• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Jak jsem projedla Londýn

21 června, 2018 od elikatesy

Už ode dne, kdy jsem se z Londýna na podzim vracela domů, jsem se nemohla dočkat, až se sem vrátím zpět. Tak je to vždycky. Londýn zkrátka patří mezi má nejoblíbenější místa a nikdy mě neomrzí. Ostatně, jak říkal už Samuel Johnson, když je člověk unaven Londýnem, je unaven životem, neboť Londýn má vše, co život může poskytnout…

Pár měsíců zpět, jsme se s kamarádkou Kiki bavily, že by snad mohl klapnout červen, nejlépe v době konání Taste of London, ale měla jsem začátek roku trošku divoký, tak jsem až do dubna nevěděla, jak to dopadne. Ale, jak asi tušíte, vzhledem k tomu, že čtete tento článek, vše klaplo a já se měsíc a půl těšila jak malá, až se konečně vypravím na letiště, směr Londýn.

Sice to byl trochu punk, vůbec jsem nestíhala, začala jsem balit tři hodiny před odchodem z domu a absolutně jsem neměla vymyšlený itinerář (jak to obvykle mívám ve zvyku). Jen bylo jasné, že chci hlavně chodit a nasávat atmosféru a samozřejmě jíst. A nakonec to dopadlo víc než dobře. Pojďte se se mnou podívat, co všechno jsem stihla ochutnat…

Středa

Do Londýna jsem dorazila v úterý večer a než jsem dorazila ke Kiki a jejímu manželovi Jurkovi, byla jsem tak vyčerpaná (taky jsem toho posledních pár dní moc nenaspala), že jsem padla do postele, doslova jak podťatá.20180613_094831_2-2

Další den ráno jsem se probudila do krásného slunečného dne (což je v Londýně vždy výhra) a hned se vypravila do města. První zastávka byla jasná. Borough Market. Trh mě přivítal téměř prázdný, tak jsem si v klidu mohla projít stánky a pokochat se sezónní i stálou nabídkou.20180613_110639_2-220180613_103734_2-220180613_103745_2-2 Hlubokými nádechy jsem vnímala všechny vůně a užívala si tu krásu okolo. Den jsem zahájila pain au chocolate z Bread Ahead a tureckou kávou se skořicí. Ani nevím, jestli by to vůbec šlo líp… 20180613_104922_2-2Po hodince jsem trh opustila, došla k řece a vydala se podél, ale ne daleko, jen k Tate Modern, kde se v současnosti koná výstava o Pablovi Picassovi. Je zaměřená na rok 1932, kdy v jeho životě i tvorbě docházelo k přelomovým změnám a musím říct, že ač kubismus nikterak neprožívám, výstava byla moc zajímavá. Já jsem spíš typ, co čte povídání okolo, než abych 10 minut zírala na obraz. A dozvěděla jsem se proto mnoho o erotice v Picassově tvorbě. 🙂

20180613_124903_2-2

Po tomto kulturním zážitku jsem pokračovala dál podél řeky směrem k London Eye, kde jsem si koupila prosecco a posvačila jej společně s třešněmi, koupenými na Borough Marketu. A ne, nepo… jsem se. 🙂 Ležela jsem v trávě, pozorovala kolemjdoucí a vnímala Londýn opravdu všemi smysly. Bylo mi moc krásně, ale nakonec jsem se přece jen zvedla a pokračovat dál.20180613_132218_2-220180613_132327_2-2 Neměla jsem žádný konkrétní plán a ani ho mít nechtěla, tak jsem se jen tak motala Soho a Picadilly a samozřejmě jsem zašla do knihkupectví…20180613_155716_HDR_2-2

S Kiki jsme se sešli na pre-drink v hospodě v Soho a pak už byl pomalu čas na večeři. Dala jsem na doporučení svého šéfa a vypravili jsme se do restaurace Eneko, kousek od Covent Garden. Vaří tam moderní baskickou kuchyni ve formě share food a byla to fakt pecka. Moc podařené a doporučuji.20180613_193034_2-2Jako předkrm jsme si dali řepný i hovězí tatarák, mušle s rýží a kalamáry v sépiové omáčce. Všimněte si malých polštářků na řepném tataráku. To byly suflované brambory, ze kterých se po rozkousnutí vylila skvělá omáčka. Vtipné a vynikající. 20180613_195411_2-2Na hlavní chod jsme pokračovali grilovanou chobotnicí a brazírovanými vepřovými líčky s houbovou emulzí. Jako přílohu jsme zvolili cuketu s piniovými oříšky a pečené brambůrky s paprikovou emulzí. Ty brambory byly jednou z nejlepších položek celého menu, naprostá dokonalost…20180613_203031_2-2

Menu jsme zakončili dezertem v podobě jednoduché vanilkové buchtičky se zmrzlinou s karamelovým crumblem a krémovým dezertem z ovčího mléka s rozmarýnovou drobenkou. To bylo celkem o ničem, zato ta buchtička byla totální pecka! V jednoduchosti je opravdu krása…

Nachozených kilometrů: 17,2

Čtvrtek

Ve čtvrtek jsem si chtěla dopoledne zacvičit a tak jsem do města vydala až okolo oběda. Věděla jsem, že odpoledne mě čeká pro žaludek poněkud náročný afternoon tea a tak jsem si říkala, že by to chtělo něco lehčího a bohatého na zeleninu. A hned mi bylo jasné, kam jít! Vypravila jsem se do Notting Hillu k Ottolenghimu. Přemýšlela jsem, jak jet a nakonec jsem se trochu nelogicky rozhodla vystoupila na Baker Street a dojít to (asi 4 kilometry a já už měla docela hlad…). Ale za toto rozhodnutí jsem byla odměněna skvělým houslistou, který právě v momentě, kdy jsem vstupovala do haly, začal můj oblíbený Canon v D od Pachelbacha. Zůstala jsem tam celých 5 minut, co hrál. Jeden z nejkrásnějších momentů celého výletu… 🙂

Ještě trochu oklikou přes Hyde Park jsem nakonec přece jen došla k Ottolenghimu, kde mě přivítaly stoly prohýbající se krásnými saláty, ze kterých mám vždy problém si vybrat. Chci vše! 20180614_131400_2-2Nakonec jsem si dala lilek s jogurtem, piniemi, mátou a granátovým jablkem, papriky plněné sýrem manouri, pečený květák s nakládaným citronem, rozinkami, pistáciemi a koprem a mačkaný hrášek s edamame a okurkou. Super! 20180614_133333_2-2Tady zelenina nikdy není nuda a maso mi vůbec nechybí (i když i to mají v nabídce, raději si vždy dám jeden salát navíc)… Jen mě trochu mrzelo, že jsem si nemohla dát dezert. Budu si je hold muset ze své oblíbené kuchařky upéct sama… 🙂 20180614_135232_2-2

Zpět jsem se prošla téměř prázdnou Portobello Road, kde se dopoledne a především o víkendu konají trhy a bývá to tam celkem peklíčko, ale ve čtvrtek odpoledne tam bylo krásně prázdno…20180614_145331_2-2

Vzala jsem to opět přes Hyde Park a do metra nastoupila u Marble Arch, abych se vyhnula davům na Oxford Street.

Dezert u Ottolenghiho jsem si nedávala proto, že přísun cukru byl ten den naplánovaný v podobě odpoledního čaje. Samozřejmě odpolední čaj by nebyl odpoledním čajem, kdyby se k němu nepodávalo prosecco… 🙂20180614_165103_2-2

Nejlepší z toho všeho je prostřední patro. Scone s clotted cream a jahodovým džemem jsou jedním z nejlepších anglických vynálezů. Fakt! 🙂

Byly jsme s Kiki v Scoff & Banter v Bloomsburry, což je kousek od místa, kde sídlí i Cordon Bleu. Šly jsme pak kolem a náhodou jsem narazila na chefa Anthonyho, což bylo moc milé. Chvíli jsme poplkali a pak už jsme s Kiki pokračovali procházkou po Fleet Street k St. Paul’s Cathedral a přes Millenium Bridge až na Southbank. Po tom „čaji“ byla procházka celkem potřeba… U London Bridge jsme si daly aperůlek v hospodě u řeky a pak už se unavené, ale spokojené vydaly domů…

Nachozených kilometrů: 19,4

Pátek

Ráno jsem se znovu vydala na Borough Market, kde jsem posnídala na pána, ústřice a prosecco. 20180615_103923_2-2Ale především jsem nakoupila ryby a mořské plody na večerní grilování. Bylo to těžké rozhodování, ale vyhrála to doráda (pražma), chobotnice a tygří krevety. 20180615_110053_2-220180615_110057_2-2Koupila jsem ještě kváskové bagety a chléb z Bread Ahead a taky nejlepší máslo, co jsem kdy měla. Francouzské (jak jinak), solené, z nepasterizovaného mléka. Skoro by mi ke štěstí stačil ten chleba s tímto máslem…20180615_102931_2-2

Po těžkém vnitřním boji jsem se rozhodla nekoupit si žádné sýry jako suvenýr domů, protože po tomto výletu už fakt budu muset odlehčit a mít doma plnou lednici sýrů by byla zbytečná provokace… 🙂

20180615_102846_2-220180615_102906_2-2

Nákup jsem odtáhla ke Kiki a Jurkovi a vypravila se znovu do města. Nerada na metru přesedám, tak jsem přemýšlela, kde vystoupit na Jubilee Line. Nakonec jsem se rozhodla pro Westminster, kde jsem se prosmýkla největšími davy a rychle zamířila do St. James Parku u Buckinghamského paláce.20180615_135314_HDR_2-2 Prošla jsem dál, přes Green Park na Picadilly a přemýšlela, že zajdu na Regent’s Street a Oxford Street se mrknout do nějakých obchodů s hadrama, ale nakonec jsem usoudila, že si nebudu kazit náladu a raději zamířila do krásného knihkupectví Hatchard’s. Je nejstarší v Londýně a mají tam místnost plnou kuchařek. 🙂 Pak už jsem zamířila do Soho, kde jsem se jen tak toulala, dala si kávu v malé kavárničce a následně zamířila do specializované cukrárny Maitre Choux, kde jsem pořídila dezert na večer. Přes Covent Garden jsem došla k řece a podél Southbank k London Bridge. Stihla jsem ještě závěr Borough Marketu, tak jsem dokoupila krásná barevná rajčata a čerstvou burratu na předkrm.20180615_185333_2-2

Grilování se moc povedlo, popíjeli jsme Aperol, ogrilovali jsme spoustu zeleninky, rybu, chobotnici (tu jsme nejdřív uvařili) a krevety. K tomu ten skvělý křupavý chléb a máslo a dokonalá hostina byla na světě. Ani nevadilo, že počasí bylo typicky londýnské…

20180615_194252_2-2IMG-20180615-WA0003-2

Jako zlatý hřeb večera jsme se podělili o éclairs a musím teda říct, že to byla úplná pecka. Já vlastně moc zákusků a sladkostí nejím (spíš si v létě zajdu na zmrzku), možná i proto, že mě máloco nadchne, ale těmto exkluzivním banánkům se to opravdu povedlo. Technicky byly naprosto dokonalé, naplněné až po okraj, vrstva fondánu (který nemám ráda) tak tenounká, že mi vlastně poprvé v životě i chutnal, zdobení, které dávalo smysl a chuti spíš přidávalo, než ubíralo (snad krom zbytečných cukrových perliček na malinové éclair). Ale nejenom technicky, zejména chuťově, totální bomba. Takové krémy, že se vám o nich bude ještě dlouho zdát… Až někdy budete v Londýně, toto fakt zkuste, těch 6-7 liber za kus za to opravdu stojí.20180615_211612_2-2

Nachozených kilometrů: 19,8

Sobota

A v sobotu nadešel zlatý hřeb celého výletu, Taste of London, food festival konající se každoročně v Regent’s Parku. Loni jsme byli se spolužáky a byla jsem moc ráda, že si tuto událost můžu letos zopakovat.

