• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Rajčatový salát s jahodami

9 září, 2019 od elikatesy

Tento salát přichází na blog tak trochu s křížkem po funuse. Počasí venku totiž volá spíše po horkých polévkách, ovesných kaších, pečené zelenině a čajíčcích. Ale ještě v sobotu jsem na trhu našla krásná rajčata, jahody i maliny a přišlo mi líto si tento recept rok schovávat v šuplíku. A tak, navzdory počasí a možná tak trochu jako labutí píseň letošního krásného léta, přichází tento recept na rajčatový salát s jahodami.

rajčatový salát s jahodami

Letošní léto jsem na Náplavce byla každou sobotu, kterou jsem trávila v Praze. Ať už mám volno nebo jdu do práce, na sobotní rána mám jasný plán. Trhy. Baví mě sledovat střídající sezóny a to, jak se každý týden pomalu mění nabídka. Srpen a září přináší úrodu pozdního léta, poslední borůvky a meruňky, první jablka a švestky, papriky, okurky, mangold, dýně… A hlavně rajčata. Krásná a sladká jako med. Rajčata v létě chutnají jako bonbonky a v puse vám rozpoutají hotovou chuťovou explozi.

Málokdo ví, že rajčata mají téměř stejný chuťový profil jako jahody a jsou v mnoha receptech prakticky zaměnitelná. Caprese z jahod nebo rajčatový džem s vanilkou? Fakt to funguje! Co ladí k rajčatům ladí i k jahodám a naopak. Jahody a bazalka, rajčata a vanilka, jahody a okurka, rajčata a meloun, jahody a krémový sýr, rajčata a maliny… A ke všemu samozřejmě krásně funguje čokoláda, chilli a skořice. 😉

V tomto salátu jsem využila chuťové kompatibility rajčat a jahod a doplnila je malinami, vanilkou (použila jsem krom extraktu i vanilkový olivový olej) a krémovou jemnou burratou (pokud máte možnost, rozhodně zkuste tuhle).

Důležitá poznámka. Pokud do salátu přidáváte sladké komponenty a nechcete, aby hotový pokrm chutnal jako dezert, musíte sladkost vyvážit kyselou a slanou chutí. Tento rajčatový salát s jahodami  doplňuje zálivka, do které jsem použila kyselkavé maliny a pomeranč, bílý vinný ocet a balsamico. Společně s vanilkou tvoří skvělé chuťové kombo, které salátu dodává šmrnc.

Podobné saláty jsme dělali i v práci a měly obrovský úspěch. A není divu. Kombinace rajčat, jahod, malin a vanilky a krémové burraty zkrátka neodolatelně sexy. 😉

Tisk

Rajčatový salát s jahodami

Počet porcí: 3 porce

Ingredience

  • 750 g rajčat nejlépe různé druhy, tvary a barvy
  • 250 g jahod
  • 125-250 g mozzarelly či burraty
  • lístky bazalky či máty

Dressing

  • 125 g malin
  • šťáva z poloviny pomeranče
  • vanilka (zrníčka z půl lusku či půl lžičky extraktu)
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • 1 lžíce balsamica
  • 6 lžic extra panenského olivového oleje
  • sůl

Postup přípravy

  • Nejdříve připravte dressing. V misce vidličkou rozmačkejte maliny, přidejte oba octy, pomerančovou šťávu a vanilku. Promíchejte a propasírujte do čisté misky. Přidejte olivový olej, osolte a prošlehejte. Ochutnejte a dolaďte octem či solí.
  • Rajčata a jahody omyjte a nakrájejte na různé nepravidelné kousky. Vložte do mísy, přidejte dressing a promíchejte.
  • Salát přesuňte na servírovací talíř, nahoru natrhejte mozzarellu či burratu, pokapejte olivovým olejem a dozdobte lístky bazalky či máty.

Kam dál?

  • Salát z grilované zeleniny se sýrem halloumiSalát z grilované zeleniny se sýrem halloumi
  • Chřestový salát s jahodami, oříšky a mučenkovým dresinkemChřestový salát s jahodami, oříšky a mučenkovým dresinkem
  • Salát s datlemi, ořechy a gorgonzolouSalát s datlemi, ořechy a gorgonzolou
  • Jahodový dort s kokosovým krémemJahodový dort s kokosovým krémem
  • Špaldové scones s čerstvým jahodovým džememŠpaldové scones s čerstvým jahodovým džemem
  • Tvarohový dort s jahodami a bílou čokoládou ala FraisierTvarohový dort s jahodami a bílou čokoládou ala Fraisier

Rubriky: Recepty, Zelenina a slané recepty Štítky: jahody, maliny, rajčata, salát, sýr

Předchozí článek « Broskvový koláč s drobenkou
Další článek: Ovesné sušenky se semínky »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

V té záplavě mousse a cremeux posledních týdn V té záplavě mousse a cremeux posledních týdnů se mi zastesklo po obyčejném kynutém. 😊
A tak jsem připravila dvojitou dávku nejlepšího kynutého, naplnila voňavou ořechovou náplní a zamotala do malých pletenců.
Recept na těsto najdete na blogu ("nejlepší kynuté"😉), z dávky z 300g mouky vyjde 12 pletenců. Odkaz na recept a způsob pletení vám hodím do stories.  Na náplň:
75g změklého másla 
65g třtinového cukru
100g mletých vlašských ořechů (doporučuju  předem spařit a opražit)
2 lžičky cejlonské skořice 
1 lžička kardamomu 
Kůra z 1 bio pomeranče  Mimochodem, druhá fotka je původní, neupravená. Pořád mě fascinuje, co dokáže pár tahů v Lightroomu. 😊  #foodblog #foodphotography #foodstyling #foodstagram #foodfluffer #czechfoodblog #cinnamonrolls #briochebun #walnuts #kynutetesto #sladkerecepty #dnespecu
Další úkol z cukrářského maratonu, čokolád Další úkol z cukrářského maratonu, čokoládový entremet Clementine od @tortykatulienka. V originále s mandarinkou, já použila pomeranč. Lehounká čokoládová mousse, karamelové cremeux s pomerančem, pomerančové želé, kakaový crumble a medový korpus madelaine. Ač nejsem velký fanda kombinace čokolády a citrusů, tak musím říct, že tohle byl moc příjemný dezert. 😊 
Díky @topcakestudio za organizaci a @pastry.cz za sponzorování soutěže. 
#topcakemaraton4 #topcakemaraton4_katarina #moussecake #entremet #frenchpatisserie #chocolatemousse #chocolatedessert #chocolatedecoratins
První úkol cukrářského maratonu, dezert IKA o První úkol cukrářského maratonu, dezert IKA od @vladryasnyy. Kombinace lehounké citronové mousse, hruškového coulis a compoté s jasmínovým čajem a pistáciového moelleux a cremeux byla vážně skvělá, svěží a perfektně vyvážená. Díky za super recept a díky taky Julii @topcakestudio za organizaci. Účastním se už klasicky jen jako divák, ale tohle jsem si nemohla nechat ujít. 😊  #topcakemaraton4_vlad #topcakemaraton4 #foodblog #foodphotography #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #moussedessert
Tenhle entremet jsem měla v hlavě už hrozně dl Tenhle entremet jsem měla v hlavě už hrozně dlouho. Od minulého roku, kdy jsem Sofi nosila v šátku a já denně chodila alespoň dvě hodiny se spícím miminkem spící přírodou. A říkala jsem si, že by to bylo super téma na dort. Ta příroda, ne miminko. 😄 A teď, po roce, kdy jaro už skoro klepe na vrátka, jsem se k němu konečně dokopala. 😊
Každý správný entremet musí mít francouzský název, to dá rozum, tenhle jsem proto nazvala Sol de la forêt. 😊 Dekoraci tvoří to, co najdete v lese... hlína, mech, větvičky, kameny. Všechno samozřejmě jedlé. 😊
Vnitřek dortu tvoří kořeněný kakaový financier, čokoládové cremeux, pistáciové cremeux, pistáciový crunch s pomerančem a pistáciová mousse s vanilkou. Ale právě vnitřní část chci ještě trochu doladit, hlavně výšku jednotlivých vrstev a tak recept zatím nesdílím. Ale určitě se na něj můžete v (snad blízké) budoucnosti těšit. 😊
Edible forest floor entremet. Inside pistachio mousse, pistachio and chocolate cremeux, pistachio crunch and spiced chocolate financier. Decorated with chocolate soil, pistachio moss, chocolate twigs and chocolate stones. 🍃
#foodphotography
#foodblog #frenchpatisserie #entremet #moussecake #soldelaforêt #edibleforest #cake #dessert #francouzskacukrarina #chocolatedecoratins #chocolate #pistachio #čokoláda #pistacie
Tak konečně. 🥳 Článek o bílé čokoláděh Tak konečně. 🥳 Článek o bílé čokoláděh  je na blogu. Vyzkoušela jsem 23 druhů čokolád, od běžných z obchodu, přes řemeslné až po profi. Bylo to několik velmi sladkých dnů. 😄
Zajímalo mě složení, obsah kakaového másla, sladkost, fluidita, cena a samozřejmě především chuť. Částečně jsou tedy v článku objektivní informace, částečně samozřejmě čistě subjektivní hodnocení. Veškeré srovnání a další povídání o bílé čokoládě najdete na blogu, odkaz ve stories a v biu. 😊
#foodblog
#foodphotography #czechfoodblog #whitechocolate #comparison #bilacokolada #srovnavacka
Jedno odpalované těsto, tři různé výsledky. Jedno odpalované těsto, tři různé výsledky. Jaká byla proměnná? Teplota těsta před pečením. 
Minulý týden, když jsem pekla věnečky jsem si řekla, že udělám malý pokus. Pár věnečků jsem upekla rovnou, pár po nastříkání zamrazila a zbytek těsta jsem dala do lednice a věnečky pak stříkala z vychlazeného těsta. Všechny jsem pekla na stejnou teplotu (200°C), asi 20-25minut.
Stříkala jsem přes šablonu, takže před pečením byly velikostně relativně stejné. 😊
Na všech fotkách je zleva doprava těsto pečené hned, vychlazené těsto a zmražené těsto. 
Na fotkách to možná není až tak markantní, ale určitého rozdílu si určitě všimnete. Ve skutečnosti byl rozdíl ještě výraznější. Suverénně nejlepší výsledek byl z vychlazeného těsta. Těsto si nejlíp podrželo tvar, šlo nejvíc do výšky, zářezy zůstaly nejostřejší ap nerozpily se a navíc byly věnečky po upečení krásně lesklé. Dobrého výsledků dosáhnete i pokud těsto upečete rovnou, ale pokud máte čas, určitě doporučuju odpalované těsto před pečením vychladit. 😊
Left to right, same choux pastry baked immediately, after chilling and after freezing. 
#foodblog #foodphotography #chouxpastry #choux #bakingcomparison #dnespecu #odpalovanetesto
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy