• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Čokoládové bábovičky bez lepku

4 června, 2018 od elikatesy

Já vím, už jsem s tím Ottolenghim trochu otravná. Ale já to tušila už v momentě, kdy jsem si kuchařku Sweet koupila v jeho bistru v Belgravii. Poprvé jsem ji prolistovala a ještě ten večer jsem si větší polovinu receptů označila k vyzkoušení. A postupně se knihou opravdu propékám. Lehce upravuju, sem tam uberu cukr či změním omáčku, oříšky či jiný doplněk, ale jako inspirace je kniha opravdu k nezaplacení. Myslím, že ještě pár měsíců a bude řádně ohmataná a opatlaná čokoládou. Tyto čokoládové bábovičky k tomu jistě přispějí. 🙂

čokoládové bábovičky

Využila jsem opět krásnou formu od Nordic Ware, kterou jsem pokřtila banánovými bábovičkami. Taktéž podle Ottolenghiho. 🙂 Bábovičky čokoládové jsou čirou náhodou bezlepkové. Používá se v nich totiž mandlová mouka. Koupíte ji třeba v Marks & Spencer, ale i v Lidlu. Ovšem není to nic jiného, než mleté loupané mandle, takže pokud mandlovou mouku neseženete, není problém si ji vyrobit i doma. Stačí mixér se sekacím nádstavcem. Mandlová mouka ve spojení s čokoládou a amarettem tvoří nádherně vláčné a hutné těsto, tak čokoládové, jak jen to jde. V angličtině je pro to krásné slovo. Fudgy. Bábovičky jsem doplnila čokoládovou omáčkou, kterou jsem si vymyslela sama. A opravdu  doporučuji, připravte si ji k bábovičkám. Těch pár minut práce navíc za ten luxus opravdu stojí. 🙂

Tisk

Čokoládové bábovičky bez lepku

Ingredience

Čokoládové bábovičky

  • 200 g kvalitní tmavé čokolády (70%)
  • 160 g másla
  • 160 g světlého třtinového cukru
  • 160 g mandlové mouky
  • 1 malé espresso (15-20ml)
  • 30 ml amaretta
  • 5 vajec žloutky a bílky zvlášť
  • špetka soli

Čokoládová omáčka

  • 125 ml vody
  • 30 g kakaa
  • 30 g třtinového cukru
  • 60 g kvalitní tmavé čokolády
  • 10 g másla
  • 15 ml amaretta
  • špetka soli

Postup přípravy

  • Čokoládu a máslo rozpusťte ve větší míse na vodní lázni. Vodní lázeň připravíte tak, že do rendlíku nalijete trochu vody, kterou přivedete k varu, ztlumíte, a nad rendlík posadíte misku s máslem a čokoládou. Dejte pozor, aby se dno misky nedotýkalo vody a teplo přicházelo pouze z páry. Jakmile je čokoláda s máslem rozpuštěná, misku odstavte a směs nechte trochu zchladnout (tak, že když do čokolády ponoříte prstík, bude čokoláda zhruba stejné teploty jako vy). Přidejte mleté mandle, amaretto, kávu, sůl, polovinu cukru a žloutky. Nechte hodinu odpočinout, aby se mandle dostatečně nasákly. Mezitím si pořádně vymažte formičky máslem a předehřejte troubu na 180°C.
  • Po uplynutí hodiny si připravte druhou polovinu cukru a do velké čisté mísy vložte bílky. Začněte pomalu šlehat a jakmile jsou trochu napěněné, postupně přisypávejte cukr a šlehejte dál do pevného sněhu. Sníh opatrně, postupně vmíchejte k čokoládovo-mandlové směsi. Těsto nalijte do formiček (já si opět pomáhám zdobicím pytlíkem) a vložte do trouby. Pečte asi 20-25 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte 10 minut chladnout ve formě a pak vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout.
  • Připravte si čokoládovou omáčku. Vodu, cukr, kakao a sůl vložte do rendlíku, rozmíchejte a přiveďte k varu. Za stálého míchání vařte asi 1 minutu. Odstavte a přidejte čokoládu a máslo a míchejte, dokud omáčka není hladká. Nakonec přidejte amaretto, promíchejte a nechte vychladnout.
  • Bábovičky podávejte s čokoládovou omáčkou. Vydrží i pár dnů, ale moc bych na to nesázela… 🙂

čokoládové bábovičky

Kam dál?

  • Čokoládový koláč s řepou a avokádovým krémemČokoládový koláč s řepou a avokádovým krémem
  • Bezlepkové cheesecake brownies s třešněmiBezlepkové cheesecake brownies s třešněmi
  • Veganský čokoládový cheesecakeVeganský čokoládový cheesecake
  • Sušenky SamoasSušenky Samoas
  • Čokoládové košíčky s arašídovým máslemČokoládové košíčky s arašídovým máslem
  • Domácí snickers tyčinkyDomácí snickers tyčinky

Rubriky: Koláče, řezy, bábovky, Recepty Štítky: bábovičky, bezlepkové, čokoláda, mandle

Předchozí článek « Pomerančový koláč s mandlemi a pistáciemi
Další článek: Čokoládové sušenky s lískovými oříšky »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Co pečete na víkend? U nás budou jahodové cupc Co pečete na víkend? U nás budou jahodové cupcaky.🍓🧁 Vláčné těsto s mandlemi, vanilkou a citronovou kůrou, jahodový rozvar a jahodový mascarpone krém. Jednoduchý dezert ve kterém slaďoučké a šťavnaté jahody skvěle vyniknou. Recept sepíšu přes víkend a v pondělí snad hodím na blog. 😊
Cupcakes with strawberry filling and strawberry mascarpone cream. 🍓😊
#foodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #czechfoodblog #cupcakes #strawberries #jahody #dnespecu
Když už jsem připravovala plundrové těsto, ta Když už jsem připravovala plundrové těsto, tak jsem rovnou připravila i listové na druhý úkol z cukrářského maratonu, Xavierovo malinové mille feuille. Máslové překládané těsto a temperování čokolády, prostě ideální dezert na přípravu do tohoto počasí. 🤣 Ale bylo to moc moc dobrý, maliny dodaly svěžest a dezert byl moc skvěle vyladěný. Křehké listové, jemný krém, nakyslý gel a finální křupnutí v podobě ozdoby z temperované čokolády... Super kombinace, díky za recept! 😋🤗
#topcakemaraton3 #topcakemaraton3_xavier 
#foodblog #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #millefeuille #raspberries #chocolatedessert
Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se o Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se opravdu těšila. 😊 Překládané těsto připravuju moc ráda, začalo to kdysi listovým, které už bych dnes nekoupila a pokračovalo plundrovým, se kterým jsem sice nějaký čas bojovala, ale teď už jsme kamarádi. Teda většinou. 😅 
Ovšem stejně jako do makronek jsem se ani do plundrového těsta od porodu nepouštěla, protože přece jen není úplně časově flexibilní. Ale výzva je výzva a nakonec to šlo celkem hladce. 😊
Teda... časově to sice hladce šlo, ale pár zádrhelů se přece jen vyskytlo. 🙈 To jsem tak založila máslo a válím první překlad, když mě napadlo, že to těsto v lednici moc nenakynulo. Neměla jsem už staré droždí? No... měla. 🤦‍♀️ Vzhledem k tomu, že už jsem založila máslo, rozhodla jsem se v práci pokračovat, ale neočekávala jsem moc valný výsledek. A jaké překvapení, těsto se nakonec vzchopilo a krásně nakynulo. 🤩
Druhý zádrhel byl, že mi večer došlo, že vlastně doma nemám moc věcí, čím bych mohla danishe naplnit. Zachránily mě Sofinčiny meruňky a loňské borůvky v mrazáku. 😄 
První danishe jsou plněné vanilkovým krémem, meruňkami a sekanými pistáciemi a druhé citronovým mascarpone (kdybych měla doma tvaroh, dala bych raději ten), borůvkami a mandlemi. 
Moc díky, Aleši @mouka_voda_sul za super výzvu, ráno dnes bylo sladké a voňavé... ☀️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_ales #plundrovetesto #danishpastry #laminateddough #foodblog #foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #foodstagram #foodfluffer #dnespecu
Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrá Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrářského maratonu, mousse dort s  jahodami, pistáciemi a mangem. Dezert jsem udělala ve formě monoporcí a trošku přeházela pořadí náplní. Zbyl mi pistáciový krém, tak jsem k němu přidala trochu bílé čokolády a použila jej na ozdobu. 
Dezert sklidil velký úspěch, kombinace pistácií, jahod a mangové mousse byla skvělá. ❤️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_tomas #foodblog #foodstagram #foodphotography #frenchpatisserie #moussedessert #francouzskacukrarina #mousse #strawberries #pistachio #mango
Sablé breton aneb něco mezi velkou máslovou sušenkou a křehkým koláčem. 🙂 Toto je vylepšeno mandlovou drobenkou (drobenka vylepší skoro všechno...) a doplněno bezinkovým vanilkovým créme diplomate (cukrářský krém odlehčený ušlehanou smetanou), jahodový gelem, čerstvým ovocem a bezem. 
Svěží a voňavá jarní variace. 🍓🌼
Recept na blogu, odkaz v biu a ve stories. 😊
Sablé breton with almond streusel, eldeflower and vanilla créme diplomate, strawberry gel, berries and eldeflowers.
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #frenchpatisserie #frenchbaking #sablebreton #eldeflower #berries #francouzskacukrarina #dnespecu #krehketesto #jahody #bezinky
Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financier Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financieru, ananasového compoté a mousse z bílé čokolády. 😊
Zdobeno vanilkovou kokosovou namelakou, kandovaným ananasem a korálovou oplatkou. 
Recept i s podrobnými informacemi najdete na blogu, odkaz dávám do bia a do stories. 😉
Piňa Colada petit gateaux. Moist coconut financier, pineapple compoté and white chocolate mousse, decirated with vanilla coconut namelaka, candied pineapple and coral tuile. 
#foodblog #foodstyling #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #czechfoodblog #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #cukrarina #pinacolada
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2022 · Elikatesy