• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Jahodový koláč s pistáciemi

8 června, 2020 od elikatesy

Slaďoučké červené jahody. Kdo by je nemiloval… Existuje vůbec někdo takový? Podle délky front u stánků s jahodami na Náplavce soudím, že nejspíš ne. 🙂 I já si každý týden frontu ráda vystojím, abych si odnesla alespoň malý košíček těchto sladkých poslíčků léta. Vím, že vás teď krmím spíše samými “ozdravenými” recepty. Ale slíbila jsem, že se tu pořád budou objevovat i recepty klasické, abychom si zachovali ten balanc. 😉 Tento jahodový koláč s pistáciemi je právě jeden z těch klasických receptů. Recept si schovejte na slavnostní příležitost, je to jeden z těch, které když přinesete na stůl ozve se zaručeně “óch” a “ách”. 🙂

jahodový koláč

Je to totiž fakt krasavec, no uznejte? 🙂 A ta chuť! Křehké mandlové těsto, příjemně křupavě vláčná pistáciová náplň, jemný vanilkový krém… A pak hlavní hvězda, šťavnaté slaďoučké jahody…

Nebudu vám tvrdit, že je to recept na pár minut, samozřejmě vyžaduje trochu času a práce.  Především proto, že nejde moc uspěchat chlazení těsta (no dobře, trochu to jde, v mrazáku). A taky to skládání jahod chce trpělivost. 😀 Pokud chcete rychlý jahodový recept, drobenkové řezy to jistí.

Když si práci rozdělíte do dvou dnů, tak je ale i příprava tohoto koláče brnkačka. Pokud chcete tento jahodový koláč s pistáciemi podávat po nedělním obědě, připravte si těsto a cukrářský krém už v sobotu večer. Případně i pistáciovou náplň. Ráno pak koláč naplníte a upečete a těsně před obědem dokončíte krém a koláč ozdobíte jahodami. A neděle hned bude o něco sladší a veselejší. 🙂

Samozřejmě vybírejte a použijte co nejlepší a nejzralejší jahody, na jejich chuti koláč stojí a padá. A co další komponenty tohoto moučníku? Podklad tvoří křehké mandlové těsto. Není složité, ale chce to dodržet pár pravidel.

U křehkého těsta je důležitý zejména chlad (studené máslo, dostatečný odpočinek v chladu po zpracování a po vyválení) a pohlídejte si taky to, abyste jej příliš nehnětli. Jakmile přidáte vejce, snažte se o co nejrychlejší zpracování. Čím více hnětení, tím více aktivujete lepek a čím více aktivovaný lepek, tím tužší těsto. Zkrátka u křehkého těsta platí, že čím míň práce, tím lepší výsledek. 🙂

Těsto se peče s pistáciovou náplní, která jej zatíží a není proto třeba těsto propíchávat nebo předpékat naslepo s fazolemi či keramickými kuličkami, jak se to jinak u křehkých koláčů často dělá. I tak dávejte koláč dávejte do trouby dobře vychlazený.

Připravit pistáciovou náplň je jednoduché. Jen utřete máslo s cukrem, přidáte vejce (pozor, aby vše mělo stejnou teplotu, aby se náplň zbytečně nesrazila) a přidáte mandle a mleté pistácie. Promícháte a je hotovo. Samozřejmě použijte nesolené pistácie, úplně nejlépe blanšírované. Koupíte je třeba tady.

Na pistáciovou vrstvu se rozetře vanilkový crème diplomate. Crème diplomate je základní cukrářský krém odlehčený šlehačkou. A cukrářský krém je vlastně takový hodně luxusní pudink. Na co si dát při jeho přípravě pozor? Především opravdu důkladně míchejte metličkou, aby se nevytvořili hrudky. A jakmile zhoustne, určitě ochutnejte. Nesmí být cítit škrob. Pokud škrob cítíte, povařte ještě chvíli.

Hotový krém potáhněte fólií (tak, aby se krému dotýkala) a vychladlý dejte do lednice. Šlehačku pro odlehčení ušlehejte jen do polotuha, aby byl krém krásně jemný, příliš tuhá šlehačka by se mohla při vmíchávání srazit. Studený krém prošlehejte metličkou, ale se šlehačkou spojte pak už jen opatrně stěrkou.

A to je skoro vše. Pak už si jen dáte práci s hezkým vyskládáním jahod. To vám nemůžu poradit nic jiného, než trpělivost. Taky to, že se začíná od okrajů, ale to je asi jasné. 🙂 Na potření jsem použila želé ze zbylých jahod, ale pokud je to už na vás moc, můžete použít i klasické dortové želé.

Zdobit pak můžete lístky máty či jiné bylinky, jedlými květy nebo nasekanými pistáciemi. A nebo ničím, koláč je krásný i tak.

Tento jahodový koláč je určitě nejlepší v den přípravy, ale v lednici vydrží do dalšího dne. Déle ho ale netrapte. Pokud se doma nesní, potěšte jím třeba sousedy či kamarády. Určitě budou mít radost. 😉

Tisk

Jahodový koláč s pistáciemi

Ingredience

Těsto

  • 180 g hladké mouky
  • 60 g mandlové mouky
  • 95 g másla
  • 60 g moučkového cukru
  • 1/2 vanilkového lusku
  • 1 vejce

Pistáciová náplň

  • 60 g másla
  • 60 g krupicového cukru
  • 1 vejce
  • 40 g mandlové mouky
  • 40 g drcených pistácií

Cukrářský krém

  • 165 g mléka
  • 40 g žloutků (asi 2 žloutky)
  • 30 g krupicového cukru
  • 20 g kukuřičného škrobu
  • 1/2 vanilkového lusku

Na dokončení

  • 150 g smetany na šlehání
  • 600 g jahod
  • 30 g krupicového cukru
  • 3 g želatiny
  • jedlé květy, nasekané pistácie nebo bylinky na ozdobu

Postup přípravy

  • Přípravu tohoto koláče je lepší si rozložit, klidně i do dvou dnů, ať se zbytečně nehoníte. První den si připravíte těsto a necháte odpočinout. Mezitím si připravíte cukrářský krém. Odpočinuté těsto vyválíte a vyložíte jím formu a necháte přes noc v lednici. Ale pokud spěcháte, stačí i půl hodiny. Připravíte pistáciovou náplň (klidně den předem, v lednici vydrží, nebo až těsně před pečením). Těsto potřete pistáciovou náplní, upečete a vychladlé pak naplníte krémem a dozdobíte jahodami.
  • Začněte přípravou těsta. Mouku, mandlovou mouku a moučkový cukr společně prosejte a přidejte vyškrábnuté semínka z poloviny vanilkového lusku (prázdný lusk si schovejte do krému). Do mouky nakrájejte studené máslo a špičkami prstů zpracujte v drobenku. Přidejte rozšlehané vejce a kartou nebo nožem promíchejte, dokud se těsto jakž takž nespojí. Vyklopte na pracovní plochu a několika málo tahy zpracujte v kompaktní těsto. Opatrně, těsto nijak důkladně nehněťte, bylo by tuhé. Opravdu stačí pár tahů. Těsto zabalte, zploštěte a odložte minimálně na půl hodiny do lednice.
  • Odpočinuté těsto vyválejte na důkladně pomoučené pracovní ploše na výšku 3mm. Oprašte přebytečnou mouku a pomocí válečku přeneste do formy o velikosti 28cm. Odkrojte přebytečné okraje a dejte minimálně na půl hodiny do lednice (klidně i přes noc). Pokud spěcháte můžete těsto dát na 15 minut do mrazničky.
  • Na cukrářský krém ohřejte mléko s vanilkou. Použijte polovinu lusku plus prázdnou polovinu z přípravy těsta. V menší misce prošlehejte žloutky s cukrem, přidejte škrob a promíchejte. Na směs nalijte ohřáté mléko (asi na 80°C, ne vroucí) a prošlehejte. Vše proceďte zpět do rendlíku a za stálého míchání metličkou uvařte do hustého krému. Ochutnejte, nesmí být cítit škrob. Pokud škrob cítíte, ještě chvíli povařte. Hotový krém přelijte do čisté mísy, přetáhněte fólií (tak, aby se krému dotýkala), nechte vychladnout a odložte do lednice.
  • Na pistáciový krém si všechny ingredience vytáhněte hodinu předem z lednice. Máslo a cukr utřete do pěny a zašlehejte vejce. Přidejte mandlovou mouku a mleté pistácie a promíchejte. Odložte stranou.
  • Troubu předehřejte na 170°C. Na těsto ve formě rovnoměrně rozetřete pistáciovou náplň. Vložte do trouby a pečte asi 30 minut, dokud náplň není pevná a koláč po okrajích i zespodu zlatavý. Nechte vychladnout.
  • Připravte si jahody. Hezké nakrájejte na tenké plátky. Z méně hezkých odvažte 100g a společně s 50g vody a 30g krupicového cukru rozmixujte. Želatinu nechte nabobtnat v ledové vodě. Jahodovou směs přeceďte do rendlíku a přiveďte k varu. Odstavte a přidejte vymačkanou želatinu. Nechte zchladnout.
  • Nyný dokončete krém. Smetanu ušlehejte do polotuha. Krém prošlehejte metličkou a stěrkou opatrně vmíchejte smetanu. Krémem potřete vychladlý koláč a nahoru rozložte plátky jahod. Potřete vychladlou jahodovou polevou a dozdobte dle chuti.

 

Kam dál?

  • Tvarohový dort s jahodami a bílou čokoládou ala FraisierTvarohový dort s jahodami a bílou čokoládou ala Fraisier
  • Jahodový dort s kokosovým krémemJahodový dort s kokosovým krémem
  • Jahodové drobenkové řezyJahodové drobenkové řezy
  • Pomerančový koláč s mandlemi a pistáciemiPomerančový koláč s mandlemi a pistáciemi
  • Švestkový koláč s vlašskými ořechyŠvestkový koláč s vlašskými ořechy
  • Špaldové scones s čerstvým jahodovým džememŠpaldové scones s čerstvým jahodovým džemem

Rubriky: Recepty, Tartaletky a koláče z křehkého těsta Štítky: cukrářský krém, jahody, křehké těsto, mandle, pistácie, vanilka

Předchozí článek « Pohankové sušenky
Další článek: Cukr a alternativní sladidla »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

A na blogu už je i druhý slibovaný recept, Roch A na blogu už je i druhý slibovaný recept, Rocher. Neboli smrt čokoládou. 😄 
Rocher, to jsou oříšky s čokoládou a přesně to je i tento dezert. Čokoládová mousse, krémová praline vrstva, křupavá praline vrstva, čokoládový piškot, čokoládová poleva s maximálním množstvím oříšků, šlehaná ganache a karamelizované lískáče. Víc čokolády ani oříšků už tam fakt dostat nešlo. 😄
Recept s podrobným postupem a spoustou tipů najdete na blogu, odkaz v biu a ve stories. 😊
Chocolate and hazelnut "rocher" dessert. GF chocolate sponge, crunchy praline layer, creamy praline layer, chocolate mousse, rocher coating, whipped ganache and caramelized hazelnuts. 🍫🌰
#foodblog #foodphotography
#foodstyling #foodstagram #czechfoodblog
#frenchpatisserie #pastrychef #rocher #callebaut #chocolate #chocolatemousse #francouzskacukrarina #cokolada
Včera jsem u @mouka_voda_sul zjistila, že je mez Včera jsem u @mouka_voda_sul zjistila, že je mezinárodní den croissantů. A náhoda tomu chtěla, že jsem je zrovna asi po roce upekla.
Receptů je spousta, i na blogu jej najdete, ale za ty roky, co jsem s nimi se střídavými úspěchy bojovala, mám pro vás několik tipů.
1) Použijte opravdu super máslo, v ideálním případě se vypravte do Makra a kupte 2kg blok suchého másla přímo na croissanty (má 84%tuku a je proto pevnější).
2) Máslo do těsta nezakládejte přímo z lednice, mělo by jít ohnout, aniž by se zlomilo. Příliš studené máslo se vám může při vyvalování začít lámat a laminace bude nepravidelná. Stejně tak těsto nenechávejte v lednici příliš dlouho mezi jednotlivými překlady. Záleží na teplotě u vás doma, kvalitě másla a rychlosti, s jakou pracujete, ale bude to něco mezi 30 a 60 minutami. 
3) Důkladně těsto podsypávejte moukou, aby se nelepilo, ale před každým překladem těsto pořádně oprašte štětečkem (mám klasický malířský asi 10cm široký, samozřejmě pořízený jen pro toto použití)
4) Při rozkrajování použijte pravítko. Ne, neodhadnete to. 😆
5) Nechte croissanty opravdu dobře nakynout. Pokud máte doma zimu, může to trvat klidně i déle než tři hodiny. V knížce Antonia Bachoura je uvedeno 2,5hod při 28°C. V Oh la la 3hod v kynárně na 28-30°C. Nedokynuté croissanty vám v troubě pustí máslo a budou se ze spodu spíš smažit. Než je dáte péct, měly by zdvojnásobit objem a doslova se do trouby třást. 😊 Pokud je necháváte kynout na vzduchu, přikryjte je igelitem, utěrka nestačí.
6) Dopečte je. Může se zdát, že už jsou na povrchu hotové, ale pokud nejsou důkladně upečené i zevnitř, tak se po vytažení z trouby uvnitř jakoby zhroutí. A je fakt škoda, když se vše povede a pak se to po... v cílové rovince. Bachour píše na 170°C (bude to horkovzduch) 18min, Oh la la 180-200°C 16min.  #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #foodstagram #boulangerie #croissants #croissanty #domacicroissanty #maslojelaska #dnespecu
🍫Brownies🍫 Uklízela jsem svoji čokoládovo 🍫Brownies🍫
Uklízela jsem svoji čokoládovou skříňku (jojo, mám čokoládovou skříňku 😄) a našla jsem zbytky čokolády, co jsem používala na obalování. Znáte to, zbytek je vám líto vyhodit, tak to vylijete na papír, necháte ztuhnout a pak na to zapomenete... 
A tak jsem se rozhodla, že než na to zapomenu znova, upeču raději brownies. Extra čokoládové brownies. 😊  INGREDIENCE 
300g tmavé čokolády
300g másla 
200g s světlého cukru muscovado
4 vajíčka
110g hladké mouky
40g kakaa
Velká špetka soli
1 lžička vanilkového extraktu 
100g vlašských ořechů
100g mléčné čokolády (ideálně Power od Callebaut)  POSTUP 
Čokoládu a máslo rozpustíme a necháme zchladnout. Vajíčka, cukr, sůl a vanilkový extrakt prošleháme, dokud se cukr nerozpustí (není potřeba šlehat až do pevné pěny). Mouku a kakao prosejeme. Vaječnou směs prošleháme s čokoládou a pak opatrně vmícháme mouku s kakaem. Nakonec zamícháme mléčnou čokoládu a vlašské ořechy (doporučuju předem namočit a opražit). Menší plech vyložíme pečicím papírem, nalijeme do něj těsto a pečeme na 180°C asi 25-30 minut. Nemá smysl zkoušet špejlí, brownies musí být trochu nedopečené. Před krájením nechte vychladnout, pokud chcete ostré řezy jako na fotce, tak i vychladit. Ale podávejte určitě v pokojové teplotě. 😊  #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #instafood #foodphotography #foodstyling #foodstagram #brownies #chocolate #callebaut #dnespecu #cokolada #cokoladovydezert
☕️ Kořeněné muffiny s kávou a ořechy☕️
Snídám prakticky jen sladké, ale snažím se, aby to mělo i nějakou vyživovou hodnotu a cukru spíš míň, než víc. 😊 A tak točím granolu, kaše, celozrnné lívance a sem tam nějaké to zdravější snídaňové pečivo. 😊
Tyto muffiny jsou bez lepku, neobsahují moc cukru (ve formě javorového sirupu) a krásně voní kávou a kořením. 
Co nejraději snídáte vy? Jste tým sladké 🥐🧇🥞 nebo slané 🍞🥓🍳?  INGREDIENCE 
150g ovesné mouky
100g mandlové mouky
15g kukuřičného škrobu 
3 lžičky chai koření (nebo perníkového)
1,5 lžičky bio kypřicího prášku
0,5 lžičky jedlé sody
125g jogurtu
1 vejce
50g rozpuštěného másla
80g javorového sirupu 
60g espressa (pokud chcete silnější kávovou chuť, můžete přidat ještě 1-2 lžíce mleté kávy)
Špetka soli 
75g vlašských ořechů  POSTUP
Všechny ingredience si předem vytáhněte z lednice. Doporučuju vlašské ořechy zalít vroucí vodou, nechat alespoň 10 minut odstát, pak propláchnout a opražit v troubě nebo na pánvi. Zbavíte se trpkosti a zvýrazníte jejich chuť. 
Pak už je to jednoduché, v jedné misce metličkou promíchejte všechny suché ingredience, v druhé misce pak jogurt, vejce, rozpuštěné zchladlé máslo, javorový sirup a espresso.
Tuto směs přilijte k suchým ingrediencí a promíchejte. Ne moc, jen dokud se vše nespojí. Pak přidejte nasekané ořechy a znovu krátce promíchejte. Těsto rozdělte do muffinové formy vyložené papírovými košíčky a pokud chcete, posypte drobenkou (30g jemných ovesných vloček, 20g ovesné mouky, 20g mandlové mouky, 20g třtinového cukru, 20g másla).
Vložte do trouby rozehřáté na 200°C, snižte na 180°C a pečte 15-20 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. 
Nechte vychladnout na mřížce  #foodblog #foodphotography
#czechfoodblog #czechfoodblogger #muffins #muffiny #sladkerecepty #dnespecu #sladkasnidane #zdravepeceni
Mangové tartaletky s kokosem právě přistály n Mangové tartaletky s kokosem právě přistály na blogu.🥭🥥😊 Křehké mandlové těsto, voňavý kokosový frangipane, mangové compoté a cremeux a kokosová namelaka, to je dohromady fakt moc příjemná a svěží kombinace. 
Tartaletky jsem dělala už na Sofiiny narozeniny, ale v prosinci samozřejmě nebyl čas a i ten leden je teď jakýsi divoký (zuby, virózy... s podrobnostmi vás nebudu zdržovat, ale jistě si to dokážete představit 🙈). Ale snažím se, snažím a tak tady máte první recept z naší oslavy. A druhý (čokoládově  čokoládová bomba) bude následovat.
Recept je na blogu jako vzdy i s podrobným postupem a spoustou tipů. ❤️
Mango and coconut tartlets. Almond pate sucree, coconut frangipane, mango compote, glazed mango cremeux and coconut namelaka. 🥭🥥
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #patisserie #pastrychef #frenchpatisserie #tartlets #mangotartlets #coconut #francouzskacukrarina #cukrarina #dnespecu
A jakou první věc jste v tomto roce upekli vy? 😊
Já klasicky na Vánoce neodhadla množství ovoce a tak jsem hned po Silvestru pekla banánový chlebíček. 😄
Na blogu už spousta receptů z přezrálých banánů je, toto ale byla taková improvizace a moc se povedla, tak se o ni tady podělím. Velmi vláčný, ne moc sladký, s kousky čokolády a vlašských ořechů... Mňam 😋  🍌Banánový chlebíček🍌
3 přezrálé banány
100g cukru (použila jsem rapaduru a datlový, třtinového by stačilo i míň)
2 vajíčka 
100g jogurtu
100g rozpuštěného másla
100g jemných ovesných vloček
100g ovesné mouky
150g špaldové celozrnné mouky 
1 lžička skořice
1,5 lžičky bio kypřicího prášku
0,5 lžičky jedlé sody
špetka soli 
Hrst vlašských ořechů a hrst čokoládových čoček  Vše v předstihu vytáhnout z lednice, aby mělo pokojovou teplotu. Banány rozmačkat, rozšlehat s vajíčky, jogurtem, cukrem a máslem. 
Suché promíchat, pak společně s ořechy a čokoládou vmíchat do mokré směsi stěrkou, jen dokud se vše nespojí. 
180°C asi 50-60min (zkusit jehlou).  #foodblog #foodphotography #foodstyling #czechfoodblog #czechfoodblogger #instafood #dnespecu #bananabread #bananovychlebicek
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy