• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Vánočka

16 prosince, 2019 od elikatesy

Před pár lety, když jsem ještě pracovala v kanceláři, ale už jsem byla poměrně známá tím, že ráda (a prý i docela dobře) peču, se mě tehdy skorošéf zeptal “A Eliško, co vánočka? Tu byste nám neupekla?”. V duchu jsem se zděsila. Vánočku jsem nikdy dřív nepekla. U nás doma vánočku vždycky pekla babička a já se to od ní bůhvíproč nikdy nenaučila (teď mě to samozřejmě mrzí). Ale protože neumím přiznat, že něco neumím (malý hrdý beránek) a navíc to byl skorošéf, řekla jsem suverénně “Jasně, žádnej problém.” A tak jsem poprvé v životě vánočku upekla. 🙂

vánočka

V duchu jsem se zděsila ne proto, že bych se bála kynutého těsta, kynuté těsto jsem už tehdy měla moc ráda. Trochu jsem se bála právě toho pletení, že to nebude hezký, vánočka se zhroutí a má pekařská pověst bude zničena. 🙂 Ale jako skoro všechno v kuchyni, chce to jen trochu cviku a zjistíte, že vlastně o nic nejde… Pletení jsem natrénovala na smotaných utěrkách a i napoprvé se to povedlo. Uf, má pekařská pověst zůstala zachována… 🙂

Těsto na vánočku je těžší kynuté těsto, obohacené o mléko, máslo a vejce. Díky tomu je vánočka krásně vláčná a hebká, ale také pomaleji a hůř kyne. Doporučuji nechat ji kynout přes noc v lednici, prospěje jí na chuti i struktuře. Zkuste tentokrát těsto připravit večer předem, ráno zlehka prohněťte a nechte znovu nakynout při pokojové teplotě, zhruba hodinu až dvě, podle toho, jak máte doma teplo. Pak vyválejte jednotlivé prameny a pleťte. 🙂

jak uplést vánočku

Když jsem letos vánočku pekla poprvé a fotila, zkoušela jsem ji ve dvou verzích,  klasicky (tu vidíte na postupových fotkách) a podruhé napůl z celozrnné špaldovky (tu vidíte na fotce upečené vánočky). Mně osobně celozrnná chutnala víc, jednoduše proto, že mám celozrnné pečivo raději, má výraznější a plnější chuť. Ale není to nic “zdravějšího”, jde spíš o chuť a pokud celozrnnou mouku rádi nemáte, vánočku upečte klasicky. Další věc, kterou jsem vyzkoušela bylo přidání pomerančové kůry. A to mně naprosto  nadchlo. Chuť je trošku netradiční, ale za mě takto vánočka chutná a rozhodně voní ještě líp.

Naopak jsem nedávala rozinky. A mám pro to několik důvodů. Když přidáte rozinky, tak se prameny vánočky hůř vyvalují a trhají se. Pokud jsou rozinky na povrchu, mají tendenci se připalovat. Ale hlavně, ještě nikdy jsem nezažila, že by někdo řekl: “Ach jo, v té vánočce nejsou rozinky? Zkazilas mi celé Vánoce…” Naopak jsem si všimla, že dost často se vydloubané rozinky najdou na okraji talíře… Pokud však u vás doma rozinky rádi máte, klidně je po prvním vykynutí přidejte. Nebo jimi proložte jednotlivá patra (tím se alespoň vyvarujete složitého válení pramenů a připalování vykukujících rozinek). A nezapomeňte je alespoň den předem namočit do rumu. 🙂

Ráda k vánočce připravuji sladká opilá másla. Třeba pomerančovo-brusinkové. Změklé máslo utřu s trochou moučkového cukru, pomerančové kůry a grand marnier a přidám nasekané brusinky. Nebo rumovo-rozinkové máslo, to se připravuje téměř stejně. Stejně tak skořicové či perníkové máslo (med, skořice nebo perníkové koření, rum dle chuti). Nebo můžete utřít máslo s jakýmkoliv oblíbeným sladkým likérem, třeba vaječňákem nebo Bayley’s. Možností je nepřeberné množství. Zkuste to, vaší štědrodenní snídani to dodá nový šmrnc. 😉

Tisk

Vánočka

Ingredience

  • 500 g hladké mouky nebo půl napůl s celozrnnou špaldovou
  • 200 ml mléka
  • 125 g cukru krupice
  • 125 g másla
  • 30 g droždí
  • 2 žloutky
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • kůra z 1 citronu a 1 pomeranče
  • špetka soli
  • sekané mandle
  • vejce na potření

Postup přípravy

  • Všechny ingredience si z lednice vytáhněte hodinu až dvě předem. Připravte si kvásek. Polovinu mléka ohřejte zhruba na 35°C (když do něj ponoříte prst, nebude teplé ani studené), rozdrobte do něj droždí, přidejte špetku cukru a nechte na teplém místě vzejít, dokud se netvoří bublinky (trvá to asi 15minut). Mouku prosejte do mísy robotu, přidejte špetku soli a nastrouhanou kůru.
  • Ve zbytku mléka rozmíchejte cukr, žloutky a vanilkový extrakt. Společně s kváskem přidejte k mouce a promíchejte. Přidejte velmi měkké máslo a na nejnižší rychlost míchejte v robotu s hnětacím hákem asi 8 minut. Těsto vytáhněte z robotu a finálně prohněťte v ruce, aby bylo krásně hladké a sametové. Vložte do mísy vymazané olejem, zlehka potřete těsto i na povrchu a vložte do lednice, kde těsto necháte přes noc kynou.
  • Ráno těsto vytáhněte, prohněťte (pokud chcete, přidejte rozinky namočené v rumu) a nechte znovu hodinu až dvě kynout.
  • Těsto zvažte a rozdělte na 8 dílů. Vyválejte bochánky, přikryjte a nechte 10 minut odpočívat. Jeden bochánek rozdělte napůl. Vyválejte 9 pramenů (7 silnějších a 2 tenčí).
  • Ze čtyř pramenů upleťte spodní patro. Začněte od středu. Dva vnitřní prameny překřižte přes sebe a pak levý krajní pramen propleťte mezi všemi prameny.
  • Pak opět vezměte pramen, který je na kraji nalevo a propleťte jej mezi všemi prameny. Pokračujte vždy odleva, dokud nedopletete jednu stranu. Konec zastrčte pod pletenec.
  • Pramen otočte a opět odleva propleťte krajní pramen vždy mezi ostatními třemi.
  • Pokračujte vždy propletením levého krajního pramenu mezi ostatními třemi. Konce zastrčte pod sebe.
  • Ze třech dalších pramenů spleťte prostřední patro, jako klasický cop, jen doporučuju začít od středu. Nakonec ze dvou tenkých pramenů spleťte horní patro.
  • Spodní patro přeneste na plech vyložený pečicím papírem, lehce zmáčkněte a usaďte na něj prostřední patro. Pokud chcete, prosypte rozinkami či mandlemi.
  • Opět trochu stlačte a nahoru posaďte horní patro. Potřete žloutkem rozmíchaným s kapkou vody a špetkou soli a cukru. Posypte mandlemi. Před závěrečným kynutím to děláte proto, že když vejcem potíráte už vykynutou nebo nedej bože lehce překynutou vánočku, tak mnohem víc hrozí, že vám splaskne. Spíchněte pár špejlemi a hotovou vánočku nechte zhruba hodinu kynout, dokud nezvětší objem zhruba o třetinu.
  • Troubu si včas předehřejte na 190°C (nepoužívejte horkovzduch). Vykynutou vánočku vložte do trouby, teplotu snižte na 165°C a pečte asi 45-55 minut. Pokud příliš tmavne (což je skoro vždycky), přikryjte ji alobalem.
  • Upečenou vánočku přeneste na mřížku a nechte zcela vychladnout. Pokud chcete, pocukrujte.

Kam dál?

  • ÚlkyÚlky
  • SpekulatiusSpekulatius
  • Linecké a rohlíčky, nejklasičtější klasikaLinecké a rohlíčky, nejklasičtější klasika
  • Mandlovo-medové trojúhelníčkyMandlovo-medové trojúhelníčky
  • Perníkový štrúdl s povidly a vlašskými ořechyPerníkový štrúdl s povidly a vlašskými ořechy
  • Buchtičky s krémemBuchtičky s krémem

Rubriky: Kynuté a plundrové těsto, Recepty Štítky: kynuté těsto, mandle, Vánoce

Předchozí článek « Banánové blondies
Další článek: Perníkový dort s brusinkami »

Reader Interactions

Comments

  1. Sam

    19 prosince, 2019 at 10:38 am

    Zdravím, kdybych udělal dvojitou dávku, vejdou se mi dvě na jeden plech? Jinak část mouky může být i polohrubá že?

    Odpovědět
    • elikatesy

      20 prosince, 2019 at 10:34 am

      Také zdravím. Dvě bych na plech nedávala, neměly by dost místa, nepekly by se rovnoměrně a nejspíš by se i slepily. Z této dávky je celkem velká vánočka. Pokud chcete dělat dvojitou dávku, doporučovala bych druhou půlku těsta nechat v lednici a upéct je postupně. Ano, část mouky (asi třetina) může být polohrubá. Hezké Vánoce. 🙂

      Odpovědět
      • Sam

        20 ledna, 2020 at 4:19 pm

        Povedlo se opravdu výborně, nejlepší vánočka, jakou jsem dělal/jedl🙂.👍

        Odpovědět
        • elikatesy

          21 ledna, 2020 at 8:11 am

          Tak to jsem moc ráda, super. 🙂

          Odpovědět
  2. Katarína

    27 listopadu, 2021 at 6:58 am

    Ďakujem za super recept aj s postupom. Pletenie bolo nakoniec jednoduché a vyzerala krásne, teda kým išla do trúby. Trochu sa rozbehla, ale to na mojom nadšení nič nemení 😊

    Odpovědět
    • elikatesy

      27 listopadu, 2021 at 11:12 am

      Super, jsem moc ráda, že se povedla a chutnala! 🙂

      Odpovědět
  3. Kristýna

    1 dubna, 2022 at 6:51 pm

    Dobrý den,
    můžu se Vás zeptat na radu? Vyznáte se totiž v zásadách a principech pečení, krásně to vždycky popisujete.
    Zajímalo by mě, čím to může být, že mi vánočka po upečení vždycky splaskne. Zkoušela jsem už několik receptů, vždycky je krásně vykynutá, v troubě naběhne do vysoka, ale po dopečení (a syrová není, zkouším špejlí a už se nic nelepí) se vyfoukne a skončí jako placka. Chuťově je vždycky skvělá, krásně “hňahňavá”, vláčná, nevysušená, ale ten vzhled mě mrzí.
    Je to třeba moc řídkým těstem? Nebo přílišným nebo nedostatečným nakynutím? Pomalým nebo rychlým chladnutím po upečení (nechávám v pootevřené troubě, ale stejně splaskne)? Moc tuku v těstě (dávám na 500 g mouky 120 g – ještě trošku míň než Vy)? Moc cukru v těstě (na 500 g mouky 140 g cukru)?
    Moc děkuju za Vaše rady, snad se mi jednou podaří tak hezky vysoká, jako je ta Vaše.

    Odpovědět
    • elikatesy

      3 dubna, 2022 at 1:46 pm

      Dobrý den, placaté kynuté je většinou z překynutí. Může to být i příliš řídkým těstem, které je k překynutí i trochu náchylnější. Ale říkáte, že v troubě ještě roste, což by překynuté až tak moc nemělo. Chladnutí v troubě by nemělo být potřeba, pokud je dobře upečený. Já kynuté vždy rovnou vytáhnu a nechávám chladnout na mřížce. Ještě mě napadá, pokud se vám to stalo s více recepty, jestli třeba není nějaký problém v troubě… Obsah tuku je v pořádku, i množství cukru by mělo těsto zvládnout bez problémů. Ještě může být problém špatné množství droždí, ale když se vám to stalo s několika recepty, tak to v tom asi nebude… Asi bych zkusila těsto nechat kynout trochu míň (a první kynutí v míse můžete zkusit v lednici přes noc) a ověřit teplotu v troubě teploměrem. Dejte vědět, jestli přijdete na to, čím to bylo. 🙂

      Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Co pečete na víkend? U nás budou jahodové cupc Co pečete na víkend? U nás budou jahodové cupcaky.🍓🧁 Vláčné těsto s mandlemi, vanilkou a citronovou kůrou, jahodový rozvar a jahodový mascarpone krém. Jednoduchý dezert ve kterém slaďoučké a šťavnaté jahody skvěle vyniknou. Recept sepíšu přes víkend a v pondělí snad hodím na blog. 😊
Cupcakes with strawberry filling and strawberry mascarpone cream. 🍓😊
#foodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #czechfoodblog #cupcakes #strawberries #jahody #dnespecu
Když už jsem připravovala plundrové těsto, ta Když už jsem připravovala plundrové těsto, tak jsem rovnou připravila i listové na druhý úkol z cukrářského maratonu, Xavierovo malinové mille feuille. Máslové překládané těsto a temperování čokolády, prostě ideální dezert na přípravu do tohoto počasí. 🤣 Ale bylo to moc moc dobrý, maliny dodaly svěžest a dezert byl moc skvěle vyladěný. Křehké listové, jemný krém, nakyslý gel a finální křupnutí v podobě ozdoby z temperované čokolády... Super kombinace, díky za recept! 😋🤗
#topcakemaraton3 #topcakemaraton3_xavier 
#foodblog #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #millefeuille #raspberries #chocolatedessert
Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se o Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se opravdu těšila. 😊 Překládané těsto připravuju moc ráda, začalo to kdysi listovým, které už bych dnes nekoupila a pokračovalo plundrovým, se kterým jsem sice nějaký čas bojovala, ale teď už jsme kamarádi. Teda většinou. 😅 
Ovšem stejně jako do makronek jsem se ani do plundrového těsta od porodu nepouštěla, protože přece jen není úplně časově flexibilní. Ale výzva je výzva a nakonec to šlo celkem hladce. 😊
Teda... časově to sice hladce šlo, ale pár zádrhelů se přece jen vyskytlo. 🙈 To jsem tak založila máslo a válím první překlad, když mě napadlo, že to těsto v lednici moc nenakynulo. Neměla jsem už staré droždí? No... měla. 🤦‍♀️ Vzhledem k tomu, že už jsem založila máslo, rozhodla jsem se v práci pokračovat, ale neočekávala jsem moc valný výsledek. A jaké překvapení, těsto se nakonec vzchopilo a krásně nakynulo. 🤩
Druhý zádrhel byl, že mi večer došlo, že vlastně doma nemám moc věcí, čím bych mohla danishe naplnit. Zachránily mě Sofinčiny meruňky a loňské borůvky v mrazáku. 😄 
První danishe jsou plněné vanilkovým krémem, meruňkami a sekanými pistáciemi a druhé citronovým mascarpone (kdybych měla doma tvaroh, dala bych raději ten), borůvkami a mandlemi. 
Moc díky, Aleši @mouka_voda_sul za super výzvu, ráno dnes bylo sladké a voňavé... ☀️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_ales #plundrovetesto #danishpastry #laminateddough #foodblog #foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #foodstagram #foodfluffer #dnespecu
Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrá Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrářského maratonu, mousse dort s  jahodami, pistáciemi a mangem. Dezert jsem udělala ve formě monoporcí a trošku přeházela pořadí náplní. Zbyl mi pistáciový krém, tak jsem k němu přidala trochu bílé čokolády a použila jej na ozdobu. 
Dezert sklidil velký úspěch, kombinace pistácií, jahod a mangové mousse byla skvělá. ❤️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_tomas #foodblog #foodstagram #foodphotography #frenchpatisserie #moussedessert #francouzskacukrarina #mousse #strawberries #pistachio #mango
Sablé breton aneb něco mezi velkou máslovou sušenkou a křehkým koláčem. 🙂 Toto je vylepšeno mandlovou drobenkou (drobenka vylepší skoro všechno...) a doplněno bezinkovým vanilkovým créme diplomate (cukrářský krém odlehčený ušlehanou smetanou), jahodový gelem, čerstvým ovocem a bezem. 
Svěží a voňavá jarní variace. 🍓🌼
Recept na blogu, odkaz v biu a ve stories. 😊
Sablé breton with almond streusel, eldeflower and vanilla créme diplomate, strawberry gel, berries and eldeflowers.
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #frenchpatisserie #frenchbaking #sablebreton #eldeflower #berries #francouzskacukrarina #dnespecu #krehketesto #jahody #bezinky
Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financier Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financieru, ananasového compoté a mousse z bílé čokolády. 😊
Zdobeno vanilkovou kokosovou namelakou, kandovaným ananasem a korálovou oplatkou. 
Recept i s podrobnými informacemi najdete na blogu, odkaz dávám do bia a do stories. 😉
Piňa Colada petit gateaux. Moist coconut financier, pineapple compoté and white chocolate mousse, decirated with vanilla coconut namelaka, candied pineapple and coral tuile. 
#foodblog #foodstyling #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #czechfoodblog #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #cukrarina #pinacolada
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2022 · Elikatesy