Jahodová sezóna nečeká! Už to nebude dlouho trvat a se slaďoučkými, šťavnatými plody brzkého léta se budeme muset zase na dlouhý čas rozloučit. Protože lednové jahody? To se jako jahody prostě nepočítá… A tak to chce samozřejmě ještě alespoň jeden nový recept. 🙂 Třeba tyto jahodové cupcaky. Jsou jednoduché a celkem rychlé a jahody v nich skvěle vyniknou.
Cupcaky se vždy skládají z pečeného základu a krému. A k tomu můžete přidat ještě náplň navíc. Jako je tomu v případě těchto cupcaků. 🙂 Jako základ jsem upekla vláčný korpus s mandlemi, vanilkou a citronovou kůrou. Plnila jsem jahodovým rozvarem a zdobila jahodovým mascarpone krémem.
Korpus je z třeného těsta. Na toto těsto si musíte suroviny vytáhnout z lednice v dostatečném předstihu. Aby šlo máslo dobře utřít a těsto se nesrazilo. Suché ingredience společně prosejte nebo načechrejte metličkou. Těsto nemíchejte moc, nechcete příliš aktivovat lepek. Takže jen jemně a zlehka.
Dalším důležitým bodem je pečení. Cupcaky by neměly příliš vyběhnout a rozhodně by neměly prasknout, jako je to žádoucí u muffinů. Proto je pečte pozvolna na 155-160ºC. Čas záleží na troubě, zkoušejte standardně špejlí.
Náplň a krém mají stejný základ. Čerstvého jahodového pyré povařené s pektinem NH. Část pyré odeberete a schováte na krém a do druhé části přidáte drobně nakrájené jahody a ještě chvíli povaříte.
Krém je pak z mascarpone, smetany a pyré. Pyré samozřejmě musí zcela vychladnout a ztuhnout v lednici. Jako u všech mascarpone krémů, opět je na místě opatrnost a se šleháním to nepřehnat. Mascarpone krémy se snadno sráží a sražené nejdou moc spravit. Jakmile krém začíná tuhnout raději přestaňte šlehat, promíchejte a zkontrolujte. Krém se ještě trochu „dodělá“ přendáváním do pytlíku a tím, jak jej z pytlíku budete tlačit, tak na to myslete. 🙂
Zdobení už je na vás, já ale myslím, že méně je více. A čím jiným ozdobit jahodový cupcake, než jahodou. 🙂 K tomu jsem přidala snítku máty, protože zelená vždycky vypadá hezky a dezert vizuálně osvěží, a nakonec ještě malou ozdůbku z bílé čokolády.
Jakým způsobem oslavujete jahody vy? Máte raději jednoduché recepty, jako třeba drobenkové řezy nebo něco sofistikovanějšího jako jahodový koláč s pistáciemi a vanilkovým krémem? Nebo zkusíte tyto jahodové cupcaky? 🙂
Jahodové cupcaky
Potřebné vybavení
- muffinová forma
- řezaná špička vel. 10-12
Ingredience
Těsto
- 120 g másla
- 100 g cukru krupice
- 2 vejce
- 60 g jogurtu
- 60 g mléka
- 150 g hladké špaldové mouky
- 40 g mandlové mouky
- 1 lžička kypřicího prášku
- 1/2 lžičky jedlé sody
- kůra z 1 citronu
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- špetka soli
Jahodová náplň
- 300 g rozmixovaných jahod
- 30 g krupicového cukru
- 3,5 g pektinu NH
- 1 g kyseliny citronové
- 100 g jahod nakrájených na kostičky
Mascarpone krém
- 300 g mascarpone
- 150 g 40% smetany
- 150 g jahodového pyré (z jahodové náplně výše)
- 15 g moučkového cukru nebo dle chuti
Na ozdobu
- jahody
- máta nebo bazalka
- ozdoby z bílé čokolády (nemusí být)
Postup přípravy
- Doporučuju si den předem připravit jahodový rozvar. Rozmixované jahody dejte do rendlíku a přiveďte k varu. Cukr promíchejte s pektinem a kyselinou citronovou a přidejte k jahodovému pyré. Provařte 2 minuty. Odeberte 150g (schovejte do krému) a ke zbylému pyré přidejte nadrobno nakrájené jahody. Provařte další dvě či tři minuty dokud jahody nezměknou. Jak pyré, tak rozvar s jahodami potáhněte fólií, nechte vychladnout a odložte do lednice.
- Připravte těsto. Nachystejte si muffinovou formu na 12 muffinů a vyložte papírovými košíčky. Máslo, jogurt, mléko a vejce si vytáhněte z lednice hodinu předem. Mouku, mandlovou mouku, kypřicí prášek a sodu smíchejte.
- Máslo utřete s cukrem do pěny a postupně zašlehejte vejce. Přidejte vanilkový extrakt, sůl a najemno nastrouhanou kůru z citronu. Vmíchejte polovinu mouky, jogurt smíchaný s mlékem a pak další polovinu mouky. Ani jednu část nemusíte před přidáním další vmíchávat zcela, jen zlehka, ať těsto nepřemícháte. Hotové těsto rozdělte do formy a upečte na 155-160°C asi 20-25minut (vyzkoušejte špejlí). Nechte vychladnout na mřížce.
- Smíchejte mascarpone, smetanu, jahodové pyré a cukr. Opatrně vyšlehejte. Krém přesuňte do cukrářského sáčku s řezanou špičkou vel 10.
- Upečeným cupcakům kuličkovačem na meloun vykrojte středy. Naplňte jahodovým rozvarem. Ozdobte krémem a pak dozdobte dle libosti.
Napsat komentář