• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Lískoořechové sablé s meruňkami

5 srpna, 2021 od elikatesy

Posledních 14 dnů jedu na meruňkové vlně. Vymyslela jsem si tento recept a tak jsem na trhu nakoupila meruňky. Jak jsem ovšem doma zjistila, byly úplně kyselé a na ozdobu tedy zcela nevhodné. Takže jsem je podusila s trochou javorového sirupu a měla na pár dnů čerstvý “džem” do jogurtu. Překvapivě dobré české meruňky jsem pak objevila v Lidlu a tak jsem recept připravila a nafotila. Jenže pak jsem se rozhodla, že bych jej chtěla přefotit. Takže jsem pekla podruhé. 🙂 A meruňky jsem nakupovala opět nadvakrát.  Jedny totiž nešly hezky oddělit od pecky. 😀 A když už jsem tak byla v tom, tak jsem upekla ještě křehký koláč s mandlemi a meruňkami. O ten se s vámi podělím už brzy. Ale nepředbíhejme, dnes tady pro vás mám toto skvělé lískoořechové sablé s meruňkami.

lískoořechové sabléTento dezert se skládá z několika komponentů. Přípravu si raději rozdělte do dvou dnů. První den těsto na sablé, základ krému a gelu, a druhý den sablé upečte, vyšlehejte krém, vymixujte gel a dezert dokončete.

Sablé je zkrátka křehké těsto, v tomto případě připravena třenou metodou. Nejprve utřete máslo s cukrem a žloutky a pak zapracujete suché ingredience. Používám tady cukr muscovado, má totiž plnější chuť a dodá i příjemnou strukturu. Je potřeba jej prosát, případně pokud vám doma už chvíli stojí, tak možná i promixovat. Mouku jsem nakombinovala hladkou a celozrnnou špaldovou, která má příjemnou, oříškovou chuť. Přidejte lískové oříšky a pomerančovou kůru a získáte neobyčejné sušenky plné chuti a vůně.

Co se týče přípravy, jak pořád opakuju, křehké těsto se nesmí příliš hníst, aby nebylo tuhé. A taky potřebuje dostatečný odpočinek v chladu. Sušenky vykrájejte a pak je před přenesením na plech nechte opět ztuhnout v lednici. Uchovají si tak hezký tvar. Zbytky upečte a rozdrobte. Budou se hodit na ozdobu. 🙂

lískoořechové sablé

Krém je tzv. mousseline krém, tedy cukrářský krém (crème pâtissière) vyšlehaný s máslem. Nejklasičtější je ochucený vanilkou, ovšem variace jsou nekonečné. Já jej tentokrát ochutila pomerančovou kůrou a pár snítkami tymiánu. Mléko jsem infuzovala asi 15 minut, ale můžete jej nechat i déle. Záleží na tom, jak moc intenzivní vůni si přejete. Krém musíte opravdu důkladně uvařit. Nejlepší je jej ochutnat, jestli necítíte škrob.

Cukrářský krém se po uvaření nechá vychladnout a pak se vyšlehá se změklým máslem. Krém je potřeba šlehat dostatečně dlouho. To aby byl krásně nadýchaný. Sráží se? Může to být buď různou teplotou krému a másla (obojí musí mít pokojovou teplotu) a nebo tím, že ještě krém zkrátka není dostatečně vyšlehaný. Sáhněte na mísu, ve které krém šleháte a pokud je studená, lehce zahřejte (rukou, párou nebo flambovačkou). Pokud není studená, zkrátka šlehejte dál a krém se určitě spojí. 🙂

Příprava gelu ani nemůže být jednodušší. Meruňky chvilku povaříte, přidáte cukr s agarem, necháte ztuhnout a vymixujete. Gel ještě raději přepasírujte. Bude se vám lépe stříkat cukrářským pytlíkem.

No a pak už jen nakrájíte meruňky a dezert dokončíte. A je to. 🙂

Jak jsem psala na začátku, tento dezert jsem připravovala dvakrát, jednou jsem je vzala do bývalé práce (společně s borůvkovými tartaletkami) a podruhé zanesla kamarádovi a u všech toto lískoořechové sablé sklidilo velký úspěch. Kombinace křehké sušenky, hedvábného krému s vůní pomeranče a tymiánu, nakyslého meruňkového gelu, čerstvých meruněk a křupavé drobenky je totiž opravdu báječná a osvěžující.

Tisk

Lískoořechové sablé s meruňkami

Počet porcí: 12 kousků

Potřebné vybavení

  • kulaté vykrajovátko 8-9cm
  • hladká zdobící špička vel. 10

Ingredience

Lískoořechové sablé

  • 100 g špaldové celozrnné mouky
  • 100 g hladké mouky
  • 125 g mletých lískových ořechů
  • 150 g másla
  • 70 g světlého cukru muscovado
  • 2 žloutky
  • špetka soli
  • kůra z 1 pomeranče
  • špetka skořice
  • 1/4 lžičky kypřicího prášku

Pomerančovo-tymiánový krém mousseline

  • 250 g mléka
  • kůra z 1 pomeranče
  • několik snítek tymiánu
  • 60 g žloutků
  • 45 g cukru krupice
  • 30 g kukuřičného škrobu
  • 15 ml Grand Marnier
  • 125 g másla

Meruňkový gel

  • 200 g meruněk
  • 20 g cukru
  • 2 g agaru

Na dokončení

  • asi 6 ks meruněk
  • pár snítek tymiánu

Postup přípravy

  • Přípravu si raději rozdělte do dvou dnů. První den si připravte těsto na sablé, základ krému (cukrářský krém) a základ meruňkového gelu. Další den sablé upečte, vyšlehejte krém, rozmixujte gel a dezert dokončete.
  • Na těsto si vytáhněte z lednice minimálně hodinu předem máslo a žloutky. Veškeré suché ingredience společně prosejte. Máslo utřete s prosátým cukrem muscovado do pěny a postupně zašlehejte žloutky. Vmíchejte pomerančovou kůru a pak všechny suché ingredience. Zapracujte v robotu a pak na lince několika tahy hrany dlaně. Nehněťte, aby sušenky nebyly tuhé. Zabalte do fólie, splácněte a odložte minimálně na dvě hodiny (lépe přes noc) do lednice.
  • Těsto vyndejte z lednice, nechte malou chvilku změknout a rozválejte asi na 0,8 cm. Vykrájejte 12 koleček (8-9cm) a dejte znovu do lednice. Ztuhlá kolečka přesuňte na plech a pečte v troubě předehřáté na 170°C asi 15 minut nebo dokud nezačnou zlátnout okraje. Upečte i zbytky těsta a po upečení je rozdrobte.
  • Na cukrářský krém přiveďte k varu mléko s pomerančovou kůrou a tymiánem. Nechte asi 15 minut infuzovat. Žloutky rozšlehejte s polovinou cukru, přidejte kukuřičný škrob a promíchejte. Mléko sceďte, zvažte a případně doplňte na 250g. Přidejte druhou polovinu cukru a přihřejte asi na 80°C. Přelijte přes žloutky, prošlehejte a vraťte do rendlíku. Za stálé míchání metličkou uvařte do hustého krému. Ochutnejte, jestli nejde cítit škrob, případně povařte ještě chvíli. Přelijte do misky a potáhněte fólií. Nechte zcela vychladnout.
  • Až budete chtít krém dokončit, vyndejte si cukrářský krém i máslo z lednice a nechte asi hodinu dojít pokojové teploty. Cukrářský krém vyšlehejte s Grand Marnier a pak postupně zašlehejte máslo. Šlehejte alespoň 5 minut do nadýchaného krému. Přesuňte do cukrářského pytlíku s hladkou špičkou (vel.10)
  • Na meruňkový gel povařte meruňky s troškou vody zcela doměkka. Pak vmíchejte cukr smíchaný s agarem a vařte ještě asi minutu. Přelijte do misky a nechte ztuhnout v lednici. Pak rozmixujte a přepasírujte. Přesuňte do cukrářského pytlíku.
  • Na upečené sablé nastříkejte pomerančovo-tymiánový krém a meruňkový gel. Na krém navršte nakrájené meruňky, posypte rozdrceným sablé a dozdobte snítkami tymiánu.

Kam dál?

  • Amaretto cheesecake s meruňkamiAmaretto cheesecake s meruňkami
  • Hruškový koláč s ořechyHruškový koláč s ořechy
  • Broskvový koláč s drobenkouBroskvový koláč s drobenkou
  • Meruňkové rolky s pistáciemiMeruňkové rolky s pistáciemi
  • Polentový koláčPolentový koláč
  • Borůvkové tartaletkyBorůvkové tartaletky

Rubriky: Recepty, Tartaletky a koláče z křehkého těsta Štítky: křehké těsto, lískové ořechy, meruňky, pomeranč

Předchozí článek « Borůvkové tartaletky
Další článek: Borůvkové koláče s tvarohem a drobenkou »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Včera jsem u @mouka_voda_sul zjistila, že je mez Včera jsem u @mouka_voda_sul zjistila, že je mezinárodní den croissantů. A náhoda tomu chtěla, že jsem je zrovna asi po roce upekla.
Receptů je spousta, i na blogu jej najdete, ale za ty roky, co jsem s nimi se střídavými úspěchy bojovala, mám pro vás několik tipů.
1) Použijte opravdu super máslo, v ideálním případě se vypravte do Makra a kupte 2kg blok suchého másla přímo na croissanty (má 84%tuku a je proto pevnější).
2) Máslo do těsta nezakládejte přímo z lednice, mělo by jít ohnout, aniž by se zlomilo. Příliš studené máslo se vám může při vyvalování začít lámat a laminace bude nepravidelná. Stejně tak těsto nenechávejte v lednici příliš dlouho mezi jednotlivými překlady. Záleží na teplotě u vás doma, kvalitě másla a rychlosti, s jakou pracujete, ale bude to něco mezi 30 a 60 minutami. 
3) Důkladně těsto podsypávejte moukou, aby se nelepilo, ale před každým překladem těsto pořádně oprašte štětečkem (mám klasický malířský asi 10cm široký, samozřejmě pořízený jen pro toto použití)
4) Při rozkrajování použijte pravítko. Ne, neodhadnete to. 😆
5) Nechte croissanty opravdu dobře nakynout. Pokud máte doma zimu, může to trvat klidně i déle než tři hodiny. V knížce Antonia Bachoura je uvedeno 2,5hod při 28°C. V Oh la la 3hod v kynárně na 28-30°C. Nedokynuté croissanty vám v troubě pustí máslo a budou se ze spodu spíš smažit. Než je dáte péct, měly by zdvojnásobit objem a doslova se do trouby třást. 😊 Pokud je necháváte kynout na vzduchu, přikryjte je igelitem, utěrka nestačí.
6) Dopečte je. Může se zdát, že už jsou na povrchu hotové, ale pokud nejsou důkladně upečené i zevnitř, tak se po vytažení z trouby uvnitř jakoby zhroutí. A je fakt škoda, když se vše povede a pak se to po... v cílové rovince. Bachour píše na 170°C (bude to horkovzduch) 18min, Oh la la 180-200°C 16min.  #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #foodstagram #boulangerie #croissants #croissanty #domacicroissanty #maslojelaska #dnespecu
🍫Brownies🍫 Uklízela jsem svoji čokoládovo 🍫Brownies🍫
Uklízela jsem svoji čokoládovou skříňku (jojo, mám čokoládovou skříňku 😄) a našla jsem zbytky čokolády, co jsem používala na obalování. Znáte to, zbytek je vám líto vyhodit, tak to vylijete na papír, necháte ztuhnout a pak na to zapomenete... 
A tak jsem se rozhodla, že než na to zapomenu znova, upeču raději brownies. Extra čokoládové brownies. 😊  INGREDIENCE 
300g tmavé čokolády
300g másla 
200g s světlého cukru muscovado
4 vajíčka
110g hladké mouky
40g kakaa
Velká špetka soli
1 lžička vanilkového extraktu 
100g vlašských ořechů
100g mléčné čokolády (ideálně Power od Callebaut)  POSTUP 
Čokoládu a máslo rozpustíme a necháme zchladnout. Vajíčka, cukr, sůl a vanilkový extrakt prošleháme, dokud se cukr nerozpustí (není potřeba šlehat až do pevné pěny). Mouku a kakao prosejeme. Vaječnou směs prošleháme s čokoládou a pak opatrně vmícháme mouku s kakaem. Nakonec zamícháme mléčnou čokoládu a vlašské ořechy (doporučuju předem namočit a opražit). Menší plech vyložíme pečicím papírem, nalijeme do něj těsto a pečeme na 180°C asi 25-30 minut. Nemá smysl zkoušet špejlí, brownies musí být trochu nedopečené. Před krájením nechte vychladnout, pokud chcete ostré řezy jako na fotce, tak i vychladit. Ale podávejte určitě v pokojové teplotě. 😊  #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #instafood #foodphotography #foodstyling #foodstagram #brownies #chocolate #callebaut #dnespecu #cokolada #cokoladovydezert
☕️ Kořeněné muffiny s kávou a ořechy☕️
Snídám prakticky jen sladké, ale snažím se, aby to mělo i nějakou vyživovou hodnotu a cukru spíš míň, než víc. 😊 A tak točím granolu, kaše, celozrnné lívance a sem tam nějaké to zdravější snídaňové pečivo. 😊
Tyto muffiny jsou bez lepku, neobsahují moc cukru (ve formě javorového sirupu) a krásně voní kávou a kořením. 
Co nejraději snídáte vy? Jste tým sladké 🥐🧇🥞 nebo slané 🍞🥓🍳?  INGREDIENCE 
150g ovesné mouky
100g mandlové mouky
15g kukuřičného škrobu 
3 lžičky chai koření (nebo perníkového)
1,5 lžičky bio kypřicího prášku
0,5 lžičky jedlé sody
125g jogurtu
1 vejce
50g rozpuštěného másla
80g javorového sirupu 
60g espressa (pokud chcete silnější kávovou chuť, můžete přidat ještě 1-2 lžíce mleté kávy)
Špetka soli 
75g vlašských ořechů  POSTUP
Všechny ingredience si předem vytáhněte z lednice. Doporučuju vlašské ořechy zalít vroucí vodou, nechat alespoň 10 minut odstát, pak propláchnout a opražit v troubě nebo na pánvi. Zbavíte se trpkosti a zvýrazníte jejich chuť. 
Pak už je to jednoduché, v jedné misce metličkou promíchejte všechny suché ingredience, v druhé misce pak jogurt, vejce, rozpuštěné zchladlé máslo, javorový sirup a espresso.
Tuto směs přilijte k suchým ingrediencí a promíchejte. Ne moc, jen dokud se vše nespojí. Pak přidejte nasekané ořechy a znovu krátce promíchejte. Těsto rozdělte do muffinové formy vyložené papírovými košíčky a pokud chcete, posypte drobenkou (30g jemných ovesných vloček, 20g ovesné mouky, 20g mandlové mouky, 20g třtinového cukru, 20g másla).
Vložte do trouby rozehřáté na 200°C, snižte na 180°C a pečte 15-20 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. 
Nechte vychladnout na mřížce  #foodblog #foodphotography
#czechfoodblog #czechfoodblogger #muffins #muffiny #sladkerecepty #dnespecu #sladkasnidane #zdravepeceni
Mangové tartaletky s kokosem právě přistály n Mangové tartaletky s kokosem právě přistály na blogu.🥭🥥😊 Křehké mandlové těsto, voňavý kokosový frangipane, mangové compoté a cremeux a kokosová namelaka, to je dohromady fakt moc příjemná a svěží kombinace. 
Tartaletky jsem dělala už na Sofiiny narozeniny, ale v prosinci samozřejmě nebyl čas a i ten leden je teď jakýsi divoký (zuby, virózy... s podrobnostmi vás nebudu zdržovat, ale jistě si to dokážete představit 🙈). Ale snažím se, snažím a tak tady máte první recept z naší oslavy. A druhý (čokoládově  čokoládová bomba) bude následovat.
Recept je na blogu jako vzdy i s podrobným postupem a spoustou tipů. ❤️
Mango and coconut tartlets. Almond pate sucree, coconut frangipane, mango compote, glazed mango cremeux and coconut namelaka. 🥭🥥
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #patisserie #pastrychef #frenchpatisserie #tartlets #mangotartlets #coconut #francouzskacukrarina #cukrarina #dnespecu
A jakou první věc jste v tomto roce upekli vy? 😊
Já klasicky na Vánoce neodhadla množství ovoce a tak jsem hned po Silvestru pekla banánový chlebíček. 😄
Na blogu už spousta receptů z přezrálých banánů je, toto ale byla taková improvizace a moc se povedla, tak se o ni tady podělím. Velmi vláčný, ne moc sladký, s kousky čokolády a vlašských ořechů... Mňam 😋  🍌Banánový chlebíček🍌
3 přezrálé banány
100g cukru (použila jsem rapaduru a datlový, třtinového by stačilo i míň)
2 vajíčka 
100g jogurtu
100g rozpuštěného másla
100g jemných ovesných vloček
100g ovesné mouky
150g špaldové celozrnné mouky 
1 lžička skořice
1,5 lžičky bio kypřicího prášku
0,5 lžičky jedlé sody
špetka soli 
Hrst vlašských ořechů a hrst čokoládových čoček  Vše v předstihu vytáhnout z lednice, aby mělo pokojovou teplotu. Banány rozmačkat, rozšlehat s vajíčky, jogurtem, cukrem a máslem. 
Suché promíchat, pak společně s ořechy a čokoládou vmíchat do mokré směsi stěrkou, jen dokud se vše nespojí. 
180°C asi 50-60min (zkusit jehlou).  #foodblog #foodphotography #foodstyling #czechfoodblog #czechfoodblogger #instafood #dnespecu #bananabread #bananovychlebicek
Perníkové lanýže už jsou i na blogu. Krom toh Perníkové lanýže už jsou i na blogu. Krom toho, že tam recept pozděj snáz dohledáte, obsahuje článek samozřejmě i podrobnější informace k postupu. 😊
Tak vzhůru do nového roku, ať je sladký a pohodový. 🥳
Gingerbread truffles from gold chocolate. 
#foodblog #czechfoodblog #foodphotography #instafood #chocolatetruffles #gingerbread #goldchocolate #dnesnepecu #cokoladovelanyze #vanocnicukrovi #pernicky
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy