• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Salát z růžičkové kapusty s brusinkami a pekany

8 ledna, 2018 od elikatesy

Já vím, v zimě na saláty moc chuť není. Hlavně proto, že zelenina a zejména salátové listy nejsou v úplně nejlepší kondici. Jak by taky mohly, když k nám často cestují přes polovinu světa. Na saláty člověk ani instinktivně nemá moc chuť, protože tělo ochlazují. Růžičková kapusta je ovšem výjimka. V lednu je naopak v perfektní kondici. Mnoho lidí k ní nemá úplně vřelý vztah, neboť jim ji zprotivila školní jídelna (jako tolik jiných věcí, co třeba špenát, fazolky nebo kopr? a nemůžu zapomenout na trauma všech traumat, kakao se škraloupem…fuj!). Ale to lze napravit! Třeba vás tento salát z růžičkové kapusty s brusinkami a pekany přesvědčí o tom, že je to naopak skvělá zelenina!salát z růžičkové kapusty

Růžičková kapusta, ostatně jako skoro jakákoliv zelenina, je prostě nejlepší povařená jen chvilinku. Nikoliv utrápená do šedivé rozblemcané hmoty. Nejenom, že je chutnější, ale zároveň si i zachová více živin. V tomto salátu může být i syrová. Ale pokud víte, že vám to na zažívání nedělá dobře (nebo jak eufemisticky vyjádřit, že po ní prdíte), můžete ji zblanšírovat nebo chvilku povařit na páře. Ale jen minutku, ať zůstane křupavá.

Tento salát je skvělý jako příloha, například ke krůtí či vepřové pečeni, ale bez problémů obstojí i jako lehčí večeře. Místo gorgonzoly můžete použít i fetu či jakýkoliv jiný výrazný sýr, nebo sýr úplně vynechat a místo něj přidat vyškvařenou slaninu. Na rozdíl od jarních a letních salátů, které obsahují křehké lístky, které rychle vadnou, vydrží tento salát z růžičkové kapusty v lednici klidně i pár dní.

Salát z růžičkové kapusty s brusinkami a pekany
Ingredience
  • 500g růžičkové kapusty
  • ½ červené cibule
  • hrst pekanových ořechů
  • hrst brusinek
  • 100g gorgonzoly dolce
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 1,5 lžíce červeného vinného octa
  • Sůl
  • Olivový olej
Postup

Nejdříve si připravíme cibulku, minimálně půl hodiny předem, ale klidně i den předem. Nakrájíme na tenké proužky a smícháme s třtinovým cukrem, vinným octem a špetkou soli. Díky tomu cibulka zkřehne, zesládne a ztratí výraznou štiplavost.

Kapustičky zbavíme svrchních listů a nakrouháme na jemno. Jde to v robotu, na mandolíně (v tom případě ale fakt opatrně, ať nedopadnete jako tolik mých spolužáků ve škole a neufiknete si půl prstu), nebo ji nakrájíme pěkně postaru nožem. Chvilku to zabere, ale alespoň se v práci s nožem pocvičíte. 🙂 Pokud chcete, zblanšírujte ve vroucí vodě nebo minutku povařte na páře. Zchlaďte ve studené (nejlépe ledové) vodě.

IMG_3016Pekanové ořechy i brusinky nasekáme nahrubo. Pro výraznější chuť můžeme ořechy opražit nasucho na pánvi. Smícháme s nasekanou kapustou, naloženou cibulkou (i s veškerou tekutinou), přilijeme dvě až tři lžíce olivového oleje a důkladně promícháme. Přidáme kousky sýra (či slaniny) a znovu promícháme. Ochutnáme, jestli salát nepotřebuje dosolit, dokyselit či jinak dotáhnout. Necháme chvíli odležet, aby se chutě propojili a podáváme v pokojové teplotě.

Kam dál?

  • Salát s datlemi, ořechy a gorgonzolouSalát s datlemi, ořechy a gorgonzolou
  • Rajčatový salát s jahodamiRajčatový salát s jahodami
  • Salát z grilované zeleniny se sýrem halloumiSalát z grilované zeleniny se sýrem halloumi
  • Čokoládové choux s pekanovými ořechyČokoládové choux s pekanovými ořechy
  • Chřestový quicheChřestový quiche
  • Motance s medvědím česnekemMotance s medvědím česnekem

Rubriky: Recepty, Zelenina a slané recepty Štítky: brusinky, gorgonzola, pekanové ořechy, růžičková kapusta, salát, sýr

Předchozí článek « Nejlepší bramborová kaše
Další článek: Zapečené žampiony se špenátem »

Reader Interactions

Comments

  1. Anonym

    8 ledna, 2018 at 1:09 pm

    Eliška je nejlepší

    Odpovědět
    • Anonym

      8 ledna, 2018 at 1:19 pm

      Kája Mařík škraloup miloval

      Odpovědět
  2. Anonym

    8 ledna, 2018 at 1:10 pm

    Jako bratr to vím

    Odpovědět
  3. Anonym

    8 ledna, 2018 at 1:14 pm

    Akorát je velký rozdíl mezi gorgonzolou dolce e picante. Co bys v tomhle salátku doporučila? Hezký den

    Odpovědět
  4. elikatesy

    8 ledna, 2018 at 2:13 pm

    Děkuji. 🙂 Co se gorgonzoly týče, tak přestože mám raději dolce a proto jsem ji i použila, v tomto salátu byla docela nevýrazná a líp by se v něm vyjímala piccante. Všeobecně spíše slanější a pikantnější sýr.

    Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

V té záplavě mousse a cremeux posledních týdn V té záplavě mousse a cremeux posledních týdnů se mi zastesklo po obyčejném kynutém. 😊
A tak jsem připravila dvojitou dávku nejlepšího kynutého, naplnila voňavou ořechovou náplní a zamotala do malých pletenců.
Recept na těsto najdete na blogu ("nejlepší kynuté"😉), z dávky z 300g mouky vyjde 12 pletenců. Odkaz na recept a způsob pletení vám hodím do stories.  Na náplň:
75g změklého másla 
65g třtinového cukru
100g mletých vlašských ořechů (doporučuju  předem spařit a opražit)
2 lžičky cejlonské skořice 
1 lžička kardamomu 
Kůra z 1 bio pomeranče  Mimochodem, druhá fotka je původní, neupravená. Pořád mě fascinuje, co dokáže pár tahů v Lightroomu. 😊  #foodblog #foodphotography #foodstyling #foodstagram #foodfluffer #czechfoodblog #cinnamonrolls #briochebun #walnuts #kynutetesto #sladkerecepty #dnespecu
Další úkol z cukrářského maratonu, čokolád Další úkol z cukrářského maratonu, čokoládový entremet Clementine od @tortykatulienka. V originále s mandarinkou, já použila pomeranč. Lehounká čokoládová mousse, karamelové cremeux s pomerančem, pomerančové želé, kakaový crumble a medový korpus madelaine. Ač nejsem velký fanda kombinace čokolády a citrusů, tak musím říct, že tohle byl moc příjemný dezert. 😊 
Díky @topcakestudio za organizaci a @pastry.cz za sponzorování soutěže. 
#topcakemaraton4 #topcakemaraton4_katarina #moussecake #entremet #frenchpatisserie #chocolatemousse #chocolatedessert #chocolatedecoratins
První úkol cukrářského maratonu, dezert IKA o První úkol cukrářského maratonu, dezert IKA od @vladryasnyy. Kombinace lehounké citronové mousse, hruškového coulis a compoté s jasmínovým čajem a pistáciového moelleux a cremeux byla vážně skvělá, svěží a perfektně vyvážená. Díky za super recept a díky taky Julii @topcakestudio za organizaci. Účastním se už klasicky jen jako divák, ale tohle jsem si nemohla nechat ujít. 😊  #topcakemaraton4_vlad #topcakemaraton4 #foodblog #foodphotography #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #moussedessert
Tenhle entremet jsem měla v hlavě už hrozně dl Tenhle entremet jsem měla v hlavě už hrozně dlouho. Od minulého roku, kdy jsem Sofi nosila v šátku a já denně chodila alespoň dvě hodiny se spícím miminkem spící přírodou. A říkala jsem si, že by to bylo super téma na dort. Ta příroda, ne miminko. 😄 A teď, po roce, kdy jaro už skoro klepe na vrátka, jsem se k němu konečně dokopala. 😊
Každý správný entremet musí mít francouzský název, to dá rozum, tenhle jsem proto nazvala Sol de la forêt. 😊 Dekoraci tvoří to, co najdete v lese... hlína, mech, větvičky, kameny. Všechno samozřejmě jedlé. 😊
Vnitřek dortu tvoří kořeněný kakaový financier, čokoládové cremeux, pistáciové cremeux, pistáciový crunch s pomerančem a pistáciová mousse s vanilkou. Ale právě vnitřní část chci ještě trochu doladit, hlavně výšku jednotlivých vrstev a tak recept zatím nesdílím. Ale určitě se na něj můžete v (snad blízké) budoucnosti těšit. 😊
Edible forest floor entremet. Inside pistachio mousse, pistachio and chocolate cremeux, pistachio crunch and spiced chocolate financier. Decorated with chocolate soil, pistachio moss, chocolate twigs and chocolate stones. 🍃
#foodphotography
#foodblog #frenchpatisserie #entremet #moussecake #soldelaforêt #edibleforest #cake #dessert #francouzskacukrarina #chocolatedecoratins #chocolate #pistachio #čokoláda #pistacie
Tak konečně. 🥳 Článek o bílé čokoláděh Tak konečně. 🥳 Článek o bílé čokoláděh  je na blogu. Vyzkoušela jsem 23 druhů čokolád, od běžných z obchodu, přes řemeslné až po profi. Bylo to několik velmi sladkých dnů. 😄
Zajímalo mě složení, obsah kakaového másla, sladkost, fluidita, cena a samozřejmě především chuť. Částečně jsou tedy v článku objektivní informace, částečně samozřejmě čistě subjektivní hodnocení. Veškeré srovnání a další povídání o bílé čokoládě najdete na blogu, odkaz ve stories a v biu. 😊
#foodblog
#foodphotography #czechfoodblog #whitechocolate #comparison #bilacokolada #srovnavacka
Jedno odpalované těsto, tři různé výsledky. Jedno odpalované těsto, tři různé výsledky. Jaká byla proměnná? Teplota těsta před pečením. 
Minulý týden, když jsem pekla věnečky jsem si řekla, že udělám malý pokus. Pár věnečků jsem upekla rovnou, pár po nastříkání zamrazila a zbytek těsta jsem dala do lednice a věnečky pak stříkala z vychlazeného těsta. Všechny jsem pekla na stejnou teplotu (200°C), asi 20-25minut.
Stříkala jsem přes šablonu, takže před pečením byly velikostně relativně stejné. 😊
Na všech fotkách je zleva doprava těsto pečené hned, vychlazené těsto a zmražené těsto. 
Na fotkách to možná není až tak markantní, ale určitého rozdílu si určitě všimnete. Ve skutečnosti byl rozdíl ještě výraznější. Suverénně nejlepší výsledek byl z vychlazeného těsta. Těsto si nejlíp podrželo tvar, šlo nejvíc do výšky, zářezy zůstaly nejostřejší ap nerozpily se a navíc byly věnečky po upečení krásně lesklé. Dobrého výsledků dosáhnete i pokud těsto upečete rovnou, ale pokud máte čas, určitě doporučuju odpalované těsto před pečením vychladit. 😊
Left to right, same choux pastry baked immediately, after chilling and after freezing. 
#foodblog #foodphotography #chouxpastry #choux #bakingcomparison #dnespecu #odpalovanetesto
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy