Go Back

Borůvkový koláč s drobenkou a tvarohem

Ingredience

  • 350 g celozrnné špaldové mouky
  • 200 g másla
  • 100 g světlého cukru muscovado
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička vanilky

borůvková náplň: 500g borůvek, 30g kukuřičného škrobu, 30g světlého cukru muscovado

tvarohová náplň: 500g tučného tvarohu, 2 vejce, 50g medu

Postup přípravy

  • Máslo, tvaroh i vejce si vytáhněte zhruba hodinku před začátkem pečení (při hodně horkém počasí stačí i míň). Troubu si rozehřejte na 180°C (160°C horkovzduch).
  • Na drobenku smíchejte mouku s cukrem vanilkou a skořicí, přidejte máslo a zpracujte špičkami prstů, dokud vám nevzniknou malé žmolky a těsto nepřipomíná vlhký písek. Na náplň smíchejte tvaroh s vejci a medem. Zvlášť smíchejte borůvky se škrobem a cukrem.
  • Do menšího pekáčku vyloženého pečícím papírem nasypejte větší polovinu drobenky a prsty trochu upěchujte. Vlijte tvarohovou náplň a na ni lžící poklaďte borůvky. Posypejte zbytkem drobenky.
  • Pečte asi 25-30 minut, dokud drobenka není krásně zlatavá. A teď přijde ta nejtěžší část. Před krájením nechte zcela vychladnout, teplá tvarohová náplň není nic moc... :)