• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Pho ga

21 února, 2019 od elikatesy

Od podzimu až do jara na člověka všude útočí bacily a téměř každého z nás nějaká ta viróza dřív či později skolí. I mě to potkalo. Já rýmečku léčím tím nejlepším a nejchutnějším způsobem. Vietnamskou kuřecí polévkou pho ga. 🙂

pho ga

Polévky a především vývary jsou už od nepaměti považovány za pokrmy s léčivými účinky. On totiž takový vývar byl mnohdy to jediné, co byl nemocný schopný pozřít. Tělo se díky popíjení polévky zahřálo a hydratovalo a zároveň nemuselo vydávat téměř žádné síly na jeho trávení. Ne, že by polévky vyloženě obsahovaly léčivé látky, ale nemocný mohl díky ní nabrat sílu a vyléčit se sám.

Klasický kuřecí vývar s nudlemi (ale bez kořenové zeleniny, tu já ve vývaru nerada) je jednou z mých oblíbených polévek, ale nejlepší je samozřejmě od maminky při nedělním obědě s rodinou. Já se proto pro sebe rozhodla připravit si vietnamskou verzi kuřecí polévky, tzv, pho ga.

Vietnamská kuchyně si už několik let získává v Česku obrovskou popularitu a i já si ji velmi oblíbila. Krom toho, že si ji často dopřávám v restauracích a bistrech, si taky celé léto dělám nejrůznější varianty tohoto salátu. V zimě ale rozhodně přijde víc k chuti polévka. 🙂

Polévka pho byla jedním z prvních vietnamských jídel, o kterém se u nás začalo mluvit. Celá foodie komunita řešila, kam si na ni zajít, případně jak ji připravit doma. 🙂 Pho existuje v několika variantách, nejčastější je pho bo (hovězí) nebo právě pho ga (kuřecí). Základem je dobrý silný vývar, kterým se zalijí rýžové nudle, maso a bylinky. Krásný a velmi vyčerpávající článek o historii a nejrůznějších variantách pho najdete tady.

Co se ingrediencí týče, většinu seženete běžně v obchodě. Jediným problémem jsou asi bylinky. Třeba perilu moc často neuvidíte. Můžete se mrknout do nějaké lepší vietnamské samošky. Bylinky mají i v Makru a stoprocentně je seženete v tržnicích jako je Sapa, Holešovická nebo Olomoucká v Brně. A nebo se spokojit jen s koriandrem, který už dnes seženete všude.

Jak jsem už psala, základem pho je opravdu dobrý vývar a proto doporučuju jeho přípravu vzít pěkně poctivě. Zas tak moc práce to nedá a jde spíš o trpělivost.  Je to vlastně taková fajn terapie. Vývar si líně bublá na sporáku, bytem se line krásná vůně masa a koření a vy jen sem tam projdete kolem, přivoníte a zlehka posbíráte pěnu na povrchu…

Pokud pěnu pečlivě sbíráte a vývar vaříte pomaloučku, polehoučku odmění se vám jiskrnou čistotou a sílou. Někdy se maso zalije vodou, přivede k varu, scedí a opláchne, to se vyplatí u hovězího, ale u kuřecího je to zbytečné. Opravdu stačí sbírat pěnu a vařit vývar pomalu. Posledních drobných nečistot vás pak zcela zbaví scezení přes plátýnko. Takto připravený vývar (tedy tak, že vodou zalijete syrové maso) je tzv. světlý vývar a pho se tak připravuje skoro vždy. Je ale i další možnost a to zatáhnout maso v troubě (asi 30-40 minut na 220°) a připravit tzv. hnědý vývar. Množství nečistot a pěny se o dost sníží a vývar bude mít výraznější chuť a tmavší barvu. Vyzkoušejte tuto techniku i až budete připravovat klasický “český” vývar k nedělnímu obědu.

Schválně neudávám množství ingrediencí, které vývarem zalijete. Je jen na vás, jak velkou porci polévky si dopřejete. Může to být menší předkrmová nebo větší porce jako hlavní chod. Nebo si ji dejte na snídani jako ve Vietnamu. 🙂

A teď, když už víte vše podstatné, se konečně pojďme pustit do vaření. 🙂

Tisk

Pho Ga

Ingredience

  • 1 kuře nebo 4 kuřecí stehna
  • 1 cibule
  • 1 svítek skořice
  • 1-2 cm čerstvého zázvoru
  • 1 hvězdička badyánu
  • 3 tobolky kardamomu
  • 2 hřebíčky
  • rýžové nudle ploché
  • jarní cibulka nebo červená cibule
  • chilli papričky
  • výhonky munga
  • bylinky (koriandr, perila, thajská bazalka, máta,...)
  • rybí omáčka, sůl, cukr (třtinový, palmový)
  • limeta

Postup přípravy

  • Začněte přípravou vývaru. Kuře si rozporcujte na osm dílů. Vložte do hrnce, zalijte studenou vodou (zhruba 2-3 litry) a přiveďte k varu. Sesbírejte pěnu, ztlumte na minimum a zhruba každých 15 minut zkontrolujte a dál sbírejte pěnu. Asi po hodině už by měl být vývar většiny nečistot zbavený.   
  • Jakmile je vývar čistý, přidejte dochucovadla. Cibuli rozpulte na polovinu (loupat ji nemusíte), zázvor nakrájejte na plátky a připravte si i skořici, kardamom, hřebíček a badyán. Rozpalte pánvičku a cibuli, zázvor i koření nasucho opečte. Přidejte do vývaru, dochuťte lžící soli a cukru a pokračujte ve vaření další 2-3 hodiny. Vývar zceďte (nejlépe přes plátýnko) a maso nechte trochu vychladnout a následně oberte z kostí.
  • Nudle uvařte podle návodu na obalu. Jarní cibulku nebo červenou cibuli a chilli nakrájejte na tenká kolečka. Bylinky oberte ze stonků a natrhejte na menší kousky. 
  • Do misky vložte nudle, obrané maso, mungo výhonky, jarní cibulku, chilli a bylinky a zalijte vroucím vývarem. Dochuťte limetovou šťávou a rybí omáčkou, případně dalším chilli. 

Kam dál?

  • Vietnamský salátVietnamský salát
  • Polévka z pečené zeleninyPolévka z pečené zeleniny
  • Krémová houbová polévka s rozmarýnemKrémová houbová polévka s rozmarýnem
  • Pečená pražma se zeleninouPečená pražma se zeleninou
  • Kuřecí maso s omáčkou z pečených paprikKuřecí maso s omáčkou z pečených paprik
  • Plněné patizonkyPlněné patizonky

Rubriky: Recepty, Zelenina a slané recepty Štítky: bylinky, chilli, kuřecí maso, nudle

Předchozí článek « Meruňkové rolky s pistáciemi
Další článek: Ořechová babka »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