Ráno bylo líné a domácí, jen s lehkou snídaní a okolo 11 jsme vyrazili. Fronta před vchodem sice vypadala děsivě, ovšem po otevření areálu šlo vše velmi rychle. 20180616_151312_2-2Jakmile jsme byli uvnitř, vzali jsme si program a u první sklenky prosecca vše pečlivě prostudovali a zatrhli, co musíme ochutnat. A pak jsme se na to bez otálení vrhli… 🙂20180616_124005_2-2

Začali jsme grilovanou chobotnicí s kávovou omáčkou z Ikoyi (chobotnice supr, kávová omáčka k ní zbytečná), soft shell krabem v briošce se sušenými krevetami, kokosovým sambalem a majonézou z hnědého krabího masa z Modern Pantry (jedním slovem mňam) a smaženými krevetami se sečuánským pepřem z Chai Wu. Solidní start.20180616_130655_2-2

Další zastávka byla u řecké restaurace Meraki, kde jsme si dali gyrosovou variaci na tacos a jehněčí kotletky (nejlepší byl ten hummus s pečeným lilkem). Jurko vystál dlouhatánskou frontu na bao z Bao (s kuřecím masem, sečuánskou majonézou, nakládačkami a koriandrem) a Kiki přinesla totální pecku ze Smoke & Salt, pečené nové brambůrky s gorgonzolovou omáčkou a hovězím srdcem. Perfektní kombinace.20180616_132931_2-2

Další zastávka byla v Kricket, moderní indické restauraci, kde jsme si dali goanský párek v housce s arašídovým salátem, což bylo supr, výrazné chutě příjemně pálivé a ani mi tam nevadil fenykl, který jinak moc nemusím. Krabí salát s avokádem v křupavém hnízdě z wonton těsta z Freak Scene pak ale vyšel poněkud naprázdno, zvlášť po výrazném “hoddogu” z Kricketu neměl prakticky žádnou chuť.20180616_140717_2-2

Pokračovali jsme u krevetovou tempurou z Roky a křupavými kalamáry se salátkem z banánu, kešu a palmových srdíček se sezamovo-pomerančovým dresingem a chilli svatojakubkami s černou rýží a květákem z Asia de Cuba. Z francouzského Club Gascon jsme si dali “sexy scone” se zmrzlinou z foie gras (zmrzlina pecka, scone nic moc) a pomalu vařené vajíčko v lanýžovém hnízdě.

20180616_145327_2 (1)-2

Poslední zastávka byla v Action Against Hunger, kde jsme si dali jarní rolky (vegan hráškovo lanýžové neměly téměř žádnou chuť, ty s kozím masem byly lepší) a k tomu jsme přidali svatojakubko-krevetové wontony v ostré kořeněné omáčce a křupavého softshell kraba z Hutongu.

Celé tyto vpravdě lukulské hody jsme zakončili zmrzlinou (kopeček za 3 libry nebo dva kopečky za 4,5 – to by byl člověk blbej, dát si jen jeden, ne?) a z festivalu se tak trochu odvalili… 20180616_154437_2-2Ale já měla pro Kiki a Jurka připravenou procházku parkem a okolo Regent’s Canal až ke King’s Cross a pak dál, do City k St.Paul’s Cathedral, kde jsme přešli řeku a došli k London Bridge. 13 kilometrů, během nichž nám krásně slehlo. 🙂

Celkem nachozených kilometrů: 19,2

Večer už jsme jen chvíli poseděli na terase a pak se mrkli na film, u kterého jsem ale samozřejmě tak trochu podřimovala. Jak by taky ne, těch několik dní bylo velmi intenzivních a náročných. Ale tak krásných… Užila jsem si je opravdu naplno. Faktem totiž je, že pokud člověk v Londýně (či kdekoliv jinde) žije, má spoustu povinností a taky trochu zleniví. Nic se nezdá až tak úžasné, metro je plné divných, smradlavých lidí, všude jsou mraky turistů, cože, pivo za 8 liber? Ale když jste takto na pár dní a vaší největší povinností je si to pořádně vychutnat, dny opravdu prožijete a vše vnímáte naplno. Vše je krásné a hýří barvami. Ty vůně čerstvého pečiva, kávy, ale i řeky a ulic… Čtete každou ceduli u hospody či v metru a smějete se.

 

 

 

Londýn je hravý a vtipný. Kalorie, ani utracené libry se nepočítají… Za jídlo, ani za suvenýry. 🙂

20180616_210012_2-220180616_210042_2-2

Bohužel, všechno jednou končí a tak mi nezbylo, než se v neděli ráno pobalit, zamáčknout slzu a s Londýnem se opět na nějakou dobu rozloučit. Snad ne na dlouho…

Trocha statistiky, aneb co jsem stihla za čtyři dny:

Počet návštěv Borough Marketu: 4

Počet návštěv restaurace, bistra či tearoom: 3

Počet návštěv hospod: 2

Počet návštěv food festivalu: 1 (ale bylo to velký)

Počet návštěv muzea: 1 (alespoň tak, nejsem úplný kulturní barbar)

Počet návštěv knihkupectví: 2

Počet zakoupených kuchařek: 3 (jenom…)

Počet nachozených kilometrů: 75,6

Počet zkonzumovaných kalorií: asi 10 miliónů

Počet skleniček prosecca a Aperolu: ehm…IMG-20180616-WA0001_2-2

Díky, Kiki a Jurko, že jste mi poskytli azyl a především naprosto báječnou společnost. Jste skvělí!

 

 

 

Kam dál?

  • Superior Cuisine & Pâtisserie, Week 10 – ExamsSuperior Cuisine & Pâtisserie, Week 10 – Exams
  • Kurz francouzského pečení v Bread AheadKurz francouzského pečení v Bread Ahead
  • Superior Cuisine & Pâtisserie, Week 7Superior Cuisine & Pâtisserie, Week 7
  • Superior Cuisine & Pâtisserie, Week 6Superior Cuisine & Pâtisserie, Week 6
  • Kurz pečení kváskového chleba v Bread AheadKurz pečení kváskového chleba v Bread Ahead
  • Borough MarketBorough Market

Rubriky: Londýn Štítky: Borough Market

Předchozí článek « Čokoládové sušenky s lískovými oříšky
Další článek: Vietnamský salát »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Včera jsem u @mouka_voda_sul zjistila, že je mez Včera jsem u @mouka_voda_sul zjistila, že je mezinárodní den croissantů. A náhoda tomu chtěla, že jsem je zrovna asi po roce upekla.
Receptů je spousta, i na blogu jej najdete, ale za ty roky, co jsem s nimi se střídavými úspěchy bojovala, mám pro vás několik tipů.
1) Použijte opravdu super máslo, v ideálním případě se vypravte do Makra a kupte 2kg blok suchého másla přímo na croissanty (má 84%tuku a je proto pevnější).
2) Máslo do těsta nezakládejte přímo z lednice, mělo by jít ohnout, aniž by se zlomilo. Příliš studené máslo se vám může při vyvalování začít lámat a laminace bude nepravidelná. Stejně tak těsto nenechávejte v lednici příliš dlouho mezi jednotlivými překlady. Záleží na teplotě u vás doma, kvalitě másla a rychlosti, s jakou pracujete, ale bude to něco mezi 30 a 60 minutami. 
3) Důkladně těsto podsypávejte moukou, aby se nelepilo, ale před každým překladem těsto pořádně oprašte štětečkem (mám klasický malířský asi 10cm široký, samozřejmě pořízený jen pro toto použití)
4) Při rozkrajování použijte pravítko. Ne, neodhadnete to. 😆
5) Nechte croissanty opravdu dobře nakynout. Pokud máte doma zimu, může to trvat klidně i déle než tři hodiny. V knížce Antonia Bachoura je uvedeno 2,5hod při 28°C. V Oh la la 3hod v kynárně na 28-30°C. Nedokynuté croissanty vám v troubě pustí máslo a budou se ze spodu spíš smažit. Než je dáte péct, měly by zdvojnásobit objem a doslova se do trouby třást. 😊 Pokud je necháváte kynout na vzduchu, přikryjte je igelitem, utěrka nestačí.
6) Dopečte je. Může se zdát, že už jsou na povrchu hotové, ale pokud nejsou důkladně upečené i zevnitř, tak se po vytažení z trouby uvnitř jakoby zhroutí. A je fakt škoda, když se vše povede a pak se to po... v cílové rovince. Bachour píše na 170°C (bude to horkovzduch) 18min, Oh la la 180-200°C 16min.  #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #foodstagram #boulangerie #croissants #croissanty #domacicroissanty #maslojelaska #dnespecu
🍫Brownies🍫 Uklízela jsem svoji čokoládovo 🍫Brownies🍫
Uklízela jsem svoji čokoládovou skříňku (jojo, mám čokoládovou skříňku 😄) a našla jsem zbytky čokolády, co jsem používala na obalování. Znáte to, zbytek je vám líto vyhodit, tak to vylijete na papír, necháte ztuhnout a pak na to zapomenete... 
A tak jsem se rozhodla, že než na to zapomenu znova, upeču raději brownies. Extra čokoládové brownies. 😊  INGREDIENCE 
300g tmavé čokolády
300g másla 
200g s světlého cukru muscovado
4 vajíčka
110g hladké mouky
40g kakaa
Velká špetka soli
1 lžička vanilkového extraktu 
100g vlašských ořechů
100g mléčné čokolády (ideálně Power od Callebaut)  POSTUP 
Čokoládu a máslo rozpustíme a necháme zchladnout. Vajíčka, cukr, sůl a vanilkový extrakt prošleháme, dokud se cukr nerozpustí (není potřeba šlehat až do pevné pěny). Mouku a kakao prosejeme. Vaječnou směs prošleháme s čokoládou a pak opatrně vmícháme mouku s kakaem. Nakonec zamícháme mléčnou čokoládu a vlašské ořechy (doporučuju předem namočit a opražit). Menší plech vyložíme pečicím papírem, nalijeme do něj těsto a pečeme na 180°C asi 25-30 minut. Nemá smysl zkoušet špejlí, brownies musí být trochu nedopečené. Před krájením nechte vychladnout, pokud chcete ostré řezy jako na fotce, tak i vychladit. Ale podávejte určitě v pokojové teplotě. 😊  #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #instafood #foodphotography #foodstyling #foodstagram #brownies #chocolate #callebaut #dnespecu #cokolada #cokoladovydezert
☕️ Kořeněné muffiny s kávou a ořechy☕️
Snídám prakticky jen sladké, ale snažím se, aby to mělo i nějakou vyživovou hodnotu a cukru spíš míň, než víc. 😊 A tak točím granolu, kaše, celozrnné lívance a sem tam nějaké to zdravější snídaňové pečivo. 😊
Tyto muffiny jsou bez lepku, neobsahují moc cukru (ve formě javorového sirupu) a krásně voní kávou a kořením. 
