Tento podzimně laděný skořicový cheesecake se švestkami vám prozáří nastávající pošmourné dny. Kombinace a kontrast máslového podkladu, sametově hladkého krému se skořicí, nakyslých švestek s vůní pomeranče a křupavých mandlových plátků je prostě skvělá.
Cheesecake není nic složitého, ale je potřeba dodržet pár pravidel. Začneme podkladem. U podkladu je vlastně jen jedno pravidlo a to, že je potřeba použít kvalitní máslové sušenky. Žádné bebečka s máslovou příchutí. Máslové sušenky seženete třeba v Lidlu nebo Marks & Spencer. Nebo si je snadno upečete. Stačí smíchat 300g hladké mouky (klidně z části nebo komplet celozrnnou špaldovou), 200g studeného másla a 100g moučkového cukru, nechat ztuhnout a nakrájet. Sušenky se pečou zhruba na 170°C dozlatova. Můžete si taky schovávat upečené zbytky těsta na křehké koláče (buď v mrazáku, vzduchotěsné krabici nebo zavakuované) a pak je používat právě na tyto účely. 🙂
To bychom měli základ, ale cheesecake je samozřejmě hlavně o krému. Aby byl krém krásně sametový a hladký, musíte dodržet tři podmínky. Použít dobrý a tučný krémový sýr (light výrobky nebrat), do krému nevmíchat příliš vzduchu (takže míchat pomalu a určitě nešlehat) a především nepřepéct.
Já používám spíš české smetanové sýry bez stabilizátorů (Lučina, některá žervé), než Philadelphii, která je dražší a obsahuje stabilizátory. Jsou ale trochu jiné, chuťově i strukturou, takže záleží na vás, co preferujete. 🙂
Cheesecake peču ve vodní lázni. Pokud z toho máte obavy, můžete dát alespoň rendlík s vroucí vodou na dno trouby. Upečený cheesecake je pevný po okrajích, ale uprostřed se stále ještě trochu třepe. Neprospívají mu teplotní šoky. Proto se po upečení nechává chladnout v pootevřené troubě a před přesunutím do lednice musí cheesecake vychladnout úplně.
Vzhledem k tomu, že je to skořicový cheesecake, doporučuji použít opravdu kvalitní pravou skořici. Možná jste o tom ještě neslyšeli, ale pravá skořice je tzv. cejlonská, ze Srí Lanky, která je jemná a nasládlá. Skořice, která se u nás běžně používá je indonéská, která má trochu jinou chuť i vůni. Je intenzivnější a štiplavější s lehce hořkou dochutí. Indonéská skořice má ale vysoký obsah kumarinu, což je přírodní toxin, který může být ve vysokých dávkách škodlivý. Cejlonská skořice jej obsahuje jen ve stopovém množství.
Švestky na ozdobu, to je trochu oříšek. Já je pekla natřikrát… 😀 Je tam totiž velmi tenká hranice mezi fází „ještě chvilku“ a „jejda, švestková marmeláda“. Raději je upečte míň, stačí opravdu jen pár minut. Pokud máte opravdu hezky zralé a sladké švestky, můžete je jen zlehka pocukrovat a oflambovat pistolí nebo krátce zapéct pod grilem. Ale pokud je náhodou upečete do marmelády, tak je nemusíte mít ozdobně vyskládané jako na obrázku. Zkrátka švestky přidáte na talířek jako přeliv a budete se tvářit, že přesně tak to mělo být. 😉
A to je vše. Jak říkám, nic složitého. 🙂 Pokud toužíte po jednoduchém krémovém dezertu v podzimním ladění, tento skořicový cheesecake se švestkami je skvělá volba.
Skořicový cheesecake se švestkami
Ingredience
Sušenkový základ
- 150 g máslových sušenek
- 75 g mandlové mouky
- 75 g másla
Cheesecake krém
- 750 g krémového sýra
- 120 g cukru krupice
- 4 vejce
- 2 lžičky cejlonské skořice
- 100 g 30% smetany
- 45 g rumu Legendario
Pečené švestky a na ozdobu
- asi 500 g švestek
- 1-2 lžíce cukru
- kůra z 1 pomeranče
- 1-2 lžíce mandlových plátků
Postup přípravy
- Krémový sýr a vejce si z lednice vytáhněte alespoň hodinu před přípravou, aby měli pokojovou teplotu. Připravte si formu o velikosti 24cm, dno vyložte papírem a formu velmi důkladně obalte alobalem.
- Na podklad rozdrťte sušenky, přidejte mandlovou mouku a změklé máslo a prsty či v robotu zpracujte na drobenku. Natlačte na dno formy a dejte ztuhnout do lednice. Troubu předehřejte na 170°C.
- Na náplň dejte do robou s K-nástavcem krémový sýr, cukr a skořici a začněte pomalu míchat. Postupně po jednom zapracujte vejce a nakonec přidejte smetanu a rum a promíchejte. Možná budete muset robot párkrát zastavit a seškrábnout stěrkou stěny. Jakmile je krém hladký, s mísou párkrát klepněte, abyste se zbavili případných bublin.
- Formu se sušenkovým základem položte na plech, do formy vlijte krém a vložte do trouby. Na plech nalijte asi 1-2 cm vroucí vody. Pečte zhruba 50 minut. Krém by měl být po okrajích ztuhlý, ale uprostřed se stále trochu třepat. Ke konci kontrolujte a pokud by cheesecake začal praskat, hned troubu vypněte.
- Jakmile troubu vypnete, pootevřete dvířka a zajistěte je vařečkou. Nechte cheesecake chladnout v troubě asi hodinu. Pak jej vytáhněte, nechte zcela vychladnout a pak dejte do lednice, kde cheesecake necháte ztuhnout přes noc.
- Švestky rozpulte, vypeckujte a nakrájejte na měsíčky. Troubu rozehřejte na 200°C, švestky nasypte na plech, trochu pocukrujte a přidejte kůru z pomeranče. Vložte do trouby a pečte několik minut, aby švestky trošku změkly, ale nerozvařily se úplně. Nechte vychladnout.
- Švestky naskládejte na cheesecake a posypte plátky mandlí, případně i pomerančovou kůrou z pečení švestek.
Napsat komentář