Dnes tady mám pro vás jeden z jednodušších receptů. A rychlejších. A dá se říct i trochu zdravějších. 🙂 Poslední dobou jsem pekla hlavně podle toho, co bylo potřeba zpracovat. Pekla jsem marcipánové sušenky (zbytek těsta a marcipánu) a dělala čokoládové bonbony (kilo čokolády, které se blížilo datum spotřeby). A pak upekla tyto jablečné cupcaky s javorovým sirupem, protože na mě z košíku smutně koukala jablka, která už zažila lepší časy a měla jsem z Vánoc přebytky javorového sirupu. Myslím, že v tomto receptu se jim oběma dostalo důstojného využití. 🙂
Recept je to opravdu jednoduchý, těsto na cupcaky jsem připravila tzv. suchou – mokrou metodou. Tedy v jedné míse smíchat suché ingredience a ve druhé tzv. mokré a pak vše dohromady. Pozor, cukr patří mezi “mokré” ingredience. To aby se stihl rozpustit. Myslím, že při přípravě těchto ultrajednoduchým těst existuje snad jen jedno možné úskalí. Nesmíte je přemíchat. Těsto míchejte jen krátce, dokud v něm nejsou žádné kapsy suché mouky. Hrudky nevadí. Příliš hladké, přemíchané těsto bude téměř jistě gumové a sražené.
Z tohoto těsta můžete klidně upéct i neozdobené muffiny. V tom případě doporučuju péct na vyšší teplotu, aby hezky muffinově popraskaly. 🙂
Krém je z kombinace mascarpone a tvarohu (samozřejmě nejlépe tučného). Krém jsem osladila javorovým sirupem a zpevnila trochou želatiny. Používám tuto. Javorový sirup můžete přidat podle své chuti.
Na ozdobu jsem použila karamelizovaný vlašský ořech a plátek kandovaného jablka. Jak připravit karamelizované oříšky jsem už na blogu popisovala několikrát, návod najdete třeba zde. Kandované jablko vypadá hezky, ale zároveň je to tak trochu zbytečná práce. Upřímně řečeno, dělala jsem to jen kvůli fotce. Můžete použít i klasicky sušená nebo čerstvá jablka. Nebo taky žádná. 😀
Pokud se do toho chcete přece jen pustit, tak nakrájejte jablko na tenké plátky, nejlépe na mandolíně. Pak pomalu vařte v cukrovém sirupu 1:1 (jeden díl vody a jeden díl cukru), dokud nebudou plátky takřka průhledné. Sceďte, naskládejte na plech vyložený silikonovou podložkou nebo pečicím papírem a sušte na topení nebo v troubě vyhřáté na 100°C. Jakmile jsou suché z jedné strany, sloupněte a dosušte i druhou stranu.
Tyto jablečné cupcaky s javorovým sirupem máte hotové cobydup. Můžete si je dát k odpolední kávě, ale s přimhouřenýma očima obstojí i jako snídaně. A kdo by nechtěl snídat dortík? 😉
Jablečné cupcaky s javorovým sirupem
Ingredience
- 150 g celozrnné špaldové mouky
- 75 g hladké špaldové mouky
- 1 lžička kypřicího prášku
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička skořice
- 3-4 jablka
- 150 g řeckého nebo smetanového jogurtu
- 100 g másla
- 75 g javorového sirupu
- 50 g třtinového cukru
- 2 vejce
Mascarpone tvarohový krém
- 250 g mascarpone
- 250 g plnotučného tvarohu ve vaničce
- 100 g javorového sirupu
- 2 listy (5g) želatiny
Na ozdobu
- vlašské ořechy
- jablko
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 160°C. Jogurt a vejce si z lednice vytáhněte alespoň hodinu předem. Máslo rozpusťte a nechte zchladnout. Nachystejte si plech na muffiny a vyložte papírovými košíčky. Všechny suché ingredience promíchejte.
- Jablka očistěte, nastrouhejte a zlehka vymačkejte. Odvažte 200g.
- Jogurt, rozpuštěné máslo, javorový sirup, cukr a vejce prošlehejte, přidejte nastrouhaná jablka. Přidejte suché ingredience a promíchejte. Jen dokud se vše nespojí, těsto nepřemíchejte.
- Přesuňte do formiček (cukrářským pytlíkem nebo lžící) a vložte do trouby. Pečte asi 25 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte vychladnout na mřížce.
- Na krém prošlehejte mascarpone s tvarohem a javorovým sirupem. Želatinu nechte nabobtnat v ledové vodě a pak rozpusťte v mikrovlnce. Přidejte trochu krému, promíchejte, vraťte ke zbytku krému a vše prošlehejte. Nechte několik hodin ztuhnout. Hotový krém prošlehejte a dejte do cukrářského sáčku s řezanou špičkou velikosti 10.
- Cupcaky ozdobte krémem a pak dle libosti třeba karamelizovaným oříškem či kouskem sušeného či čerstvého jablka.
Napsat komentář