné mouky, 20g mandlové mouky, 20g třtinového cukru, 20g másla).
Vložte do trouby rozehřáté na 200°C, snižte na 180°C a pečte 15-20 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. 
Nechte vychladnout na mřížce  #foodblog #foodphotography
#czechfoodblog #czechfoodblogger #muffins #muffiny #sladkerecepty #dnespecu #sladkasnidane #zdravepeceni
Mangové tartaletky s kokosem právě přistály n Mangové tartaletky s kokosem právě přistály na blogu.🥭🥥😊 Křehké mandlové těsto, voňavý kokosový frangipane, mangové compoté a cremeux a kokosová namelaka, to je dohromady fakt moc příjemná a svěží kombinace. 
Tartaletky jsem dělala už na Sofiiny narozeniny, ale v prosinci samozřejmě nebyl čas a i ten leden je teď jakýsi divoký (zuby, virózy... s podrobnostmi vás nebudu zdržovat, ale jistě si to dokážete představit 🙈). Ale snažím se, snažím a tak tady máte první recept z naší oslavy. A druhý (čokoládově  čokoládová bomba) bude následovat.
Recept je na blogu jako vzdy i s podrobným postupem a spoustou tipů. ❤️
Mango and coconut tartlets. Almond pate sucree, coconut frangipane, mango compote, glazed mango cremeux and coconut namelaka. 🥭🥥
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #patisserie #pastrychef #frenchpatisserie #tartlets #mangotartlets #coconut #francouzskacukrarina #cukrarina #dnespecu
A jakou první věc jste v tomto roce upekli vy? 😊
Já klasicky na Vánoce neodhadla množství ovoce a tak jsem hned po Silvestru pekla banánový chlebíček. 😄
Na blogu už spousta receptů z přezrálých banánů je, toto ale byla taková improvizace a moc se povedla, tak se o ni tady podělím. Velmi vláčný, ne moc sladký, s kousky čokolády a vlašských ořechů... Mňam 😋  🍌Banánový chlebíček🍌
3 přezrálé banány
100g cukru (použila jsem rapaduru a datlový, třtinového by stačilo i míň)
2 vajíčka 
100g jogurtu
100g rozpuštěného másla
100g jemných ovesných vloček
100g ovesné mouky
150g špaldové celozrnné mouky 
1 lžička skořice
1,5 lžičky bio kypřicího prášku
0,5 lžičky jedlé sody
špetka soli 
Hrst vlašských ořechů a hrst čokoládových čoček  Vše v předstihu vytáhnout z lednice, aby mělo pokojovou teplotu. Banány rozmačkat, rozšlehat s vajíčky, jogurtem, cukrem a máslem. 
Suché promíchat, pak společně s ořechy a čokoládou vmíchat do mokré směsi stěrkou, jen dokud se vše nespojí. 
180°C asi 50-60min (zkusit jehlou).  #foodblog #foodphotography #foodstyling #czechfoodblog #czechfoodblogger #instafood #dnespecu #bananabread #bananovychlebicek
Perníkové lanýže už jsou i na blogu. Krom toh Perníkové lanýže už jsou i na blogu. Krom toho, že tam recept pozděj snáz dohledáte, obsahuje článek samozřejmě i podrobnější informace k postupu. 😊
Tak vzhůru do nového roku, ať je sladký a pohodový. 🥳
Gingerbread truffles from gold chocolate. 
#foodblog #czechfoodblog #foodphotography #instafood #chocolatetruffles #gingerbread #goldchocolate #dnesnepecu #cokoladovelanyze #vanocnicukrovi #pernicky
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy