• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Rajčatový salát s jahodami

9 září, 2019 od elikatesy

Tento salát přichází na blog tak trochu s křížkem po funuse. Počasí venku totiž volá spíše po horkých polévkách, ovesných kaších, pečené zelenině a čajíčcích. Ale ještě v sobotu jsem na trhu našla krásná rajčata, jahody i maliny a přišlo mi líto si tento recept rok schovávat v šuplíku. A tak, navzdory počasí a možná tak trochu jako labutí píseň letošního krásného léta, přichází tento recept na rajčatový salát s jahodami.

rajčatový salát s jahodami

Letošní léto jsem na Náplavce byla každou sobotu, kterou jsem trávila v Praze. Ať už mám volno nebo jdu do práce, na sobotní rána mám jasný plán. Trhy. Baví mě sledovat střídající sezóny a to, jak se každý týden pomalu mění nabídka. Srpen a září přináší úrodu pozdního léta, poslední borůvky a meruňky, první jablka a švestky, papriky, okurky, mangold, dýně… A hlavně rajčata. Krásná a sladká jako med. Rajčata v létě chutnají jako bonbonky a v puse vám rozpoutají hotovou chuťovou explozi.

Málokdo ví, že rajčata mají téměř stejný chuťový profil jako jahody a jsou v mnoha receptech prakticky zaměnitelná. Caprese z jahod nebo rajčatový džem s vanilkou? Fakt to funguje! Co ladí k rajčatům ladí i k jahodám a naopak. Jahody a bazalka, rajčata a vanilka, jahody a okurka, rajčata a meloun, jahody a krémový sýr, rajčata a maliny… A ke všemu samozřejmě krásně funguje čokoláda, chilli a skořice. 😉

V tomto salátu jsem využila chuťové kompatibility rajčat a jahod a doplnila je malinami, vanilkou (použila jsem krom extraktu i vanilkový olivový olej) a krémovou jemnou burratou (pokud máte možnost, rozhodně zkuste tuhle).

Důležitá poznámka. Pokud do salátu přidáváte sladké komponenty a nechcete, aby hotový pokrm chutnal jako dezert, musíte sladkost vyvážit kyselou a slanou chutí. Tento rajčatový salát s jahodami  doplňuje zálivka, do které jsem použila kyselkavé maliny a pomeranč, bílý vinný ocet a balsamico. Společně s vanilkou tvoří skvělé chuťové kombo, které salátu dodává šmrnc.

Podobné saláty jsme dělali i v práci a měly obrovský úspěch. A není divu. Kombinace rajčat, jahod, malin a vanilky a krémové burraty zkrátka neodolatelně sexy. 😉

Tisk

Rajčatový salát s jahodami

Počet porcí: 3 porce

Ingredience

  • 750 g rajčat nejlépe různé druhy, tvary a barvy
  • 250 g jahod
  • 125-250 g mozzarelly či burraty
  • lístky bazalky či máty

Dressing

  • 125 g malin
  • šťáva z poloviny pomeranče
  • vanilka (zrníčka z půl lusku či půl lžičky extraktu)
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • 1 lžíce balsamica
  • 6 lžic extra panenského olivového oleje
  • sůl

Postup přípravy

  • Nejdříve připravte dressing. V misce vidličkou rozmačkejte maliny, přidejte oba octy, pomerančovou šťávu a vanilku. Promíchejte a propasírujte do čisté misky. Přidejte olivový olej, osolte a prošlehejte. Ochutnejte a dolaďte octem či solí.
  • Rajčata a jahody omyjte a nakrájejte na různé nepravidelné kousky. Vložte do mísy, přidejte dressing a promíchejte.
  • Salát přesuňte na servírovací talíř, nahoru natrhejte mozzarellu či burratu, pokapejte olivovým olejem a dozdobte lístky bazalky či máty.

Kam dál?

  • Salát z grilované zeleniny se sýrem halloumiSalát z grilované zeleniny se sýrem halloumi
  • Chřestový salát s jahodami, oříšky a mučenkovým dresinkemChřestový salát s jahodami, oříšky a mučenkovým dresinkem
  • Salát s datlemi, ořechy a gorgonzolouSalát s datlemi, ořechy a gorgonzolou
  • Jahodový dort s kokosovým krémemJahodový dort s kokosovým krémem
  • Špaldové scones s čerstvým jahodovým džememŠpaldové scones s čerstvým jahodovým džemem
  • Tvarohový dort s jahodami a bílou čokoládou ala FraisierTvarohový dort s jahodami a bílou čokoládou ala Fraisier

Rubriky: Recepty, Zelenina a slané recepty Štítky: jahody, maliny, rajčata, salát, sýr

Předchozí článek « Broskvový koláč s drobenkou
Další článek: Ovesné sušenky se semínky »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Když už jsem připravovala plundrové těsto, ta Když už jsem připravovala plundrové těsto, tak jsem rovnou připravila i listové na druhý úkol z cukrářského maratonu, Xavierovo malinové mille feuille. Máslové překládané těsto a temperování čokolády, prostě ideální dezert na přípravu do tohoto počasí. 🤣 Ale bylo to moc moc dobrý, maliny dodaly svěžest a dezert byl moc skvěle vyladěný. Křehké listové, jemný krém, nakyslý gel a finální křupnutí v podobě ozdoby z temperované čokolády... Super kombinace, díky za recept! 😋🤗
#topcakemaraton3 #topcakemaraton3_xavier 
#foodblog #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #millefeuille #raspberries #chocolatedessert
Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se o Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se opravdu těšila. 😊 Překládané těsto připravuju moc ráda, začalo to kdysi listovým, které už bych dnes nekoupila a pokračovalo plundrovým, se kterým jsem sice nějaký čas bojovala, ale teď už jsme kamarádi. Teda většinou. 😅 
Ovšem stejně jako do makronek jsem se ani do plundrového těsta od porodu nepouštěla, protože přece jen není úplně časově flexibilní. Ale výzva je výzva a nakonec to šlo celkem hladce. 😊
Teda... časově to sice hladce šlo, ale pár zádrhelů se přece jen vyskytlo. 🙈 To jsem tak založila máslo a válím první překlad, když mě napadlo, že to těsto v lednici moc nenakynulo. Neměla jsem už staré droždí? No... měla. 🤦‍♀️ Vzhledem k tomu, že už jsem založila máslo, rozhodla jsem se v práci pokračovat, ale neočekávala jsem moc valný výsledek. A jaké překvapení, těsto se nakonec vzchopilo a krásně nakynulo. 🤩
Druhý zádrhel byl, že mi večer došlo, že vlastně doma nemám moc věcí, čím bych mohla danishe naplnit. Zachránily mě Sofinčiny meruňky a loňské borůvky v mrazáku. 😄 
První danishe jsou plněné vanilkovým krémem, meruňkami a sekanými pistáciemi a druhé citronovým mascarpone (kdybych měla doma tvaroh, dala bych raději ten), borůvkami a mandlemi. 
Moc díky, Aleši @mouka_voda_sul za super výzvu, ráno dnes bylo sladké a voňavé... ☀️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_ales #plundrovetesto #danishpastry #laminateddough #foodblog #foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #foodstagram #foodfluffer #dnespecu
Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrá Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrářského maratonu, mousse dort s  jahodami, pistáciemi a mangem. Dezert jsem udělala ve formě monoporcí a trošku přeházela pořadí náplní. Zbyl mi pistáciový krém, tak jsem k němu přidala trochu bílé čokolády a použila jej na ozdobu. 
Dezert sklidil velký úspěch, kombinace pistácií, jahod a mangové mousse byla skvělá. ❤️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_tomas #foodblog #foodstagram #foodphotography #frenchpatisserie #moussedessert #francouzskacukrarina #mousse #strawberries #pistachio #mango
Sablé breton aneb něco mezi velkou máslovou sušenkou a křehkým koláčem. 🙂 Toto je vylepšeno mandlovou drobenkou (drobenka vylepší skoro všechno...) a doplněno bezinkovým vanilkovým créme diplomate (cukrářský krém odlehčený ušlehanou smetanou), jahodový gelem, čerstvým ovocem a bezem. 
Svěží a voňavá jarní variace. 🍓🌼
Recept na blogu, odkaz v biu a ve stories. 😊
Sablé breton with almond streusel, eldeflower and vanilla créme diplomate, strawberry gel, berries and eldeflowers.
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #frenchpatisserie #frenchbaking #sablebreton #eldeflower #berries #francouzskacukrarina #dnespecu #krehketesto #jahody #bezinky
Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financier Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financieru, ananasového compoté a mousse z bílé čokolády. 😊
Zdobeno vanilkovou kokosovou namelakou, kandovaným ananasem a korálovou oplatkou. 
Recept i s podrobnými informacemi najdete na blogu, odkaz dávám do bia a do stories. 😉
Piňa Colada petit gateaux. Moist coconut financier, pineapple compoté and white chocolate mousse, decirated with vanilla coconut namelaka, candied pineapple and coral tuile. 
#foodblog #foodstyling #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #czechfoodblog #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #cukrarina #pinacolada
Makronky z třetího úkolu z #topcakemaraton_3. J Makronky z třetího úkolu z #topcakemaraton_3. Jsem moc ráda, že jsem se po delší době dokopala k makronkám, vyzkoušela novou troubu a dobře to dopadlo (145°C 20min byly nejlepší). Jedu si svou osvědčenou italskou metodu, jinak bych to už asi ani neuměla. 🙈 Mouku používám vždy x-fine od @dianacompanycz, ale ještě ji projedu v robotu s cukrem, jsem už tak zvyklá a líp poznám macaronage... Bílky používám pasterované. Tyto makronky jsou barvené přírodně, o zelenou se postarala matcha, hnědou kakao a koření a žluté jsou barveny kurkumou. Náplně byly skvělé, obzvlášť orient. I matcha s jägerem mě velmi příjemně překvapila. 😊
Moc díky Vladi @vladryasnyy za skvělou výzvu a top recepty. ❤️
#topcakemaraton3_vlad 
#makronky #macarons #frenchpatisserie#francouzskacukrarina #frenchbaking #foodstyling #foodfluffer #foodstagram #naturalcolours #pastrychef
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2022 · Elikatesy