Já vím, už jsem s tím Ottolenghim trochu otravná. Ale já to tušila už v momentě, kdy jsem si kuchařku Sweet koupila v jeho bistru v Belgravii. Poprvé jsem ji prolistovala a ještě ten večer jsem si větší polovinu receptů označila k vyzkoušení. A postupně se knihou opravdu propékám. Lehce upravuju, sem tam uberu cukr či změním omáčku, oříšky či jiný doplněk, ale jako inspirace je kniha opravdu k nezaplacení. Myslím, že ještě pár měsíců a bude řádně ohmataná a opatlaná čokoládou. Tyto čokoládové bábovičky k tomu jistě přispějí. 🙂
Využila jsem opět krásnou formu od Nordic Ware, kterou jsem pokřtila banánovými bábovičkami. Taktéž podle Ottolenghiho. 🙂 Bábovičky čokoládové jsou čirou náhodou bezlepkové. Používá se v nich totiž mandlová mouka. Koupíte ji třeba v Marks & Spencer, ale i v Lidlu. Ovšem není to nic jiného, než mleté loupané mandle, takže pokud mandlovou mouku neseženete, není problém si ji vyrobit i doma. Stačí mixér se sekacím nádstavcem. Mandlová mouka ve spojení s čokoládou a amarettem tvoří nádherně vláčné a hutné těsto, tak čokoládové, jak jen to jde. V angličtině je pro to krásné slovo. Fudgy. Bábovičky jsem doplnila čokoládovou omáčkou, kterou jsem si vymyslela sama. A opravdu doporučuji, připravte si ji k bábovičkám. Těch pár minut práce navíc za ten luxus opravdu stojí. 🙂
Čokoládové bábovičky bez lepku
Ingredience
Čokoládové bábovičky
- 200 g kvalitní tmavé čokolády (70%)
- 160 g másla
- 160 g světlého třtinového cukru
- 160 g mandlové mouky
- 1 malé espresso (15-20ml)
- 30 ml amaretta
- 5 vajec žloutky a bílky zvlášť
- špetka soli
Čokoládová omáčka
- 125 ml vody
- 30 g kakaa
- 30 g třtinového cukru
- 60 g kvalitní tmavé čokolády
- 10 g másla
- 15 ml amaretta
- špetka soli
Postup přípravy
- Čokoládu a máslo rozpusťte ve větší míse na vodní lázni. Vodní lázeň připravíte tak, že do rendlíku nalijete trochu vody, kterou přivedete k varu, ztlumíte, a nad rendlík posadíte misku s máslem a čokoládou. Dejte pozor, aby se dno misky nedotýkalo vody a teplo přicházelo pouze z páry. Jakmile je čokoláda s máslem rozpuštěná, misku odstavte a směs nechte trochu zchladnout (tak, že když do čokolády ponoříte prstík, bude čokoláda zhruba stejné teploty jako vy). Přidejte mleté mandle, amaretto, kávu, sůl, polovinu cukru a žloutky. Nechte hodinu odpočinout, aby se mandle dostatečně nasákly. Mezitím si pořádně vymažte formičky máslem a předehřejte troubu na 180°C.
- Po uplynutí hodiny si připravte druhou polovinu cukru a do velké čisté mísy vložte bílky. Začněte pomalu šlehat a jakmile jsou trochu napěněné, postupně přisypávejte cukr a šlehejte dál do pevného sněhu. Sníh opatrně, postupně vmíchejte k čokoládovo-mandlové směsi. Těsto nalijte do formiček (já si opět pomáhám zdobicím pytlíkem) a vložte do trouby. Pečte asi 20-25 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte 10 minut chladnout ve formě a pak vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout.
- Připravte si čokoládovou omáčku. Vodu, cukr, kakao a sůl vložte do rendlíku, rozmíchejte a přiveďte k varu. Za stálého míchání vařte asi 1 minutu. Odstavte a přidejte čokoládu a máslo a míchejte, dokud omáčka není hladká. Nakonec přidejte amaretto, promíchejte a nechte vychladnout.
- Bábovičky podávejte s čokoládovou omáčkou. Vydrží i pár dnů, ale moc bych na to nesázela… 🙂
Napsat komentář