• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Jablečné cupcaky s javorovým sirupem

1 února, 2022 od elikatesy

Dnes tady mám pro vás jeden z jednodušších receptů. A rychlejších. A dá se říct i trochu zdravějších. 🙂 Poslední dobou jsem pekla hlavně podle toho, co bylo potřeba zpracovat. Pekla jsem marcipánové sušenky (zbytek těsta a marcipánu) a dělala čokoládové bonbony (kilo čokolády, které se blížilo datum spotřeby). A pak upekla tyto jablečné cupcaky s javorovým sirupem, protože na mě z košíku smutně koukala jablka, která už zažila lepší časy a měla jsem z Vánoc přebytky javorového sirupu. Myslím, že v tomto receptu se jim oběma dostalo důstojného využití. 🙂

jablečné cupcaky

Recept je to opravdu jednoduchý, těsto na cupcaky jsem připravila tzv. suchou – mokrou metodou. Tedy v jedné míse smíchat suché ingredience a ve druhé tzv. mokré a pak vše dohromady. Pozor, cukr patří mezi “mokré” ingredience. To aby se stihl rozpustit. Myslím, že při přípravě těchto ultrajednoduchým těst existuje snad jen jedno možné úskalí. Nesmíte je přemíchat. Těsto míchejte jen krátce, dokud v něm nejsou žádné kapsy suché mouky. Hrudky nevadí. Příliš hladké, přemíchané těsto bude téměř jistě gumové a sražené.

Z tohoto těsta můžete klidně upéct i neozdobené muffiny. V tom případě doporučuju péct na vyšší teplotu, aby hezky muffinově popraskaly. 🙂

Krém je z kombinace mascarpone a tvarohu (samozřejmě nejlépe tučného). Krém jsem osladila javorovým sirupem a zpevnila trochou želatiny. Používám tuto. Javorový sirup můžete přidat podle své chuti.

Na ozdobu jsem použila karamelizovaný vlašský ořech a plátek kandovaného jablka. Jak připravit karamelizované oříšky jsem už na blogu popisovala několikrát, návod najdete třeba zde. Kandované jablko vypadá hezky, ale zároveň je to tak trochu zbytečná práce. Upřímně řečeno, dělala jsem to jen kvůli fotce. Můžete použít i klasicky sušená nebo čerstvá jablka. Nebo taky žádná. 😀

Pokud se do toho chcete přece jen pustit, tak nakrájejte jablko na tenké plátky, nejlépe na mandolíně. Pak pomalu vařte v cukrovém sirupu 1:1 (jeden díl vody a jeden díl cukru), dokud nebudou plátky takřka průhledné. Sceďte, naskládejte na plech vyložený silikonovou podložkou nebo pečicím papírem a sušte na topení nebo v troubě vyhřáté na 100°C. Jakmile jsou suché z jedné strany, sloupněte a dosušte i druhou stranu.

Tyto jablečné cupcaky s javorovým sirupem máte hotové cobydup. Můžete si je dát k odpolední kávě, ale s přimhouřenýma očima obstojí i jako snídaně. A kdo by nechtěl snídat dortík? 😉

jablečné cupcaky

Tisk

Jablečné cupcaky s javorovým sirupem

Počet porcí: 12 cupcaků

Ingredience

  • 150 g celozrnné špaldové mouky
  • 75 g hladké špaldové mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička skořice
  • 3-4 jablka
  • 150 g řeckého nebo smetanového jogurtu
  • 100 g másla
  • 75 g javorového sirupu
  • 50 g třtinového cukru
  • 2 vejce

Mascarpone tvarohový krém

  • 250 g mascarpone
  • 250 g plnotučného tvarohu ve vaničce
  • 100 g javorového sirupu
  • 2 listy (5g) želatiny

Na ozdobu

  • vlašské ořechy
  • jablko

Postup přípravy

  • Troubu předehřejte na 160°C. Jogurt a vejce si z lednice vytáhněte alespoň hodinu předem. Máslo rozpusťte a nechte zchladnout. Nachystejte si plech na muffiny a vyložte papírovými košíčky. Všechny suché ingredience promíchejte.
  • Jablka očistěte, nastrouhejte a zlehka vymačkejte. Odvažte 200g.
  • Jogurt, rozpuštěné máslo, javorový sirup, cukr a vejce prošlehejte, přidejte nastrouhaná jablka. Přidejte suché ingredience a promíchejte. Jen dokud se vše nespojí, těsto nepřemíchejte.
  • Přesuňte do formiček (cukrářským pytlíkem nebo lžící) a vložte do trouby. Pečte asi 25 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte vychladnout na mřížce.
  • Na krém prošlehejte mascarpone s tvarohem a javorovým sirupem. Želatinu nechte nabobtnat v ledové vodě a pak rozpusťte v mikrovlnce. Přidejte trochu krému, promíchejte, vraťte ke zbytku krému a vše prošlehejte. Nechte několik hodin ztuhnout. Hotový krém prošlehejte a dejte do cukrářského sáčku s řezanou špičkou velikosti 10.
  • Cupcaky ozdobte krémem a pak dle libosti třeba karamelizovaným oříškem či kouskem sušeného či čerstvého jablka.

Kam dál?

  • Pražský koláčPražský koláč
  • Hruškové muffiny s ořechovou drobenkouHruškové muffiny s ořechovou drobenkou
  • Javorové pekanové rolkyJavorové pekanové rolky
  • Dýňový koláč s pekanovými ořechyDýňový koláč s pekanovými ořechy
  • Ořechová babkaOřechová babka
  • Dýňové skořicové rolkyDýňové skořicové rolky

Rubriky: Dorty, cupcaky a cheesecaky, Recepty Štítky: cupcake, jablko, javorový sirup, mascarpone, skořice, tvaroh

Předchozí článek « Tropický cheesecake s bílou čokoládou
Další článek: Religieuse s kávou a čokoládou »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Moje oblíbené kynuté těsto jsem společně s c Moje oblíbené kynuté těsto jsem společně s chlebem zadělala prakticky hned potom, co mi zapojili troubu. 😆 Upekla jsem skořicové motance, protože to je vždycky dobrý nápad, ale protože jsem zadělala dvojitou dávku, chtěla jsem vyzkoušet i nějakou novou variaci. Pořád se teď cpu arašídovým máslem, tak padla volba právě na něj. A k němu samozřejmě nejlepší kámoš, čokoláda. 🤎 
Ach, snídat po třech měsících bez kuchyně čerstvé sladké pečivo... to vám bylo bájo.
Recept najdete na blogu, odkaz v biu a ve stories. 😉
#foodblog #czechfoodblog #foodstagram #foodphotography #foodstyling #foodfluffer #kynutetesto #peanutbutter #arasidovemaslo #dnespecu
První úkol cukrářského maratonu je tato čoko První úkol cukrářského maratonu je tato čokoládová bomba sestávající z brownies, ganache, praline čokolády, šlehané ganache, čoko polevy s lískovými ořechy a čokoládové ozdoby. Dezert pro opravdové čokoholiky. 😊
Pekla jsem v silikonové formě, vytahovala zmrzlé. V polevě oráchala třikrát, to abych zbylou nesnědla jen tak na posezení lžičkou. 🤣🙈
První úkol připravila Linda z @59_sweets
#topcakemaraton3_linda 
#cukrarskymaraton3 #topcakemaraton_3 #cokolada #patisserie #pastry #pastrychef #chocolatedessert
O rok starší. A o pořádný kus šťastnější O rok starší. A o pořádný kus šťastnější. ❤️
Kuchyň pořád nemám, ale jeden recept jsem měl Kuchyň pořád nemám, ale jeden recept jsem měla ještě v záloze. Adamův narozeninový dort. 😊 Entremet tropical je dort z mousse z bílé čokolády s mangovým insertem (v podobě kompot a cremeux) a kokosovým dacquoise. Recept jsem odpíchla od tropických mini cheesecaků, které Adamovi moc chutnaly. Co si budem, kombinace bílé čokolády, kokosu, manga a vanilky... To je prostě ❤
Recept najdete na blogu, odkaz dávám do bia a do stories.
Entremet tropical🥥🥭 White chocolate mousse, mango compoté, mango cremeux and coconut dacquoise. 
#foodblog #foodphotography #foodstyling #foodstagram #foodblogger #foodfluffer #frenchpatisserie #patisserie #pastrychef #entremet #moussecake #dnespecu #francouzskacukrarina #mango #coconut #whitechocolate
Tak pistáciové roládky jsou na blogu. 🙂 Vláč Tak pistáciové roládky jsou na blogu. 🙂 Vláčný pistáciový piškot joconde, nadýchaná mousse, hedvábně jemná namelaka a sexy stékající pistáciová emulze. 😋 
Taky máte pořád trochu zažitou představu, že pistácie jsou zářivě zelené? 🤣 No nejsou, jsou spíš lehce dohněda... Pokud chcete maximálně zelené, pořiďte ty loupané. Mají je třeba na @dianacompanycz, kde kupuju pistácie ve všech možných tvarech a skupenstvích. 😊
Recept najdete na blogu, odkaz v biu a ve stories. 
Pistachio roulade petit gateau 😋
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #patisserie #pastrychef #frenchpatisserie #pistachiodessert #pistachio #francouzskacukrarina #dnespecu
Když jsem nakupovala výbavičku pro malou, tuši Když jsem nakupovala výbavičku pro malou, tušila jsem, že koupím i pár zbytečností. Ale že to bude zrovna postýlka a kočár, to mě teda nenapadlo. 😄 Neplánovala jsem, že budu až tak moc nosit, ale plánovala jsem maximálně naslouchat miminku. Nošení prostě vyplynulo a Sofinka si řekla sama. 
Od začátku usnula jen při nošení na rukou a postupně to začalo být celkem vyčerpávající. Navíc se stejně po odložení do postýlky vzbudila. Takže nakonec spí přes den v šátku a večer s námi. Ani se mnou neusne hned, popláče si a většinou musíme i chvilku houpat na míči. Ale jen krátce a spí pak od 8 do 7. A to je fakt výhra. 💪 Při odkládání do postýlky jsme uspávali třeba 4 hodiny a padali na hubu... A i v noci jsem pak musela treba hodinu uhoupávat. Přes den nejlíp usne u hudby (konkrétně Sto zvířat, dala jsem na kamarádovo doporučení a fakt je to na uklidnění dětí naprostý zázrak) 🤣
No a chození s kočárem... To, že plakala, když jsem jí tam dávala, to jsem si říkala, že je ještě celkem normální. Ostatně, hned po vyjetí ven usnula. Ale když se pak vzbudila a začala znovu plakat, bylo to pro mě hrozné, protože v prosincové zimě jsem to třítýdenní miminko nemohla vytáhnout a utěšit. Tak jsem s kočárem lomcovala a přejížděla pangejty, dokud chudinka znovu neusla. Ale byl to zbytečný stres pro nás pro obě. No a pak už v kočárku přestala i usínat. A tak jsem přešla na šátek i venku a jsme obě mnohem šťastnější. 🥰 Ale upřímně řečeno, pořád doufám, že na jaře, až z kočárku i něco uvidí, jej vezme na milost. 😅 Že se ovšem přesune do vlastní postýlky, s tím v dohledné době nepočítám.
Sranda je, ač člověk z některých stran často poslouchá takové to "to sis zavařila", tak mi zároveň skoro každá máma v okolí přiznala, že s nimi miminko spí taky. A na ulici mě zastavují starší paní a říkají "ach jo, to je taková škoda, že to nošení v šátku za nás nebylo". 
A i já jsem ráda, že ji mám u sebe a že se můžeme celý den i celou noc tulit. ❤ Protože je mi jasné, že to uteče až moc rychle...
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2022 · Elikatesy