• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Polentový koláč

14 srpna, 2020 od elikatesy

Dneska pro vás mám recept na moc fajn bezlepkový polentový koláč. Podobný jsme kdysi měli i na menu ve Finestře a já jej měla moc ráda. I přesto, že je na mé poměry docela sladký, je díky pomerančům a koření i příjemně svěží. A když ho podáváte s neslazenou šlehačkou či zakysanou smetanou, tak je úplně dokonalý. 🙂 polentový koláč

Koláč je křehký a vláčný díky kombinaci polenty s mandlovou moukou. Je tedy přirozeně bezlepkový. Mandlovou mouku koupíte v cukrářských potřebách, ale mají ji i v Lidlu. A pokud ji náhodou neseženete, nevěšte hlavu, jsou to jednoduše najemno namleté loupané mandle, takže si mandlovou mouku můžete bez problémů připravit i doma. Polentu můžete zvolit klasickou nebo instantní, obě mají svá pro a proti. S klasickou je koláč pevnější, ale někomu může vadit trochu hrubší struktura. Instantní zajistí jemnější, ale zároveň i trochu rozpadavější koláč. Tak jako tak, pokud chcete koláč hezky nakrájet, pomůže ho předtím vychladit.

Tento polentový koláč se připravuje z třeného těsta, které je trochu odlehčené jogurtem. Ochucené pomerančovou kůrou a vodou z pomerančových květů. Tu sice můžete vynechat, ale přijdete tak o jakýsi orientální šmrnc. 🙂 Pomerančovou vodu seženete v Marks and Spencer, v některých obchodech s kořením nebo orientálními potravinami (pokud jste z Prahy, tak třeba v Chez Amis na Spálené). Nebo samozřejmě na internetu (třeba tady). Pokud si vodu z pomerančových květů pořídíte a její chuť vás zaujme a budete ji chtít využít i v dalších receptech, mrkněte na tento pomerančový koláč s mandlemi a pistáciemi.

Další chuťový rozměr tento koláč získá potřením voňavým sirupem s pomerančovou šťávou, kardamomem a skořicí. Určitě doporučuju tento krok nepřeskakovat. Koláč tím nejen ovoníte, ale taky zvlhčíte a prodloužíte jeho trvanlivost, protože nebude osychat.

Tento polentový koláč je ideální podávat s něčím svěžím pro příjemný kontrast. Třeba šlehačkou, zakysanou smetanou nebo klidně i tučným jogurtem. Pistácie na posypání jsou pak skvělou křupavou tečkou, kterou tento dezert dotáhnete prakticky k dokonalosti. 🙂

polentový koláč

Tisk

Polentový koláč

Počet porcí: 12 porcí

Ingredience

  • 100 g másla
  • 170 g cukru demerara
  • 3 vejce rozdělené na žloutky a bílky
  • 200 g mletých mandlí
  • 100 g polenty
  • 100 g tučného jogurt
  • kůra ze 2 pomerančů
  • 1 lžička vody z pomerančových květů
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • špetka soli

Na sirup

  • 50 g vody
  • 50 g cukru demerara
  • šťáva z 1 pomeranče
  • 2 tobolky kardamomu
  • 1 svitek skořice

K podávání

  • smetana ušlehaná do polotuha (nebo zakysaná smetana)
  • drcené pistácie

Postup přípravy

  • Všechny ingredience (máslo, vejce, jogurt) si z lednice vytáhněte alespoň hodinu předem. Připravte si kulatou formu o velikosti 20cm a dno vyložte pečicím papírem.
  • Troubu rozehřejte na 160°C. Máslo a 100g cukru utřete v robotu se šlehacím nádstavcem do pěny. Postupně zašlehejte žloutky a šlehejte dál asi 5 minut. Nakonec vmíchejte jogurt, pomerančovou kůru a vodu z pomerančovým květů. Mandlovou mouku smíchejte s polentou, kypřicím práškem a špetkou soli a prosejte.
  • V čisté míse začněte šlehat bílky. Postupně přisypte zbylý cukr a ušlehejte do pevného sněhu. K máslovému základu vmíchejte mandlovo-polentovou směs a zlehka zatřete. Nakonec nadvakrát přidejte sníh z bílků a opatrně promíchejte, abyste neztratili objem.
  • Těsto přesuňte do formy, uhlaďte, vložte do trouby a pečte 50-60minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
  • Zatímco se dort peče, připravte si sirup. Vodu, cukr, rozdrcené kardamomové tobolky a skořici vložte do malého rendlíku a přiveďte k varu. Odstavte a vmíchejte pomerančovou šťávu.
  • Upečený koláč potřete z vrchu sirupem a nechte vychladnout na mřížce. Vyřízněte z formy a ohřátým sirupem potřete i boky. Podávejte se šlehačkou či zakysanou smetanou a pistáciemi.

Kam dál?

  • Pomerančový koláč s mandlemi a pistáciemiPomerančový koláč s mandlemi a pistáciemi
  • Bezlepkové cheesecake brownies s třešněmiBezlepkové cheesecake brownies s třešněmi
  • Čokoládový koláč s řepou a avokádovým krémemČokoládový koláč s řepou a avokádovým krémem
  • Pohankové sušenkyPohankové sušenky
  • Citronový chlebíček s kokosemCitronový chlebíček s kokosem
  • Amaretto cheesecake s meruňkamiAmaretto cheesecake s meruňkami

Rubriky: Koláče, řezy, bábovky, Recepty Štítky: bezlepkové, mandle, polenta, pomeranč

Předchozí článek « Nepečený cheesecake s borůvkami
Další článek: Mrkvové ovesné sušenky »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Slíbené éclairs jsou na blogu. 😊 Jsou plněn Slíbené éclairs jsou na blogu. 😊
Jsou plněné jahodovo-malinovým compote s pomerančem a šlehanou mascarpone ganache s vanilkou a bezem. Svěží dezert pro brzké léto, ideální po obědě na terase nebo na grilovačku. 😉
Odkaz dávám do bia a do stories. 😊
Éclairs with strawberry and raspberry compote and vanilla and eldeflower whipped ganache. 🍓🌸
#foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #foodstagram #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #dnespecu #eclairs #strawberries #raspberries #eldeflower
Profiterolky Paris Brest, nový recept na blogu. 😊
Já vím, slíbila jsem éclair, jsou v procesu, nebojte, ale tyhle profiterolky byly dýl, mnohem dýl... 🙈
Odpalované těsto s craquelin a mousseline krém s praline, to je zaručená kombinace, která vždy potěší. Minimálně u nás doma. 😊
Na blogu najdete recept, jako vždy i s mnoha tipy, třeba na to, jak správně připravit odpalované těsto.
Odkaz dávám do bia a do stories.
Profiteroles Paris brest, choux pastry with craquelin, praline mousseline cream and praline emulsion. ❤️🌰
#foodblog
#czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #frenchpatisserie #patisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #dnespecu #parisbrest
Éclairs s jahodovo-malinovým rozvarem s pomerančem a vanilkovo-bezovou šlehanou ganache s mascarpone. Minulý týden jsem přemýšlela nad nějakým novým receptem a napadlo mě toto. U nás už je bez totiž zhruba z poloviny rozkvetlý, tak jsem jej hned chtěla využít do nějakého receptu. O víkendu jsem se pustila do realizace a je to krásně svěží kombinace brzkého léta... 
Šeříky už jsou tady na jižní Moravě ale bohužel pryč... 😥 Co u vás, kterou omamnou vůni si právě užíváte?
Recept sepíšu a během týdne bude na blogu. 😉
Strawberry and raspberry éclairs with eldeflower and vanilla mascarpone whipped ganache. 🍓🌸
#foodblog
#foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #chouxpastry #odpalovanetesto #eclairs #summerdessert #eldeflower #strawberries #raspberries #dnespecu
Veděli jste, že mé oblíbené skořicové motan Veděli jste, že mé oblíbené skořicové motance dodnes nebyly na blogu? Tak konečně byla tato nekázeň napravena! 😄
A trvalo to jen pár let. Loni už se mi dokonce povedlo na jaře vyfotit úvodní fotku a na podzim napsat článek, ale ještě dalšího půl roku mi trvalo nafotit postup. 🙈
Peču je často, peču je ráda a taky je ráda jím. Nejen já. Když jsem je pekla naposle, Sofi přiběhla a začala radostně výskat "Buta! Papat!" (slovo "motanec" jsem ji zatím neučila, zatím je vše sladké pečené "buchta", ale vzhledem k tomu, že včera řekla "kombajn" a dneska "kvas", tak ji to asi brzy naučím 🤣). 
No nic, zkrátka, motance jsou na blogu, odkaz dám do bia a do stories. 😊✌️
P.S. Mám nafocený i postup ořechových pletenců, tak třeba do roka... 😆
#foodblog #foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #czechfoodblogger #cinnamonrolls #cinnamonknots #skoricoverolky #skoricovemotance #dnespecu #totovoni
Říkala jsem si, že by bylo fajn mít nějaké h Říkala jsem si, že by bylo fajn mít nějaké hezké fotky z kuchyně a tak jsem připravila pár dezertů a poprosila naši "vrchní fotografku" @photostoryjitka @ingofbaking, jestli by to nepřišla vyblejsknout. 😊
Tady je výsledek (teda první várka, ještě jich mám pár v zásobě 😁) a já musím říct, že z nich mám velkou radost. 
Děkuji ❤️ 
#foodblog #foodphotography #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #pastrychef #dnespecu
100% malina je na blogu 😍 Recept na krásně le 100% malina je na blogu 😍 Recept na krásně lehounký, svěží a příjemně kyselkavý dezert jsem dnes konečně dopsala a vy se tak do něj můžete pustit taky. 😉
Tekutý malinový střed, lehká malinová mousse, malinová glazura a zdobení? Samozřejmě taky malinové. 😄
Odkaz na recept najdete v biu a ve stories. 
Byl to jeden z receptů, co jsem připravovala na focení s Jíťou @ingofbaking @photostoryjitka. Vyšly z toho moc hezké fotky, o které se s vámi brzy taky podělím. 😊
100% Raspberry, raspberry liquid centre, raspberry mousse, raspberry glaze, raspberry namelaka and fresh raspberries. ❤️
#foodblog #foodstyling #foodphotography #francouzskacukrarina #frenchpatisserie #patisserie #raspberries #raspberrymousse #petitgateau
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy