Dneska pro vás mám recept na moc fajn bezlepkový polentový koláč. Podobný jsme kdysi měli i na menu ve Finestře a já jej měla moc ráda. I přesto, že je na mé poměry docela sladký, je díky pomerančům a koření i příjemně svěží. A když ho podáváte s neslazenou šlehačkou či zakysanou smetanou, tak je úplně dokonalý. 🙂
Koláč je křehký a vláčný díky kombinaci polenty s mandlovou moukou. Je tedy přirozeně bezlepkový. Mandlovou mouku koupíte v cukrářských potřebách, ale mají ji i v Lidlu. A pokud ji náhodou neseženete, nevěšte hlavu, jsou to jednoduše najemno namleté loupané mandle, takže si mandlovou mouku můžete bez problémů připravit i doma. Polentu můžete zvolit klasickou nebo instantní, obě mají svá pro a proti. S klasickou je koláč pevnější, ale někomu může vadit trochu hrubší struktura. Instantní zajistí jemnější, ale zároveň i trochu rozpadavější koláč. Tak jako tak, pokud chcete koláč hezky nakrájet, pomůže ho předtím vychladit.
Tento polentový koláč se připravuje z třeného těsta, které je trochu odlehčené jogurtem. Ochucené pomerančovou kůrou a vodou z pomerančových květů. Tu sice můžete vynechat, ale přijdete tak o jakýsi orientální šmrnc. 🙂 Pomerančovou vodu seženete v Marks and Spencer, v některých obchodech s kořením nebo orientálními potravinami (pokud jste z Prahy, tak třeba v Chez Amis na Spálené). Nebo samozřejmě na internetu (třeba tady). Pokud si vodu z pomerančových květů pořídíte a její chuť vás zaujme a budete ji chtít využít i v dalších receptech, mrkněte na tento pomerančový koláč s mandlemi a pistáciemi.
Další chuťový rozměr tento koláč získá potřením voňavým sirupem s pomerančovou šťávou, kardamomem a skořicí. Určitě doporučuju tento krok nepřeskakovat. Koláč tím nejen ovoníte, ale taky zvlhčíte a prodloužíte jeho trvanlivost, protože nebude osychat.
Tento polentový koláč je ideální podávat s něčím svěžím pro příjemný kontrast. Třeba šlehačkou, zakysanou smetanou nebo klidně i tučným jogurtem. Pistácie na posypání jsou pak skvělou křupavou tečkou, kterou tento dezert dotáhnete prakticky k dokonalosti. 🙂
Polentový koláč
Ingredience
- 100 g másla
- 170 g cukru demerara
- 3 vejce rozdělené na žloutky a bílky
- 200 g mletých mandlí
- 100 g polenty
- 100 g tučného jogurt
- kůra ze 2 pomerančů
- 1 lžička vody z pomerančových květů
- 1 lžička kypřicího prášku
- špetka soli
Na sirup
- 50 g vody
- 50 g cukru demerara
- šťáva z 1 pomeranče
- 2 tobolky kardamomu
- 1 svitek skořice
K podávání
- smetana ušlehaná do polotuha (nebo zakysaná smetana)
- drcené pistácie
Postup přípravy
- Všechny ingredience (máslo, vejce, jogurt) si z lednice vytáhněte alespoň hodinu předem. Připravte si kulatou formu o velikosti 20cm a dno vyložte pečicím papírem.
- Troubu rozehřejte na 160°C. Máslo a 100g cukru utřete v robotu se šlehacím nádstavcem do pěny. Postupně zašlehejte žloutky a šlehejte dál asi 5 minut. Nakonec vmíchejte jogurt, pomerančovou kůru a vodu z pomerančovým květů. Mandlovou mouku smíchejte s polentou, kypřicím práškem a špetkou soli a prosejte.
- V čisté míse začněte šlehat bílky. Postupně přisypte zbylý cukr a ušlehejte do pevného sněhu. K máslovému základu vmíchejte mandlovo-polentovou směs a zlehka zatřete. Nakonec nadvakrát přidejte sníh z bílků a opatrně promíchejte, abyste neztratili objem.
- Těsto přesuňte do formy, uhlaďte, vložte do trouby a pečte 50-60minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
- Zatímco se dort peče, připravte si sirup. Vodu, cukr, rozdrcené kardamomové tobolky a skořici vložte do malého rendlíku a přiveďte k varu. Odstavte a vmíchejte pomerančovou šťávu.
- Upečený koláč potřete z vrchu sirupem a nechte vychladnout na mřížce. Vyřízněte z formy a ohřátým sirupem potřete i boky. Podávejte se šlehačkou či zakysanou smetanou a pistáciemi.
Napsat komentář