• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Skořicový cheesecake se švestkami

23 září, 2021 od elikatesy

Tento podzimně laděný skořicový cheesecake se švestkami vám prozáří nastávající pošmourné dny. Kombinace a kontrast máslového podkladu, sametově hladkého krému se skořicí, nakyslých švestek s vůní pomeranče a křupavých mandlových plátků je prostě skvělá.

skořicový cheesecake

Cheesecake není nic složitého, ale je potřeba dodržet pár pravidel. Začneme podkladem. U podkladu je vlastně jen jedno pravidlo a to, že je potřeba použít kvalitní máslové sušenky. Žádné bebečka s máslovou příchutí. Máslové sušenky seženete třeba v Lidlu nebo Marks & Spencer. Nebo si je snadno upečete. Stačí smíchat 300g hladké mouky (klidně z části nebo komplet celozrnnou špaldovou), 200g studeného másla a 100g moučkového cukru, nechat ztuhnout a nakrájet. Sušenky se pečou zhruba na 170°C dozlatova. Můžete si taky schovávat upečené zbytky těsta na křehké koláče (buď v mrazáku, vzduchotěsné krabici nebo zavakuované) a pak je používat právě na tyto účely. 🙂

To bychom měli základ, ale cheesecake je samozřejmě hlavně o krému. Aby byl krém krásně sametový a hladký, musíte dodržet tři podmínky. Použít dobrý a tučný krémový sýr (light výrobky nebrat), do krému nevmíchat příliš vzduchu (takže míchat pomalu a určitě nešlehat) a především nepřepéct.

Já používám spíš české smetanové sýry bez stabilizátorů (Lučina, některá žervé), než Philadelphii, která je dražší a obsahuje stabilizátory. Jsou ale trochu jiné, chuťově i strukturou, takže záleží na vás, co preferujete. 🙂

Cheesecake peču ve vodní lázni. Pokud z toho máte obavy, můžete dát alespoň rendlík s vroucí vodou na dno trouby. Upečený cheesecake je pevný po okrajích, ale uprostřed se stále ještě trochu třepe. Neprospívají mu teplotní šoky. Proto se po upečení nechává chladnout v pootevřené troubě a před přesunutím do lednice musí cheesecake vychladnout úplně.

skořicový cheesecake

Vzhledem k tomu, že je to skořicový cheesecake, doporučuji použít opravdu kvalitní pravou skořici. Možná jste o tom ještě neslyšeli, ale pravá skořice je tzv. cejlonská, ze Srí Lanky, která je jemná a nasládlá. Skořice, která se u nás běžně používá je indonéská, která má trochu jinou chuť i vůni. Je intenzivnější a štiplavější s lehce hořkou dochutí. Indonéská skořice má ale vysoký obsah kumarinu, což je přírodní toxin, který může být ve vysokých dávkách škodlivý. Cejlonská skořice jej obsahuje jen ve stopovém množství.

Švestky na ozdobu, to je trochu oříšek. Já je pekla natřikrát… 😀 Je tam totiž velmi tenká hranice mezi fází “ještě chvilku” a “jejda, švestková marmeláda”. Raději je upečte míň, stačí opravdu jen pár minut. Pokud máte opravdu hezky zralé a sladké švestky, můžete je jen zlehka pocukrovat a oflambovat pistolí nebo krátce zapéct pod grilem. Ale pokud je náhodou upečete do marmelády, tak je nemusíte mít ozdobně vyskládané jako na obrázku. Zkrátka švestky přidáte na talířek jako přeliv a budete se tvářit, že přesně tak to mělo být. 😉

skořicový cheesecake

A to je vše. Jak říkám, nic složitého. 🙂 Pokud toužíte po jednoduchém krémovém dezertu v podzimním ladění, tento skořicový cheesecake se švestkami je skvělá volba.

Tisk

Skořicový cheesecake se švestkami

Ingredience

Sušenkový základ

  • 150 g máslových sušenek
  • 75 g mandlové mouky
  • 75 g másla

Cheesecake krém

  • 750 g krémového sýra
  • 120 g cukru krupice
  • 4 vejce
  • 2 lžičky cejlonské skořice
  • 100 g 30% smetany
  • 45 g rumu Legendario

Pečené švestky a na ozdobu

  • asi 500 g švestek
  • 1-2 lžíce cukru
  • kůra z 1 pomeranče
  • 1-2 lžíce mandlových plátků

Postup přípravy

  • Krémový sýr a vejce si z lednice vytáhněte alespoň hodinu před přípravou, aby měli pokojovou teplotu. Připravte si formu o velikosti 24cm, dno vyložte papírem a formu velmi důkladně obalte alobalem.
  • Na podklad rozdrťte sušenky, přidejte mandlovou mouku a změklé máslo a prsty či v robotu zpracujte na drobenku. Natlačte na dno formy a dejte ztuhnout do lednice. Troubu předehřejte na 170°C.
  • Na náplň dejte do robou s K-nástavcem krémový sýr, cukr a skořici a začněte pomalu míchat. Postupně po jednom zapracujte vejce a nakonec přidejte smetanu a rum a promíchejte. Možná budete muset robot párkrát zastavit a seškrábnout stěrkou stěny. Jakmile je krém hladký, s mísou párkrát klepněte, abyste se zbavili případných bublin.
  • Formu se sušenkovým základem položte na plech, do formy vlijte krém a vložte do trouby. Na plech nalijte asi 1-2 cm vroucí vody. Pečte zhruba 50 minut. Krém by měl být po okrajích ztuhlý, ale uprostřed se stále trochu třepat. Ke konci kontrolujte a pokud by cheesecake začal praskat, hned troubu vypněte.
  • Jakmile troubu vypnete, pootevřete dvířka a zajistěte je vařečkou. Nechte cheesecake chladnout v troubě asi hodinu. Pak jej vytáhněte, nechte zcela vychladnout a pak dejte do lednice, kde cheesecake necháte ztuhnout přes noc.
  • Švestky rozpulte, vypeckujte a nakrájejte na měsíčky. Troubu rozehřejte na 200°C, švestky nasypte na plech, trochu pocukrujte a přidejte kůru z pomeranče. Vložte do trouby a pečte několik minut, aby švestky trošku změkly, ale nerozvařily se úplně. Nechte vychladnout.
  • Švestky naskládejte na cheesecake a posypte plátky mandlí, případně i pomerančovou kůrou z pečení švestek.

Kam dál?

  • Obrácený švestkový koláčObrácený švestkový koláč
  • Polentový koláčPolentový koláč
  • Javorové pekanové rolkyJavorové pekanové rolky
  • Pomerančový koláč s mandlemi a pistáciemiPomerančový koláč s mandlemi a pistáciemi
  • Citronový chlebíček s kokosemCitronový chlebíček s kokosem
  • Dýňový koláč s krémovým sýremDýňový koláč s krémovým sýrem

Rubriky: Dorty, cupcaky a cheesecaky, Recepty Štítky: cheesecake, krémový sýr, mandle, pomeranč, skořice

Předchozí článek « Mille feuille s čokoládou a praline
Další článek: Hruškové tartaletky s karamelem a lískovými ořechy »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Co pečete na víkend? U nás budou jahodové cupc Co pečete na víkend? U nás budou jahodové cupcaky.🍓🧁 Vláčné těsto s mandlemi, vanilkou a citronovou kůrou, jahodový rozvar a jahodový mascarpone krém. Jednoduchý dezert ve kterém slaďoučké a šťavnaté jahody skvěle vyniknou. Recept sepíšu přes víkend a v pondělí snad hodím na blog. 😊
Cupcakes with strawberry filling and strawberry mascarpone cream. 🍓😊
#foodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #czechfoodblog #cupcakes #strawberries #jahody #dnespecu
Když už jsem připravovala plundrové těsto, ta Když už jsem připravovala plundrové těsto, tak jsem rovnou připravila i listové na druhý úkol z cukrářského maratonu, Xavierovo malinové mille feuille. Máslové překládané těsto a temperování čokolády, prostě ideální dezert na přípravu do tohoto počasí. 🤣 Ale bylo to moc moc dobrý, maliny dodaly svěžest a dezert byl moc skvěle vyladěný. Křehké listové, jemný krém, nakyslý gel a finální křupnutí v podobě ozdoby z temperované čokolády... Super kombinace, díky za recept! 😋🤗
#topcakemaraton3 #topcakemaraton3_xavier 
#foodblog #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #millefeuille #raspberries #chocolatedessert
Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se o Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se opravdu těšila. 😊 Překládané těsto připravuju moc ráda, začalo to kdysi listovým, které už bych dnes nekoupila a pokračovalo plundrovým, se kterým jsem sice nějaký čas bojovala, ale teď už jsme kamarádi. Teda většinou. 😅 
Ovšem stejně jako do makronek jsem se ani do plundrového těsta od porodu nepouštěla, protože přece jen není úplně časově flexibilní. Ale výzva je výzva a nakonec to šlo celkem hladce. 😊
Teda... časově to sice hladce šlo, ale pár zádrhelů se přece jen vyskytlo. 🙈 To jsem tak založila máslo a válím první překlad, když mě napadlo, že to těsto v lednici moc nenakynulo. Neměla jsem už staré droždí? No... měla. 🤦‍♀️ Vzhledem k tomu, že už jsem založila máslo, rozhodla jsem se v práci pokračovat, ale neočekávala jsem moc valný výsledek. A jaké překvapení, těsto se nakonec vzchopilo a krásně nakynulo. 🤩
Druhý zádrhel byl, že mi večer došlo, že vlastně doma nemám moc věcí, čím bych mohla danishe naplnit. Zachránily mě Sofinčiny meruňky a loňské borůvky v mrazáku. 😄 
První danishe jsou plněné vanilkovým krémem, meruňkami a sekanými pistáciemi a druhé citronovým mascarpone (kdybych měla doma tvaroh, dala bych raději ten), borůvkami a mandlemi. 
Moc díky, Aleši @mouka_voda_sul za super výzvu, ráno dnes bylo sladké a voňavé... ☀️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_ales #plundrovetesto #danishpastry #laminateddough #foodblog #foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #foodstagram #foodfluffer #dnespecu
Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrá Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrářského maratonu, mousse dort s  jahodami, pistáciemi a mangem. Dezert jsem udělala ve formě monoporcí a trošku přeházela pořadí náplní. Zbyl mi pistáciový krém, tak jsem k němu přidala trochu bílé čokolády a použila jej na ozdobu. 
Dezert sklidil velký úspěch, kombinace pistácií, jahod a mangové mousse byla skvělá. ❤️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_tomas #foodblog #foodstagram #foodphotography #frenchpatisserie #moussedessert #francouzskacukrarina #mousse #strawberries #pistachio #mango
Sablé breton aneb něco mezi velkou máslovou sušenkou a křehkým koláčem. 🙂 Toto je vylepšeno mandlovou drobenkou (drobenka vylepší skoro všechno...) a doplněno bezinkovým vanilkovým créme diplomate (cukrářský krém odlehčený ušlehanou smetanou), jahodový gelem, čerstvým ovocem a bezem. 
Svěží a voňavá jarní variace. 🍓🌼
Recept na blogu, odkaz v biu a ve stories. 😊
Sablé breton with almond streusel, eldeflower and vanilla créme diplomate, strawberry gel, berries and eldeflowers.
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #frenchpatisserie #frenchbaking #sablebreton #eldeflower #berries #francouzskacukrarina #dnespecu #krehketesto #jahody #bezinky
Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financier Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financieru, ananasového compoté a mousse z bílé čokolády. 😊
Zdobeno vanilkovou kokosovou namelakou, kandovaným ananasem a korálovou oplatkou. 
Recept i s podrobnými informacemi najdete na blogu, odkaz dávám do bia a do stories. 😉
Piňa Colada petit gateaux. Moist coconut financier, pineapple compoté and white chocolate mousse, decirated with vanilla coconut namelaka, candied pineapple and coral tuile. 
#foodblog #foodstyling #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #czechfoodblog #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #cukrarina #pinacolada
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2022 · Elikatesy