Už jste letos byli na medvědím česneku? Nevyrašil tentokrát tak brzy jako loni, takže právě teď je jeho čas. Já byla o víkendu a mám teď doma pěknou zásobu. Ale než jsem vyrazila, bylo potřeba ještě zlikvidovat loňskou sklizeň z mrazáku. Klasika… 😀 Přemýšlela jsem, co s ním a napadlo mě slané kynuté těsto s medvědí náplní. Vznikly tyto motance s medvědím česnekem a měly opravdu velký úspěch, jen se po nich zaprášilo. 🙂
Těsto je kypřené špetičkou droždí a pšeničným kvasem. Pokud máte jen žitný, můžete si jej snadno překrmit na pšeničný. Jak na to si můžete přečíst třeba zde u Maškrtnice. Jen v tomto případě použijte mouku a vodu 1:1 (100% hydratace). Jako tekutinu můžete do těsta použít jen vodu nebo vodu napůl s mlékem. S mlékem jsou motance trochu vláčnější a houskovitější. 🙂
Náplň je úplně jednoduchá a můžete na ni využít jak čerstvý, tak i zmražený medvědí česnek (takže si tyto motance můžete upéct kdykoliv během roku!). Pokud použijete čerstvý česnek, spařte jej a vymačkejte maximum vody. Pak nasekejte najemno. Máslo nechte povolit a utřete s česnekem a najemno nastrouhaným parmezánem. Bude to dost husté, ale nakonec to půjde. 🙂
Jak těsto naplnit a zamotat snad pochopíte z obrázků, ale věřte, že i pokud se vám napoprvé nepovedou úplně dokonalé houstičky nebo se vám v troubě trochu rozjedou, vůbec nic se nestane. Domácí výroba není o uniformitě a každý tvar může být originál. 🙂
Malý tip, jak případné přebytky medvěďáku zamrazit. Česnek spařte vroucí vodou, propláchněte studenou, co nejvíc vymačkejte a pak zmrazte v malých kupičkách (asi jako kupovaný porcovaný špenát). Jakmile zmrznou, sesypte do sáčku. Česnek se vám bude takto mnohem lépe zpracovávat, než když je zmrazíte v jedné velké kupě. Jen je teda potřeba mít trochu volného místa v mrazáku, což třeba u mě doma bývá dost problém. 😀
Pokud chcete upéct něco z medvědího česneku, ale motance se vám zdají trochu složité a časově náročné, mrkněte na scones z loňského roku, ty jsou hotové raz dva. Dělala jsem je teď k nám do bistra a mizely opravdu rychle. 🙂 Mimochodem, sledujete Lokálně? Ne? Tak sledujte! Tam je teď mé nové působiště. Každý pracovní den na instagramu sdílíme, co pro vás právě připravujeme. Zdravé obědy, nejrůznější polévky, saláty a obložené chleby a najde se i nějaká zdravější sladkost. 🙂 Pokud máte cestu kolem Karlova náměstí v Praze, zastavte se, moc rády vás uvidíme. 🙂
A teď už konečně k receptu na motance s medvědím česnekem…
Motance s medvědím česnekem
Ingredience
- 500 g hladké mouky
- 150 g aktivního pšeničného kvasu
- 225 g vody nebo půl napůl voda s mlékem
- 75 g změklého másla
- 5 g droždí
- 12 g soli
Náplň
- 75 g másla
- 75 g parmezánu
- 200 g medvědího česneku
Postup přípravy
- Den předem si připravte těsto. Do mísy robotu nasypte mouku a přidejte sůl. Ve troše vody rozmíchejte droždí a společně se zbytkem vody a kvasem přidejte do mísy. Pomalu míchejte hákovým nástavcem, dokud se vše nespojí a pak postupně přidejte změklé máslo. Hněťte dál na nižší otáčky asi 8 minut. Vyklopte na pracovní plochu a ručně dopracujte v hladké a kompaktní těsto. Přesuňte do olejem vymazané mísy, přetáhněte fólií a uložte na noc do lednice.
- Další den si připravte náplň. Máslo nechte změknout a parmezán nastrouhejte najemno. Medvědí česnek spařte vroucí vodou, důkladně vymačkejte a co nejjemněji nasekejte (pokud máte, použijte mini food procesor). Máslo, parmezán i česnek důkladně promíchejte.
- Těsto vytáhněte z lednice a na lehce pomoučené pracovní ploše rozválejte do obdélníku (asi 20x 40cm).
- Dvě třetiny těsta potřete náplní.
- Volnou třetinu těsta přeložte přes prostřední třetinu.
- A nakonec poslední třetinu přeložíme opět doprostřed.
- Těsto znovu trochu rozválíme a nakrájíme na 16 proužků. Každý proužek zatočíme a zamotáme do uzlíku.
- Naskládejte na dva plechy, přikryjte fólií a nechte ještě asi půl hodinky kynout.
- Troubu předehřejte na 200°C. Motance pečte asi 20 minut nebo dokud nejsou krásně zlatavé (zkontrolujte i zespodu). Nechte vychladnout na mřížce.
Napsat komentář