Možná už jste začali s vánočním pečením a na pečení dalších sladkostí nemáte ani pomyšlení, ale možná taky hledáte inspiraci, co o víkendu upéct, abyste uspokojili záškodníky, kteří vám na cukroví chodí. A nebo třeba vánočnímu pečení vůbec neholdujete a raději si o víkendu připravíte jen něco sladkého a voňavého ke kafíčku. Tak jako tak, recept na tyto jednoduché ořechové rohlíčky se hodí mít v záloze.
Ořechové rohlíčky se také nazývají bratislavské nebo martinské a tradičně se připravují z kynutého těsta, ovšem já preferuji toto křehké těsto ze zakysané smetany a to především proto, že zajistí lepší poměr těsto – náplň. Tyto rohlíčky jsou spíš ořechová nádivka tence obalená těstem, než těsto se ždibcem náplně. A o náplň jde přeci především, ne? 🙂
Rohlíčky jsem dělala ze dvou dávek, jednu v bílé variantě a druhé kompletně z celozrnné špaldové mouky s třtinovým cukrem a medem v náplni. Někdo preferuje klasiku a jiný zase upřednostní výraznější chuť špaldové mouky, která krásně doplní ořechy v náplni, každopádně obě varianty byly výborné a po rohlíčcích se jen zaprášilo. Na spojení náplně používám jen rum (ne nutně tuzemák) a liju ho od oka, prostě dokud se náplň nespojí. Pokud ale aroma rumu moc nemusíte, klidně použijte místo něj bílek (žloutek použijete na potření).
Ořechové rohlíčky
Ingredience na těsto
- 500g hladké mouky (nebo špaldové celozrnné mouky)
- 250g másla
- 200g zakysané smetany (v případě špaldových jsem použila řecký jogurt a taky to fungovalo)
Ingredience na náplň
- 200g ořechů
- 100g cukru
- 30ml rumu (nebo víc dle potřeby)
Nebo
- 200g ořechů
- 50g mletého třtinového cukru
- 50g medu
- 20ml rumu (nebo víc dle potřeby)
- špetka skořice
+ žloutek na potření
Postup
Na těsto smíchejte změklé máslo, zakysanou smetanu a přesátou mouku. Nechte alespoň hodinku odležet v ledničce. Mezitím si připravte náplň, opět jen vše smíchejte. Použijte tolik rumu (nebo bílku), aby se ořechy s cukrem spojili, ale aby nádivka byla pořád spíše hustší. Těsto rozdělte na čtyři díly a na lehce pomoučeném vále vyválejte každý díl do kruhu (případně, pokud jste trošku perfekcionisti, tak ten kruh z vyváleného těsta vykrojte). Tloušťka těsta by měla být asi 3mm.
Rozkrojte na 8 trojúhelníčků a na každý umístěte malý váleček z náplně. Zamotejte, na obrázku vidíte dva možné způsoby. Na plechu pomašlujte žloutkem rozmíchaným s jednou lžící vody.
Pečte na 180°C asi 15- 20 minut. Ochutnáte ještě teplé? 🙂
A tady vidíte srovnání bílé a celozrnné varianty. Obě moc dobré, obě si najdou své zastánce, já třeba preferuji špaldovku, protože má výraznější chuť, která se krásně doplňuje s ořechovou náplní.
Anonym
Mňam, mňam
elikatesy
🙂
Ludmila
Dobrý den, moc děkuji za neotřelé recepty které tak zvaně sedí. Některé jsou klasika v novém kabátku a to oceňuji.
Fandím lidem kteří se vydají na cestu za svým cílem. Přeji Vám hodně štěstí.
elikatesy
Děkuji, jsem ráda, že se blog líbí. 🙂
Andrea
Pečete jako mě z duše, každý váš recept je přesně můj styl. Fandím vám a prosím pečte a blogujte!!
Nedávno jsem hledala nějaké tipy na neotřelou třešňovou bublaninu. Něco,co by jí dodalo šmrnc. Pomůžete mi? 🙂
elikatesy
Dobrý den, moc děkuju. Jen co bude nová kuchyň znovu se na pečení vrhnu. Už se nemůžu dočkat. 🙂 Co se třešňové bublaniny týče, napadá mě do těsta přidat kardamom a posypat mandlovými plátky nebo drcenými pistáciemi. 🙂