Občas nosím dříví do lesa. To, že jsem dřív nosívala sladkosti do kanceláře, asi není nic zvláštního, ale já nosím sladkosti i do kulinářské školy nebo cukrárny. Třeba tyto arašídové sušenky. A víte, co je zajímavé? Vždycky se to sní… 🙂
Možná někomu připadá trochu nepochopitelné, že po celém dni vaření či pečení ve škole nebo v práci dojdu domů a vyloženě se těším, až upeču sušenky. Jenže to je tím, že jak ve škole, tak v cukrárně, jsme dělávali především přeslazené, načančané francouzské dezerty plné želatiny a glukózy. A ty nejsou tak úplně můj styl. Samozřejmě proti gustu žádný dišputát. Je to svým způsobem umění a takový dezert jednou za čas určitě přinese pocit radosti a výjimečnosti. Jak jste si ale asi mohli podle receptů, které přidávám všimnout, já mám raději jednoduché a poctivé dezerty. Většinou spíše méně sladké, zato plné přirozených ingrediencí a zajímavých chuťových kombinací. Zkrátka dezerty, co si na nic nehrají, protože nemusí.
Tyhle absolutně primitivní sušenky jsou přesně takové a milovníci arašídového másla (já!) z nich budou zcela nadšení (jsem!). Je to totiž v podstatě arašídové máslo ve tvaru sušenky. Prostě ty nejlepší a nejarašídovější arašídové sušenky, co jsem kdy měla. Poprvé jsem je pekla loni do školy a jen se po nich zaprášilo. Od té doby jsem je pak pekla ještě několikrát, protože mi zkrátka spolužáci nedali pokoj a pořád se ptali, kdy zase budou ty supr arašídové sušenky. 🙂
Potřebujete pouze pět ingrediencí a žádná z nich není mouka nebo máslo. Cože? Sušenky bez lepku a bez laktózy? A fakt dobrý? Fakt, věřte mi. 🙂
Potřebujete dvě základní ingredience, arašídové máslo a třtinový cukr. Můžete použít v podstatě jakékoliv arašídové máslo, ale počítejte s rozdílnými výsledky. Trošku jinak sušenky vyjdou, pokud použijete emulgované máslo (to jsou ty, které jsou po otevření zcela kompaktní a hladké, například M&S, Lidl atd.) a zase jiné budou z přírodního (to, co po otevření má na povrchu vrstvu oleje a musí se promíchat; to je většina arašídových másel z obchodů se zdravou výživou). Jdou použít obě, s těstem se ale o něco lépe pracuje, pokud použijete emulgované. Já rozhodně preferuju variantu „crunchy“ s kousky celých arašídů, ale samozřejmě to jde i s hladkým.
Co se cukru týče, potřebujete světlý cukr muscovado, což je přírodní třtinový cukr, který má jemnější krystalky a větší obsah melasy a proto není úplně sypký, má spíše konzistenci vlhkého písku. Hrubá demerara se do tohoto receptu nehodí. Cukr muscovado seženete například v M&S nebo v obchodech se zdravou výživou. Základní recept obsahuje celé vejce, ale mám vyzkoušeno, že fungují i samotné bílky. To když mi v lednici zbyly po vaření krému na buchtičky. 🙂
K arašídovému máslu se perfektně hodí čokoláda. Pokud chcete sušenky ještě trošku vytunit, můžete do těsta přidat kousky čokolády nebo hotové sušenky čokoládou pocákat. Mně osobně ale čokoláda v případě těchto sušenek přijde (zcela výjimečně) trochu nadbytečná a rušivá. Nechávám je proto raději nahaté, čistě arašídové.
Nejlepší arašídové sušenky
Ingredience
- 500 g arašídového másla
- 200 g světlého cukru muscovado
- 2 vejce nebo 100g bílků
- špetka soli
- 1 lžička jedlé sody
Postup přípravy
- Arašídové máslo a cukr vložte do mísy a ručním mixérem míchejte několik minut, aby se cukr alespoň částečně rozpustil. Přidejte sůl a sodu a znovu promixujte. Nakonec přidejte rozšlehaná vejce a už jen zlehka zamíchejte stěrkou, aby se vše spojilo.
- Troubu si předehřejte na 170°C a plech si vyložte pečicím papírem. Z těsta odebírejte kousky velikosti vlašského ořechu, vyválejte kuličku, zploštěte a usaďte na plech. Mezi jednotlivými kousky nechávejte menší rozestupy, sušenky se trochu roztečou.
- Pečte asi 8-10minut, dokud okraje nejsou zlatavé. Budou stále velmi měkké, ale chladnutím zpevní. Nepřepečte, leda byste je preferovali křupavé, ale podle mě jsou lepší, když jsou uprostřed pořád trochu měkké a žvýkavé. Nechte částečně vychladnout na plechu a pak přesuňte na mřížku, kde je nechte zcela vychladnout.
Jana
Na mě dost sladké. Jinak mňamka.
elikatesy
To je fakt, jsou trochu sladší. 🙂
Anna
Jsou skvělé! ❤️ Myslíte, že by to stejně fungovalo s mandlovým máslem? Děkuji Eli
elikatesy
Zdravím, myslím, že konzistenčně ano, jen nevím, jestli by z mandlového másla nebyly takové “plané”. 🙂 Arašídové máslo má přece jen mnohem výraznější chuť…
Anna
Potřebovala jsem spotřebovat hodně krunchy mandlové máslo, tak jsem to zkusila. Dala jsem tam o 50g cukru méně a jsou stejně boží 🙌
elikatesy
To mám radost! 🙂