• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Borůvkové koláče s tvarohem a drobenkou

10 srpna, 2021 od elikatesy

Borůvky, tvaroh a drobenka. Myslím, že jen málokterá kombinace k sobě sedí tak dokonale. Recept na borůvkový koláč s tvarohem a drobenkou je druhý nejzobrazovanější na blogu a já se vůbec nedivím. Jednoduchý na ingredience, přípravu i čas a přitom radost udělá velikou. Ale na blogu zatím nebyl recept na kynuté borůvkové koláče. A to byla chyba, kterou jsem se rozhodla napravit. Kynuté borůvkové koláče s tvarohem a drobenkou jsou konečně tady. 🙂

Na to, že musím letos upéct borůvkové koláče jsem myslela už od chvíle, kdy jsem pekla jahodové koláče. Recept je prakticky totožný. Jen jsem ještě malinko doladila kynuté těsto (recept jsem přepsala i u jahodových, ať tam máte ten nejlepší). 🙂 Mouku používám z části celozrnnou špaldovou, protože mi částečně celozrnné těsto chutná víc. A navíc mám pak lepší pocit, když si koláče dávám k snídani. 😀

Kynuté těsto je snadné. Jen si pohlídejte pár věcí. Zaprvé je potřeba mít funkční droždí. Proto se dělá kvásek, kde si funkčnost droždí ověříte, než jej smícháte se všemi ostatními ingrediencemi. Zadruhé chcete vypracovat hladké a nelepivé těsto, ale určitě nechcete těsto přepracovat. Ano, chcete dostatečně vypracovat lepek. Ale pokud to přeženete, těsto bude tuhé, bude se s ním špatně pracovat a bude se trhat. Dobrá zpráva je, že v ruce se vám to jen tak nepovede. V robotu se to ale může stát celkem snadno, zvlášť ve výkonnějším typu KitchenAid. Proto těsto kontrolujte a raději jej dopracujte v ruce.

Já nechávám kynuté těsto skoro vždy kynout v lednici. Je to časově flexibilní a navíc to těstu prospěje, chuť je plnější a s těstem se i lépe pracuje. Jen nezapomeňte těsto potřít olejem, aby v lednici neoschlo.

Z množství těsta se dá upéct zhruba 24 menších nebo 6 větších koláčů. Pokud pečete větší, je potřeba je péct o něco déle, pokud moc tmavnou, přikryjte je alobalem.

Tvaroh určitě použijte v kostce. Tvaroh ve vaničce je moc vodnatý. Samozřejmě platí, že čím tučnější, tím lepší. 🙂 A určitě nevynechávejte citronovou kůru, bez ní by to zkrátka nebylo ono. Do drobenky často přidávám trochu mandlové mouky, pro vůni i chuť, ale nutné to není, klidně místo ní přidejte trochu víc mouky. Ale celozrnnou mouku doporučuju určitě, myslím, že je zkrátka chutnější. 🙂

Já jsem použila mražené borůvky. Měla jsem je v mrazáku ještě z loňska… Použila jsem je rovnou mražené. Jen jsem borůvky lehce propláchla, abych je zbavila ledových krystalků. Proto jsem taky koláče nechala kynout jen s tvarohem a borůvky a drobenku přidala až těsně před pečením. Pokud máte čerstvé, můžete je dát i před kynutím.

Bez nějaké borůvkové buchty či dezertu by to snad ani nebylo léto. Co vy? Vyzkoušíte ty nejjednodušší drobenkové řezy, tyto o malinko pracnější koláče nebo se pustíte dokonce do borůvkových tartaletek? Já se letos ještě určitě do nějaké té borůvkové dobroty pustím.

Koláčů je z této dávky opravdu dost. Doporučuju koláče skladovat v lednici. V letním teple tvarohové koláče s ovocem poměrně rychle kvasí. Až si je budete chtít dát, ohřejte je v troubě rozehřáté na 50°C asi 7minut. Budou jako čerstvé. 🙂

Tisk

Borůvkové koláče s tvarohem a drobenkou

Počet porcí: 24 koláčů

Ingredience

Kynuté těsto

  • 400 g hladké mouky
  • 250 g celozrnné špaldové mouky
  • 330 g mléka
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 120 g krupicového cukru
  • 200 g másla
  • 30 g droždí
  • špetka soli
  • vejce na potření

Tvarohová náplň

  • 500 g tvarohu v kostce
  • 2 žloutky
  • 100 g cukru moučka
  • kůra z 1 bio citronu
  • asi 500 g borůvek

Drobenka

  • 160 g celozrnné špaldové mouky
  • 60 g mandlové mouky
  • 75 g cukru moučka
  • 100 g másla

Postup přípravy

  • Začněte přípravou těsta, klidně den či dva dopředu. Máslo, mléko, droždí a žloutky si vytáhněte z lednice alespoň hodinu předem. Navažte si i ostatní suroviny. Droždí, špetku cukru a trochu vlažného mléka rozmíchejte a nechte asi 10 minut vzejít. Mouku dejte do velké mísy a přidejte nastrouhanou kůru z citronu. Ve zbytku mléka rozmíchejte žloutky a cukr a společně s kváskem přilijte k mouce. Zlehka promíchejte (abyste neviděli žádnou suchou mouku) a v robotu s hákem hněťte asi 3 minuty, přidejte změklé máslo a vypracujte hladké a nelepivé těsto. Přesuňte do mísy vymazané olejem, potřete i svrchu, přetáhněte fólií a dejte kynout do lednice (přes noc nebo klidně i na den či dva).
  • Připravte si tvarohovou náplň a drobenku, obojí můžete i předem. Na tvaroh jednoduše rozmíchejte tvaroh s cukrem, žloutky, vanilkou a citronovou kůrou. Směsí naplňte cukrářský sáček a uložte do lednice. Připravte si i drobenku. Máslo nechte změknout a pak společně se zbytkem ingrediencí špičkami prstů propracujte do konzistence vlhkého písku. Pokud drobenku připravujete předem, taky ji uložte do lednice.
  • Těsto rozdělte na kousky o velikosti zhruba 55g (nebo na větší koláče zvažte a rozdělte na 6 dílů), vykoulejte kuličky a nechte asi 10 minut odpočinout. Kuličky přesuňte na plech, střed zploštěte (třeba skleničkou) a okraje potřete rozšlehaným vajíčkem. Střed vyplňte tvarohem, přikryjte a nechte kynout, dle teploty u vás doma asi tři čtvrtě hodiny až hodinu. Pak posypte borůvkami a drobenkou.
  • Pečte na 180°C asi 20-25 minut dozlatova (větší 25-30 minut).

 

Kam dál?

  • Borůvkový koláč s drobenkou a tvarohemBorůvkový koláč s drobenkou a tvarohem
  • Nepečený cheesecake s borůvkamiNepečený cheesecake s borůvkami
  • Borůvkový koláč s mandlemi a kokosemBorůvkový koláč s mandlemi a kokosem
  • Broskvový koláč s drobenkouBroskvový koláč s drobenkou
  • Nejlepší kynuté těstoNejlepší kynuté těsto
  • Jahodové koláčeJahodové koláče

Rubriky: Kynuté a plundrové těsto, Recepty Štítky: borůvky, drobenka, kynuté těsto, tvaroh

Předchozí článek « Lískoořechové sablé s meruňkami
Další článek: Meruňkový koláč s frangipane »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Když už jsem připravovala plundrové těsto, ta Když už jsem připravovala plundrové těsto, tak jsem rovnou připravila i listové na druhý úkol z cukrářského maratonu, Xavierovo malinové mille feuille. Máslové překládané těsto a temperování čokolády, prostě ideální dezert na přípravu do tohoto počasí. 🤣 Ale bylo to moc moc dobrý, maliny dodaly svěžest a dezert byl moc skvěle vyladěný. Křehké listové, jemný krém, nakyslý gel a finální křupnutí v podobě ozdoby z temperované čokolády... Super kombinace, díky za recept! 😋🤗
#topcakemaraton3 #topcakemaraton3_xavier 
#foodblog #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #millefeuille #raspberries #chocolatedessert
Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se o Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se opravdu těšila. 😊 Překládané těsto připravuju moc ráda, začalo to kdysi listovým, které už bych dnes nekoupila a pokračovalo plundrovým, se kterým jsem sice nějaký čas bojovala, ale teď už jsme kamarádi. Teda většinou. 😅 
Ovšem stejně jako do makronek jsem se ani do plundrového těsta od porodu nepouštěla, protože přece jen není úplně časově flexibilní. Ale výzva je výzva a nakonec to šlo celkem hladce. 😊
Teda... časově to sice hladce šlo, ale pár zádrhelů se přece jen vyskytlo. 🙈 To jsem tak založila máslo a válím první překlad, když mě napadlo, že to těsto v lednici moc nenakynulo. Neměla jsem už staré droždí? No... měla. 🤦‍♀️ Vzhledem k tomu, že už jsem založila máslo, rozhodla jsem se v práci pokračovat, ale neočekávala jsem moc valný výsledek. A jaké překvapení, těsto se nakonec vzchopilo a krásně nakynulo. 🤩
Druhý zádrhel byl, že mi večer došlo, že vlastně doma nemám moc věcí, čím bych mohla danishe naplnit. Zachránily mě Sofinčiny meruňky a loňské borůvky v mrazáku. 😄 
První danishe jsou plněné vanilkovým krémem, meruňkami a sekanými pistáciemi a druhé citronovým mascarpone (kdybych měla doma tvaroh, dala bych raději ten), borůvkami a mandlemi. 
Moc díky, Aleši @mouka_voda_sul za super výzvu, ráno dnes bylo sladké a voňavé... ☀️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_ales #plundrovetesto #danishpastry #laminateddough #foodblog #foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #foodstagram #foodfluffer #dnespecu
Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrá Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrářského maratonu, mousse dort s  jahodami, pistáciemi a mangem. Dezert jsem udělala ve formě monoporcí a trošku přeházela pořadí náplní. Zbyl mi pistáciový krém, tak jsem k němu přidala trochu bílé čokolády a použila jej na ozdobu. 
Dezert sklidil velký úspěch, kombinace pistácií, jahod a mangové mousse byla skvělá. ❤️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_tomas #foodblog #foodstagram #foodphotography #frenchpatisserie #moussedessert #francouzskacukrarina #mousse #strawberries #pistachio #mango
Sablé breton aneb něco mezi velkou máslovou sušenkou a křehkým koláčem. 🙂 Toto je vylepšeno mandlovou drobenkou (drobenka vylepší skoro všechno...) a doplněno bezinkovým vanilkovým créme diplomate (cukrářský krém odlehčený ušlehanou smetanou), jahodový gelem, čerstvým ovocem a bezem. 
Svěží a voňavá jarní variace. 🍓🌼
Recept na blogu, odkaz v biu a ve stories. 😊
Sablé breton with almond streusel, eldeflower and vanilla créme diplomate, strawberry gel, berries and eldeflowers.
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #frenchpatisserie #frenchbaking #sablebreton #eldeflower #berries #francouzskacukrarina #dnespecu #krehketesto #jahody #bezinky
Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financier Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financieru, ananasového compoté a mousse z bílé čokolády. 😊
Zdobeno vanilkovou kokosovou namelakou, kandovaným ananasem a korálovou oplatkou. 
Recept i s podrobnými informacemi najdete na blogu, odkaz dávám do bia a do stories. 😉
Piňa Colada petit gateaux. Moist coconut financier, pineapple compoté and white chocolate mousse, decirated with vanilla coconut namelaka, candied pineapple and coral tuile. 
#foodblog #foodstyling #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #czechfoodblog #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #cukrarina #pinacolada
Makronky z třetího úkolu z #topcakemaraton_3. J Makronky z třetího úkolu z #topcakemaraton_3. Jsem moc ráda, že jsem se po delší době dokopala k makronkám, vyzkoušela novou troubu a dobře to dopadlo (145°C 20min byly nejlepší). Jedu si svou osvědčenou italskou metodu, jinak bych to už asi ani neuměla. 🙈 Mouku používám vždy x-fine od @dianacompanycz, ale ještě ji projedu v robotu s cukrem, jsem už tak zvyklá a líp poznám macaronage... Bílky používám pasterované. Tyto makronky jsou barvené přírodně, o zelenou se postarala matcha, hnědou kakao a koření a žluté jsou barveny kurkumou. Náplně byly skvělé, obzvlášť orient. I matcha s jägerem mě velmi příjemně překvapila. 😊
Moc díky Vladi @vladryasnyy za skvělou výzvu a top recepty. ❤️
#topcakemaraton3_vlad 
#makronky #macarons #frenchpatisserie#francouzskacukrarina #frenchbaking #foodstyling #foodfluffer #foodstagram #naturalcolours #pastrychef
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2022 · Elikatesy