Nepečeného cukroví není nikdy dost! A čokoládových receptů! Nebo oříškových receptů! A tak mám tady dnes pro vás recept na nepečené čokoládové bonbony s lískovými ořechy. 🙂 Stihnete je klidně i dva dny před Štědrým dnem. 😉
Na tyto bonbony toho moc nepotřebujete. Čokoládu, smetanu, lískové ořechy (ve třech formách), glukózu a rum či jiný alkohol (alkohol dávám do cukroví vždy, kvůli trvanlivosti). Sice toho není moc, ale v obchodě to úplně snadno nekoupíte, takže doporučuji rovnou jít na eshop Diana a vše nakoupit tam. Mají tam čokolády Callebaut, oříšky ve všech možných formách a skupenstvích (celé, drcené, pasty,…), ale i cukrářské záležitosti jako je glukóza. Nákupem na tomto eshopu si shánění surovin značně usnadníte. 🙂
Při přípravě ganache se vyplatí dodržet několik bodů. Nezalévejte čokoládu vroucí čokoládou, jak se občas dočtete v amatérských receptech. Raději čokoládu rozpusťte a smetanu společně s glukózou ohřejte zhruba na 50°C. Smetanu pak k čokoládě postupně vmíchejte. Na závěr přidejte lískovou pastu, alkohol a promixujte tyčovým mixérem.
Další bod, často se v podobných receptech dočtete „dejte ztuhnout do lednice a pak lžičkou odkrajujte kousky, které vyválíte do kuličky“. Nedělejte to. 🙂 Mám pro vás mnohem méně opruzoidní metodu. Ganache potáhněte na kontakt fólií a nechte ztuhnout přes noc. Mělo by stačit v pokojové teplotě, leda byste měli doma opravdu horko. Pak ganache přesuňte do cukrářského sáčku a na pečicí papír nastříkejte malé hromádky. Do těch vmáčkněte lískový ořech (opražený nebo ne, záleží, co máte raději), doplňte troškou ganache a teprve teď dejte ztuhnout do lednice.
Ze ztuhlých hromádek vyválejte kuličky (gumové rukavice se v tomto případě fakt hodí) a obalte v drcených lískových oříšcích (kupte už drcené, nesnažte se je nasekat doma). Aby vám oříšky na bonbonech dobře držely, vždy je před obalením ještě trochu poválejte v dlaních. Tím se zahřejí a nalepí se na ně mnohem víc oříšků.
A to je vše, hotovo. Tyto čokoládové bonbony s lískovými ořechy jsou vážně skvělé a mezi cukrovím bude jistě mizet rychlostí blesku. 🙂
Čokoládové bonbony s lískovými ořechy
Ingredience
- 200 g 54% čokolády Callebaut
- 200 g 40% mléčné čokolády Callebaut
- 250 g 30% smetany
- 100 g lískové pasty
- 20 g kvalitního rumu
- 20 g glukózy
- cca 100 g blanšírovaných lískových ořechů do středu
- cca 200 g pražených sekaných lískových ořechů na obalení
Postup přípravy
- Obě čokolády společně rozpusťte. Smetanu s glukózou ohřejte zhruba na 50°C.
- Smetanu postupně vmíchejte k čokoládě a vytvořte hladkou emulzi. Na závěr přidejte lískovou pastu a rum a promixujte tyčovým mixérem. Ganache potáhněte na kontakt potravinářskou fólií a nechte do dalšího dne zkrystalizovat v pokojové teplotě.
- Ganache přesuňte do cukrářského sáčku a na silikonovou podložku či pečicí papír tvořte hromádky. Do středu vmáčkněte lískový ořech. Nechte ztuhnout v lednici.
- Z hromádek vykoulejte kuličky (doporučuju gumové rukavice) a obalte v sekaných lískových oříšcích.
Napsat komentář