• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Chřestový quiche

8 června, 2021 od elikatesy

Už pěkně dlouho tady nebyl žádný slaný recept. Elikatesy jsou sice primárně spíš o sladkém, ale sem tam je fajn to trochu vybalancovat. A když už nic jiného, krátká chřestová sezóna mě k novému receptu spolehlivě dokope. 🙂 Jasně, na chřestových menu v restauracích sice lze najít i chřestové zmrzliny, panna cotty či cheesecaky, ale chřestu to podle mě přece jen víc sluší naslano. A tak tady pro vás dnes mám parádnický chřestový quiche.

chřestový quiche

Na blogu už samozřejmě pár chřestových receptů je, třeba na polévku, bruschettu a taky několik salátů. Ale slaný koláč tady ještě nebyl, tak to letos napravuju. 🙂

Přestože se dnes najdou i varianty z listového těsta, tradiční quiche je připravován z těsta křehkého. To se ve slané verzi skládá z mouky, většího než velkého množství másla, soli a nějaké tekutiny. Někdy jen z ledové vody, ale na quiche je lepší přidat vejce, které těsto trochu zpevní.

Já použila kombinaci celozrnné špaldové a hladké mouky, což těstu přidá na chuti a malinko i na výživové hodnotě. Másla jde do těsta 2 díly ku 3 dílům mouky. Do těsta se studené máslo zapracuje špičkami prstů nebo v robotu K-nástavcem. Sůl radím opravdu zvážit, když dáváte “špetku” jen těžko to odhadnete a pokud soli přidáte málo, těsto je poněkud mdlé. Do drobenky pak vejce zapracujete rychle a jen pár tahy. Žádné hnětení! Opakuju vám to u křehkého těsta pořád, ale je to opravdu klíčové. Čím víc těsto zpracováváte, tím víc aktivujete lepek a tím je těsto tužší a žvýkavější. Méně je zkrátka více.

Těsto taky musí dostatečně dlouho odpočívat v chladu, jak po prvním zpracování, tak po vyválení a vyložení formy. Můžete jej klidně i zamrazit a vkládat do trouby rovnou z mrazáku. Nepotřebuje pak zatížit, ale peče se trochu déle.

Náplň je poměrně jednoduchá, chřest nakrájíte a spaříte, sýr nastrouháte nahrubo a vejce rozšleháte se smetanou. A pak vše jen naskládáte, nalijete do předpečeného korpusu a zapečete. Já quiche ozdobila několika přepůlenými stonky chřestu. Není to nutné, ale vypadá to myslím hezky. 🙂

Náplň můžete různě obměnit. Třeba přidat spařený špenát, mangold, fazolky nebo hrášek. Taky můžete použít jiný sýr (třeba gruyère, ementál nebo parmezán) a nebo i slaninu či šunku. Ale osobně se přikláním spíš k bezmasé variantě.

Chřestový quiche můžete podávat jako předkrm nebo lehčí večeři, ideálně s míchaným salátem s hořčičnou zálivkou a sklenkou dobrého bílého vína. Nejlepší je ještě teplý (ne horký) nebo trochu ohřátý v troubě.

Tisk

Chřestový quiche

Ingredience

Těsto

  • 150 g hladké mouky
  • 150 g celozrnné špaldové mouky
  • 200 g másla
  • 1 vejce
  • 6 g soli

Náplň

  • 500 g zeleného chřestu
  • 250 g smetany na šlehání
  • 3 vejce
  • 150 g čedaru
  • špetka soli

Postup přípravy

  • Připravte těsto. Obě mouky prosejte, přidejte na kostičky nakrájené studené máslo a prsty (nebo v robotu K-nádstavcem) zpracujte drobenku. Vejce rozšlehejte se solí, přidejte k drobence a kartou či nožem rychle zapracujte. Těsto vyklopte na pracovní plochu a několika tahy hranou dlaně zpracujte. Těsto nehněťte ani nezpracovávejte příliš dlouho, bylo by pak tuhé. Těsto zabalte do potravinové fólie, zploštěte a uložte minimálně na hodinu do lednice.
  • Na náplň očistěte chřest (umyjte a odlomte tvrdé konce a pokud je to potřeba, spodek stonku oloupejte). Pokud chcete, několik stonků si nechte na ozdobu a zbytek nakrájejte na asi centimetrové kousky. Ve hrnci přiveďte k varu vodu, osolte a vhoďte chřest. Vařte krátce, jen asi minutu, maximálně dvě, aby byl chřest stále na skus. Sceďte a propláchněte studenou vodou. Nechte důkladně okapat (můžete osušit papírovou utěrkou).
  • Čedar nastrouhejte nahrubo a vejce prošlehejte se smetanou a špetkou soli. Obojí odložte do lednice.
  • Těsto vytáhněte z lednice, trošku rozklepejte válečkem a vyválejte a tloušťku 3mm. Těstem vyložte formu o průměru 24cm, propíchejte a opět odložte do lednice, zhruba na 30 minut.
  • Troubu rozehřejte na 170°C. Těsto ve formě vyložte pečicím papírem a zatižte fazolemi, rýží nebo kamínky. Pečte asi 15 minut, pak papír vyjměte a zapečte ještě asi 5 minut.
  • Předpečený korpus vyjměte z trouby, těsto pokryjte kousky chřestu a nastrouhaným sýrem a zalijte smetanovo-vaječnou směsí. Pokud chcete, povrch dozdobte pár přepůlenými stonky chřestu.
  • Vložte do trouby a pečte asi 30-35 minut. Nechte trochu zchladnout, vyjměte z formy a podávejte.

Kam dál?

  • Salát z grilované zeleniny se sýrem halloumiSalát z grilované zeleniny se sýrem halloumi
  • Chřestový salát s hráškem a mátouChřestový salát s hráškem a mátou
  • Chřestový salát s jahodami, oříšky a mučenkovým dresinkemChřestový salát s jahodami, oříšky a mučenkovým dresinkem
  • Jarní bruschettyJarní bruschetty
  • Motance s medvědím česnekemMotance s medvědím česnekem
  • Sýrové tyčinkySýrové tyčinky

Rubriky: Chleba a slané pečení, Recepty, Zelenina a slané recepty Štítky: chřest, quiche, sýr

Předchozí článek « Veganský čokoládový cheesecake
Další článek: Jahodové koláče »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

V té záplavě mousse a cremeux posledních týdn V té záplavě mousse a cremeux posledních týdnů se mi zastesklo po obyčejném kynutém. 😊
A tak jsem připravila dvojitou dávku nejlepšího kynutého, naplnila voňavou ořechovou náplní a zamotala do malých pletenců.
Recept na těsto najdete na blogu ("nejlepší kynuté"😉), z dávky z 300g mouky vyjde 12 pletenců. Odkaz na recept a způsob pletení vám hodím do stories.  Na náplň:
75g změklého másla 
65g třtinového cukru
100g mletých vlašských ořechů (doporučuju  předem spařit a opražit)
2 lžičky cejlonské skořice 
1 lžička kardamomu 
Kůra z 1 bio pomeranče  Mimochodem, druhá fotka je původní, neupravená. Pořád mě fascinuje, co dokáže pár tahů v Lightroomu. 😊  #foodblog #foodphotography #foodstyling #foodstagram #foodfluffer #czechfoodblog #cinnamonrolls #briochebun #walnuts #kynutetesto #sladkerecepty #dnespecu
Další úkol z cukrářského maratonu, čokolád Další úkol z cukrářského maratonu, čokoládový entremet Clementine od @tortykatulienka. V originále s mandarinkou, já použila pomeranč. Lehounká čokoládová mousse, karamelové cremeux s pomerančem, pomerančové želé, kakaový crumble a medový korpus madelaine. Ač nejsem velký fanda kombinace čokolády a citrusů, tak musím říct, že tohle byl moc příjemný dezert. 😊 
Díky @topcakestudio za organizaci a @pastry.cz za sponzorování soutěže. 
#topcakemaraton4 #topcakemaraton4_katarina #moussecake #entremet #frenchpatisserie #chocolatemousse #chocolatedessert #chocolatedecoratins
První úkol cukrářského maratonu, dezert IKA o První úkol cukrářského maratonu, dezert IKA od @vladryasnyy. Kombinace lehounké citronové mousse, hruškového coulis a compoté s jasmínovým čajem a pistáciového moelleux a cremeux byla vážně skvělá, svěží a perfektně vyvážená. Díky za super recept a díky taky Julii @topcakestudio za organizaci. Účastním se už klasicky jen jako divák, ale tohle jsem si nemohla nechat ujít. 😊  #topcakemaraton4_vlad #topcakemaraton4 #foodblog #foodphotography #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #moussedessert
Tenhle entremet jsem měla v hlavě už hrozně dl Tenhle entremet jsem měla v hlavě už hrozně dlouho. Od minulého roku, kdy jsem Sofi nosila v šátku a já denně chodila alespoň dvě hodiny se spícím miminkem spící přírodou. A říkala jsem si, že by to bylo super téma na dort. Ta příroda, ne miminko. 😄 A teď, po roce, kdy jaro už skoro klepe na vrátka, jsem se k němu konečně dokopala. 😊
Každý správný entremet musí mít francouzský název, to dá rozum, tenhle jsem proto nazvala Sol de la forêt. 😊 Dekoraci tvoří to, co najdete v lese... hlína, mech, větvičky, kameny. Všechno samozřejmě jedlé. 😊
Vnitřek dortu tvoří kořeněný kakaový financier, čokoládové cremeux, pistáciové cremeux, pistáciový crunch s pomerančem a pistáciová mousse s vanilkou. Ale právě vnitřní část chci ještě trochu doladit, hlavně výšku jednotlivých vrstev a tak recept zatím nesdílím. Ale určitě se na něj můžete v (snad blízké) budoucnosti těšit. 😊
Edible forest floor entremet. Inside pistachio mousse, pistachio and chocolate cremeux, pistachio crunch and spiced chocolate financier. Decorated with chocolate soil, pistachio moss, chocolate twigs and chocolate stones. 🍃
#foodphotography
#foodblog #frenchpatisserie #entremet #moussecake #soldelaforêt #edibleforest #cake #dessert #francouzskacukrarina #chocolatedecoratins #chocolate #pistachio #čokoláda #pistacie
Tak konečně. 🥳 Článek o bílé čokoláděh Tak konečně. 🥳 Článek o bílé čokoláděh  je na blogu. Vyzkoušela jsem 23 druhů čokolád, od běžných z obchodu, přes řemeslné až po profi. Bylo to několik velmi sladkých dnů. 😄
Zajímalo mě složení, obsah kakaového másla, sladkost, fluidita, cena a samozřejmě především chuť. Částečně jsou tedy v článku objektivní informace, částečně samozřejmě čistě subjektivní hodnocení. Veškeré srovnání a další povídání o bílé čokoládě najdete na blogu, odkaz ve stories a v biu. 😊
#foodblog
#foodphotography #czechfoodblog #whitechocolate #comparison #bilacokolada #srovnavacka
Jedno odpalované těsto, tři různé výsledky. Jedno odpalované těsto, tři různé výsledky. Jaká byla proměnná? Teplota těsta před pečením. 
Minulý týden, když jsem pekla věnečky jsem si řekla, že udělám malý pokus. Pár věnečků jsem upekla rovnou, pár po nastříkání zamrazila a zbytek těsta jsem dala do lednice a věnečky pak stříkala z vychlazeného těsta. Všechny jsem pekla na stejnou teplotu (200°C), asi 20-25minut.
Stříkala jsem přes šablonu, takže před pečením byly velikostně relativně stejné. 😊
Na všech fotkách je zleva doprava těsto pečené hned, vychlazené těsto a zmražené těsto. 
Na fotkách to možná není až tak markantní, ale určitého rozdílu si určitě všimnete. Ve skutečnosti byl rozdíl ještě výraznější. Suverénně nejlepší výsledek byl z vychlazeného těsta. Těsto si nejlíp podrželo tvar, šlo nejvíc do výšky, zářezy zůstaly nejostřejší ap nerozpily se a navíc byly věnečky po upečení krásně lesklé. Dobrého výsledků dosáhnete i pokud těsto upečete rovnou, ale pokud máte čas, určitě doporučuju odpalované těsto před pečením vychladit. 😊
Left to right, same choux pastry baked immediately, after chilling and after freezing. 
#foodblog #foodphotography #chouxpastry #choux #bakingcomparison #dnespecu #odpalovanetesto
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy