• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Motance s medvědím česnekem

8 dubna, 2021 od elikatesy

Už jste letos byli na medvědím česneku? Nevyrašil tentokrát tak brzy jako loni, takže právě teď je jeho čas. Já byla o víkendu a mám teď doma pěknou zásobu. Ale než jsem vyrazila, bylo potřeba ještě zlikvidovat loňskou sklizeň z mrazáku. Klasika… 😀 Přemýšlela jsem, co s ním a napadlo mě slané kynuté těsto s medvědí náplní. Vznikly tyto motance s medvědím česnekem a měly opravdu velký úspěch, jen se po nich zaprášilo. 🙂

motance s medvědím česnekem

Těsto je kypřené špetičkou droždí a pšeničným kvasem. Pokud máte jen žitný, můžete si jej snadno překrmit na pšeničný. Jak na to si můžete přečíst třeba zde u Maškrtnice. Jen v tomto případě použijte mouku a vodu 1:1 (100% hydratace). Jako tekutinu můžete do těsta použít jen vodu nebo vodu napůl s mlékem. S mlékem jsou motance trochu vláčnější a houskovitější. 🙂

Náplň je úplně jednoduchá a můžete na ni využít jak čerstvý, tak i zmražený medvědí česnek (takže si tyto motance můžete upéct kdykoliv během roku!). Pokud použijete čerstvý česnek, spařte jej a vymačkejte maximum vody. Pak nasekejte najemno. Máslo nechte povolit a utřete s česnekem a najemno nastrouhaným parmezánem. Bude to dost husté, ale nakonec to půjde. 🙂

Jak těsto naplnit a zamotat snad pochopíte z obrázků, ale věřte, že i pokud se vám napoprvé nepovedou úplně dokonalé houstičky nebo se vám v troubě trochu rozjedou, vůbec nic se nestane. Domácí výroba není o uniformitě a každý tvar může být originál. 🙂

Malý tip, jak případné přebytky medvěďáku zamrazit. Česnek spařte vroucí vodou, propláchněte studenou, co nejvíc vymačkejte a pak zmrazte v malých kupičkách (asi jako kupovaný porcovaný špenát). Jakmile zmrznou, sesypte do sáčku. Česnek se vám bude takto mnohem lépe zpracovávat, než když je zmrazíte v jedné velké kupě. Jen je teda potřeba mít trochu volného místa v mrazáku, což třeba u mě doma bývá dost problém. 😀

Pokud chcete upéct něco z medvědího česneku, ale motance se vám zdají trochu složité a časově náročné, mrkněte na scones z loňského roku, ty jsou hotové raz dva. Dělala jsem je teď k nám do bistra a mizely opravdu rychle. 🙂 Mimochodem, sledujete Lokálně? Ne? Tak sledujte! Tam je teď mé nové působiště. Každý pracovní den na instagramu sdílíme, co pro vás právě připravujeme. Zdravé obědy, nejrůznější polévky, saláty a obložené chleby a najde se i nějaká zdravější sladkost. 🙂 Pokud máte cestu kolem Karlova náměstí v Praze, zastavte se, moc rády vás uvidíme. 🙂

A teď už konečně k receptu na motance s medvědím česnekem…

Tisk

Motance s medvědím česnekem

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 150 g aktivního pšeničného kvasu
  • 225 g vody nebo půl napůl voda s mlékem
  • 75 g změklého másla
  • 5 g droždí
  • 12 g soli

Náplň

  • 75 g másla
  • 75 g parmezánu
  • 200 g medvědího česneku

Postup přípravy

  • Den předem si připravte těsto. Do mísy robotu nasypte mouku a přidejte sůl. Ve troše vody rozmíchejte droždí a společně se zbytkem vody a kvasem přidejte do mísy. Pomalu míchejte hákovým nástavcem, dokud se vše nespojí a pak postupně přidejte změklé máslo. Hněťte dál na nižší otáčky asi 8 minut. Vyklopte na pracovní plochu a ručně dopracujte v hladké a kompaktní těsto. Přesuňte do olejem vymazané mísy, přetáhněte fólií a uložte na noc do lednice.
  • Další den si připravte náplň. Máslo nechte změknout a parmezán nastrouhejte najemno. Medvědí česnek spařte vroucí vodou, důkladně vymačkejte a co nejjemněji nasekejte (pokud máte, použijte mini food procesor). Máslo, parmezán i česnek důkladně promíchejte.
  • Těsto vytáhněte z lednice a na lehce pomoučené pracovní ploše rozválejte do obdélníku (asi 20x 40cm).
  • Dvě třetiny těsta potřete náplní.
  • Volnou třetinu těsta přeložte přes prostřední třetinu.
  • A nakonec poslední třetinu přeložíme opět doprostřed.
  • Těsto znovu trochu rozválíme a nakrájíme na 16 proužků. Každý proužek zatočíme a zamotáme do uzlíku.
  • Naskládejte na dva plechy, přikryjte fólií a nechte ještě asi půl hodinky kynout.
  • Troubu předehřejte na 200°C. Motance pečte asi 20 minut nebo dokud nejsou krásně zlatavé (zkontrolujte i zespodu). Nechte vychladnout na mřížce.

Kam dál?

  • Sýrové scones s medvědím česnekem a ořechySýrové scones s medvědím česnekem a ořechy
  • FocacciaFocaccia
  • Kvasové tortillyKvasové tortilly
  • CiabattaCiabatta
  • Kvasové bagetyKvasové bagety
  • Mandlové croissantyMandlové croissanty

Rubriky: Chleba a slané pečení, Recepty Štítky: kvas, máslo, medvědí česnek, parmezán, slané pečivo, sýr

Předchozí článek « Sušenky Samoas
Další článek: Mramorová bábovka »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Mateřství změní život. Opravdu hodně. To, ja Mateřství změní život. Opravdu hodně. To, jak ta změna bude náročná záleží na tom, jaké se vám narodí miminko (Spí v noci? Spí přes den? Vydrží chvíli samo nebo chce pořád nosit? Má rádo kočárek nebo jen nosítko? Trápí ho bříško? Trápí ho zoubky? Je celkově citlivější?), jakou máte podporu v okolí i na tom, jestli se k této už tak velké změně pojí třeba i nějaká jiná změna (třeba v mém případě stěhování). Pro mě třeba změna z nula na jedna byla nesrovnatelně náročnější, než teď změna z jedna na dvě. Možná už jsem byla psychicky víc připravená, možná je Tomík trochu "jednodušší na údržbu", možná je to tím, že když mám k němu i Sofi, se kterou už si normálně povykládám, tak nemám dojem takové sociální deprivace... Ale to je vlastně jedno. 😊
Ať je to jak chce a ač mi mateřství přineslo a ještě přinese spoustu náročných momentů, pravdou je, že je to zároveň ta nejlepší věc, co mě kdy potkala a že teprve s mými dětmi mi život začal dávat opravdový smysl. Ta obrovská láska, kterou mi Sofi s Tomíkem přinesli do života je nejvíc na světě. ❤️
Tak krásný den matek všem mámám. 😊  Za fotky díky @photostoryjitka 😘
Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanyc Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz tip na luxusní snídani. 
Mandlové či pistáciové croissanty. 🥐
Já je miluju a mohla bych je snídat každý den... Mohla, ale raději si je nechávám jen na speciální příležitost. 😅
Výhoda domácích mandlových croissantů spočívá především v tom, že si je můžete udělat podle sebe. Můžou být mandlové, ale taky pistaciové, lískové nebo pekanové... Můžete je dochutit citronovou nebo pomerančovou kůrou, vanilkou či skořicí. A co je podle mě hlavní výhoda, můžete je udělat mnohem méně sladké.
Tak pojďme na recept, věřím, že je taky budete chtít brzy upéct... 😉  🥐 Mandlové croissanty 🥐
10 den starých kupovaných či domácích máslových croissantů
Na sirup: 50g cukru krupice, 50g vody, ochucovadlo dle chuti (citronová či pomerančová kůra, vanilka, skořice,...)
Na frangipane: 100g másla, 80g cukru moučka, 2 vejce, 140g mandlové mouky (pro pistáciovou variantu nahraďte polovinu množství mletými pistáciemi), špetka soli 
Na dokončení: mandlové plátky nebo mleté pistácie  Připravte si sirup. Vodu s cukrem přiveďte k varu a rozmíchejte do rozpuštění cukru. Přidejte ochucovadlo a nechte infuzovat. Na frangipane utřete změklé máslo s moučkovým cukrem a postupně zašlehejte vejce. Přidejte mandlovou mouku, promíchejte a přesuňte do cukrářského sáčku. 
Croissanty rozpulte a řez potřete sirupem. Pak na spodní polovinu nastříkejte frangipane a přiklopte horní polovinou. Opět potřete sirupem, pak zbytkem frangipane a zasypeme mandlovými plátky. 
Zapečte na 180°C asi 10-15min.  #spolupráce #foodblog #czechfoodblog
#czechfoodblogger #foodstyling
#foodphotography #croissant #almondcroissant #dnespecu
Tomášek, moje duhové miminko. 🌈 Má deset týdnů a já už si ani nepamatuju, jaké to bylo bez něj... Je to pohodář a život s ním je zase o kousek radostnější. ❤️
Sofi ho miluje, pořád ho objímá a pusinkuje, a i když to pro ni musí být určitě náročná změna, chová se k bráchovi vážne úžasně. Už se moc těším, až Tomík trochu povyroste a budou z nich parťáci. 😊
Těhotenství jsem na sítích tentokrát nesdílela. Bylo pro mě psychicky docela náročné a necítila jsem se na to. Ale upřímně, čekala jsem, že budu ještě víc vystrašená. Ona ta ztráta, zvlášť když o miminko přijdete v druhé polovině těhotenství, už v člověku zůstane, ale u mě to bylo především v tom, že jsem byla co nejopatrnější a snažila jsem se vyhýbat potenciálním infekcím a jiným rizikům, ne o tom, že bych panikařila.
Sofi jsem nakonec nedávala do školky právě proto, aby nenosila domů nemoci. A jasně, být teď doma s dvěma dětmi je dost náročné, ale zase se fakt nenudím. 😅 S novými recepty to teď nějaký čas bude trošku slabší, tak mi to prosím odpusťte a věřte, že jak jen to půjde, budu se pečení zase věnovat víc. 😊
Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompany Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompany recept na asi nejjednodušší domácí čokoládové bonbony. Ano, ještě jednodušší, než lanýže. 😄
Nugát. To je moc báječný vynález. Jen čokoláda a ořechová pasta a jakou to udělá parádu. 🤩
Můžete použít jakoukoliv čokoládu i ořechovou pastu. Bílá, ruby, gold, mléčná, tmavá, pasta arašídová, lísková, mandlová, pistáciová, pekanová... Pokud chcete, můžete si pohrát i s dochucením a přidat třeba špetku kvalitní vločkové soli, vanilku, skořici, tonku, kávu nebo prášek z lyofilizovaného ovoce... 
Pokud chcete, můžete hotový nugát ještě ozdobit celými či nasekanými ořechy nebo obalit v čokoládě. Nebo obojí. 😉
Nugát můžete nalít do formiček a po ztuhnutí vytáhnout. Nebo nalít do ráfku a po ztuhnutí nakrájet. 
Já připravila tři základní druhy, kterými se můžete inspirovat a pak se vrhnout do vlastních variací. 
Já mám ráda nugát v tomto poměru, kdy je stejně čokolády a ořechů. V tomto poměru je lepší jej skladovat v lednici a vytáhnout až chvíli před konzumací. Pokud chcete tužší nugát, můžete přidat 20g kakového másla. Nebo poměr čokolády a ořechové pasty trochu upravit (170g čokolády a 130g ořechové pasty). Bonbony pak ale budou samozřejmě sladší. 😊  🌰Gold a arašíd 
150g gold čokolády Callebaut
150g 100% arašídové pasty 
špetka Fleur de sel  🌰Mléčná a lískový ořech 
150g čokolády Power Callebaut 
150g 100% lískové pasty 
Špetka vanilky  🌰Pistácie 
150g čokolády Callebaut Velvet 
150g 100% pistáciové pasty  Čokoládu rozpusťte a přidejte ořechovou pastu. Promíchejte metličkou, nalijte do silikonových formiček či ráfku a dejte ztuhnout. Vyloupněte, případně rozkrájejte a uchovávejte v lednici.  #dianacompanycz #spoluprace #foodblog #czechfoodblog #foodphotography #nugat #gianduja
Na blogu je nový recept! 😊 Hruškové tartalet Na blogu je nový recept! 😊 Hruškové tartaletky s karamelem a pekanovými ořechy. Uvnitř tartaletky z křehkého těsta  se skrývá karamelovo-pekanová náplň a hrušková mousse. Dezert je pak ozdoben hruškovým tatinem, šlehanou mousse z gold čokolády a skořicovou tuile. Je to krásná harmonie sladké a nahořklé chuti, křupavé a hedvábně krémové struktury. 
Recept i se všemi tipy, aby se vám perfektně povedl, najdete na blogu. Odkaz v biu a ve stories. 😊  #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #patisserie #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #cukrarina #pastryblog #pastrychef #tartaletky #tartlets
Na blogu najdete recept na další inspiraci na mé oblíbené kynuté. Tentokrát v pistáciové variantě. 😊 
Jednoduché motance plněné sladkou pistáciovou náplní se špetkou kardamomu a pomeranče pro lehce orientální závan. 😋
Pro recept můžete kliknout na link v biu nebo ve stories. 😉
#foodblog #czechfoodblog #foodphotography #foodstyling #pistachiobuns #pistaciovemotance #kynutetesto
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2025 · Elikatesy