• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Ořechové rohlíčky

1 prosince, 2017 od elikatesy

Možná už jste začali s vánočním pečením a na pečení dalších sladkostí nemáte ani pomyšlení, ale možná taky hledáte inspiraci, co o víkendu upéct, abyste uspokojili záškodníky, kteří vám na cukroví chodí. A nebo třeba vánočnímu pečení vůbec neholdujete a raději si o víkendu připravíte jen něco sladkého a voňavého ke kafíčku. Tak jako tak, recept na tyto jednoduché ořechové rohlíčky se hodí mít v záloze.ořechové rohlíčky

Ořechové rohlíčky se také nazývají bratislavské nebo martinské a tradičně se připravují z kynutého těsta, ovšem já preferuji toto křehké těsto ze zakysané smetany a to především proto, že zajistí lepší poměr těsto – náplň. Tyto rohlíčky jsou spíš ořechová nádivka tence obalená těstem, než těsto se ždibcem náplně. A o náplň jde přeci především, ne? 🙂

Rohlíčky jsem dělala ze dvou dávek, jednu v bílé variantě a druhé kompletně z celozrnné špaldové mouky s třtinovým cukrem a medem v náplni. Někdo preferuje klasiku a jiný zase upřednostní výraznější chuť špaldové mouky, která krásně doplní ořechy v náplni, každopádně obě varianty byly výborné a po rohlíčcích se jen zaprášilo. Na spojení náplně používám jen rum (ne nutně tuzemák) a liju ho od oka, prostě dokud se náplň nespojí. Pokud ale aroma rumu moc nemusíte, klidně použijte místo něj bílek (žloutek použijete na potření).

Ořechové rohlíčky
Ingredience na těsto
  • 500g hladké mouky (nebo špaldové celozrnné mouky)
  • 250g másla
  • 200g zakysané smetany (v případě špaldových jsem použila řecký jogurt a taky to fungovalo)
Ingredience na náplň
  • 200g ořechů
  • 100g cukru
  • 30ml rumu (nebo víc dle potřeby)

Nebo

  • 200g ořechů
  • 50g mletého třtinového cukru
  • 50g medu
  • 20ml rumu (nebo víc dle potřeby)
  • špetka skořice

+ žloutek na potření

Postup

Na těsto smíchejte změklé máslo, zakysanou smetanu a přesátou mouku. Nechte alespoň hodinku odležet v ledničce. Mezitím si připravte náplň, opět jen vše smíchejte. Použijte tolik rumu (nebo bílku), aby se ořechy s cukrem spojili, ale aby nádivka byla pořád spíše hustší. Těsto rozdělte na čtyři díly a na lehce pomoučeném vále vyválejte každý díl do kruhu (případně, pokud jste trošku perfekcionisti, tak ten kruh z vyváleného těsta vykrojte). Tloušťka těsta by měla být asi 3mm.

IMG_2270

Rozkrojte na 8 trojúhelníčků a na každý umístěte malý váleček z náplně. Zamotejte, na obrázku vidíte dva možné způsoby. Na plechu pomašlujte žloutkem rozmíchaným s jednou lžící vody.

IMG_2272

Pečte na 180°C asi 15- 20 minut. Ochutnáte ještě teplé? 🙂

ořechové rohlíčky

A tady vidíte srovnání bílé a celozrnné varianty. Obě moc dobré, obě si najdou své zastánce, já třeba preferuji špaldovku, protože má výraznější chuť, která se krásně doplňuje s ořechovou náplní.

ořechové rohlíčky

Kam dál?

  • Švestkový koláč s vlašskými ořechyŠvestkový koláč s vlašskými ořechy
  • Celozrnný švestkový koláč s mandlemiCelozrnný švestkový koláč s mandlemi
  • Kořeněné ořechové řezyKořeněné ořechové řezy
  • Nejlepší kynuté těstoNejlepší kynuté těsto
  • Ořechová babkaOřechová babka
  • ÚlkyÚlky

Rubriky: Recepty, Sušenky, cukroví a drobné sladkosti Štítky: křehké těsto, ořechy, špaldová mouka

Předchozí článek « Kuřecí maso a omáčka z pečených paprik
Další článek: Linecké a vanilkové rohlíčky, nejklasičtější klasika »

Reader Interactions

Komentáře

  1. Anonym

    18 března, 2018 at 11:11 am

    Mňam, mňam

    Odpovědět
    • elikatesy

      19 března, 2018 at 7:40 pm

      🙂

      Odpovědět
  2. Ludmila

    23 května, 2021 at 7:09 am

    Dobrý den, moc děkuji za neotřelé recepty které tak zvaně sedí. Některé jsou klasika v novém kabátku a to oceňuji.
    Fandím lidem kteří se vydají na cestu za svým cílem. Přeji Vám hodně štěstí.

    Odpovědět
    • elikatesy

      24 května, 2021 at 5:39 pm

      Děkuji, jsem ráda, že se blog líbí. 🙂

      Odpovědět
  3. Andrea

    21 března, 2022 at 3:16 pm

    Pečete jako mě z duše, každý váš recept je přesně můj styl. Fandím vám a prosím pečte a blogujte!!
    Nedávno jsem hledala nějaké tipy na neotřelou třešňovou bublaninu. Něco,co by jí dodalo šmrnc. Pomůžete mi? 🙂

    Odpovědět
    • elikatesy

      21 března, 2022 at 3:25 pm

      Dobrý den, moc děkuju. Jen co bude nová kuchyň znovu se na pečení vrhnu. Už se nemůžu dočkat. 🙂 Co se třešňové bublaniny týče, napadá mě do těsta přidat kardamom a posypat mandlovými plátky nebo drcenými pistáciemi. 🙂

      Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Mateřství změní život. Opravdu hodně. To, ja Mateřství změní život. Opravdu hodně. To, jak ta změna bude náročná záleží na tom, jaké se vám narodí miminko (Spí v noci? Spí přes den? Vydrží chvíli samo nebo chce pořád nosit? Má rádo kočárek nebo jen nosítko? Trápí ho bříško? Trápí ho zoubky? Je celkově citlivější?), jakou máte podporu v okolí i na tom, jestli se k této už tak velké změně pojí třeba i nějaká jiná změna (třeba v mém případě stěhování). Pro mě třeba změna z nula na jedna byla nesrovnatelně náročnější, než teď změna z jedna na dvě. Možná už jsem byla psychicky víc připravená, možná je Tomík trochu "jednodušší na údržbu", možná je to tím, že když mám k němu i Sofi, se kterou už si normálně povykládám, tak nemám dojem takové sociální deprivace... Ale to je vlastně jedno. 😊
Ať je to jak chce a ač mi mateřství přineslo a ještě přinese spoustu náročných momentů, pravdou je, že je to zároveň ta nejlepší věc, co mě kdy potkala a že teprve s mými dětmi mi život začal dávat opravdový smysl. Ta obrovská láska, kterou mi Sofi s Tomíkem přinesli do života je nejvíc na světě. ❤️
Tak krásný den matek všem mámám. 😊  Za fotky díky @photostoryjitka 😘
Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanyc Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz tip na luxusní snídani. 
Mandlové či pistáciové croissanty. 🥐
Já je miluju a mohla bych je snídat každý den... Mohla, ale raději si je nechávám jen na speciální příležitost. 😅
Výhoda domácích mandlových croissantů spočívá především v tom, že si je můžete udělat podle sebe. Můžou být mandlové, ale taky pistaciové, lískové nebo pekanové... Můžete je dochutit citronovou nebo pomerančovou kůrou, vanilkou či skořicí. A co je podle mě hlavní výhoda, můžete je udělat mnohem méně sladké.
Tak pojďme na recept, věřím, že je taky budete chtít brzy upéct... 😉  🥐 Mandlové croissanty 🥐
10 den starých kupovaných či domácích máslových croissantů
Na sirup: 50g cukru krupice, 50g vody, ochucovadlo dle chuti (citronová či pomerančová kůra, vanilka, skořice,...)
Na frangipane: 100g másla, 80g cukru moučka, 2 vejce, 140g mandlové mouky (pro pistáciovou variantu nahraďte polovinu množství mletými pistáciemi), špetka soli 
Na dokončení: mandlové plátky nebo mleté pistácie  Připravte si sirup. Vodu s cukrem přiveďte k varu a rozmíchejte do rozpuštění cukru. Přidejte ochucovadlo a nechte infuzovat. Na frangipane utřete změklé máslo s moučkovým cukrem a postupně zašlehejte vejce. Přidejte mandlovou mouku, promíchejte a přesuňte do cukrářského sáčku. 
Croissanty rozpulte a řez potřete sirupem. Pak na spodní polovinu nastříkejte frangipane a přiklopte horní polovinou. Opět potřete sirupem, pak zbytkem frangipane a zasypeme mandlovými plátky. 
Zapečte na 180°C asi 10-15min.  #spolupráce #foodblog #czechfoodblog
#czechfoodblogger #foodstyling
#foodphotography #croissant #almondcroissant #dnespecu
Tomášek, moje duhové miminko. 🌈 Má deset týdnů a já už si ani nepamatuju, jaké to bylo bez něj... Je to pohodář a život s ním je zase o kousek radostnější. ❤️
Sofi ho miluje, pořád ho objímá a pusinkuje, a i když to pro ni musí být určitě náročná změna, chová se k bráchovi vážne úžasně. Už se moc těším, až Tomík trochu povyroste a budou z nich parťáci. 😊
Těhotenství jsem na sítích tentokrát nesdílela. Bylo pro mě psychicky docela náročné a necítila jsem se na to. Ale upřímně, čekala jsem, že budu ještě víc vystrašená. Ona ta ztráta, zvlášť když o miminko přijdete v druhé polovině těhotenství, už v člověku zůstane, ale u mě to bylo především v tom, že jsem byla co nejopatrnější a snažila jsem se vyhýbat potenciálním infekcím a jiným rizikům, ne o tom, že bych panikařila.
Sofi jsem nakonec nedávala do školky právě proto, aby nenosila domů nemoci. A jasně, být teď doma s dvěma dětmi je dost náročné, ale zase se fakt nenudím. 😅 S novými recepty to teď nějaký čas bude trošku slabší, tak mi to prosím odpusťte a věřte, že jak jen to půjde, budu se pečení zase věnovat víc. 😊
Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompany Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompany recept na asi nejjednodušší domácí čokoládové bonbony. Ano, ještě jednodušší, než lanýže. 😄
Nugát. To je moc báječný vynález. Jen čokoláda a ořechová pasta a jakou to udělá parádu. 🤩
Můžete použít jakoukoliv čokoládu i ořechovou pastu. Bílá, ruby, gold, mléčná, tmavá, pasta arašídová, lísková, mandlová, pistáciová, pekanová... Pokud chcete, můžete si pohrát i s dochucením a přidat třeba špetku kvalitní vločkové soli, vanilku, skořici, tonku, kávu nebo prášek z lyofilizovaného ovoce... 
Pokud chcete, můžete hotový nugát ještě ozdobit celými či nasekanými ořechy nebo obalit v čokoládě. Nebo obojí. 😉
Nugát můžete nalít do formiček a po ztuhnutí vytáhnout. Nebo nalít do ráfku a po ztuhnutí nakrájet. 
Já připravila tři základní druhy, kterými se můžete inspirovat a pak se vrhnout do vlastních variací. 
Já mám ráda nugát v tomto poměru, kdy je stejně čokolády a ořechů. V tomto poměru je lepší jej skladovat v lednici a vytáhnout až chvíli před konzumací. Pokud chcete tužší nugát, můžete přidat 20g kakového másla. Nebo poměr čokolády a ořechové pasty trochu upravit (170g čokolády a 130g ořechové pasty). Bonbony pak ale budou samozřejmě sladší. 😊  🌰Gold a arašíd 
150g gold čokolády Callebaut
150g 100% arašídové pasty 
špetka Fleur de sel  🌰Mléčná a lískový ořech 
150g čokolády Power Callebaut 
150g 100% lískové pasty 
Špetka vanilky  🌰Pistácie 
150g čokolády Callebaut Velvet 
150g 100% pistáciové pasty  Čokoládu rozpusťte a přidejte ořechovou pastu. Promíchejte metličkou, nalijte do silikonových formiček či ráfku a dejte ztuhnout. Vyloupněte, případně rozkrájejte a uchovávejte v lednici.  #dianacompanycz #spoluprace #foodblog #czechfoodblog #foodphotography #nugat #gianduja
Na blogu je nový recept! 😊 Hruškové tartalet Na blogu je nový recept! 😊 Hruškové tartaletky s karamelem a pekanovými ořechy. Uvnitř tartaletky z křehkého těsta  se skrývá karamelovo-pekanová náplň a hrušková mousse. Dezert je pak ozdoben hruškovým tatinem, šlehanou mousse z gold čokolády a skořicovou tuile. Je to krásná harmonie sladké a nahořklé chuti, křupavé a hedvábně krémové struktury. 
Recept i se všemi tipy, aby se vám perfektně povedl, najdete na blogu. Odkaz v biu a ve stories. 😊  #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #patisserie #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #cukrarina #pastryblog #pastrychef #tartaletky #tartlets
Na blogu najdete recept na další inspiraci na mé oblíbené kynuté. Tentokrát v pistáciové variantě. 😊 
Jednoduché motance plněné sladkou pistáciovou náplní se špetkou kardamomu a pomeranče pro lehce orientální závan. 😋
Pro recept můžete kliknout na link v biu nebo ve stories. 😉
#foodblog #czechfoodblog #foodphotography #foodstyling #pistachiobuns #pistaciovemotance #kynutetesto
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2025 · Elikatesy