• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Čokoládové muffiny s cuketou

2 září, 2021 od elikatesy

Složitější cukrařinu a časově náročnější recepty je fajn prostřídat i jednoduchými a rychlými recepty. Tyto čokoládové muffiny s cuketou jsou právě takovým rychlým a jednoduchým receptem. Pár ingrediencí, dvě misky a asi 15 minutová příprava. A máte vyřešenou snídani či svačiny na několik dní dopředu. 🙂

čokoládové muffiny

Muffiny jsou snídaňové pečivo. Na rozdíl od cupcaků, které jsou dezert. Cupcaky jsou většinou z třeného těsta nebo i z rychlého těsta typu suché – mokré (jako muffiny), ale pečou se pomaleji, aby povrch nepopraskal. Muffiny se naopak pečou zprudka, aby rychle vyrostly a měly typicky popraskaný vzhled. To ale není jediný rozdíl. Cupcaky jsou zdobené krémem a všelijakým sypáním či cukrovým zdobením. A jak jsem již psala výše, jsou dezert. Muffiny by jako snídaně měly mít alespoň nějakou výživovou hodnotu. Nějaká ta vláknina, ideálně i bílkoviny a umírněné množství cukru. Což ale neznamená, že by nemohly být vynikající. 🙂

Tyto čokoládové muffiny jsou díky přidané cuketě perfektně vláčné. Cuketu ovšem v muffinech vůbec neucítíte. Starší velkou cuketu oloupejte a vyškrábněte z ní semínka. Mladou cuketu můžete použít celou. Cuketa v těstě funguje opravdu dobře, vyzkoušet to můžete i v tomto chlebíčku.

Jinak už v muffinech žádná překvapivá ingredience není. Mouka (z části celozrnná špaldová, z části hladká špaldová), kakao, vejce, jogurt (můžete použít ale i podmáslí nebo kefír), neutrální olej, cukr. Použila jsem sucanat, ale můžete použít jakýkoliv cukr.

Muffiny jsou vylepšené čokoládou a ořechy. Nejlepší jsou vlašské. Čokoládu používám jako vždy Callebaut. Nejlepší jsou zapékací čokolády, které se na povrchu nepálí. Pokud budete něco objednávat z Pastry.cz, přihoďte je. Já mám doma zapékací tyčinky do croissantů, tak jsem do těsta nasekala ty. Pokud ale zapékací čokoládu nemáte, použijte pecičky nebo klidně i jinou kvalitní čokoládu nasekanou na kousky.

Poslední poznámka k přípravě muffinů. Tento typ těsta, tedy suché ingredience v jedné misce a pak přilití všech tzv. mokrých ingrediencí (mezi než patří i cukr) se nesmí přemíchat. Jakmile přilijete mokrou směs těsto promíchejte stěrkou jen dokud nevidíte žádné kapsy suché mouky. Žádné šlehání nebo zuřivé míchání do hladka. Pokud těsto vymícháte moc a přespříliš aktivujete lepek, skončíte s tuhými a gumovými muffiny. Pokud chcete vláčné a nadýchané muffiny, buďte s mícháním opatrní.

Čokoládové muffiny, to je něco, s čím zkrátka neuděláte chybu. Muffiny chutnají dětem i dospělým, můžete si je dát na snídani nebo sbalit na do baťůžku na výlet. A dají se i zamrazit. A už jsem zmínila, jak rychlé a jednoduché jsou? Myslím, že to už je víc než dost důvodů si je upéct. 🙂

Tisk

Čokoládové muffiny s cuketou

Počet porcí: 12 muffinů

Ingredience

  • 100 g celozrnné špaldové mouky
  • 70 g hladké špaldové mouky
  • 55 g kakaa
  • 1 lžičku jedlé sody
  • 0,5 lžičky kypřicího prášku
  • 2 vejce
  • 80 g neutrálního oleje
  • 80 g jogurtu
  • 120 g jemného třtinového cukru
  • 200 g cukety
  • 0,5 lžičky vanilkového extraktu
  • špetka soli
  • 100 g čokolády
  • 50 g vlašských nebo pekanových ořechů

Postup přípravy

  • Vejce a jogurt si vytáhněte z lednice hodinu před přípravou. Troubu předehřejte na 210°C. Připravte si formu na muffiny a vyložte ji papírovými košíčky.
  • Cuketu umyjte, nastrouhejte najemno a trochu vymačkejte. Ořechy a čokoládu nasekejte nahrubo.
  • Obě mouky, kakao, kypřicí prášek a jedlou sodu smíchejte ve větší míse a promíchejte metličkou. Přidejte čokoládu a ořechy. Jogurt, vejce, cukr, olej, vanilkový extrakt a špetku soli prošlehejte v jiné míse. Přidejte cuketu a promíchejte stěrkou.
  • Mokrou směs přidejte k suché směsi a promíchejte. Ale opatrně, ať nepřemícháte. Míchejte jen dokud nevidíte žádnou suchou mouku, směs nemusí být úplně hladká.
  • Těsto přesuňte do košíčků (já si na to beru cukrářský pytlík) a vložte do trouby. Pečte 5 minut, pak snižte na 170°C a dopečte dalších 15minut nebo dokud jehla zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Vytáhněte z trouby a nechte vychladnout na mřížce.

Kam dál?

  • Cuketový chlebíčekCuketový chlebíček
  • Banánové muffiny s borůvkamiBanánové muffiny s borůvkami
  • Banánové muffiny s arašídovým máslemBanánové muffiny s arašídovým máslem
  • Banánové datlové muffiny s vlašskými ořechyBanánové datlové muffiny s vlašskými ořechy
  • Hruškové muffiny s ořechovou drobenkouHruškové muffiny s ořechovou drobenkou
  • Čokoládový koláč s řepou a avokádovým krémemČokoládový koláč s řepou a avokádovým krémem

Rubriky: Muffiny a rychlé chlebíčky, Recepty Štítky: čokoláda, cuketa, muffiny, ořechy

Předchozí článek « Dvojctihodné koláče
Další článek: Čokoládové choux s pekanovými ořechy »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Slíbené éclairs jsou na blogu. 😊 Jsou plněn Slíbené éclairs jsou na blogu. 😊
Jsou plněné jahodovo-malinovým compote s pomerančem a šlehanou mascarpone ganache s vanilkou a bezem. Svěží dezert pro brzké léto, ideální po obědě na terase nebo na grilovačku. 😉
Odkaz dávám do bia a do stories. 😊
Éclairs with strawberry and raspberry compote and vanilla and eldeflower whipped ganache. 🍓🌸
#foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #foodstagram #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #dnespecu #eclairs #strawberries #raspberries #eldeflower
Profiterolky Paris Brest, nový recept na blogu. 😊
Já vím, slíbila jsem éclair, jsou v procesu, nebojte, ale tyhle profiterolky byly dýl, mnohem dýl... 🙈
Odpalované těsto s craquelin a mousseline krém s praline, to je zaručená kombinace, která vždy potěší. Minimálně u nás doma. 😊
Na blogu najdete recept, jako vždy i s mnoha tipy, třeba na to, jak správně připravit odpalované těsto.
Odkaz dávám do bia a do stories.
Profiteroles Paris brest, choux pastry with craquelin, praline mousseline cream and praline emulsion. ❤️🌰
#foodblog
#czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #frenchpatisserie #patisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #dnespecu #parisbrest
Éclairs s jahodovo-malinovým rozvarem s pomerančem a vanilkovo-bezovou šlehanou ganache s mascarpone. Minulý týden jsem přemýšlela nad nějakým novým receptem a napadlo mě toto. U nás už je bez totiž zhruba z poloviny rozkvetlý, tak jsem jej hned chtěla využít do nějakého receptu. O víkendu jsem se pustila do realizace a je to krásně svěží kombinace brzkého léta... 
Šeříky už jsou tady na jižní Moravě ale bohužel pryč... 😥 Co u vás, kterou omamnou vůni si právě užíváte?
Recept sepíšu a během týdne bude na blogu. 😉
Strawberry and raspberry éclairs with eldeflower and vanilla mascarpone whipped ganache. 🍓🌸
#foodblog
#foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #chouxpastry #odpalovanetesto #eclairs #summerdessert #eldeflower #strawberries #raspberries #dnespecu
Veděli jste, že mé oblíbené skořicové motan Veděli jste, že mé oblíbené skořicové motance dodnes nebyly na blogu? Tak konečně byla tato nekázeň napravena! 😄
A trvalo to jen pár let. Loni už se mi dokonce povedlo na jaře vyfotit úvodní fotku a na podzim napsat článek, ale ještě dalšího půl roku mi trvalo nafotit postup. 🙈
Peču je často, peču je ráda a taky je ráda jím. Nejen já. Když jsem je pekla naposle, Sofi přiběhla a začala radostně výskat "Buta! Papat!" (slovo "motanec" jsem ji zatím neučila, zatím je vše sladké pečené "buchta", ale vzhledem k tomu, že včera řekla "kombajn" a dneska "kvas", tak ji to asi brzy naučím 🤣). 
No nic, zkrátka, motance jsou na blogu, odkaz dám do bia a do stories. 😊✌️
P.S. Mám nafocený i postup ořechových pletenců, tak třeba do roka... 😆
#foodblog #foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #czechfoodblogger #cinnamonrolls #cinnamonknots #skoricoverolky #skoricovemotance #dnespecu #totovoni
Říkala jsem si, že by bylo fajn mít nějaké h Říkala jsem si, že by bylo fajn mít nějaké hezké fotky z kuchyně a tak jsem připravila pár dezertů a poprosila naši "vrchní fotografku" @photostoryjitka @ingofbaking, jestli by to nepřišla vyblejsknout. 😊
Tady je výsledek (teda první várka, ještě jich mám pár v zásobě 😁) a já musím říct, že z nich mám velkou radost. 
Děkuji ❤️ 
#foodblog #foodphotography #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #pastrychef #dnespecu
100% malina je na blogu 😍 Recept na krásně le 100% malina je na blogu 😍 Recept na krásně lehounký, svěží a příjemně kyselkavý dezert jsem dnes konečně dopsala a vy se tak do něj můžete pustit taky. 😉
Tekutý malinový střed, lehká malinová mousse, malinová glazura a zdobení? Samozřejmě taky malinové. 😄
Odkaz na recept najdete v biu a ve stories. 
Byl to jeden z receptů, co jsem připravovala na focení s Jíťou @ingofbaking @photostoryjitka. Vyšly z toho moc hezké fotky, o které se s vámi brzy taky podělím. 😊
100% Raspberry, raspberry liquid centre, raspberry mousse, raspberry glaze, raspberry namelaka and fresh raspberries. ❤️
#foodblog #foodstyling #foodphotography #francouzskacukrarina #frenchpatisserie #patisserie #raspberries #raspberrymousse #petitgateau
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy