• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Čokoládové muffiny s cuketou

2 září, 2021 od elikatesy

Složitější cukrařinu a časově náročnější recepty je fajn prostřídat i jednoduchými a rychlými recepty. Tyto čokoládové muffiny s cuketou jsou právě takovým rychlým a jednoduchým receptem. Pár ingrediencí, dvě misky a asi 15 minutová příprava. A máte vyřešenou snídani či svačiny na několik dní dopředu. 🙂

čokoládové muffiny

Muffiny jsou snídaňové pečivo. Na rozdíl od cupcaků, které jsou dezert. Cupcaky jsou většinou z třeného těsta nebo i z rychlého těsta typu suché – mokré (jako muffiny), ale pečou se pomaleji, aby povrch nepopraskal. Muffiny se naopak pečou zprudka, aby rychle vyrostly a měly typicky popraskaný vzhled. To ale není jediný rozdíl. Cupcaky jsou zdobené krémem a všelijakým sypáním či cukrovým zdobením. A jak jsem již psala výše, jsou dezert. Muffiny by jako snídaně měly mít alespoň nějakou výživovou hodnotu. Nějaká ta vláknina, ideálně i bílkoviny a umírněné množství cukru. Což ale neznamená, že by nemohly být vynikající. 🙂

Tyto čokoládové muffiny jsou díky přidané cuketě perfektně vláčné. Cuketu ovšem v muffinech vůbec neucítíte. Starší velkou cuketu oloupejte a vyškrábněte z ní semínka. Mladou cuketu můžete použít celou. Cuketa v těstě funguje opravdu dobře, vyzkoušet to můžete i v tomto chlebíčku.

Jinak už v muffinech žádná překvapivá ingredience není. Mouka (z části celozrnná špaldová, z části hladká špaldová), kakao, vejce, jogurt (můžete použít ale i podmáslí nebo kefír), neutrální olej, cukr. Použila jsem sucanat, ale můžete použít jakýkoliv cukr.

Muffiny jsou vylepšené čokoládou a ořechy. Nejlepší jsou vlašské. Čokoládu používám jako vždy Callebaut. Nejlepší jsou zapékací čokolády, které se na povrchu nepálí. Pokud budete něco objednávat z Pastry.cz, přihoďte je. Já mám doma zapékací tyčinky do croissantů, tak jsem do těsta nasekala ty. Pokud ale zapékací čokoládu nemáte, použijte pecičky nebo klidně i jinou kvalitní čokoládu nasekanou na kousky.

Poslední poznámka k přípravě muffinů. Tento typ těsta, tedy suché ingredience v jedné misce a pak přilití všech tzv. mokrých ingrediencí (mezi než patří i cukr) se nesmí přemíchat. Jakmile přilijete mokrou směs těsto promíchejte stěrkou jen dokud nevidíte žádné kapsy suché mouky. Žádné šlehání nebo zuřivé míchání do hladka. Pokud těsto vymícháte moc a přespříliš aktivujete lepek, skončíte s tuhými a gumovými muffiny. Pokud chcete vláčné a nadýchané muffiny, buďte s mícháním opatrní.

Čokoládové muffiny, to je něco, s čím zkrátka neuděláte chybu. Muffiny chutnají dětem i dospělým, můžete si je dát na snídani nebo sbalit na do baťůžku na výlet. A dají se i zamrazit. A už jsem zmínila, jak rychlé a jednoduché jsou? Myslím, že to už je víc než dost důvodů si je upéct. 🙂

Tisk

Čokoládové muffiny s cuketou

Počet porcí: 12 muffinů

Ingredience

  • 100 g celozrnné špaldové mouky
  • 70 g hladké špaldové mouky
  • 55 g kakaa
  • 1 lžičku jedlé sody
  • 0,5 lžičky kypřicího prášku
  • 2 vejce
  • 80 g neutrálního oleje
  • 80 g jogurtu
  • 120 g jemného třtinového cukru
  • 200 g cukety
  • 0,5 lžičky vanilkového extraktu
  • špetka soli
  • 100 g čokolády
  • 50 g vlašských nebo pekanových ořechů

Postup přípravy

  • Vejce a jogurt si vytáhněte z lednice hodinu před přípravou. Troubu předehřejte na 210°C. Připravte si formu na muffiny a vyložte ji papírovými košíčky.
  • Cuketu umyjte, nastrouhejte najemno a trochu vymačkejte. Ořechy a čokoládu nasekejte nahrubo.
  • Obě mouky, kakao, kypřicí prášek a jedlou sodu smíchejte ve větší míse a promíchejte metličkou. Přidejte čokoládu a ořechy. Jogurt, vejce, cukr, olej, vanilkový extrakt a špetku soli prošlehejte v jiné míse. Přidejte cuketu a promíchejte stěrkou.
  • Mokrou směs přidejte k suché směsi a promíchejte. Ale opatrně, ať nepřemícháte. Míchejte jen dokud nevidíte žádnou suchou mouku, směs nemusí být úplně hladká.
  • Těsto přesuňte do košíčků (já si na to beru cukrářský pytlík) a vložte do trouby. Pečte 5 minut, pak snižte na 170°C a dopečte dalších 15minut nebo dokud jehla zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Vytáhněte z trouby a nechte vychladnout na mřížce.

Kam dál?

  • Cuketový chlebíčekCuketový chlebíček
  • Banánové muffiny s borůvkamiBanánové muffiny s borůvkami
  • Banánové muffiny s arašídovým máslemBanánové muffiny s arašídovým máslem
  • Banánové datlové muffiny s vlašskými ořechyBanánové datlové muffiny s vlašskými ořechy
  • Hruškové muffiny s ořechovou drobenkouHruškové muffiny s ořechovou drobenkou
  • Čokoládový koláč s řepou a avokádovým krémemČokoládový koláč s řepou a avokádovým krémem

Rubriky: Muffiny a rychlé chlebíčky, Recepty Štítky: čokoláda, cuketa, muffiny, ořechy

Předchozí článek « Dvojctihodné koláče
Další článek: Čokoládové choux s pekanovými ořechy »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Co pečete na víkend? U nás budou jahodové cupc Co pečete na víkend? U nás budou jahodové cupcaky.🍓🧁 Vláčné těsto s mandlemi, vanilkou a citronovou kůrou, jahodový rozvar a jahodový mascarpone krém. Jednoduchý dezert ve kterém slaďoučké a šťavnaté jahody skvěle vyniknou. Recept sepíšu přes víkend a v pondělí snad hodím na blog. 😊
Cupcakes with strawberry filling and strawberry mascarpone cream. 🍓😊
#foodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #czechfoodblog #cupcakes #strawberries #jahody #dnespecu
Když už jsem připravovala plundrové těsto, ta Když už jsem připravovala plundrové těsto, tak jsem rovnou připravila i listové na druhý úkol z cukrářského maratonu, Xavierovo malinové mille feuille. Máslové překládané těsto a temperování čokolády, prostě ideální dezert na přípravu do tohoto počasí. 🤣 Ale bylo to moc moc dobrý, maliny dodaly svěžest a dezert byl moc skvěle vyladěný. Křehké listové, jemný krém, nakyslý gel a finální křupnutí v podobě ozdoby z temperované čokolády... Super kombinace, díky za recept! 😋🤗
#topcakemaraton3 #topcakemaraton3_xavier 
#foodblog #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #millefeuille #raspberries #chocolatedessert
Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se o Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se opravdu těšila. 😊 Překládané těsto připravuju moc ráda, začalo to kdysi listovým, které už bych dnes nekoupila a pokračovalo plundrovým, se kterým jsem sice nějaký čas bojovala, ale teď už jsme kamarádi. Teda většinou. 😅 
Ovšem stejně jako do makronek jsem se ani do plundrového těsta od porodu nepouštěla, protože přece jen není úplně časově flexibilní. Ale výzva je výzva a nakonec to šlo celkem hladce. 😊
Teda... časově to sice hladce šlo, ale pár zádrhelů se přece jen vyskytlo. 🙈 To jsem tak založila máslo a válím první překlad, když mě napadlo, že to těsto v lednici moc nenakynulo. Neměla jsem už staré droždí? No... měla. 🤦‍♀️ Vzhledem k tomu, že už jsem založila máslo, rozhodla jsem se v práci pokračovat, ale neočekávala jsem moc valný výsledek. A jaké překvapení, těsto se nakonec vzchopilo a krásně nakynulo. 🤩
Druhý zádrhel byl, že mi večer došlo, že vlastně doma nemám moc věcí, čím bych mohla danishe naplnit. Zachránily mě Sofinčiny meruňky a loňské borůvky v mrazáku. 😄 
První danishe jsou plněné vanilkovým krémem, meruňkami a sekanými pistáciemi a druhé citronovým mascarpone (kdybych měla doma tvaroh, dala bych raději ten), borůvkami a mandlemi. 
Moc díky, Aleši @mouka_voda_sul za super výzvu, ráno dnes bylo sladké a voňavé... ☀️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_ales #plundrovetesto #danishpastry #laminateddough #foodblog #foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #foodstagram #foodfluffer #dnespecu
Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrá Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrářského maratonu, mousse dort s  jahodami, pistáciemi a mangem. Dezert jsem udělala ve formě monoporcí a trošku přeházela pořadí náplní. Zbyl mi pistáciový krém, tak jsem k němu přidala trochu bílé čokolády a použila jej na ozdobu. 
Dezert sklidil velký úspěch, kombinace pistácií, jahod a mangové mousse byla skvělá. ❤️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_tomas #foodblog #foodstagram #foodphotography #frenchpatisserie #moussedessert #francouzskacukrarina #mousse #strawberries #pistachio #mango
Sablé breton aneb něco mezi velkou máslovou sušenkou a křehkým koláčem. 🙂 Toto je vylepšeno mandlovou drobenkou (drobenka vylepší skoro všechno...) a doplněno bezinkovým vanilkovým créme diplomate (cukrářský krém odlehčený ušlehanou smetanou), jahodový gelem, čerstvým ovocem a bezem. 
Svěží a voňavá jarní variace. 🍓🌼
Recept na blogu, odkaz v biu a ve stories. 😊
Sablé breton with almond streusel, eldeflower and vanilla créme diplomate, strawberry gel, berries and eldeflowers.
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #frenchpatisserie #frenchbaking #sablebreton #eldeflower #berries #francouzskacukrarina #dnespecu #krehketesto #jahody #bezinky
Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financier Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financieru, ananasového compoté a mousse z bílé čokolády. 😊
Zdobeno vanilkovou kokosovou namelakou, kandovaným ananasem a korálovou oplatkou. 
Recept i s podrobnými informacemi najdete na blogu, odkaz dávám do bia a do stories. 😉
Piňa Colada petit gateaux. Moist coconut financier, pineapple compoté and white chocolate mousse, decirated with vanilla coconut namelaka, candied pineapple and coral tuile. 
#foodblog #foodstyling #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #czechfoodblog #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #cukrarina #pinacolada
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2022 · Elikatesy