• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Jak jsem projedla Londýn

21 června, 2018 od elikatesy

Už ode dne, kdy jsem se z Londýna na podzim vracela domů, jsem se nemohla dočkat, až se sem vrátím zpět. Tak je to vždycky. Londýn zkrátka patří mezi má nejoblíbenější místa a nikdy mě neomrzí. Ostatně, jak říkal už Samuel Johnson, když je člověk unaven Londýnem, je unaven životem, neboť Londýn má vše, co život může poskytnout…

Pár měsíců zpět, jsme se s kamarádkou Kiki bavily, že by snad mohl klapnout červen, nejlépe v době konání Taste of London, ale měla jsem začátek roku trošku divoký, tak jsem až do dubna nevěděla, jak to dopadne. Ale, jak asi tušíte, vzhledem k tomu, že čtete tento článek, vše klaplo a já se měsíc a půl těšila jak malá, až se konečně vypravím na letiště, směr Londýn.

Sice to byl trochu punk, vůbec jsem nestíhala, začala jsem balit tři hodiny před odchodem z domu a absolutně jsem neměla vymyšlený itinerář (jak to obvykle mívám ve zvyku). Jen bylo jasné, že chci hlavně chodit a nasávat atmosféru a samozřejmě jíst. A nakonec to dopadlo víc než dobře. Pojďte se se mnou podívat, co všechno jsem stihla ochutnat…

Středa

Do Londýna jsem dorazila v úterý večer a než jsem dorazila ke Kiki a jejímu manželovi Jurkovi, byla jsem tak vyčerpaná (taky jsem toho posledních pár dní moc nenaspala), že jsem padla do postele, doslova jak podťatá.20180613_094831_2-2

Další den ráno jsem se probudila do krásného slunečného dne (což je v Londýně vždy výhra) a hned se vypravila do města. První zastávka byla jasná. Borough Market. Trh mě přivítal téměř prázdný, tak jsem si v klidu mohla projít stánky a pokochat se sezónní i stálou nabídkou.20180613_110639_2-220180613_103734_2-220180613_103745_2-2 Hlubokými nádechy jsem vnímala všechny vůně a užívala si tu krásu okolo. Den jsem zahájila pain au chocolate z Bread Ahead a tureckou kávou se skořicí. Ani nevím, jestli by to vůbec šlo líp… 20180613_104922_2-2Po hodince jsem trh opustila, došla k řece a vydala se podél, ale ne daleko, jen k Tate Modern, kde se v současnosti koná výstava o Pablovi Picassovi. Je zaměřená na rok 1932, kdy v jeho životě i tvorbě docházelo k přelomovým změnám a musím říct, že ač kubismus nikterak neprožívám, výstava byla moc zajímavá. Já jsem spíš typ, co čte povídání okolo, než abych 10 minut zírala na obraz. A dozvěděla jsem se proto mnoho o erotice v Picassově tvorbě. 🙂

20180613_124903_2-2

Po tomto kulturním zážitku jsem pokračovala dál podél řeky směrem k London Eye, kde jsem si koupila prosecco a posvačila jej společně s třešněmi, koupenými na Borough Marketu. A ne, nepo… jsem se. 🙂 Ležela jsem v trávě, pozorovala kolemjdoucí a vnímala Londýn opravdu všemi smysly. Bylo mi moc krásně, ale nakonec jsem se přece jen zvedla a pokračovat dál.20180613_132218_2-220180613_132327_2-2 Neměla jsem žádný konkrétní plán a ani ho mít nechtěla, tak jsem se jen tak motala Soho a Picadilly a samozřejmě jsem zašla do knihkupectví…20180613_155716_HDR_2-2

S Kiki jsme se sešli na pre-drink v hospodě v Soho a pak už byl pomalu čas na večeři. Dala jsem na doporučení svého šéfa a vypravili jsme se do restaurace Eneko, kousek od Covent Garden. Vaří tam moderní baskickou kuchyni ve formě share food a byla to fakt pecka. Moc podařené a doporučuji.20180613_193034_2-2Jako předkrm jsme si dali řepný i hovězí tatarák, mušle s rýží a kalamáry v sépiové omáčce. Všimněte si malých polštářků na řepném tataráku. To byly suflované brambory, ze kterých se po rozkousnutí vylila skvělá omáčka. Vtipné a vynikající. 20180613_195411_2-2Na hlavní chod jsme pokračovali grilovanou chobotnicí a brazírovanými vepřovými líčky s houbovou emulzí. Jako přílohu jsme zvolili cuketu s piniovými oříšky a pečené brambůrky s paprikovou emulzí. Ty brambory byly jednou z nejlepších položek celého menu, naprostá dokonalost…20180613_203031_2-2

Menu jsme zakončili dezertem v podobě jednoduché vanilkové buchtičky se zmrzlinou s karamelovým crumblem a krémovým dezertem z ovčího mléka s rozmarýnovou drobenkou. To bylo celkem o ničem, zato ta buchtička byla totální pecka! V jednoduchosti je opravdu krása…

Nachozených kilometrů: 17,2

Čtvrtek

Ve čtvrtek jsem si chtěla dopoledne zacvičit a tak jsem do města vydala až okolo oběda. Věděla jsem, že odpoledne mě čeká pro žaludek poněkud náročný afternoon tea a tak jsem si říkala, že by to chtělo něco lehčího a bohatého na zeleninu. A hned mi bylo jasné, kam jít! Vypravila jsem se do Notting Hillu k Ottolenghimu. Přemýšlela jsem, jak jet a nakonec jsem se trochu nelogicky rozhodla vystoupila na Baker Street a dojít to (asi 4 kilometry a já už měla docela hlad…). Ale za toto rozhodnutí jsem byla odměněna skvělým houslistou, který právě v momentě, kdy jsem vstupovala do haly, začal můj oblíbený Canon v D od Pachelbacha. Zůstala jsem tam celých 5 minut, co hrál. Jeden z nejkrásnějších momentů celého výletu… 🙂

Ještě trochu oklikou přes Hyde Park jsem nakonec přece jen došla k Ottolenghimu, kde mě přivítaly stoly prohýbající se krásnými saláty, ze kterých mám vždy problém si vybrat. Chci vše! 20180614_131400_2-2Nakonec jsem si dala lilek s jogurtem, piniemi, mátou a granátovým jablkem, papriky plněné sýrem manouri, pečený květák s nakládaným citronem, rozinkami, pistáciemi a koprem a mačkaný hrášek s edamame a okurkou. Super! 20180614_133333_2-2Tady zelenina nikdy není nuda a maso mi vůbec nechybí (i když i to mají v nabídce, raději si vždy dám jeden salát navíc)… Jen mě trochu mrzelo, že jsem si nemohla dát dezert. Budu si je hold muset ze své oblíbené kuchařky upéct sama… 🙂 20180614_135232_2-2

Zpět jsem se prošla téměř prázdnou Portobello Road, kde se dopoledne a především o víkendu konají trhy a bývá to tam celkem peklíčko, ale ve čtvrtek odpoledne tam bylo krásně prázdno…20180614_145331_2-2

Vzala jsem to opět přes Hyde Park a do metra nastoupila u Marble Arch, abych se vyhnula davům na Oxford Street.

