• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Banánové blondies

26 listopadu, 2019 od elikatesy

jseVíte jak jsem už několikrát psala, že nejraději peču podle toho, co zrovna najdu na trhu? Zdánlivě by mi teď mohlo nastat tak trochu smutné období. Co si budem, na trhu už teď najdeme tak maximálně jablka a poslední hrušky. Ale není to tak, situace rozhodně není zoufalá. 🙂 Je totiž ideální období na pečení se zeleninou (třeba mrkváč nebo dýňové rolky jsou teď skvělá volba) a taky samozřejmě opět nastal čas sušeného a tropického ovoce. Skvělé jsou třeba datle (zkuste třeba tyto muffiny), ale mezi mé favority jednoznačně patří banány. A tak jsem připravila další banánový recept, tentokrát fešácké banánové blondies.

Banány jím je celoročně, přiznávám, ale v zimě ještě trochu víc. Vlastně skoro denně na snídani. A když mi náhodou banány v košíku přezrají, nevadí. Přezrálé banány jsou totiž naprosto skvělou ingrediencí na pečení. Dle množství receptů tady na blogu to možná vypadá, že banány jsou skoro má nejoblíbenější ingredience. 😀

banánové blondies

Blondies jsou vlastně zlatavé sestřenky brownies. Ale ač to svádí, není to tak, že brownies jsou z tmavé a blondies z bílé čokolády. Klasické těsto na brownies je z kakaa. Blondies staví na vanilce a třtinovém cukru. Čokoláda, ať už tmavá či bílá, se může přidat ve formě zlomků či peciček. Krom toho lze přidat i jakékoliv nasekané ořechy. Brownies a blondies jsou si podobné zejména svou žvýkavou měkkostí.  Je nežádoucí je přepéct, naopak tahejte je z trouby ještě když ve středu vypadají tak trochu nedopečeně.

Nedávno se mě můj kamarád ze školy Saeed, se kterým si pořád občas píšeme, ptal, jaké kuchařky se mi poslední dobou líbí a co si o nových kuchařkách myslím. Sdílíme totiž zálibu a lehkou sběratelskou obsesi v kuchařkách všeho druhu. A shodli jsme se spolu, že rok 2019 je rok vegetariánských a veganských kuchařek. Za poslední rok jsem si koupila minimálně 10 kuchařek, které jsou zaměřené na bezmasé a zeleninové pokrmy.

Sama jsem za poslední rok maso dost omezila. Nikdy jsem jej nekonzumovala v nějaké přehnané míře, ale od letošního velikonočního půstu jsem se k běžné konzumaci masa prakticky nevrátila. Maso jím jen zcela výjimečně a převážně v restauracích, kde je degustační menu, nebo když mamka na mou počest upeče králíka. 🙂 A tak teď těmito novými kuchařkami listuju obzvlášť ráda.

No a v jedné z těchto mých nových vege kuchařek jsem objevila i inspiraci na banánové blondies. Recept je ale víceméně můj, neboť jsem si jej dost přizpůsobila. Máslo jsem zkaramelizovala na oříškové (kombinace banánů a hnědého másla se skvěle osvědčila už v tomto chlebíku). A samozřejmě jsem ubrala cukr. I tak jsou tyto řezy slaďounké jako cukrkandl. Ale tak to má být, to zkrátka blondies mají být. Proto je pro kontrast sypu křupavými mandlemi a cákám hořkou čokoládou. A raději krájím na malé kostičky. 😉

banánové blondies

Tisk

Banánové blondies

Počet porcí: 12 porcí

Ingredience

  • 150 g másla
  • 120 g cukru muscovado
  • 1 vejce
  • 2 banány
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 200 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • špetka soli
  • 50 g nasekaných loupaných mandlí
  • 50 g tmavé čokolády není nutné

Postup přípravy

  • Troubu předehřejte na 180°C (160°C horkovzduch). Mandle vsypte na plech a za občasného promíchání pečte asi 10 minut, dokud nezezlátnou. Nechte vychladnout. Troubu nevypínejte.
  • Máslo rozpusťte a za občasného promíchaní metličkou pomalu zahřívejte, dokud se mléčné bílkoviny neoddělí a nezkaramelizují. Krom pohledu to poznáte tak, že se máslo rozvoní po oříšcích. Máslo přelijte do kovové misky a nechte zchladnout.
  • Připravte si malý pekáček (zhruba 15x30cm) a vyložte jej pečicím papírem. Mouku smíchejte s kypřicím práškem a špetkou soli a prosijte. K máslu přidejte cukr, banány, vejce a vanilkový extrakt a promixujte tyčovým mixérem. Přidejte mouku a krátce, ovšem důkladně, promíchejte.
  • Těsto přelijte do pekáčku, posypte mandlemi a vložte do trouby. Pečte asi 20 minut.
  • Po vychladnutí nakrájejte na menší kostky a pokud chcete, pocákejte rozpuštěnou čokoládou.

 

Kam dál?

  • Banánový chléb s hnědým máslemBanánový chléb s hnědým máslem
  • Banánové bábovičky s karamelovým sosíkemBanánové bábovičky s karamelovým sosíkem
  • Banánový chlebíčekBanánový chlebíček
  • Špaldový chlebíček s datlemi a vlašskými ořechyŠpaldový chlebíček s datlemi a vlašskými ořechy
  • Čokoládové sušenky s pekanovými ořechyČokoládové sušenky s pekanovými ořechy
  • Banánovo-arašídové flapjackyBanánovo-arašídové flapjacky

Rubriky: Koláče, řezy, bábovky, Recepty Štítky: banány, mandle, máslo, třtinový cukr

Předchozí článek « Koláč s vlašskými ořechy a kořením
Další článek: Vánočka »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Co pečete na víkend? U nás budou jahodové cupc Co pečete na víkend? U nás budou jahodové cupcaky.🍓🧁 Vláčné těsto s mandlemi, vanilkou a citronovou kůrou, jahodový rozvar a jahodový mascarpone krém. Jednoduchý dezert ve kterém slaďoučké a šťavnaté jahody skvěle vyniknou. Recept sepíšu přes víkend a v pondělí snad hodím na blog. 😊
Cupcakes with strawberry filling and strawberry mascarpone cream. 🍓😊
#foodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #czechfoodblog #cupcakes #strawberries #jahody #dnespecu
Když už jsem připravovala plundrové těsto, ta Když už jsem připravovala plundrové těsto, tak jsem rovnou připravila i listové na druhý úkol z cukrářského maratonu, Xavierovo malinové mille feuille. Máslové překládané těsto a temperování čokolády, prostě ideální dezert na přípravu do tohoto počasí. 🤣 Ale bylo to moc moc dobrý, maliny dodaly svěžest a dezert byl moc skvěle vyladěný. Křehké listové, jemný krém, nakyslý gel a finální křupnutí v podobě ozdoby z temperované čokolády... Super kombinace, díky za recept! 😋🤗
#topcakemaraton3 #topcakemaraton3_xavier 
#foodblog #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #millefeuille #raspberries #chocolatedessert
Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se o Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se opravdu těšila. 😊 Překládané těsto připravuju moc ráda, začalo to kdysi listovým, které už bych dnes nekoupila a pokračovalo plundrovým, se kterým jsem sice nějaký čas bojovala, ale teď už jsme kamarádi. Teda většinou. 😅 
Ovšem stejně jako do makronek jsem se ani do plundrového těsta od porodu nepouštěla, protože přece jen není úplně časově flexibilní. Ale výzva je výzva a nakonec to šlo celkem hladce. 😊
Teda... časově to sice hladce šlo, ale pár zádrhelů se přece jen vyskytlo. 🙈 To jsem tak založila máslo a válím první překlad, když mě napadlo, že to těsto v lednici moc nenakynulo. Neměla jsem už staré droždí? No... měla. 🤦‍♀️ Vzhledem k tomu, že už jsem založila máslo, rozhodla jsem se v práci pokračovat, ale neočekávala jsem moc valný výsledek. A jaké překvapení, těsto se nakonec vzchopilo a krásně nakynulo. 🤩
Druhý zádrhel byl, že mi večer došlo, že vlastně doma nemám moc věcí, čím bych mohla danishe naplnit. Zachránily mě Sofinčiny meruňky a loňské borůvky v mrazáku. 😄 
První danishe jsou plněné vanilkovým krémem, meruňkami a sekanými pistáciemi a druhé citronovým mascarpone (kdybych měla doma tvaroh, dala bych raději ten), borůvkami a mandlemi. 
Moc díky, Aleši @mouka_voda_sul za super výzvu, ráno dnes bylo sladké a voňavé... ☀️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_ales #plundrovetesto #danishpastry #laminateddough #foodblog #foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #foodstagram #foodfluffer #dnespecu
Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrá Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrářského maratonu, mousse dort s  jahodami, pistáciemi a mangem. Dezert jsem udělala ve formě monoporcí a trošku přeházela pořadí náplní. Zbyl mi pistáciový krém, tak jsem k němu přidala trochu bílé čokolády a použila jej na ozdobu. 
Dezert sklidil velký úspěch, kombinace pistácií, jahod a mangové mousse byla skvělá. ❤️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_tomas #foodblog #foodstagram #foodphotography #frenchpatisserie #moussedessert #francouzskacukrarina #mousse #strawberries #pistachio #mango
Sablé breton aneb něco mezi velkou máslovou sušenkou a křehkým koláčem. 🙂 Toto je vylepšeno mandlovou drobenkou (drobenka vylepší skoro všechno...) a doplněno bezinkovým vanilkovým créme diplomate (cukrářský krém odlehčený ušlehanou smetanou), jahodový gelem, čerstvým ovocem a bezem. 
Svěží a voňavá jarní variace. 🍓🌼
Recept na blogu, odkaz v biu a ve stories. 😊
Sablé breton with almond streusel, eldeflower and vanilla créme diplomate, strawberry gel, berries and eldeflowers.
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #frenchpatisserie #frenchbaking #sablebreton #eldeflower #berries #francouzskacukrarina #dnespecu #krehketesto #jahody #bezinky
Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financier Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financieru, ananasového compoté a mousse z bílé čokolády. 😊
Zdobeno vanilkovou kokosovou namelakou, kandovaným ananasem a korálovou oplatkou. 
Recept i s podrobnými informacemi najdete na blogu, odkaz dávám do bia a do stories. 😉
Piňa Colada petit gateaux. Moist coconut financier, pineapple compoté and white chocolate mousse, decirated with vanilla coconut namelaka, candied pineapple and coral tuile. 
#foodblog #foodstyling #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #czechfoodblog #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #cukrarina #pinacolada
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2022 · Elikatesy