• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Jahodové cupcaky

7 července, 2022 od elikatesy

Jahodová sezóna nečeká! Už to nebude dlouho trvat a se slaďoučkými, šťavnatými plody brzkého léta se budeme muset zase na dlouhý čas rozloučit. Protože lednové jahody? To se jako jahody prostě nepočítá… A tak to chce samozřejmě ještě alespoň jeden nový recept. 🙂 Třeba tyto jahodové cupcaky. Jsou jednoduché a celkem rychlé a jahody v nich skvěle vyniknou.

jahodové cupcaky

Cupcaky se vždy skládají z pečeného základu a krému. A k tomu můžete přidat ještě náplň navíc. Jako je tomu v případě těchto cupcaků. 🙂 Jako základ jsem upekla vláčný korpus s mandlemi, vanilkou a citronovou kůrou. Plnila jsem jahodovým rozvarem a zdobila jahodovým mascarpone krémem.

Korpus je z třeného těsta. Na toto těsto si musíte suroviny vytáhnout z lednice v dostatečném předstihu. Aby šlo máslo dobře utřít a těsto se nesrazilo. Suché ingredience společně prosejte nebo načechrejte metličkou. Těsto nemíchejte moc, nechcete příliš aktivovat lepek. Takže jen jemně a zlehka.

Dalším důležitým bodem je pečení. Cupcaky by neměly příliš vyběhnout a rozhodně by neměly prasknout, jako je to žádoucí u muffinů. Proto je pečte pozvolna na 155-160ºC. Čas záleží na troubě, zkoušejte standardně špejlí.

Náplň a krém mají stejný základ. Čerstvého jahodového pyré povařené s pektinem NH. Část pyré odeberete a schováte na krém a do druhé části přidáte drobně nakrájené jahody a ještě chvíli povaříte.

Krém je pak z mascarpone, smetany a pyré. Pyré samozřejmě musí zcela vychladnout a ztuhnout v lednici. Jako u všech mascarpone krémů, opět je na místě opatrnost a se šleháním to nepřehnat. Mascarpone krémy se snadno sráží a sražené nejdou moc spravit. Jakmile krém začíná tuhnout raději přestaňte šlehat, promíchejte a zkontrolujte. Krém se ještě trochu “dodělá” přendáváním do pytlíku a tím, jak jej z pytlíku budete tlačit, tak na to myslete. 🙂

jahodové cupcaky

Zdobení už je na vás, já ale myslím, že méně je více. A čím jiným ozdobit jahodový cupcake, než jahodou. 🙂 K tomu jsem přidala snítku máty, protože zelená vždycky vypadá hezky a dezert vizuálně osvěží, a nakonec ještě malou ozdůbku z bílé čokolády.

Jakým způsobem oslavujete jahody vy? Máte raději jednoduché recepty, jako třeba drobenkové řezy nebo něco sofistikovanějšího jako jahodový koláč s pistáciemi a vanilkovým krémem? Nebo zkusíte tyto jahodové cupcaky? 🙂

Tisk

Jahodové cupcaky

Počet porcí: 12 cupcaků

Potřebné vybavení

  • muffinová forma
  • řezaná špička vel. 10-12

Ingredience

Těsto

  • 120 g másla
  • 100 g cukru krupice
  • 2 vejce
  • 60 g jogurtu
  • 60 g mléka
  • 150 g hladké špaldové mouky
  • 40 g mandlové mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • kůra z 1 citronu
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • špetka soli

Jahodová náplň

  • 300 g rozmixovaných jahod
  • 30 g krupicového cukru
  • 3,5 g pektinu NH
  • 1 g kyseliny citronové
  • 100 g jahod nakrájených na kostičky

Mascarpone krém

  • 300 g mascarpone
  • 150 g 40% smetany
  • 150 g jahodového pyré (z jahodové náplně výše)
  • 15 g moučkového cukru nebo dle chuti

Na ozdobu

  • jahody
  • máta nebo bazalka
  • ozdoby z bílé čokolády (nemusí být)

Postup přípravy

  • Doporučuju si den předem připravit jahodový rozvar. Rozmixované jahody dejte do rendlíku a přiveďte k varu. Cukr promíchejte s pektinem a kyselinou citronovou a přidejte k jahodovému pyré. Provařte 2 minuty. Odeberte 150g (schovejte do krému) a ke zbylému pyré přidejte nadrobno nakrájené jahody. Provařte další dvě či tři minuty dokud jahody nezměknou. Jak pyré, tak rozvar s jahodami potáhněte fólií, nechte vychladnout a odložte do lednice.
  • Připravte těsto. Nachystejte si muffinovou formu na 12 muffinů a vyložte papírovými košíčky. Máslo, jogurt, mléko a vejce si vytáhněte z lednice hodinu předem. Mouku, mandlovou mouku, kypřicí prášek a sodu smíchejte.
  • Máslo utřete s cukrem do pěny a postupně zašlehejte vejce. Přidejte vanilkový extrakt, sůl a najemno nastrouhanou kůru z citronu. Vmíchejte polovinu mouky, jogurt smíchaný s mlékem a pak další polovinu mouky. Ani jednu část nemusíte před přidáním další vmíchávat zcela, jen zlehka, ať těsto nepřemícháte. Hotové těsto rozdělte do formy a upečte na 155-160°C asi 20-25minut (vyzkoušejte špejlí). Nechte vychladnout na mřížce.
  • Smíchejte mascarpone, smetanu, jahodové pyré a cukr. Opatrně vyšlehejte. Krém přesuňte do cukrářského sáčku s řezanou špičkou vel 10.
  • Upečeným cupcakům kuličkovačem na meloun vykrojte středy. Naplňte jahodovým rozvarem. Ozdobte krémem a pak dozdobte dle libosti.

Kam dál?

  • Špaldové scones s čerstvým jahodovým džememŠpaldové scones s čerstvým jahodovým džemem
  • Sablé breton s bezinkami a lesním ovocemSablé breton s bezinkami a lesním ovocem
  • Jahodové koláčeJahodové koláče
  • Jahodový koláč s pistáciemiJahodový koláč s pistáciemi
  • Jahodové drobenkové řezyJahodové drobenkové řezy
  • Malinový dortMalinový dort

Rubriky: Dorty, cupcaky a cheesecaky, Recepty Štítky: cupcake, jahody, mascarpone

Předchozí článek « Sablé breton s bezinkami a lesním ovocem
Další článek: Pistáciové choux s meruňkami »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Pro ovocné košíčky jsem vždycky měla slabost Pro ovocné košíčky jsem vždycky měla slabost. I v dobách, kdy už jsem dávno nejedla kupované sladké jsem jim nikdy neodolala. A protože je teď ovoce v top kondici, rozhodla jsem se je v trošku sofistikovanější verzi připravit i na blog. 😊
Křehké mandlové těsto, vanilkový cukrářský krém, příjemně nakyslý střed z lesního ovoce a samozřejmě hlavní hvězda, čerstvé ovoce. 😋
Recept najdete na blogu, odkaz v biu a ve stories. 
Berry tartlets with almond pate sucre, vanilla creme patissiere, berry cremeux and fresh berries. 🍓🫐
#foodblog #foodstyling #foodstagram #foodphotography #czechfoodblog #czechfoodblogger #frenchpatisserie #pastry #pastrychef #tartlets #berries #francouzskacukrarina #cukrarina #tartaletky #letnidezert
Léto a ovocné koláče s drobenkou k sobě zkrá Léto a ovocné koláče s drobenkou k sobě zkrátka patří. A tak posílám pozdrav z dovolené (ne mateřské, z opravdové dovolené 😅) a zároveň vám na blog posílám dlouho slíbený meruňkový koláč s drobenkou a lískovými oříšky. Mezi vším tím praním, žehlením a balením jsem se k tomu dřív bohužel nedostala... 🙈
Vláčné těsto z celozrnné mouky plné ořechů ale můžete nakombinovat i s jiným ovocem, ve článku najdete pár tipů. 😊
Recept na blogu, link jako vždy v biu a ve stories. ✌️
Apricot crumble tart 🍑
#foodblog #foodphotography #foodstyling #foodstagram #foodblogger #czechfoodblog #dnespecu #zdravepeceni #ovocnykolac #meruňky #apricots
Pistáciové choux s meruňkami jsou na blogu. 😊 Odpalované těsto s křupavou vrstvičkou craquelin, hedvábný postáciový mousseline krém a meruňkový konfit. 😋🍑
Ve článku samozřejmě najdete opět i podrobné informace, aby se vše povedlo. ✌️
Co vy a letní pečení? Pečete i v horku? Nebo se raději chladíte zmrzlinou? A pokud už pečete, pouštíme se i do složitějších receptů nebo jdete maximálně do ovocné buchty na plech (s drobenkou, mňam!)?
#foodblog #foodphotography #foodstyling #foodstagram #czechfoodblog #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #choux #odpalovanetesto #pistachio #apricots #summerbaking #letnidezert
Jahodove cupcaky jsou na blogu. 😊 Snadný a cel Jahodove cupcaky jsou na blogu. 😊 Snadný a celkem rychlý způsob, jak oslavit tyto šťavnaté plody léta, než se s nimi zase na dlouhý čas budeme muset rozloučit. Protože lednové jahody se jako jahody prostě nepočítají... 
Mandlový korpus s vanilkou a citronovou kůrou, jahodový rozvar a jahodový mascarpone krém. Je to taková svěží a čistá kombinace. 
Recept najdete na blogu, odkaz v biu a ve stories. 😊🍓
Cupcakes with strawberry filling and strawberry mascarpone cream 🧁🍓
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #cupcakes #strawberries #dnespecu #jednoducherecepty
Co pečete na víkend? U nás budou jahodové cupc Co pečete na víkend? U nás budou jahodové cupcaky.🍓🧁 Vláčné těsto s mandlemi, vanilkou a citronovou kůrou, jahodový rozvar a jahodový mascarpone krém. Jednoduchý dezert ve kterém slaďoučké a šťavnaté jahody skvěle vyniknou. Recept sepíšu přes víkend a v pondělí snad hodím na blog. 😊
Cupcakes with strawberry filling and strawberry mascarpone cream. 🍓😊
#foodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #czechfoodblog #cupcakes #strawberries #jahody #dnespecu
Když už jsem připravovala plundrové těsto, ta Když už jsem připravovala plundrové těsto, tak jsem rovnou připravila i listové na druhý úkol z cukrářského maratonu, Xavierovo malinové mille feuille. Máslové překládané těsto a temperování čokolády, prostě ideální dezert na přípravu do tohoto počasí. 🤣 Ale bylo to moc moc dobrý, maliny dodaly svěžest a dezert byl moc skvěle vyladěný. Křehké listové, jemný krém, nakyslý gel a finální křupnutí v podobě ozdoby z temperované čokolády... Super kombinace, díky za recept! 😋🤗
#topcakemaraton3 #topcakemaraton3_xavier 
#foodblog #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #millefeuille #raspberries #chocolatedessert
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2022 · Elikatesy