• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Vánočka

16 prosince, 2019 od elikatesy

Před pár lety, když jsem ještě pracovala v kanceláři, ale už jsem byla poměrně známá tím, že ráda (a prý i docela dobře) peču, se mě tehdy skorošéf zeptal “A Eliško, co vánočka? Tu byste nám neupekla?”. V duchu jsem se zděsila. Vánočku jsem nikdy dřív nepekla. U nás doma vánočku vždycky pekla babička a já se to od ní bůhvíproč nikdy nenaučila (teď mě to samozřejmě mrzí). Ale protože neumím přiznat, že něco neumím (malý hrdý beránek) a navíc to byl skorošéf, řekla jsem suverénně “Jasně, žádnej problém.” A tak jsem poprvé v životě vánočku upekla. 🙂

vánočka

V duchu jsem se zděsila ne proto, že bych se bála kynutého těsta, kynuté těsto jsem už tehdy měla moc ráda. Trochu jsem se bála právě toho pletení, že to nebude hezký, vánočka se zhroutí a má pekařská pověst bude zničena. 🙂 Ale jako skoro všechno v kuchyni, chce to jen trochu cviku a zjistíte, že vlastně o nic nejde… Pletení jsem natrénovala na smotaných utěrkách a i napoprvé se to povedlo. Uf, má pekařská pověst zůstala zachována… 🙂

Těsto na vánočku je těžší kynuté těsto, obohacené o mléko, máslo a vejce. Díky tomu je vánočka krásně vláčná a hebká, ale také pomaleji a hůř kyne. Doporučuji nechat ji kynout přes noc v lednici, prospěje jí na chuti i struktuře. Zkuste tentokrát těsto připravit večer předem, ráno zlehka prohněťte a nechte znovu nakynout při pokojové teplotě, zhruba hodinu až dvě, podle toho, jak máte doma teplo. Pak vyválejte jednotlivé prameny a pleťte. 🙂

jak uplést vánočku

Když jsem letos vánočku pekla poprvé a fotila, zkoušela jsem ji ve dvou verzích,  klasicky (tu vidíte na postupových fotkách) a podruhé napůl z celozrnné špaldovky (tu vidíte na fotce upečené vánočky). Mně osobně celozrnná chutnala víc, jednoduše proto, že mám celozrnné pečivo raději, má výraznější a plnější chuť. Ale není to nic “zdravějšího”, jde spíš o chuť a pokud celozrnnou mouku rádi nemáte, vánočku upečte klasicky. Další věc, kterou jsem vyzkoušela bylo přidání pomerančové kůry. A to mně naprosto  nadchlo. Chuť je trošku netradiční, ale za mě takto vánočka chutná a rozhodně voní ještě líp.

Naopak jsem nedávala rozinky. A mám pro to několik důvodů. Když přidáte rozinky, tak se prameny vánočky hůř vyvalují a trhají se. Pokud jsou rozinky na povrchu, mají tendenci se připalovat. Ale hlavně, ještě nikdy jsem nezažila, že by někdo řekl: “Ach jo, v té vánočce nejsou rozinky? Zkazilas mi celé Vánoce…” Naopak jsem si všimla, že dost často se vydloubané rozinky najdou na okraji talíře… Pokud však u vás doma rozinky rádi máte, klidně je po prvním vykynutí přidejte. Nebo jimi proložte jednotlivá patra (tím se alespoň vyvarujete složitého válení pramenů a připalování vykukujících rozinek). A nezapomeňte je alespoň den předem namočit do rumu. 🙂

Ráda k vánočce připravuji sladká opilá másla. Třeba pomerančovo-brusinkové. Změklé máslo utřu s trochou moučkového cukru, pomerančové kůry a grand marnier a přidám nasekané brusinky. Nebo rumovo-rozinkové máslo, to se připravuje téměř stejně. Stejně tak skořicové či perníkové máslo (med, skořice nebo perníkové koření, rum dle chuti). Nebo můžete utřít máslo s jakýmkoliv oblíbeným sladkým likérem, třeba vaječňákem nebo Bayley’s. Možností je nepřeberné množství. Zkuste to, vaší štědrodenní snídani to dodá nový šmrnc. 😉

Tisk

Vánočka

Ingredience

  • 500 g hladké mouky nebo půl napůl s celozrnnou špaldovou
  • 200 ml mléka
  • 125 g cukru krupice
  • 125 g másla
  • 30 g droždí
  • 2 žloutky
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • kůra z 1 citronu a 1 pomeranče
  • špetka soli
  • sekané mandle
  • vejce na potření

Postup přípravy

  • Všechny ingredience si z lednice vytáhněte hodinu až dvě předem. Připravte si kvásek. Polovinu mléka ohřejte zhruba na 35°C (když do něj ponoříte prst, nebude teplé ani studené), rozdrobte do něj droždí, přidejte špetku cukru a nechte na teplém místě vzejít, dokud se netvoří bublinky (trvá to asi 15minut). Mouku prosejte do mísy robotu, přidejte špetku soli a nastrouhanou kůru.
  • Ve zbytku mléka rozmíchejte cukr, žloutky a vanilkový extrakt. Společně s kváskem přidejte k mouce a promíchejte. Přidejte velmi měkké máslo a na nejnižší rychlost míchejte v robotu s hnětacím hákem asi 8 minut. Těsto vytáhněte z robotu a finálně prohněťte v ruce, aby bylo krásně hladké a sametové. Vložte do mísy vymazané olejem, zlehka potřete těsto i na povrchu a vložte do lednice, kde těsto necháte přes noc kynou.
  • Ráno těsto vytáhněte, prohněťte (pokud chcete, přidejte rozinky namočené v rumu) a nechte znovu hodinu až dvě kynout.
  • Těsto zvažte a rozdělte na 8 dílů. Vyválejte bochánky, přikryjte a nechte 10 minut odpočívat. Jeden bochánek rozdělte napůl. Vyválejte 9 pramenů (7 silnějších a 2 tenčí).
  • Ze čtyř pramenů upleťte spodní patro. Začněte od středu. Dva vnitřní prameny překřižte přes sebe a pak levý krajní pramen propleťte mezi všemi prameny.
  • Pak opět vezměte pramen, který je na kraji nalevo a propleťte jej mezi všemi prameny. Pokračujte vždy odleva, dokud nedopletete jednu stranu. Konec zastrčte pod pletenec.
  • Pramen otočte a opět odleva propleťte krajní pramen vždy mezi ostatními třemi.
  • Pokračujte vždy propletením levého krajního pramenu mezi ostatními třemi. Konce zastrčte pod sebe.
  • Ze třech dalších pramenů spleťte prostřední patro, jako klasický cop, jen doporučuju začít od středu. Nakonec ze dvou tenkých pramenů spleťte horní patro.
  • Spodní patro přeneste na plech vyložený pečicím papírem, lehce zmáčkněte a usaďte na něj prostřední patro. Pokud chcete, prosypte rozinkami či mandlemi.
  • Opět trochu stlačte a nahoru posaďte horní patro. Potřete žloutkem rozmíchaným s kapkou vody a špetkou soli a cukru. Posypte mandlemi. Před závěrečným kynutím to děláte proto, že když vejcem potíráte už vykynutou nebo nedej bože lehce překynutou vánočku, tak mnohem víc hrozí, že vám splaskne. Spíchněte pár špejlemi a hotovou vánočku nechte zhruba hodinu kynout, dokud nezvětší objem zhruba o třetinu.
  • Troubu si včas předehřejte na 190°C (nepoužívejte horkovzduch). Vykynutou vánočku vložte do trouby, teplotu snižte na 165°C a pečte asi 45-55 minut. Pokud příliš tmavne (což je skoro vždycky), přikryjte ji alobalem.
  • Upečenou vánočku přeneste na mřížku a nechte zcela vychladnout. Pokud chcete, pocukrujte.

Kam dál?

  • ÚlkyÚlky
  • SpekulatiusSpekulatius
  • Linecké a rohlíčky, nejklasičtější klasikaLinecké a rohlíčky, nejklasičtější klasika
  • Mandlovo-medové trojúhelníčkyMandlovo-medové trojúhelníčky
  • Perníkový štrúdl s povidly a vlašskými ořechyPerníkový štrúdl s povidly a vlašskými ořechy
  • Buchtičky s krémemBuchtičky s krémem

Rubriky: Kynuté a plundrové těsto, Recepty Štítky: kynuté těsto, mandle, Vánoce

Předchozí článek « Banánové blondies
Další článek: Perníkový dort s brusinkami »

Reader Interactions

Comments

  1. Sam

    19 prosince, 2019 at 10:38 am

    Zdravím, kdybych udělal dvojitou dávku, vejdou se mi dvě na jeden plech? Jinak část mouky může být i polohrubá že?

    Odpovědět
    • elikatesy

      20 prosince, 2019 at 10:34 am

      Také zdravím. Dvě bych na plech nedávala, neměly by dost místa, nepekly by se rovnoměrně a nejspíš by se i slepily. Z této dávky je celkem velká vánočka. Pokud chcete dělat dvojitou dávku, doporučovala bych druhou půlku těsta nechat v lednici a upéct je postupně. Ano, část mouky (asi třetina) může být polohrubá. Hezké Vánoce. 🙂

      Odpovědět
      • Sam

        20 ledna, 2020 at 4:19 pm

        Povedlo se opravdu výborně, nejlepší vánočka, jakou jsem dělal/jedl🙂.👍

        Odpovědět
        • elikatesy

          21 ledna, 2020 at 8:11 am

          Tak to jsem moc ráda, super. 🙂

          Odpovědět
  2. Katarína

    27 listopadu, 2021 at 6:58 am

    Ďakujem za super recept aj s postupom. Pletenie bolo nakoniec jednoduché a vyzerala krásne, teda kým išla do trúby. Trochu sa rozbehla, ale to na mojom nadšení nič nemení 😊

    Odpovědět
    • elikatesy

      27 listopadu, 2021 at 11:12 am

      Super, jsem moc ráda, že se povedla a chutnala! 🙂

      Odpovědět
  3. Kristýna

    1 dubna, 2022 at 6:51 pm

    Dobrý den,
    můžu se Vás zeptat na radu? Vyznáte se totiž v zásadách a principech pečení, krásně to vždycky popisujete.
    Zajímalo by mě, čím to může být, že mi vánočka po upečení vždycky splaskne. Zkoušela jsem už několik receptů, vždycky je krásně vykynutá, v troubě naběhne do vysoka, ale po dopečení (a syrová není, zkouším špejlí a už se nic nelepí) se vyfoukne a skončí jako placka. Chuťově je vždycky skvělá, krásně “hňahňavá”, vláčná, nevysušená, ale ten vzhled mě mrzí.
    Je to třeba moc řídkým těstem? Nebo přílišným nebo nedostatečným nakynutím? Pomalým nebo rychlým chladnutím po upečení (nechávám v pootevřené troubě, ale stejně splaskne)? Moc tuku v těstě (dávám na 500 g mouky 120 g – ještě trošku míň než Vy)? Moc cukru v těstě (na 500 g mouky 140 g cukru)?
    Moc děkuju za Vaše rady, snad se mi jednou podaří tak hezky vysoká, jako je ta Vaše.

    Odpovědět
    • elikatesy

      3 dubna, 2022 at 1:46 pm

      Dobrý den, placaté kynuté je většinou z překynutí. Může to být i příliš řídkým těstem, které je k překynutí i trochu náchylnější. Ale říkáte, že v troubě ještě roste, což by překynuté až tak moc nemělo. Chladnutí v troubě by nemělo být potřeba, pokud je dobře upečený. Já kynuté vždy rovnou vytáhnu a nechávám chladnout na mřížce. Ještě mě napadá, pokud se vám to stalo s více recepty, jestli třeba není nějaký problém v troubě… Obsah tuku je v pořádku, i množství cukru by mělo těsto zvládnout bez problémů. Ještě může být problém špatné množství droždí, ale když se vám to stalo s několika recepty, tak to v tom asi nebude… Asi bych zkusila těsto nechat kynout trochu míň (a první kynutí v míse můžete zkusit v lednici přes noc) a ověřit teplotu v troubě teploměrem. Dejte vědět, jestli přijdete na to, čím to bylo. 🙂

      Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Včera jsem u @mouka_voda_sul zjistila, že je mez Včera jsem u @mouka_voda_sul zjistila, že je mezinárodní den croissantů. A náhoda tomu chtěla, že jsem je zrovna asi po roce upekla.
Receptů je spousta, i na blogu jej najdete, ale za ty roky, co jsem s nimi se střídavými úspěchy bojovala, mám pro vás několik tipů.
1) Použijte opravdu super máslo, v ideálním případě se vypravte do Makra a kupte 2kg blok suchého másla přímo na croissanty (má 84%tuku a je proto pevnější).
2) Máslo do těsta nezakládejte přímo z lednice, mělo by jít ohnout, aniž by se zlomilo. Příliš studené máslo se vám může při vyvalování začít lámat a laminace bude nepravidelná. Stejně tak těsto nenechávejte v lednici příliš dlouho mezi jednotlivými překlady. Záleží na teplotě u vás doma, kvalitě másla a rychlosti, s jakou pracujete, ale bude to něco mezi 30 a 60 minutami. 
3) Důkladně těsto podsypávejte moukou, aby se nelepilo, ale před každým překladem těsto pořádně oprašte štětečkem (mám klasický malířský asi 10cm široký, samozřejmě pořízený jen pro toto použití)
4) Při rozkrajování použijte pravítko. Ne, neodhadnete to. 😆
5) Nechte croissanty opravdu dobře nakynout. Pokud máte doma zimu, může to trvat klidně i déle než tři hodiny. V knížce Antonia Bachoura je uvedeno 2,5hod při 28°C. V Oh la la 3hod v kynárně na 28-30°C. Nedokynuté croissanty vám v troubě pustí máslo a budou se ze spodu spíš smažit. Než je dáte péct, měly by zdvojnásobit objem a doslova se do trouby třást. 😊 Pokud je necháváte kynout na vzduchu, přikryjte je igelitem, utěrka nestačí.
6) Dopečte je. Může se zdát, že už jsou na povrchu hotové, ale pokud nejsou důkladně upečené i zevnitř, tak se po vytažení z trouby uvnitř jakoby zhroutí. A je fakt škoda, když se vše povede a pak se to po... v cílové rovince. Bachour píše na 170°C (bude to horkovzduch) 18min, Oh la la 180-200°C 16min.  #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #foodstagram #boulangerie #croissants #croissanty #domacicroissanty #maslojelaska #dnespecu
🍫Brownies🍫 Uklízela jsem svoji čokoládovo 🍫Brownies🍫
Uklízela jsem svoji čokoládovou skříňku (jojo, mám čokoládovou skříňku 😄) a našla jsem zbytky čokolády, co jsem používala na obalování. Znáte to, zbytek je vám líto vyhodit, tak to vylijete na papír, necháte ztuhnout a pak na to zapomenete... 
A tak jsem se rozhodla, že než na to zapomenu znova, upeču raději brownies. Extra čokoládové brownies. 😊  INGREDIENCE 
300g tmavé čokolády
300g másla 
200g s světlého cukru muscovado
4 vajíčka
110g hladké mouky
40g kakaa
Velká špetka soli
1 lžička vanilkového extraktu 
100g vlašských ořechů
100g mléčné čokolády (ideálně Power od Callebaut)  POSTUP 
Čokoládu a máslo rozpustíme a necháme zchladnout. Vajíčka, cukr, sůl a vanilkový extrakt prošleháme, dokud se cukr nerozpustí (není potřeba šlehat až do pevné pěny). Mouku a kakao prosejeme. Vaječnou směs prošleháme s čokoládou a pak opatrně vmícháme mouku s kakaem. Nakonec zamícháme mléčnou čokoládu a vlašské ořechy (doporučuju předem namočit a opražit). Menší plech vyložíme pečicím papírem, nalijeme do něj těsto a pečeme na 180°C asi 25-30 minut. Nemá smysl zkoušet špejlí, brownies musí být trochu nedopečené. Před krájením nechte vychladnout, pokud chcete ostré řezy jako na fotce, tak i vychladit. Ale podávejte určitě v pokojové teplotě. 😊  #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #instafood #foodphotography #foodstyling #foodstagram #brownies #chocolate #callebaut #dnespecu #cokolada #cokoladovydezert
☕️ Kořeněné muffiny s kávou a ořechy☕️
Snídám prakticky jen sladké, ale snažím se, aby to mělo i nějakou vyživovou hodnotu a cukru spíš míň, než víc. 😊 A tak točím granolu, kaše, celozrnné lívance a sem tam nějaké to zdravější snídaňové pečivo. 😊
Tyto muffiny jsou bez lepku, neobsahují moc cukru (ve formě javorového sirupu) a krásně voní kávou a kořením. 
Co nejraději snídáte vy? Jste tým sladké 🥐🧇🥞 nebo slané 🍞🥓🍳?  INGREDIENCE 
150g ovesné mouky
100g mandlové mouky
15g kukuřičného škrobu 
3 lžičky chai koření (nebo perníkového)
1,5 lžičky bio kypřicího prášku
0,5 lžičky jedlé sody
125g jogurtu
1 vejce
50g rozpuštěného másla
80g javorového sirupu 
60g espressa (pokud chcete silnější kávovou chuť, můžete přidat ještě 1-2 lžíce mleté kávy)
Špetka soli 
75g vlašských ořechů  POSTUP
Všechny ingredience si předem vytáhněte z lednice. Doporučuju vlašské ořechy zalít vroucí vodou, nechat alespoň 10 minut odstát, pak propláchnout a opražit v troubě nebo na pánvi. Zbavíte se trpkosti a zvýrazníte jejich chuť. 
Pak už je to jednoduché, v jedné misce metličkou promíchejte všechny suché ingredience, v druhé misce pak jogurt, vejce, rozpuštěné zchladlé máslo, javorový sirup a espresso.
Tuto směs přilijte k suchým ingrediencí a promíchejte. Ne moc, jen dokud se vše nespojí. Pak přidejte nasekané ořechy a znovu krátce promíchejte. Těsto rozdělte do muffinové formy vyložené papírovými košíčky a pokud chcete, posypte drobenkou (30g jemných ovesných vloček, 20g ovesné mouky, 20g mandlové mouky, 20g třtinového cukru, 20g másla).
Vložte do trouby rozehřáté na 200°C, snižte na 180°C a pečte 15-20 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. 
Nechte vychladnout na mřížce  #foodblog #foodphotography
#czechfoodblog #czechfoodblogger #muffins #muffiny #sladkerecepty #dnespecu #sladkasnidane #zdravepeceni
Mangové tartaletky s kokosem právě přistály n Mangové tartaletky s kokosem právě přistály na blogu.🥭🥥😊 Křehké mandlové těsto, voňavý kokosový frangipane, mangové compoté a cremeux a kokosová namelaka, to je dohromady fakt moc příjemná a svěží kombinace. 
Tartaletky jsem dělala už na Sofiiny narozeniny, ale v prosinci samozřejmě nebyl čas a i ten leden je teď jakýsi divoký (zuby, virózy... s podrobnostmi vás nebudu zdržovat, ale jistě si to dokážete představit 🙈). Ale snažím se, snažím a tak tady máte první recept z naší oslavy. A druhý (čokoládově  čokoládová bomba) bude následovat.
Recept je na blogu jako vzdy i s podrobným postupem a spoustou tipů. ❤️
Mango and coconut tartlets. Almond pate sucree, coconut frangipane, mango compote, glazed mango cremeux and coconut namelaka. 🥭🥥
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #patisserie #pastrychef #frenchpatisserie #tartlets #mangotartlets #coconut #francouzskacukrarina #cukrarina #dnespecu
A jakou první věc jste v tomto roce upekli vy? 😊
Já klasicky na Vánoce neodhadla množství ovoce a tak jsem hned po Silvestru pekla banánový chlebíček. 😄
Na blogu už spousta receptů z přezrálých banánů je, toto ale byla taková improvizace a moc se povedla, tak se o ni tady podělím. Velmi vláčný, ne moc sladký, s kousky čokolády a vlašských ořechů... Mňam 😋  🍌Banánový chlebíček🍌
3 přezrálé banány
100g cukru (použila jsem rapaduru a datlový, třtinového by stačilo i míň)
2 vajíčka 
100g jogurtu
100g rozpuštěného másla
100g jemných ovesných vloček
100g ovesné mouky
150g špaldové celozrnné mouky 
1 lžička skořice
1,5 lžičky bio kypřicího prášku
0,5 lžičky jedlé sody
špetka soli 
Hrst vlašských ořechů a hrst čokoládových čoček  Vše v předstihu vytáhnout z lednice, aby mělo pokojovou teplotu. Banány rozmačkat, rozšlehat s vajíčky, jogurtem, cukrem a máslem. 
Suché promíchat, pak společně s ořechy a čokoládou vmíchat do mokré směsi stěrkou, jen dokud se vše nespojí. 
180°C asi 50-60min (zkusit jehlou).  #foodblog #foodphotography #foodstyling #czechfoodblog #czechfoodblogger #instafood #dnespecu #bananabread #bananovychlebicek
Perníkové lanýže už jsou i na blogu. Krom toh Perníkové lanýže už jsou i na blogu. Krom toho, že tam recept pozděj snáz dohledáte, obsahuje článek samozřejmě i podrobnější informace k postupu. 😊
Tak vzhůru do nového roku, ať je sladký a pohodový. 🥳
Gingerbread truffles from gold chocolate. 
#foodblog #czechfoodblog #foodphotography #instafood #chocolatetruffles #gingerbread #goldchocolate #dnesnepecu #cokoladovelanyze #vanocnicukrovi #pernicky
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy