Jestli je toto poprvé, co slyšíte o cizrnových blondies, dost možná si trochu klepete na čelo a říkáte si, jestli jsem se už úplně nezbláznila. Já vím, já vím, poslední dobou je to tady samé vegan, bez cukru, bez lepku,… Ale ne, opravdu nezbláznila. A pokud se necháte zlákat a tyto cizrnové blondies vyzkoušíte, zaručuju vám, že pochopíte. Tyto blondies jsou totiž taková dobrota, že neuvěříte, že jsou vegan, bez cukru a bez lepku. 🙂 Vlastně v nich najdete jen samé dobré a zdravé věci. Můžete zkonzumovat půl pekáčku a je to skoro to samé, jako byste si šli zaběhat… 😉
V těchto blondies najdete cizrnu, arašídové máslo a javorový sirup. Já vím, to nezní jako běžný základ blondies. Ale když tyto tři ingredience promixujete a upečete, vzniknou vám ultra vláčná, lehounce sladká oříškovo-čokoládová dobrota. Škoda, že v češtině neexistuje pořádný ekvivalent slova „fudgy“. Protože přesně takové jsou tyto cizrnové blondies. Kousnete do zlatavé popraskané krustičky a blondies se vám doslova rozplynou na jazyku.
Teoreticky se dá použít jakékoliv ořechové máslo. Hodně zajímavá by mohla být i varianta s tahini. Ale stejně si myslím, že s arašídovým máslem jsou opravdu nejlepší. Je mnohem výraznější, než třeba mandlové nebo kešu máslo a skvěle doplní trochu mdlou cizrnu. Ovšem to, že je cizrna mdlá je samozřejmě výhoda. Nikdo nechce v dezertu cítit luštěniny. A navíc! Technicky vzato i arašídy patří mezi luštěniny, takže když snídáte tyto cizrnové blondies s arašídovým máslem, tak vlastně snídáte dvojitou dávku luštěnin! Přitom v neskutečně lahodné slaďoučké dobrotě! A to zkrátka chceš… 🙂
Recept by ani nemohl být jednodušší. Scedíte cizrnu (nálev nevylévat! hned v dalším článku vám ukážu, co s ním), promixujete s arašídovým máslem, javorovým sirupem, špetkou soli a vanilky a trochou kypřicího prášku a jedlé sody. Ochutnáte a v tento moment se možná rozhodnete, že nic péct nebudete a celou misku této sladké ségry hummusu sníte na posezení. A nebo přidáte nasekanou čokoládu (případně čokoládové čočky) a upečete. Ochutnáte a nebudete si jistí, jestli je lepší pečená nebo nepečená varianta. A tak příště rovnou uděláte dvojitou dávku. 🙂 Pokud už dopředu víte, že chcete raději sníst samotné „těsto“, tak vynechte kypřicí prášek (ale sodu použijte).
Hotové upečené blondies vydrží zhruba týden v lednici, ale moc bych na to nesázela. Myslím, že maximálně za dva dny budou pryč. 🙂 Mně nejvíc chutnají ještě teplé, nebo trošku ohřáté (asi 20 vteřin v mikrovlnce), aby se čokoláda znovu rozpustila…
Pokud jste sladkosti z cizrny ještě nezkoušeli, rozhodně doporučuju to napravit! Budete opravdu mile překvapeni. 🙂
Cizrnové blondies
Ingredience
- 1 konzerva cizrny
- 100 g arašídového másla
- 75 g javorového sirupu
- ¼ lžičky kypřicího prášku
- ¼ lžičky jedlé sody
- špetka soli
- na špičku nože mleté vanilka nebo ½ lžičky extraktu
- 100 g nasekané čokolády nebo čokoládových čoček
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 170°C a připravte si malý pekáček 20x15 cm (nebo menší kruhovou dortovou formu) a dno vyložte pečicím papírem.
- Cizrnu sceďte (tekutinu si schovejte do jiného receptu), vložte do mixéru se sekacím nádstavcem a přidejte všechny ingredience krom čokolády. Rozmixujte do hladkého krému.
- Přidejte čokoládu, promíchejte stěrkou a rozetřete do připravené formy. Vložte do trouby a pečte asi 20 minut dozlatova. Nechte vychladnout a až poté nakrájejte. Před podáváním můžete znovu trochu ohřát.
Rom
Dobrý den,
kolik gramů vařené cizrny je potřeba?
Děkuji
elikatesy
Dobrý den, standardně má plechovka cizrny 400g a po slití zhruba 240g.
Rom
Moc děkuji za odpověď. Blondies jsou moc dobré. Jen se chci zeptat, jakou funkci má v tomhle receptu kypřící prášek a soda? Těsto mně nijak nenakynulo.