• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Jahodové koláče

25 června, 2021 od elikatesy

Jahodová sezóna si žádá nový jahodový recept. 🙂 Na blogu už jich pár je. Jen z loňska třeba tento krásný koláč nebo snadné jahodové drobenkové řezy. Chvilku jsem tedy přemýšlela, co připravím letos. Nakonec volba padla na jahodové koláče z kynutého těsta s tvarohem a s mandlovou drobenkou.

jahodové koláče

Recept není nijak složitý, ale časově trošku náročnější. A proto je fajn, že si přípravu můžete rozložit do dvou dnů. Kynuté těsto lze totiž připravit předem a nechat jej kynout pomalu v lednici. Dokonce mu to i prospěje! Stejně tak si můžete dopředu připravit i tvaroh a drobenku. Další den už to je rychlovka. 🙂

Kynuté těsto je snadné, opravdu. Stačí když dodržíte pár pravidel. Mějte suroviny v pokojové teplotě a máslo pořádně změklé. Z droždí, trochy vlažného mléka (tělesná teplota, ne teplejší, ať droždí nespaříte) a špetky cukru připravte kvásek a nechte vzejít. Tento krok je dobrý zejména proto, že zjistíte, jestli droždí opravdu funguje ještě předtím, než jej smícháte se všemi surovinami. 🙂

Pak všechny ingredience krom másla smíchejte v robotu a vypracujte těsto. Postupně přidejte máslo a vypracujte hladké a nelepivé těsto. Ale pozor, pokud těsto zpracováváte v robotu, je hotové poměrně rychle a je velmi snadné jej přepracovat, zvlášť pokud máte lepší robot typu Kenwood či Kitchen Aid.. Přepracované kynuté těsto se trhá a je tuhé, protože lepek je natažený na maximum a ztratil svou sílu. Po upečení bývá přepracované těsto tuhé a tvrdé. V ruce se vám to skoro určitě nestane, ale v robotu stačí chvilka nepozornosti. Já jej v Kitchen Aidu zpracovávám na rychlost 2 asi 6-8 minut. Pak ještě trošku pohladím ručně a je to.

K drobence a tvarohové náplni toho není moc co říct. Prostě vše smícháte. 🙂 Snad jen pár slov k ingrediencím. Na tvarohovou náplň určitě použijte tvaroh ve staniolu, tvaroh ve vaničce je příliš řídký a těsto by vám promáčel. Na drobenku jsem zkombinovala celozrnnou špaldovou a mandlovou mouku a domácí vanilkový cukr. Pokud chcete, můžete k drobence navíc přidat ještě hrst mandlových plátků. Hezky to křupne. 🙂

Jahody jsou pro mě takové synonymum léta a pohody. A myslím, že nejlíp chutnají venku. Tyto jahodové koláče si proto užijte na zahradě nebo alespoň na balkoně. A nebo si je můžete upéct třeba na výlet do ranečku. 🙂

jahodové koláče

Tisk

Jahodové koláče

Počet porcí: 24 koláčů

Ingredience

  • 400 g hladké mouky
  • 250 g celozrnné špaldové mouky
  • 325 g plnotučného mléka
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 200 g másla
  • 30 g droždí
  • 100 g krupicového nebo světlého třtinového cukru
  • špetka soli
  • vejce na potření

Tvarohová náplň

  • 500 g tvarohu v kostce
  • 2 žloutky
  • 100 g krupicového nebo světlého třtinového cukru
  • vanilka a/nebo citronová kůra z bio citronu
  • asi 500 g jahod

Drobenka

  • 160 g celozrnné špaldové mouky
  • 60 g mandlové mouky
  • 75 g vanilkového moučkového cukru
  • 100 g másla

Postup přípravy

  • Začněte přípravou těsta, klidně den či dva dopředu. Máslo, mléko, droždí a žloutky si vytáhněte z lednice alespoň hodinu předem. Navažte si i ostatní suroviny. Droždí, špetku cukru a trochu vlažného mléka rozmíchejte a nechte asi 10 minut vzejít. Mouku dejte do velké mísy a přidejte nastrouhanou kůru z citronu. Ve zbytku mléka rozmíchejte žloutky a cukr a společně s kváskem přilijte k mouce. Zlehka promíchejte (abyste neviděli žádnou suchou mouku) a v robotu s hákem hněťte asi 3 minuty, přidejte změklé máslo a vypracujte hladké a nelepivé těsto. Přesuňte do mísy vymazané olejem, potřete i svrchu, přetáhněte fólií a dejte kynout do lednice (přes noc nebo klidně i na den či dva).
  • Připravte si tvarohovou náplň a drobenku, obojí můžete i předem. Na tvaroh jednoduše rozmíchejte tvaroh s cukrem, žloutky, vanilkou a citronovou kůrou. Směsí naplňte cukrářský sáček a uložte do lednice. Připravte si i drobenku. Máslo nechte změknout a pak společně se zbytkem ingrediencí špičkami prstů propracujte do konzistence vlhkého písku. Pokud drobenku připravujete předem, taky ji uložte do lednice.
  • Až budete chtít koláče upéct, omyjte a nakrájejte jahody a odložte stranou. Těsto rozdělte na kousky o velikosti zhruba 55g, vykoulejte kuličky a nechte asi 10 minut odpočinout. Kuličky přesuňte na plech, střed zploštěte (třeba skleničkou) a okraje potřete rozšlehaným vajíčkem. Střed vyplňte tvarohem a jahodami a nakonec posypte drobenkou. Přikryjte a nechte kynout, dle teploty u vás doma asi tři čtvrtě hodiny až hodinu.
  • Pečte na 180°C asi 20-25 minut dozlatova.

Kam dál?

  • Jahodové drobenkové řezyJahodové drobenkové řezy
  • Jahodový koláč s pistáciemiJahodový koláč s pistáciemi
  • Borůvkový koláč s drobenkou a tvarohemBorůvkový koláč s drobenkou a tvarohem
  • Broskvový koláč s drobenkouBroskvový koláč s drobenkou
  • Tvarohový dort s jahodami a bílou čokoládou ala FraisierTvarohový dort s jahodami a bílou čokoládou ala Fraisier
  • Bezlepkové cheesecake brownies s třešněmiBezlepkové cheesecake brownies s třešněmi

Rubriky: Kynuté a plundrové těsto, Recepty Štítky: drobenka, jahody, kynuté těsto, mandle, tvaroh, vanilka

Předchozí článek « Chřestový quiche
Další článek: Makronky »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Co pečete na víkend? U nás budou jahodové cupc Co pečete na víkend? U nás budou jahodové cupcaky.🍓🧁 Vláčné těsto s mandlemi, vanilkou a citronovou kůrou, jahodový rozvar a jahodový mascarpone krém. Jednoduchý dezert ve kterém slaďoučké a šťavnaté jahody skvěle vyniknou. Recept sepíšu přes víkend a v pondělí snad hodím na blog. 😊
Cupcakes with strawberry filling and strawberry mascarpone cream. 🍓😊
#foodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #czechfoodblog #cupcakes #strawberries #jahody #dnespecu
Když už jsem připravovala plundrové těsto, ta Když už jsem připravovala plundrové těsto, tak jsem rovnou připravila i listové na druhý úkol z cukrářského maratonu, Xavierovo malinové mille feuille. Máslové překládané těsto a temperování čokolády, prostě ideální dezert na přípravu do tohoto počasí. 🤣 Ale bylo to moc moc dobrý, maliny dodaly svěžest a dezert byl moc skvěle vyladěný. Křehké listové, jemný krém, nakyslý gel a finální křupnutí v podobě ozdoby z temperované čokolády... Super kombinace, díky za recept! 😋🤗
#topcakemaraton3 #topcakemaraton3_xavier 
#foodblog #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #millefeuille #raspberries #chocolatedessert
Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se o Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se opravdu těšila. 😊 Překládané těsto připravuju moc ráda, začalo to kdysi listovým, které už bych dnes nekoupila a pokračovalo plundrovým, se kterým jsem sice nějaký čas bojovala, ale teď už jsme kamarádi. Teda většinou. 😅 
Ovšem stejně jako do makronek jsem se ani do plundrového těsta od porodu nepouštěla, protože přece jen není úplně časově flexibilní. Ale výzva je výzva a nakonec to šlo celkem hladce. 😊
Teda... časově to sice hladce šlo, ale pár zádrhelů se přece jen vyskytlo. 🙈 To jsem tak založila máslo a válím první překlad, když mě napadlo, že to těsto v lednici moc nenakynulo. Neměla jsem už staré droždí? No... měla. 🤦‍♀️ Vzhledem k tomu, že už jsem založila máslo, rozhodla jsem se v práci pokračovat, ale neočekávala jsem moc valný výsledek. A jaké překvapení, těsto se nakonec vzchopilo a krásně nakynulo. 🤩
Druhý zádrhel byl, že mi večer došlo, že vlastně doma nemám moc věcí, čím bych mohla danishe naplnit. Zachránily mě Sofinčiny meruňky a loňské borůvky v mrazáku. 😄 
První danishe jsou plněné vanilkovým krémem, meruňkami a sekanými pistáciemi a druhé citronovým mascarpone (kdybych měla doma tvaroh, dala bych raději ten), borůvkami a mandlemi. 
Moc díky, Aleši @mouka_voda_sul za super výzvu, ráno dnes bylo sladké a voňavé... ☀️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_ales #plundrovetesto #danishpastry #laminateddough #foodblog #foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #foodstagram #foodfluffer #dnespecu
Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrá Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrářského maratonu, mousse dort s  jahodami, pistáciemi a mangem. Dezert jsem udělala ve formě monoporcí a trošku přeházela pořadí náplní. Zbyl mi pistáciový krém, tak jsem k němu přidala trochu bílé čokolády a použila jej na ozdobu. 
Dezert sklidil velký úspěch, kombinace pistácií, jahod a mangové mousse byla skvělá. ❤️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_tomas #foodblog #foodstagram #foodphotography #frenchpatisserie #moussedessert #francouzskacukrarina #mousse #strawberries #pistachio #mango
Sablé breton aneb něco mezi velkou máslovou sušenkou a křehkým koláčem. 🙂 Toto je vylepšeno mandlovou drobenkou (drobenka vylepší skoro všechno...) a doplněno bezinkovým vanilkovým créme diplomate (cukrářský krém odlehčený ušlehanou smetanou), jahodový gelem, čerstvým ovocem a bezem. 
Svěží a voňavá jarní variace. 🍓🌼
Recept na blogu, odkaz v biu a ve stories. 😊
Sablé breton with almond streusel, eldeflower and vanilla créme diplomate, strawberry gel, berries and eldeflowers.
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #frenchpatisserie #frenchbaking #sablebreton #eldeflower #berries #francouzskacukrarina #dnespecu #krehketesto #jahody #bezinky
Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financier Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financieru, ananasového compoté a mousse z bílé čokolády. 😊
Zdobeno vanilkovou kokosovou namelakou, kandovaným ananasem a korálovou oplatkou. 
Recept i s podrobnými informacemi najdete na blogu, odkaz dávám do bia a do stories. 😉
Piňa Colada petit gateaux. Moist coconut financier, pineapple compoté and white chocolate mousse, decirated with vanilla coconut namelaka, candied pineapple and coral tuile. 
#foodblog #foodstyling #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #czechfoodblog #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #cukrarina #pinacolada
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2022 · Elikatesy