• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Chřestový salát s hráškem a mátou

14 května, 2020 od elikatesy

Ještěže ten blog mám. Vážně. Jinak by bylo docela možné, že se dva měsíce budu živit jen chřestem s míchanými vajíčky nebo omeletou. Protože to je skvělý a rychlý a protože já jsem občas strašlivě líná. Ale já mám blog! A tak si řeknu “Hm, mohla bych na blog udělat i nějaký nový chřestový recept.” A vymyslím a připravím tento chřestový salát s hráškem a mátou. Sice jej trvá připravit o trošinku dýl, než míchaná vajíčka, ale zas ne o moc. A opravdu stojí za to.:) chřestový salát s hráškem

Tento salát se skládá z chřestu, hrášku ve dvou podobách, edamame bobů, fety pečené s medem a citronovou kůrou a jednoduchého dresinku s mátou. Čisté a svěží chutě, které se v tomto jednoduchém salátu krásně doplňují. Veškerá zelenina je blanšírovaná. To znamená, že ji krátce spaříte ve vroucí osolené vodě (osolte ji pořádně, zelenina v ní pobude jen malou chvilku) a pak zchladíte v ledové vodě. V ledové vodě ji nechte jen tak dlouho, dokud nevychladne. Dvě, tři minutky, pak ji vytáhněte a nechte okapat, případně ji osušte na papírové utěrce. Kdyby byla zelenina mokrá, dresing by z ní sklouzl a to by byla věčná škoda. 🙂

Edamame jsou nezralé sojové boby a prodávají se nejčastěji mražené neloupané v obchodech s japonským zbožím. A viděla jsem je taky na Košíku. Já mám edamame moc ráda i jako snack, stačí spařit vroucí vodou, osolit vločkovou solí a pak je vycucávat přímo z lusku. Pokud nemáte, můžete je nahradit zahradními boby nebo fava fazolemi (prodávají se mražené třeba v M&S nebo Makru), případně dalším hráškem. Cukrový hrášek můžete úplně čistě teoreticky nahradit na proužky nakrájenými fazolkami. Sice už to pak bude úplně jiný salát, ale určitě to bude taky dobrý. Ale alespoň ten chřest tam fakt dejte… 🙂

Feta pečená s medem a citronovou kůrou touto úpravou ztratí něco ze své intenzivní slanosti, přidá příjemný kontrast a salát výborně doplňuje. Tento chřestový salát s hráškem a mátou se zkrátka povedl. A já jsem opravdu ráda, že jsem se překonala a neskončila opět u míchaček (ty byly až večer). 🙂 A pokud si chcete chřest užít ještě víc, tak na blogu už dva chřestové saláty jsou. Chřestový salát s jahodami, oříšky a mučenkovým dresinkem a salát z grilované zeleniny se sýrem halloumi. Hned jsem na ně dostala chuť. Ach jo, proč je jenom sezóna chřestu tak krátká?chřestový salát s hráškem

Tisk

Chřestový salát s hráškem a mátou

Počet porcí: 2 velké porce

Ingredience

  • 300 g zeleného chřestu
  • 150 g cukrového hrášku
  • 100 g hrášku klidně mraženého
  • 100 g vyloupaných edamame nebo zahradních bobů

Na pečenou fetu

  • 100 g fety
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce medu
  • kůra z 1 citronu

Na dresing

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • asi 10 lístků máty
  • sůl

Postup přípravy

  • Nejprve si připravte pečenou fetu. Troubu rozehřejte na 180°C. Fetu dejte na kus pečicího papíru, pokapejte olejem a medem, zastrouhněte citronovou kůrou a pečlivě zabalte. Dejte na pekáček a pečte asi 15 minut. Nechte zabalené v balíčku, než salát dokončíte.
  • Mezitím si připravte zeleninu. Větší hrnec naplňte vodou, osolte a přiveďte k varu. Připravte si velkou mísu s ledovou vodou. Chřestu odlomte tvrdé konce, dejte do vroucí vody a vařte asi minutu až dvě na skus. Zchlaďte v ledové vodě. Dále spařte cukrový hrášek, půl minuty až minutu by mělo stačit. Také zchlaďte. Nakonec spařte a zchlaďte i hrášek a edamame,půl minuty by mělo stačit.
  • Chřest nakrájejte na menší špalíčky, cukrový hrášek na proužky a smíchejte s hráškem a edamame.
  • Na zálivku prošlehejte olivový olej s citronovou šťávou a přidejte mátu nasekanou na jemné proužky. Osolte.
  • Zeleninu ve velké míse prohoďte se zálivkou, přendejte na talíře a posypejte nadrobenou pečenou fetou. Ta by měla být teplá, ale ne horká. Ihned podávejte.

Kam dál?

  • Jarní bruschettyJarní bruschetty
  • Pečené mrkve s fetou, pistáciemi a granátovým jablkemPečené mrkve s fetou, pistáciemi a granátovým jablkem
  • Salát s pečenou hlívou, rajčaty a pošírovaným vejcemSalát s pečenou hlívou, rajčaty a pošírovaným vejcem
  • Vietnamský salátVietnamský salát
  • Salát z grilované zeleniny se sýrem halloumiSalát z grilované zeleniny se sýrem halloumi
  • Chřestový salát s jahodami, oříšky a mučenkovým dresinkemChřestový salát s jahodami, oříšky a mučenkovým dresinkem

Rubriky: Recepty, Zelenina a slané recepty Štítky: chřest, citron, edamame, feta, hrášek, máta

Předchozí článek « Citronový chlebíček s kokosem
Další článek: Domácí müsli tyčinky s datlemi a oříšky »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

V té záplavě mousse a cremeux posledních týdn V té záplavě mousse a cremeux posledních týdnů se mi zastesklo po obyčejném kynutém. 😊
A tak jsem připravila dvojitou dávku nejlepšího kynutého, naplnila voňavou ořechovou náplní a zamotala do malých pletenců.
Recept na těsto najdete na blogu ("nejlepší kynuté"😉), z dávky z 300g mouky vyjde 12 pletenců. Odkaz na recept a způsob pletení vám hodím do stories.  Na náplň:
75g změklého másla 
65g třtinového cukru
100g mletých vlašských ořechů (doporučuju  předem spařit a opražit)
2 lžičky cejlonské skořice 
1 lžička kardamomu 
Kůra z 1 bio pomeranče  Mimochodem, druhá fotka je původní, neupravená. Pořád mě fascinuje, co dokáže pár tahů v Lightroomu. 😊  #foodblog #foodphotography #foodstyling #foodstagram #foodfluffer #czechfoodblog #cinnamonrolls #briochebun #walnuts #kynutetesto #sladkerecepty #dnespecu
Další úkol z cukrářského maratonu, čokolád Další úkol z cukrářského maratonu, čokoládový entremet Clementine od @tortykatulienka. V originále s mandarinkou, já použila pomeranč. Lehounká čokoládová mousse, karamelové cremeux s pomerančem, pomerančové želé, kakaový crumble a medový korpus madelaine. Ač nejsem velký fanda kombinace čokolády a citrusů, tak musím říct, že tohle byl moc příjemný dezert. 😊 
Díky @topcakestudio za organizaci a @pastry.cz za sponzorování soutěže. 
#topcakemaraton4 #topcakemaraton4_katarina #moussecake #entremet #frenchpatisserie #chocolatemousse #chocolatedessert #chocolatedecoratins
První úkol cukrářského maratonu, dezert IKA o První úkol cukrářského maratonu, dezert IKA od @vladryasnyy. Kombinace lehounké citronové mousse, hruškového coulis a compoté s jasmínovým čajem a pistáciového moelleux a cremeux byla vážně skvělá, svěží a perfektně vyvážená. Díky za super recept a díky taky Julii @topcakestudio za organizaci. Účastním se už klasicky jen jako divák, ale tohle jsem si nemohla nechat ujít. 😊  #topcakemaraton4_vlad #topcakemaraton4 #foodblog #foodphotography #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #moussedessert
Tenhle entremet jsem měla v hlavě už hrozně dl Tenhle entremet jsem měla v hlavě už hrozně dlouho. Od minulého roku, kdy jsem Sofi nosila v šátku a já denně chodila alespoň dvě hodiny se spícím miminkem spící přírodou. A říkala jsem si, že by to bylo super téma na dort. Ta příroda, ne miminko. 😄 A teď, po roce, kdy jaro už skoro klepe na vrátka, jsem se k němu konečně dokopala. 😊
Každý správný entremet musí mít francouzský název, to dá rozum, tenhle jsem proto nazvala Sol de la forêt. 😊 Dekoraci tvoří to, co najdete v lese... hlína, mech, větvičky, kameny. Všechno samozřejmě jedlé. 😊
Vnitřek dortu tvoří kořeněný kakaový financier, čokoládové cremeux, pistáciové cremeux, pistáciový crunch s pomerančem a pistáciová mousse s vanilkou. Ale právě vnitřní část chci ještě trochu doladit, hlavně výšku jednotlivých vrstev a tak recept zatím nesdílím. Ale určitě se na něj můžete v (snad blízké) budoucnosti těšit. 😊
Edible forest floor entremet. Inside pistachio mousse, pistachio and chocolate cremeux, pistachio crunch and spiced chocolate financier. Decorated with chocolate soil, pistachio moss, chocolate twigs and chocolate stones. 🍃
#foodphotography
#foodblog #frenchpatisserie #entremet #moussecake #soldelaforêt #edibleforest #cake #dessert #francouzskacukrarina #chocolatedecoratins #chocolate #pistachio #čokoláda #pistacie
Tak konečně. 🥳 Článek o bílé čokoláděh Tak konečně. 🥳 Článek o bílé čokoláděh  je na blogu. Vyzkoušela jsem 23 druhů čokolád, od běžných z obchodu, přes řemeslné až po profi. Bylo to několik velmi sladkých dnů. 😄
Zajímalo mě složení, obsah kakaového másla, sladkost, fluidita, cena a samozřejmě především chuť. Částečně jsou tedy v článku objektivní informace, částečně samozřejmě čistě subjektivní hodnocení. Veškeré srovnání a další povídání o bílé čokoládě najdete na blogu, odkaz ve stories a v biu. 😊
#foodblog
#foodphotography #czechfoodblog #whitechocolate #comparison #bilacokolada #srovnavacka
Jedno odpalované těsto, tři různé výsledky. Jedno odpalované těsto, tři různé výsledky. Jaká byla proměnná? Teplota těsta před pečením. 
Minulý týden, když jsem pekla věnečky jsem si řekla, že udělám malý pokus. Pár věnečků jsem upekla rovnou, pár po nastříkání zamrazila a zbytek těsta jsem dala do lednice a věnečky pak stříkala z vychlazeného těsta. Všechny jsem pekla na stejnou teplotu (200°C), asi 20-25minut.
Stříkala jsem přes šablonu, takže před pečením byly velikostně relativně stejné. 😊
Na všech fotkách je zleva doprava těsto pečené hned, vychlazené těsto a zmražené těsto. 
Na fotkách to možná není až tak markantní, ale určitého rozdílu si určitě všimnete. Ve skutečnosti byl rozdíl ještě výraznější. Suverénně nejlepší výsledek byl z vychlazeného těsta. Těsto si nejlíp podrželo tvar, šlo nejvíc do výšky, zářezy zůstaly nejostřejší ap nerozpily se a navíc byly věnečky po upečení krásně lesklé. Dobrého výsledků dosáhnete i pokud těsto upečete rovnou, ale pokud máte čas, určitě doporučuju odpalované těsto před pečením vychladit. 😊
Left to right, same choux pastry baked immediately, after chilling and after freezing. 
#foodblog #foodphotography #chouxpastry #choux #bakingcomparison #dnespecu #odpalovanetesto
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy