• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

  • Domů
  • Recepty
    • Snídaně a svačiny
    • Polévky
    • Maso a ryby
    • Zelenina
    • Chuťovky a malá jídla
    • Sladké pečení a dezerty
    • Chleba a slané pečení
    • Základy
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Pho ga

21 února, 2019 od elikatesy

Od podzimu až do jara na člověka všude útočí bacily a téměř každého z nás nějaká ta viróza dřív či později skolí. I mě to potkalo. A tak jsem se rýmečku rozhodla léčit tím nejlepším a nejchutnějším způsobem. Vietnamskou kuřecí polévkou pho ga. 🙂

Polévky a především vývary jsou už od nepaměti považovány za pokrmy s léčivými účinky. On totiž takový vývar byl mnohdy to jediné, co byl nemocný schopný pozřít. Tělo se díky popíjení polévky zahřálo a hydratovalo a zároveň nemuselo vydávat téměř žádné síly na jeho trávení. Ne, že by polévky vyloženě obsahovaly léčivé látky, ale nemocný mohl díky ní nabrat sílu a vyléčit se sám.

Klasický kuřecí vývar s nudlemi (ale bez kořenové zeleniny, tu já ve vývaru nerada) je jednou z mých oblíbených polévek, ale nejlepší je samozřejmě od maminky při nedělním obědě s rodinou. Já se proto pro sebe rozhodla připravit si vietnamskou verzi kuřecí polévky, tzv, pho ga.

Vietnamská kuchyně si už několik let získává v Česku obrovskou popularitu a i já si ji velmi oblíbila. Krom toho, že si ji často dopřávám v restauracích a bistrech, si taky celé léto dělám nejrůznější varianty tohoto salátu. V zimě ale rozhodně přijde víc k chuti polévka. 🙂

Polévka pho byla jedním z prvních vietnamských jídel, o kterém se u nás začalo mluvit. Celá foodie komunita řešila kam si na ni zajít, případně jak ji připravit doma. 🙂 Pho existuje v několika variantách, nejčastější je pho bo (hovězí) nebo právě pho ga (kuřecí). Základem je dobrý silný vývar, kterým se zalijí rýžové nudle, maso a bylinky. Krásný a velmi vyčerpávající článek o historii a nejrůznějších variantách pho najdete tady.

Co se ingrediencí týče, většinu seženete běžně v obchodě. Jediným problémem jsou asi bylinky. Třeba perilu moc často neuvidíte. Zkusit můžete lepší vietnamské samošky, Makro a jistotou jsou samozřejmě tržnice jako Sapa, Holešovická nebo Olomoucká v Brně. A nebo se spokojit jen s koriandrem, který už dnes seženete všude.

Jak jsem už psala, základem pho je opravdu dobrý vývar a proto doporučuju jeho přípravu vzít pěkně poctivě. Zas tak moc práce to nedá a jde spíš o trpělivost.  Je to vlastně taková fajn terapie. Vývar si líně bublá na sporáku, bytem se line krásná vůně masa a koření a vy jen sem tam projdete kolem, přivoníte a zlehka posbíráte pěnu na povrchu…

Pokud pěnu pečlivě sbíráte a vývar vaříte pomaloučku, polehoučku odmění se vám jiskrnou čistotou a sílou. Někdy se maso zalije vodou, přivede k varu, zcedí a opláchne, to se vyplatí u hovězího, ale u kuřecího je to zbytečné. Opravdu stačí sbírat pěnu a vařit vývar pomalu. Posledních drobných nečistot vás pak zcela zbaví zcezení přes plátýnko. Takto připravený vývar (tedy tak, že vodou zalijete syrové maso) je tzv. světlý vývar a pho se tak připravuje skoro vždy. Je ale i další možnost a to zatáhnout maso v troubě (asi 30-40 minut na 220°) a připravit tzv. hnědý vývar. Množství nečistot a pěny se o dost sníží a vývar bude mít výraznější chuť a tmavší barvu. Můžete to zkusit i až budete zase připravovat klasický “český” vývar k nedělnímu obědu.

Schválně neudávám množství ingrediencí, které vývarem zalijete, protože je jen na vás, jak velkou porci polévky si dopřejete. Může to být menší předkrmová nebo větší porce jako hlavní chod. Nebo si ji dejte na snídani jako ve Vietnamu. 🙂

A teď, když už víte vše podstatné, se konečně pojďme pustit do vaření. 🙂

Tisk

Pho Ga

Ingredience

  • 1 kuře nebo 4 kuřecí stehna
  • 1 cibule
  • 1 svítek skořice
  • 1-2 cm čerstvého zázvoru
  • 1 hvězdička badyánu
  • 3 tobolky kardamomu
  • 2 hřebíčky
  • rýžové nudle ploché
  • jarní cibulka nebo červená cibule
  • chilli papričky
  • výhonky munga
  • bylinky (koriandr, perila, thajská bazalka, máta,...)
  • rybí omáčka, sůl, cukr (třtinový, palmový)
  • limeta

Postup

  1. Začněte přípravou vývaru. Kuře si rozporcujte na osm dílů. Vložte do hrnce, zalijte studenou vodou (zhruba 2-3 litry) a přiveďte k varu. Sesbírejte pěnu, ztlumte na minimum a zhruba každých 15 minut zkontrolujte a dál sbírejte pěnu. Asi po hodině už by měl být vývar většiny nečistot zbavený.   

