• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Pho ga

21 února, 2019 od elikatesy

Od podzimu až do jara na člověka všude útočí bacily a téměř každého z nás nějaká ta viróza dřív či později skolí. I mě to potkalo. Já rýmečku léčím tím nejlepším a nejchutnějším způsobem. Vietnamskou kuřecí polévkou pho ga. 🙂

pho ga

Polévky a především vývary jsou už od nepaměti považovány za pokrmy s léčivými účinky. On totiž takový vývar byl mnohdy to jediné, co byl nemocný schopný pozřít. Tělo se díky popíjení polévky zahřálo a hydratovalo a zároveň nemuselo vydávat téměř žádné síly na jeho trávení. Ne, že by polévky vyloženě obsahovaly léčivé látky, ale nemocný mohl díky ní nabrat sílu a vyléčit se sám.

Klasický kuřecí vývar s nudlemi (ale bez kořenové zeleniny, tu já ve vývaru nerada) je jednou z mých oblíbených polévek, ale nejlepší je samozřejmě od maminky při nedělním obědě s rodinou. Já se proto pro sebe rozhodla připravit si vietnamskou verzi kuřecí polévky, tzv, pho ga.

Vietnamská kuchyně si už několik let získává v Česku obrovskou popularitu a i já si ji velmi oblíbila. Krom toho, že si ji často dopřávám v restauracích a bistrech, si taky celé léto dělám nejrůznější varianty tohoto salátu. V zimě ale rozhodně přijde víc k chuti polévka. 🙂

Polévka pho byla jedním z prvních vietnamských jídel, o kterém se u nás začalo mluvit. Celá foodie komunita řešila, kam si na ni zajít, případně jak ji připravit doma. 🙂 Pho existuje v několika variantách, nejčastější je pho bo (hovězí) nebo právě pho ga (kuřecí). Základem je dobrý silný vývar, kterým se zalijí rýžové nudle, maso a bylinky. Krásný a velmi vyčerpávající článek o historii a nejrůznějších variantách pho najdete tady.

Co se ingrediencí týče, většinu seženete běžně v obchodě. Jediným problémem jsou asi bylinky. Třeba perilu moc často neuvidíte. Můžete se mrknout do nějaké lepší vietnamské samošky. Bylinky mají i v Makru a stoprocentně je seženete v tržnicích jako je Sapa, Holešovická nebo Olomoucká v Brně. A nebo se spokojit jen s koriandrem, který už dnes seženete všude.

Jak jsem už psala, základem pho je opravdu dobrý vývar a proto doporučuju jeho přípravu vzít pěkně poctivě. Zas tak moc práce to nedá a jde spíš o trpělivost.  Je to vlastně taková fajn terapie. Vývar si líně bublá na sporáku, bytem se line krásná vůně masa a koření a vy jen sem tam projdete kolem, přivoníte a zlehka posbíráte pěnu na povrchu…

Pokud pěnu pečlivě sbíráte a vývar vaříte pomaloučku, polehoučku odmění se vám jiskrnou čistotou a sílou. Někdy se maso zalije vodou, přivede k varu, scedí a opláchne, to se vyplatí u hovězího, ale u kuřecího je to zbytečné. Opravdu stačí sbírat pěnu a vařit vývar pomalu. Posledních drobných nečistot vás pak zcela zbaví scezení přes plátýnko. Takto připravený vývar (tedy tak, že vodou zalijete syrové maso) je tzv. světlý vývar a pho se tak připravuje skoro vždy. Je ale i další možnost a to zatáhnout maso v troubě (asi 30-40 minut na 220°) a připravit tzv. hnědý vývar. Množství nečistot a pěny se o dost sníží a vývar bude mít výraznější chuť a tmavší barvu. Vyzkoušejte tuto techniku i až budete připravovat klasický “český” vývar k nedělnímu obědu.

Schválně neudávám množství ingrediencí, které vývarem zalijete. Je jen na vás, jak velkou porci polévky si dopřejete. Může to být menší předkrmová nebo větší porce jako hlavní chod. Nebo si ji dejte na snídani jako ve Vietnamu. 🙂

A teď, když už víte vše podstatné, se konečně pojďme pustit do vaření. 🙂

Tisk

Pho Ga

Ingredience

  • 1 kuře nebo 4 kuřecí stehna
  • 1 cibule
  • 1 svítek skořice
  • 1-2 cm čerstvého zázvoru
  • 1 hvězdička badyánu
  • 3 tobolky kardamomu
  • 2 hřebíčky
  • rýžové nudle ploché
  • jarní cibulka nebo červená cibule
  • chilli papričky
  • výhonky munga
  • bylinky (koriandr, perila, thajská bazalka, máta,...)
  • rybí omáčka, sůl, cukr (třtinový, palmový)
  • limeta

Postup přípravy

  • Začněte přípravou vývaru. Kuře si rozporcujte na osm dílů. Vložte do hrnce, zalijte studenou vodou (zhruba 2-3 litry) a přiveďte k varu. Sesbírejte pěnu, ztlumte na minimum a zhruba každých 15 minut zkontrolujte a dál sbírejte pěnu. Asi po hodině už by měl být vývar většiny nečistot zbavený.   
  • Jakmile je vývar čistý, přidejte dochucovadla. Cibuli rozpulte na polovinu (loupat ji nemusíte), zázvor nakrájejte na plátky a připravte si i skořici, kardamom, hřebíček a badyán. Rozpalte pánvičku a cibuli, zázvor i koření nasucho opečte. Přidejte do vývaru, dochuťte lžící soli a cukru a pokračujte ve vaření další 2-3 hodiny. Vývar zceďte (nejlépe přes plátýnko) a maso nechte trochu vychladnout a následně oberte z kostí.
  • Nudle uvařte podle návodu na obalu. Jarní cibulku nebo červenou cibuli a chilli nakrájejte na tenká kolečka. Bylinky oberte ze stonků a natrhejte na menší kousky. 
  • Do misky vložte nudle, obrané maso, mungo výhonky, jarní cibulku, chilli a bylinky a zalijte vroucím vývarem. Dochuťte limetovou šťávou a rybí omáčkou, případně dalším chilli. 

Kam dál?

  • Vietnamský salátVietnamský salát
  • Polévka z pečené zeleninyPolévka z pečené zeleniny
  • Krémová houbová polévka s rozmarýnemKrémová houbová polévka s rozmarýnem
  • Pečená pražma se zeleninouPečená pražma se zeleninou
  • Kuřecí maso s omáčkou z pečených paprikKuřecí maso s omáčkou z pečených paprik
  • Plněné patizonkyPlněné patizonky

Rubriky: Recepty, Zelenina a slané recepty Štítky: bylinky, chilli, kuřecí maso, nudle

Předchozí článek « Meruňkové rolky s pistáciemi
Další článek: Ořechová babka »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Když už jsem připravovala plundrové těsto, ta Když už jsem připravovala plundrové těsto, tak jsem rovnou připravila i listové na druhý úkol z cukrářského maratonu, Xavierovo malinové mille feuille. Máslové překládané těsto a temperování čokolády, prostě ideální dezert na přípravu do tohoto počasí. 🤣 Ale bylo to moc moc dobrý, maliny dodaly svěžest a dezert byl moc skvěle vyladěný. Křehké listové, jemný krém, nakyslý gel a finální křupnutí v podobě ozdoby z temperované čokolády... Super kombinace, díky za recept! 😋🤗
#topcakemaraton3 #topcakemaraton3_xavier 
#foodblog #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #millefeuille #raspberries #chocolatedessert
Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se o Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se opravdu těšila. 😊 Překládané těsto připravuju moc ráda, začalo to kdysi listovým, které už bych dnes nekoupila a pokračovalo plundrovým, se kterým jsem sice nějaký čas bojovala, ale teď už jsme kamarádi. Teda většinou. 😅 
Ovšem stejně jako do makronek jsem se ani do plundrového těsta od porodu nepouštěla, protože přece jen není úplně časově flexibilní. Ale výzva je výzva a nakonec to šlo celkem hladce. 😊
Teda... časově to sice hladce šlo, ale pár zádrhelů se přece jen vyskytlo. 🙈 To jsem tak založila máslo a válím první překlad, když mě napadlo, že to těsto v lednici moc nenakynulo. Neměla jsem už staré droždí? No... měla. 🤦‍♀️ Vzhledem k tomu, že už jsem založila máslo, rozhodla jsem se v práci pokračovat, ale neočekávala jsem moc valný výsledek. A jaké překvapení, těsto se nakonec vzchopilo a krásně nakynulo. 🤩
Druhý zádrhel byl, že mi večer došlo, že vlastně doma nemám moc věcí, čím bych mohla danishe naplnit. Zachránily mě Sofinčiny meruňky a loňské borůvky v mrazáku. 😄 
První danishe jsou plněné vanilkovým krémem, meruňkami a sekanými pistáciemi a druhé citronovým mascarpone (kdybych měla doma tvaroh, dala bych raději ten), borůvkami a mandlemi. 
Moc díky, Aleši @mouka_voda_sul za super výzvu, ráno dnes bylo sladké a voňavé... ☀️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_ales #plundrovetesto #danishpastry #laminateddough #foodblog #foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #foodstagram #foodfluffer #dnespecu
Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrá Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrářského maratonu, mousse dort s  jahodami, pistáciemi a mangem. Dezert jsem udělala ve formě monoporcí a trošku přeházela pořadí náplní. Zbyl mi pistáciový krém, tak jsem k němu přidala trochu bílé čokolády a použila jej na ozdobu. 
Dezert sklidil velký úspěch, kombinace pistácií, jahod a mangové mousse byla skvělá. ❤️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_tomas #foodblog #foodstagram #foodphotography #frenchpatisserie #moussedessert #francouzskacukrarina #mousse #strawberries #pistachio #mango
Sablé breton aneb něco mezi velkou máslovou sušenkou a křehkým koláčem. 🙂 Toto je vylepšeno mandlovou drobenkou (drobenka vylepší skoro všechno...) a doplněno bezinkovým vanilkovým créme diplomate (cukrářský krém odlehčený ušlehanou smetanou), jahodový gelem, čerstvým ovocem a bezem. 
Svěží a voňavá jarní variace. 🍓🌼
Recept na blogu, odkaz v biu a ve stories. 😊
Sablé breton with almond streusel, eldeflower and vanilla créme diplomate, strawberry gel, berries and eldeflowers.
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #frenchpatisserie #frenchbaking #sablebreton #eldeflower #berries #francouzskacukrarina #dnespecu #krehketesto #jahody #bezinky
Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financier Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financieru, ananasového compoté a mousse z bílé čokolády. 😊
Zdobeno vanilkovou kokosovou namelakou, kandovaným ananasem a korálovou oplatkou. 
Recept i s podrobnými informacemi najdete na blogu, odkaz dávám do bia a do stories. 😉
Piňa Colada petit gateaux. Moist coconut financier, pineapple compoté and white chocolate mousse, decirated with vanilla coconut namelaka, candied pineapple and coral tuile. 
#foodblog #foodstyling #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #czechfoodblog #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #cukrarina #pinacolada
Makronky z třetího úkolu z #topcakemaraton_3. J Makronky z třetího úkolu z #topcakemaraton_3. Jsem moc ráda, že jsem se po delší době dokopala k makronkám, vyzkoušela novou troubu a dobře to dopadlo (145°C 20min byly nejlepší). Jedu si svou osvědčenou italskou metodu, jinak bych to už asi ani neuměla. 🙈 Mouku používám vždy x-fine od @dianacompanycz, ale ještě ji projedu v robotu s cukrem, jsem už tak zvyklá a líp poznám macaronage... Bílky používám pasterované. Tyto makronky jsou barvené přírodně, o zelenou se postarala matcha, hnědou kakao a koření a žluté jsou barveny kurkumou. Náplně byly skvělé, obzvlášť orient. I matcha s jägerem mě velmi příjemně překvapila. 😊
Moc díky Vladi @vladryasnyy za skvělou výzvu a top recepty. ❤️
#topcakemaraton3_vlad 
#makronky #macarons #frenchpatisserie#francouzskacukrarina #frenchbaking #foodstyling #foodfluffer #foodstagram #naturalcolours #pastrychef
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2022 · Elikatesy