V té záplavě mousse a cremeux posledních týdn V té záplavě mousse a cremeux posledních týdnů se mi zastesklo po obyčejném kynutém. 😊
A tak jsem připravila dvojitou dávku nejlepšího kynutého, naplnila voňavou ořechovou náplní a zamotala do malých pletenců.
Recept na těsto najdete na blogu ("nejlepší kynuté"😉), z dávky z 300g mouky vyjde 12 pletenců. Odkaz na recept a způsob pletení vám hodím do stories.  Na náplň:
75g změklého másla 
65g třtinového cukru
100g mletých vlašských ořechů (doporučuju  předem spařit a opražit)
2 lžičky cejlonské skořice 
1 lžička kardamomu 
Kůra z 1 bio pomeranče  Mimochodem, druhá fotka je původní, neupravená. Pořád mě fascinuje, co dokáže pár tahů v Lightroomu. 😊  #foodblog #foodphotography #foodstyling #foodstagram #foodfluffer #czechfoodblog #cinnamonrolls #briochebun #walnuts #kynutetesto #sladkerecepty #dnespecu
Další úkol z cukrářského maratonu, čokolád Další úkol z cukrářského maratonu, čokoládový entremet Clementine od @tortykatulienka. V originále s mandarinkou, já použila pomeranč. Lehounká čokoládová mousse, karamelové cremeux s pomerančem, pomerančové želé, kakaový crumble a medový korpus madelaine. Ač nejsem velký fanda kombinace čokolády a citrusů, tak musím říct, že tohle byl moc příjemný dezert. 😊 
Díky @topcakestudio za organizaci a @pastry.cz za sponzorování soutěže. 
#topcakemaraton4 #topcakemaraton4_katarina #moussecake #entremet #frenchpatisserie #chocolatemousse #chocolatedessert #chocolatedecoratins
První úkol cukrářského maratonu, dezert IKA o První úkol cukrářského maratonu, dezert IKA od @vladryasnyy. Kombinace lehounké citronové mousse, hruškového coulis a compoté s jasmínovým čajem a pistáciového moelleux a cremeux byla vážně skvělá, svěží a perfektně vyvážená. Díky za super recept a díky taky Julii @topcakestudio za organizaci. Účastním se už klasicky jen jako divák, ale tohle jsem si nemohla nechat ujít. 😊  #topcakemaraton4_vlad #topcakemaraton4 #foodblog #foodphotography #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #moussedessert
Tenhle entremet jsem měla v hlavě už hrozně dl Tenhle entremet jsem měla v hlavě už hrozně dlouho. Od minulého roku, kdy jsem Sofi nosila v šátku a já denně chodila alespoň dvě hodiny se spícím miminkem spící přírodou. A říkala jsem si, že by to bylo super téma na dort. Ta příroda, ne miminko. 😄 A teď, po roce, kdy jaro už skoro klepe na vrátka, jsem se k němu konečně dokopala. 😊
Každý správný entremet musí mít francouzský název, to dá rozum, tenhle jsem proto nazvala Sol de la forêt. 😊 Dekoraci tvoří to, co najdete v lese... hlína, mech, větvičky, kameny. Všechno samozřejmě jedlé. 😊
Vnitřek dortu tvoří kořeněný kakaový financier, čokoládové cremeux, pistáciové cremeux, pistáciový crunch s pomerančem a pistáciová mousse s vanilkou. Ale právě vnitřní část chci ještě trochu doladit, hlavně výšku jednotlivých vrstev a tak recept zatím nesdílím. Ale určitě se na něj můžete v (snad blízké) budoucnosti těšit. 😊
Edible forest floor entremet. Inside pistachio mousse, pistachio and chocolate cremeux, pistachio crunch and spiced chocolate financier. Decorated with chocolate soil, pistachio moss, chocolate twigs and chocolate stones. 🍃
#foodphotography
#foodblog #frenchpatisserie #entremet #moussecake #soldelaforêt #edibleforest #cake #dessert #francouzskacukrarina #chocolatedecoratins #chocolate #pistachio #čokoláda #pistacie
Tak konečně. 🥳 Článek o bílé čokoláděh Tak konečně. 🥳 Článek o bílé čokoláděh  je na blogu. Vyzkoušela jsem 23 druhů čokolád, od běžných z obchodu, přes řemeslné až po profi. Bylo to několik velmi sladkých dnů. 😄
Zajímalo mě složení, obsah kakaového másla, sladkost, fluidita, cena a samozřejmě především chuť. Částečně jsou tedy v článku objektivní informace, částečně samozřejmě čistě subjektivní hodnocení. Veškeré srovnání a další povídání o bílé čokoládě najdete na blogu, odkaz ve stories a v biu. 😊
#foodblog
#foodphotography #czechfoodblog #whitechocolate #comparison #bilacokolada #srovnavacka
Jedno odpalované těsto, tři různé výsledky. Jedno odpalované těsto, tři různé výsledky. Jaká byla proměnná? Teplota těsta před pečením. 
Minulý týden, když jsem pekla věnečky jsem si řekla, že udělám malý pokus. Pár věnečků jsem upekla rovnou, pár po nastříkání zamrazila a zbytek těsta jsem dala do lednice a věnečky pak stříkala z vychlazeného těsta. Všechny jsem pekla na stejnou teplotu (200°C), asi 20-25minut.
Stříkala jsem přes šablonu, takže před pečením byly velikostně relativně stejné. 😊
Na všech fotkách je zleva doprava těsto pečené hned, vychlazené těsto a zmražené těsto. 
Na fotkách to možná není až tak markantní, ale určitého rozdílu si určitě všimnete. Ve skutečnosti byl rozdíl ještě výraznější. Suverénně nejlepší výsledek byl z vychlazeného těsta. Těsto si nejlíp podrželo tvar, šlo nejvíc do výšky, zářezy zůstaly nejostřejší ap nerozpily se a navíc byly věnečky po upečení krásně lesklé. Dobrého výsledků dosáhnete i pokud těsto upečete rovnou, ale pokud máte čas, určitě doporučuju odpalované těsto před pečením vychladit. 😊
Left to right, same choux pastry baked immediately, after chilling and after freezing. 
#foodblog #foodphotography #chouxpastry #choux #bakingcomparison #dnespecu #odpalovanetesto
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy