• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Pistáciové roládky

18 února, 2022 od elikatesy

Tyto pistáciové roládky vznikly jako fúze různých inspirací. Přemýšlela jsem nad nějakým pistáciovým dezertem a pak jsem vzhledově podobný recept zahlédla u Antonio Bachoura. Ovšem to nebyly roládky, ale dortíčky s třešňovým středem. Já chtěla vytvořit něco, co by sice na první pohled bylo podobné, ale bylo celé z pistácií. Vzpomněla jsem si na tiramisu z cukrářského maratonu (mrkněte na instagram) a inspirovala se sestavením. Pak už jsem jen vymyslela jednotlivé komponenty a pistáciové roládky byly na světě. 🙂

Dezert sestává z několika komponentů a minimálně jeden z nich musíte připravit den předem. Jinak je to ale na cukrářské poměry celkem rychlý dezert. Sestává z pistáciového piškotu joconde, pistáciové mousse, pistáciové namelaky (tu připravte den předem) a pistáciové emulze. Prostě, jak řekla jedna moje kamarádka, taková “smrt pistáciemi”. 😀

Piškot joconde je krásně vláčný a bohatý piškot. Klasicky se peče z mandlové mouky a je součástí třeba dezertu Opera. Na blogu už je třeba právě v pistáciové opeře. V receptu na tyto roládky jsem ovšem s pistáciemi ještě trochu přitvrdila a pistáciemi nahradila celé množství mandlí. 🙂 Na barvu jsem přidala i trochu matchi. Na chuti to nepoznáte, ale pokud nechcete, používat ji nemusíte.

Mousse je jednoduchá, dokonce bez základu z creme anglaise. Je to jen čokoláda, pistáciová pasta, želatina a vyšlehaná smetana. Mousse je jen malé množství, takže si pečlivě ohlídejte teplotu, aby základ neztuhl, než přidáte ušlehanou smetanu. Smetanu do mousse šlehejte jen do měkkých špiček. Příliš ušlehaná smetana se špatně zapracovává a může se i srazit. Nebo z ní minimálně při pokusu ji vmíchat do základu vymlátíte většinu objemu.

Namelaka je ještě jednodušší, prostě vytvoříte ganache, přidáte studenou smetanu, promixujete a necháte ji přes noc v lednici zkrystalizovat. Mám namelaku moc ráda, je to krásně hedvábný krém s jemnou chutí.

A emulze je pak ze všeho nejjednodušší, prostě vše vymixujete. 🙂 Jen pamatujte, že časem a pobytem v lednici trochu houstne. Takže pokud ji chcete hezky tekutou, jako je tomu na fotce, plňte až před podáváním.

Čokoládu používám Velvet od Callebaut a želatinu stříbrnou Ewald (bloom 160-180). Obojí seženete na Pastry.cz.

A teď k pistáciím. Potřebujete mleté pistácie, pistáciovou pastu a pistáciové praline. Praline si musíte vyrobit sami. Návod, jak si praline připravit jsem sepsala zde, jen místo lískáčů použijete pistácie. Je to snadné, ale potřebujete dobrý mixér. Pokud by pasta nešla dobře vymixovat, přidejte lžíci neutrálního oleje. Praline připravte víc než 70g, které jsou v receptu. Takto malé množství by se vám špatně mixovalo. Určitě jej využijete i jinak. Já bych jej mohla i na lžičku, ale snažím se ovládat. 😀

Pistácie všech možných skupenství seženete na Dianě. Používám pastu x-fine. Pokud chcete opravdu krásnou barvu piškotu, použijte mleté blanšírované pistácie. Ale pokud si chcete práci trochu usnadnit a na barvě vám až tak nezáleží, mají i pistáciovou mouku.

Tak co, upečete si pistáciové roládky? Myslím, že je to dezert celkem efektní a přitom snadný. Pokud jste milovníci pistácií, tak si je dozajista užijete. 🙂

Tisk

Pistáciové roládky

Počet porcí: 7 roládek

Potřebné vybavení

  • řezaná zdobicí špička velikosti 12
  • vykrajovátko na kuličky

Ingredience

Pistáciový piškot joconde

  • 100 g vajec
  • 20+60 g bílků
  • 60 g moučkového cukru
  • 70 g jemně mletých pistácií
  • 20 g pistáciové pasty
  • 20 g hladké mouky
  • 10 g krupicového cukru
  • 1 g matcha čaje
  • moučkový cukr na posypání

Pistáciová mousse

  • 70 g bílé čokolády
  • 35 g 30% smetany
  • 40 g pistáciové pasty
  • 1 plátek (2,5g) želatiny
  • 120 g 35% smetany

Pistáciová namelaka

  • 100 g bílé čokolády
  • 55 g pistáciové pasty
  • 5 g glukózy
  • 65 g mléka
  • 1 plátek (2,5g) želatiny
  • 133 g 35% smetany

Pistáciová emulze

  • 30 g pistáciové pasty
  • 65 g 30% smetany
  • 70 g pistáciového praline

Postup přípravy

  • Na pistáciový piškot joconde prosejte moučkový cukr, mouku a mleté pistácie. Do mísy robotu dejte vejce, 20g bílků, pistáciovou pastu, matchu a suchou směs a vše vyšlehejte do světlé pěny. Z 60g bílků začněte šlehat sníh a postupně zašlehejte krupicový cukr. Sníh natřikrát opatrně vmíchejte k pistáciové pěně. Připravte si plech klasické velikosti (zhruba 42x37, vnitřní rozměr zhruba 35x30cm), vymažte a vyložte pečicím papírem. Stěrkou uhlaďte varhánky. Těsto vylijte na plech, uhlaďte a pečte na 180°C 10-12 minut. Hotový piškot stáhněte z plechu, ale neotáčejte. Nechte vychladnout.
  • Na pistáciovou namelaku namočte želatinu do ledové vody a rozpusťte čokoládu. Ohřejte mléko s glukózou a pistáciovou pastou zhruba na 50°C, přidejte vymačkanou želatinu a postupně vmíchejte k čokoládě. Přilijte studenou smetanu a vymixujte do hladké emulze. Přikryjte potravinářskou fólií (tak aby se namelaky dotýkala) a nechte přes noc zkrystalizovat v lednici. Hotovou namelaku přesuňte do cukrářského sáčku s řezanou špičkou velikosti 12.
  • Na pistáciovou emulzi zlehka nahřejte smetanu, přidejte pastu a praline a vymixujte. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
  • Na pistáciovou mousse nechte želatinu nabobtnat v ledové vodě. Čokoládu rozpusťte. 30% smetanu ohřejte s pistáciovou pastou (na 50°C), přidejte vymačkanou želatinu a postupně vmíchejte k čokoládě. Nechte vychladnout na 30°C. Smetanu ušlehejte do měkkých špiček a opatrně nadvakrát vmíchejte k pistáciovému základu.
  • Vychladlý piškot pocukrujte moučkovým cukrem a obraťte na utěrku. Stáhněte pečicí papír. Odkrojte okraje. Potřete částí pistáciové emulze (na ozdobu bude stačit zhruba 30g) a nechte pár minut zatuhnout v lednici. Pak potřete pistáciovou mousse. Na jedné delší straně si nechte zhruba centimetr volný. Opět nechte pár minut ztuhnout v lednici. Rozkrájejte na delší straně na 7 proužků (měli by mít zhruba 5x28 cm, ale záleží na tom, jak jste piškot rozetřeli a pak ořezali). Proužky zarolujte do malých roládek a spojem dolů nechte chvíli ztuhnout. Pak roládky postavte a ozdobte namelakou. Vykrajovátko na kuličky namočte do horké vody, otřete a v namelace udělejte důlek. Důlek naplňte zbylou emulzí.

Kam dál?

  • Tropický cheesecake s bílou čokoládouTropický cheesecake s bílou čokoládou
  • Pistáciová operaPistáciová opera
  • Raffaello dortRaffaello dort
  • Pomerančový koláč s mandlemi a pistáciemiPomerančový koláč s mandlemi a pistáciemi
  • Lemon meringue pieLemon meringue pie
  • Meruňkové rolky s pistáciemiMeruňkové rolky s pistáciemi

Rubriky: Koláče, řezy, bábovky, Mousse dezerty, Recepty Štítky: bílá čokoláda, pistácie

Předchozí článek « Religieuse s kávou a čokoládou
Další článek: Entremet tropical »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Moje oblíbené kynuté těsto jsem společně s c Moje oblíbené kynuté těsto jsem společně s chlebem zadělala prakticky hned potom, co mi zapojili troubu. 😆 Upekla jsem skořicové motance, protože to je vždycky dobrý nápad, ale protože jsem zadělala dvojitou dávku, chtěla jsem vyzkoušet i nějakou novou variaci. Pořád se teď cpu arašídovým máslem, tak padla volba právě na něj. A k němu samozřejmě nejlepší kámoš, čokoláda. 🤎 
Ach, snídat po třech měsících bez kuchyně čerstvé sladké pečivo... to vám bylo bájo.
Recept najdete na blogu, odkaz v biu a ve stories. 😉
#foodblog #czechfoodblog #foodstagram #foodphotography #foodstyling #foodfluffer #kynutetesto #peanutbutter #arasidovemaslo #dnespecu
První úkol cukrářského maratonu je tato čoko První úkol cukrářského maratonu je tato čokoládová bomba sestávající z brownies, ganache, praline čokolády, šlehané ganache, čoko polevy s lískovými ořechy a čokoládové ozdoby. Dezert pro opravdové čokoholiky. 😊
Pekla jsem v silikonové formě, vytahovala zmrzlé. V polevě oráchala třikrát, to abych zbylou nesnědla jen tak na posezení lžičkou. 🤣🙈
První úkol připravila Linda z @59_sweets
#topcakemaraton3_linda 
#cukrarskymaraton3 #topcakemaraton_3 #cokolada #patisserie #pastry #pastrychef #chocolatedessert
O rok starší. A o pořádný kus šťastnější O rok starší. A o pořádný kus šťastnější. ❤️
Kuchyň pořád nemám, ale jeden recept jsem měl Kuchyň pořád nemám, ale jeden recept jsem měla ještě v záloze. Adamův narozeninový dort. 😊 Entremet tropical je dort z mousse z bílé čokolády s mangovým insertem (v podobě kompot a cremeux) a kokosovým dacquoise. Recept jsem odpíchla od tropických mini cheesecaků, které Adamovi moc chutnaly. Co si budem, kombinace bílé čokolády, kokosu, manga a vanilky... To je prostě ❤
Recept najdete na blogu, odkaz dávám do bia a do stories.
Entremet tropical🥥🥭 White chocolate mousse, mango compoté, mango cremeux and coconut dacquoise. 
#foodblog #foodphotography #foodstyling #foodstagram #foodblogger #foodfluffer #frenchpatisserie #patisserie #pastrychef #entremet #moussecake #dnespecu #francouzskacukrarina #mango #coconut #whitechocolate
Tak pistáciové roládky jsou na blogu. 🙂 Vláč Tak pistáciové roládky jsou na blogu. 🙂 Vláčný pistáciový piškot joconde, nadýchaná mousse, hedvábně jemná namelaka a sexy stékající pistáciová emulze. 😋 
Taky máte pořád trochu zažitou představu, že pistácie jsou zářivě zelené? 🤣 No nejsou, jsou spíš lehce dohněda... Pokud chcete maximálně zelené, pořiďte ty loupané. Mají je třeba na @dianacompanycz, kde kupuju pistácie ve všech možných tvarech a skupenstvích. 😊
Recept najdete na blogu, odkaz v biu a ve stories. 
Pistachio roulade petit gateau 😋
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #patisserie #pastrychef #frenchpatisserie #pistachiodessert #pistachio #francouzskacukrarina #dnespecu
Když jsem nakupovala výbavičku pro malou, tuši Když jsem nakupovala výbavičku pro malou, tušila jsem, že koupím i pár zbytečností. Ale že to bude zrovna postýlka a kočár, to mě teda nenapadlo. 😄 Neplánovala jsem, že budu až tak moc nosit, ale plánovala jsem maximálně naslouchat miminku. Nošení prostě vyplynulo a Sofinka si řekla sama. 
Od začátku usnula jen při nošení na rukou a postupně to začalo být celkem vyčerpávající. Navíc se stejně po odložení do postýlky vzbudila. Takže nakonec spí přes den v šátku a večer s námi. Ani se mnou neusne hned, popláče si a většinou musíme i chvilku houpat na míči. Ale jen krátce a spí pak od 8 do 7. A to je fakt výhra. 💪 Při odkládání do postýlky jsme uspávali třeba 4 hodiny a padali na hubu... A i v noci jsem pak musela treba hodinu uhoupávat. Přes den nejlíp usne u hudby (konkrétně Sto zvířat, dala jsem na kamarádovo doporučení a fakt je to na uklidnění dětí naprostý zázrak) 🤣
No a chození s kočárem... To, že plakala, když jsem jí tam dávala, to jsem si říkala, že je ještě celkem normální. Ostatně, hned po vyjetí ven usnula. Ale když se pak vzbudila a začala znovu plakat, bylo to pro mě hrozné, protože v prosincové zimě jsem to třítýdenní miminko nemohla vytáhnout a utěšit. Tak jsem s kočárem lomcovala a přejížděla pangejty, dokud chudinka znovu neusla. Ale byl to zbytečný stres pro nás pro obě. No a pak už v kočárku přestala i usínat. A tak jsem přešla na šátek i venku a jsme obě mnohem šťastnější. 🥰 Ale upřímně řečeno, pořád doufám, že na jaře, až z kočárku i něco uvidí, jej vezme na milost. 😅 Že se ovšem přesune do vlastní postýlky, s tím v dohledné době nepočítám.
Sranda je, ač člověk z některých stran často poslouchá takové to "to sis zavařila", tak mi zároveň skoro každá máma v okolí přiznala, že s nimi miminko spí taky. A na ulici mě zastavují starší paní a říkají "ach jo, to je taková škoda, že to nošení v šátku za nás nebylo". 
A i já jsem ráda, že ji mám u sebe a že se můžeme celý den i celou noc tulit. ❤ Protože je mi jasné, že to uteče až moc rychle...
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2022 · Elikatesy