• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Jablečné cupcaky s javorovým sirupem

1 února, 2022 od elikatesy

Dnes tady mám pro vás jeden z jednodušších receptů. A rychlejších. A dá se říct i trochu zdravějších. 🙂 Poslední dobou jsem pekla hlavně podle toho, co bylo potřeba zpracovat. Pekla jsem marcipánové sušenky (zbytek těsta a marcipánu) a dělala čokoládové bonbony (kilo čokolády, které se blížilo datum spotřeby). A pak upekla tyto jablečné cupcaky s javorovým sirupem, protože na mě z košíku smutně koukala jablka, která už zažila lepší časy a měla jsem z Vánoc přebytky javorového sirupu. Myslím, že v tomto receptu se jim oběma dostalo důstojného využití. 🙂

jablečné cupcaky

Recept je to opravdu jednoduchý, těsto na cupcaky jsem připravila tzv. suchou – mokrou metodou. Tedy v jedné míse smíchat suché ingredience a ve druhé tzv. mokré a pak vše dohromady. Pozor, cukr patří mezi “mokré” ingredience. To aby se stihl rozpustit. Myslím, že při přípravě těchto ultrajednoduchým těst existuje snad jen jedno možné úskalí. Nesmíte je přemíchat. Těsto míchejte jen krátce, dokud v něm nejsou žádné kapsy suché mouky. Hrudky nevadí. Příliš hladké, přemíchané těsto bude téměř jistě gumové a sražené.

Z tohoto těsta můžete klidně upéct i neozdobené muffiny. V tom případě doporučuju péct na vyšší teplotu, aby hezky muffinově popraskaly. 🙂

Krém je z kombinace mascarpone a tvarohu (samozřejmě nejlépe tučného). Krém jsem osladila javorovým sirupem a zpevnila trochou želatiny. Používám tuto. Javorový sirup můžete přidat podle své chuti.

Na ozdobu jsem použila karamelizovaný vlašský ořech a plátek kandovaného jablka. Jak připravit karamelizované oříšky jsem už na blogu popisovala několikrát, návod najdete třeba zde. Kandované jablko vypadá hezky, ale zároveň je to tak trochu zbytečná práce. Upřímně řečeno, dělala jsem to jen kvůli fotce. Můžete použít i klasicky sušená nebo čerstvá jablka. Nebo taky žádná. 😀

Pokud se do toho chcete přece jen pustit, tak nakrájejte jablko na tenké plátky, nejlépe na mandolíně. Pak pomalu vařte v cukrovém sirupu 1:1 (jeden díl vody a jeden díl cukru), dokud nebudou plátky takřka průhledné. Sceďte, naskládejte na plech vyložený silikonovou podložkou nebo pečicím papírem a sušte na topení nebo v troubě vyhřáté na 100°C. Jakmile jsou suché z jedné strany, sloupněte a dosušte i druhou stranu.

Tyto jablečné cupcaky s javorovým sirupem máte hotové cobydup. Můžete si je dát k odpolední kávě, ale s přimhouřenýma očima obstojí i jako snídaně. A kdo by nechtěl snídat dortík? 😉

jablečné cupcaky

Tisk

Jablečné cupcaky s javorovým sirupem

Počet porcí: 12 cupcaků

Ingredience

  • 150 g celozrnné špaldové mouky
  • 75 g hladké špaldové mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička skořice
  • 3-4 jablka
  • 150 g řeckého nebo smetanového jogurtu
  • 100 g másla
  • 75 g javorového sirupu
  • 50 g třtinového cukru
  • 2 vejce

Mascarpone tvarohový krém

  • 250 g mascarpone
  • 250 g plnotučného tvarohu ve vaničce
  • 100 g javorového sirupu
  • 2 listy (5g) želatiny

Na ozdobu

  • vlašské ořechy
  • jablko

Postup přípravy

  • Troubu předehřejte na 160°C. Jogurt a vejce si z lednice vytáhněte alespoň hodinu předem. Máslo rozpusťte a nechte zchladnout. Nachystejte si plech na muffiny a vyložte papírovými košíčky. Všechny suché ingredience promíchejte.
  • Jablka očistěte, nastrouhejte a zlehka vymačkejte. Odvažte 200g.
  • Jogurt, rozpuštěné máslo, javorový sirup, cukr a vejce prošlehejte, přidejte nastrouhaná jablka. Přidejte suché ingredience a promíchejte. Jen dokud se vše nespojí, těsto nepřemíchejte.
  • Přesuňte do formiček (cukrářským pytlíkem nebo lžící) a vložte do trouby. Pečte asi 25 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte vychladnout na mřížce.
  • Na krém prošlehejte mascarpone s tvarohem a javorovým sirupem. Želatinu nechte nabobtnat v ledové vodě a pak rozpusťte v mikrovlnce. Přidejte trochu krému, promíchejte, vraťte ke zbytku krému a vše prošlehejte. Nechte několik hodin ztuhnout. Hotový krém prošlehejte a dejte do cukrářského sáčku s řezanou špičkou velikosti 10.
  • Cupcaky ozdobte krémem a pak dle libosti třeba karamelizovaným oříškem či kouskem sušeného či čerstvého jablka.

Kam dál?

  • Pražský koláčPražský koláč
  • Hruškové muffiny s ořechovou drobenkouHruškové muffiny s ořechovou drobenkou
  • Javorové pekanové rolkyJavorové pekanové rolky
  • Dýňový koláč s pekanovými ořechyDýňový koláč s pekanovými ořechy
  • Ořechová babkaOřechová babka
  • Dýňové skořicové rolkyDýňové skořicové rolky

Rubriky: Dorty, cupcaky a cheesecaky, Recepty Štítky: cupcake, jablko, javorový sirup, mascarpone, skořice, tvaroh

Předchozí článek « Tropický cheesecake s bílou čokoládou
Další článek: Religieuse s kávou a čokoládou »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Pro ovocné košíčky jsem vždycky měla slabost Pro ovocné košíčky jsem vždycky měla slabost. I v dobách, kdy už jsem dávno nejedla kupované sladké jsem jim nikdy neodolala. A protože je teď ovoce v top kondici, rozhodla jsem se je v trošku sofistikovanější verzi připravit i na blog. 😊
Křehké mandlové těsto, vanilkový cukrářský krém, příjemně nakyslý střed z lesního ovoce a samozřejmě hlavní hvězda, čerstvé ovoce. 😋
Recept najdete na blogu, odkaz v biu a ve stories. 
Berry tartlets with almond pate sucre, vanilla creme patissiere, berry cremeux and fresh berries. 🍓🫐
#foodblog #foodstyling #foodstagram #foodphotography #czechfoodblog #czechfoodblogger #frenchpatisserie #pastry #pastrychef #tartlets #berries #francouzskacukrarina #cukrarina #tartaletky #letnidezert
Léto a ovocné koláče s drobenkou k sobě zkrá Léto a ovocné koláče s drobenkou k sobě zkrátka patří. A tak posílám pozdrav z dovolené (ne mateřské, z opravdové dovolené 😅) a zároveň vám na blog posílám dlouho slíbený meruňkový koláč s drobenkou a lískovými oříšky. Mezi vším tím praním, žehlením a balením jsem se k tomu dřív bohužel nedostala... 🙈
Vláčné těsto z celozrnné mouky plné ořechů ale můžete nakombinovat i s jiným ovocem, ve článku najdete pár tipů. 😊
Recept na blogu, link jako vždy v biu a ve stories. ✌️
Apricot crumble tart 🍑
#foodblog #foodphotography #foodstyling #foodstagram #foodblogger #czechfoodblog #dnespecu #zdravepeceni #ovocnykolac #meruňky #apricots
Pistáciové choux s meruňkami jsou na blogu. 😊 Odpalované těsto s křupavou vrstvičkou craquelin, hedvábný postáciový mousseline krém a meruňkový konfit. 😋🍑
Ve článku samozřejmě najdete opět i podrobné informace, aby se vše povedlo. ✌️
Co vy a letní pečení? Pečete i v horku? Nebo se raději chladíte zmrzlinou? A pokud už pečete, pouštíme se i do složitějších receptů nebo jdete maximálně do ovocné buchty na plech (s drobenkou, mňam!)?
#foodblog #foodphotography #foodstyling #foodstagram #czechfoodblog #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #choux #odpalovanetesto #pistachio #apricots #summerbaking #letnidezert
Jahodove cupcaky jsou na blogu. 😊 Snadný a cel Jahodove cupcaky jsou na blogu. 😊 Snadný a celkem rychlý způsob, jak oslavit tyto šťavnaté plody léta, než se s nimi zase na dlouhý čas budeme muset rozloučit. Protože lednové jahody se jako jahody prostě nepočítají... 
Mandlový korpus s vanilkou a citronovou kůrou, jahodový rozvar a jahodový mascarpone krém. Je to taková svěží a čistá kombinace. 
Recept najdete na blogu, odkaz v biu a ve stories. 😊🍓
Cupcakes with strawberry filling and strawberry mascarpone cream 🧁🍓
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #cupcakes #strawberries #dnespecu #jednoducherecepty
Co pečete na víkend? U nás budou jahodové cupc Co pečete na víkend? U nás budou jahodové cupcaky.🍓🧁 Vláčné těsto s mandlemi, vanilkou a citronovou kůrou, jahodový rozvar a jahodový mascarpone krém. Jednoduchý dezert ve kterém slaďoučké a šťavnaté jahody skvěle vyniknou. Recept sepíšu přes víkend a v pondělí snad hodím na blog. 😊
Cupcakes with strawberry filling and strawberry mascarpone cream. 🍓😊
#foodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #czechfoodblog #cupcakes #strawberries #jahody #dnespecu
Když už jsem připravovala plundrové těsto, ta Když už jsem připravovala plundrové těsto, tak jsem rovnou připravila i listové na druhý úkol z cukrářského maratonu, Xavierovo malinové mille feuille. Máslové překládané těsto a temperování čokolády, prostě ideální dezert na přípravu do tohoto počasí. 🤣 Ale bylo to moc moc dobrý, maliny dodaly svěžest a dezert byl moc skvěle vyladěný. Křehké listové, jemný krém, nakyslý gel a finální křupnutí v podobě ozdoby z temperované čokolády... Super kombinace, díky za recept! 😋🤗
#topcakemaraton3 #topcakemaraton3_xavier 
#foodblog #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #millefeuille #raspberries #chocolatedessert
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2022 · Elikatesy