• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Nejlepší kynuté těsto

28 května, 2019 od elikatesy

Už několikrát jsem tady na blogu psala o svém oblíbeném sladkém kynutém těstě a ukazovala jsem vám, co všelijakého se s ním dá podniknout. Ale pořád jsem si říkala, že by bylo fajn to všechno dát dohromady a sesumírovat do jednoho článku. Ať je to pěkně přehledně po kupě. No a teď jsem se konečně k napsání tohoto článku dopracovala, takže tadá! Je to tady, článek, kde si důkladně probereme to nejlepší kynuté těsto a přidáme spoustu nápadů, co s ním. Čeká vás šest různých tvarů a sedm druhů náplní. To už docela jde, no ne? 🙂

Na blogu už nyní najdete tyto recepty:

  • Skořicová babka
  • Ořechová babka
  • Čokoládový věnec s lískovými ořechy
  • Meruňkové rolky s pistáciemi

A k tomu navíc v tomto článku najdete tyto nápady:

  • Kokosové rolky s pomerančem a vanilkou
  • Kardamomové uzly
  • Honzovy buchty

Nejdříve si pro pořádek zopakujeme základní recept a pár tipů. Těsto můžete připravit klasicky, tedy tak, že jej necháte po vypracování cca hodinku až dvě kynout a pak rovnou zpracujete, ale taky jej můžete připravit až čtyři dny předem a uchovat v lednici. Pobyt v chladu těstu prospěje na textuře, na chuti, pomůže zakrýt drobné nedostatky (tedy to, že těsto zpracujete trochu víc, či míň, než by bylo úplně optimální). Ale především budete časově flexibilní. Což je fajn, ale zároveň máte smůlu. Přijdete o výmluvu, že na kynuté těsto nemáte čas. Těsto můžete připravit třeba i v několikanásobné dávce a každý den odebrat část a upéct si čerstvé vláčné buchtičky. 😉

Pokud těsto zpracováváte z lednice, záleží na tom, co s ním chcete podniknout. Pokud těsto rozvalujete na plát a motáte do babky, věnce, či rolek, doporučuju jej zpracovat rovnou, studené, Bude se vám s ním pracovat lépe a náplň bude méně vytékat. Na buchty je to ovšem jiná. Těsto vytáhněte z lednice a nechte hodinu v pokojové teplotě, teprve pak pokračujte. Podrobný postup je popsán níže.

Co se finálního kynutí týče, trochu jsem experimentovala a zde jsou mé poznatky. Naplněné a smotané těsto můžete úplně bez problémů na dalších 12 hodin uložit do lednice a pak nechat dokynout. Což může trvat klidně i dvě tři hodiny, podle teploty těsta a okolí. Ale je to bezpečné, pokud dáte nenakynuté těsto do lednice, tak vám určitě nepřekyne. Zkoušela jsem ale i jiný postup, těsto nechat částečně nakynout a teprve pak dát do lednice. Cíl byl, že by mělo být po vytažení z lednice prakticky připraveno do trouby. A v tomto případě byly úspěchy řekněme poloviční. Stalo se, že mi trochu překynulo (i když v troubě se pak naštěstí spravilo), i že to bylo v pohodě a mohlo jít z lednice prakticky hned do trouby. Každopádně je tam určitě větší risk, že neodhadnete, v jaké fázi jej do lednice dát a těsto pak v lednici překyne. Protože lednice kynutí nezastaví stoprocentně. Asi bych radila nechat těsto nakynout spíš jen opravdu malinko. A pokud máte další den čas (ty dvě, možná tři hodinky), raději jej dejte do lednice nenakynuté.

