• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Motance s medvědím česnekem

8 dubna, 2021 od elikatesy

Už jste letos byli na medvědím česneku? Nevyrašil tentokrát tak brzy jako loni, takže právě teď je jeho čas. Já byla o víkendu a mám teď doma pěknou zásobu. Ale než jsem vyrazila, bylo potřeba ještě zlikvidovat loňskou sklizeň z mrazáku. Klasika… 😀 Přemýšlela jsem, co s ním a napadlo mě slané kynuté těsto s medvědí náplní. Vznikly tyto motance s medvědím česnekem a měly opravdu velký úspěch, jen se po nich zaprášilo. 🙂

motance s medvědím česnekem

Těsto je kypřené špetičkou droždí a pšeničným kvasem. Pokud máte jen žitný, můžete si jej snadno překrmit na pšeničný. Jak na to si můžete přečíst třeba zde u Maškrtnice. Jen v tomto případě použijte mouku a vodu 1:1 (100% hydratace). Jako tekutinu můžete do těsta použít jen vodu nebo vodu napůl s mlékem. S mlékem jsou motance trochu vláčnější a houskovitější. 🙂

Náplň je úplně jednoduchá a můžete na ni využít jak čerstvý, tak i zmražený medvědí česnek (takže si tyto motance můžete upéct kdykoliv během roku!). Pokud použijete čerstvý česnek, spařte jej a vymačkejte maximum vody. Pak nasekejte najemno. Máslo nechte povolit a utřete s česnekem a najemno nastrouhaným parmezánem. Bude to dost husté, ale nakonec to půjde. 🙂

Jak těsto naplnit a zamotat snad pochopíte z obrázků, ale věřte, že i pokud se vám napoprvé nepovedou úplně dokonalé houstičky nebo se vám v troubě trochu rozjedou, vůbec nic se nestane. Domácí výroba není o uniformitě a každý tvar může být originál. 🙂

Malý tip, jak případné přebytky medvěďáku zamrazit. Česnek spařte vroucí vodou, propláchněte studenou, co nejvíc vymačkejte a pak zmrazte v malých kupičkách (asi jako kupovaný porcovaný špenát). Jakmile zmrznou, sesypte do sáčku. Česnek se vám bude takto mnohem lépe zpracovávat, než když je zmrazíte v jedné velké kupě. Jen je teda potřeba mít trochu volného místa v mrazáku, což třeba u mě doma bývá dost problém. 😀

Pokud chcete upéct něco z medvědího česneku, ale motance se vám zdají trochu složité a časově náročné, mrkněte na scones z loňského roku, ty jsou hotové raz dva. Dělala jsem je teď k nám do bistra a mizely opravdu rychle. 🙂 Mimochodem, sledujete Lokálně? Ne? Tak sledujte! Tam je teď mé nové působiště. Každý pracovní den na instagramu sdílíme, co pro vás právě připravujeme. Zdravé obědy, nejrůznější polévky, saláty a obložené chleby a najde se i nějaká zdravější sladkost. 🙂 Pokud máte cestu kolem Karlova náměstí v Praze, zastavte se, moc rády vás uvidíme. 🙂

A teď už konečně k receptu na motance s medvědím česnekem…

Tisk

Motance s medvědím česnekem

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 150 g aktivního pšeničného kvasu
  • 225 g vody nebo půl napůl voda s mlékem
  • 75 g změklého másla
  • 5 g droždí
  • 12 g soli

Náplň

  • 75 g másla
  • 75 g parmezánu
  • 200 g medvědího česneku

Postup přípravy

  • Den předem si připravte těsto. Do mísy robotu nasypte mouku a přidejte sůl. Ve troše vody rozmíchejte droždí a společně se zbytkem vody a kvasem přidejte do mísy. Pomalu míchejte hákovým nástavcem, dokud se vše nespojí a pak postupně přidejte změklé máslo. Hněťte dál na nižší otáčky asi 8 minut. Vyklopte na pracovní plochu a ručně dopracujte v hladké a kompaktní těsto. Přesuňte do olejem vymazané mísy, přetáhněte fólií a uložte na noc do lednice.
  • Další den si připravte náplň. Máslo nechte změknout a parmezán nastrouhejte najemno. Medvědí česnek spařte vroucí vodou, důkladně vymačkejte a co nejjemněji nasekejte (pokud máte, použijte mini food procesor). Máslo, parmezán i česnek důkladně promíchejte.
  • Těsto vytáhněte z lednice a na lehce pomoučené pracovní ploše rozválejte do obdélníku (asi 20x 40cm).
  • Dvě třetiny těsta potřete náplní.
  • Volnou třetinu těsta přeložte přes prostřední třetinu.
  • A nakonec poslední třetinu přeložíme opět doprostřed.
  • Těsto znovu trochu rozválíme a nakrájíme na 16 proužků. Každý proužek zatočíme a zamotáme do uzlíku.
  • Naskládejte na dva plechy, přikryjte fólií a nechte ještě asi půl hodinky kynout.
  • Troubu předehřejte na 200°C. Motance pečte asi 20 minut nebo dokud nejsou krásně zlatavé (zkontrolujte i zespodu). Nechte vychladnout na mřížce.

Kam dál?

  • Sýrové scones s medvědím česnekem a ořechySýrové scones s medvědím česnekem a ořechy
  • FocacciaFocaccia
  • Kvasové tortillyKvasové tortilly
  • CiabattaCiabatta
  • Kvasové bagetyKvasové bagety
  • Sablé breton s bezinkami a lesním ovocemSablé breton s bezinkami a lesním ovocem

Rubriky: Chleba a slané pečení, Recepty Štítky: kvas, máslo, medvědí česnek, parmezán, slané pečivo, sýr

Předchozí článek « Sušenky Samoas
Další článek: Mramorová bábovka »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Včera jsem u @mouka_voda_sul zjistila, že je mez Včera jsem u @mouka_voda_sul zjistila, že je mezinárodní den croissantů. A náhoda tomu chtěla, že jsem je zrovna asi po roce upekla.
Receptů je spousta, i na blogu jej najdete, ale za ty roky, co jsem s nimi se střídavými úspěchy bojovala, mám pro vás několik tipů.
1) Použijte opravdu super máslo, v ideálním případě se vypravte do Makra a kupte 2kg blok suchého másla přímo na croissanty (má 84%tuku a je proto pevnější).
2) Máslo do těsta nezakládejte přímo z lednice, mělo by jít ohnout, aniž by se zlomilo. Příliš studené máslo se vám může při vyvalování začít lámat a laminace bude nepravidelná. Stejně tak těsto nenechávejte v lednici příliš dlouho mezi jednotlivými překlady. Záleží na teplotě u vás doma, kvalitě másla a rychlosti, s jakou pracujete, ale bude to něco mezi 30 a 60 minutami. 
3) Důkladně těsto podsypávejte moukou, aby se nelepilo, ale před každým překladem těsto pořádně oprašte štětečkem (mám klasický malířský asi 10cm široký, samozřejmě pořízený jen pro toto použití)
4) Při rozkrajování použijte pravítko. Ne, neodhadnete to. 😆
5) Nechte croissanty opravdu dobře nakynout. Pokud máte doma zimu, může to trvat klidně i déle než tři hodiny. V knížce Antonia Bachoura je uvedeno 2,5hod při 28°C. V Oh la la 3hod v kynárně na 28-30°C. Nedokynuté croissanty vám v troubě pustí máslo a budou se ze spodu spíš smažit. Než je dáte péct, měly by zdvojnásobit objem a doslova se do trouby třást. 😊 Pokud je necháváte kynout na vzduchu, přikryjte je igelitem, utěrka nestačí.
6) Dopečte je. Může se zdát, že už jsou na povrchu hotové, ale pokud nejsou důkladně upečené i zevnitř, tak se po vytažení z trouby uvnitř jakoby zhroutí. A je fakt škoda, když se vše povede a pak se to po... v cílové rovince. Bachour píše na 170°C (bude to horkovzduch) 18min, Oh la la 180-200°C 16min.  #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #foodstagram #boulangerie #croissants #croissanty #domacicroissanty #maslojelaska #dnespecu
🍫Brownies🍫 Uklízela jsem svoji čokoládovo 🍫Brownies🍫
Uklízela jsem svoji čokoládovou skříňku (jojo, mám čokoládovou skříňku 😄) a našla jsem zbytky čokolády, co jsem používala na obalování. Znáte to, zbytek je vám líto vyhodit, tak to vylijete na papír, necháte ztuhnout a pak na to zapomenete... 
A tak jsem se rozhodla, že než na to zapomenu znova, upeču raději brownies. Extra čokoládové brownies. 😊  INGREDIENCE 
300g tmavé čokolády
300g másla 
200g s světlého cukru muscovado
4 vajíčka
110g hladké mouky
40g kakaa
Velká špetka soli
1 lžička vanilkového extraktu 
100g vlašských ořechů
100g mléčné čokolády (ideálně Power od Callebaut)  POSTUP 
Čokoládu a máslo rozpustíme a necháme zchladnout. Vajíčka, cukr, sůl a vanilkový extrakt prošleháme, dokud se cukr nerozpustí (není potřeba šlehat až do pevné pěny). Mouku a kakao prosejeme. Vaječnou směs prošleháme s čokoládou a pak opatrně vmícháme mouku s kakaem. Nakonec zamícháme mléčnou čokoládu a vlašské ořechy (doporučuju předem namočit a opražit). Menší plech vyložíme pečicím papírem, nalijeme do něj těsto a pečeme na 180°C asi 25-30 minut. Nemá smysl zkoušet špejlí, brownies musí být trochu nedopečené. Před krájením nechte vychladnout, pokud chcete ostré řezy jako na fotce, tak i vychladit. Ale podávejte určitě v pokojové teplotě. 😊  #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #instafood #foodphotography #foodstyling #foodstagram #brownies #chocolate #callebaut #dnespecu #cokolada #cokoladovydezert
☕️ Kořeněné muffiny s kávou a ořechy☕️
Snídám prakticky jen sladké, ale snažím se, aby to mělo i nějakou vyživovou hodnotu a cukru spíš míň, než víc. 😊 A tak točím granolu, kaše, celozrnné lívance a sem tam nějaké to zdravější snídaňové pečivo. 😊
Tyto muffiny jsou bez lepku, neobsahují moc cukru (ve formě javorového sirupu) a krásně voní kávou a kořením. 
Co nejraději snídáte vy? Jste tým sladké 🥐🧇🥞 nebo slané 🍞🥓🍳?  INGREDIENCE 
150g ovesné mouky
100g mandlové mouky
15g kukuřičného škrobu 
3 lžičky chai koření (nebo perníkového)
1,5 lžičky bio kypřicího prášku
0,5 lžičky jedlé sody
125g jogurtu
1 vejce
50g rozpuštěného másla
80g javorového sirupu 
60g espressa (pokud chcete silnější kávovou chuť, můžete přidat ještě 1-2 lžíce mleté kávy)
Špetka soli 
75g vlašských ořechů  POSTUP
Všechny ingredience si předem vytáhněte z lednice. Doporučuju vlašské ořechy zalít vroucí vodou, nechat alespoň 10 minut odstát, pak propláchnout a opražit v troubě nebo na pánvi. Zbavíte se trpkosti a zvýrazníte jejich chuť. 
Pak už je to jednoduché, v jedné misce metličkou promíchejte všechny suché ingredience, v druhé misce pak jogurt, vejce, rozpuštěné zchladlé máslo, javorový sirup a espresso.
Tuto směs přilijte k suchým ingrediencí a promíchejte. Ne moc, jen dokud se vše nespojí. Pak přidejte nasekané ořechy a znovu krátce promíchejte. Těsto rozdělte do muffinové formy vyložené papírovými košíčky a pokud chcete, posypte drobenkou (30g jemných ovesných vloček, 20g ovesné mouky, 20g mandlové mouky, 20g třtinového cukru, 20g másla).
Vložte do trouby rozehřáté na 200°C, snižte na 180°C a pečte 15-20 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. 
Nechte vychladnout na mřížce  #foodblog #foodphotography
#czechfoodblog #czechfoodblogger #muffins #muffiny #sladkerecepty #dnespecu #sladkasnidane #zdravepeceni
Mangové tartaletky s kokosem právě přistály n Mangové tartaletky s kokosem právě přistály na blogu.🥭🥥😊 Křehké mandlové těsto, voňavý kokosový frangipane, mangové compoté a cremeux a kokosová namelaka, to je dohromady fakt moc příjemná a svěží kombinace. 
Tartaletky jsem dělala už na Sofiiny narozeniny, ale v prosinci samozřejmě nebyl čas a i ten leden je teď jakýsi divoký (zuby, virózy... s podrobnostmi vás nebudu zdržovat, ale jistě si to dokážete představit 🙈). Ale snažím se, snažím a tak tady máte první recept z naší oslavy. A druhý (čokoládově  čokoládová bomba) bude následovat.
Recept je na blogu jako vzdy i s podrobným postupem a spoustou tipů. ❤️
Mango and coconut tartlets. Almond pate sucree, coconut frangipane, mango compote, glazed mango cremeux and coconut namelaka. 🥭🥥
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #patisserie #pastrychef #frenchpatisserie #tartlets #mangotartlets #coconut #francouzskacukrarina #cukrarina #dnespecu
A jakou první věc jste v tomto roce upekli vy? 😊
Já klasicky na Vánoce neodhadla množství ovoce a tak jsem hned po Silvestru pekla banánový chlebíček. 😄
Na blogu už spousta receptů z přezrálých banánů je, toto ale byla taková improvizace a moc se povedla, tak se o ni tady podělím. Velmi vláčný, ne moc sladký, s kousky čokolády a vlašských ořechů... Mňam 😋  🍌Banánový chlebíček🍌
3 přezrálé banány
100g cukru (použila jsem rapaduru a datlový, třtinového by stačilo i míň)
2 vajíčka 
100g jogurtu
100g rozpuštěného másla
100g jemných ovesných vloček
100g ovesné mouky
150g špaldové celozrnné mouky 
1 lžička skořice
1,5 lžičky bio kypřicího prášku
0,5 lžičky jedlé sody
špetka soli 
Hrst vlašských ořechů a hrst čokoládových čoček  Vše v předstihu vytáhnout z lednice, aby mělo pokojovou teplotu. Banány rozmačkat, rozšlehat s vajíčky, jogurtem, cukrem a máslem. 
Suché promíchat, pak společně s ořechy a čokoládou vmíchat do mokré směsi stěrkou, jen dokud se vše nespojí. 
180°C asi 50-60min (zkusit jehlou).  #foodblog #foodphotography #foodstyling #czechfoodblog #czechfoodblogger #instafood #dnespecu #bananabread #bananovychlebicek
Perníkové lanýže už jsou i na blogu. Krom toh Perníkové lanýže už jsou i na blogu. Krom toho, že tam recept pozděj snáz dohledáte, obsahuje článek samozřejmě i podrobnější informace k postupu. 😊
Tak vzhůru do nového roku, ať je sladký a pohodový. 🥳
Gingerbread truffles from gold chocolate. 
#foodblog #czechfoodblog #foodphotography #instafood #chocolatetruffles #gingerbread #goldchocolate #dnesnepecu #cokoladovelanyze #vanocnicukrovi #pernicky
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy