Dnešním receptem zakončujeme takovou malou cheesecakovou sérii. 🙂 Po vegan a raw variantě mám tady pro vás opět jeden „normální“ recept. Na jednoduchý a lahodný nepečený cheesecake s borůvkami a bílou čokoládou.
Lesní borůvky mám moc ráda. Ty velké kanadské moc neprožívám, většinou jsou prakticky bez chuti. Ale ty malinké, které barví pusu i ruce (a všechno ostatní, čeho se dotknou, bacha na bílé trička, vím, o čem mluvím… 🙂 ), to je úplně jiná kategorie. Celý rok se na ně těšívám. Letos jsem borůvky kupovala prakticky kdykoliv jsem je objevila na trhu. Pekla jsem svůj oblíbený drobenkový koláč s tvarohem, bublaninu (těsto jako na tento koláč, i borůvky se s mandlovým těstem s pomerančem a vanilkou skvěle doplňují), jeden cheesecake upekla (ale nestihla vyfotit, takže recept na něj až příští rok 🙂 ) a další neupekla. A ten i stihla i vyfotit a tak mám tady pro vás jeden nový recept mám. 🙂
V nepečeném cheesecaku ráda kombinuju krémový sýr s mascarpone. Hotový dezert je pak mnohem jemnější a krémovější, než kdyby byl jen čistě ze sýra. Cheesecake neobsahuje žádný přidaný cukr. O veškerou sladkost se postará bílá čokoláda. Věřte mi, bohatě to stačí. 🙂 Pokud chcete krém trochu chuťově vytunit, můžete smetanu, ze které připravujete čokoládovou ganache infuzovat pomerančovou kůrou a/nebo vanilkou. Smetanu a vanilku či kůru přiveďte k varu a nechte půl hodiny či hodinu odležet. Pak smetanu zase přiveďte k varu a na čokoládu ji přeceďte.
Na korpus nejraději používám shortbreads z Marks & Spencer, ale i v Lidlu mají fajn máslové sušenky. Borůvky můžete klidně použít i mražené. A na tento cheesecake s bílou čokoládou se skvěle hodí i jahody, můžete použít čerstvé nebo mražené a připravit je stejně jako borůvky. A nebo můžete použít i čerstvé maliny, ty případně jen přepulte, ale nevařte.
Tento nepečený cheesecake je na přípravu vážně jednoduchý a není ani tak „tricky“ jako klasický cheesecake. Nehrozí žádně přepečení ani vysušení a za každých okolností bude nádherně krémový… 🙂
Určitě jej vyzkoušejte!
Nepečený cheesecake s borůvkami
Ingredience
- 500 g mascarpone
- 500 g krémového sýra
- 250 g bílé čokolády
- 250 g 30% smetany
- 10 g plátkové želatiny
Borůvkové mramorování
- 300 g lesních borůvek
- 30 g cukru
- 20 g kukuřičného škrobu
- vanilka
Korpus
- 200 g máslových sušenek
- 30-60 g másla
Postup přípravy
- Nejdříve si připravte borůvkové mramorování. Borůvky vsypte do rendlíku, podlijte trochou vody, přidejte cukr a vanilku a přiveďte k varu. Chvíli povařte, dokud borůvky nezměknou. Škrob rozmíchejte s troškou vody, přilijte k borůvkám a za stálého míchání povařte, dokud směs nezhoustne. Přelijte do misky, přikryjte potravinářskou fólií a nechte zcela vychladnout.
- Připravte si korpus. Sušenky nadrťte a přidejte rozpuštěné máslo. Začněte menším množstvím, promíchejte a případně přidejte víc másla, dokud směs nepřipomíná vlhký písek. Natlačte do pečícím papírem vyloženého dortového ráfku (22cm) a nechte ztuhnout v lednici.
- Na náplň vytáhněte mascarpone a krémový sýr alespoň hodinu předem z lednice. Želatinu namočte do ledové vody. Smetanu přiveďte k varu a rozmíchejte v ní namočenou želatinu. Čokoládu nasekejte (nebo použijte čokoládové čočky), nasypejte do misky a přelijte stále horkou smetanou. Nechte minutu odstát a rozmíchejte. Nechte zchladnout do pokojové teploty.
- Krémový sýr promixujte s čokoládovou směsí a následně přidejte mascarpone a znovu promixujte. Krém nalijte na sušenkový korpus a lžící poklaďte borůvkami. Nožem vytvořte mramorování.
- Nechte ztuhnout alespoň 6 hodin v lednici.
Hezký den, chci se jen zeptat, co používate jako krémový sýr 🙂 jsem trošku bezradná a nechci sáhnout vedle. Philadelphia mi připadá asi jako nejlepší volba, ale raději si to chci potvrdit, abych se přesne držela Vašeho receptu 🙂 předem děkuji za Váš čas! <3
Dobrý den, upřímně řečeno, já většinou používám spíše české žervé bez stabilizátorů, ale s philadelphií určitě chybu neuděláte. 🙂
Dobry den. Muzu se prosim zeptat, mixovat se ma tycovym mixerem nebo lze hodit do robota proslehat?
A boky formy omotat folii nebo neni potreba na boky na nic davat a podari se mi vyndat bez uhony? Dekuji moc za odpoved
Dobrý den, mixuje se tyčovým mixérem. Dá se i prošlehat, ale opatrně, ať se krém nesrazí. Já dávám do ráfku a pak uvolňuju pomocí flambovací pistole, ale pokud se vám líp pracuje s fólií, tak klidně použijte fólii. 🙂
Dobrý večer, recept vypadá nádherně! Těším se, až ho vyzkouším. Jen jsem se chtěla zeptat, jak přesně docílit toho, aby na okraji dortu nebyly vidět ty borůvky? Když budu vrstvit borůvky s krémem, nesmíchá se to? To mramorování moc nechápu. Není na to nějaký fígl? Kvůli dalšího zdobení potřebuju mít ty okraje čisté 😑. Děkuji za odpověď ☺️.
Dobrý den, pokud chcete mít okraje čisté, dejte borůvky jen víc ke středu. Pokud budou u kraje, tak samozřejmě trochu vidět budou. Pokud se s tím chcete víc „patlat“, můžete si do většího ráfku položit menší ráfek, v menším ráfku mramorovat, a okolo dát jen čistý krém. Před chlazením pak menší ráfek vytáhnout. Nebude to úplně čistá práce. 🙂