A poslední rada. Kynuté těsto nemá rádo, když jej zbytečně popoháníte a nechcete mu nechat jeho čas. Pokud není nakynuté, dejte mu čas nakynout. Necpěte jej do trouby, dokud na to není připravené. A pokud se s ním nedá pracovat, tak je to většinou proto, že už je přepracované. Hnětli jste jej příliš. Stáhněte se a dejte mu čas. Třeba 10, 15, 20 minut si jej vůbec nevšímejte.  Těsto se krásně uvolní a stane se mnohem povolnější. Opravdu. Prostě na něj netlačte a uvidíte. Ono se nakonec poddá. 😉

Tisk

Nejlepší kynuté těsto

Ingredience

  • 300 g hladké mouky nebo půl na půl s celozrnnou špaldovou
  • 10 g čerstvého droždí
  • 50 g cukru krupice
  • 1 vejce
  • 100 g mléka či vody
  • 70 g másla
  • špetka soli

Postup přípravy

  • Hodinku předem si z lednice vytáhněte vejce, máslo a droždí. Připravte si a navažte i zbylé ingredience. Na samotné těsto začněte přípravou kvásku. Polovinu mléka či vody trošku ohřejte zhruba na teplotu těla. V tekutině rozmíchejte droždí a špetku cukru a nechte asi 10-15 minut vzejít, dokud se ve směsi netvoří malé bublinky.   
  • Ve zbytku tekutiny rozmíchejte cukr a vejce. Mouku a špetku soli vsypte do robotu s hnětacím hákem, přidejte kvásek a směs tekutiny, cukru a vajec. Začněte pomalu míchat. Jakmile je směs jakž takž spojená, přidejte po troškách změklé máslo. Hněťte dál pomalu zhruba 6 minut a pak rychleji minutu, případně dopracujte v ruce, dokud těsto není hladké a pružné.
  • Vložte do mísy zlehka vymazané olejem, potřete i zvrchu, překryjte fólií (nebo mou oblíbenou koupací čepicí) a nechte kynout. Buď venku, asi hodinu až dvě, nebo v lednici alespoň 12 hodin, ale klidně až čtyři dny. 

Náplně

Nejprve se pojďme podívat, čím můžeme těsto naplnit. Množství náplně uvedené v receptech níže, odpovídá dávce těsta z 300g mouky. Příprava většiny náplní je úplně jednoduchá. Necháte trochu změknout máslo a utřete s ostatními ingrediencemi. Jen pokud náplň obsahuje sekané ořechy, tak se nesmíchávají s ostatními surovinami, ale náplň se jimi posype. Tak pojďme na to.

Skořicová náplň
  • 75g másla
  • 75g světlého cukru muscovado
  • 2 lžičky skořice
  • 1/2 – 1 lžička kardamomu (babka trochu míň, uzly trochu víc)

kardamomové uzly

Voňavá ořechová náplň 
  • 200g mletých vlašských ořechů
  • 75g světlého cukru muscovadu
  • 100g másla
  • kůra z 1 bio pomeranče
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky mletého kardamomu

Čokoládová náplň s lískáči (či jinými ořechy)
  • 120g lískoořechového másla s čokoládou (třeba tohoto)
  • 25g másla
  • 30g světlého cukru muscovado
  • 25g kvalitního kakaa
  • 70g sekaných blanšírovaných lískových ořechů (vyzkoušet ale můžete i mandle nebo pekany)

Meruňková náplň s pistáciemi
  • 150g kvalitního meruňkového džemu
  • 50g másla
  • kůra z 1 bio pomeranče
  • 1/2 lžičky skořice
  • 100g sekaných pistácií (nebo mandlí)
  • případně špetka kardamomu nebo pár kapek růžové či pomerančové vody

Kokosová náplň s vanilkou a pomerančem
  • 100g másla
  • 70g světlého cukru muscovado
  • 1 bio pomeranč – šťáva i kůra
  • 1 vanilkový lusk
  • 70g bio kokosu

Náplně do buchet

Nejjednodušší (a podle mě i nejlepší) je náplň povidlová. Pokud je povidlí příliš řídké, zahustěte je strouhaným perníkem nebo mletými vlašskými ořechy. Pro lepší chuť můžete přidat i špetku skořice a lžíci rumu. Buchty samozřejmě můžete naplnit i hustějším džemem, fajn je třeba višňový nebo borůvkový.

Na tvarohovou náplň utřete kostku tučného tvarohu, jeden žloutek, lžíci nebo dvě moučkového cukru, lžičku kukuřičného škrobu a můžete přidat i jemně nastrouhanou kůru z jednoho bio citronu nebo špetku vanilky. Dle chuti vmíchejte i rozinky, které ale rozhodně musí být alespoň den předem namočené v rumu. 😉

Na ořechovou náplň si do misky připravte 300g mletých vlašských ořechů. Do rendlíku dejte 150ml mléka či smetany a 2 lžíce medu a přiveďte k varu. Přelijte přes ořechy. Přidejte špetku vanilky nebo skořice a 2 lžíce rumu. Promíchejte a zahustěte dle potřeby mletými piškoty, strouhankou či ovesnými vločkami, ale nezapomeňte, že náplň ještě zhouste během chladnutí. Stejným způsobem můžete připravit i makovou náplň.

 

Tvary

A tady začíná ta pravá zábava. Takže co a jak z těsta můžete vyválet, ušoulat či zatočit?

Babka

Babkou to všechno začalo. Strašně mě baví, jak jednoduché a přitom efektní toto zatočení je. Nic na tom není, jen si musíte trochu vychytat tloušťku těsta a konzistenci náplně. Čím tenčeji těsto vyválíte, tím víc budete mít skořicových cestiček, ale zase se vám s  těstem bude trochu hůř pracovat. Zvolte zlatou střední cestu a těsto vyválejte asi na 3-4mm. Náplň by měla být tvárná, ale ne tak mazlavá, aby vám z těsta vytékala. Pokud vám máslo příliš změkne, dejte náplň před plněním ještě na chvíli do lednice. Pro tyto “otevřené tvary” se hodí spíš hustější náplně. Skořicová, ořechová, čokoládová, maková (tu já nerada, takže tu nikdy nedělám…), dále jsem zaexperimentovala i s kokosovou s pomerančem a vanilkou a meruňkovou s pistáciemi a obě byly moc dobré. Nepoužívejte ale řídké náplně jako tvaroh nebo povidla.

Po rozválení těsto potřete náplní a zarolujte.

Rolku rozřízněte a zamotejte tak, aby byla náplň co nejvíc nahoře.

Vložte do vymazané formy, přikryjte a nechte asi půl hodiny kynout. Pečte na 180-190°C asi 30-35 minut.

Věnec

Věnec je dost podobný babce, jen jej po zamotání ještě stočíte dokola a konce zastrčíte pod sebe.  Ohledně náplní platí to stejné, co u babky, volte spíše hustější náplně a s jejich množstvím to nepřehánějte.

Rozválené těsto potřete náplní a zamotejte do rolky.

Rolku podélně rozřízněte a zamotejte tak, aby byla rozříznutá část nahoře.

Stočte do věnce a konce zastrčte pod sebe. Přeneste na plech, přikryjte a nechte ještě asi půl hodiny kynout. Pečte na 175°C asi 40 minut.

Rolky

Rolky jsou úplně jednoduché, nic se nezaplétá, jen zamotá a krájí. Nevypadá to sice tak načančaně jako babka či věnec, ale zase se to líp porcuje. 🙂

Rozválené těsto potřete náplní, zarolujte a nakrájejte asi na 4cm špalíky. Naskládejte do vymazané formy. Na dávku z 300g mouky vám bude stačit kulatá dortová nebo skleněná forma o průměru asi 24cm. Nechte rolkám trochu rozestupy, ať se mají kam rozpínat. Pokud byste je skládali těsně k sobě, tak by rostly nahoru a vznikly by vám malé věžičky. 🙂 Přikryjte a nechte asi půl hodiny kynout. Pečte na 180°C asi 25-30 minut.

 

Jednotlivé rolky

Jediný rozdíl oproti rolkám výše je v tom, že jednotlivé rolky neskládáte těsně vedle sebe, ale do vymazaných muffinových forem. Je to fajn, pokud například pečete na výlet nebo na piknik nebo to jednoduše chcete mít trochu úpravnější a nechcete jednotlivé porce trhat. A taky pokud máte rádi opečené okraje. 🙂

Těsto po rozválení potřete náplní, zarolujte, nakrájejte na jednotlivé porce (cca 4cm špalíky) a naskládejte do vymazané muffinové formy. Nechte zhruba půl hodiny dokynout a pečte na 180°C asi 20 -25 minut.

 

Uzly

Skořicové šneky se ve Švédsku nazývají Kanelbullar a často se motají právě do takovýchto uzlíků. Do náplně se většinou přidává i dost kardamomu, díky kterému jsou uzlíky příjemně pikantní a ještě voňavější.

Těsto rozválejte na dlouhý obdélník, potřete náplní a přeložte na třetiny.

Rozkrájejte ostrým nožem na 12 kousků.

Kardamomové uzly

Každý kousek těsta vezměte za oba konce, trochu protáhněte a několikrát zatočte. Pokud to nejde, nechte je několik minut pod utěrkou odpočinout. Pak stočte do uzlíku a konce přeložte pod sebe, tak jak vidíte na obrázku. Uzlíky naskládejte na plech, přikryjte a nechte ještě zhruba půl hodinky dokynout. Pečte na 180°C asi 15-20 minut.

 

Buchty

Ano, přesně tak, toto těsto je skvělé i na klasické Honzovy buchty. Postup jsem v tomto případě nefotila, ale pokusím se to ještě napravit. Myslím, že je budu brzy péct znovu. Ostatně, co se líp hodí v létě na výlety, než právě buchty? 🙂 Z množství těsta v receptu upečete menší pekáček, asi osm velikých nebo dvanáct až čtrnáct menších buchet. Na větší pekáč množství zdvojnásobte, pokud chcete celý plech, tak ztrojnásobte. Vyzkoušela jsem několik různých postupů tvarování a nakonec mi přijde nejlepší tento. Pokud máte těsto z lednice, vytáhněte jej a nechte asi hodinu odpočinout. Těsto rozdělte na 40g kousky. Ušoulejte kuličky, přikryjte a opět nechte asi 10-15 minut odpočinout. Kuličky roztáhněte na placičky (spodkem, kde je šev, nahoru), dejte do nich lžičku až dvě náplně (nepřežeňte to, ať nevyteče) a okraje pevně secvakejte k sobě. Sázejte na plech důkladně vymazaný máslem, buchty poctivě potřete dalším máslem, přikryjte a nechte ještě půl hodiny až hodinu dokynout. Pečte na 180°C asi 25-30 minut dozlatova (zkontrolujte spodek buchet). Po vytažení z trouby buchty potřete rozpuštěným máslem smíchaným s rumem (poměr 1:1) a ještě na minutu vraťte do trouby, buchty krásně nasáknou. Po vychladnutí pocukrujte.

buchty

Tak snad jsem vás tímto článkem trochu inspirovala, abyste si toto skvělé kynuté těsto vyzkoušeli i vy. Má moc příjemnou strukturu a chuť, je nadýchané, vláčné, příjemně sladké a jak vidíte, dá se s ním opravdu vyhrát. Buchtám zdar! 🙂

Kam dál?

  • Kouign AmannKouign Amann
  • Dýňové skořicové rolkyDýňové skořicové rolky
  • Ořechové rohlíčky, klasické i celozrnnéOřechové rohlíčky, klasické i celozrnné
  • Švestkový koláč s vlašskými ořechyŠvestkový koláč s vlašskými ořechy
  • Domácí croissantyDomácí croissanty
  • Buchtičky s krémemBuchtičky s krémem

Rubriky: Kynuté a plundrové těsto, Recepty, Základy Štítky: čokoláda, koření, kynuté těsto, máslo, ořechy, skořice

Předchozí článek « Citronový dort s borůvkami a rozmarýnem
Další článek: Jahodový dort s kokosovým krémem »

Reader Interactions

Comments

  1. Jan

    17 července, 2019 at 11:35 pm

    Super, fakt, a počítá se to i když bude následovat ‘ale’. Takže super, ale chybí tam zmínka o té, dle mého názoru, nejtradičnější slovanské náplni do buchet. Navíc do Honzových buchet. A já, jako Jan odjakživa, tedy vznáším námitku na neslušné opomenutí náplně makové. Ostatně makové jsou nejlepší, coby klučík jsem je měl u babičky nejraději, a proto v buchtách od prstu díry byly. To aby se zjistilo, které jsou ty nejedlé s tvarohem….. Kecám, to je jen výpůjčka ze Svěráků Obecné Školy, babička byla chytrá a makové se od tvarohových lišily tvarem. Jaképak rýpání.
    Takže Eli, maková ti tam chybí. Budeš mít náplní osm, rejpal bude spokojený a žádné ale.

    Odpovědět
    • elikatesy

      18 července, 2019 at 8:30 am

      Uznávám, že je to nehorázné, ale je pro to zcela jednoduché a sobecké vysvětlení. Makovou já nerada, takže ji nikdy nedělám. 🙂

      Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

V té záplavě mousse a cremeux posledních týdn V té záplavě mousse a cremeux posledních týdnů se mi zastesklo po obyčejném kynutém. 😊
A tak jsem připravila dvojitou dávku nejlepšího kynutého, naplnila voňavou ořechovou náplní a zamotala do malých pletenců.
Recept na těsto najdete na blogu ("nejlepší kynuté"😉), z dávky z 300g mouky vyjde 12 pletenců. Odkaz na recept a způsob pletení vám hodím do stories.  Na náplň:
75g změklého másla 
65g třtinového cukru
100g mletých vlašských ořechů (doporučuju  předem spařit a opražit)
2 lžičky cejlonské skořice 
1 lžička kardamomu 
Kůra z 1 bio pomeranče  Mimochodem, druhá fotka je původní, neupravená. Pořád mě fascinuje, co dokáže pár tahů v Lightroomu. 😊  #foodblog #foodphotography #foodstyling #foodstagram #foodfluffer #czechfoodblog #cinnamonrolls #briochebun #walnuts #kynutetesto #sladkerecepty #dnespecu
Další úkol z cukrářského maratonu, čokolád Další úkol z cukrářského maratonu, čokoládový entremet Clementine od @tortykatulienka. V originále s mandarinkou, já použila pomeranč. Lehounká čokoládová mousse, karamelové cremeux s pomerančem, pomerančové želé, kakaový crumble a medový korpus madelaine. Ač nejsem velký fanda kombinace čokolády a citrusů, tak musím říct, že tohle byl moc příjemný dezert. 😊 
Díky @topcakestudio za organizaci a @pastry.cz za sponzorování soutěže. 
#topcakemaraton4 #topcakemaraton4_katarina #moussecake #entremet #frenchpatisserie #chocolatemousse #chocolatedessert #chocolatedecoratins
První úkol cukrářského maratonu, dezert IKA o První úkol cukrářského maratonu, dezert IKA od @vladryasnyy. Kombinace lehounké citronové mousse, hruškového coulis a compoté s jasmínovým čajem a pistáciového moelleux a cremeux byla vážně skvělá, svěží a perfektně vyvážená. Díky za super recept a díky taky Julii @topcakestudio za organizaci. Účastním se už klasicky jen jako divák, ale tohle jsem si nemohla nechat ujít. 😊  #topcakemaraton4_vlad #topcakemaraton4 #foodblog #foodphotography #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #moussedessert
Tenhle entremet jsem měla v hlavě už hrozně dl Tenhle entremet jsem měla v hlavě už hrozně dlouho. Od minulého roku, kdy jsem Sofi nosila v šátku a já denně chodila alespoň dvě hodiny se spícím miminkem spící přírodou. A říkala jsem si, že by to bylo super téma na dort. Ta příroda, ne miminko. 😄 A teď, po roce, kdy jaro už skoro klepe na vrátka, jsem se k němu konečně dokopala. 😊
Každý správný entremet musí mít francouzský název, to dá rozum, tenhle jsem proto nazvala Sol de la forêt. 😊 Dekoraci tvoří to, co najdete v lese... hlína, mech, větvičky, kameny. Všechno samozřejmě jedlé. 😊
Vnitřek dortu tvoří kořeněný kakaový financier, čokoládové cremeux, pistáciové cremeux, pistáciový crunch s pomerančem a pistáciová mousse s vanilkou. Ale právě vnitřní část chci ještě trochu doladit, hlavně výšku jednotlivých vrstev a tak recept zatím nesdílím. Ale určitě se na něj můžete v (snad blízké) budoucnosti těšit. 😊
Edible forest floor entremet. Inside pistachio mousse, pistachio and chocolate cremeux, pistachio crunch and spiced chocolate financier. Decorated with chocolate soil, pistachio moss, chocolate twigs and chocolate stones. 🍃
#foodphotography
#foodblog #frenchpatisserie #entremet #moussecake #soldelaforêt #edibleforest #cake #dessert #francouzskacukrarina #chocolatedecoratins #chocolate #pistachio #čokoláda #pistacie
Tak konečně. 🥳 Článek o bílé čokoláděh Tak konečně. 🥳 Článek o bílé čokoláděh  je na blogu. Vyzkoušela jsem 23 druhů čokolád, od běžných z obchodu, přes řemeslné až po profi. Bylo to několik velmi sladkých dnů. 😄
Zajímalo mě složení, obsah kakaového másla, sladkost, fluidita, cena a samozřejmě především chuť. Částečně jsou tedy v článku objektivní informace, částečně samozřejmě čistě subjektivní hodnocení. Veškeré srovnání a další povídání o bílé čokoládě najdete na blogu, odkaz ve stories a v biu. 😊
#foodblog
#foodphotography #czechfoodblog #whitechocolate #comparison #bilacokolada #srovnavacka
Jedno odpalované těsto, tři různé výsledky. Jedno odpalované těsto, tři různé výsledky. Jaká byla proměnná? Teplota těsta před pečením. 
Minulý týden, když jsem pekla věnečky jsem si řekla, že udělám malý pokus. Pár věnečků jsem upekla rovnou, pár po nastříkání zamrazila a zbytek těsta jsem dala do lednice a věnečky pak stříkala z vychlazeného těsta. Všechny jsem pekla na stejnou teplotu (200°C), asi 20-25minut.
Stříkala jsem přes šablonu, takže před pečením byly velikostně relativně stejné. 😊
Na všech fotkách je zleva doprava těsto pečené hned, vychlazené těsto a zmražené těsto. 
Na fotkách to možná není až tak markantní, ale určitého rozdílu si určitě všimnete. Ve skutečnosti byl rozdíl ještě výraznější. Suverénně nejlepší výsledek byl z vychlazeného těsta. Těsto si nejlíp podrželo tvar, šlo nejvíc do výšky, zářezy zůstaly nejostřejší ap nerozpily se a navíc byly věnečky po upečení krásně lesklé. Dobrého výsledků dosáhnete i pokud těsto upečete rovnou, ale pokud máte čas, určitě doporučuju odpalované těsto před pečením vychladit. 😊
Left to right, same choux pastry baked immediately, after chilling and after freezing. 
#foodblog #foodphotography #chouxpastry #choux #bakingcomparison #dnespecu #odpalovanetesto
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy