Ještěže ten blog mám. Vážně. Jinak by bylo docela možné, že se dva měsíce budu živit jen chřestem s míchanými vajíčky nebo omeletou. Protože to je skvělý a rychlý a protože já jsem občas strašlivě líná. Ale já mám blog! A tak si řeknu „Hm, mohla bych na blog udělat i nějaký nový chřestový recept.“ A vymyslím a připravím tento chřestový salát s hráškem a mátou. Sice jej trvá připravit o trošinku dýl, než míchaná vajíčka, ale zas ne o moc. A opravdu stojí za to.:)
Tento salát se skládá z chřestu, hrášku ve dvou podobách, edamame bobů, fety pečené s medem a citronovou kůrou a jednoduchého dresinku s mátou. Čisté a svěží chutě, které se v tomto jednoduchém salátu krásně doplňují. Veškerá zelenina je blanšírovaná. To znamená, že ji krátce spaříte ve vroucí osolené vodě (osolte ji pořádně, zelenina v ní pobude jen malou chvilku) a pak zchladíte v ledové vodě. V ledové vodě ji nechte jen tak dlouho, dokud nevychladne. Dvě, tři minutky, pak ji vytáhněte a nechte okapat, případně ji osušte na papírové utěrce. Kdyby byla zelenina mokrá, dresing by z ní sklouzl a to by byla věčná škoda. 🙂
Edamame jsou nezralé sojové boby a prodávají se nejčastěji mražené neloupané v obchodech s japonským zbožím. A viděla jsem je taky na Košíku. Já mám edamame moc ráda i jako snack, stačí spařit vroucí vodou, osolit vločkovou solí a pak je vycucávat přímo z lusku. Pokud nemáte, můžete je nahradit zahradními boby nebo fava fazolemi (prodávají se mražené třeba v M&S nebo Makru), případně dalším hráškem. Cukrový hrášek můžete úplně čistě teoreticky nahradit na proužky nakrájenými fazolkami. Sice už to pak bude úplně jiný salát, ale určitě to bude taky dobrý. Ale alespoň ten chřest tam fakt dejte… 🙂
Feta pečená s medem a citronovou kůrou touto úpravou ztratí něco ze své intenzivní slanosti, přidá příjemný kontrast a salát výborně doplňuje. Tento chřestový salát s hráškem a mátou se zkrátka povedl. A já jsem opravdu ráda, že jsem se překonala a neskončila opět u míchaček (ty byly až večer). 🙂 A pokud si chcete chřest užít ještě víc, tak na blogu už dva chřestové saláty jsou. Chřestový salát s jahodami, oříšky a mučenkovým dresinkem a salát z grilované zeleniny se sýrem halloumi. Hned jsem na ně dostala chuť. Ach jo, proč je jenom sezóna chřestu tak krátká?
Chřestový salát s hráškem a mátou
Ingredience
- 300 g zeleného chřestu
- 150 g cukrového hrášku
- 100 g hrášku klidně mraženého
- 100 g vyloupaných edamame nebo zahradních bobů
Na pečenou fetu
- 100 g fety
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce medu
- kůra z 1 citronu
Na dresing
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
- asi 10 lístků máty
- sůl
Postup přípravy
- Nejprve si připravte pečenou fetu. Troubu rozehřejte na 180°C. Fetu dejte na kus pečicího papíru, pokapejte olejem a medem, zastrouhněte citronovou kůrou a pečlivě zabalte. Dejte na pekáček a pečte asi 15 minut. Nechte zabalené v balíčku, než salát dokončíte.
- Mezitím si připravte zeleninu. Větší hrnec naplňte vodou, osolte a přiveďte k varu. Připravte si velkou mísu s ledovou vodou. Chřestu odlomte tvrdé konce, dejte do vroucí vody a vařte asi minutu až dvě na skus. Zchlaďte v ledové vodě. Dále spařte cukrový hrášek, půl minuty až minutu by mělo stačit. Také zchlaďte. Nakonec spařte a zchlaďte i hrášek a edamame,půl minuty by mělo stačit.
- Chřest nakrájejte na menší špalíčky, cukrový hrášek na proužky a smíchejte s hráškem a edamame.
- Na zálivku prošlehejte olivový olej s citronovou šťávou a přidejte mátu nasekanou na jemné proužky. Osolte.
- Zeleninu ve velké míse prohoďte se zálivkou, přendejte na talíře a posypejte nadrobenou pečenou fetou. Ta by měla být teplá, ale ne horká. Ihned podávejte.
Napsat komentář