Kuřecí maso a omáčka z pečených paprik. Je tu první receptový článek! Blog nekončí, jen si trochu odpočinul a postupně se z deníčku mapujícího mou cestu studiem na Le Cordon Bleu přemění na receptový blog. Už se na to těším. 🙂
První recept, o který se s vámi podělím jsou úplně jednoduchá kuřecí stehna, která doplňuje skvělá omáčka z pečených paprik. Doporučuju použít kvalitní maso z farmy, jak o tom píšu ve článku na Ego!, kde tento recept i původně vyšel. Omáčka je úplně jednoduchá, ale tak dobrá, že mi taťka snědl i mou schovanou porci! Připomíná léto, díky použití typických středomořských ingrediencí jako jsou papriky, olivy, bylinky a feta. Ale zrovna papriky jsou dostupné víceméně ve stejné kvalitě po celý rok, takže není problém si tento pokrm připravit i teď, na podzim. Případně můžete použít koupené zavařené papriky. A to už je pak tento recept úplná rychlovka.
Ingredience
(4 porce)
- 4 kuřecí stehna
- 6 červených paprik, případně velká sklenice zavařených pečených paprik
- Černé olivy s peckou (kalamata)
- 4 stroužky česneku
- Bylinky (sušené oregano nebo čerstvý tymián či bazalka)
- Šťáva z citronu nebo červený vinný ocet
- Olivový olej, sůl, pepř
- Kuskus či těstoviny a feta k podávání
Postup
Začneme přípravou paprik (pokud máte zavařené, tento krok odpadá). Papriky opečeme ze všech stran do černa. Můžeme to udělat přímo na plynovém hořáku, pomocí flambovací pistole nebo v troubě zapnuté na maximum. Já je většinou překrojím a někdy i rovnou vykrojím jadřince, protože upečené papriky už by se neměly umývat a odstranit všechna jadýrka z už upečených paprik, může být celkem protivné. Ještě horké papriky přesuneme do mísy a zakryjeme potravinářskou fólií, aby se zapařily. Necháme vychladnout, oloupeme a zbavíme jadřinců (pokud jsme to neudělali předem). Pomocí tyčového mixéru rozmixujeme.
Maso si z lednice vytáhneme alespoň půl hodiny před přípravou, aby mělo pokojovou teplotu. Dobře osušíme papírovou utěrkou a osolíme. Rozehřejeme si trochu olivového oleje a stehna z obou stran opečeme dozlatova. Olej by neměl být příliš horký, aby se kůže nespálila, ale celou dobu musíme slyšet, jak maso lehce poprskává, nemělo by se dusit (zatím). Stehna vyndáme na talíř a z pánve slijeme přebytečný olej. Přidáme na plátky nakrájený česnek a zlehka orestujeme. Zalijeme rozmixovanými paprikami, osolíme a přidáme bylinky (pokud používáme bazalku, přidáme až ke konci vaření). Přivedeme k varu. Vrátíme stehna a případně přilijeme trochu vody, aby byla z větší části ponořená. Přivedeme opět k varu, přiklopíme pokličkou a na nejnižším plameni dusíme, dokud maso není měkké (asi 45 minut až hodinku). Maso opět vyjmeme a omáčku zredukujeme na požadovanou hustotu. Dochutíme solí a citronem či vinným octem. Přidáme olivy, vrátíme maso a necháme vše prohřát.
Kuřecí maso a omáčka z pečených paprik je nejlepší s kuskusem či těstovinami a na talíři posypaná trochou rozdrobené fety.
Tip: Pokud upečete paprik víc, můžete je smíchat s trochou červeného vinného octa, česneku, nějaké té bylinky a soli. Přesuňte do čisté sklenice a zalijte olivovým olejem. V ledničce vydrží asi týden až dva. Výborná chuťovka, která se hodí do salátu, na chleba nebo do pomazánky i dipu.
Recept původně vyšel ve článku pro Ego!
Anonym
Eliško, super. To je recept od maminky? Pozdravuj ji od Nadi. Těším se na další dobrůtky.
elikatesy
Děkuju. Tohle je můj recept, ale maminku pozdravovat určitě budu. 😊
Milan
….dobrý den Eliško, děkuji Vám za inspiraci. Hotové je opravdu “MŇAMKA”. Přeju mnoho “vstupů” do chuťového Ráje a hezký a požehnaný čas. Milan Havelka
elikatesy
Děkuji, jsem moc ráda, že recept chutnal. 🙂 Mějte se krásně, Eliška