Go Back

Špaldový chlebíček s datlemi a vlašskými ořechy

Ingredience

  • 150 g mléka
  • 150 g medu
  • 75 g másla
  • 180 g celozrnné špaldové mouky
  • 50 g jemných ovesných vloček
  • 1 lžička skořice
  • špetka zázvoru
  • špetka kardamomu
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 100 g datlí medjool
  • 100 g vlašských ořechů
  • nastrouhaná kůra z 1 pomeranče

Postup přípravy

  • Připravte si menší chlebíčkovou formu (já mám 20x10cm), vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 170°C (150°horkovzduch).
  •  Datle vypeckujte a nakrájejte na menší kousky. Mléko a máslo společně pomalu zahřejte, až se máslo rozpustí. Zvyšte plamen a přiveďte k varu. Ihned odstavte a přidejte med, datle a pomerančovou kůru. Promíchejte a nechte vychladnout.
  • Mezitím si ve velké smíchejte veškeré suché ingredience, tedy mouku, ovesné vločky, koření, kypřicí prášek, jedlou sodu a sůl. Ořechy nasekejte nahrubo a přidejte do mísy. 
  • K suchým ingrediencím přilijte zchladlou datlovou směs a zlehka promíchejte, dokud se vše nespojí. Těsto přelijte do formy a pečte asi 50min až hodinu nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. 
  • Vyjměte z formy a nechte vychladnout na mřížce. Podávejte jen tak nebo s máslem či medem. Skvěle chutná otoastovaný.