Go Back

Křehký jablečný koláč

Potřebné vybavení

  • koláčová forma vel.28cm

Ingredience

Křehké těsto

  • 180 g špaldové celozrnné mouky
  • 60 g mandlové mouky
  • 40 g moučkového cukru
  • 100 g másla
  • 1 vejce
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky kardamomu
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • špetka soli

Ořechová náplň

  • 120 g másla
  • 120 g jemného třtinového cukru
  • 1 vejce
  • 100 g mandlové mouky
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • kůra z 1 pomeranče
  • kůra z 1 citronu
  • semínka z 1 vanilky

Na dokončení

  • cca 600 g jablek
  • meruňkový džem (není nutné)

Postup přípravy

  • Nejdříve připravte křehké těsto. Všechny suché ingredience a studené máslo nakrájené na kostičky dejte do robotu s K-nadstavcem. Zpracujte v drobenku. Alternativně můžete vše zpracovat špičkami prstů. Přidejte rozmíchané vejce a několika pulsy zapracujte. Přesuňte na linku a několika málo tahy hranou dlaně zpracujte v kompaktní těsto. Zploštěte, zabalte do potravinové fólie a dejte alespoň na hodinu do lednice.
  • Těsto nechte chvilku povolit, pak na pomoučené pracovní ploše rozválejte na tloušťku 4mm. Vyložte koláčovou formu s vlnitým okrajem (vel. 28cm) a dejte opět do lednice.
  • Na ořechovou náplň si z lednice vytáhněte máslo a vejce a nechte dojít pokojové teploty. Máslo utřete s cukrem do pěny a pak zašlehejte vejce. Přidejte mleté ořechy a mandle, najemno nastrouhanou kůru z citronu a pomeranče a semínka z vanilky. Náplň rozetřete na těsto.
  • Jablka oloupejte a vykrojte jadřince. Nakrájejte na plátky tenké asi 4mm. Vyskládejte na ořechovou náplň. Začněte u okrajů a pokračujte do středu.
  • Koláč pečte v troubě předehřáté na 180°C asi 45minut, dokud těsto není zlatavé a jablka měkká. Po upečení můžete jablka potřít rozehřátým a propasírovaným meruňkovým džemem.