Už pěkně dlouho tady nebyl žádný slaný recept. Elikatesy jsou sice primárně spíš o sladkém, ale sem tam je fajn to trochu vybalancovat. A když už nic jiného, krátká chřestová sezóna mě k novému receptu spolehlivě dokope. 🙂 Jasně, na chřestových menu v restauracích sice lze najít i chřestové zmrzliny, panna cotty či cheesecaky, ale chřestu to podle mě přece jen víc sluší naslano. A tak tady pro vás dnes mám parádnický chřestový quiche.
Na blogu už samozřejmě pár chřestových receptů je, třeba na polévku, bruschettu a taky několik salátů. Ale slaný koláč tady ještě nebyl, tak to letos napravuju. 🙂
Přestože se dnes najdou i varianty z listového těsta, tradiční quiche je připravován z těsta křehkého. To se ve slané verzi skládá z mouky, většího než velkého množství másla, soli a nějaké tekutiny. Někdy jen z ledové vody, ale na quiche je lepší přidat vejce, které těsto trochu zpevní.
Já použila kombinaci celozrnné špaldové a hladké mouky, což těstu přidá na chuti a malinko i na výživové hodnotě. Másla jde do těsta 2 díly ku 3 dílům mouky. Do těsta se studené máslo zapracuje špičkami prstů nebo v robotu K-nástavcem. Sůl radím opravdu zvážit, když dáváte „špetku“ jen těžko to odhadnete a pokud soli přidáte málo, těsto je poněkud mdlé. Do drobenky pak vejce zapracujete rychle a jen pár tahy. Žádné hnětení! Opakuju vám to u křehkého těsta pořád, ale je to opravdu klíčové. Čím víc těsto zpracováváte, tím víc aktivujete lepek a tím je těsto tužší a žvýkavější. Méně je zkrátka více.
Těsto taky musí dostatečně dlouho odpočívat v chladu, jak po prvním zpracování, tak po vyválení a vyložení formy. Můžete jej klidně i zamrazit a vkládat do trouby rovnou z mrazáku. Nepotřebuje pak zatížit, ale peče se trochu déle.
Náplň je poměrně jednoduchá, chřest nakrájíte a spaříte, sýr nastrouháte nahrubo a vejce rozšleháte se smetanou. A pak vše jen naskládáte, nalijete do předpečeného korpusu a zapečete. Já quiche ozdobila několika přepůlenými stonky chřestu. Není to nutné, ale vypadá to myslím hezky. 🙂
Náplň můžete různě obměnit. Třeba přidat spařený špenát, mangold, fazolky nebo hrášek. Taky můžete použít jiný sýr (třeba gruyère, ementál nebo parmezán) a nebo i slaninu či šunku. Ale osobně se přikláním spíš k bezmasé variantě.
Chřestový quiche můžete podávat jako předkrm nebo lehčí večeři, ideálně s míchaným salátem s hořčičnou zálivkou a sklenkou dobrého bílého vína. Nejlepší je ještě teplý (ne horký) nebo trochu ohřátý v troubě.
Chřestový quiche
Ingredience
Těsto
- 150 g hladké mouky
- 150 g celozrnné špaldové mouky
- 200 g másla
- 1 vejce
- 6 g soli
Náplň
- 500 g zeleného chřestu
- 250 g smetany na šlehání
- 3 vejce
- 150 g čedaru
- špetka soli
Postup přípravy
- Připravte těsto. Obě mouky prosejte, přidejte na kostičky nakrájené studené máslo a prsty (nebo v robotu K-nádstavcem) zpracujte drobenku. Vejce rozšlehejte se solí, přidejte k drobence a kartou či nožem rychle zapracujte. Těsto vyklopte na pracovní plochu a několika tahy hranou dlaně zpracujte. Těsto nehněťte ani nezpracovávejte příliš dlouho, bylo by pak tuhé. Těsto zabalte do potravinové fólie, zploštěte a uložte minimálně na hodinu do lednice.
- Na náplň očistěte chřest (umyjte a odlomte tvrdé konce a pokud je to potřeba, spodek stonku oloupejte). Pokud chcete, několik stonků si nechte na ozdobu a zbytek nakrájejte na asi centimetrové kousky. Ve hrnci přiveďte k varu vodu, osolte a vhoďte chřest. Vařte krátce, jen asi minutu, maximálně dvě, aby byl chřest stále na skus. Sceďte a propláchněte studenou vodou. Nechte důkladně okapat (můžete osušit papírovou utěrkou).
- Čedar nastrouhejte nahrubo a vejce prošlehejte se smetanou a špetkou soli. Obojí odložte do lednice.
- Těsto vytáhněte z lednice, trošku rozklepejte válečkem a vyválejte a tloušťku 3mm. Těstem vyložte formu o průměru 24cm, propíchejte a opět odložte do lednice, zhruba na 30 minut.
- Troubu rozehřejte na 170°C. Těsto ve formě vyložte pečicím papírem a zatižte fazolemi, rýží nebo kamínky. Pečte asi 15 minut, pak papír vyjměte a zapečte ještě asi 5 minut.
- Předpečený korpus vyjměte z trouby, těsto pokryjte kousky chřestu a nastrouhaným sýrem a zalijte smetanovo-vaječnou směsí. Pokud chcete, povrch dozdobte pár přepůlenými stonky chřestu.
- Vložte do trouby a pečte asi 30-35 minut. Nechte trochu zchladnout, vyjměte z formy a podávejte.
Napsat komentář