Já vím, v zimě na saláty moc chuť není. Hlavně proto, že zelenina a zejména salátové listy nejsou v úplně nejlepší kondici. Jak by taky mohly, když k nám často cestují přes polovinu světa. Na saláty člověk ani instinktivně nemá moc chuť, protože tělo ochlazují. Růžičková kapusta je ovšem výjimka. V lednu je naopak v perfektní kondici. Mnoho lidí k ní nemá úplně vřelý vztah, neboť jim ji zprotivila školní jídelna (jako tolik jiných věcí, co třeba špenát, fazolky nebo kopr? a nemůžu zapomenout na trauma všech traumat, kakao se škraloupem…fuj!). Ale to lze napravit! Třeba vás tento salát z růžičkové kapusty s brusinkami a pekany přesvědčí o tom, že je to naopak skvělá zelenina!
Růžičková kapusta, ostatně jako skoro jakákoliv zelenina, je prostě nejlepší povařená jen chvilinku. Nikoliv utrápená do šedivé rozblemcané hmoty. Nejenom, že je chutnější, ale zároveň si i zachová více živin. V tomto salátu může být i syrová. Ale pokud víte, že vám to na zažívání nedělá dobře (nebo jak eufemisticky vyjádřit, že po ní prdíte), můžete ji zblanšírovat nebo chvilku povařit na páře. Ale jen minutku, ať zůstane křupavá.
Tento salát je skvělý jako příloha, například ke krůtí či vepřové pečeni, ale bez problémů obstojí i jako lehčí večeře. Místo gorgonzoly můžete použít i fetu či jakýkoliv jiný výrazný sýr, nebo sýr úplně vynechat a místo něj přidat vyškvařenou slaninu. Na rozdíl od jarních a letních salátů, které obsahují křehké lístky, které rychle vadnou, vydrží tento salát z růžičkové kapusty v lednici klidně i pár dní.
Salát z růžičkové kapusty s brusinkami a pekany
Ingredience
- 500g růžičkové kapusty
- ½ červené cibule
- hrst pekanových ořechů
- hrst brusinek
- 100g gorgonzoly dolce
- 1 lžička třtinového cukru
- 1,5 lžíce červeného vinného octa
- Sůl
- Olivový olej
Postup
Nejdříve si připravíme cibulku, minimálně půl hodiny předem, ale klidně i den předem. Nakrájíme na tenké proužky a smícháme s třtinovým cukrem, vinným octem a špetkou soli. Díky tomu cibulka zkřehne, zesládne a ztratí výraznou štiplavost.
Kapustičky zbavíme svrchních listů a nakrouháme na jemno. Jde to v robotu, na mandolíně (v tom případě ale fakt opatrně, ať nedopadnete jako tolik mých spolužáků ve škole a neufiknete si půl prstu), nebo ji nakrájíme pěkně postaru nožem. Chvilku to zabere, ale alespoň se v práci s nožem pocvičíte. 🙂 Pokud chcete, zblanšírujte ve vroucí vodě nebo minutku povařte na páře. Zchlaďte ve studené (nejlépe ledové) vodě.
Pekanové ořechy i brusinky nasekáme nahrubo. Pro výraznější chuť můžeme ořechy opražit nasucho na pánvi. Smícháme s nasekanou kapustou, naloženou cibulkou (i s veškerou tekutinou), přilijeme dvě až tři lžíce olivového oleje a důkladně promícháme. Přidáme kousky sýra (či slaniny) a znovu promícháme. Ochutnáme, jestli salát nepotřebuje dosolit, dokyselit či jinak dotáhnout. Necháme chvíli odležet, aby se chutě propojili a podáváme v pokojové teplotě.
Anonym
Eliška je nejlepší
Anonym
Kája Mařík škraloup miloval
Anonym
Jako bratr to vím
Anonym
Akorát je velký rozdíl mezi gorgonzolou dolce e picante. Co bys v tomhle salátku doporučila? Hezký den
elikatesy
Děkuji. 🙂 Co se gorgonzoly týče, tak přestože mám raději dolce a proto jsem ji i použila, v tomto salátu byla docela nevýrazná a líp by se v něm vyjímala piccante. Všeobecně spíše slanější a pikantnější sýr.