Mám samozřejmě ráda dezerty, ale má opravdová slabost je kynuté těsto. Ať už jsou to buchty, koláče či motance, tak i máslem prokládané plundrové těsto ve formě croissantů, pain au chocolat či danish. Miluju to! A je to rozhodně má nejoblíbenější snídaně. 🙂 Ale přestože je tak ráda jím i peču, najít si teď se dvěma dětmi čas na přípravu croissantového těsta není úplně snadné. Ale pst, existuje i švidl řešení. 😀 Můžete si koupit máslové croissanty a během několika minut je doma přetvořit na luxusní domácí mandlové croissanty!
Samozřejmě, pokud máte prostor, určitě si základní croissanty můžete upéct i doma. Recept je na blogu už pěkně dlouho. 🙂 Já jen tak mimochodem zmiňuju, že použít v tomto receptu i koupené máslové croissanty není až takový problém. 😉 Asi takhle… máslové croissanty z obchodu jsou poněkud nudné, samy o sobě mi moc nechutnají, většinou jim chybí ona pověstná croissantová křupavost a nadýchanost. Ale když je naplníte lahodným mandlovým frangipane a zapečete, bude to rázem úplně jiná pohádka…
Možná se ptáte, proč si rovnou nekoupit mandlový croissant. Má to několik důvodů. Zaprvé, máslový croissant dnes koupíte skoro všude, to se ovšem o mandlovém říct nedá. Zadruhé, mandlový croissant, který není z dobré řemeslné pekárny, by obsahoval mnohem víc ingrediencí, než by měl (třeba ten od Paula má složení dlouhé jak týden do výplaty…). A zatřetí, a to je hlavní, croissanty si můžete připravit podle sebe. Pro mě to třeba znamená mnohem míň sladké. I mandlové croissanty z top pekáren bývají mnohdy až příliš sladké. Tradičně se totiž croissanty do cukrového sirupu namáčí, já je jen potírám. A i frangipane dělám méně sladký.
A další věc, jakmile máte zmáknutý základní recept, můžete si dál pohrát s dochucením. Jak sirupu, tak frangipane, a! fanfáry prosím! můžete použít i jiné ořechy! Já vím, já vím, mandlový croissant je mandlový croissant. Ale víte co? Pistáciový croissant je zase pistáciový croissant. A věřte mi, je naprosto boží. 🙂 Můžete klidně vyzkoušet i lískový nebo pekanový, já to mám brzy v plánu. Mandlovou mouku, blanšírované pistácie i všechny ostatní ořechy, které používám kupuju na Dianě.
Na případné dochucení se nejvíc nabízí vanilka nebo citronová kůra. Ale super je i pomerančová kůra nebo skořice. A pokud se chcete ještě víc rozjet, můžete trochu ořechové mouky nahradit kakaem. A dovnitř třeba ještě vložit trochu čokolády. 🙂 Doporučuju začít mandlovým s citronovou kůrou a pistáciovým a pokračovat třeba pekanovým s vanilkou a lískovým s čokoládou.
Jen o těch možnostech píšu, už se mi zbíhají sliny. 😀 Naštěstí si mandlové croissanty, tuto báječnou dobrotu, můžete připravit opravdu v cuku letu… Tak co, pustíte se do toho?
Mandlové croissanty
Ingredience
- 10 den starých máslových croissantů (domácích nebo kupovaných)
Cukrový sirup
- 50 g cukru krupice
- 50 g vody
- vanilka, pomerančová nebo citronová kůra, skořice, ... (dle chuti)
Frangipane
- 100 g másla
- 80 g cukru moučka
- 2 vejce
- 140 g mandlové mouky (pro pistáciovou variantu vyměnit polovinu mandlové mouky za mleté pistácie)
- špetka soli
Na dokončení
- mandlové plátky nebo mleté pistácie
Postup přípravy
- Připravte cukrový sirup. Vodu s cukrem dejte do rendlíku, pokud chcete, přidejte ochucující složku a přiveďte k varu. Promíchejte, aby se cukr rozpustil a případně nechte chvíli infuzovat.
- Připravte frangipane. Máslo a vejce si z lednice vytáhněte asi hodinu předem. Máslo utřete s cukrem a pak postupně zašlehejte vejce. Přidejte mandlovou mouku (případně mleté pistácie) a špetku soli a důkladně promíchejte. Směs přesuňte do cukrářského sáčku.
- Croissanty rozřízněte. Řez potřete cukrovým sirupem a pak frangipane.
- Přiklopte horní polovinou. Opět zlehka potřete cukrovým sirupem a následně frangipane (pokud chcete, nemusíte potírat celou horní polovinu, můžete udělat jen linku).
- Posypte plátky mandlí (mletými pistáciemi).
- Troubu rozehřejte na 180°C (nebo 160°C horkovzduch) a croissanty zapečte asi 10-15minut.
Napsat komentář