Co nejraději snídáte vy? Jste tým sladké 🥐🧇🥞 nebo slané 🍞🥓🍳?  INGREDIENCE 
150g ovesné mouky
100g mandlové mouky
15g kukuřičného škrobu 
3 lžičky chai koření (nebo perníkového)
1,5 lžičky bio kypřicího prášku
0,5 lžičky jedlé sody
125g jogurtu
1 vejce
50g rozpuštěného másla
80g javorového sirupu 
60g espressa (pokud chcete silnější kávovou chuť, můžete přidat ještě 1-2 lžíce mleté kávy)
Špetka soli 
75g vlašských ořechů  POSTUP
Všechny ingredience si předem vytáhněte z lednice. Doporučuju vlašské ořechy zalít vroucí vodou, nechat alespoň 10 minut odstát, pak propláchnout a opražit v troubě nebo na pánvi. Zbavíte se trpkosti a zvýrazníte jejich chuť. 
Pak už je to jednoduché, v jedné misce metličkou promíchejte všechny suché ingredience, v druhé misce pak jogurt, vejce, rozpuštěné zchladlé máslo, javorový sirup a espresso.
Tuto směs přilijte k suchým ingrediencí a promíchejte. Ne moc, jen dokud se vše nespojí. Pak přidejte nasekané ořechy a znovu krátce promíchejte. Těsto rozdělte do muffinové formy vyložené papírovými košíčky a pokud chcete, posypte drobenkou (30g jemných ovesných vloček, 20g ovesné mouky, 20g mandlové mouky, 20g třtinového cukru, 20g másla).
Vložte do trouby rozehřáté na 200°C, snižte na 180°C a pečte 15-20 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. 
Nechte vychladnout na mřížce  #foodblog #foodphotography
#czechfoodblog #czechfoodblogger #muffins #muffiny #sladkerecepty #dnespecu #sladkasnidane #zdravepeceni
Mangové tartaletky s kokosem právě přistály n Mangové tartaletky s kokosem právě přistály na blogu.🥭🥥😊 Křehké mandlové těsto, voňavý kokosový frangipane, mangové compoté a cremeux a kokosová namelaka, to je dohromady fakt moc příjemná a svěží kombinace. 
Tartaletky jsem dělala už na Sofiiny narozeniny, ale v prosinci samozřejmě nebyl čas a i ten leden je teď jakýsi divoký (zuby, virózy... s podrobnostmi vás nebudu zdržovat, ale jistě si to dokážete představit 🙈). Ale snažím se, snažím a tak tady máte první recept z naší oslavy. A druhý (čokoládově  čokoládová bomba) bude následovat.
Recept je na blogu jako vzdy i s podrobným postupem a spoustou tipů. ❤️
Mango and coconut tartlets. Almond pate sucree, coconut frangipane, mango compote, glazed mango cremeux and coconut namelaka. 🥭🥥
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #patisserie #pastrychef #frenchpatisserie #tartlets #mangotartlets #coconut #francouzskacukrarina #cukrarina #dnespecu
A jakou první věc jste v tomto roce upekli vy? 😊
Já klasicky na Vánoce neodhadla množství ovoce a tak jsem hned po Silvestru pekla banánový chlebíček. 😄
Na blogu už spousta receptů z přezrálých banánů je, toto ale byla taková improvizace a moc se povedla, tak se o ni tady podělím. Velmi vláčný, ne moc sladký, s kousky čokolády a vlašských ořechů... Mňam 😋  🍌Banánový chlebíček🍌
3 přezrálé banány
100g cukru (použila jsem rapaduru a datlový, třtinového by stačilo i míň)
2 vajíčka 
100g jogurtu
100g rozpuštěného másla
100g jemných ovesných vloček
100g ovesné mouky
150g špaldové celozrnné mouky 
1 lžička skořice
1,5 lžičky bio kypřicího prášku
0,5 lžičky jedlé sody
špetka soli 
Hrst vlašských ořechů a hrst čokoládových čoček  Vše v předstihu vytáhnout z lednice, aby mělo pokojovou teplotu. Banány rozmačkat, rozšlehat s vajíčky, jogurtem, cukrem a máslem. 
Suché promíchat, pak společně s ořechy a čokoládou vmíchat do mokré směsi stěrkou, jen dokud se vše nespojí. 
180°C asi 50-60min (zkusit jehlou).  #foodblog #foodphotography #foodstyling #czechfoodblog #czechfoodblogger #instafood #dnespecu #bananabread #bananovychlebicek
Perníkové lanýže už jsou i na blogu. Krom toh Perníkové lanýže už jsou i na blogu. Krom toho, že tam recept pozděj snáz dohledáte, obsahuje článek samozřejmě i podrobnější informace k postupu. 😊
Tak vzhůru do nového roku, ať je sladký a pohodový. 🥳
Gingerbread truffles from gold chocolate. 
#foodblog #czechfoodblog #foodphotography #instafood #chocolatetruffles #gingerbread #goldchocolate #dnesnepecu #cokoladovelanyze #vanocnicukrovi #pernicky
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy