• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Borůvkové koláče s tvarohem a drobenkou

10 srpna, 2021 od elikatesy

Borůvky, tvaroh a drobenka. Myslím, že jen málokterá kombinace k sobě sedí tak dokonale. Recept na borůvkový koláč s tvarohem a drobenkou je druhý nejzobrazovanější na blogu a já se vůbec nedivím. Jednoduchý na ingredience, přípravu i čas a přitom radost udělá velikou. Ale na blogu zatím nebyl recept na kynuté borůvkové koláče. A to byla chyba, kterou jsem se rozhodla napravit. Kynuté borůvkové koláče s tvarohem a drobenkou jsou konečně tady. 🙂

Na to, že musím letos upéct borůvkové koláče jsem myslela už od chvíle, kdy jsem pekla jahodové koláče. Recept je prakticky totožný. Jen jsem ještě malinko doladila kynuté těsto (recept jsem přepsala i u jahodových, ať tam máte ten nejlepší). 🙂 Mouku používám z části celozrnnou špaldovou, protože mi částečně celozrnné těsto chutná víc. A navíc mám pak lepší pocit, když si koláče dávám k snídani. 😀

Kynuté těsto je snadné. Jen si pohlídejte pár věcí. Zaprvé je potřeba mít funkční droždí. Proto se dělá kvásek, kde si funkčnost droždí ověříte, než jej smícháte se všemi ostatními ingrediencemi. Zadruhé chcete vypracovat hladké a nelepivé těsto, ale určitě nechcete těsto přepracovat. Ano, chcete dostatečně vypracovat lepek. Ale pokud to přeženete, těsto bude tuhé, bude se s ním špatně pracovat a bude se trhat. Dobrá zpráva je, že v ruce se vám to jen tak nepovede. V robotu se to ale může stát celkem snadno, zvlášť ve výkonnějším typu KitchenAid. Proto těsto kontrolujte a raději jej dopracujte v ruce.

Já nechávám kynuté těsto skoro vždy kynout v lednici. Je to časově flexibilní a navíc to těstu prospěje, chuť je plnější a s těstem se i lépe pracuje. Jen nezapomeňte těsto potřít olejem, aby v lednici neoschlo.

Z množství těsta se dá upéct zhruba 24 menších nebo 6 větších koláčů. Pokud pečete větší, je potřeba je péct o něco déle, pokud moc tmavnou, přikryjte je alobalem.

Tvaroh určitě použijte v kostce. Tvaroh ve vaničce je moc vodnatý. Samozřejmě platí, že čím tučnější, tím lepší. 🙂 A určitě nevynechávejte citronovou kůru, bez ní by to zkrátka nebylo ono. Do drobenky často přidávám trochu mandlové mouky, pro vůni i chuť, ale nutné to není, klidně místo ní přidejte trochu víc mouky. Ale celozrnnou mouku doporučuju určitě, myslím, že je zkrátka chutnější. 🙂

Já jsem použila mražené borůvky. Měla jsem je v mrazáku ještě z loňska… Použila jsem je rovnou mražené. Jen jsem borůvky lehce propláchla, abych je zbavila ledových krystalků. Proto jsem taky koláče nechala kynout jen s tvarohem a borůvky a drobenku přidala až těsně před pečením. Pokud máte čerstvé, můžete je dát i před kynutím.

Bez nějaké borůvkové buchty či dezertu by to snad ani nebylo léto. Co vy? Vyzkoušíte ty nejjednodušší drobenkové řezy, tyto o malinko pracnější koláče nebo se pustíte dokonce do borůvkových tartaletek? Já se letos ještě určitě do nějaké té borůvkové dobroty pustím.

Koláčů je z této dávky opravdu dost. Doporučuju koláče skladovat v lednici. V letním teple tvarohové koláče s ovocem poměrně rychle kvasí. Až si je budete chtít dát, ohřejte je v troubě rozehřáté na 50°C asi 7minut. Budou jako čerstvé. 🙂

Tisk

Borůvkové koláče s tvarohem a drobenkou

Počet porcí: 24 koláčů

Ingredience

Kynuté těsto

  • 400 g hladké mouky
  • 250 g celozrnné špaldové mouky
  • 330 g mléka
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 120 g krupicového cukru
  • 200 g másla
  • 30 g droždí
  • špetka soli
  • vejce na potření

Tvarohová náplň

  • 500 g tvarohu v kostce
  • 2 žloutky
  • 100 g cukru moučka
  • kůra z 1 bio citronu
  • asi 500 g borůvek

Drobenka

  • 160 g celozrnné špaldové mouky
  • 60 g mandlové mouky
  • 75 g cukru moučka
  • 100 g másla

Postup přípravy

  • Začněte přípravou těsta, klidně den či dva dopředu. Máslo, mléko, droždí a žloutky si vytáhněte z lednice alespoň hodinu předem. Navažte si i ostatní suroviny. Droždí, špetku cukru a trochu vlažného mléka rozmíchejte a nechte asi 10 minut vzejít. Mouku dejte do velké mísy a přidejte nastrouhanou kůru z citronu. Ve zbytku mléka rozmíchejte žloutky a cukr a společně s kváskem přilijte k mouce. Zlehka promíchejte (abyste neviděli žádnou suchou mouku) a v robotu s hákem hněťte asi 3 minuty, přidejte změklé máslo a vypracujte hladké a nelepivé těsto. Přesuňte do mísy vymazané olejem, potřete i svrchu, přetáhněte fólií a dejte kynout do lednice (přes noc nebo klidně i na den či dva).
  • Připravte si tvarohovou náplň a drobenku, obojí můžete i předem. Na tvaroh jednoduše rozmíchejte tvaroh s cukrem, žloutky, vanilkou a citronovou kůrou. Směsí naplňte cukrářský sáček a uložte do lednice. Připravte si i drobenku. Máslo nechte změknout a pak společně se zbytkem ingrediencí špičkami prstů propracujte do konzistence vlhkého písku. Pokud drobenku připravujete předem, taky ji uložte do lednice.
  • Těsto rozdělte na kousky o velikosti zhruba 55g (nebo na větší koláče zvažte a rozdělte na 6 dílů), vykoulejte kuličky a nechte asi 10 minut odpočinout. Kuličky přesuňte na plech, střed zploštěte (třeba skleničkou) a okraje potřete rozšlehaným vajíčkem. Střed vyplňte tvarohem, přikryjte a nechte kynout, dle teploty u vás doma asi tři čtvrtě hodiny až hodinu. Pak posypte borůvkami a drobenkou.
  • Pečte na 180°C asi 20-25 minut dozlatova (větší 25-30 minut).

 

Kam dál?

  • Borůvkový koláč s drobenkou a tvarohemBorůvkový koláč s drobenkou a tvarohem
  • Nepečený cheesecake s borůvkamiNepečený cheesecake s borůvkami
  • Borůvkový koláč s mandlemi a kokosemBorůvkový koláč s mandlemi a kokosem
  • Broskvový koláč s drobenkouBroskvový koláč s drobenkou
  • Nejlepší kynuté těstoNejlepší kynuté těsto
  • Jahodové koláčeJahodové koláče

Rubriky: Kynuté a plundrové těsto, Recepty Štítky: borůvky, drobenka, kynuté těsto, tvaroh

Předchozí článek « Lískoořechové sablé s meruňkami
Další článek: Meruňkový koláč s frangipane »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

V té záplavě mousse a cremeux posledních týdn V té záplavě mousse a cremeux posledních týdnů se mi zastesklo po obyčejném kynutém. 😊
A tak jsem připravila dvojitou dávku nejlepšího kynutého, naplnila voňavou ořechovou náplní a zamotala do malých pletenců.
Recept na těsto najdete na blogu ("nejlepší kynuté"😉), z dávky z 300g mouky vyjde 12 pletenců. Odkaz na recept a způsob pletení vám hodím do stories.  Na náplň:
75g změklého másla 
65g třtinového cukru
100g mletých vlašských ořechů (doporučuju  předem spařit a opražit)
2 lžičky cejlonské skořice 
1 lžička kardamomu 
Kůra z 1 bio pomeranče  Mimochodem, druhá fotka je původní, neupravená. Pořád mě fascinuje, co dokáže pár tahů v Lightroomu. 😊  #foodblog #foodphotography #foodstyling #foodstagram #foodfluffer #czechfoodblog #cinnamonrolls #briochebun #walnuts #kynutetesto #sladkerecepty #dnespecu
Další úkol z cukrářského maratonu, čokolád Další úkol z cukrářského maratonu, čokoládový entremet Clementine od @tortykatulienka. V originále s mandarinkou, já použila pomeranč. Lehounká čokoládová mousse, karamelové cremeux s pomerančem, pomerančové želé, kakaový crumble a medový korpus madelaine. Ač nejsem velký fanda kombinace čokolády a citrusů, tak musím říct, že tohle byl moc příjemný dezert. 😊 
Díky @topcakestudio za organizaci a @pastry.cz za sponzorování soutěže. 
#topcakemaraton4 #topcakemaraton4_katarina #moussecake #entremet #frenchpatisserie #chocolatemousse #chocolatedessert #chocolatedecoratins
První úkol cukrářského maratonu, dezert IKA o První úkol cukrářského maratonu, dezert IKA od @vladryasnyy. Kombinace lehounké citronové mousse, hruškového coulis a compoté s jasmínovým čajem a pistáciového moelleux a cremeux byla vážně skvělá, svěží a perfektně vyvážená. Díky za super recept a díky taky Julii @topcakestudio za organizaci. Účastním se už klasicky jen jako divák, ale tohle jsem si nemohla nechat ujít. 😊  #topcakemaraton4_vlad #topcakemaraton4 #foodblog #foodphotography #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #moussedessert
Tenhle entremet jsem měla v hlavě už hrozně dl Tenhle entremet jsem měla v hlavě už hrozně dlouho. Od minulého roku, kdy jsem Sofi nosila v šátku a já denně chodila alespoň dvě hodiny se spícím miminkem spící přírodou. A říkala jsem si, že by to bylo super téma na dort. Ta příroda, ne miminko. 😄 A teď, po roce, kdy jaro už skoro klepe na vrátka, jsem se k němu konečně dokopala. 😊
Každý správný entremet musí mít francouzský název, to dá rozum, tenhle jsem proto nazvala Sol de la forêt. 😊 Dekoraci tvoří to, co najdete v lese... hlína, mech, větvičky, kameny. Všechno samozřejmě jedlé. 😊
Vnitřek dortu tvoří kořeněný kakaový financier, čokoládové cremeux, pistáciové cremeux, pistáciový crunch s pomerančem a pistáciová mousse s vanilkou. Ale právě vnitřní část chci ještě trochu doladit, hlavně výšku jednotlivých vrstev a tak recept zatím nesdílím. Ale určitě se na něj můžete v (snad blízké) budoucnosti těšit. 😊
Edible forest floor entremet. Inside pistachio mousse, pistachio and chocolate cremeux, pistachio crunch and spiced chocolate financier. Decorated with chocolate soil, pistachio moss, chocolate twigs and chocolate stones. 🍃
#foodphotography
#foodblog #frenchpatisserie #entremet #moussecake #soldelaforêt #edibleforest #cake #dessert #francouzskacukrarina #chocolatedecoratins #chocolate #pistachio #čokoláda #pistacie
Tak konečně. 🥳 Článek o bílé čokoláděh Tak konečně. 🥳 Článek o bílé čokoláděh  je na blogu. Vyzkoušela jsem 23 druhů čokolád, od běžných z obchodu, přes řemeslné až po profi. Bylo to několik velmi sladkých dnů. 😄
Zajímalo mě složení, obsah kakaového másla, sladkost, fluidita, cena a samozřejmě především chuť. Částečně jsou tedy v článku objektivní informace, částečně samozřejmě čistě subjektivní hodnocení. Veškeré srovnání a další povídání o bílé čokoládě najdete na blogu, odkaz ve stories a v biu. 😊
#foodblog
#foodphotography #czechfoodblog #whitechocolate #comparison #bilacokolada #srovnavacka
Jedno odpalované těsto, tři různé výsledky. Jedno odpalované těsto, tři různé výsledky. Jaká byla proměnná? Teplota těsta před pečením. 
Minulý týden, když jsem pekla věnečky jsem si řekla, že udělám malý pokus. Pár věnečků jsem upekla rovnou, pár po nastříkání zamrazila a zbytek těsta jsem dala do lednice a věnečky pak stříkala z vychlazeného těsta. Všechny jsem pekla na stejnou teplotu (200°C), asi 20-25minut.
Stříkala jsem přes šablonu, takže před pečením byly velikostně relativně stejné. 😊
Na všech fotkách je zleva doprava těsto pečené hned, vychlazené těsto a zmražené těsto. 
Na fotkách to možná není až tak markantní, ale určitého rozdílu si určitě všimnete. Ve skutečnosti byl rozdíl ještě výraznější. Suverénně nejlepší výsledek byl z vychlazeného těsta. Těsto si nejlíp podrželo tvar, šlo nejvíc do výšky, zářezy zůstaly nejostřejší ap nerozpily se a navíc byly věnečky po upečení krásně lesklé. Dobrého výsledků dosáhnete i pokud těsto upečete rovnou, ale pokud máte čas, určitě doporučuju odpalované těsto před pečením vychladit. 😊
Left to right, same choux pastry baked immediately, after chilling and after freezing. 
#foodblog #foodphotography #chouxpastry #choux #bakingcomparison #dnespecu #odpalovanetesto
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy