Go Back

Javorové pekanové rolky

Počet porcí: 12 rolek

Ingredience

  • 150 g hladké mouky
  • 150 g celozrnné špaldové mouky nebo další hladké mouky
  • 10 g čerstvého droždí
  • 50 g světlého třtinového cukru
  • 1 vejce
  • 100 g mléka či vody
  • 70 g másla
  • kůra z jednoho pomeranče
  • špetka soli

Náplň

  • 150 g másla
  • 150 g javorového sirupu
  • 150 g pekanových ořechů
  • 1-2 lžičky skořice
  • vanilka

Postup přípravy

  • Začněte přípravou těsta, klidně i den či dva předem. Polovinu tekutiny ohřejte na teplotu těla, rozdrobte do ní droždí, přidejte špetku cukru a promíchejte. Nechte na teplém místě asi 10 minut vzejít. Ve velké míse nebo míse robotu smíchejte mouku a špetku soli. Vajíčko, cukr, pomerančovou kůru a zbytek tekutiny prošlehejte. K mouce přilijte tekutou směs a kvásek a začněte hníst. Hněťte, dokud se částečně nevypracuje lepek, asi 10 minut. Pak pomalu přidávejte na kostičky nakrájené studené (nebo jen opravdu mírně změklé) máslo. Hněťte na minimum, dokud těsto není krásně pružné a lesklé. Vložte do mísy vymazané olejem, trochu potřete i povrch těsta a přetáhněte fólií. Nechte kynout minimálně dvě hodiny v pokojové teplotě nebo přes noc v lednici.
  • Na náplň utřete změklé máslo s javorovým sirupem a vanilkou, případně i skořicí. Doporučuji nejdřív vše promíchat vidličkou a pak našlehat ručním šlehačem. Pekanové ořechy nasekejte nahrubo. Polovinu javorové náplně rozetřete do menšího plechu a posypte pekanovými ořechy.
  • Vykynuté těsto rozválejte na obdélník zhruba 20x35cm, silný asi 3-4mm. Se studeným těstem z lednice se pracuje dobře, není téměř třeba podsypávat a když, tak jen opravdu minimálně. Těsto potřete zbylou javorovou náplní a po delší straně zarolujte. Rozkrojte na 12 kousků (na polovinu, poloviny znovu na poloviny a ty pak na třetiny). Vyskládejte na vymazaný menší pekáček, přikryjte fólií a nechte ještě asi půl hodiny až hodinu kynout. Mezitím si troubu rozehřejte na 180°C.
  • Rolky vložte do trouby a pečte asi 25-30 minut dozlatova. Vytáhněte z trouby a ještě horké opatrně vyklopte, aby se k plechu nepřilepily. Nechte vychladnout.