• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Lískoořechové sablé s meruňkami

5 srpna, 2021 od elikatesy

Posledních 14 dnů jedu na meruňkové vlně. Vymyslela jsem si tento recept a tak jsem na trhu nakoupila meruňky. Jak jsem ovšem doma zjistila, byly úplně kyselé a na ozdobu tedy zcela nevhodné. Takže jsem je podusila s trochou javorového sirupu a měla na pár dnů čerstvý “džem” do jogurtu. Překvapivě dobré české meruňky jsem pak objevila v Lidlu a tak jsem recept připravila a nafotila. Jenže pak jsem se rozhodla, že bych jej chtěla přefotit. Takže jsem pekla podruhé. 🙂 A meruňky jsem nakupovala opět nadvakrát.  Jedny totiž nešly hezky oddělit od pecky. 😀 A když už jsem tak byla v tom, tak jsem upekla ještě křehký koláč s mandlemi a meruňkami. O ten se s vámi podělím už brzy. Ale nepředbíhejme, dnes tady pro vás mám toto skvělé lískoořechové sablé s meruňkami.

lískoořechové sablé

Tento dezert se skládá z několika komponentů. Přípravu si raději rozdělte do dvou dnů. První den těsto na sablé, základ krému a gelu, a druhý den sablé upečte, vyšlehejte krém, vymixujte gel a dezert dokončete.

Sablé je zkrátka křehké těsto, v tomto případě připravena třenou metodou. Nejprve utřete máslo s cukrem a žloutky a pak zapracujete suché ingredience. Používám tady cukr muscovado, má totiž plnější chuť a dodá i příjemnou strukturu. Je potřeba jej prosát, případně pokud vám doma už chvíli stojí, tak možná i promixovat. Mouku jsem nakombinovala hladkou a celozrnnou špaldovou, která má příjemnou, oříškovou chuť. Přidejte lískové oříšky a pomerančovou kůru a získáte neobyčejné sušenky plné chuti a vůně.

Co se týče přípravy, jak pořád opakuju, křehké těsto se nesmí příliš hníst, aby nebylo tuhé. A taky potřebuje dostatečný odpočinek v chladu. Sušenky vykrájejte a pak je před přenesením na plech nechte opět ztuhnout v lednici. Uchovají si tak hezký tvar. Zbytky upečte a rozdrobte. Budou se hodit na ozdobu. 🙂

lískoořechové sablé

Krém je tzv. mousseline krém, tedy cukrářský krém (crème pâtissière) vyšlehaný s máslem. Nejklasičtější je ochucený vanilkou, ovšem variace jsou nekonečné. Já jej tentokrát ochutila pomerančovou kůrou a pár snítkami tymiánu. Mléko jsem infuzovala asi 15 minut, ale můžete jej nechat i déle. Záleží na tom, jak moc intenzivní vůni si přejete. Krém musíte opravdu důkladně uvařit. Nejlepší je jej ochutnat, jestli necítíte škrob.

Cukrářský krém se po uvaření nechá vychladnout a pak se vyšlehá se změklým máslem. Krém je potřeba šlehat dostatečně dlouho. To aby byl krásně nadýchaný. Sráží se? Může to být buď různou teplotou krému a másla (obojí musí mít pokojovou teplotu) a nebo tím, že ještě krém zkrátka není dostatečně vyšlehaný. Sáhněte na mísu, ve které krém šleháte a pokud je studená, lehce zahřejte (rukou, párou nebo flambovačkou). Pokud není studená, zkrátka šlehejte dál a krém se určitě spojí. 🙂

Příprava gelu ani nemůže být jednodušší. Meruňky chvilku povaříte, přidáte cukr s agarem, necháte ztuhnout a vymixujete. Gel ještě raději přepasírujte. Bude se vám lépe stříkat cukrářským pytlíkem.

No a pak už jen nakrájíte meruňky a dezert dokončíte. A je to. 🙂

lískoořechové sablé

Jak jsem psala na začátku, tento dezert jsem připravovala dvakrát, jednou jsem je vzala do bývalé práce (společně s borůvkovými tartaletkami) a podruhé zanesla kamarádovi a u všech toto lískoořechové sablé sklidilo velký úspěch. Kombinace křehké sušenky, hedvábného krému s vůní pomeranče a tymiánu, nakyslého meruňkového gelu, čerstvých meruněk a křupavé drobenky je totiž opravdu báječná a osvěžující.

Tisk

Lískoořechové sablé s meruňkami

Počet porcí: 12 kousků

Potřebné vybavení

  • kulaté vykrajovátko 8-9cm
  • hladká zdobící špička vel. 10

Ingredience

Lískoořechové sablé

  • 100 g špaldové celozrnné mouky
  • 100 g hladké mouky
  • 125 g mletých lískových ořechů
  • 150 g másla
  • 70 g světlého cukru muscovado
  • 2 žloutky
  • špetka soli
  • kůra z 1 pomeranče
  • špetka skořice
  • 1/4 lžičky kypřicího prášku

Pomerančovo-tymiánový krém mousseline

  • 250 g mléka
  • kůra z 1 pomeranče
  • několik snítek tymiánu
  • 60 g žloutků
  • 45 g cukru krupice
  • 30 g kukuřičného škrobu
  • 15 ml Grand Marnier
  • 125 g másla

Meruňkový gel

  • 200 g meruněk
  • 20 g cukru
  • 2 g agaru

Na dokončení

  • asi 6 ks meruněk
  • pár snítek tymiánu

Postup přípravy

  • Přípravu si raději rozdělte do dvou dnů. První den si připravte těsto na sablé, základ krému (cukrářský krém) a základ meruňkového gelu. Další den sablé upečte, vyšlehejte krém, rozmixujte gel a dezert dokončete.
  • Na těsto si vytáhněte z lednice minimálně hodinu předem máslo a žloutky. Veškeré suché ingredience společně prosejte. Máslo utřete s prosátým cukrem muscovado do pěny a postupně zašlehejte žloutky. Vmíchejte pomerančovou kůru a pak všechny suché ingredience. Zapracujte v robotu a pak na lince několika tahy hrany dlaně. Nehněťte, aby sušenky nebyly tuhé. Zabalte do fólie, splácněte a odložte minimálně na dvě hodiny (lépe přes noc) do lednice.
  • Těsto vyndejte z lednice, nechte malou chvilku změknout a rozválejte asi na 0,8 cm. Vykrájejte 12 koleček (8-9cm) a dejte znovu do lednice. Ztuhlá kolečka přesuňte na plech a pečte v troubě předehřáté na 170°C asi 15 minut nebo dokud nezačnou zlátnout okraje. Upečte i zbytky těsta a po upečení je rozdrobte.
  • Na cukrářský krém přiveďte k varu mléko s pomerančovou kůrou a tymiánem. Nechte asi 15 minut infuzovat. Žloutky rozšlehejte s polovinou cukru, přidejte kukuřičný škrob a promíchejte. Mléko sceďte, zvažte a případně doplňte na 250g. Přidejte druhou polovinu cukru a přihřejte asi na 80°C. Přelijte přes žloutky, prošlehejte a vraťte do rendlíku. Za stálé míchání metličkou uvařte do hustého krému. Ochutnejte, jestli nejde cítit škrob, případně povařte ještě chvíli. Přelijte do misky a potáhněte fólií. Nechte zcela vychladnout.
  • Až budete chtít krém dokončit, vyndejte si cukrářský krém i máslo z lednice a nechte asi hodinu dojít pokojové teploty. Cukrářský krém vyšlehejte s Grand Marnier a pak postupně zašlehejte máslo. Šlehejte alespoň 5 minut do nadýchaného krému. Přesuňte do cukrářského pytlíku s hladkou špičkou (vel.10)
  • Na meruňkový gel povařte meruňky s troškou vody zcela doměkka. Pak vmíchejte cukr smíchaný s agarem a vařte ještě asi minutu. Přelijte do misky a nechte ztuhnout v lednici. Pak rozmixujte a přepasírujte. Přesuňte do cukrářského pytlíku.
  • Na upečené sablé nastříkejte pomerančovo-tymiánový krém a meruňkový gel. Na krém navršte nakrájené meruňky, posypte rozdrceným sablé a dozdobte snítkami tymiánu.

Kam dál?

  • Amaretto cheesecake s meruňkamiAmaretto cheesecake s meruňkami
  • Hruškový koláč s ořechyHruškový koláč s ořechy
  • Broskvový koláč s drobenkouBroskvový koláč s drobenkou
  • Meruňkové rolky s pistáciemiMeruňkové rolky s pistáciemi
  • Polentový koláčPolentový koláč
  • Borůvkové tartaletkyBorůvkové tartaletky

Rubriky: Recepty, Tartaletky a koláče z křehkého těsta Štítky: křehké těsto, lískové ořechy, meruňky, pomeranč

Předchozí článek « Borůvkové tartaletky
Další článek: Borůvkové koláče s tvarohem a drobenkou »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Co pečete na víkend? U nás budou jahodové cupc Co pečete na víkend? U nás budou jahodové cupcaky.🍓🧁 Vláčné těsto s mandlemi, vanilkou a citronovou kůrou, jahodový rozvar a jahodový mascarpone krém. Jednoduchý dezert ve kterém slaďoučké a šťavnaté jahody skvěle vyniknou. Recept sepíšu přes víkend a v pondělí snad hodím na blog. 😊
Cupcakes with strawberry filling and strawberry mascarpone cream. 🍓😊
#foodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #czechfoodblog #cupcakes #strawberries #jahody #dnespecu
Když už jsem připravovala plundrové těsto, ta Když už jsem připravovala plundrové těsto, tak jsem rovnou připravila i listové na druhý úkol z cukrářského maratonu, Xavierovo malinové mille feuille. Máslové překládané těsto a temperování čokolády, prostě ideální dezert na přípravu do tohoto počasí. 🤣 Ale bylo to moc moc dobrý, maliny dodaly svěžest a dezert byl moc skvěle vyladěný. Křehké listové, jemný krém, nakyslý gel a finální křupnutí v podobě ozdoby z temperované čokolády... Super kombinace, díky za recept! 😋🤗
#topcakemaraton3 #topcakemaraton3_xavier 
#foodblog #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #millefeuille #raspberries #chocolatedessert
Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se o Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se opravdu těšila. 😊 Překládané těsto připravuju moc ráda, začalo to kdysi listovým, které už bych dnes nekoupila a pokračovalo plundrovým, se kterým jsem sice nějaký čas bojovala, ale teď už jsme kamarádi. Teda většinou. 😅 
Ovšem stejně jako do makronek jsem se ani do plundrového těsta od porodu nepouštěla, protože přece jen není úplně časově flexibilní. Ale výzva je výzva a nakonec to šlo celkem hladce. 😊
Teda... časově to sice hladce šlo, ale pár zádrhelů se přece jen vyskytlo. 🙈 To jsem tak založila máslo a válím první překlad, když mě napadlo, že to těsto v lednici moc nenakynulo. Neměla jsem už staré droždí? No... měla. 🤦‍♀️ Vzhledem k tomu, že už jsem založila máslo, rozhodla jsem se v práci pokračovat, ale neočekávala jsem moc valný výsledek. A jaké překvapení, těsto se nakonec vzchopilo a krásně nakynulo. 🤩
Druhý zádrhel byl, že mi večer došlo, že vlastně doma nemám moc věcí, čím bych mohla danishe naplnit. Zachránily mě Sofinčiny meruňky a loňské borůvky v mrazáku. 😄 
První danishe jsou plněné vanilkovým krémem, meruňkami a sekanými pistáciemi a druhé citronovým mascarpone (kdybych měla doma tvaroh, dala bych raději ten), borůvkami a mandlemi. 
Moc díky, Aleši @mouka_voda_sul za super výzvu, ráno dnes bylo sladké a voňavé... ☀️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_ales #plundrovetesto #danishpastry #laminateddough #foodblog #foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #foodstagram #foodfluffer #dnespecu
Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrá Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrářského maratonu, mousse dort s  jahodami, pistáciemi a mangem. Dezert jsem udělala ve formě monoporcí a trošku přeházela pořadí náplní. Zbyl mi pistáciový krém, tak jsem k němu přidala trochu bílé čokolády a použila jej na ozdobu. 
Dezert sklidil velký úspěch, kombinace pistácií, jahod a mangové mousse byla skvělá. ❤️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_tomas #foodblog #foodstagram #foodphotography #frenchpatisserie #moussedessert #francouzskacukrarina #mousse #strawberries #pistachio #mango
Sablé breton aneb něco mezi velkou máslovou sušenkou a křehkým koláčem. 🙂 Toto je vylepšeno mandlovou drobenkou (drobenka vylepší skoro všechno...) a doplněno bezinkovým vanilkovým créme diplomate (cukrářský krém odlehčený ušlehanou smetanou), jahodový gelem, čerstvým ovocem a bezem. 
Svěží a voňavá jarní variace. 🍓🌼
Recept na blogu, odkaz v biu a ve stories. 😊
Sablé breton with almond streusel, eldeflower and vanilla créme diplomate, strawberry gel, berries and eldeflowers.
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #frenchpatisserie #frenchbaking #sablebreton #eldeflower #berries #francouzskacukrarina #dnespecu #krehketesto #jahody #bezinky
Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financier Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financieru, ananasového compoté a mousse z bílé čokolády. 😊
Zdobeno vanilkovou kokosovou namelakou, kandovaným ananasem a korálovou oplatkou. 
Recept i s podrobnými informacemi najdete na blogu, odkaz dávám do bia a do stories. 😉
Piňa Colada petit gateaux. Moist coconut financier, pineapple compoté and white chocolate mousse, decirated with vanilla coconut namelaka, candied pineapple and coral tuile. 
#foodblog #foodstyling #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #czechfoodblog #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #cukrarina #pinacolada
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2022 · Elikatesy