Nejlepší kynuté těsto
Ingredience
  • 300 g hladké mouky nebo půl na půl s celozrnnou špaldovou
  • 10 g čerstvého droždí
  • 50 g cukru krupice
  • 1 vejce
  • 100 g mléka či vody
  • 70 g másla
Postup
  1. Hodinku předem si z lednice vytáhněte vejce, máslo a droždí. Připravte si a navažte i zbylé ingredience. Na samotné těsto začněte přípravou kvásku. Polovinu mléka či vody trošku ohřejte zhruba na teplotu těla. V tekutině rozmíchejte droždí a špetku cukru a nechte asi 10-15 minut vzejít, dokud se ve směsi netvoří malé bublinky.   

  2. Ve zbytku tekutiny rozmíchejte cukr a vejce. Mouku vsypte do robotu s hnětacím hákem, přidejte kvásek a směs tekutiny, cukru a vajec. Začněte pomalu míchat. Jakmile je směs jakž takž spojená, přidejte po troškách změklé máslo. Hněťte dál pomalu zhruba 6 minut a pak rychleji minutu, případně dopracujte v ruce, dokud těsto není hladké a pružné.

  3. Vložte do mísy zlehka vymazané olejem, potřete i zvrchu, překryjte fólií (nebo mou oblíbenou koupací čepicí) a nechte kynout. Buď venku, asi hodinu až dvě, nebo v lednici alespoň 12 hodin, ale klidně až čtyři dny.