Dezert u Ottolenghiho jsem si nedávala proto, že přísun cukru byl ten den naplánovaný v podobě odpoledního čaje. Samozřejmě odpolední čaj by nebyl odpoledním čajem, kdyby se k němu nepodávalo prosecco… 🙂20180614_165103_2-2

Nejlepší z toho všeho je prostřední patro. Scone s clotted cream a jahodovým džemem jsou jedním z nejlepších anglických vynálezů. Fakt! 🙂

Byly jsme s Kiki v Scoff & Banter v Bloomsburry, což je kousek od místa, kde sídlí i Cordon Bleu. Šly jsme pak kolem a náhodou jsem narazila na chefa Anthonyho, což bylo moc milé. Chvíli jsme poplkali a pak už jsme s Kiki pokračovali procházkou po Fleet Street k St. Paul’s Cathedral a přes Millenium Bridge až na Southbank. Po tom „čaji“ byla procházka celkem potřeba… U London Bridge jsme si daly aperůlek v hospodě u řeky a pak už se unavené, ale spokojené vydaly domů…

Nachozených kilometrů: 19,4

Pátek

Ráno jsem se znovu vydala na Borough Market, kde jsem posnídala na pána, ústřice a prosecco. 20180615_103923_2-2Ale především jsem nakoupila ryby a mořské plody na večerní grilování. Bylo to těžké rozhodování, ale vyhrála to doráda (pražma), chobotnice a tygří krevety. 20180615_110053_2-220180615_110057_2-2Koupila jsem ještě kváskové bagety a chléb z Bread Ahead a taky nejlepší máslo, co jsem kdy měla. Francouzské (jak jinak), solené, z nepasterizovaného mléka. Skoro by mi ke štěstí stačil ten chleba s tímto máslem…20180615_102931_2-2

Po těžkém vnitřním boji jsem se rozhodla nekoupit si žádné sýry jako suvenýr domů, protože po tomto výletu už fakt budu muset odlehčit a mít doma plnou lednici sýrů by byla zbytečná provokace… 🙂

20180615_102846_2-220180615_102906_2-2

Nákup jsem odtáhla ke Kiki a Jurkovi a vypravila se znovu do města. Nerada na metru přesedám, tak jsem přemýšlela, kde vystoupit na Jubilee Line. Nakonec jsem se rozhodla pro Westminster, kde jsem se prosmýkla největšími davy a rychle zamířila do St. James Parku u Buckinghamského paláce.20180615_135314_HDR_2-2 Prošla jsem dál, přes Green Park na Picadilly a přemýšlela, že zajdu na Regent’s Street a Oxford Street se mrknout do nějakých obchodů s hadrama, ale nakonec jsem usoudila, že si nebudu kazit náladu a raději zamířila do krásného knihkupectví Hatchard’s. Je nejstarší v Londýně a mají tam místnost plnou kuchařek. 🙂 Pak už jsem zamířila do Soho, kde jsem se jen tak toulala, dala si kávu v malé kavárničce a následně zamířila do specializované cukrárny Maitre Choux, kde jsem pořídila dezert na večer. Přes Covent Garden jsem došla k řece a podél Southbank k London Bridge. Stihla jsem ještě závěr Borough Marketu, tak jsem dokoupila krásná barevná rajčata a čerstvou burratu na předkrm.20180615_185333_2-2

Grilování se moc povedlo, popíjeli jsme Aperol, ogrilovali jsme spoustu zeleninky, rybu, chobotnici (tu jsme nejdřív uvařili) a krevety. K tomu ten skvělý křupavý chléb a máslo a dokonalá hostina byla na světě. Ani nevadilo, že počasí bylo typicky londýnské…

20180615_194252_2-2IMG-20180615-WA0003-2

Jako zlatý hřeb večera jsme se podělili o éclairs a musím teda říct, že to byla úplná pecka. Já vlastně moc zákusků a sladkostí nejím (spíš si v létě zajdu na zmrzku), možná i proto, že mě máloco nadchne, ale těmto exkluzivním banánkům se to opravdu povedlo. Technicky byly naprosto dokonalé, naplněné až po okraj, vrstva fondánu (který nemám ráda) tak tenounká, že mi vlastně poprvé v životě i chutnal, zdobení, které dávalo smysl a chuti spíš přidávalo, než ubíralo (snad krom zbytečných cukrových perliček na malinové éclair). Ale nejenom technicky, zejména chuťově, totální bomba. Takové krémy, že se vám o nich bude ještě dlouho zdát… Až někdy budete v Londýně, toto fakt zkuste, těch 6-7 liber za kus za to opravdu stojí.20180615_211612_2-2

Nachozených kilometrů: 19,8

Sobota

A v sobotu nadešel zlatý hřeb celého výletu, Taste of London, food festival konající se každoročně v Regent’s Parku. Loni jsme byli se spolužáky a byla jsem moc ráda, že si tuto událost můžu letos zopakovat.

Ráno bylo líné a domácí, jen s lehkou snídaní a okolo 11 jsme vyrazili. Fronta před vchodem sice vypadala děsivě, ovšem po otevření areálu šlo vše velmi rychle. 20180616_151312_2-2Jakmile jsme byli uvnitř, vzali jsme si program a u první sklenky prosecca vše pečlivě prostudovali a zatrhli, co musíme ochutnat. A pak jsme se na to bez otálení vrhli… 🙂20180616_124005_2-2

Začali jsme grilovanou chobotnicí s kávovou omáčkou z Ikoyi (chobotnice supr, kávová omáčka k ní zbytečná), soft shell krabem v briošce se sušenými krevetami, kokosovým sambalem a majonézou z hnědého krabího masa z Modern Pantry (jedním slovem mňam) a smaženými krevetami se sečuánským pepřem z Chai Wu. Solidní start.20180616_130655_2-2

Další zastávka byla u řecké restaurace Meraki, kde jsme si dali gyrosovou variaci na tacos a jehněčí kotletky (nejlepší byl ten hummus s pečeným lilkem). Jurko vystál dlouhatánskou frontu na bao z Bao (s kuřecím masem, sečuánskou majonézou, nakládačkami a koriandrem) a Kiki přinesla totální pecku ze Smoke & Salt, pečené nové brambůrky s gorgonzolovou omáčkou a hovězím srdcem. Perfektní kombinace.20180616_132931_2-2

Další zastávka byla v Kricket, moderní indické restauraci, kde jsme si dali goanský párek v housce s arašídovým salátem, což bylo supr, výrazné chutě příjemně pálivé a ani mi tam nevadil fenykl, který jinak moc nemusím. Krabí salát s avokádem v křupavém hnízdě z wonton těsta z Freak Scene pak ale vyšel poněkud naprázdno, zvlášť po výrazném “hoddogu” z Kricketu neměl prakticky žádnou chuť.20180616_140717_2-2

Pokračovali jsme u krevetovou tempurou z Roky a křupavými kalamáry se salátkem z banánu, kešu a palmových srdíček se sezamovo-pomerančovým dresingem a chilli svatojakubkami s černou rýží a květákem z Asia de Cuba. Z francouzského Club Gascon jsme si dali “sexy scone” se zmrzlinou z foie gras (zmrzlina pecka, scone nic moc) a pomalu vařené vajíčko v lanýžovém hnízdě.

20180616_145327_2 (1)-2

Poslední zastávka byla v Action Against Hunger, kde jsme si dali jarní rolky (vegan hráškovo lanýžové neměly téměř žádnou chuť, ty s kozím masem byly lepší) a k tomu jsme přidali svatojakubko-krevetové wontony v ostré kořeněné omáčce a křupavého softshell kraba z Hutongu.

Celé tyto vpravdě lukulské hody jsme zakončili zmrzlinou (kopeček za 3 libry nebo dva kopečky za 4,5 – to by byl člověk blbej, dát si jen jeden, ne?) a z festivalu se tak trochu odvalili… 20180616_154437_2-2Ale já měla pro Kiki a Jurka připravenou procházku parkem a okolo Regent’s Canal až ke King’s Cross a pak dál, do City k St.Paul’s Cathedral, kde jsme přešli řeku a došli k London Bridge. 13 kilometrů, během nichž nám krásně slehlo. 🙂

Celkem nachozených kilometrů: 19,2

Večer už jsme jen chvíli poseděli na terase a pak se mrkli na film, u kterého jsem ale samozřejmě tak trochu podřimovala. Jak by taky ne, těch několik dní bylo velmi intenzivních a náročných. Ale tak krásných… Užila jsem si je opravdu naplno. Faktem totiž je, že pokud člověk v Londýně (či kdekoliv jinde) žije, má spoustu povinností a taky trochu zleniví. Nic se nezdá až tak úžasné, metro je plné divných, smradlavých lidí, všude jsou mraky turistů, cože, pivo za 8 liber? Ale když jste takto na pár dní a vaší největší povinností je si to pořádně vychutnat, dny opravdu prožijete a vše vnímáte naplno. Vše je krásné a hýří barvami. Ty vůně čerstvého pečiva, kávy, ale i řeky a ulic… Čtete každou ceduli u hospody či v metru a smějete se.

 

 

 

Londýn je hravý a vtipný. Kalorie, ani utracené libry se nepočítají… Za jídlo, ani za suvenýry. 🙂

20180616_210012_2-220180616_210042_2-2

Bohužel, všechno jednou končí a tak mi nezbylo, než se v neděli ráno pobalit, zamáčknout slzu a s Londýnem se opět na nějakou dobu rozloučit. Snad ne na dlouho…

Trocha statistiky, aneb co jsem stihla za čtyři dny:

Počet návštěv Borough Marketu: 4

Počet návštěv restaurace, bistra či tearoom: 3

Počet návštěv hospod: 2

Počet návštěv food festivalu: 1 (ale bylo to velký)

Počet návštěv muzea: 1 (alespoň tak, nejsem úplný kulturní barbar)

Počet návštěv knihkupectví: 2

Počet zakoupených kuchařek: 3 (jenom…)

Počet nachozených kilometrů: 75,6

Počet zkonzumovaných kalorií: asi 10 miliónů

Počet skleniček prosecca a Aperolu: ehm…IMG-20180616-WA0001_2-2

Díky, Kiki a Jurko, že jste mi poskytli azyl a především naprosto báječnou společnost. Jste skvělí!

 

 

 

Kam dál?

  • Superior Cuisine & Pâtisserie, Week 10 – ExamsSuperior Cuisine & Pâtisserie, Week 10 – Exams
  • Kurz francouzského pečení v Bread AheadKurz francouzského pečení v Bread Ahead
  • Superior Cuisine & Pâtisserie, Week 7Superior Cuisine & Pâtisserie, Week 7
  • Superior Cuisine & Pâtisserie, Week 6Superior Cuisine & Pâtisserie, Week 6
  • Kurz pečení kváskového chleba v Bread AheadKurz pečení kváskového chleba v Bread Ahead
  • Borough MarketBorough Market

Rubriky: Londýn Štítky: Borough Market

Předchozí článek « Čokoládové sušenky s lískovými oříšky
Další článek: Vietnamský salát »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Slíbené éclairs jsou na blogu. 😊 Jsou plněn Slíbené éclairs jsou na blogu. 😊
Jsou plněné jahodovo-malinovým compote s pomerančem a šlehanou mascarpone ganache s vanilkou a bezem. Svěží dezert pro brzké léto, ideální po obědě na terase nebo na grilovačku. 😉
Odkaz dávám do bia a do stories. 😊
Éclairs with strawberry and raspberry compote and vanilla and eldeflower whipped ganache. 🍓🌸
#foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #foodstagram #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #dnespecu #eclairs #strawberries #raspberries #eldeflower
Profiterolky Paris Brest, nový recept na blogu. 😊
Já vím, slíbila jsem éclair, jsou v procesu, nebojte, ale tyhle profiterolky byly dýl, mnohem dýl... 🙈
Odpalované těsto s craquelin a mousseline krém s praline, to je zaručená kombinace, která vždy potěší. Minimálně u nás doma. 😊
Na blogu najdete recept, jako vždy i s mnoha tipy, třeba na to, jak správně připravit odpalované těsto.
Odkaz dávám do bia a do stories.
Profiteroles Paris brest, choux pastry with craquelin, praline mousseline cream and praline emulsion. ❤️🌰
#foodblog
#czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #frenchpatisserie #patisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #dnespecu #parisbrest
Éclairs s jahodovo-malinovým rozvarem s pomerančem a vanilkovo-bezovou šlehanou ganache s mascarpone. Minulý týden jsem přemýšlela nad nějakým novým receptem a napadlo mě toto. U nás už je bez totiž zhruba z poloviny rozkvetlý, tak jsem jej hned chtěla využít do nějakého receptu. O víkendu jsem se pustila do realizace a je to krásně svěží kombinace brzkého léta... 
Šeříky už jsou tady na jižní Moravě ale bohužel pryč... 😥 Co u vás, kterou omamnou vůni si právě užíváte?
Recept sepíšu a během týdne bude na blogu. 😉
Strawberry and raspberry éclairs with eldeflower and vanilla mascarpone whipped ganache. 🍓🌸
#foodblog
#foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #chouxpastry #odpalovanetesto #eclairs #summerdessert #eldeflower #strawberries #raspberries #dnespecu
Veděli jste, že mé oblíbené skořicové motan Veděli jste, že mé oblíbené skořicové motance dodnes nebyly na blogu? Tak konečně byla tato nekázeň napravena! 😄
A trvalo to jen pár let. Loni už se mi dokonce povedlo na jaře vyfotit úvodní fotku a na podzim napsat článek, ale ještě dalšího půl roku mi trvalo nafotit postup. 🙈
Peču je často, peču je ráda a taky je ráda jím. Nejen já. Když jsem je pekla naposle, Sofi přiběhla a začala radostně výskat "Buta! Papat!" (slovo "motanec" jsem ji zatím neučila, zatím je vše sladké pečené "buchta", ale vzhledem k tomu, že včera řekla "kombajn" a dneska "kvas", tak ji to asi brzy naučím 🤣). 
No nic, zkrátka, motance jsou na blogu, odkaz dám do bia a do stories. 😊✌️
P.S. Mám nafocený i postup ořechových pletenců, tak třeba do roka... 😆
#foodblog #foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #czechfoodblogger #cinnamonrolls #cinnamonknots #skoricoverolky #skoricovemotance #dnespecu #totovoni
Říkala jsem si, že by bylo fajn mít nějaké h Říkala jsem si, že by bylo fajn mít nějaké hezké fotky z kuchyně a tak jsem připravila pár dezertů a poprosila naši "vrchní fotografku" @photostoryjitka @ingofbaking, jestli by to nepřišla vyblejsknout. 😊
Tady je výsledek (teda první várka, ještě jich mám pár v zásobě 😁) a já musím říct, že z nich mám velkou radost. 
Děkuji ❤️ 
#foodblog #foodphotography #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #pastrychef #dnespecu
100% malina je na blogu 😍 Recept na krásně le 100% malina je na blogu 😍 Recept na krásně lehounký, svěží a příjemně kyselkavý dezert jsem dnes konečně dopsala a vy se tak do něj můžete pustit taky. 😉
Tekutý malinový střed, lehká malinová mousse, malinová glazura a zdobení? Samozřejmě taky malinové. 😄
Odkaz na recept najdete v biu a ve stories. 
Byl to jeden z receptů, co jsem připravovala na focení s Jíťou @ingofbaking @photostoryjitka. Vyšly z toho moc hezké fotky, o které se s vámi brzy taky podělím. 😊
100% Raspberry, raspberry liquid centre, raspberry mousse, raspberry glaze, raspberry namelaka and fresh raspberries. ❤️
#foodblog #foodstyling #foodphotography #francouzskacukrarina #frenchpatisserie #patisserie #raspberries #raspberrymousse #petitgateau
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy