jseVíte jak jsem už několikrát psala, že nejraději peču podle toho, co zrovna najdu na trhu? Zdánlivě by mi teď mohlo nastat tak trochu smutné období. Co si budem, na trhu už teď najdeme tak maximálně jablka a poslední hrušky. Ale není to tak, situace rozhodně není zoufalá. 🙂 Je totiž ideální období na pečení se zeleninou (třeba mrkváč nebo dýňové rolky jsou teď skvělá volba) a taky samozřejmě opět nastal čas sušeného a tropického ovoce. Skvělé jsou třeba datle (zkuste třeba tyto muffiny), ale mezi mé favority jednoznačně patří banány. A tak jsem připravila další banánový recept, tentokrát fešácké banánové blondies.
Banány jím je celoročně, přiznávám, ale v zimě ještě trochu víc. Vlastně skoro denně na snídani. A když mi náhodou banány v košíku přezrají, nevadí. Přezrálé banány jsou totiž naprosto skvělou ingrediencí na pečení. Dle množství receptů tady na blogu to možná vypadá, že banány jsou skoro má nejoblíbenější ingredience. 😀
Blondies jsou vlastně zlatavé sestřenky brownies. Ale ač to svádí, není to tak, že brownies jsou z tmavé a blondies z bílé čokolády. Klasické těsto na brownies je z kakaa. Blondies staví na vanilce a třtinovém cukru. Čokoláda, ať už tmavá či bílá, se může přidat ve formě zlomků či peciček. Krom toho lze přidat i jakékoliv nasekané ořechy. Brownies a blondies jsou si podobné zejména svou žvýkavou měkkostí. Je nežádoucí je přepéct, naopak tahejte je z trouby ještě když ve středu vypadají tak trochu nedopečeně.
Nedávno se mě můj kamarád ze školy Saeed, se kterým si pořád občas píšeme, ptal, jaké kuchařky se mi poslední dobou líbí a co si o nových kuchařkách myslím. Sdílíme totiž zálibu a lehkou sběratelskou obsesi v kuchařkách všeho druhu. A shodli jsme se spolu, že rok 2019 je rok vegetariánských a veganských kuchařek. Za poslední rok jsem si koupila minimálně 10 kuchařek, které jsou zaměřené na bezmasé a zeleninové pokrmy.
Sama jsem za poslední rok maso dost omezila. Nikdy jsem jej nekonzumovala v nějaké přehnané míře, ale od letošního velikonočního půstu jsem se k běžné konzumaci masa prakticky nevrátila. Maso jím jen zcela výjimečně a převážně v restauracích, kde je degustační menu, nebo když mamka na mou počest upeče králíka. 🙂 A tak teď těmito novými kuchařkami listuju obzvlášť ráda.
No a v jedné z těchto mých nových vege kuchařek jsem objevila i inspiraci na banánové blondies. Recept je ale víceméně můj, neboť jsem si jej dost přizpůsobila. Máslo jsem zkaramelizovala na oříškové (kombinace banánů a hnědého másla se skvěle osvědčila už v tomto chlebíku). A samozřejmě jsem ubrala cukr. I tak jsou tyto řezy slaďounké jako cukrkandl. Ale tak to má být, to zkrátka blondies mají být. Proto je pro kontrast sypu křupavými mandlemi a cákám hořkou čokoládou. A raději krájím na malé kostičky. 😉
Banánové blondies
Ingredience
- 150 g másla
- 120 g cukru muscovado
- 1 vejce
- 2 banány
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 200 g hladké mouky
- 1 lžička kypřicího prášku
- špetka soli
- 50 g nasekaných loupaných mandlí
- 50 g tmavé čokolády není nutné
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180°C (160°C horkovzduch). Mandle vsypte na plech a za občasného promíchání pečte asi 10 minut, dokud nezezlátnou. Nechte vychladnout. Troubu nevypínejte.
- Máslo rozpusťte a za občasného promíchaní metličkou pomalu zahřívejte, dokud se mléčné bílkoviny neoddělí a nezkaramelizují. Krom pohledu to poznáte tak, že se máslo rozvoní po oříšcích. Máslo přelijte do kovové misky a nechte zchladnout.
- Připravte si malý pekáček (zhruba 15x30cm) a vyložte jej pečicím papírem. Mouku smíchejte s kypřicím práškem a špetkou soli a prosijte. K máslu přidejte cukr, banány, vejce a vanilkový extrakt a promixujte tyčovým mixérem. Přidejte mouku a krátce, ovšem důkladně, promíchejte.
- Těsto přelijte do pekáčku, posypte mandlemi a vložte do trouby. Pečte asi 20 minut.
- Po vychladnutí nakrájejte na menší kostky a pokud chcete, pocákejte rozpuštěnou čokoládou.
Napsat komentář