Dnešním receptem zakončujeme takovou malou cheesecakovou sérii. 🙂 Po vegan a raw variantě mám tady pro vás opět jeden “normální” recept. Na jednoduchý a lahodný nepečený cheesecake s borůvkami a bílou čokoládou.
Lesní borůvky mám moc ráda. Ty velké kanadské moc neprožívám, většinou jsou prakticky bez chuti. Ale ty malinké, které barví pusu i ruce (a všechno ostatní, čeho se dotknou, bacha na bílé trička, vím, o čem mluvím… 🙂 ), to je úplně jiná kategorie. Celý rok se na ně těšívám. Letos jsem borůvky kupovala prakticky kdykoliv jsem je objevila na trhu. Pekla jsem svůj oblíbený drobenkový koláč s tvarohem, bublaninu (těsto jako na tento koláč, i borůvky se s mandlovým těstem s pomerančem a vanilkou skvěle doplňují), jeden cheesecake upekla (ale nestihla vyfotit, takže recept na něj až příští rok 🙂 ) a další neupekla. A ten i stihla i vyfotit a tak mám tady pro vás jeden nový recept mám. 🙂
V nepečeném cheesecaku ráda kombinuju krémový sýr s mascarpone. Hotový dezert je pak mnohem jemnější a krémovější, než kdyby byl jen čistě ze sýra. Cheesecake neobsahuje žádný přidaný cukr. O veškerou sladkost se postará bílá čokoláda. Věřte mi, bohatě to stačí. 🙂 Pokud chcete krém trochu chuťově vytunit, můžete smetanu, ze které připravujete čokoládovou ganache infuzovat pomerančovou kůrou a/nebo vanilkou. Smetanu a vanilku či kůru přiveďte k varu a nechte půl hodiny či hodinu odležet. Pak smetanu zase přiveďte k varu a na čokoládu ji přeceďte.
Na korpus nejraději používám shortbreads z Marks & Spencer, ale i v Lidlu mají fajn máslové sušenky. Borůvky můžete klidně použít i mražené. A na tento cheesecake s bílou čokoládou se skvěle hodí i jahody, můžete použít čerstvé nebo mražené a připravit je stejně jako borůvky. A nebo můžete použít i čerstvé maliny, ty případně jen přepulte, ale nevařte.
Tento nepečený cheesecake je na přípravu vážně jednoduchý a není ani tak “tricky” jako klasický cheesecake. Nehrozí žádně přepečení ani vysušení a za každých okolností bude nádherně krémový… 🙂
Určitě jej vyzkoušejte!
Nepečený cheesecake s borůvkami
Ingredience
- 500 g mascarpone
- 500 g krémového sýra
- 250 g bílé čokolády
- 250 g 30% smetany
- 10 g plátkové želatiny
Borůvkové mramorování
- 300 g lesních borůvek
- 30 g cukru
- 20 g kukuřičného škrobu
- vanilka
Korpus
- 200 g máslových sušenek
- 30-60 g másla
Postup přípravy
- Nejdříve si připravte borůvkové mramorování. Borůvky vsypte do rendlíku, podlijte trochou vody, přidejte cukr a vanilku a přiveďte k varu. Chvíli povařte, dokud borůvky nezměknou. Škrob rozmíchejte s troškou vody, přilijte k borůvkám a za stálého míchání povařte, dokud směs nezhoustne. Přelijte do misky, přikryjte potravinářskou fólií a nechte zcela vychladnout.
- Připravte si korpus. Sušenky nadrťte a přidejte rozpuštěné máslo. Začněte menším množstvím, promíchejte a případně přidejte víc másla, dokud směs nepřipomíná vlhký písek. Natlačte do pečícím papírem vyloženého dortového ráfku (22cm) a nechte ztuhnout v lednici.
- Na náplň vytáhněte mascarpone a krémový sýr alespoň hodinu předem z lednice. Želatinu namočte do ledové vody. Smetanu přiveďte k varu a rozmíchejte v ní namočenou želatinu. Čokoládu nasekejte (nebo použijte čokoládové čočky), nasypejte do misky a přelijte stále horkou smetanou. Nechte minutu odstát a rozmíchejte. Nechte zchladnout do pokojové teploty.
- Krémový sýr promixujte s čokoládovou směsí a následně přidejte mascarpone a znovu promixujte. Krém nalijte na sušenkový korpus a lžící poklaďte borůvkami. Nožem vytvořte mramorování.
- Nechte ztuhnout alespoň 6 hodin v lednici.
Alicka
Hezký den, chci se jen zeptat, co používate jako krémový sýr 🙂 jsem trošku bezradná a nechci sáhnout vedle. Philadelphia mi připadá asi jako nejlepší volba, ale raději si to chci potvrdit, abych se přesne držela Vašeho receptu 🙂 předem děkuji za Váš čas! <3
elikatesy
Dobrý den, upřímně řečeno, já většinou používám spíše české žervé bez stabilizátorů, ale s philadelphií určitě chybu neuděláte. 🙂
Ivana
Dobry den. Muzu se prosim zeptat, mixovat se ma tycovym mixerem nebo lze hodit do robota proslehat?
A boky formy omotat folii nebo neni potreba na boky na nic davat a podari se mi vyndat bez uhony? Dekuji moc za odpoved
elikatesy
Dobrý den, mixuje se tyčovým mixérem. Dá se i prošlehat, ale opatrně, ať se krém nesrazí. Já dávám do ráfku a pak uvolňuju pomocí flambovací pistole, ale pokud se vám líp pracuje s fólií, tak klidně použijte fólii. 🙂