• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Salát z růžičkové kapusty s brusinkami a pekany

8 ledna, 2018 od elikatesy

Já vím, v zimě na saláty moc chuť není. Hlavně proto, že zelenina a zejména salátové listy nejsou v úplně nejlepší kondici. Jak by taky mohly, když k nám často cestují přes polovinu světa. Na saláty člověk ani instinktivně nemá moc chuť, protože tělo ochlazují. Růžičková kapusta je ovšem výjimka. V lednu je naopak v perfektní kondici. Mnoho lidí k ní nemá úplně vřelý vztah, neboť jim ji zprotivila školní jídelna (jako tolik jiných věcí, co třeba špenát, fazolky nebo kopr? a nemůžu zapomenout na trauma všech traumat, kakao se škraloupem…fuj!). Ale to lze napravit! Třeba vás tento salát z růžičkové kapusty s brusinkami a pekany přesvědčí o tom, že je to naopak skvělá zelenina!salát z růžičkové kapusty

Růžičková kapusta, ostatně jako skoro jakákoliv zelenina, je prostě nejlepší povařená jen chvilinku. Nikoliv utrápená do šedivé rozblemcané hmoty. Nejenom, že je chutnější, ale zároveň si i zachová více živin. V tomto salátu může být i syrová. Ale pokud víte, že vám to na zažívání nedělá dobře (nebo jak eufemisticky vyjádřit, že po ní prdíte), můžete ji zblanšírovat nebo chvilku povařit na páře. Ale jen minutku, ať zůstane křupavá.

Tento salát je skvělý jako příloha, například ke krůtí či vepřové pečeni, ale bez problémů obstojí i jako lehčí večeře. Místo gorgonzoly můžete použít i fetu či jakýkoliv jiný výrazný sýr, nebo sýr úplně vynechat a místo něj přidat vyškvařenou slaninu. Na rozdíl od jarních a letních salátů, které obsahují křehké lístky, které rychle vadnou, vydrží tento salát z růžičkové kapusty v lednici klidně i pár dní.

Salát z růžičkové kapusty s brusinkami a pekany
Ingredience
  • 500g růžičkové kapusty
  • ½ červené cibule
  • hrst pekanových ořechů
  • hrst brusinek
  • 100g gorgonzoly dolce
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 1,5 lžíce červeného vinného octa
  • Sůl
  • Olivový olej
Postup

Nejdříve si připravíme cibulku, minimálně půl hodiny předem, ale klidně i den předem. Nakrájíme na tenké proužky a smícháme s třtinovým cukrem, vinným octem a špetkou soli. Díky tomu cibulka zkřehne, zesládne a ztratí výraznou štiplavost.

Kapustičky zbavíme svrchních listů a nakrouháme na jemno. Jde to v robotu, na mandolíně (v tom případě ale fakt opatrně, ať nedopadnete jako tolik mých spolužáků ve škole a neufiknete si půl prstu), nebo ji nakrájíme pěkně postaru nožem. Chvilku to zabere, ale alespoň se v práci s nožem pocvičíte. 🙂 Pokud chcete, zblanšírujte ve vroucí vodě nebo minutku povařte na páře. Zchlaďte ve studené (nejlépe ledové) vodě.

IMG_3016Pekanové ořechy i brusinky nasekáme nahrubo. Pro výraznější chuť můžeme ořechy opražit nasucho na pánvi. Smícháme s nasekanou kapustou, naloženou cibulkou (i s veškerou tekutinou), přilijeme dvě až tři lžíce olivového oleje a důkladně promícháme. Přidáme kousky sýra (či slaniny) a znovu promícháme. Ochutnáme, jestli salát nepotřebuje dosolit, dokyselit či jinak dotáhnout. Necháme chvíli odležet, aby se chutě propojili a podáváme v pokojové teplotě.

Kam dál?

  • Salát s datlemi, ořechy a gorgonzolouSalát s datlemi, ořechy a gorgonzolou
  • Rajčatový salát s jahodamiRajčatový salát s jahodami
  • Salát z grilované zeleniny se sýrem halloumiSalát z grilované zeleniny se sýrem halloumi
  • Čokoládové choux s pekanovými ořechyČokoládové choux s pekanovými ořechy
  • Chřestový quicheChřestový quiche
  • Motance s medvědím česnekemMotance s medvědím česnekem

Rubriky: Recepty, Zelenina a slané recepty Štítky: brusinky, gorgonzola, pekanové ořechy, růžičková kapusta, salát, sýr

Předchozí článek « Nejlepší bramborová kaše
Další článek: Zapečené žampiony se špenátem »

Reader Interactions

Comments

  1. Anonym

    8 ledna, 2018 at 1:09 pm

    Eliška je nejlepší

    Odpovědět
    • Anonym

      8 ledna, 2018 at 1:19 pm

      Kája Mařík škraloup miloval

      Odpovědět
  2. Anonym

    8 ledna, 2018 at 1:10 pm

    Jako bratr to vím

    Odpovědět
  3. Anonym

    8 ledna, 2018 at 1:14 pm

    Akorát je velký rozdíl mezi gorgonzolou dolce e picante. Co bys v tomhle salátku doporučila? Hezký den

    Odpovědět
  4. elikatesy

    8 ledna, 2018 at 2:13 pm

    Děkuji. 🙂 Co se gorgonzoly týče, tak přestože mám raději dolce a proto jsem ji i použila, v tomto salátu byla docela nevýrazná a líp by se v něm vyjímala piccante. Všeobecně spíše slanější a pikantnější sýr.

    Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Co pečete na víkend? U nás budou jahodové cupc Co pečete na víkend? U nás budou jahodové cupcaky.🍓🧁 Vláčné těsto s mandlemi, vanilkou a citronovou kůrou, jahodový rozvar a jahodový mascarpone krém. Jednoduchý dezert ve kterém slaďoučké a šťavnaté jahody skvěle vyniknou. Recept sepíšu přes víkend a v pondělí snad hodím na blog. 😊
Cupcakes with strawberry filling and strawberry mascarpone cream. 🍓😊
#foodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #czechfoodblog #cupcakes #strawberries #jahody #dnespecu
Když už jsem připravovala plundrové těsto, ta Když už jsem připravovala plundrové těsto, tak jsem rovnou připravila i listové na druhý úkol z cukrářského maratonu, Xavierovo malinové mille feuille. Máslové překládané těsto a temperování čokolády, prostě ideální dezert na přípravu do tohoto počasí. 🤣 Ale bylo to moc moc dobrý, maliny dodaly svěžest a dezert byl moc skvěle vyladěný. Křehké listové, jemný krém, nakyslý gel a finální křupnutí v podobě ozdoby z temperované čokolády... Super kombinace, díky za recept! 😋🤗
#topcakemaraton3 #topcakemaraton3_xavier 
#foodblog #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #millefeuille #raspberries #chocolatedessert
Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se o Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se opravdu těšila. 😊 Překládané těsto připravuju moc ráda, začalo to kdysi listovým, které už bych dnes nekoupila a pokračovalo plundrovým, se kterým jsem sice nějaký čas bojovala, ale teď už jsme kamarádi. Teda většinou. 😅 
Ovšem stejně jako do makronek jsem se ani do plundrového těsta od porodu nepouštěla, protože přece jen není úplně časově flexibilní. Ale výzva je výzva a nakonec to šlo celkem hladce. 😊
Teda... časově to sice hladce šlo, ale pár zádrhelů se přece jen vyskytlo. 🙈 To jsem tak založila máslo a válím první překlad, když mě napadlo, že to těsto v lednici moc nenakynulo. Neměla jsem už staré droždí? No... měla. 🤦‍♀️ Vzhledem k tomu, že už jsem založila máslo, rozhodla jsem se v práci pokračovat, ale neočekávala jsem moc valný výsledek. A jaké překvapení, těsto se nakonec vzchopilo a krásně nakynulo. 🤩
Druhý zádrhel byl, že mi večer došlo, že vlastně doma nemám moc věcí, čím bych mohla danishe naplnit. Zachránily mě Sofinčiny meruňky a loňské borůvky v mrazáku. 😄 
První danishe jsou plněné vanilkovým krémem, meruňkami a sekanými pistáciemi a druhé citronovým mascarpone (kdybych měla doma tvaroh, dala bych raději ten), borůvkami a mandlemi. 
Moc díky, Aleši @mouka_voda_sul za super výzvu, ráno dnes bylo sladké a voňavé... ☀️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_ales #plundrovetesto #danishpastry #laminateddough #foodblog #foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #foodstagram #foodfluffer #dnespecu
Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrá Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrářského maratonu, mousse dort s  jahodami, pistáciemi a mangem. Dezert jsem udělala ve formě monoporcí a trošku přeházela pořadí náplní. Zbyl mi pistáciový krém, tak jsem k němu přidala trochu bílé čokolády a použila jej na ozdobu. 
Dezert sklidil velký úspěch, kombinace pistácií, jahod a mangové mousse byla skvělá. ❤️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_tomas #foodblog #foodstagram #foodphotography #frenchpatisserie #moussedessert #francouzskacukrarina #mousse #strawberries #pistachio #mango
Sablé breton aneb něco mezi velkou máslovou sušenkou a křehkým koláčem. 🙂 Toto je vylepšeno mandlovou drobenkou (drobenka vylepší skoro všechno...) a doplněno bezinkovým vanilkovým créme diplomate (cukrářský krém odlehčený ušlehanou smetanou), jahodový gelem, čerstvým ovocem a bezem. 
Svěží a voňavá jarní variace. 🍓🌼
Recept na blogu, odkaz v biu a ve stories. 😊
Sablé breton with almond streusel, eldeflower and vanilla créme diplomate, strawberry gel, berries and eldeflowers.
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #frenchpatisserie #frenchbaking #sablebreton #eldeflower #berries #francouzskacukrarina #dnespecu #krehketesto #jahody #bezinky
Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financier Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financieru, ananasového compoté a mousse z bílé čokolády. 😊
Zdobeno vanilkovou kokosovou namelakou, kandovaným ananasem a korálovou oplatkou. 
Recept i s podrobnými informacemi najdete na blogu, odkaz dávám do bia a do stories. 😉
Piňa Colada petit gateaux. Moist coconut financier, pineapple compoté and white chocolate mousse, decirated with vanilla coconut namelaka, candied pineapple and coral tuile. 
#foodblog #foodstyling #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #czechfoodblog #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #cukrarina #pinacolada
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2022 · Elikatesy