• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Superior Cuisine & Pâtisserie, Week 10 – Exams

11 září, 2017 od elikatesy

Poslední demo a praktickou jsme měli ve čtvrtek, ale už v pátek nás čekala první zkouška. Ale hlavně jsme odevzdávali portfolia, mnohokrát proklínané elaboráty, nad kterými jsme trávili všechny poslední víkendy a dlouhé večery (no spíše noci). Díky tomu na přípravu na první zkoušku, psanou z cuisine, nebyl prakticky žádný čas. Jednou jsem si prošla recepty a materiály tohoto semestru, podívala jsem se na „health and safety“ (a vzpomněla si na úplně první den v uniformě, kdy jsme se celý den bavili jen o tom, jak snadné je někoho přiotrávit) a doufala, že v testu nebudou žádné kulišárny.

Naštěstí tomu tak opravdu bylo, testové otázky byly úplně jednoduché a i rozepisovací se dala jednoduše okecat (jednalo se o recept, který jsme nedávno připravovali a měli jsme k němu sestavit timeplan). Jako dozor jsme měli chefa Anthonyho. Po skončení testu nám sdělil, co za poslední hodinu dělal on. 26 lidí má brýle. 31 lidí je blond. Na stole je 18 lahví s vodou Evian a 2 vody Fiji. Během testu se ozvalo 26 zakašlání. Tři z nás měli nevyžehlené rondony a dva špinavé boty. No, prostě chef Anthony. 🙂

O víkendu jsem se krom vycházky na Borough Market (kde jsem si klasicky koupila pain au chocolate k snídani a samozřejmě taky přemrštěné množství sýrů), věnovala hlavně čištění brašny s noži a přípravě veškerého vybavení ke zkoušce, revizi svých časových plánu a zlehka jsem si taky prošla materiály na psanou zkoušku z cukrařiny. No žádná extra zábava…

sýr

Jediné opravdové víkendové pozitivum

V pondělí nás čekala první praktická zkouška, cukrařina. Zkouška probíhala stejně jako mock exam minulý týden, čtyři hodiny na přípravu jednoho velkého entremetu a dvou servírovaných dezertů. Recepty už jsem od mock exam neměnila, protože nebyl čas a vlastně ani důvod. I design už jsem nechala stejný. Na mock exam jsem vše stihla ve čtyřech hodinách, ale neměla jsem nijak extra času nazbyt, snad možná pět minut. Nejhorší bylo čokoládové zdobení na talíři, protože mi vytemperovaná čokoláda tuhla pod rukama, proto jsem se rozhodla, že tentokrát budu nejdříve zdobit talíře a zbylé čokoládové ozdoby udělám až následně. Jinak víceméně vše zůstalo stejně jako při mock exam. Mandlový piškot, máslová sablé sušenka jako křupavý podklad, pěna z bílé čokolády, třešňová krémová vrstva a skořicová glazura.

mock exam

Takto nějak to mělo vypadat

Ze zkoušky jsem samozřejmě byla trochu nervózní, ale nijak tragicky, přece jen jsme si vše ani ne týden předtím vyzkoušeli a mohli jsme s sebou mít veškeré materiály, takže nehrozilo, že něco zapomeneme. I když i tak se to samozřejmě několika z nás stalo. 🙂

Zkouška proběhla docela dobře, byla jsem si ale taky vědoma několika chyb, které jsem udělala. Piškot byl trochu nedopečený a poleva trochu nepravidelná (díky křivému plechu) a tuile jsem opět pekla nadvakrát. Hlavně jsem ale, jako úplné trdlo, dort ozdobila tak, že spoj piškotu zůstal vepředu. Vůbec nechápu, jak se mi to povedlo. Byla jsem si jistá, že mám dort postavený správně, ale asi jsem ho nějak nevědomky pootočila. Hold na zkouškách se stane spousta věcí. Třeba chudák Saeed svůj entremet převrhl do misky s pistáciemi.

Skončila jsem asi 10 minut před časovým limitem, takže časově v pořádku. Roztřepaní po čtyřech hodinách práce, jsme pak ještě museli své servírované dezerty (s créme anglaise na talíři) odnést do místnosti, kde Matthew, Nick a Julie naše výtvory velmi kritickým okem hodnotili. O patro výš a po schodech! Asi ještě poslední test…

V úterý nás čekala psaná zkouška z cukrařiny, taky to nebylo nijak extra těžké, ale ani ne tak pohodové jako cuisine. Rozepisovací část byla objednávka na éclairs a opět sepsat časový plán a na co je potřeba dát pozor. Asi v tom byl nějaký chyták, protože jsme si nikdo nebyli jistí, co vlastně chtějí slyšet, ale na psané zkoušce stejně až tak moc nezáleží…

Ve středu už nás pak čekala naše úplně poslední zkouška, praktická z cuisine. Opět jsem byla trochu nervózní, ale jinak, než u cukrařiny. V cukrařině se může mnohem víc věcí pokazit, a to s mnohem tragičtějšími následky. V cuisine šlo hlavně o čas, ale věděla jsem, že je to zvládnutelné, pokud dodržím svůj časový plán a něco nějak velkolepě nezbabrám.

Zkouška opět probíhala stejně jako mock exam před dvěma týdny, čtyři hodiny na přípravu povinného předkrmu (plněný králičí hřbet s ravigote omáčkou) a volné interpretace hlavního chodu. Povinné u hlavního chodu bylo filetování parmice a příprava nějakého těsta. Z 27 ingrediencí jsme museli použít minimálně 19. Jinak už to bylo na nás. Od mock exam už jsem svůj hlavní chod neměnila, jak komponenty, tak plating zůstali naprosto stejné. Na pánvi opečené filety parmice, orestovaná zelenina, „paella“ omáčka (zelenina a šafrán), avokádovo-bazalkové pyré, tuile a pár škeblí na ozdobu.

králík eli

Plněný králičí hřbet sous vide s ravigote omáčkou

exam dish

Hlavní chod, parmice

Zkouška opět proběhla docela dobře, i když jsem chvílemi nervovala, že nestíhám, odevzdala jsem nakonec své talíře přesně načas a se všemi komponenty. Dokonce jsem ani nezapomněla nic osolit, což považuju za největší úspěch. 🙂 Trochu se mi otevřel králičí hřbet, protože jsme dostali dost špatný řez šunky a omáčku už jsem taky měla dřív naservírovanou upraveněji, ale nebyla to úplná katastrofa. U hlavního chodu jsem byla celkem spokojená, vždycky může být něco lepší, ale v tom stresu a časovém presu je člověk rád, že odevzdá to, co měl, ve správné teplotě a v dobré kvalitě.

Po skončení této zkoušky jsme si samozřejmě zašli „na dvůr“ na drink a tam mi to definitivně došlo. Právě skončil můj poslední den „v bílém“ na Cordon Bleu. Hotovo, finito, je dovařeno. Samozřejmě je v tom určitá úleva, ale ta se mísí i se smutkem. Už teď se mi po kuchyních a všech nových a fascinujících informacích stýská…

Říkala jsem si, že ve čtvrtek se konečně pořádně vyspím, takže jsem se samozřejmě vzbudila v šest. Ale to se dalo čekat… Za posledních několik měsíců jsem si nekoupila nic na sebe a má garderóba sestává z dvou párů legín, pár triček a džínové bundičky, rozhodla jsem se proto, že je nejvyšší čas s tím něco udělat a vypravila se na nákupy. Pro mě to ovšem není za odměnu, ale spíše za trest. Po vyzkoušení pár párů džín, z nichž mi samozřejmě žádné nesedí většinou přemýšlím jen nad dvěma věcma. Jak jsem hrozně vyžraná a kam se půjdu najíst… Nakonec to ale nebylo až tak tragické a díky tomu, že zde skoro všechny značky vedou řadu „petite“ (pro nás prcky) jsem si i jedny padnoucí džíny koupila. Ale mnohem víc mě to bavilo v oddělení Marks&Spencer Home, kde měli krásné formy na mini bábovičky. Prokázala jsem sice obrovskou sílu vůle a nekoupila si je, ale s nejvyšší pravděpodobností se tam pro ně vrátím. 🙂

