Složitější cukrařinu a časově náročnější recepty je fajn prostřídat i jednoduchými a rychlými recepty. Tyto čokoládové muffiny s cuketou jsou právě takovým rychlým a jednoduchým receptem. Pár ingrediencí, dvě misky a asi 15 minutová příprava. A máte vyřešenou snídani či svačiny na několik dní dopředu. 🙂
Muffiny jsou snídaňové pečivo. Na rozdíl od cupcaků, které jsou dezert. Cupcaky jsou většinou z třeného těsta nebo i z rychlého těsta typu suché – mokré (jako muffiny), ale pečou se pomaleji, aby povrch nepopraskal. Muffiny se naopak pečou zprudka, aby rychle vyrostly a měly typicky popraskaný vzhled. To ale není jediný rozdíl. Cupcaky jsou zdobené krémem a všelijakým sypáním či cukrovým zdobením. A jak jsem již psala výše, jsou dezert. Muffiny by jako snídaně měly mít alespoň nějakou výživovou hodnotu. Nějaká ta vláknina, ideálně i bílkoviny a umírněné množství cukru. Což ale neznamená, že by nemohly být vynikající. 🙂
Tyto čokoládové muffiny jsou díky přidané cuketě perfektně vláčné. Cuketu ovšem v muffinech vůbec neucítíte. Starší velkou cuketu oloupejte a vyškrábněte z ní semínka. Mladou cuketu můžete použít celou. Cuketa v těstě funguje opravdu dobře, vyzkoušet to můžete i v tomto chlebíčku.
Jinak už v muffinech žádná překvapivá ingredience není. Mouka (z části celozrnná špaldová, z části hladká špaldová), kakao, vejce, jogurt (můžete použít ale i podmáslí nebo kefír), neutrální olej, cukr. Použila jsem sucanat, ale můžete použít jakýkoliv cukr.
Muffiny jsou vylepšené čokoládou a ořechy. Nejlepší jsou vlašské. Čokoládu používám jako vždy Callebaut. Nejlepší jsou zapékací čokolády, které se na povrchu nepálí. Pokud budete něco objednávat z Pastry.cz, přihoďte je. Já mám doma zapékací tyčinky do croissantů, tak jsem do těsta nasekala ty. Pokud ale zapékací čokoládu nemáte, použijte pecičky nebo klidně i jinou kvalitní čokoládu nasekanou na kousky.
Poslední poznámka k přípravě muffinů. Tento typ těsta, tedy suché ingredience v jedné misce a pak přilití všech tzv. mokrých ingrediencí (mezi než patří i cukr) se nesmí přemíchat. Jakmile přilijete mokrou směs těsto promíchejte stěrkou jen dokud nevidíte žádné kapsy suché mouky. Žádné šlehání nebo zuřivé míchání do hladka. Pokud těsto vymícháte moc a přespříliš aktivujete lepek, skončíte s tuhými a gumovými muffiny. Pokud chcete vláčné a nadýchané muffiny, buďte s mícháním opatrní.
Čokoládové muffiny, to je něco, s čím zkrátka neuděláte chybu. Muffiny chutnají dětem i dospělým, můžete si je dát na snídani nebo sbalit na do baťůžku na výlet. A dají se i zamrazit. A už jsem zmínila, jak rychlé a jednoduché jsou? Myslím, že to už je víc než dost důvodů si je upéct. 🙂
Čokoládové muffiny s cuketou
Ingredience
- 100 g celozrnné špaldové mouky
- 70 g hladké špaldové mouky
- 55 g kakaa
- 1 lžičku jedlé sody
- 0,5 lžičky kypřicího prášku
- 2 vejce
- 80 g neutrálního oleje
- 80 g jogurtu
- 120 g jemného třtinového cukru
- 200 g cukety
- 0,5 lžičky vanilkového extraktu
- špetka soli
- 100 g čokolády
- 50 g vlašských nebo pekanových ořechů
Postup přípravy
- Vejce a jogurt si vytáhněte z lednice hodinu před přípravou. Troubu předehřejte na 210°C. Připravte si formu na muffiny a vyložte ji papírovými košíčky.
- Cuketu umyjte, nastrouhejte najemno a trochu vymačkejte. Ořechy a čokoládu nasekejte nahrubo.
- Obě mouky, kakao, kypřicí prášek a jedlou sodu smíchejte ve větší míse a promíchejte metličkou. Přidejte čokoládu a ořechy. Jogurt, vejce, cukr, olej, vanilkový extrakt a špetku soli prošlehejte v jiné míse. Přidejte cuketu a promíchejte stěrkou.
- Mokrou směs přidejte k suché směsi a promíchejte. Ale opatrně, ať nepřemícháte. Míchejte jen dokud nevidíte žádnou suchou mouku, směs nemusí být úplně hladká.
- Těsto přesuňte do košíčků (já si na to beru cukrářský pytlík) a vložte do trouby. Pečte 5 minut, pak snižte na 170°C a dopečte dalších 15minut nebo dokud jehla zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Vytáhněte z trouby a nechte vychladnout na mřížce.
Napsat komentář