Borůvky, tvaroh a drobenka. Myslím, že jen málokterá kombinace k sobě sedí tak dokonale. Recept na borůvkový koláč s tvarohem a drobenkou je druhý nejzobrazovanější na blogu a já se vůbec nedivím. Jednoduchý na ingredience, přípravu i čas a přitom radost udělá velikou. Ale na blogu zatím nebyl recept na kynuté borůvkové koláče. A to byla chyba, kterou jsem se rozhodla napravit. Kynuté borůvkové koláče s tvarohem a drobenkou jsou konečně tady. 🙂
Na to, že musím letos upéct borůvkové koláče jsem myslela už od chvíle, kdy jsem pekla jahodové koláče. Recept je prakticky totožný. Jen jsem ještě malinko doladila kynuté těsto (recept jsem přepsala i u jahodových, ať tam máte ten nejlepší). 🙂 Mouku používám z části celozrnnou špaldovou, protože mi částečně celozrnné těsto chutná víc. A navíc mám pak lepší pocit, když si koláče dávám k snídani. 😀
Kynuté těsto je snadné. Jen si pohlídejte pár věcí. Zaprvé je potřeba mít funkční droždí. Proto se dělá kvásek, kde si funkčnost droždí ověříte, než jej smícháte se všemi ostatními ingrediencemi. Zadruhé chcete vypracovat hladké a nelepivé těsto, ale určitě nechcete těsto přepracovat. Ano, chcete dostatečně vypracovat lepek. Ale pokud to přeženete, těsto bude tuhé, bude se s ním špatně pracovat a bude se trhat. Dobrá zpráva je, že v ruce se vám to jen tak nepovede. V robotu se to ale může stát celkem snadno, zvlášť ve výkonnějším typu KitchenAid. Proto těsto kontrolujte a raději jej dopracujte v ruce.
Já nechávám kynuté těsto skoro vždy kynout v lednici. Je to časově flexibilní a navíc to těstu prospěje, chuť je plnější a s těstem se i lépe pracuje. Jen nezapomeňte těsto potřít olejem, aby v lednici neoschlo.
Z množství těsta se dá upéct zhruba 24 menších nebo 6 větších koláčů. Pokud pečete větší, je potřeba je péct o něco déle, pokud moc tmavnou, přikryjte je alobalem.
Tvaroh určitě použijte v kostce. Tvaroh ve vaničce je moc vodnatý. Samozřejmě platí, že čím tučnější, tím lepší. 🙂 A určitě nevynechávejte citronovou kůru, bez ní by to zkrátka nebylo ono. Do drobenky často přidávám trochu mandlové mouky, pro vůni i chuť, ale nutné to není, klidně místo ní přidejte trochu víc mouky. Ale celozrnnou mouku doporučuju určitě, myslím, že je zkrátka chutnější. 🙂
Já jsem použila mražené borůvky. Měla jsem je v mrazáku ještě z loňska… Použila jsem je rovnou mražené. Jen jsem borůvky lehce propláchla, abych je zbavila ledových krystalků. Proto jsem taky koláče nechala kynout jen s tvarohem a borůvky a drobenku přidala až těsně před pečením. Pokud máte čerstvé, můžete je dát i před kynutím.
Bez nějaké borůvkové buchty či dezertu by to snad ani nebylo léto. Co vy? Vyzkoušíte ty nejjednodušší drobenkové řezy, tyto o malinko pracnější koláče nebo se pustíte dokonce do borůvkových tartaletek? Já se letos ještě určitě do nějaké té borůvkové dobroty pustím.
Koláčů je z této dávky opravdu dost. Doporučuju koláče skladovat v lednici. V letním teple tvarohové koláče s ovocem poměrně rychle kvasí. Až si je budete chtít dát, ohřejte je v troubě rozehřáté na 50°C asi 7minut. Budou jako čerstvé. 🙂
Borůvkové koláče s tvarohem a drobenkou
Ingredience
Kynuté těsto
- 400 g hladké mouky
- 250 g celozrnné špaldové mouky
- 330 g mléka
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 120 g krupicového cukru
- 200 g másla
- 30 g droždí
- špetka soli
- vejce na potření
Tvarohová náplň
- 500 g tvarohu v kostce
- 2 žloutky
- 100 g cukru moučka
- kůra z 1 bio citronu
- asi 500 g borůvek
Drobenka
- 160 g celozrnné špaldové mouky
- 60 g mandlové mouky
- 75 g cukru moučka
- 100 g másla
Postup přípravy
- Začněte přípravou těsta, klidně den či dva dopředu. Máslo, mléko, droždí a žloutky si vytáhněte z lednice alespoň hodinu předem. Navažte si i ostatní suroviny. Droždí, špetku cukru a trochu vlažného mléka rozmíchejte a nechte asi 10 minut vzejít. Mouku dejte do velké mísy a přidejte nastrouhanou kůru z citronu. Ve zbytku mléka rozmíchejte žloutky a cukr a společně s kváskem přilijte k mouce. Zlehka promíchejte (abyste neviděli žádnou suchou mouku) a v robotu s hákem hněťte asi 3 minuty, přidejte změklé máslo a vypracujte hladké a nelepivé těsto. Přesuňte do mísy vymazané olejem, potřete i svrchu, přetáhněte fólií a dejte kynout do lednice (přes noc nebo klidně i na den či dva).
- Připravte si tvarohovou náplň a drobenku, obojí můžete i předem. Na tvaroh jednoduše rozmíchejte tvaroh s cukrem, žloutky, vanilkou a citronovou kůrou. Směsí naplňte cukrářský sáček a uložte do lednice. Připravte si i drobenku. Máslo nechte změknout a pak společně se zbytkem ingrediencí špičkami prstů propracujte do konzistence vlhkého písku. Pokud drobenku připravujete předem, taky ji uložte do lednice.
- Těsto rozdělte na kousky o velikosti zhruba 55g (nebo na větší koláče zvažte a rozdělte na 6 dílů), vykoulejte kuličky a nechte asi 10 minut odpočinout. Kuličky přesuňte na plech, střed zploštěte (třeba skleničkou) a okraje potřete rozšlehaným vajíčkem. Střed vyplňte tvarohem, přikryjte a nechte kynout, dle teploty u vás doma asi tři čtvrtě hodiny až hodinu. Pak posypte borůvkami a drobenkou.
- Pečte na 180°C asi 20-25 minut dozlatova (větší 25-30 minut).
Napsat komentář