A i dnes pokračujeme v sérii „pečeme s letním ovocem“. Tentokrát s receptem na broskvový koláč s drobenkou. Já zkrátka miluju drobenkové koláče. Nejsou to možná prvoplánoví krasavci a většinou jsou tak trochu pocuchaní. A vyfotit takový drobenkový koláč je trochu boj. 🙂 Ale ta chuť! Sladké křupnutí zkrátka vylepší téměř jakýkoliv moučník. Pamatuju, jak jsem kdysi doma dvojctihodné koláče podle babiččina receptu zasypávala drobenkou zhruba v poměru 1:1 (tedy vrstva drobenky zhruba stejně vysoká, jako vrstva těsta). Mamka se mě s obavou v hlase ptala: „A nedáváš tam té drobenky trochu moc?“. Nechápavě jsem se na ni podívala. Jak jako moc drobenky? Nic takovýho přece neexistuje, to je jasnej oxymóron. A tento broskvový koláč s drobenkou je toho důkazem. Drobenky je tam tak akorát. Takže dost. 🙂
Těsto na tento koláč je úplně jednoduché, smícháte suché ingredience, vedle v misce prošleháte mokré ingredience, pak to dáte dohromady, nalijete na pekáč a je to. 🙂 Díky podmáslí, medu, olivovému oleji a mandlové mouce je těsto krásně vláčné. Já jej dělala komplet z celozrnné špaldovky, ale pokud máte raději tradičnější „neozdravené“ moučníky, dejte třeba z poloviny nebo i víc hladkou mouku. Drobenku ovšem doporučuju dělat z celozrnné mouky, lehce oříškové tóny jí opravdu sluší.
Těsto na tento broskvový koláč je nejen vláčné, ale i krásně sladce voňavé díky přidané vanilce a pomeranči. Krom špetky mleté vanilky jsem použila i vanilkový olivový olej a kůru hned ze dvou bio pomerančů. A tak to není jen podklad pod náplň, těsto je výborné i samo o sobě. Pro ještě intenzivnější vůni můžete přidat i špetku skořice či kardamomu. Buď do těsta nebo do drobenky nebo klidně obojí.
Tento koláč by byl výborný i s jahodami nebo meruňkami, ale taky si jej můžete schovat až na sezónu švestek či hrušek. V tom případě ovšem skořici přidejte určitě. 🙂
A pokud máte drobenku taky tak rádi jako já, určitě vyzkoušejte i tento borůvkový koláč s drobenkou a tvarohem. V sobotu jsem byla na trhu a tak vím, že malinké lesní borůvky ještě jsou. Mňam!
Broskvový koláč s drobenkou
Ingredience
- 225 g celozrnné špaldové mouky nebo kombinace s bílou hladkou moukou
- 200 g mandlové mouky
- 1,5 lžičky kypřicího prášku
- 0,5 lžičky jedlé sody
- špetka soli
- 150 g olivového oleje
- 200 g medu
- 2 vejce
- 250 g podmáslí
- kůra ze 2 pomerančů
- vanilka
- cca 750 g broskví
Na drobenku
- 175 g celozrnné špladové mouky
- 125 g másla
- 75 g jemného třtinového cukru
Postup přípravy
- Hodinu předem si z lednice vytáhněte máslo na drobenku, vejce a podmáslí. Připravte si menší pekáček asi 30x20 cm, vymažte jej a vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 180°C (160°C horkovzduch).
- Připravte si drobenku. Máslo, cukr a mouku v misce promněte prsty, dokud nepřipomíná vlhký písek. Odložte stranou. Broskve omyjte, rozpulte, vyjměte pecku a nakrájejte na větší kousky.
- Špaldovou mouku, mandlovou mouku, kypřicí prášek, sodu a sůl společně prosejte do mísy. V jiné misce prošlehejte (metličkou nebo tyčákem) podmáslí, vejce, olej a med. Přidejte najemno nastrouhanou pomerančovou kůru a promíchejte. Mokrou směs vlijte k suché směsi a stěrkou promíchejte. Opatrně, nepřemíchejte, ať není těsto zbytečně tuhé.
- Těsto nalijte do pekáčku, rozprostřete, poklaďte broskvemi a zasypte drobenkou a mandlovými plátky. Vložte do trouby a pečte asi 35-40 minut.
Napsat komentář