Brownies jsou dobrota, se kterou nikdy neuděláte chybu. Tedy pokud máte rádi čokoládu. Pokud čokoládu rádi nemáte… Tak, ehm, co tady děláte? 😀 Ale vážně, je dost nepravděpodobné, že pokud někam přinesete talíř brownies, nestanete se záhy těmi nejoblíbenějšími členy sešlosti. 🙂 A to dokonce i když to budou veganské brownies! (jen prostě slovo „veganský“ mezi militantními masožrouty až tak moc nehlásejte, viz veganský cheesecake) 😀
Musím říct, že recept na veganské brownies mě stál celkem dost pokusů. Minimálně šest. Ono co si budem povídat, jsou recepty ve kterých je máslo a vejce jen těžko nahraditelné… Ono vůbec není jednoduché té skvěle vláčné a jemné konzistence brownies dosáhnout bez másla. A k tomu ještě i bez vajíček. Dosáhnout toho, aby byly brownies vláčné, ale ne mastné, nerozpadaly se, nebyly nepříjemně přeslazené nebo nedej bože křídové a dusivé (to všechno se mi samozřejmě v průběhu pokusů stalo). 😀
Až tento pokus se konečně povedl. Recept neobsahuje žádnou „zázračkou“ (aka podivnou) ingredienci, jen šlo zkrátka o to najít správný poměr. V angličtině brownies nejčastěji popisují slova chewy a fudgy. No řekněte, nejsou to krásná slova? 🙂 „Žvýkavé“, což je přídavné jméno těmto výrazům v češtině asi nejbližší, mi nepřijde ani zdaleka tak zvukomalebné. Tyto brownies jsou i přes absenci másla a absurdního množství cukru (které v mnoha originálních receptech najdete) dokonale chewy i fudgy.
V receptu vám dávám několik možností, jak brownies ještě vyšperkovat. Do těsta můžete přimíchat nasekanou čokoládu nebo čokoládové čočky a/nebo nasekané ořechy (vlašské nebo pekanové jsou nejlepší, ale můžete samozřejmě zkusit i lískové nebo mandle). Nebo můžete na brownies vytvořit efektní mramorování z hladkého ořechového másla (klasicky a za mě i nejlépe arašídové, ale klidně můžete použít i lískové nebo jakékoliv jiné, co máte rádi). Tato varianta je taky to, co vidíte na fotkách.
Čokoládu nejraději používám Callebaut, ořechová másla prakticky jakákoliv neemulgovaná. Třeba tato nebo tato.
Všechny tyto varianty rozhodně stojí za vyzkoušení. Takže máte důvod tyto brownies upéct minimálně dvakrát. Nebo lépe, třikrát… 🙂
Veganské brownies
Ingredience
- 200 g tmavé čokolády
- 80 ml oleje
- 160 g sucanatu nebo rapadury (popř. světlého cukru muscovado)
- 240 ml mandlového nebo jiného rostlinného mléka
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- 140 g hladké mouky
- 20 g kakaa
- špetka soli
- pár lžic hladkého arašídového másla nebo 75-100g nasekané čokolády a/nebo vlašských ořechů
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180°C a připravte si malý pekáček (cca 15x20cm). Vyložte pečicím papírem.
- Čokoládu rozpusťte, přidejte olej, vanilku, cukr a mléko a prošlehejte. Do směsi prosejte mouku a kakao a promíchejte. Ideálně metličkou a ne příliš, jen dokud nevidíte žádnou suchou mouku. Pokud používáte nasekanou čokoládu a/nebo vlašské ořechy, přidejte je a vše ještě jednou zlehka promíchejte.
- Hotové těsto přesuňte do pekáčku a uhlaďte. Pokud používáte arašídové máslo, dejte na těsto několik lžiček a špejlí promíchejte, aby se vytvořil mramorový vzor. Pokud chcete, můžete předtím máslo naředit trochou vroucí vody, líp se s ním pak pracuje.
- Vložte do trouby a pečte asi 25 minut. Po upečení nechte vychladnout, přesuňte do lednice a vychladlé krájejte na malé řezy. Před podáváním nechte opět dojít pokojové teploty.
Petra
Krásný den, šlo by něčím nahradit mouku, aby byl dezert bezlepkovy? Připadne v jakem poměru? Děkuji 🙂
elikatesy
Dobrý den, asi by nebyl problém použít klasickou bezlepkovou směs, ale vyzkoušené to nemám. Pokud nepotřebujete veganské, tam mám na blogu cheesecake brownies, které je s mandlovou moukou a bez lepku. Cheesecake vrstvu i třešně můžete klidně vynechat a použít místo toho arašídové máslo. 🙂
Adéla
Dobrý den, lze nahradit Sucanato běžným třtinovým cukrem ve stejném poměru? Moc děkuju 🙂
elikatesy
Ano, není problém. 🙂
Adéla
Brownies jsem nedávno upekla mé kamarádce, která je vegankou a byly úžasné! K nerozeznání od klasických! Moc děkuji za skvělý recept! Určitě jsem nepekla naposled 🙂
elikatesy
To mám radost!