  2. Jakmile je vývar čistý, přidejte dochucovadla. Cibuli rozpulte na polovinu (loupat ji nemusíte), zázvor nakrájejte na plátky a připravte si i skořici, kardamom, hřebíček a badyán. Rozpalte pánvičku a cibuli, zázvor i koření nasucho opečte. Přidejte do vývaru, dochuťte lžící soli a cukru a pokračujte ve vaření další 2-3 hodiny. Vývar zceďte (nejlépe přes plátýnko) a maso nechte trochu vychladnout a následně oberte z kostí.

  3. Nudle uvařte podle návodu na obalu. Jarní cibulku nebo červenou cibuli a chilli nakrájejte na tenká kolečka. Bylinky oberte ze stonků a natrhejte na menší kousky. 

  4. Do misky vložte nudle, obrané maso, mungo výhonky, jarní cibulku, chilli a bylinky a zalijte vroucím vývarem. Dochuťte limetovou šťávou a rybí omáčkou, případně dalším chilli. 

Kam dál?

  • Vietnamský salátVietnamský salát
  • Polévka z pečené zeleninyPolévka z pečené zeleniny
  • Krémová houbová polévka s rozmarýnemKrémová houbová polévka s rozmarýnem
  • Pečená pražma se zeleninouPečená pražma se zeleninou
  • Kuřecí maso s omáčkou z pečených paprikKuřecí maso s omáčkou z pečených paprik
  • Plněné patizonkyPlněné patizonky

Rubriky: Polévky, Recepty Štítky: bylinky, chilli, kuřecí maso, nudle

Předchozí článek « Meruňkové rolky s pistáciemi
Další článek: Ořechová babka »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

elikatesy

Instagram post 2186486236890022732_5688985274 Banánové blondies, to je nový recept, co najdete na blogu. 😊 Znáte  blondies, máte rádi? Tyto jsou trochu míň sladké než klasická verze a krasny kontrast jim dodava křupavá mandlova posypka a abstraktní cákance hořké cokolady. Ve článku najdete i vysvětlení toho, co blondies vlastně jsou a co mají společného s brownies. Odkaz na článek jako vždy v biu 😊
Banana blondies with crunchy almonds and dark chocolate drizzle 😊
#foodphotography #foodstyling #foodblog #foodstagram #foodie #baking #blondies #bananas #dnespecu #sladkepeceni
Instagram post 2181243761413969243_5688985274 Nový recept na blogu. Voňavý ořechový koláč s pomerančovou kůrou, kardamomem, skořicí a rumem. Vlašské ořechy jsou v něm hned dvakrát, zvláčňují těsto a křupou na povrchu. Koláč je celozrnný, ne moc sladký, a krásně podzimně hřejivý. To zní dobře, ne? 😊
Spicy walnut cake with orange zest, cinnamon, cardamom and rum. Whole wheat and not too sweet. Delicious autumn choice. 🍂
#foodphotography #foodstyling #foodblog #foodie #cake #walnuts #spices #dnespecu #sladkepeceni #kolac #orechy #podzim
Instagram post 2162536605634270593_5688985274 Upřímně, ne, že bych si přípravu tohoto typu dortů nějak extra užívala. Nebaví mě to a překonám se jen pro radost naší Marušky. Ale když už se do toho  pustím, tak se pořádně odvážu a udělám přesně takový dort, jaký bych si ke svým pátým narozeninám přála já. Růžový. A třpytivý. Hoodně růžový. A hoodně třpytivý. 😊 🦄💖🦄
Unicorn cake for my lovely little niece.. Happy birthday, sweetie ❤
#birthdaycake #unicorncake #girliegirl
Instagram post 2160232774489798632_5688985274 Od zítra máme ve Finestře lanýžové menu. A jako dezert bude tento čokoládový lanýžový les. Pistaciová a lanýžová ganache, brownies, kandované pistácie, pistáciový mech, čokoládové větvičky a čokoládový sorbet. No není to roztomilé? :) Truffle season starting tomorrow at Finestra. For a dessert I prepared truffle edible forest. Pistachio and truffle ganaches, brownie soil, candied pistachios, pistachio moss, chocolate branches and chocolate sorbet. Isn't it cute? :) #lafinestra #dessert #plateddessert #truffleseason #truffles #pastry #pastrychef #chocolate #chocolatedessert #edibleforest #praguerestaurant
Instagram post 2158063710023694519_5688985274 Čokoláda, banány, arašídy a karamel. 
Chocolate, banana, peanuts and caramel. 
#lafinestra #dessertoftheday #plateddessert #chefslife #praguerestaurant #pastrychef #pastry
Instagram post 2155998908774142667_5688985274 Na blogu je nový recept na švestkové drobenkové řezy vonící skořicí a kardamomem. Celozrnné, s ovesnými vločkami a mandlovou mouku. Zkrátka ideální start do podzimní dne. 😊 Odkaz na recept najdete v biu. 
Plum crumble bars with cinnamon and cardamom. Wholemeal spelt flour, almond flour and oats. Great autumn breakfast. 😊
#foodphotography #foodstyling #foodblog #foodie #drobenka #svestky #zdravepeceni #podzim #dnespecu #crumble #plums #autumnrecipes #healthybaking
Sledovat na Instagramu

Ať vám nic neunikne ;)

Copyright © 2019 · Elikatesy