• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Veganské brownies

1 října, 2020 od elikatesy

Brownies jsou dobrota, se kterou nikdy neuděláte chybu. Tedy pokud máte rádi čokoládu. Pokud čokoládu rádi nemáte… Tak, ehm, co tady děláte? 😀 Ale vážně, je dost nepravděpodobné, že pokud někam přinesete talíř brownies, nestanete se záhy těmi nejoblíbenějšími členy sešlosti. 🙂 A to dokonce i když to budou veganské brownies! (jen prostě slovo “veganský” mezi militantními masožrouty až tak moc nehlásejte, viz veganský cheesecake) 😀

veganské brownies

Musím říct, že recept na veganské brownies mě stál celkem dost pokusů. Minimálně šest. Ono co si budem povídat, jsou recepty ve kterých je máslo a vejce jen těžko nahraditelné… Ono vůbec není jednoduché té skvěle vláčné a jemné konzistence brownies dosáhnout bez másla. A k tomu ještě i bez vajíček. Dosáhnout toho, aby byly brownies vláčné, ale ne mastné, nerozpadaly se, nebyly nepříjemně přeslazené nebo nedej bože křídové a dusivé (to všechno se mi samozřejmě v průběhu pokusů stalo). 😀

veganské brownies

Až tento pokus se konečně povedl. Recept neobsahuje žádnou “zázračkou” (aka podivnou) ingredienci, jen šlo zkrátka o to najít správný poměr. V angličtině brownies nejčastěji popisují slova chewy a fudgy. No řekněte, nejsou to krásná slova? 🙂 “Žvýkavé”, což je přídavné jméno těmto výrazům v češtině asi nejbližší, mi nepřijde ani zdaleka tak zvukomalebné. Tyto brownies jsou i přes absenci másla a absurdního množství cukru (které v mnoha originálních receptech najdete) dokonale chewy i fudgy.

V receptu vám dávám několik možností, jak brownies ještě vyšperkovat. Do těsta můžete přimíchat nasekanou čokoládu nebo čokoládové čočky a/nebo nasekané ořechy (vlašské nebo pekanové jsou nejlepší, ale můžete samozřejmě zkusit i lískové nebo mandle). Nebo můžete na brownies vytvořit efektní mramorování z hladkého ořechového másla (klasicky a za mě i nejlépe arašídové, ale klidně můžete použít i lískové nebo jakékoliv jiné, co máte rádi). Tato varianta je taky to, co vidíte na fotkách.

Čokoládu nejraději používám Callebaut, ořechová másla prakticky jakákoliv neemulgovaná. Třeba tato nebo tato.

Všechny tyto varianty rozhodně stojí za vyzkoušení. Takže máte důvod tyto brownies upéct minimálně dvakrát. Nebo lépe, třikrát… 🙂

Tisk

Veganské brownies

Počet porcí: 12 kousků

Ingredience

  • 200 g tmavé čokolády
  • 80 ml oleje
  • 160 g sucanatu nebo rapadury (popř. světlého cukru muscovado)
  • 240 ml mandlového nebo jiného rostlinného mléka
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • 140 g hladké mouky
  • 20 g kakaa
  • špetka soli
  • pár lžic hladkého arašídového másla nebo 75-100g nasekané čokolády a/nebo vlašských ořechů

Postup přípravy

  • Troubu předehřejte na 180°C a připravte si malý pekáček (cca 15x20cm). Vyložte pečicím papírem.
  • Čokoládu rozpusťte, přidejte olej, vanilku, cukr a mléko a prošlehejte. Do směsi prosejte mouku a kakao a promíchejte. Ideálně metličkou a ne příliš, jen dokud nevidíte žádnou suchou mouku. Pokud používáte nasekanou čokoládu a/nebo vlašské ořechy, přidejte je a vše ještě jednou zlehka promíchejte.
  • Hotové těsto přesuňte do pekáčku a uhlaďte. Pokud používáte arašídové máslo, dejte na těsto několik lžiček a špejlí promíchejte, aby se vytvořil mramorový vzor. Pokud chcete, můžete předtím máslo naředit trochou vroucí vody, líp se s ním pak pracuje.
  • Vložte do trouby a pečte asi 25 minut. Po upečení nechte vychladnout, přesuňte do lednice a vychladlé krájejte na malé řezy. Před podáváním nechte opět dojít pokojové teploty.

Kam dál?

  • Cizrnové blondiesCizrnové blondies
  • Pohankové sušenkyPohankové sušenky
  • Banánové muffiny s arašídovým máslemBanánové muffiny s arašídovým máslem
  • Veganská čokoládová pěnaVeganská čokoládová pěna
  • Čokoládový koláč s hruškamiČokoládový koláč s hruškami
  • Čokoládový koláč s řepou a avokádovým krémemČokoládový koláč s řepou a avokádovým krémem

Rubriky: Koláče, řezy, bábovky, Recepty, Vegan a raw Štítky: arašídové máslo, brownies, čokoláda, kakao, ořechy, vegan

Předchozí článek « Banánové muffiny s arašídovým máslem
Další článek: Hruškový koláč s ořechy »

Reader Interactions

Comments

  1. Petra

    13 března, 2022 at 10:39 am

    Krásný den, šlo by něčím nahradit mouku, aby byl dezert bezlepkovy? Připadne v jakem poměru? Děkuji 🙂

    Odpovědět
    • elikatesy

      13 března, 2022 at 2:08 pm

      Dobrý den, asi by nebyl problém použít klasickou bezlepkovou směs, ale vyzkoušené to nemám. Pokud nepotřebujete veganské, tam mám na blogu cheesecake brownies, které je s mandlovou moukou a bez lepku. Cheesecake vrstvu i třešně můžete klidně vynechat a použít místo toho arašídové máslo. 🙂

      Odpovědět
  2. Adéla

    21 března, 2023 at 10:11 am

    Dobrý den, lze nahradit Sucanato běžným třtinovým cukrem ve stejném poměru? Moc děkuju 🙂

    Odpovědět
    • elikatesy

      21 března, 2023 at 10:00 pm

      Ano, není problém. 🙂

      Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

V té záplavě mousse a cremeux posledních týdn V té záplavě mousse a cremeux posledních týdnů se mi zastesklo po obyčejném kynutém. 😊
A tak jsem připravila dvojitou dávku nejlepšího kynutého, naplnila voňavou ořechovou náplní a zamotala do malých pletenců.
Recept na těsto najdete na blogu ("nejlepší kynuté"😉), z dávky z 300g mouky vyjde 12 pletenců. Odkaz na recept a způsob pletení vám hodím do stories.  Na náplň:
75g změklého másla 
65g třtinového cukru
100g mletých vlašských ořechů (doporučuju  předem spařit a opražit)
2 lžičky cejlonské skořice 
1 lžička kardamomu 
Kůra z 1 bio pomeranče  Mimochodem, druhá fotka je původní, neupravená. Pořád mě fascinuje, co dokáže pár tahů v Lightroomu. 😊  #foodblog #foodphotography #foodstyling #foodstagram #foodfluffer #czechfoodblog #cinnamonrolls #briochebun #walnuts #kynutetesto #sladkerecepty #dnespecu
Další úkol z cukrářského maratonu, čokolád Další úkol z cukrářského maratonu, čokoládový entremet Clementine od @tortykatulienka. V originále s mandarinkou, já použila pomeranč. Lehounká čokoládová mousse, karamelové cremeux s pomerančem, pomerančové želé, kakaový crumble a medový korpus madelaine. Ač nejsem velký fanda kombinace čokolády a citrusů, tak musím říct, že tohle byl moc příjemný dezert. 😊 
Díky @topcakestudio za organizaci a @pastry.cz za sponzorování soutěže. 
#topcakemaraton4 #topcakemaraton4_katarina #moussecake #entremet #frenchpatisserie #chocolatemousse #chocolatedessert #chocolatedecoratins
První úkol cukrářského maratonu, dezert IKA o První úkol cukrářského maratonu, dezert IKA od @vladryasnyy. Kombinace lehounké citronové mousse, hruškového coulis a compoté s jasmínovým čajem a pistáciového moelleux a cremeux byla vážně skvělá, svěží a perfektně vyvážená. Díky za super recept a díky taky Julii @topcakestudio za organizaci. Účastním se už klasicky jen jako divák, ale tohle jsem si nemohla nechat ujít. 😊  #topcakemaraton4_vlad #topcakemaraton4 #foodblog #foodphotography #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #moussedessert
Tenhle entremet jsem měla v hlavě už hrozně dl Tenhle entremet jsem měla v hlavě už hrozně dlouho. Od minulého roku, kdy jsem Sofi nosila v šátku a já denně chodila alespoň dvě hodiny se spícím miminkem spící přírodou. A říkala jsem si, že by to bylo super téma na dort. Ta příroda, ne miminko. 😄 A teď, po roce, kdy jaro už skoro klepe na vrátka, jsem se k němu konečně dokopala. 😊
Každý správný entremet musí mít francouzský název, to dá rozum, tenhle jsem proto nazvala Sol de la forêt. 😊 Dekoraci tvoří to, co najdete v lese... hlína, mech, větvičky, kameny. Všechno samozřejmě jedlé. 😊
Vnitřek dortu tvoří kořeněný kakaový financier, čokoládové cremeux, pistáciové cremeux, pistáciový crunch s pomerančem a pistáciová mousse s vanilkou. Ale právě vnitřní část chci ještě trochu doladit, hlavně výšku jednotlivých vrstev a tak recept zatím nesdílím. Ale určitě se na něj můžete v (snad blízké) budoucnosti těšit. 😊
Edible forest floor entremet. Inside pistachio mousse, pistachio and chocolate cremeux, pistachio crunch and spiced chocolate financier. Decorated with chocolate soil, pistachio moss, chocolate twigs and chocolate stones. 🍃
#foodphotography
#foodblog #frenchpatisserie #entremet #moussecake #soldelaforêt #edibleforest #cake #dessert #francouzskacukrarina #chocolatedecoratins #chocolate #pistachio #čokoláda #pistacie
Tak konečně. 🥳 Článek o bílé čokoláděh Tak konečně. 🥳 Článek o bílé čokoláděh  je na blogu. Vyzkoušela jsem 23 druhů čokolád, od běžných z obchodu, přes řemeslné až po profi. Bylo to několik velmi sladkých dnů. 😄
Zajímalo mě složení, obsah kakaového másla, sladkost, fluidita, cena a samozřejmě především chuť. Částečně jsou tedy v článku objektivní informace, částečně samozřejmě čistě subjektivní hodnocení. Veškeré srovnání a další povídání o bílé čokoládě najdete na blogu, odkaz ve stories a v biu. 😊
#foodblog
#foodphotography #czechfoodblog #whitechocolate #comparison #bilacokolada #srovnavacka
Jedno odpalované těsto, tři různé výsledky. Jedno odpalované těsto, tři různé výsledky. Jaká byla proměnná? Teplota těsta před pečením. 
Minulý týden, když jsem pekla věnečky jsem si řekla, že udělám malý pokus. Pár věnečků jsem upekla rovnou, pár po nastříkání zamrazila a zbytek těsta jsem dala do lednice a věnečky pak stříkala z vychlazeného těsta. Všechny jsem pekla na stejnou teplotu (200°C), asi 20-25minut.
Stříkala jsem přes šablonu, takže před pečením byly velikostně relativně stejné. 😊
Na všech fotkách je zleva doprava těsto pečené hned, vychlazené těsto a zmražené těsto. 
Na fotkách to možná není až tak markantní, ale určitého rozdílu si určitě všimnete. Ve skutečnosti byl rozdíl ještě výraznější. Suverénně nejlepší výsledek byl z vychlazeného těsta. Těsto si nejlíp podrželo tvar, šlo nejvíc do výšky, zářezy zůstaly nejostřejší ap nerozpily se a navíc byly věnečky po upečení krásně lesklé. Dobrého výsledků dosáhnete i pokud těsto upečete rovnou, ale pokud máte čas, určitě doporučuju odpalované těsto před pečením vychladit. 😊
Left to right, same choux pastry baked immediately, after chilling and after freezing. 
#foodblog #foodphotography #chouxpastry #choux #bakingcomparison #dnespecu #odpalovanetesto
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy