Jahodová sezóna si žádá nový jahodový recept. 🙂 Na blogu už jich pár je. Jen z loňska třeba tento krásný koláč nebo snadné jahodové drobenkové řezy. Chvilku jsem tedy přemýšlela, co připravím letos. Nakonec volba padla na jahodové koláče z kynutého těsta s tvarohem a s mandlovou drobenkou.
Recept není nijak složitý, ale časově trošku náročnější. A proto je fajn, že si přípravu můžete rozložit do dvou dnů. Kynuté těsto lze totiž připravit předem a nechat jej kynout pomalu v lednici. Dokonce mu to i prospěje! Stejně tak si můžete dopředu připravit i tvaroh a drobenku. Další den už to je rychlovka. 🙂
Kynuté těsto je snadné, opravdu. Stačí když dodržíte pár pravidel. Mějte suroviny v pokojové teplotě a máslo pořádně změklé. Z droždí, trochy vlažného mléka (tělesná teplota, ne teplejší, ať droždí nespaříte) a špetky cukru připravte kvásek a nechte vzejít. Tento krok je dobrý zejména proto, že zjistíte, jestli droždí opravdu funguje ještě předtím, než jej smícháte se všemi surovinami. 🙂
Pak všechny ingredience krom másla smíchejte v robotu a vypracujte těsto. Postupně přidejte máslo a vypracujte hladké a nelepivé těsto. Ale pozor, pokud těsto zpracováváte v robotu, je hotové poměrně rychle a je velmi snadné jej přepracovat, zvlášť pokud máte lepší robot typu Kenwood či Kitchen Aid.. Přepracované kynuté těsto se trhá a je tuhé, protože lepek je natažený na maximum a ztratil svou sílu. Po upečení bývá přepracované těsto tuhé a tvrdé. V ruce se vám to skoro určitě nestane, ale v robotu stačí chvilka nepozornosti. Já jej v Kitchen Aidu zpracovávám na rychlost 2 asi 6-8 minut. Pak ještě trošku pohladím ručně a je to.
K drobence a tvarohové náplni toho není moc co říct. Prostě vše smícháte. 🙂 Snad jen pár slov k ingrediencím. Na tvarohovou náplň určitě použijte tvaroh ve staniolu, tvaroh ve vaničce je příliš řídký a těsto by vám promáčel. Na drobenku jsem zkombinovala celozrnnou špaldovou a mandlovou mouku a domácí vanilkový cukr. Pokud chcete, můžete k drobence navíc přidat ještě hrst mandlových plátků. Hezky to křupne. 🙂
Jahody jsou pro mě takové synonymum léta a pohody. A myslím, že nejlíp chutnají venku. Tyto jahodové koláče si proto užijte na zahradě nebo alespoň na balkoně. A nebo si je můžete upéct třeba na výlet do ranečku. 🙂
Jahodové koláče
Ingredience
- 400 g hladké mouky
- 250 g celozrnné špaldové mouky
- 325 g plnotučného mléka
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 200 g másla
- 30 g droždí
- 100 g krupicového nebo světlého třtinového cukru
- špetka soli
- vejce na potření
Tvarohová náplň
- 500 g tvarohu v kostce
- 2 žloutky
- 100 g krupicového nebo světlého třtinového cukru
- vanilka a/nebo citronová kůra z bio citronu
- asi 500 g jahod
Drobenka
- 160 g celozrnné špaldové mouky
- 60 g mandlové mouky
- 75 g vanilkového moučkového cukru
- 100 g másla
Postup přípravy
- Začněte přípravou těsta, klidně den či dva dopředu. Máslo, mléko, droždí a žloutky si vytáhněte z lednice alespoň hodinu předem. Navažte si i ostatní suroviny. Droždí, špetku cukru a trochu vlažného mléka rozmíchejte a nechte asi 10 minut vzejít. Mouku dejte do velké mísy a přidejte nastrouhanou kůru z citronu. Ve zbytku mléka rozmíchejte žloutky a cukr a společně s kváskem přilijte k mouce. Zlehka promíchejte (abyste neviděli žádnou suchou mouku) a v robotu s hákem hněťte asi 3 minuty, přidejte změklé máslo a vypracujte hladké a nelepivé těsto. Přesuňte do mísy vymazané olejem, potřete i svrchu, přetáhněte fólií a dejte kynout do lednice (přes noc nebo klidně i na den či dva).
- Připravte si tvarohovou náplň a drobenku, obojí můžete i předem. Na tvaroh jednoduše rozmíchejte tvaroh s cukrem, žloutky, vanilkou a citronovou kůrou. Směsí naplňte cukrářský sáček a uložte do lednice. Připravte si i drobenku. Máslo nechte změknout a pak společně se zbytkem ingrediencí špičkami prstů propracujte do konzistence vlhkého písku. Pokud drobenku připravujete předem, taky ji uložte do lednice.
- Až budete chtít koláče upéct, omyjte a nakrájejte jahody a odložte stranou. Těsto rozdělte na kousky o velikosti zhruba 55g, vykoulejte kuličky a nechte asi 10 minut odpočinout. Kuličky přesuňte na plech, střed zploštěte (třeba skleničkou) a okraje potřete rozšlehaným vajíčkem. Střed vyplňte tvarohem a jahodami a nakonec posypte drobenkou. Přikryjte a nechte kynout, dle teploty u vás doma asi tři čtvrtě hodiny až hodinu.
- Pečte na 180°C asi 20-25 minut dozlatova.
Napsat komentář