Co se výsledků zkoušek týče, tentokrát nás naštěstí nenapínali přes víkend, ale brífink jsme měli už v pátek. Nejdříve cukrařinu (od 8 do 11) a potom cuisine (11:30 až 14:30), takže jsme ve škole byli prakticky celý den a jen čekali a diskutovali nad tím, jak kdo dopadl. Výsledky pro nikoho z nás nebyli nijak extra ohromující, v obou předmětech byli hodnotící opravdu přísní, až by se skoro chtělo říct hnidopišští. Ani portfolia nám neohodnotili moc dobře a to dokonce bez nějakého vysvětlení. Z cukrařiny jsem nakonec měla asi 49,5 bodů z 65, portfolio 84%. Na mém dortíku jako první zkritizovali viditelný šev, což byla samozřejmě pravda. Ale pak každý jednotlivý element, všechno bylo „trošku moc“ či „trošku málo“. Nejvíc mě asi dorazilo příliš sladké créme anglaise, protože to byl samozřejmě školní recept. Hm…

Cuisine nebylo o moc lepší, 51,2 bodů (opět z 65) a jen 79% z portfolia (což mě fakt dožralo). A opět všechno bylo „trošku to či trošku ono“. Mé výsledky sice v obou případech patřili k těm nejlepším, ale ani tak jsem neodcházela s nějak radostnými pocity. A nebylo to jen v mém případě, podobná hodnocení jsme měli úplně všichni a všichni jsme z toho byli malinko zdeptlí. Po těch 9 měsících tvrdé dřiny jsme asi trochu doufali v poplácání po rameni a ocenění naší práce, ale hold uspokojit chefy na Cordon Bleu není jen tak… Důležité ale je, že jsme vše zvládli a už za týden dostaneme naše diplomy a hlavně! Šéfkuchařské čepice. 🙂

Na oslavu jsme si navečer zašli do trendy londýnské restaurace Duck&Waffle, která se nachází ve 40.patře mrakodrapu v City a je otevřená 24/7.

view

Pěkný výhled, že?

Menu je moderním pojetím klasických britských pokrmů s využitím lokálních a sezónních surovin, ale i zřejmými exotickými vlivy. Na stůl jsme si objednali pár snacků a chlebů a pak několik z jejich „malých talířků“.

dates

Datle balené ve slanině

polenta

Polentové nočky s parmezánem a lanýži

flatbread

Flatbread s lilkem

cornbread

kukuřičný chléb

Polovina stolu si pak objednala signature dish, což je právě duck & waffle, tedy vafle, konfitovaná kachna, volské oko z kachního vejce a javorovo-hořčicový dresink. Ochutnala jsem to na Taste of London, ale zas až tak mě to neohromilo (vafle s javorovým sirupem ano, ale bez kachny a vejce, prosím), takže jsem se držela „malých talířků“, které ovšem až tak malé nebyly a byla jsem nakonec pěkně nacpaná.

řepa

Plný talíř řepy

makrela

Makrela, jablko, okurka a jogurt

octopus

Chocotnice se šlehanou čočkou a fenyklový salát

ravioly

Hráškovo-mátové ravioly

duck and waffle

Kachna a vafle

Stejně jako všichni ostatní… Na dezert nám sice samozřejmě místo zbylo, ale raději jsme si je dali napůl. Alespoň lehký záblesk střídmosti. 🙂

fondant

Čokoládový fondant, arašídové máslo a vanilková zmrzlina

Cesta dolů, 40 pater v proskleném výtahu byla ovšem o nervy i o žaludek… Rozhodně to byl zajímavý a příjemný zážitek a hezké zakončení náročného týdne, jen bych si příště objednala zhruba tak polovinu. 🙂

Tak, a je to! Zkoušky za mnou, dopadlo to docela dobře a teď už se konečně chvíli můžu jen flákat… Nechci se pořád pateticky opakovat, jak to byl super a kolik jsem se toho naučila, ale fakt. Bylo to super, a hrozně moc jsem se toho naučila. 🙂

A úplně na závěr ještě jednou musím poděkovat mamce a taťkovi, protože bez nich bych něco takového rozhodně nezažila. Takže děkuju, mami a tati! Jste super a jsem moc moc šťastná, že vás mám a že jste mi tento zážitek umožnili!

Kam dál?

  • Superior Cuisine & Pâtisserie, Week 6Superior Cuisine & Pâtisserie, Week 6
  • Superior Cuisine & Pâtisserie, Week 7Superior Cuisine & Pâtisserie, Week 7
  • Superior Cuisine & Pâtisserie, Week 5Superior Cuisine & Pâtisserie, Week 5
  • Superior Cuisine & Pâtisserie, Week 3Superior Cuisine & Pâtisserie, Week 3
  • Intermediate Cuisine & Pâtisserie, Week 11 – ExamsIntermediate Cuisine & Pâtisserie, Week 11 – Exams
  • Intermediate Cuisine & Pâtisserie, Week 9Intermediate Cuisine & Pâtisserie, Week 9

Rubriky: Londýn & Cordon Bleu, Superior Štítky: Borough Market, Londýn, londýnské restaurace

Předchozí článek « Superior Cuisine & Pâtisserie, Week 9
Další článek: Grand Diplôme v kostce »

Reader Interactions

Comments

  1. Anonym

    11 září, 2017 at 11:07 am

    Elinko, díky, my jsme také šťastní, že Tě máme!!!

    Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

A na blogu už je i druhý slibovaný recept, Roch A na blogu už je i druhý slibovaný recept, Rocher. Neboli smrt čokoládou. 😄 
Rocher, to jsou oříšky s čokoládou a přesně to je i tento dezert. Čokoládová mousse, krémová praline vrstva, křupavá praline vrstva, čokoládový piškot, čokoládová poleva s maximálním množstvím oříšků, šlehaná ganache a karamelizované lískáče. Víc čokolády ani oříšků už tam fakt dostat nešlo. 😄
Recept s podrobným postupem a spoustou tipů najdete na blogu, odkaz v biu a ve stories. 😊
Chocolate and hazelnut "rocher" dessert. GF chocolate sponge, crunchy praline layer, creamy praline layer, chocolate mousse, rocher coating, whipped ganache and caramelized hazelnuts. 🍫🌰
#foodblog #foodphotography
#foodstyling #foodstagram #czechfoodblog
#frenchpatisserie #pastrychef #rocher #callebaut #chocolate #chocolatemousse #francouzskacukrarina #cokolada
Včera jsem u @mouka_voda_sul zjistila, že je mez Včera jsem u @mouka_voda_sul zjistila, že je mezinárodní den croissantů. A náhoda tomu chtěla, že jsem je zrovna asi po roce upekla.
Receptů je spousta, i na blogu jej najdete, ale za ty roky, co jsem s nimi se střídavými úspěchy bojovala, mám pro vás několik tipů.
1) Použijte opravdu super máslo, v ideálním případě se vypravte do Makra a kupte 2kg blok suchého másla přímo na croissanty (má 84%tuku a je proto pevnější).
2) Máslo do těsta nezakládejte přímo z lednice, mělo by jít ohnout, aniž by se zlomilo. Příliš studené máslo se vám může při vyvalování začít lámat a laminace bude nepravidelná. Stejně tak těsto nenechávejte v lednici příliš dlouho mezi jednotlivými překlady. Záleží na teplotě u vás doma, kvalitě másla a rychlosti, s jakou pracujete, ale bude to něco mezi 30 a 60 minutami. 
3) Důkladně těsto podsypávejte moukou, aby se nelepilo, ale před každým překladem těsto pořádně oprašte štětečkem (mám klasický malířský asi 10cm široký, samozřejmě pořízený jen pro toto použití)
4) Při rozkrajování použijte pravítko. Ne, neodhadnete to. 😆
5) Nechte croissanty opravdu dobře nakynout. Pokud máte doma zimu, může to trvat klidně i déle než tři hodiny. V knížce Antonia Bachoura je uvedeno 2,5hod při 28°C. V Oh la la 3hod v kynárně na 28-30°C. Nedokynuté croissanty vám v troubě pustí máslo a budou se ze spodu spíš smažit. Než je dáte péct, měly by zdvojnásobit objem a doslova se do trouby třást. 😊 Pokud je necháváte kynout na vzduchu, přikryjte je igelitem, utěrka nestačí.
6) Dopečte je. Může se zdát, že už jsou na povrchu hotové, ale pokud nejsou důkladně upečené i zevnitř, tak se po vytažení z trouby uvnitř jakoby zhroutí. A je fakt škoda, když se vše povede a pak se to po... v cílové rovince. Bachour píše na 170°C (bude to horkovzduch) 18min, Oh la la 180-200°C 16min.  #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #foodstagram #boulangerie #croissants #croissanty #domacicroissanty #maslojelaska #dnespecu
🍫Brownies🍫 Uklízela jsem svoji čokoládovo 🍫Brownies🍫
Uklízela jsem svoji čokoládovou skříňku (jojo, mám čokoládovou skříňku 😄) a našla jsem zbytky čokolády, co jsem používala na obalování. Znáte to, zbytek je vám líto vyhodit, tak to vylijete na papír, necháte ztuhnout a pak na to zapomenete... 
A tak jsem se rozhodla, že než na to zapomenu znova, upeču raději brownies. Extra čokoládové brownies. 😊  INGREDIENCE 
300g tmavé čokolády
300g másla 
200g s světlého cukru muscovado
4 vajíčka
110g hladké mouky
40g kakaa
Velká špetka soli
1 lžička vanilkového extraktu 
100g vlašských ořechů
100g mléčné čokolády (ideálně Power od Callebaut)  POSTUP 
Čokoládu a máslo rozpustíme a necháme zchladnout. Vajíčka, cukr, sůl a vanilkový extrakt prošleháme, dokud se cukr nerozpustí (není potřeba šlehat až do pevné pěny). Mouku a kakao prosejeme. Vaječnou směs prošleháme s čokoládou a pak opatrně vmícháme mouku s kakaem. Nakonec zamícháme mléčnou čokoládu a vlašské ořechy (doporučuju předem namočit a opražit). Menší plech vyložíme pečicím papírem, nalijeme do něj těsto a pečeme na 180°C asi 25-30 minut. Nemá smysl zkoušet špejlí, brownies musí být trochu nedopečené. Před krájením nechte vychladnout, pokud chcete ostré řezy jako na fotce, tak i vychladit. Ale podávejte určitě v pokojové teplotě. 😊  #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #instafood #foodphotography #foodstyling #foodstagram #brownies #chocolate #callebaut #dnespecu #cokolada #cokoladovydezert
☕️ Kořeněné muffiny s kávou a ořechy☕️
Snídám prakticky jen sladké, ale snažím se, aby to mělo i nějakou vyživovou hodnotu a cukru spíš míň, než víc. 😊 A tak točím granolu, kaše, celozrnné lívance a sem tam nějaké to zdravější snídaňové pečivo. 😊
Tyto muffiny jsou bez lepku, neobsahují moc cukru (ve formě javorového sirupu) a krásně voní kávou a kořením. 
Co nejraději snídáte vy? Jste tým sladké 🥐🧇🥞 nebo slané 🍞🥓🍳?  INGREDIENCE 
150g ovesné mouky
100g mandlové mouky
15g kukuřičného škrobu 
3 lžičky chai koření (nebo perníkového)
1,5 lžičky bio kypřicího prášku
0,5 lžičky jedlé sody
125g jogurtu
1 vejce
50g rozpuštěného másla
80g javorového sirupu 
60g espressa (pokud chcete silnější kávovou chuť, můžete přidat ještě 1-2 lžíce mleté kávy)
Špetka soli 
75g vlašských ořechů  POSTUP
Všechny ingredience si předem vytáhněte z lednice. Doporučuju vlašské ořechy zalít vroucí vodou, nechat alespoň 10 minut odstát, pak propláchnout a opražit v troubě nebo na pánvi. Zbavíte se trpkosti a zvýrazníte jejich chuť. 
Pak už je to jednoduché, v jedné misce metličkou promíchejte všechny suché ingredience, v druhé misce pak jogurt, vejce, rozpuštěné zchladlé máslo, javorový sirup a espresso.
Tuto směs přilijte k suchým ingrediencí a promíchejte. Ne moc, jen dokud se vše nespojí. Pak přidejte nasekané ořechy a znovu krátce promíchejte. Těsto rozdělte do muffinové formy vyložené papírovými košíčky a pokud chcete, posypte drobenkou (30g jemných ovesných vloček, 20g ovesné mouky, 20g mandlové mouky, 20g třtinového cukru, 20g másla).
Vložte do trouby rozehřáté na 200°C, snižte na 180°C a pečte 15-20 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. 
Nechte vychladnout na mřížce  #foodblog #foodphotography
#czechfoodblog #czechfoodblogger #muffins #muffiny #sladkerecepty #dnespecu #sladkasnidane #zdravepeceni
Mangové tartaletky s kokosem právě přistály n Mangové tartaletky s kokosem právě přistály na blogu.🥭🥥😊 Křehké mandlové těsto, voňavý kokosový frangipane, mangové compoté a cremeux a kokosová namelaka, to je dohromady fakt moc příjemná a svěží kombinace. 
Tartaletky jsem dělala už na Sofiiny narozeniny, ale v prosinci samozřejmě nebyl čas a i ten leden je teď jakýsi divoký (zuby, virózy... s podrobnostmi vás nebudu zdržovat, ale jistě si to dokážete představit 🙈). Ale snažím se, snažím a tak tady máte první recept z naší oslavy. A druhý (čokoládově  čokoládová bomba) bude následovat.
Recept je na blogu jako vzdy i s podrobným postupem a spoustou tipů. ❤️
Mango and coconut tartlets. Almond pate sucree, coconut frangipane, mango compote, glazed mango cremeux and coconut namelaka. 🥭🥥
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #patisserie #pastrychef #frenchpatisserie #tartlets #mangotartlets #coconut #francouzskacukrarina #cukrarina #dnespecu
A jakou první věc jste v tomto roce upekli vy? 😊
Já klasicky na Vánoce neodhadla množství ovoce a tak jsem hned po Silvestru pekla banánový chlebíček. 😄
Na blogu už spousta receptů z přezrálých banánů je, toto ale byla taková improvizace a moc se povedla, tak se o ni tady podělím. Velmi vláčný, ne moc sladký, s kousky čokolády a vlašských ořechů... Mňam 😋  🍌Banánový chlebíček🍌
3 přezrálé banány
100g cukru (použila jsem rapaduru a datlový, třtinového by stačilo i míň)
2 vajíčka 
100g jogurtu
100g rozpuštěného másla
100g jemných ovesných vloček
100g ovesné mouky
150g špaldové celozrnné mouky 
1 lžička skořice
1,5 lžičky bio kypřicího prášku
0,5 lžičky jedlé sody
špetka soli 
Hrst vlašských ořechů a hrst čokoládových čoček  Vše v předstihu vytáhnout z lednice, aby mělo pokojovou teplotu. Banány rozmačkat, rozšlehat s vajíčky, jogurtem, cukrem a máslem. 
Suché promíchat, pak společně s ořechy a čokoládou vmíchat do mokré směsi stěrkou, jen dokud se vše nespojí. 
180°C asi 50-60min (zkusit jehlou).  #foodblog #foodphotography #foodstyling #czechfoodblog #czechfoodblogger #instafood #dnespecu #bananabread #bananovychlebicek
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy